Sega haalt vier oudere Sonic-spellen op 20 mei uit digitale schappen

Sega haalt de spellen Sonic the Hedgehog 1, 2, Sonic 3 & Knuckles en Sonic CD op 20 mei uit de digitale schappen. Dit doet het bedrijf voor de release van Sonic Origins, een bundel die geremasterde versies van deze spellen bevat en op 23 juni uitkomt.

In een kort bericht schrijft Sega dat alleen de individuele spellen uit de verkoop worden gehaald. Oudere versies van de genoemde Sonic-games die als onderdeel van andere bundels zijn verschenen, blijven na 20 mei beschikbaar. Zo blijven Sonic the Hedgehog 1 en 2 beschikbaar via Sega Ages op de Nintendo Switch en Sonic the Hedgehog 2 zal nog steeds speelbaar zijn via het uitbreidingspakket van Nintendo Switch Online.

Dit betekent echter wel dat de losse versies van Sonic the Hedgehog 1, 2, Sonic 3 & Knuckles en Sonic CD van Steam gaan verdwijnen. De Steam-versies van de spellen kosten elk 4,50 euro per stuk. Ook zijn Sonic 2 en Sonic CD binnenkort niet meer los verkrijgbaar op Xbox-consoles. Beide spellen zijn op die platforms 4,80 euro per stuk.

Sega zegt niet waarom het de oudere versies uit de verkoop haalt. Waarschijnlijk heeft het te maken met de release van Sonic Origins op 23 juni. Het spel komt uit voor pc, Nintendo Switch, Xbox-consoles en PlayStation-consoles. De standaardversie van de bundel gaat 40 euro kosten. Er komt ook een deluxe-versie van 45 euro en er zijn twee uitbreidingen aangekondigd, waarvan de prijzen nog niet bekend zijn.

Door Loïs Franx

Redacteur

27-04-2022 • 11:00

47 Linkedin

Reacties (47)

47
46
25
3
0
14
Wijzig sortering
Voor degenen die denken dat ze de game al hebben, maar hem niet zien in hun steam library, de eerste drie delen maken onderdeel uit van de SEGA Mega Drive and Genesis Classics bundle.
Kennelijk is dit de eerste keer dat je een remaster hebt in het originele breedbeeldformaat. Maar toch, hoe vaak willen uitgevers/developers dat we dezelfde games kopen? Ja, het antwoord is natuurlijk "zo vaak mogelijk", maar ik vraag me af hoe geïnteresseerd mensen blijven in deze games op deze manier.

Want het blijft de ervaring die je had met de 16-bit games, inclusief de pixel-look van destijds. Ik had liever gezien dat ze iets als het fanproject 'Sonic 2 HD' hadden gedaan zodat je deze games met echte HD-graphics had en toch dezelfde gameplay (anders dan wat ze met Sonic 4 deden).
Zucht.

Destijds hadden dit soort spellen helemaal geen pixel look. Je speelde ze op een CRT TV scherm en dat maakt dat alles mooi samen kwam. Helemaal geen vierkant pixels ofzo. Dat is ook de grootste 'fake' met moderne games die '8 bit ' of '16'bit style nadoen met grove pixels. Dat is helemaal niet hoe het er vroeger uit zag, tenzij je met je nintendo of Sega op een scherpe computer / PC monitor gamede. En dat zullen er maar heel weinig zijn.

Sterker nog, pixel art in dit soort games werd ontworpen indachtig hoe het er op een CRT scherm uit zou zien. Dus voor alles rondom nintendo en sega uit die tijd: geen vierkante pixels.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 27 april 2022 13:27]

Pixel art is gewoon een art stijl geworden. Dat het er op een goedkope TV niet zo uitzag doet er niet toe. Mensen associëren pixel art vooral met het 8 en 16 bit tijdperk.

Vroeger hadden game tijdschriften, neem b.v. ZAPP64! en of Amiga Action, wel degelijk screenshots (foto’s) met een behoorlijk scherpe pixel look. Vooral later in het Amiga tijdperk - begin tot mid jaren 90 (laten we zeggen de Deluxe Paint periode). Zo mooi zag het er bij menigeen thuis niet uit op die goedkope brakke, wazige CRT TV’tjes via antenne aansluiting. Ik had zelf zo’n monochrome C64 monitor bij elkaar gespaard en daarop had je al een behoorlijk strakke pixel look. Ook later op mijn Amiga monitoren kon je toch echt de scherpe pixels zien. Zo extreem als nu? Nee, dat niet. Meer zoals nu met een bilineaire filter erover heen.

Dus ja, het zag er WEL zo uit, maar de meeste mensen zagen het niet zo.
Ik kan je moeilijk mijn eigen archief toesturen, maar deze matige scans moeten het maar doen. Zoals ik al zei: ja, vroeger zagen we wel pixels en dan vooral in de latere tijdschriften: https://archive.org/detai...n17/mode/2up?view=theater.

Het is dus geen 'mode gril' van de laatste jaar of fake. Zoals ik al zei: het zag er WEL zo uit, maar de meeste mensen zagen het niet (zo). Die look zagen we vooral in de tijdschriften en mensen met goede monitoren kregen die look ook al mee - zij het in mindere mate, zeker ten opzichte van nu.

Vooral die screenshots in latere tijdschriften hebben bij mij de voorliefde voor de harde vorm van pixel art aangewakkerd! En wel zo, dat ik uiteindelijk maar een pixel art game ben gaan ontwikkelen. Ik hoop dit jaar met een speelbare versie te komen.

Maar ieder zijn eigen smaak natuurlijk!

Back on topic: ik had liever een Sonic Mania 2 gehad met mooie nieuwe levels, dan remasters van de originele.
Nou, je linkt daar naar een Amiga spel wat op een monitor wordt gespeeld. Monitors waren veel scherper dan TV's. Sonic, waar we het over hebben, werd op de TV gespeeld. Vanaf de Sega console.

Je linkt ook naar een blad uit 1995 terwijl Sonic van 1991 is. Goede kans dat monitoren of tv's dan al van betere kwaliteit waren.

Games met lage resoluties waren populair op de consoles (tv), arcade (tv) en computers (monitor). Alleen op de monitors kon je pixels zien. Ik denk dat de groep met console en arcade ervaring groter was dan de groep met computers. Dus dat het merendeel opgegroeid is met pixelgames waarvan je de pixels niet kunt zien.

Het is echter makkelijk op te lossen. Voeg gewoon scanline effecten toe als optie en dan kunnen beide groepen ervan genieten zoals zij het zich herinneren. HLSL in Mame is mijn favoriet: https://youtu.be/Q0vJrmXHydU?t=276

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 28 april 2022 11:07]

Pixel art is niet hetzelfde als pixel look imo
Zo mooi? Ik vind die oude games juist veel mooier op een echte oude crt, net omdat het er dan niet pixelig uitziet. En ik heb nog nooit een filter in een emulator gezien die dat echt goed kon benaderen.
Smaken verschillen, natuurlijk! Ik vond het er in de (ik had een Amiga in die tijd, dus Amiga) tijdschriften fantastisch uitzien die harde pixel look.
Ik had het gewoon over de stijl. Ik zeg niet dat het pixel-art is, maar je speelt deze game dus wel met Megadrive graphics op een monitor of televisie. Dan heb je dus (soort van) dezelfde ervaring als wat pixel-art, in de zin van dat je een game speelt met ouderwetse graphics. We accepteren het omdat dit een oude game is en in het geval van Indie-games omdat er vaak geen budget of andere bronnen (tijd, grafisch talent) waren om de graphics goed te doen, wat vervolgens verkocht werd als een esthetische keus.
Wat zou er dan ingeschakeld kunnen worden om terug deze ‘non-pixelated-look’ terug te toveren (zoals het er min of meer op een klassiek CRT scherm zou uit zien) op een huidig computer scherm?
Ik denk aan:
Gebruik van een filter of blend ?
Gebruik van een deinterlace ? Zo ja, welke ?

Benieuwd naar wat er mogelijk is.
Je zou inderdaad een shader nodig hebben die 'pixels' van een crt (gaatjes in het rooster van een crt met daarachter de fosfor-laag) emuleert. Maar je stipt ook een goed punt aan mbt deinterlacing. Een crt tekent geen frames, maar fields: om-en-om even en oneven beeldlijnen, belicht door een elektronenstraal die vaak niet perfect gefocused is, en die belichte lijnen faden langzaam weg. De Slow Mo Guys hebben daar een mooi filmpje van gemaakt, waarbij in superslowmotion is gefilmd hoe beeldlijnen worden getekend. Het is verbazingwekkend hoe snel het weer wegfade: https://youtu.be/3BJU2drrtCM?t=140

In principe zou je dat allemaal wel kunnen emuleren voor een perfecte crt-look, maar het is best complex. Idealiter heb je dan ook nog allemaal controls om de look en feel te fine-tunen, want niet elke crt geeft hetzelfde beeld. (Net als dat je in een echte crt bijvoorbeeld een potmeter op de print hebt om de focus bij te stellen.)

[Reactie gewijzigd door Bergen op 28 april 2022 21:59]

Bedankt voor uw inhoudelijk informatieve reactie !
Sonic 2 HD ziet er erg nice uit en ik denk dat een dergelijke oppoets beurt veel beter in de smaak zou vallen bij de huidige generatie. Maar ik zet daar een paar vraagtekens bij, is de huidige generatie genoeg geïnteresseerd in de oude gameplay van Sonic om daar een dergelijke investering in te doen? Het huidige team van Sonic 2 HD heeft een reboot gedaan in 2014, dus al 8 jaar mee bezig (team van vrijwilligers), het is dus niet even 'klik-klik-klaar'. En interesseert het genoeg nostalgie fans?

Ik vermoed dat we iets dergelijks uiteindelijk wel vanuit SEGA zullen zien, maar SEGA is imho niet heel erg ver verwijderd van de Nintendo mentaliteit en doen ook gewoon hun eigen ding. Eerst een remaster, misschien over 5 jaar weer een HD remaster. Ook SEGA weet hoe je een koe moet melken...
Ik denk dat de huidige generatie die game eerder zal spelen dan de Sonic van destijds. Zeker aangezien deze game feitelijk al de zoveelste keer uitgebracht is. Alleen in Steam heb ik de games volgens mij al in drie varianten. Dan nog de games op de MD en op de Xbox en PS ook minimaal twee keer.

Sonic 2 HD is een fanproject die tot voor zover het nu klaar is, gratis beschikbaar wordt gesteld. Dus ze hebben gewoon de bronnen niet om de game af te maken. Sega zelf heeft dit natuurlijk wel.

Verder is de gameplay gewoon nog solid. Er zijn zat andere 2D-platformgames die nog gespeeld worden. En dit is een manier om mensen een game van destijds te laten spelen zonder dat ze het moeten doen met de graphics van toen.
Kennelijk is dit de eerste keer dat je een remaster hebt in het originele breedbeeldformaat.
"Originele breedbeelformaat"? Volgens mij was er origineel geen breedbeeldformaat. Verder kan je al een tijd breedbeeldondersteuning aan de spellen toevoegen op een PC (vereist wel specifieke versies van de spellen, die niet meegeleverd worden):

Sonic 1 & 2 (gebruikt de mobiele port van de spellen)
Sonic 3 Angel Island Revisited (gebruikt de originele ROM)
Sonic CD (gebruikt de mobiele port van het spel)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 april 2022 17:36]

Klopt. Het was origineel inderdaad in 4:3. Maar dit is dus een remaster van de mobiele wide-screen releases die we eerder op mobiel al hadden. Een veel betere ervaring overigens, omdat je eerder bepaalde dingen in beeld ziet komen. Zeker op snellere stukken kun je wat beter anticiperen.

Ik weet niet hoe goed die AIR-versies zijn, zal ze eens proberen.
Sega zegt niet waarom het de oudere versies uit de verkoop haalt.
Gokje : ze gaan de nieuwe varianten voor fors meer in de markt proberen te zetten ?
Anoniem: 1439850
@PvdVen77727 april 2022 11:08
€40 euro voor het volledige feestje.
€45 als je ook de pre-order bonus erbij wilt, want zelfs Sonic heeft dat voortaan.
Jim Sterling's video hierover is hilarisch.
De "remaster" komt er natuurlijk aan he? Dat zegt het artikel notabene :)

Aanname, sure - maar SEGA maakt het niet moeilijk die richting in te denken.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 27 april 2022 11:10]

Laat ik eerlijk zijn, bij het laatste nieuwsbericht over Sonic Origins heb ik Sonic the Hedgehog en Sonic Mania geinstalleerd (via Steam) en beide weer eens uitgeprobeerd (I suck at Sonic!). Met een Xbox360 like controller (Logitech Chillstream).

Sonic the Hedgehog is deel van de SEGA Mega Drive and Genesis Classics bundle en de interface daarvan is alles behalve smooth te noemen. Erg leuk bedacht, maar persoonlijk vind ik het een heel stuk minder fijn werken. Besturing via de controller was so-so.

Sonic Mania was nog steeds zeer blokkerig, maar als je dan net de originele Sonic heb gespeeld, dan zie je het verschil (een heel stuk minder blokkerig), maar behoud nog steeds erg goed de sfeer van Sonic. Menu interface is nog steeds *facepalm*, maar ik heb er andere issues mee dan bij de Classics Bundle. Besturing via de controller voelde naar mijn mening een heel stuk smoother aan.

Vanuit een bedrijfsperspectief: De vier Sonic spellen die er uit gaan waren alweer bijna 12 jaar lang te koop, als er interesse in was, zal die allang zijn uitgeput. De vier spellen koste €18 bij elkaar (een stuk minder als deel van de Classics Bundle). Indien Sonic Origins hetzelfde kan bereiken wat Sonic Mania heeft gedaan voor het Sonic franchise, dan is €40-€45 absoluut niet verkeerd en ik denk een veel betere ervaring voor een potentiële nieuwe Sonic fan dan de vier Sonic games uit de Classics Bundle. Maar we kunnen er natuurlijk pas wat over zeggen als deze uit is en mensen het hebben gereviewed.

Daarnaast zullen mensen die het echte oude nostalgie gevoel willen hebben van Sonic een daadwerkelijke Megadrive pakken met cardridges of gewoon gaan emuleren...
Het leuke van de classics is dat het ook gewoon een emulatie-pakket is. Je kan de (nu wel legale) roms kopiëren voor gebruik in een emulator naar keuze, van een raspberrypi met blast16 (een aanrader!) tot de steam versie van retroarch of zelfs naar een flashcart om niet ge-emuleerd op originele hardware te spelen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 27 april 2022 13:31]

Je kan de (nu wel legale) roms kopiëren voor gebruik in een emulator naar keuze
Ehh... Wow! Dat had ik niet eens door! Er is een foldertje "Uncompressed ROMS" met alle roms erin! Dacht dat het ergens proprietary encrypted zou zijn...

Ok, dan is het een heel slecht idee om ze te verwijderen, dit is voor Retrogamers een van de weinige methodes om legaal aan ROMs te komen zonder 2e hands geneuzel en complex rippen!
Dat is natuurlijk wel een erg belangrijk punt, zeker niet in de laatste plaats vanwege het bewaren van de klassiekers in originele staat.

Ik heb ook geruchten / vermoedens gelezen waarin men zorgen uit over de soundtrack van het derde deel. Een aantal songs zouden mogelijk op de schopstoel zitten vanwege rechten. Ze zouden namelijk gecomponeerd zijn door ene M. Jackson: https://www.cbr.com/sonic-3-soundtrack-michael-jackson/

Een remake als Sonic Origins is er uitermate geschikt voor songs te vervangen zodat men zich om zulke zaken niet meer druk hoeft te maken.
Volgens mij onderschat je hoeveel kinderen/ouders die film(s) hebben bekeken en in de winkel mogelijks zullen denken 'ooh sonic spel, zal ook wel evengoed als de film(s) zijn'
Dan verwacht ik niet dat er veel verkocht zullen worden. Die film was best middelmatig.
Voor een kenner misschien, voor peuters/kleuters/schoolkinderen... dat is dan ook de doelgroep hé
Het zal dus waarschijnlijk ook gelden voor Sonic, Sonic 2 en Sonic CD voor PS3.
Sonic 1, 2 blijven ook nog beschikbaar via de SEGA Mega Drive Classics collectie. Sonic 1, 2, 3 en Sonic & Knuckles staan ook op de oudere SEGA Mega Drive Ultimate Collection.

[Reactie gewijzigd door NewDust op 27 april 2022 11:19]

Best jammer voor als je bijvoorbeeld alleen maar deel 2 wilt, snap het vanuit een zakelijke kant, maar voor de consument is dit minder, tenzij je ze toch allemaal wilt.
Sega zegt niet waarom het de oudere versies uit de verkoop haalt. Waarschijnlijk heeft het te maken met de release van op 23 juni.
Tja ipv 4x €4,50 = €18 mag je nu €40 betalen 😂 dat verkoopt niet zo makkelijk zonder de eerste optie te verwijderen.
Rom websites 0euro, ze moedigen het zelf aan..
Een cash grab suggereert dat er weinig moeite is gedaan voor het product of dat het product geen "hart of ziel" zou hebben. Ik betwijfel dit.

Deze spellen zijn meer dan slechts emulatie dus ik kan mij voorstellen dat er manuren in zijn gaan zitten om de code over te zetten in een nieuwe engine, testen, fine-tunen etc etc.

Leuk toch dat deze oude games weer wat aandacht hebben gekregen? Mocht je moeite hebben met de prijs, ze zijn gratis verkrijgbaar in de Google Play store!

NB die DLC en pre-order onzin is natuurlijk pure waanzin, wat dat betreft moet ik je gelijk geven. Dat voelt inderdaad wat cash-grabberig. Blergh!
Wat ik van de remaster heb gezien ziet er niet bepaald geweldig uit. Alles schreeuwt inderdaad cash grab.
Het maakt niet uit hoeveel moeite er in de remaster zit, de oude games zouden gewoon beschikbaar moeten blijven.
Dit is inderdaad echt een remaster met extra content, die ik eventueel nog wilde kopen...

Dan zag ik de het toestel waar ik dit op tik (niet mijn main pc) core I3, 8GB Ram, dedicated graka met 1GB op 2 punten al niet voldoet aan minimum vereisten. Core I5, dedicated graka met minstens 2Gb.

But wy ? dan zag ik dit: DRM van derden: Denuvo Anti-tamper.

Een no-go voor mij dus... misschien probeer ik later de nullified versie wel even...
Anoniem: 562971
27 april 2022 11:43
Oude wijn in nieuwe zakken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee