Knab begint met ondersteuning Google Pay

Knab heeft ondersteuning voor Google Pay aan zijn mobiele app toegevoegd. Klanten die Google Pay activeren op een smartphone met NFC-ondersteuning, kunnen zo bedragen tot 50 euro direct contactloos afrekenen.

Klanten met een Knab Plus- of Knab Zakelijk-pakket kunnen Google Pay bij Knab aanvragen. Gebruikers kunnen verschillende betaalpassen koppelen aan Google Pay, maar moeten de dienst dan voor elke betaalrekening apart activeren. Bedragen tot 50 euro kunnen direct worden betaald. Betalingen van hogere bedragen moeten door de gebruiker worden bevestigd met een scan van het gezicht of een vingerafdruk, of via de persoonlijke code.

Vooralsnog werkt de dienst bij de bank alleen in combinatie met een Android-smartphone met NFC. Knab geeft aan 'te hopen' dat het de dienst ook voor smartwatches beschikbaar kan maken. "Wanneer dat zover is, weten we helaas niet."

Dat Knab, een merknaam van Aegon Bank, Google Pay is gaan ondersteunen, komt niet als een verrassing. Twee weken geleden kondigde het bedrijf al aan de laatste voorbereidingen hiervoor te treffen. De ondersteuning voor Googles dienst volgt een jaar na die voor Apple Pay. Meer Nederlandse banken ondersteuning Google Pay, waaronder de Rabobank, ABN Amro, bunq, N26 en Revolut.

Google Pay Knab

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

31-05-2022 • 10:31

135

Submitter: n j m

Reacties (135)

135
135
63
13
0
64
Wijzig sortering
Voor iedereen die denkt dat het wel snor zit met de privacy, dat is niet zo. Je kan in de voorwaarden duidelijk lezen dat ze proberen zo veel mogelijk info uit je te trekken.(En dan gaat het nog niet eens aan dat ze het makkelijk kunnen combineren met gegevens die van de partijen waar je spullen koopt, kunnen krijgen/kopen (en conviently te koppelen zijn op basis van de google-pay-id))

Lees deze voorwaarden uit de Google Pay voorwaarden maar eens na:
Afhankelijk van de services die u gebruikt, kan Google Pay deze gegevens verzamelen:

Persoonlijke informatie, zoals uw naam, adres(sen), telefoonnummer, e-mailadres en apparaat-ID of andere ID's: Deze informatie kan worden verzameld en gebruikt voor app-functionaliteit, zoals om een kaart in Google Pay in te stellen en te gebruiken, en voor andere doeleinden op het gebied van fraudepreventie, beveiliging, naleving en accountbeheer.

Financiële informatie, zoals creditcard-, pinpas- of bankrekeningnummer, transactieoverzicht, kredietgegevens of andere financiële informatie: Deze informatie kan worden verzameld en gebruikt voor app-functionaliteit, bijvoorbeeld om u te helpen veiliger aankopen te doen met Google Pay.

Locatiegegevens: Deze informatie kan worden gebruikt voor fraudepreventie, beveiliging en nalevingsdoeleinden wanneer u een nieuwe betaalkaart of ov-kaart toevoegt aan Google Pay. Afhankelijk van uw Google-accountvoorkeuren kunnen locatiegegevens ook worden gebruikt voor app-functionaliteit, bijvoorbeeld om locatiegegevens op te geven in uw bonnen.

Gebruiksgegevens, in-app-zoekgeschiedenis, crashlogboeken, diagnostische gegevens en andere app-prestatiegegevens: Deze informatie kan onder meer worden verzameld voor app-functionaliteit en analyses om de correcte werking en het gebruik van de app te controleren.

Geïnstalleerde apps: Deze informatie kan worden verzameld voor app-functionaliteit, bijvoorbeeld wanneer u uw bank-app aan Google Pay koppelt.

Sms'jes: Deze informatie kan worden gebruikt voor app-functionaliteit, fraudepreventie, beveiliging en nalevingsdoeleinden, zoals voor eenmalige wachtwoorden die automatisch worden ingevuld.

Foto's, adressen en contacten: Deze informatie wordt verzameld voor app-functionaliteit om uw Google-account te beheren.
En, verderop:
De informatie die we verzamelen, waaronder informatie verkregen van derden, wordt gedeeld met onze aangesloten entiteiten. Dit zijn andere bedrijven die eigendom zijn van en worden beheerd door Google LLC. Onze aangesloten entiteiten, die financiële en niet-financiële entiteiten kunnen zijn, gebruiken deze informatie voor hun dagelijkse zakelijke doeleinden.
Dit laatste kan je uitzetten in de settings, maar staat, natuurlijk, standaard aan.

[Reactie gewijzigd door 12_0_13 op 23 juli 2024 02:46]

SunnieNL in 'Rabobank gaat Rabo Wallet-app vervangen door Google Pay'
Google pay weet niet eens wat je koopt bij de jumbo. Het enige wat ze sturen naar de terminal is een betaaltoken. Google pay krijgt niets terug verder, niet eens of de betaling wel of niet is gelukt, want dat wordt allemaal door de betaalterminal afgehandeld.
Onder water werkt het vrijwel hetzelfde als contactloos betalen met de pinpas, alleen vind de authenticatie al eerder plaats op je telefoon.
Ja, in de betaal-terminal zelf is het niet zo spannend.

Maar in plaats van je bank, weet nu ook Google dat jij elke dag om 11.00u bij de Jumbo boodschappen doet voor ongeveer 10 Euro. Of voor 200 euro uitgeeft aan EasyToys.

Google weet precies al wie je bent, en waar je woont. En nu ook waar, hoe vaak, hoe laat etc je boodschappen doet. Deze gegevens mag Google aan iedereen doorverkopen, want daar geef je toestemming voor.

Overigens: de transactiegegevens van de Jumbo kan Google natuurlijk ook kopen/koppelen/inzien als er voor beide bedrijven genoeg (financiele) motivatie is, want dat wordt expliciet toegestaan in de voorwaarden.

[Reactie gewijzigd door 12_0_13 op 23 juli 2024 02:46]

Google weet precies al wie je bent, en waar je woont. En nu ook waar, hoe vaak, hoe laat etc je boodschappen doet. Deze gegevens mag Google aan iedereen doorverkopen, want daar geef je toestemming voor.
Daarom spreid ik mijn Google accounts zodat niet alles op 1 hoop zit. Maar wat denk je van online webshops waar jij besteld? Die verkopen ook jouw data aan bedrijven waar jij soms geen weet van hebt. Heb ik zelf al eens ondervonden.
Dat weet ik (helaas) ook, vandaar dat ik probeer alle partijen die iets weten te minimaliseren. Dat GooglePay door de banken semi-verplicht wordt, helpt daar niet bij.

Maar aangezien je je google-account spreid heb je prima door dat er privacy-bezwaren kleven aan het gebruik van elke Google dienst.
Dat GooglePay door de banken semi-verplicht wordt, helpt daar niet bij.
Leg dat eens uit? Zolang ik gewoon mijn betaalpas blijf gebruiken weet google toch niets van mij?
Dat is waar. Maar als je al betaalt met je telefoon (omdat een extra pas extra geld kost, bijvoorbeeld), is dit of een van de dienstverlening. Daarom ook 'semi-'. Het is niet echt verplicht, maar je gaat er wat betreft gemak wel op achteruit als je het niet wil.
Zo moeten we allemaal wel eens wat offers maken voor een betere wereld hè... ;)
Door het gepland uitfaseren van de eigen Wallet apps bij steeds meet banken. Je neemt dus eigenlijk een stukje bestaande functionaliteit weg en je wordt verplicht met GooglePay te gaan werken als je deze wilt behouden.

De nieuw situatie is straks dat als je met je Android Smartphone ergens wilt betalen je de betaaltransactie en alle data daaromheen verplicht via de infrastructuur van Google moet laten lopen waar dit voorheen via een app van je bank zelf ging.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 02:46]

Ik snap het helaas wel. Google maakt het zo aantrekkelijk mogelijk voor banken en verkopers om Pay te accepteren. Soms hanteren ze een transactie prijs na een aantal gratis transacties. De (VS) credit card percentages waren met 2,9% voor die markt ook mild.

Een bank moet zelf z'n App continue blijven onderhouden en verder ontwikkelen, aansluiten bij nieuwe opkomende standaarden, verzekeringen inkopen, etc.
En daar komt Google, die hetzelfde voor hen gratis aanbied, en een groter bereik aan ondersteunde hardware heeft (smart wallets, fitness trackers, etc)...
Uiteindelijk is het enige wat het ze extra kost, inzicht geven in je transacties. Met de AVG grondslag dat het voor fraude bescherming is. En ze krijgen er waarschijnlijk extra voor betaald. Het is waarschijnlijk anoniem, maar het moment dat je een transactie ID hebt omdat je Pay hebt gebruikt, weten ze natuurlijk per direct welke account en online presence erbij hoort.

De pasjes gaan er voorlopig niet uit, mensen zijn ze gewend enzo, batterij kan niet leeg, is makkelijker los mee te nemen... Maar de prijs ervan gaat waarschijnlijk omhoog. Maar het blijft iets waar de bank (ook al is het weinig) zelf geld aan verdient.

Het is heel logisch allemaal. En vooral voor de bank een té aantrekkelijke deal. En ik geloof echt dat er ook zat mensen zijn die dit juist liever willen.
die vlieger gaat voor Knab niet op, die hebben bewust gekozen om zelf geen miljoenen te investeren en dat wiel zelf te ontwikkelen, men heeft bij Knab juist gewacht tot de marktpartijen als apple en google het zijn gaan aanbieden en zijn toen pas bij het mobiel betalen in gestapt met de oplossing van de toestelbouwers, imho de betere optie eerlijk is eerlijk, niet alleen technisch maar ook qua gebruiksgemak.
Maar aangezien je je google-account spreid heb je prima door dat er privacy-bezwaren kleven aan het gebruik van elke Google dienst.
Dat weet ik als geen ander ;), maar dat is niet iets wat ik alleen maar met Google doe, met verschillende diensten doe ik dat.
Als je met een android telefoon rondloopt dan weet Google nu ook al hoe laat je bij de Jumbo staat.
Als je je locatiegeschiedenis hebt uitstaan, mogen ze het volgens mij niet opslaan en gebruiken.
(https://www.consumentenbo...tiegegevens-in-google-uit)

[Reactie gewijzigd door 12_0_13 op 23 juli 2024 02:46]

Dat weten ze met het gebruik van Google Pay ook niet.
Jawel, want Google Pay leest de naam en locatie van de betaalterminal uit, óók als locatiegeschiedenis uit staat.
Reactie is aangepast, stond eerst dat ze weten wat je koopt.
Deze gegevens mag Google aan iedereen doorverkopen, want daar geef je toestemming voor.
Ik zou dan graag willen zien waar dit in de voorwaarden staat want ik heb dat niet kunnen vinden en heb de privacy voorwaarden van Google Payment vrij nauwgezet doorgelezen.
Zie ook laatste stuk van mijn post: (te vinden onder de sectie: Informatie die we delen in de voorwaarden)
De informatie die we verzamelen, waaronder informatie verkregen van derden, wordt gedeeld met onze aangesloten entiteiten. Dit zijn andere bedrijven die eigendom zijn van en worden beheerd door Google LLC. Onze aangesloten entiteiten, die financiële en niet-financiële entiteiten kunnen zijn, gebruiken deze informatie voor hun dagelijkse zakelijke doeleinden.
Hier staat dat google-pay gegevens aan elke partij kan geven die onder Google LLC valt, die het dan weer kunnen gebruiken voor hun dagelijkse zakelijke doeleinden. Dus ongeveer alles wat ze doen om geld mee te verdienen.

[Reactie gewijzigd door 12_0_13 op 23 juli 2024 02:46]

Dat is toch echt iets anders dan wat jij zegt in je post namelijk dat ze je informatie aan iedereen verkopen. Google verkoopt je data niet, ook niet de data die ze middels Google Pay verzamelen.
Niet direct, want dat mogen ze niet. Wel geven aan andere Google LLC partijen. Deze mogen ermee doen wat ze willen voor hun zakelijke doeleinden, dus als zij het aan iedereen willen verkopen en dat matcht met hun zakerlijk doeleinden, is dat niets dat volgens de voorwaarden niet mag.

"Google verkoopt je data niet" is syntaxtisch wellicht correct, maar ze verdienen wel geld aan je data door op allerlei manieren jouw specifieke profiel (en dat is HEEL specifiek) in te zetten om geld te verdienen. Dat mag je interpreteren zoals je wil, maar je blijft zelf het product en je data wordt ingezet om geld te verdienen.

Zie bijv. hier welke methoden ze gebruiken:
https://www.eff.org/nl/de...evices%20in%20the%20world.
Deze mogen ermee doen wat ze willen voor hun zakelijke doeleinden, dus als zij het aan iedereen willen verkopen en dat matcht met hun zakerlijk doeleinden, is dat niets dat volgens de voorwaarden niet mag.
Ze mogen er helemaal niet mee doen wat ze willen want Google heeft zich gewoon aan de hier geldende wet en regelgeving te houden. Binnen Europa betreft dat voornamelijk de GDPR. Google mag informatie verzamelen mits daar een gerechtvaardigd belang voor is of je er toestemming voor geeft. Informatie die volgens een dergelijk belang is verzameld mag niet zomaar voor andere doeleinden worden gebruikt. Als ze dat willen zullen ze expliciet toestemming moeten vragen aan de gebruiker.
"Google verkoopt je data niet" is syntaxtisch wellicht correct
Je kunt het woordje wellicht achterwege laten want het is correct. Het artikel waar je naar verwijst is inmiddels twee jaar oud en gaat ook nog eens over wetgeving die niet van toepassing is op Nederland dus ik zie niet helemaal hoe dat artikel relevant is.

Google zegt expliciet dat ze je data niet verkopen. Er zit een verschil in het verdienmodel van een een bedrijf dat (gepersonaliseerde) diensten levert op basis van gebruikersdata en zogeheten databrokers die uit zijn op het verzamelen van data met het doel het te verkopen. Google deelt data met adverteerders als je daar zelf voor kiest door gepersonaliseerde advertenties toe te staan. Wil je dat niet dan zet je dat uit, bijvoorbeeld door cookies te weigeren of in je Google account gepersonaliseerde advertenties uit te schakelen.
Ik waardeer je felheid, en ik had vroeger ook de neiging om al dit soort zaken positief te proberen te vertalen.

De algemene voorwaarden laten gewoon die ruimte open zoals je ook zelf kan lezen. Daar kan ik verder niks aan doen, het zijn hun voorwaarden. Er staat nergens expliciet in dat ze gegevens en metadata / profielen die zo over je opbouwen met niemand delen. Dat had ik zelf wel fijn gevonden, was niet moeilijk geweest toe te voegen, en gaat over de dienst die ik daar afneem. Niet een algemene pagina, want dat is verder geen bindende voorwaarde voor die dienst.

En aangezien het Google is, willen ze wel geld verdienen aan deze gratis service.

[Reactie gewijzigd door 12_0_13 op 23 juli 2024 02:46]

De algemene voorwaarden laten gewoon die ruimte open zoals je ook zelf kan lezen. Daar kan ik verder niks aan doen, het zijn hun voorwaarden. Er staat nergens expliciet in dat ze gegevens en metadata / profielen die zo over je opbouwen met niemand delen. Dat had ik zelf wel fijn gevonden.
Op https://policies.google.com/privacy#infosharing staat toch vrij helder beschreven wanneer Google je gegevens deelt, met wie en voor welke doeleinden. Dit betreft de algemene voorwaarden van Google, daar komen de specifieke voorwaarden voor Google Payment nog bij.
En aangezien het Google is, willen ze wel geld verdienen aan deze gratis service.
Hoe kom je er bij dat Google Pay gratis is? Misschien lijkt het voor de eindgebruiker gratis maar voor zover ik weet betalen banken voor deze dienst (net als met Apple Pay) een klein percentage voor iedere transactie. De banken rekenen het op hun beurt indirect door aan hun klanten. Banken zullen de rekensom gemaakt hebben dat zo'n dienst afnemen goedkoper is en beter werkt dan zelf een app ontwikkelen en in de lucht te houden. Niet alle diensten van Google leunen op het gratis model in ruil voor advertenties, ze bieden ook tal van betaalde diensten aan waar een 'normaal' verdienmodel aan hangt.
Ik geloof je dat een deel transactiekosten verrekend wordt, maar kan niet makkelijk vinden wat het precieze prijsmodel is. Ik zie wel dat het voor de 'merchant' niks kost, en aangezien het gratis is voor de gebruiker en die niet met data betaalt, zal het bij de banken vandaan komen.
Vanuit de consument gezien zou het wenselijk zijn dat dit soort kosten inzichtelijk worden gemaakt zodat je weet waar je voor betaalt. Helaas is dit soort informatie concurrentiegevoelig en zullen betrokken partijen dit soort dingen liever geheim houden. Een tijdje terug zag ik hier op Tweakers een reactie voorbij komen van iemand die nauw betrokken was bij de implementatie van zo'n dienst en die zei dat het niet gratis is (zonder verder in details te treden).
En doet Apple dit anders dan Google?
Geen idee. Dat is toch ook niet echt relevant? Voorheen deed ik het met de app-van-de-bank. Straks zit tussenpersoon Google daarbij. Dat wil ik niet, ik wil gewoon direct bij de bank zitten.
Daarom cash gebruiken als je om je privacy geeft en niet via de bank betalen en dan klagen over privacy.
Het verschil in respect voor privacy tussen en bank en een bedrijf als Google is (was :( ) enorm.

Cash is beter, maar heeft ook nadelen.
Dat gevoel herken ik wel alleen gaan de NL banken ook niet altijd even fraai met de betaalgegevens om.
Zie dit oude artikel van Tweakers:

reviews: Wat doen banken met jouw betaalgegevens?

@Tweakers misschien interessant om dit artikel eens te updaten
@ Tweakers misschien interessant om dit artikel eens te updaten
Off-topic, maar vond het grappig dat Tweakers ook als user bestaat. Vervolgens zie je maar 1 reactie, met een link dat dit topic: @ misschien interessant om dit artikel eens te updaten

12 jaar later nog steeds leuk om te lezen :)
Het verschil is dat je bij een Nederlandse bank in ieder geval nog vrij eenvoudig een mens te spreken kunt krijgen als je hier vragen over hebt; of als er echt dingen gebeuren die niet kunnen er vanuit de overheid/AP relevant opgetreden kan worden.

Bij een mega tech-bedrijf met een omzet zo groot als het BNP van heel Nederland als Google (of Apple, MS, Amazon, FB) gaat dat allemaal een stuk lastiger.
Contant geld heeft nadelen voor verkopers, aangezien het nogal overvalgevoelig is. Om nog maar te zwijgen over het gevaar van plofkraken.

En daarbij is het niet geheel anoniem: je wordt tijdens het geld opnemen gefilmd en die opname wordt bewaard (kijk maar eens naar Opsporing Verzocht, waar zie die beelden met enige regelmaat gebruiken). Bovendien weet je bank ook waar je geld hebt opgenomen.
Nou wel een beetje, ik hoor van een hoop mensen dat ze liever Apple Pay gebruiken omdat dat veiliger zou zijn en privacy vriendelijker. Dus ik was benieuwd of er een verschil is.
bizar dat ook nu weer dat gerucht de kop op steekt, 't is een hoax, google pay en Apple Pay zijn even veilig / data-arm/rijk zo je het wilt uitleggen als een pinbetaling met pas, en google kan even veel wel als niet zien precies zoals Apple, alleen bij een online betaling houdt google bij google pay iets meer metadata vast, maar dat is alles. wel ga ik ervan uit, op basis van hoe google is en hoe apple is, dat bij apple de standaard pin-metadata bij iedere betaling door apple naar verloop van tijd wél gepurged wordt uit hun systemen en bij google niet of iig veel minder.

maar de METAdata die een Apple Pay transactie bij winkel A oplevert, levert met dezelfde pas bij dezelfde bank maar met een google/android toestel bij dezelfde winkel dezelfde metadata op voor google als dat het voor apple zou doen.

en nogmaals, dit is enkel metadata mbt transactie, geen persoonsgegevens, rekening nummers, saldo standen, line-items etc. puur de transactie-info van dat moment en bij die winkel A.
En zo is het en niet anders.
Ik ben eigenlijk benieuwd of Apple Pay dan net zo erg is als Google Pay, of zit daar (zoals men weleens beweert) wel een verschil in?

Zelf gebruik ik geen van beide, maar was wel ernaar benieuwd nu ik jouw post lees.
Dit laatste kan je uitzetten in de settings, maar staat, natuurlijk, standaard aan.
Vreemd bij mij stond dit standaard uit, maar misschien kijken ze dan naar andere instellingen omdat al dat soort instellingen bij mij uit staan.
Ik zelf heb Rabobank en ben helemaal niet blij met deze ontwikkeling. Ik gebruikte RaboWallet nog wel regelmatig. Voornamelijk als ik mijn pinpas weer niet 123 kan vinden. Maar Rabobank gaat direct ook deze dienst stopzetten. Nu ben ik weer verplicht mijn gegevens te gaan delen met een Amerikaans bedrijf. Iets wat ik dus totaal niet zie zitten.

Dit is echt een stap terug!

Edit:

Ik vind nog wel dat er een belangrijk verschil is tussen een payment provider en de rest.

[Reactie gewijzigd door Vinnie.1234 op 23 juli 2024 02:46]

De betalingen lopen toch al via Mastercard of VISA, en nog diverse andere partijen voordat een transactie bij de (in jouw geval) Rabobank aankomt. Dat is ook direct de reden dat jouw (virtuele) bankpas zo'n beetje wereldwijd werkt.
Mastercard of VISA zijn payment providers. Google is een advertentieboer die zich heeft opgewerkt tot commerciële inlichtingendienst. Dat verschil is te groot om zo even overheen te stappen.
Hij klaagt over Amerikaanse bedrijf niet over dat Google advertenties verkoopt.. Dat maak jij er alleen van.
Goed punt, misschien had ik iets specifieker moeten zijn! Vind dat namelijk wel een belangrijk verschil nog
Als ik bij de viswinkel om de hoek een haring koop dan weten Visa en Mastercard dat misschien (misschien niet want nationale transactie) en in de VS zijn dat databoeren, lang voor Google dat was. Maar bij Google zijn ze hier nog veel groter in. Visa en Mastercard lezen bijvoorbeeld niet mee op de smartphone, de microfoon, de email, of de zoekmachine. Als je dit kunt spreiden ipv centraliseren is dat op de lange duur veiliger voor je privacy.
Ten eerste gaat jouw bank als in zee met Amerikaanse bedrijven Mastercard en Visa? En als je die niet hebt dan heb je Maestro of Vpay, beiden van de bovenstaande bedrijven zijn Amerikaans. Dat terzijde Wat ik heb begrepen is dat het gedeelte van de Rabo wallet onderdelen naar de Rabo app zijn gegaan.

SunnieNL in 'Rabobank gaat Rabo Wallet-app vervangen door Google Pay'

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:46]

Stap achteruit was het al toen banken apps gingen pushen.

Hoewel ik zelf mobiel betalen en mobiele apps nog kan vermijden (om andere redenen dan privacy), je gebruikt nu een bank app op een Android toestel, en Android = Google.

In feite hebben ze al dat deel van je.

Als mensen zoveel problemen hebben met Google Pay (wat ik totaal kan begrijpen) dan zou ik ook geen smartphone app voor je bank gaan gebruiken.

Misschien bekijk ik dat op een heel simpele manier, maar dat is mijn mening hierover.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 02:46]

Idem ik vind het ook niet prettig. Rabo wallet is van de rabobank, ook al gebruiken ze externe bedrijven, ze blijven de eigenaar en dus ook verantwoordelijk voor de app. Google pay is van Google, die moeten zich ook aan de NL wetgeving houden maar dat bedrijf heeft een heel ander verdienmodel dan de rabo dus vertwouw ik hun intensie toch wat minder.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 23 juli 2024 02:46]

echt bizar hoe sommige tweakers hier nog altijd paranoïde lopen doen over google en google pay!

voor de laatste keer: het is fake nieuws en angst tussen je oren dat je gegevens naar google gaan,

DAT MAG HELEMAAL NIET VAN DE EU!

een google pay transactie gaat niet langs google net als een Apple Pay transactie dat niet gaat langs apple,
het zijn puur de marketing termen voor een digitale wallet integratie aangeboden via de bedrijven visa en MasterCard op respectievelijk een apple of google apparaat, het enige wat deze betaalvormen doen is precies het zelfde als de bekende pinpas, in dit geval jouw een digitale kopie van die pas in je telefoon/watch laten zetten, de transacties lopen te alle tijden via het gebruikte kaartnetwerk, binnen Nederland, rechtstreeks van jouw bank naar die van de winkelier hier zit apple of google niet tussen, maar een bedrijf als equensWorldline en dan wel MasterCard, dan wel visa, wel.

Enkel voor het activeren van een pas in een van deze Wallets is er kortstondig vier-punts contact tussen jouw Android of iPhone, de bank, het kaartnetwerk en apple/google. that's it.

Google Pay is dus even veilig en even privacy vriendelijk als Apple Pay.
het enige wat ze theoretisch kunnen zien, is evenveel info als al jaren inzichtelijk is voor de kaartnetwerken MasterCard en visa: de geanonimiseerde transactie tokens en data zoals datum, tijdstip, autorisatie status en eventueel de winkellocatie en eventueel het bedrag. THAT'S it.

En als jij denkt dat het wel gebeurd, dan geloof je in een broodje app verhaal.

Tevens, Apple kennende zullen ze die zeer basale, geringe info, wat dus uitsluitend GEANONIMISEERDE METADATA is, vrij snel na dat een transactie volledig voltooid is, dit kan tot 96 uur duren, purgen, google is daar op basis van EU wetgeving ook toe verplicht net als Apple, en omdat het hier om financiële data gaat, al is die geanonimiseerd, mogen ze die beslist niet gebruiken voor marketingdoeleinden noch mogen ze die verkopen. Statistieken over de betalingen zijn evenwel uitgezonderd, daarom kan apple wel op een keynote/event aangeven hoe succesvol Apple Pay wel niet is.

Dat er passages over dit soort dingen in de voorwaarden van google en/of Apple Pay is opgenomen, is puur een juridische verplichting.

En als je je hier echt druk om maakt om die minuscule, voor de totstandbrenging van de pin-transactie benodigde data, wat doe je dan überhaupt met een normale pinpas vraag ik mij af? GA EENS HEEL GOUW ALLES CONTANT BETALEN! :) :? |:(

en kom aub niet meer op tweakers met dit soort onzin komplot theorieën!

Dank voor het lezen! En veel plezier met Google Pay en Apple Pay.
U ziet het precies goed.
Vandaag dus vernomen dat de Rabobank gaat stoppen met hun wallet (Rabo Wallet), en dit al binnen 2 maanden. Echt ongehoord hoe dit in zijn werk gaat, of mijn mijn gegevens maar even aan Google schenk.

Ik zit hier ook serieus niet op te wachten, al meer dan 30 jaar klant, en ga nu toch echt een andere bank zoeken.
Vandaag dus vernomen dat de Rabobank gaat stoppen met hun wallet (Rabo Wallet), en dit al binnen 2 maanden. Echt ongehoord hoe dit in zijn werk gaat, of mijn mijn gegevens maar even aan Google schenk.

Ik zit hier ook serieus niet op te wachten, al meer dan 30 jaar klant, en ga nu toch echt een andere bank zoeken.
Je bent toch niet verplicht om Google Pay te nemen.

Je bankpas blijft gewoon werken.
Betalen met de bankpas is geen optie voor mij, ik heb juist mobiel betalen zodat ik niet altijd een pasje hoef mee te zeulen. Google Pay is in deze dus een verkapte verplichting, want een alternatief is er niet.
Betalen met de bankpas is geen optie voor mij, ik heb juist mobiel betalen zodat ik niet altijd een pasje hoef mee te zeulen. Google Pay is in deze dus een verkapte verplichting, want een alternatief is er niet.
Natuurlijk is er een alternatief.

Apple Pay.
Ik heb net 2 nieuwe flagschips phones gekocht, geen Apple. Dat is geen optie helaas.
Dan zit je de komende jaren toch vast aan Google Pay.

Wat ik niet begrijp:

Je hebt twee smartphones met Android-os en nu maak je je druk over je privacy bij Google Pay?
Ik kan mijn privacy prima beheersen bij Google, en betalingsinformatie is dus iets wat ik niet wil delen.
Ik heb mijn privacy prima geregeld hoor. Dat hoeft geen enkel Amerikaans bedrijf voor mij te doen.
Mooi voor je. 😉
ABN AMRO heeft dit al jaren geleden doorgevoerd. Ook niet blij mee, maar ik ga echt niet de ING steunen met mijn centen... En als je een bank zoekt waar je nog contant geld kan storten (wat tegenwoordig ook al geld kost) hou je verder weinig over.
Alle andere banken gaat ook over.
Ik snap niet zo goed wat nou de meerwaarde van Google Pay is ten opzichte van bijvoorbeeld de app van je bank gebruiken (als virtuele bankpas). Wat zijn de beweegredenen om dit te gebruiken? Kan dit systeem ook omgaan met meerdere rekeningen (bijvoorbeeld twee rekeningen van twee verschillende banken)?
Goedkoper voor de bank zelf aangezien ze ontwikkelkosten uitfaseren. Gunstig voor Google want dan kunnen ze nog meer gebruikersgegevens farmen.
Inderdaad. Ik ben verbijsterd door het gemak waarmee gebruikers de gegevens over hun betalingen aan Google willen prijsgeven in het kader van betaalgemak.
Nog misleidender vind ik de berichtgeving van de Nederlandse banken. Ik zit bij de Rabobank en die gaat ook overstappen op uitsluitend Google Pay. In hun ronkende berichtgeving wordt alleen gesproken over het gebruikersgemak, nergens wordt iets gezegd over het feit dat Google daardoor inzage krijgt in mijn betalingen.
Inderdaad. Ik ben verbijsterd door het gemak waarmee gebruikers de gegevens over hun betalingen aan Google willen prijsgeven in het kader van betaalgemak.
Nog misleidender vind ik de berichtgeving van de Nederlandse banken. Ik zit bij de Rabobank en die gaat ook overstappen op uitsluitend Google Pay. In hun ronkende berichtgeving wordt alleen gesproken over het gebruikersgemak, nergens wordt iets gezegd over het feit dat Google daardoor inzage krijgt in mijn betalingen.
In de mail wordt daar inderdaad niet over gesproken, maar zodra je het wil activeren via de app, staat dat wel degelijk duidelijk aangegeven. Je mag zelf oordelen of je dit misleidend vindt.
- Google ontvangt van Rabobank gegevens over de transactie en overige gegevens die nodig zijn voor Google Pay
- Google kan deze gebruiken voor andere doeleinden en delen met derden. Google is hier zelf verantwoordelijk voor

Dit is voor mij een reden om geen Google Pay te activeren, want met deze voorwaarden moeten alle alarmbellen toch gaan rinkelen m.b.t. data delen.
Daar ben ik het niet mee eens. Net ingericht en meerdere duidelijke punten over de privacy voorwaarden en wat Google met je data kan doen bij de veelgestelde vragen.
Bij de Rabobank is niets te vinden over de voorwaarden van Google. Ook bij Google moet je behoorlijk doorklikken voordat je de voorwaarden vindt. Als je dan na heel wat geklik hier https://payments.google.c...ldo=0&ldt=buyertos&ldr=NL
de voorwaarden vindt zijn die ook niet echt duidelijk. En je komt ook iets tegen als:
Als u onwettige, aanstootgevende, schadelijke of anderszins ongepaste afbeeldingen toevoegt, kan uw toegang tot Google Pay-services worden opgeschort, geheel naar eigen goeddunken van Google.
En vervolgens staat onder het kopje 'Privacy' wat Google daaronder verstaat.
5. Privacy
(a) Informatie die Google kan delen. Teneinde Google in staat te stellen Google Pay-services te leveren, geeft u Google toestemming om aan apps en websites bekend te maken dat u Google Pay heeft ingesteld. Ook geeft u Google toestemming gegevens over uw apparaat, betalingen, locatie en account te delen met uw kaartuitgever en betalingsnetwerk. Verder geeft u Google toestemming om uw persoonlijke gegevens te delen met verkopers, betalingsverwerkers en andere derden, indien dit nodig is om uw transacties te verwerken.
(b) Informatie die Google kan verzamelen. Teneinde Google in staat te stellen services te leveren en te verbeteren, geeft u Google toestemming gegevens over transacties, accounts en andere persoonlijke gegevens te verzamelen bij derden, onder wie verkopers en uw kaartuitgever, zoals toegestaan volgens ons privacybeleid.
Ik ga dus maar weer mijn pasje gebruiken.
er staat wel: indien dit nodig is om de transactie te verwerken.

Die gegevens kunnen bv gevraagd worden door winkeliers, betaalnetwerken en banken om fraude tegen te gaan, zeker bij online betalingen.

Laten we niet doen alsof we non-cash betalingen helemaal anoniem kunnen doen. Ook met je pasje kan de winkelier je tracken.
Dat punt A is toch best normaal? Denk je dat dit andere partijen niet doen? Zoals je eigen bank.
Nee hoor, een bank mag dat niet doen, die is gehouden aan de PSD2 richtlijn. Mag alleen iets delen als jij daar expliciet toestemming voor geeft.
ik kreeg vandaag (of gisteravond) dus het bericht van rabo dat ze stoppen met Wallet en dat ik naar google pay kan

in de email staat een link naar dit:

https://www.rabobank.nl/p...29748558456151152_10040_1

daar staat toch vrij duidelijk alle voorwaarden.. en ook links naar de (privacy) voorwaarden van rabo en google.
https://support.google.co...=GENIE.Platform%3DAndroid
How Google Pay helps keep your data private
When you use Google Pay, things you do and keep are saved in your Google Account like:
  • Transactions
  • Your forms of payment
  • Transit
  • Loyalty cards
You control how this data is used. You can change what is kept and manage your privacy settings at any time.
Edit aanvulling:
SunnieNL in 'Rabobank gaat Rabo Wallet-app vervangen door Google Pay'
Google pay weet niet eens wat je koopt bij de jumbo. Het enige wat ze sturen naar de terminal is een betaaltoken. Google pay krijgt niets terug verder, niet eens of de betaling wel of niet is gelukt, want dat wordt allemaal door de betaalterminal afgehandeld.
Onder water werkt het vrijwel hetzelfde als contactloos betalen met de pinpas, alleen vind de authenticatie al eerder plaats op je telefoon.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:46]

Eigenlijk staat hier nog niet eens wat geks, deze gegevens zijn sws benodigd om de app uberhaupt te laten werken. Zonder zou het niet lukken om bijvoorbeeld terugbetalingen te laten lukken. Maar idd als je Google niet vertrouwd snap ik best dat je deze gegevens niet met Google wilt delen.
Snap ik, ik ben niet pro Google maar vind sommige reacties wel een beetje overdreven. Omdat het nu Google is wordt alles goed doorgespit en gelezen, maar als het een andere aanbieder was of is of je eigen bank dan was het denk ik niet zo een probleem geweest.
Beetje zitten klagen omdat ze willen klagen.
Je moet er natuurlijk even in duiken.

Volgens de Rabobank:
Om Google Pay te activeren deelt Rabobank persoonsgegevens met Google, deze kun je vervolgens vergelijken met de gegevens in je Google account. Een Google account is vereist voor activatie van Google Pay.
Google is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens door Google.
Google:
Teneinde Google in staat te stellen services te leveren en te verbeteren, geeft u Google toestemming gegevens over transacties, accounts en andere persoonlijke gegevens te verzamelen bij derden, onder wie verkopers en uw kaartuitgever, zoals toegestaan volgens ons privacybeleid.
Ik had eigenlijk niks anders verwacht.
Klopt hier zijn ze niet eerlijk in en alle banken lijken over te gaan op Google Pay maar het te verkopen als 'we ondersteunen nu Google Pay' (zo ook de titel van dit stuk). Gezien de concurrentie het ook doet heb je zo weinig keuze. Bunq is er bijvoorbeeld ook mee gestopt. Stel ik was van Bunq weggegaan naar Knab om deze reden, dan kon ik nu weer switchen. En waarheen?
bunq is er helemaal niet mee gestopt, waar haal je dat vandaan? Volgens de site ondersteunen ze het gewoon : https://www.bunq.com/benefits-2-0/apple-google-pay
Bunq is gestopt met hun eigen NFC oplossing, net zoals alle andere banken dat ook lijken te doen (stuk voor stuk!). Nu kan ik in winkels niet meer met Bunq betalen maar moet het via Google Pay of Apple Pay. Rabo en Knab en div. anderen geldt hetzelfde.
Ohw, je bedoelt die brakke eigen NFC versie. Ik dacht dat je Google pay bedoelde. Goede zaak overigens dat ze aansluiten bij Apple en Google Pay. Zo veel fijner dan voor iedere bank een aparte app met je digitale pasjes.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 23 juli 2024 02:46]

¿Por qué no los dos? Heeft bij mij altijd prima gewerkt, zelfde mbt Rabobank. Ik heb verder maar 1 a 2 banken...
Juist niet, ik wil niet dat Google er tussen gaat zitten. Geef mij maar een app van mijn eigen bank. Zowel bij ASN en Rabo werkt dat bij mij ook prima.
Google zit er niet tussen he ;-) Net zoals Mastercard en VISA er niet tussen zitten. Of denk jij werkelijk waar dat Google al je transacties opslaat en dus exact weet/ziet wat je met je geld doet?

Ik zou overigens ook minder snel Google Pay dan Apple Pay gebruiken. Dat laatste gebruik ik al sinds het in NL beschikbaar is en ik zou nooit weer terug willen naar pasjes.
Google zit er niet tussen he ;-) Net zoals Mastercard en VISA er niet tussen zitten. Of denk jij werkelijk waar dat Google al je transacties opslaat en dus exact weet/ziet wat je met je geld doet?
Wat denk je zelf? Google is een dataverzamelaar.
Ik weet dat Apple geen inzicht heeft in al je transacties, mogelijk heeft Google dat wel idd. Gelukkig heb ik geen Google.
Kun je met een Google WearOS smartwatch ook betalen als deze NFC heeft. ING heeft nog geen Google Pay. Via een gratis account bij Revolut kun je Google Pay gebruiken.

[Reactie gewijzigd door zx9r_mario op 23 juli 2024 02:46]

Een van de voordelen bij bijvoorbeeld Rabobank is dat je nu ook met je WearOS smartwatch kunt betalen (dmv Google Pay), waar dit eerst alleen op andere besturingssystemen (van Garmin en nog wat andere smartwatch makers) kon.

[Reactie gewijzigd door ThaJens op 23 juli 2024 02:46]

Ik gebruik het al enige tijd (ABN Amro).

Ja werkt met meerdere rekeningen, evt van verschillende banken. Vroeger was dit lastig te vinden maar ondertussen is er een app voor.

Ik vind het prettig werken, werkt eigenlijk altijd (had vroeger wel problemen met de ABN-App, daarna met losse chip in hoesje werkte ook wel redelijk).

Maar iedereen zijn keuze natuurlijk.
Ik gebruik het nu enkele maanden. Ik kreeg nfc betalingen vanuit de bunq app nooit werkend om onverklaarbare reden.
In mijn geval komt het omdat de app van mijn bank (Rabobank) niet zo goed werkt als Google Pay. Bij de app van mijn bank moest ik de app open en meerdere handelingen verrichten om draadloos te kunnen betalen. Dan is het pakken van je bankpas makkelijker/sneller. Bij Google Pay is het unlocken van je telefoon en betalen.
Huh, ik hoef de Rabo wallet app niet te openen om ermee te betalen, unlocken van mijn telefoon is voldoende.
Je kan je debit en credit kaarten toevoegen, vliegtickets straks, concert kaarten enzo als het naar Google wallet is verandert.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 02:46]

Ik kan nu betalen met mijn Wear OS watch bijvoorbeeld, de google pay app is zelfs iets sneller en ook met snelheid van registreren en zelf had ik nogal wat problemen met de app van mijn bank (Rabo Wallet)
Google pay kan inderdaad passen van verschillende banken verwerken. Ik heb bijvoorbeeld Revolut en Vivid en kan op mijn smartwatch het juiste pasje kiezen.
Ik zie behoorlijk negatieve reacties, maar als gebruiker van Knab ben ik zelf wel blij met deze ontwikkeling.
Knab heeft als "innovatieve" bank tot voor vandaag nooit de mogelijkheid gehad om via je mobiel te betalen. Dit vonden wij dus echt een groot gemis. Dat het nu wel kan, is handig. Zojuist ook meteen ingesteld. Het klopt dat je smartwatch deze niet meteen overpakt via Google Pay, maar dat is niet zo erg. Op vakantie veelal Revolut gebruikt met Google Pay en dat werkt echt goed.
Ik zie behoorlijk negatieve reacties, maar als gebruiker van Knab ben ik zelf wel blij met deze ontwikkeling.
Dat is niet gek als je geen van de nadelen aanstipt. Zelfs als je iemand bent die niks om privacy geeft (die aanname doe ik even) zou je keuzevrijheid daarin moeten willen aanmoedigen.
Als er geen keuze is, zoals ik aangaf in mijn reactie, kan je ook geen keuzevrijheid hebben.
Nu is er een keuze om het wel of niet te gebruiken.
Daarnaast geef ik ook aan dat ik juist wel blij ben met deze ontwikkeling, persoonlijk mening.
Deze nieuwspost gaat dan ook over dat Knab Google Pay aanbied, niet over Google Pay in het algemeen.
Op dit moment is er één optie.. is dat keuzevrijheid?

Ik zie keuzevrijheid als het kunnen kiezen tussen verschillende opties die eenzelfde einddoel bereiken..

Er is nu alleen de keuze om het wel of niet gebruiken. Als je het niet gebruikt kun je het einddoel van contactloos betalen met mobiel nooit bereiken. Dit is in mijn ogen zeker geen keuzevrijheid.

[Reactie gewijzigd door JoostTheHost op 23 juli 2024 02:46]

Er is op dit moment een optie vrijgekomen voor gebruik, waartoe je niet verplicht wordt.
Is dit keuzevrijheid in het betalen via je mobiel? Nee. Is er een keuze gekomen in het wel of niet kunnen betalen via je mobiel? Ja.

Zoals al aangegeven, was er nooit een optie met je mobiel te kunnen betalen.
Hier werd al geruime jaren om gevraagd nog destijds toen ze nog een open forum hadden bij Knab.
De illusie dat ze dit nog mogelijk gaan maken naast Google Pay, heb ik niet.
Als bank gebruiker kan ik dus ook de keuze maken om over te stappen naar een andere bank.

Mocht je als gebruiker daar veel waarde aan hechten, is Knab op dit moment niet de juiste bank.
Echter heb ik het idee dat de discussie hier niet over Knab gaat, maar over Google Pay.
Wellicht een idee voor Tweakers dit eens uit te diepen.
Keuze is om het gewoon niet te gaan gebruiken, betalen met je smartphone is in mijn ogen een mooi extraatje, maar het is niet ineens zo dat terug gaan naar de pas zoveel slechter is in de algemene zin.

En als iemand een pas gebruiken zo enorm erg vindt, ook dan vind ik dat betalen met een mobiel een keuze is, iemand die perce met z'n mobiel wil betalen weet dat dit nu via Google Pay gaat op Android.

Je maakt een keuze dan, wil je het gemak die zo iemand als "een noodzaak" ziet, of behoud je liever wat privacy en blijft met je pas betalen?

Klinkt grof maar zo simpel zie ik dat, overigens banken pushen hun eigen apps steeds meer en meer en men gebruikt dat "met een big smile" op hun Android telefoon.

Ik vraag mij ook af hoeveel mensen hiermee een probleem zouden hebben als het niet "Google Pay" maar "Android Pay" zou heten, puur zo'n psychologisch testje.

Ik zelf moet geen van beide hebben, al heb ik het vermoeden dat op ten duur mijn bank mij ook richting de app pushed en de edentifier die ik nu gebruik afschaft.
Fijn dat ze een alternatief bieden tov Apple Pay. Het valt me mee dat Knab het nu al aanbied. Zo innovatief zijn ze namelijk niet meer. De frisse energie lijkt er na een paar jaar helemaal uit te zijn. Het is nu een bank zoals andere banken. Jammer dat Knab zoveel storingen heeft.
N26 en Revolut zijn overigens geen Nederlandse bank zoals in het artikel staat. N26 is Duits, Revolut is Brits maar gebruikt andere banklicenties in de EU.
Wat me tegenstaat van Google is dat ze maar al te graag mijn rekeninggegevens willen opslaan zodat ik heel makkelijk aankopen kan doen in de Play Store. Dat wil ik helemaal niet dus heb ik ook een slecht gevoel bij Google Pay.
Is dit terecht? Hoe erg integreert Google Pay in andere "diensten" ten opzichte van bijvoorbeeld de Rabo Wallet app waarmee ik alleen betalingen bij de pinterminal doe?
Je hoeft toch helemaal niets te kopen in de Play Store als je Google Pay gebruikt!
Je kan toch gewoon met iDEAL betalen in de Play Store?
Ook Rabobank is er gisteren mee begonnen.
Rabobank kon dit al sinds 17 mei als ik vorige berichtgeving op tweakers mag geloven.
Ik kreeg gisteren inderdaad een mail van de Rabobank maar ik heb Google Pay al sinds 18 mei. Dus het kon al iets eerder :-)
Zeker, heb gehoord dat dit toch knab lastig was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.