Rotterdammer wordt weer verdacht van vaste-telefoniefraude

Een 43-jarige Rotterdammer is woensdagochtend aangehouden, omdat hij opnieuw wordt verdacht van fraude met vaste telefonie. De man was in 2020 voor hetzelfde feit aangehouden en veroordeeld.

Het Cybercrimeteam van de politie-eenheid in Rotterdam kwam de man op het spoor tijdens een onderzoek. Bij de doorzoeking van zijn woning zijn tientallen modems, telefoons en laptop in beslag genomen. Een aantal modems waren aangesloten.

De Rotterdammer zou met verschillende e-mailadressen nieuwe modems hebben besteld voor verschillende huisadressen. Die modems waren vervolgens op een bezorgpunt van een pakketbezorgdienst afgeleverd, waar ze werden opgehaald door de verdachte. Vervolgens werden er met die modems enorme kosten gemaakt die niet bij de verdachte in rekening werden gebracht, maar bij de opgegeven huisadressen.

De totale schade bedraagt vermoedelijk duizenden euro’s, meldt de politie. Van welke providers de modems zijn, is niet bekend. Het onderzoek naar de man loopt nog. Zo wordt onderzocht of de man cryptovaluta heeft, waar de politie beslag op kan leggen.

Wat deze zaak opmerkelijk maakt, is dat de verdachte eerder is aangehouden en veroordeeld voor vaste-telefoniefraude en dat hij in zijn proeftijd zat. De Rotterdammer had het telecombedrijf VodafoneZiggo voor 330.000 euro opgelicht. Hij werd in januari 2020 aangehouden en in september van dat jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 103 dagen voorwaardelijk.

Update, 18.29: Extra informatie over onderzoek toegevoegd.

Door Loïs Franx

Redacteur

20-04-2022 • 18:08

103 Linkedin

Reacties (103)

103
103
48
1
0
41
Wijzig sortering
Hoe is het mogelijk om met die modems enorme kosten te maken? Dat de toestellen geld kosten, dat begrijp ik, maar ik zie niet in hoe gebruik maken van het internet voor enorme kosten kan zorgen? Eventueel pay-per-view TV?

[Reactie gewijzigd door _Waylander_ op 20 april 2022 18:28]

Geautomatiseerd 0900 nummers bellen, abonnementen afsluiten met fictieve/gedupeerde hun adres gegevens waarbij een telefoonnummer verplicht is etc.

EDIT:
nieuws: VodafoneZiggo is voor 650.000 euro opgelicht via vaste-telefoniefraude
"VodafoneZiggo is door drie verdachten uit Delfzijl en Rotterdam opgelicht. De drie verdachten zouden met valse identiteitsgegevens veelvuldig vaste telefonie hebben aangevraagd, waarmee ze 0900-nummers belden om tegoedkaarten op te waarderen. De totale schade is zo'n 650.000 euro."

[Reactie gewijzigd door John Doos op 20 april 2022 18:32]

Ah, betalende nummers waren me ontsnapt. Bedankt voor de quote en link.

Ik vraag me af of hoe de providers dit zullen proberen tegengaan. Via e-mail nog eens door de klant laten bevestigen?
Ze zouden kunnen beginnen met VOIP alleen laten werken het toegewezen ip van de klant, zal al een hoop gezeik schelen.
Welk probleem zou dat dan moeten oplossen? Dan gebruikt de crimineel gewoon dat ip adres en gaat hij vanaf dat ip adres "kosten" genereren zonder deze ooit te betalen.

De eerste X maanden geen betaalnummers faciliteren, is dan een betere optie. Al zal ook dat niet de heilige graal zijn om deze vorm van fraude te stoppen vanaf dag één.
En hoe komt die aan dat IP adres?
en @lordsnow
Je stelt toch niet zomaar een ip in, maar die krijgt het modem toegewezen van de ISP lijkt me. Dus heb je netjes het IP wat de klant zou moeten krijgen. Ik snap niet wat IP met dit verhaal te maken heeft, want dat IP zal gewoon kloppen aangezien de fraudeur die klant zijn modem in handen heeft.
Komt op hetzelfde neer om in te breken bij iemand en dan hun internet / telefonie te gaan gebruiken voor je fraudedoeleinden, aan de verbinding is dus helemaal niks mis mee. Hij wordt alleen ongeautoriseerd gebruikt door iemand anders.
Misschien ben ik te lang weg uit Nederland, maar als ik kijk hoe het bij mij gaat. Ik sluit een abonnement voor fiber af en geef daarbij naast mijn adres ook het nummer van mijn aansluitpunt door. Vervolgens wordt mijn abonnement gekoppeld aan mijn aansluitpunt en is het het aansluitpunt dat bepaalt welk IP en telefoonnummer ik heb en niet de modem. Als in Nederland puur de modem dit bepaalt en je dat ding door de hele stad in kunt pluggen en daarmee je eigen internetaansluiting rond zeult dan vindt ik dat een enorme manco in het systeem gezien hoe lichtvaardig men omgaat met het verstrekken van modems.
Zo ver ik weet, gaat dit met glasvezel anders, daar wordt een modem aan een locatie gebonden. Wat (again, zo ver ik weet) niet gebeurd bij kabel of adsl.

Inderdaad, als ik mijn kabel-modem oppak en meeneem naar een vriend, daar aansluit (er vanuitgaand dat er een actief kabel (tv) signaal is), werkt hij gewoon.
Officieel mag je dan ook maar 1 modem per locatie aanvragen, terwijl het technisch prima mogelijk is een hele lading er op aan te sluiten. Kabelmodem geeft alleen om of hij een sterk genoeg kabel signaal heeft, niet waar dat gebeurd (ik denk ook niet dat je locatie kan bepalen aan de hand van alleen een kabel signaal).

Kortom, zoals jij beschrijft in je sluitzin, zo is het dus juist altijd geweest (in ieder geval in Nederland). Glasvezel brengt hier verandering in. Nog prima mogelijkheden om te frauderen via kabel en adsl modems dus.

Met verhuizingen is dit best praktisch, gewoon zorgen dat er tv signaal is op nieuwe locatie en ik neem zelf mijn modem mee, zonder gewacht of geregel bij de ISP heb ik dus instantly weer internet op mijn nieuwe locatie, een verhuizing geef ik dan achteraf wel door (wat dus puur administratief is).

Bij het weer aanzetten van het modem krijgt het modem een dynamisch IP toegekend. Dus welk IP dat precies is, is helemaal niet relevant.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 21 april 2022 13:58]

Ook de traditionele koperen lijn heeft een eigen aansluitnummer per woning hier, toen ik die afsloot (in het pre-fiber tijdperk) kreeg je een papiertje met daarop de juiste aders van de stamkabel die het gebouw (appartementencomplex) binnengaat en op welke klemmen je die op de strook aan moest sluiten om te zorgen dat die op de doos in jouw woning werkt. Die modems kon je inderdaad met iedereen uitwisselen maar het nummer hoort bij het aderpaar/coax en verhuist zeer zeker niet met de modem mee.

Verhuizingen geef je vooraf door en om eerlijk te zijn werkt dat hier prima, (het is ook gebruikelijk om het abonnement van de vorige bewoner over te nemen)

Het verbaast mij echt hoe simpel deze fraude mogelijk is in Nederland, als je op vakantie gaat moet je dus je modem ook nog achter extra slot en grendel zetten bij inbraak :P
Na diefstal zouden ze het modem vrij eenvoudig kunnen blocken, ze weten tenslotte wel om welk modem het gaat, enkel niet WAAR hij staat. Maar inderdaad, als zon modem in handen valt als deze rotterdammer dan is het kwaad toch al een eind geschied.

Het gaat ook wel eens mis. Zo heb ik ook een tijdje "gratis" internet gehad, doordat er door administratieve perikelen er wezenlijk 2 modems op 1 abbo stonden (maar wel 2 verschillende locaties), dat schijnen ze dus praktisch niet te kunnen zien.

Overnemen van vorige bewoner zijn abonnement is in ieder geval not done, volgens mij in geeneen branche in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 21 april 2022 16:21]

Maar om een IP-adres te krijgen van een Provider moet het betreffende modem wel aangesloten zijn op het DSL/Glasvezel-netwerk van de betreffende Provider. Het is niet zo dat, als je een modem van Provider X aansluit op het netwerk van Provider Y dat het zomaar werkt.

En zelfs als het modem een IP adres, subnetmasker, gateway, en DNS krijgt toegewezen dan is dit alleen bruikbaar op het netwerk van de Provider die het modem geleverd heeft.

Als je je huisje in Den Haag zelf een adres geeft in Amsterdam, denk je dan dat de post aankomt?
Ik spreek uit eigen ervaring en dan puur over kabel koper modems, maar als ik mijn modem loskoppel en hem dan een kilometer of 50 verderop aansluit, dan functioneert ie gewoon, en geen haan die er naar zal kraaien. Ik heb zelf helpdesk gedaan bij een ISP die zo werkt en kwam toch regelmatig voor dat mensen verhuizen en dit vergeten door te geven, waardoor rekeningen nog op oud adres aankomen, omdat de ISP geen idee heeft dat de klant verhuisd is. Aan het verkeer is dat iig niet te zien.

Dus van den haag naar amsterdam? Geen probleem, zolang de isp maar levert op koper in beide gebieden.

Voor duidelijkheid, ik heb het nooit gehad over het wisselen van providers of netwerken, bij dit verhaal ga ik er van uit dat dit gebeurd binnen het gebied waar de provider levert.
Als je er van uit gaat dat je binnen hetzelfde netwerk blijft dan zal het inderdaad wel werken.

Alhoewel ik het wel vreemd vindt dat wanneer je verhuisd naar een ander adres de verbinding zomaar zal werken. Dat zou betekenen dat de vorige bewoner zijn abonnement daar niet heeft beeindigd, en toevallig dezelfde Provider heeft.
Ik spreek dan over koper kabel modems waar ik ervaring mee heb, en het enige wat je daarvoor nodig hebt is een actief televisie signaal. Die kan afgesloten zijn als het huis een tijd leeg heeft gestaan, maar is meestal nog wel actief als een huis in een korte tijd van eigenaar wisselt. Maar in het geval van geen tv signaal, dan dien je enkel die aan te vragen. Het geeft in ieder geval niets dat de abbo's op het modem (internet/telefonie) op een andere locatie geregistreerd staan, of dat de vorige bewoner een andere provider had, via adsl bijv, het maakt niet uit.

En dat is het punt waarom deze rotterdammer deze fraude kan plegen. Vraag internet aan voor iemand, zolang dit maar in het zelfde levergebied valt. Onderschep het modem, sluit hem aan op je eigen verbinding en niemand die doorheeft wat er gebeurd is totdat de bewoner zijn eerste rekening krijgt.
Klopt, maar dat is dan ook de enige restrictie: de modem moet aangesloten zitten op het netwerk van de provider waar het modem van is. Maar als die provider diensten levert in Amsterdam én Den Haag dan maakt het niet uit in welke van de 2 plaatsen je de modem aansluit, hij gaat online, krijgt een IP en de rest en je kunt gewoon op internet.

De enige echte optie om dit tegen te gaan is door de klant separaat een mail te sturen met een gebruikersnaam en wachtwoord die hij in moet vullen tijdens de installatie van de modem. Dan nog moet dat mailadres natuurlijk geverifieerd zijn, maar er zijn voor elke beveiliging altijd wel loopholes te vinden.
Voor providers moet het vooral laagdrempelig zijn omdat hoge drempels ook lastig zijn voor klanten om overheen te komen. Dat stoot klanten af en dus minder inkomsten.
Je kan niet zomaar een willekeuring WAN IP adres instellen op een modem en er van uit gaan dat de verbinding dan werkt. Zo gaat dat niet.
Ik heb zojuist even jouw ip-adres gebruikt :-D
Dat gebeurd toch al. Je sluit een abonnement af, zorgt dat het modem op een pakketpunt komt, die haal je op, sluit je aan. En je bent online met het modem van iemand anders. Telefoon eraan en bellen maar.

Een betere optie is om dergelijke betaalnummers niet toe te staan met gloednieuwe abonnementen maar pas na de eerste betaling.
Of zet er een kostenlimiet op van 10 euro per maand. Dan loont het ook al niet meer.
Ja, maar dan kan ik geen telefoonsex meer hebben. O-) Lijkt me ook niet echt de bedoeling.

Modem laten betalen (met naam/nummer/adres controle) en crediteren met de eerste maandrekening lijkt me handiger. De kans is klein dat 'meneer' een bankrekening heeft op naam van zijn slachtoffers.
Is dat eigenlijk überhaupt nog een ding tegenwoordig? Vroeger werd je helemaal doodgegooid met reclames hiervoor laat op de avond/'s nachts, maar tegenwoordig lijkt me toch dat dit allemaal via internet loopt (al dan niet inclusief video)
Geen idee. Waar ik woon heb je het fenomeen sowieso niet. Ook niet op het internet, dergelijke sites worden door de ISP geblokkeerd (officieel zijn die sites namelijk verboden). Niet dat het iets uitmaakt, e.e.a. wordt gewoon openlijk op Facebook Marktplaats aangeboden.
En dan woon je toevallig in een regio waar de huisartsenpost een 0900 nummer gebruikt.
Naar mijn weten wordt de fraude gepleegd met 0906 en 0909 nummers. Die gebruikt je huisarts niet.
Uit het vorige artikel staat expliciet 0900 nummers:

"De drie verdachten zouden met valse identiteitsgegevens veelvuldig vaste telefonie hebben aangevraagd, waarmee ze 0900-nummers belden om tegoedkaarten op te waarderen."
Heeft in nederland dan elke klant een vast IP?
Standaard niet.
XS4ALL is (was?) daar een uitzondering op.
Geloof dat dit z'n roots heeft van Demon die ze destijds (via KPN) over hadden genomen.
Dus dan is dit net zo nutteloos.
Bij KPN hebben alle lijnen (koper/fiber) een ID, wat op zijn beurt gekoppeld is aan een huisnummer.
Daar zal een fraudeur geen misbruik van kunnen maken.

VOIP wordt niet gekoppeld aan een lijn ID, maar log je in via een SIP (server).
Daar kunnen fraudeurs wel misbruik van maken.
Je zou bijv. op een mobiel, met een voip client, met een vaste nummer kunnen bellen.
Ik werk voor proximus en hier is een vast IP extra te betalen, al de rest krijgt een variabed IP dat op elke moment kan veranderen.
idd, met extra kosten (pakket) zou dat bij meeste ISP mogelijk zijn.
Maar dat is idd niet zo interessant voor een normale (prive) gebruiker.
Misschien niet officieel, maar wij hebben al jaaaaren een abonnement bij KPN en daar heb ik een DNS-naam voor ingesteld en die heb ik echt nog nooit hoeven bijwerken. M.a.w. we hebben ondanks dat het niet officieel is nog nooit een ander IP adres gekregen.
DNS is los van de IP adres die toegewezen wordt.

Ik geloof het graag dat je IP adres al heel lang zelfde is, zolang de modem voor dat de lease tijd van de IP adres vervalt, aangeeft de huidige IP adres nog te willen gebruiken, zal deze niet zomaar veranderen.
Zelfde gebeurt binnen je lokale netwerk.
Standaard is de verval tijd een dag (24uur).

Had effe op mijn eigen modem gekeken, en de IP adres van de ISP heeft ook een verval tijd van een dag.

Ik zet vaak mijn modem (en andere meuk) uit als ik op vakantie ga, en na terug komst heb ik tot nu toe altijd een andere IP adres gekregen.
Dus de kans is groot, dat dit ook op jou lijn zal gebeuren als je de modem voor langere tijd uitzet.
Nou, je kunt bijvoorbeeld de modems thuis laten bezorgen en aftekenen, net als wanneer je een mobiel abonnement met telefoon online afsluit.

Dit is wel erg makkelijk frauderen.
Toevallig is gister een nieuw modem bezorgd (door een foutje bij online, heb ik nu 2 nieuwe modems). Daar moest voor getekend en gelegitimeerd worden.

Het is bij de buren geleverd, die hebben er voor getekend. Gelukkig heb ik een goede band met de buren. Maar aangetekende post slaat dus helemaal nergens op.
Moet er wel iemand thuis zijn om voor te tekenen...
Gewoo zoegen dat je thuis bent op her afgesproken bezorgmoment. Zo gek is dat niet. Er zijn zoveel leveringen waarvoor je thuis moet zijn.
Je wisselt niet elke maand van internet provider. Dus als het een vereiste is om daarvoor thuis te zijn lijkt me dat eens in de zoveel jaar geen probleem.
Maar ze kunnen toch ook legitimatie vragen bij aflevering? Zijn dat soort diensten er niet?
Kwestie van bellen naar betaalnummers standaard blokkeren en pas na verificatie van de klant toestaan. Een simkaart voor een mobiele telefonie werkt toch ook niet direct als je die uit het rek/envelop haalt?
Probleem met deze insteek is dat men in algemeen een limiet oplegt, dat niet gewaardeerd wordt.
Dat zal frustratie opleveren bij (nieuwe) klanten, wat uit eindelijk klanten gaat kosten.

Ook kwa support zal dit grotere druk geven, met mensen die niet begrijpen waarom ze geen betaalde nummer kunnen bellen, met bij behorende boosheid/frustraties etc etc.

uit eindelijk wordt het een geld kwestie.
Risico lopen dat er mogelijk misbruik van gemaakt wordt, versus, de extra kosten (manschap) betalen met het opleggen van een limiet.
Prepaid kaartjes werken direct toch?
Tot ze leeg zijn, dat is al betaald. Abonnement is iets anders.
Het hoeft niet eens een aantal maanden te zijn. Totdat de eerste incasso verwerkt is, zou voldoende moeten zijn.....
Tegenwoordig kan je het eerste half jaar geen 0900 nummers bellen met een nieuwe aansluiting.

Correctie: Het is 90 dagen en 0906 en 0909.

[Reactie gewijzigd door Def_P op 21 april 2022 09:39]

Tegenwoordig kan je het eerste half jaar geen 0900 nummers bellen met een nieuwe aansluiting.
Is dat zo? Ik vind dat niet wanneer ik daarop google. Het lijkt mij ook erg onhandig, bijvoorbeeld het geen spoed wel politie 0900-8844. Dus ik trek je claim in twijfel.
Def_P bedoeld vast 0906 en 0909 nummers die standaard worden geblokkeerd. 0906 en 0909 zijn betaalde telefoniediensten o.a. met een erotisch karakter.

0900 nummers zijn betaalde informatienummers, o.a. de politie. Die zijn niet standaard geblokkeerd.
Die vlieg gaat niet op als je gewoon betaald vanaf eerste maand kan je gewoon 0900 nummer bellen!
Klopt, sorry! Het is 90 dagen en 0906 en 0909.
Ik kan me de tijd nog herinneren dat de telecom provider langs huis kwam om een fysiek contract te tekenen, waarna je direct je gevraagde toestel overhandigd kreeg :+

Maar dat lijkt me ook niet wenselijk. Misschien met iDIN je identeit bevestigen?
Maar dat lijkt me ook niet wenselijk. Misschien met iDIN je identeit bevestigen?
Dan phish ik jouw iDin en wie gaat er dan het contract aan? Jij. En ik ga er met het geld vandoor.

En mocht ik jou niet succesvol kunnen phishen, dan zijn er nog wel een paar miljoen anderen die zich daar wel voor laten lenen.
Succes met het phisen van IDIN. Dan moet die Rotterdammer ook nog eens toevallig toegang hebben tot mijn online bankzaken welke echt niet zo direct te pishen zijn, daarnaast moet ik voor het vrijgeven van de IDIN versterking ook nog eens bevestigen per mobiel. Als dat we zo was had dit allang en breed in het nieuws gestaan.

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 21 april 2022 06:46]

Misschien heb je het gemist, maar phishing is zo'n beetje de meest eenvoudige vorm van fraude die er bestaat. En wanneer je naast het weggeven van je gegevens ook nog eens iets moet bevestigen per mobiel, dan vraagt de crimineel in keurig Nederlands aan het slachtoffer om dat te doen. 9 van de 10 keer wordt dat dan ook gedaan.

Online-oplichters richten zich steeds meer op de klant

En voordat je gaat roepen hoe dom het is, hogeropgeleiden zijn goed vertegenwoordigd in de groep van slachtoffers.
En dan is degene die moet tekenen niet aanwezig, leggen ze de boel aan zonder de modem aan de coax te koppelen en zeggen ze dat de boel niet werkt. Je koppelt zelf de coax aan en de boel werkt wel. Vervolgens bel je de klantenservice voor je contract, komt eraan zeggen ze en die krijg je nooit. En toen had ik twee jaar gratis Chello.
Dank voor de heldere uitleg. Wat ik me nog wel afvraag: hij kreeg de vorige keer een gevangenisstraf opgelegd. Maar in hoeverre moest hij de schade ook terug betalen?
Recht hebben op schadevergoeding en het daadwerkelijk krijgen is een tweede. Als er niets is om te halen, zelfs met beslaglegging, kun je nog steeds niets krijgen. Schuldsanering is ook jiet mogelijk, want dat is ter bescherming van de persoon en niet van de schuldeiser vaak. Gok dat gevangenisstraf dan het enige is wat je kan doen en de duur langer laten zijn voor herhaaldelijk acteren. Meestal zit een clause hiervan in een vonnis. Maar dat is een aanname. Zelf geen verstand van.

Wel ervaren als schuldeiser dat je echt weinig lan doen soms…. erg triest hoe gewiekst mensen kunnen zijn.
Dank voor je uitleg!

Dus... Als hij het niet zo erg vond in de gevangenis had hij geen enkele reden om het niet nog eens te proberen? Dan snap ik wel dat hij recidiveert...

Blijft zo'n schuld wel open staan? Kun je het bvb na tien jaar nog eens proberen of iemand wat meer geld heeft om je terug te betalen?

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 20 april 2022 22:57]

Met tijdig stuiten verjaart een schuld als deze nooit. (pas bij overlijden en als de erfenis rechtmatig is verdeeld houdt de schuld op te bestaan)
waarmee ze 0900-nummers belden om tegoedkaarten op te waarderen.
Wat voor tegoedkaarten kun je op deze manier opwaarden?
Online goksites, van die nummers waarmee je een gedeelte van je beltegoed kunt recupereren, pay to win games etc.
Een kleine moeite om de link in het artikel te volgen waarin staat:
…waarmee ze 0900-nummers belden om tegoedkaarten op te waarderen. De totale schade is zo'n 650.000 euro.
De link naar het vorig artikel had ik inderdaad gemist, bedankt!
Er staat dan ook Telefonie fraude..
Dat is het nadeel als je een geactiveerd modem in hetzelfde Ziggo gebied hebt want alle instellingen zoals telefonie en internet worden dan op dat modem keurig opgehaald en geactiveerd. Dat is nadeel als je geen keuzevrijheid voor modem hebt (voormalig UPC gebied) of had zoals vroeger. Zelf instellen heeft altijd de voorkeur en daarmee kan je dit voorkomen.

Xs4all had dat vroeger bij Fritzboxen niet dat de VOIP automatisch werd geactiveerd en dat moest handmatig gedaan worden alsmede ook inloggegevens. Dat was eigenlijk wel prima, want KPN deed dat ook voorheen met de Speedtouch (mooie tijd met die ini bestandjes downloaden en hopen dat je op juiste netwerk zat en dat het werkte).

[Reactie gewijzigd door itsalex op 20 april 2022 20:15]

Dan kies je wat leegstaande appartementen uit en hengel je de brief met activatiecode uit de brievenbus.
Zelf instellen lukt de meesten niet dus gaat dat de providers weer heel veel (dure) monteursbezoeken kosten waarvoor de klant weer een snipperdag moet opnemen. Je oplossing pakt dus de verkeerde mensen aan. Zo vaak komt dit probleem niet voor dus verzin liever iets dat de crimineel gepakt wordt ipv de klant.
Vroeger kwam ook de melkboer voorbij en stond er op iedere hoek van de straat wel een telefooncel.

Tijden veranderen en je kan door enkelingen die misbruik maken geen heel systeem of dienstverlening daarop aanpassen. Gewoon de misbruikende enkelingen keihard aanpakken.

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 21 april 2022 06:52]

Mijn naam is Mr.MonkE en ik woon in het zogenaamde voormalige UPC gebied. Ik mag hem niet eens in bridge mode zetten en ik moest een change aanvragen op de firmware -die netjes door de support werdt geupdate, dat wel. kudos.- om mijn lokale LAN IP segment te kunnen instellen op iets anders dan hun default.
Off-topic
Bij fUpc gebied kun je normaal gezien zelf het modem in bridge zetten, evt dien je wel ipv4 firmware aan te vragen wat dan in 24 uur actief zou moeten worden

In fZiggo gebied dien je de klantenservice te bellen om bridge modus te laten activeren


Ontopic, en wat dan met de nitwits die wel een kant en klaar modem-router willen ? Daar los je toch niets mee op in dit specifieke geval
Kan het ook wat minder onrespectvol dan over nitwits te spreken. Er zijn ook genoeg mensen die er echt wel verstand van hebben maar geen zin hebben om te gaan hobbyen.
Drie maanden cel heeft dus geen indruk gemaakt. Misschien dat twaalf maanden zonder voorwaardelijk deel meer indruk maakt?
Neuh.

Voordat hij deze methode ging toepassen had hij al meerdere langdurige straffen wegens vermogensdelicten uitgezeten, dit is er eentje uit de categorie die het nooit zal leren.

Waarom werken als bedrijven het je zo gemakkelijk maken om fraude te plegen en je toch al diep in de schulden zit en dus amper iets te verliezen hebt zal die wel denken.
Vergeet niet mee te nemen dat de beste man nooit meer een fatsoenlijke baan zal krijgen met zijn strafblad. Dat maakt het nog makkelijker/aanlokkelijker voor deze verdachte om elke keer weer op het verkeerde pad te eindigen..
Moeten we nu medelijden hebben met deze “beste man”?
Nee, begrip is wat anders dan medeleven.
Ik begrijp waarom deze man in een patroon blijft hangen, praat het niet goed natuurlijk.

Vraag is wel, wat moet je met zo iemand? Maar blijven opsluiten dan? Dan kan je hem blijkbaar maar beter niet meer vrij laten ook, want hij komt toch wel weer terug, alleen met meer slachtoffers intussen.
Precies mijn punt. In plaats van "medelijden" voelen voor de man, zie ik een systeem dat zijn gedrag in stand "probeert" te houden door hem geen kansen te bieden om het anders te doen. Ik pretendeer niet dat ik een oplossing heb hoe het beter kan, maar probeer je wel een stukje bewustwording mee te geven van de gevolgen van ons wetssysteem.
Als de man interesse zou hebben in een fatsoenlijke baan (kan die werken om schulden af te lossen waar ze hem nu niet mee lastig vallen...) had die daar vele jaren de kans voor, denk niet dat hij daar veel interesse in heeft.
Je zou bijna medeleven krijgen met volwassen mensen die frauderen.
Zolang zijn veroordelingen in de categorie fraude zitten, kan hij gewoon een VOG krijgen. Zolang er niet 1 van de checkboxes aangevinkt is voor vertrouwen.
Hoe zit dit precies? Wat is de checkbox 'vertrouwen'?
Bij een VOG aanvraag, wordt de aanvraag gedaan op een bepaald screeningsprofiel. Afhankelijk van wat de werkgever aan checkboxen aanvinkt.

Fraude kan vooral bij de screeningsprofielen waar (financieel) vertrouwen een belangrijk punt is een probleem zijn.

Lengte van strafblad speelt overigens ook mee. Als je b.v. (in de afgelopen 4-8 jaar) eenmalig ergens voor veroordeelt bent, hoeft dit niet te betekenen dat je een bezwaar krijgt
Bedankt voor de toelichting.
_/-\o_
Kom op, het is pas de tweede keer dat hij dezelfde methode gebruikt. 4 maanden voorwaardelijk lijkt mij redelijk. /s

Dus voor bijna 5 ton crypto aangekocht die waarschijnlijk niet te traceren is. Mijn inziens is dit gewoon gecalculeerd en is die na deze straf spontaan verdwenen uit Nederland met 5 ton crypto in zijn achterzak.

Risk/Reward slaat in dit geval wel erg gunstig uit naar Reward. Een normaal werkend persoon krijgt dit niet voor elkaar in 2 jaartjes. Enige nadeel, je kan Nederland nooit meer in.
Ook een manier om niet constant de cryptokoersen in de gaten te houden :+
Wel ideaal om niet tijdens een dip te verkopen ;)
Een echte straf dit keer? Ik weet niet of de softe rechters dat wel zien zitten. Misschien biedt hij ook nog wel zijn excuses aan, dat lijkt er altijd weer een paar maandjes van af te halen.
Ach hou toch op over softe rechters. Straffen zijn in Nederland aantoonbaar zwaarder dan in andere Europese landen.
Nee, alleen op zware zaken. Niet op lichte zaken
En op zware zaken komt Nederland als "zwaardere" straffer uit de bus (in vergelijking tot buitenland) omdat bij ons TBS tot straf gerekend wordt, en vergelijkbare mechanismen in het buitenland niet. Daar wordt het tot "zorg" gerekend.
Aangezien hij wederom de fout in is gegaan mag hij dat voorwaardelijk deel nu ook gaan uitzitten.

Maar een rechter zal hem ook wel wat anders gaan vertellen.
Ik zie niet in het artikel terug of deze persoon vorige keer afstand heeft gedaan van apparatuur en wat er met de gemaakte kosten is gebeurd.
Maar verschrikkelijk voor alle gedupeerden dat deze man zo makkelijk opnieuw hetzelfde doet. Beloning zal wel groter zijn dan de straf.
Die apparatuur (waaronder 1161 modems :P ) is in beslag genomen en later verbeurd verklaard.

En de kosten tsja... van een kale kip kun je niet plukken.
Klopt, dat komt omdat er nog geen veroordeling en/of strafrechtelijk onderzoek is afgerond :)
Heb je het bericht wel gelezen?
Hij is al eerder veroordeeld.
Alleen gaat de vraag over de situatie na de vorige keer, waarbij er na onderzoek veroordeling was. Dat de verdachte voor de nieuwe situatie nog niet veroordeeld is, is voor de gestelde vraag niet relevant.
Ik neem aan dat je zo'n modem toch op bezorgpunt moet afhalen met een ID-bewijs en dat het allen kan als het op je eigen naam staat?

Misschien wat naïef maar Ziggo kan toch gewoon voor nieuwe klanten die niet verhuizen apart een activatie code sturen naar adres waar aansluiting voor wordt aangevraagd?
Ligt er een beetje aan. Mijn vriendin kan gewoon mijn pakketjes ophalen. Maar inderdaad staat dit wel dus geregistreerd.
Nederland kennende heeft die gast voor enkele miljoenen aan schade veroorzaakt wanneer je alles bij elkaar gaat optellen, waaronder justitie, en dan mag hij dadelijk drie weken schoffelen en is het klaar. :F
Nederland kennende? Heb je het artikel gelezen? Geen taakstraf maar daadwerkelijk vastgezeten met een gedeelde onvoorwaardelijke celstraf. Nu hij gepakt is betekent het sowieso dat hij die tijd alsnog mag gaan uitzitten en hoogstwaarschijnlijk nog eens extra mag gaan zitten.
Ja Nederlands recht kennende inderdaad. Het is al heel erg uitzonderlijk dat daders überhaupt gestraft worden met celstraf. De statistieken wijzen uit dat dit in minder dan 5 procent van alle criminaliteit voor komt. Dus dat hij een van de weinige mensen was die moest zitten is al heel bijzonder. Gekoppelde proeftijd celstraf komen daders ook vaak onderuit of krijgen een enorme vermindering daarvan vanwege allerlei smoesjes en onzin redenen. Dus voordat die proeftijd celstraf in gaat zal een rechter zich daarover buigen en de advocaat van de daders zal aanvoeren dat toch vooral niet nodig of zelfs onrechtvaardig is vanwege ter plekke verzonnen bullshit. Rechters gaan heel vaak in dat soort onzin argumentatie mee. Dus dan blijft een taakstraf met schoffelen vaak over. Het maximum is meestal 120 uur. Dat is dan voor zwaar toegepast geweld met blijvend letsel. Dus dat gaat deze gast niet eens halen.

Rechters in Nederland gaan uit van bescherming van daders waarbij leidend is dat daders zoveel mogelijk binnen de maatschappij moeten blijven functioneren. Daders straffen met celstraf is dus de laatste optie. :F
Niet helemaal hoor, celstraffen worden nog steeds gewoon toegepast.

Maar neem bijvoorbeeld Amerika. Daar kan je 20 jaar vast zitten voor een moord, zodra je straf erop zit wordt je gewoon weer buiten de muren gezet. Die persoon is dan plots ineens weer in de maatschappij waar bijvoorbeeld ook mijn kinderen of familie deel vanuit maken. Daarnaast helpen lange gevangenis straffen niet perse, kijk naar Thailand en Amerika waar er zat mensen vastzitten voor 50 jaar of langer. Doet dit de criminaliteit zakken? Nope.

Een straf moet zijn om iets van te leren en proberen zoveel mogelijk rotte appels weer te herstellen. Helaas lukt dat niet altijd, maar om nu te concluderen dat we altijd alleen maar taakstraffen uitdelen is typisch zo een uitspraak die mensen van elkaar overnemen zonder echt te weten hoe het precies zit.

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 21 april 2022 10:20]

Het toeval wil dat ik vele tientallen rechtszaken in Nederland heb gevolgd bij diverse rechtbanken. Daar komt een beeld uit naar voren dat zeer gunstig is voor daders. Geen enkele voorwaardelijke celstraf eis die ik meemaakte is ooit ten volle uitgevoerd. De meeste kwamen zelfs in zijn geheel te vervallen of er er bleef maar een fractie over van datgene wat de vorige rechter had uitgesproken. Vaak dus omgezet naar een minimale taakstraf.

Amerika heeft helaas deels een omslag gemaakt naar lage straffen van Europees voorbeeld. En dan inderdaad meestal zonder dat daders daarvan verplicht worden iets te leren.

Ondertussen heeft Nederland een bliksem omslag gemaakt voor zware criminaliteit. Liquidaties door mensen met een compleet blanco strafblad die als eerste celstraf meteen levenslang kregen. Dat geeft dus aan dat ons rechtssysteem en de Nederlandse samenleving als geheel een aantal zaken zeer fundamenteel fout doet. Het politiebureau is inmiddels een afpoeierbalie geworden waar zelfs zeer ernstig bedreigde mensen of slachtoffers van verkrachting met zwaar geweld geen enkel gehoor meer krijgen en worden heengezonden. Hierdoor zijn daders goeddeels onaantastbaar geworden.
Betaal nummer zouden sowieso opgeheven moeten worden altijd gezeik mee, zelfde geld voor sms abonnementen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee