Seagate introduceert 20TB-versie van SkyHawk AI-hdd

Seagate kondigt een 20TB-versie aan van zijn SkyHawk AI-hdd. Deze hdd's zijn ontworpen voor video-opslag en analyse. De 20TB-hdd komt volgens Seagate deze maand nog op de markt en gaat 530 dollar kosten.

Volgens de fabrikant zijn de SkyHawk AI-hdd's met name bedoeld voor bewakingstoepassingen. De hdd's zijn ontworpen voor netwerkvideorecorders die gebruikt worden voor videoimaging en -analyse.

De 20TB-SkyHawk AI ondersteunt volgens Seagate tot 64 hd-videostreams en 32 AI-streams. De AI-kanalen worden ingezet voor het herkennen van personen, voertuigen of voorwerpen op bewakingsbeelden. De schijf is uitgerust met de ImagePerfect-firmware van Seagate. Dit moet ervoor zorgen dat er geen frameverlies is en dat de schijf bestand is tegen een zware werkbelasting.

De schijven hebben een mtbf-classificatie van twee miljoen uur en een werkbelasting van 550TB per jaar. Verder maken ze gebruik van cmr en helium. De schijf heeft een continue overdrachtssnelheid van 260MB per seconde met een cache van 256MB.

In de SkyHawk AI-lijn waren al hdd's van 18TB en kleiner beschikbaar. De fabrikant heeft ook een 'gewone' 20TB-hdd beschikbaar en zou inmiddels ook al schijven van 22TB leveren aan bepaalde klanten. Dit soort hdd's kosten doorgaans meer dan 500 euro.

Door Robert Zomers

Redacteur

23-03-2022 • 13:06

62 Linkedin

Reacties (62)

62
61
25
3
0
24
Wijzig sortering
Wat een marketing bullshit praat zeg, wauw. Een harde schijf heeft een cache en een schijf om van te lezen en te schrijven. Geef gewoon de specs en snelheden van die onderdelen weer en zet die neer op je productpagina. Er is toch geen enkele serieuze IT'er die een aankoop van een schijf baseert op "32 AI Streams" als het concept van een "AI Stream" niet eens een hard te bepalen begrip is? Zelfs "64 HD Video streams" is een extreem hol begrip want ik kan een 1080p stream maken met een bitrate waarvan je gaat huilen.
Inderdaad. Door die marketing bullshit zijn we ooit ook van 1024bytes per KB naar 1000 gegaan, want het was te moeilijk voor marketing praat ... 8)7
En nu mag je blij zijn dat ja 115 echte GB overhoudt van je 128"GB" stick...
Het had nooit 1024 mogen zijn, want dat is misbruik van SI eenheden.
Dat heeft weinig met marketing bullshit te maken. Een Kilobyte is nou eenmaal 1.000 bytes, een Kibibyte is 1.024 bytes. Je OS toont een verkeerde eenheid niet de opslag producent.
Je OS toont een verkeerde eenheid niet de opslag producent.
Niet een verkeerde maar een andere eenheid. Het zou in theorie opgelost kunnen worden als de OS boer duidelijk vermeld of ze met KB kilobytes of kibibytes bedoelen :)
Dacht ergens gelezen te hebben dat bij WD de purple schijven voor video een aangepaste firmware hadden wat inhield dat er mocht er een bitje ergens niet op tijd weg geschreven kunnen worden dit als minder erg wordt beschouwd dan bij een schijf uit de andere ranges.

Kan het zo snel niet terug vinden naast wat standaard fora waar wordt gesproken over optimalisatie voor continu weg schrijven.

Zou wel fijner zijn als ze wat opener en duidelijker waren over de technische verschillen tussen de series die er zijn buiten de marketing praat.
24 jaar geleden paste ik mode parameters op harde schijven toe die specifiek in raid systemen voor video recording werden gebruikt. Toen maakte het echt verschil of het ging om data of video, zal tegenwoordig nog wel zo zijn maar vast in iets mindere mate :)
Mag toch inderdaad hopen dat dit geen gewoonte wordt, ik erger mij ook altijd mateloos aan "het terrein is 8 voetbalvelden groot" Het veld van PEC Zwolle is 545 vierkante meter groter dan het veld van Excelsior. Bij Internationale velden kan het verschil al 1850 vierkante meter bedragen.
U bent niet alleen, ik erger mij ook aan verkleutering in de pers. |:(
Ik wil data !!
Anoniem: 562971
@OxWax23 maart 2022 16:07
verkleutering
Mooi woord en ik geef je 100% gelijk :)

Verkleutering: De toenemende oppervlakkigheid, in culturele zin. Met name het effect van de stompzinnige spelletjes en series op televisie. Die zijn op zich al een vorm van verkleutering, terwijl ze de algemene verkleutering in de hand werken. Jef Coeck: Nieuwsspraak. Een zakwoordenboekje, 1994
Data kan je vinden in de handleiding.
Moeten ze dan niet gewoon het formaat van een voetbalveld strenger reguleren? :+
Bij hockey, tennis, zaalsporten en atletiek zitten ze er een stuk strakker in.
Tenzij we dan het kleinste formaat aanhouden zullen we een hoop nieuwe stadions moeten bouwen ;)
(En om eerlijk te zijn vind ik het kleinste formaat echt te klein)
*knip de reactie kwam dubbel door.*

[Reactie gewijzigd door Hakker op 23 maart 2022 16:39]

KNVB velden verschillen niet heel veel van elkaar
minimaal 100 x 64 meter
maximaal 105 x 69 meter
internationaal is het verschil een stukje groter en kies je enkel het FIFA regelement dan is het gigantisch. Dat gezegd hebbende de meeste velden van de eredivisie zijn 105X68 meter wat de aanbevolen EUFA maat is.
Het ging mij er vooral om dat een voetbalveld als standaard voor oppervlakte gebruiken ontiegelijk dom is.
Dat had ik begrepen, daarom de standaard voor oppervlakte aanscherpen ;)
Pak dan een banana voor scale. Dan weten we allemaal precies hoe groot het is.

Zelfde effect ;)
Hoeveel bananen passen er in een voetbalveld? :?
...want ik kan een 1080p stream maken met een bitrate waarvan je gaat huilen.
YIFY kan altijd nieuwe leden gebruiken volgens mij
Hier wat meer uitleg over waar deze schijf voor bedoeld is.
Umm, dit gaat over een 'appliance' een computer dus,
niet over de harde schijven er in.
Ja die draaien daar in , daar zijn ze voor gemaakt , marketing trucjes?.

Staat duidelijk op de website van Seagate "SkyHawk AI is een voor video-opslag geoptimaliseerde schijf die ontworpen is voor AI-gebaseerde NVR's in perifere toepassingen."
Schrijfcache staat in de meeste besturingssystemen uit, met een reden: bij stroomuitval kan er data verloren gaan. Met een UPS is dit te omzeilen (of in het geval van een laptop bij goed batterijmanagement optijd afsluiten om geen data verloren te laten gaan).
Lol ja, het leest echt alsof die harde schijf zelf beelden loopt te analyseren ofzo. En dat is ook de bedoeling natuurlijk, dat mensen dat denken. Klinkt cool en high-tech.

Maar in de praktijk is elke HDD gewoon ge-encrypt tegenwoordig (en gevoelige info als bewakingsvideo al helemaal) dus veel succes daarmee. Bovendien doen NVR's de analyse gewoon voordat ze de boel opslaan, dus waarom die extra 'streams' dan nodig zijn?

Pure marketing. AI is het nieuwste buzzword momenteel dus dan krijg je dit soort uitwassen.

Valt me nog mee dat er geen blockchain en metaverse bij verzonnen is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 maart 2022 22:07]

De workload figure staat er gewoon bij: 550TB/jaar. Dat is een lees/schrijfkop beperking.
550TB/jaar is 1.5TB/dag,... gem. 18.3MB/s schrijven.
64 videostreams: bitrate per stuk van ~2300kbps. Daar zou "HD" met goede encoding op kunnen passen..... maar er staat uiteraard niet bij welke codec (zo gaat mpeg2 dat niet redden, maar h265 waarschijnlijk wel).
De factor x2 tussen video en AI data kan mogelijk komen omdat een video recorder zelden zal worden uitgelezen (op incident basis), ipv AI data die waarschijnlijk continu ook wordt teruggelezen.
Echter daarin is de definitie ook compleet willekeurig. Wat is een AI stream eigenlijk? Hoezo is de ratio lees/schrijf 1 op 1? Hoezo is het niet mogelijk om 1 stream te hebben die gem. 15MB/s schrijft en gem. 3MB/s leest? Wie zal het zeggen.

In ieder geval de 550TB/year workload valt mij wel steeds meer tegen van HDD's. Als je kijk naar WD NAS schijven bijvoorbeeld, dan kom je er achter dat ze op specificatie redelijk 'bottom of the barrel' zijn (150TB/jaar oid): de grootste schijven (18 of 20TB) zou je volgens de workload figure letterlijk maar 4x per jaar volledig kunnen volschrijven en teruglezen. Voor deze schijf is dat ook nog slechts maar 14x/jaar.

Zelfs een grote QLC schijf is tegenwoordig al een stuk slijtvaster: een 870QVO 8TB heeft een 2.6TB/dag workload rating.
Het enige voordeel dat HDDs dan nog geniet is aanschaf kosten. Maar ik denk dat ook wat betreft stroomverbruik, kosten en performance ze de komende jaren het nog stuk moeilijker gaan krijgen t.o.v. solid state storage (dus nog meer marketing nodig? (-: ).

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 23 maart 2022 22:06]

Wat zijn in godsnaam "AI-streams"

Herkent de HDD de objecten? Hoe dan? Zit er een processor in? Erg vaag allemaal

[Reactie gewijzigd door DanielsWrath op 23 maart 2022 13:12]

staat beperkt uitgelegd in het artikel zelf, waarschijnlijk dat die de schijf en/of cache zwaarder belasten en daarom minder streams tegelijk worden ondersteund om toch vlot te kunnen blijven werken. Dit is van belang in dit soort setups, want je hebt vaak meer camera's die allemaal tegelijk naar dezelfde storage hun data wegschrijven. Heb je er meer dan is het aangeraden om de load te verdelen (naast het feit dat je dit redundant wil hebben)
Van uit de bron:
Met deze mogelijkheid om schaalbare AI-werkbelastingen te ondersteunen, voldoet SkyHawk AI aan de groeiende behoeften van geavanceerde VIA-systemen om videobeelden te analyseren en op te nemen en tegelijkertijd GPU-analyses te ondersteunen.
Het zegt weinig concreet zo maar het klinkt alsof er verwacht wordt dat het ruwe beeld opgenomen wordt en er tegelijkertijd (een deel) van gelezen kan worden om beeldherkenning op toe te passen hoewel ik zou verwachten dat dat real time of in het geheugen gebeurt.
ik weet het niet zeker maar ik gok waar ook nog bewerking of analyse op word gedaan? detectie van mensen of objecten ofzo wat mogelijk niet in real time gaat, of waar meerdere streams nodig zijn voor het uitsluiten van false postives.?
De term wordt ook veelal toegepast bij IP-camera's veelal wordt daarmee "Artificial Intelligence" bedoeld. Een manier van softwarematige herkenning van personen en/of objecten. Vermoed dat Seagate hierop doelt en dat je 32 van die 'streams' kan verwerken.
Een MTBF van 2 miljoen uur, dat is 228 jaar. In die periode kan het beestje 125,6PB aan werkbelasting aan. Lekker geloofwaardig.
Mtfb wordt naar mijn weten geteld in aantal fouten dat zich in een bepaalde verzameling zal voordoen na dat aantal gezamelijke werkuren. Net als dat er in elke minuut, x aantal jaar aan videomateriaal tegelijk geupload wordt op youtube.
2 miljoen "werkuren" maar dan over alle disks heen in de pool van dat type, als je 20.000 schijven in omloop hebt gebeurt er elke 100 uur een failure.
Mwah ben er niet weg van , heb 3x een 4tb skyhawk in een dvr die net na de garantie periode er mee stopten, heb daar met "normale" schijven een stuk minder last mee....
Leuk Seagate maar ik vetrouw jullie schijven niet meer. Er is geen iMac in welke sinds 2011 de SATA schijf er niet mee opgehouden is (of dusdanig langzaam wordt dat je er niet meer mee kan werken). Laat staan de Ironwolf NAS schijven van 10TB die er gewoon mee kappen, 3 van de 4 tegelijk. Zelfs de statistieken van Backblaze laten hetzelfde zien: onbetrouwbaar.

[Reactie gewijzigd door Neus op 23 maart 2022 15:02]

Nee WD is lekker bezig met hun Red schijven :? Zomaar SMR toepassen bij NAS disks, lagere endurance, etc.
Je hebt een punt maar WD schijven blijven wel netjes doorwerken zonder dat je je data verliest. Toch wel een pluspunt, lijkt mij.
Eens. Heb uit eigen ervaring al vijf seagate schijven zien falen (of deels). Twee zijn gewoon dood, waarvan één een RMA kreeg, echter biept de nieuwe schijf soms wel eens (als een soort foutcode). Heb er nog een die het wel doet, echter hoor je veel van die grinding geluiden, dus of dat nog betrouwbaar is, dat betwijfel ik. En ten slotte heb ik op werk een oude Dell PC (1st gen i7) met een falende harde schijf. Toen ik de kast opende wist ik al genoeg toen ik het merk op het labeltje van de HDD zag, namelijk Seagate.

Western Digital heeft het voor mij altijd goed gedaan, de blue lineup is prima. Verder nog wat Toshiba schijven en die doen het ook altijd goed. Qua SSD heb ik een kingston en crucial en beide hebben geen problemen na jaren gebruik.

[Reactie gewijzigd door FPSUsername op 23 maart 2022 22:15]

Mist óf de tag "advertorial" óf meer inhoudelijke info; wel een heleboel loze marketing prietpraat en niks meer.
Jah, je mag van Tweakers verwachten dat dit geduid wordt.
(Of niet gepost word als zijnde een marketing topic)
Wellicht dat mensen hier wat meer aan hebben, dus voor de liefhebbers, de Datasheet betreffende deze schijven - klik

Gehele link: https://www.google.com/ur...Vaw1TnjoGXeo9mCd5AouYhe5C
;)
En dan te bedenken dat m'n eerste harde schijf 20Mb was :) .

Zat voor de gein eens te kijken wat de schijf met de laagste capaciteit is welke nog in de PW staat. Er blijken er verschillende van rond de 9Gb in te staan.

Kan trouwens wel een leuk handeltje zijn (als je goed gokt of er verstand van hebt). Kijk maar eens naar deze HP. Kost nu weer niks (€15) maar zat vrij recent nog op €600.
Dat de prijs zo hoog is zegt natuurlijk helemaal niets of ze wel voor dat geld ook daadwerkelijk verkocht worden, dus ik snap niet wat er een leuke handel voor moet zijn.

OT: Wat ik mij afvraag is wat er nu zo speciaal aan deze harde schijf is dat die speciaal bedoeld is voor bewakingstoepassingen. Uiteindelijk zijn video's en afbeeldingen gewoon data, wat maken deze schijven nu zo veel anders dan voor andere schijven die veel data gebruikt/verbruikt?
Dat had ik al toen WD het voltallige kleurenspectrum ging toepassen aan zijn schijven.

Groen/blauw/zwart was nog redelijk logisch. Traag maar zuinig/medium/wat meer cache en dergelijke.
Maar toen kwam Red "speciaal voor je NAS", en paars "speciaal voor AV" en Gold voor ? en turquoise speciaal voor je moeder.
En toen ook nog subidivisies als RED pro, voor nog betere nassen
Red plus, voor Nassen met overgewicht?
En SMR varianten als aparte categorie, terwijl het ook in de andere categorieën kwam, soms, als je pech had, af en toe

edit:
Oeh en RED pro "5400 rpm edition", niet te verwarren met green nas edition?
En "red mobile", nee dat is niet met wifi. gewoon 2.5"

[Reactie gewijzigd door timberleek op 23 maart 2022 14:15]

En dan te bedenken dat m'n eerste harde schijf 20Mb was :) .
20Mb harde schijf + IDE controller board samen in een metalen frame wat als 1 geheel in een ISA slot ging.

Ik weet nog dat ik ooit 2 x 4.7GB HDDs heb gekocht en toen totaal meer dan 10GB had in mijn systeem. Ik was toen echt "the man" op school. _/-\o_
Bij 20MB disks verwacht ik eerder MFM/RLL dan IDE. Een harddisk op een ISA-kaart (hardcard) zou me een eigen prioritaire standaard ook niet verbazen.
MFM/RLL, daar zou je zomaar eens gelijk in kunnen hebben! _/-\o_

Het was in ieder geval wel een losse HDD en losse ISA kaart in 1 frame die met ribbon cables waren verbonden. Tot zo ver gaat mijn geheugen in ieder geval nog terug naar de begin jaren 80.
MFM/RLL schijven had je niet bepaald in een formaat dat ze op een ISA kaart paste; de eerste IDE schijven waren 3,5"ipv de meer gangbare 5,25" MFM/RLL schijven.

Ik had een 60MB MFM schijf ("vertex" geloof ik) die ik door het gebruik van een RLL controller kon low-level formateren naar meer sectoren per track (26 ipv 17) en vervolgens ook meer tracks tot mijn beschikking had (1144 dacht ik). Ding werd ook ineens een stuk sneller omdat er geen interleaving nodig was!
er is een reden waarom mensen geen 9 jaar oude schijven meer kopen, veel geluk om die ene sucker te vinden die zo'n schijf nodig heeft omdat z'n raid anders dood gaat en weigerde om te migreren :+
Whoah, ligt er net aan of er een levernacier op de lijst erbij komt of verdwijnt. Zijn vaak hele oude prijzen.

Ik heb hier nog kratten vol met dat soort schijven liggen van HP, 36 GB, 72, 144. 15k rpm etc.

Kopen? ;)
Ben ik nou de enige die op de een of andere manier een grijns op z'n gezicht krijg als hij de combinatie ziet van "SKY" en "AI" in 1 naam? (SkyNet anyone?!?)

:)
Je kan jezelf ook afvragen of er 'Hawk's zijn die niet in de 'Sky' te vinden zijn. Maar goed, redundantie is natuurlijk wel goed voor een harddrive-fabrikant ;)
Nee. Ik kreeg wel nostalgische gevoelens van 'Skyhawk', dat is namelijk een game die ik vroeger veel heb gespeeld: Captain Skyhawk
De films over skynet zijn gebasseerd op een bestaand systeem dat in de jaren 60 operationeel werd.
Skynet is a family of military communications satellites, now operated by Airbus Defence and Space on behalf of the United Kingdom's Ministry of Defence (MoD). They provide strategic and tactical communication services to the branches of the British Armed Forces, the British intelligence agencies, some UK government departments and agencies, and to allied governments. Since 2015 when Skynet coverage was extended eastward, and in conjunction with an Anik G1 satellite module over America, Skynet offers near global coverage.

The MoD is currently specifying a new architecture for Skynet to replace the Skynet 5 system, whose funding programme ends in August 2022. The vision for Skynet 6 is a flexible system architecture that combines UK government, allied and commercial satellites, including the current Skynet 5 satellites.[4][5] Skynet is the large part of the MoD Future Beyond Line of Sight Satellite Communications programme (FBLOS), which extends to 2041, with expected transition costs of about £6 billion.
https://en.wikipedia.org/wiki/Skynet_(satellite)

De films over skynet laten een scenario zien dat rond die jaren werd verwacht over kunstmatige intelligentie. Skynet is echt ongelooflijk krachtig, een wereldwijd omvattend satelliet netwerk.
Leuk allemaal al die prut praat er omheen maar ik vertrouw Seagate nog steeds niet. Afgelopen jaar zijn er weer 4 4tb's (nas schijven zelfs) overleden binnen 3 maanden, allemaal nieuw en op dezelfde datum aangekocht. Nu alweer bijna een jaar HSGT's er in en geen vuiltje aan de lucht.
Persoonlijk maak ik er al jaren werk van om NAS schijven altijd (of indien onmogelijk, bijna altijd) uit verschillende batches te laten komen, zodat het moment van overlijden minder kans heeft om tegelijk voor te vallen. Toch al een aantal defecten hiermee voorkomen denk ik, want meer dan 1 schijf tegelijk kapot heb ik nog niet meegemaakt met die setups.
Ik had mazzel dat Synology het optijd door had, heb er 1 wd 12tb enterprice in gekiepert toen om alles over te zetten en daarna 2 disks vervangen, alles dubbel gekopieert en toen de laatste 2 vervangen (is een 5 bay nas). Maar dit heb ik nog nooit met hsgt of WD gehad (wel gold of enterprice spul van wd anders is het alsnog niet al te best).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee