Om je een idee te geven: als de Apple app store down is, hebben ze ~3 miljoen dollar schade per uur.
Vanwaar haal je de cijfers?
Toch niet van Apple zelfs?
Zij halen die cijfers naar boven door hun dagcijfer te delen door 24 uur en dan te vermenigvuldigen met het aantal uren dat ze down waren.
In de praktijk is daar helemaal geen logica achter voor te kunnen bepalen of dat effectief schade veroorzaakt heeft.
Bijvoorbeeld: Er zijn 100.000 mensen dat net een app wilden kopen tijdens die DDOS aanval van dat fictief voorbeeld van jou. Denk je dat die 100.000 klanten dan plotseling beslissen om hun aankoop dan nooit meer uit te voeren? Als ik niet aan de playstore kan dan probeer ik over een paar u wel nog eens.
ALs eren consument iets wil, en niet kan kopen, dan word hij zelf nog vastberadener om het te kopen , dat kan je afleiden uit het ge-ergerd karakter dat ze dan hebben dat die store plat lag en een kwade mail sturen naar apple. Maar puntje bij paalltje gaan ze hun aankoop toch uitvoeren, gewoon wat later. Je kan dus de schade enkel meten een apar dagen later voor te zien of de schade ingehaald is (klanten kochten later op de dag, of de dag nadien bijvoorbeeld)
Ik denk ook niet dat apple schadevergoedingen moet betalen aan iemand omdat hun store platligd.
Als je in een rechtzaak terechtkomt dan is een DDOS aanval niet voldoende om iemand te kunenn veroordelen, je moet namelijk ALTIJD kunnen aantonen dat je schade hebt (cijfers bewijzen tegenover andere dagen waar de DDOS niet gebeurd was), en de tegenpartij kan redeneren zoals ik, en aantonen dat de klanten gewoon iets later hun aankopen gedaan hebben. Het kan zelf zijn dat apple zelf veel meer geld intussen verdiend heeft die dag, want door het media nieuws dat de store plat lag, zijn er nog veel meer consumenten die er aan dachten om iets te kopen, of die doorklikten naar de apple store in die artikels en uiteindelijk iets kochten dat ze niet gepland hadden. Als dat het geval zou zijn, dan is de klacht van Apple ongegrond en wint de verweerder het proces ook al had hij een DDOS aanval gepleegd.
Er is uiteraard een verschil tussen burgerlijke porcesssen en strafrechterlijke (dat laatste is de staat die een tegen de wet ingaande actie aanklaagd)
[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 13:30]