Microsoft brengt Teams-update uit die problemen noodoproepen op Android verhelpt

Microsoft heeft een update uitgebracht voor Teams op Android die de bug omtrent noodoproepen moet verhelpen. Deze nieuwe versie maakt ook eventuele 'schade' van voorgaande versies wat betreft dit probleem ongedaan.

Het gaat om versie 1416/1.0.0.2021194504 van de applicatie. De app maakt zijn invoer in het TelecomManager-onderdeel van het Android-systeem vrij wanneer hij na een update voor het eerst draait, wat het euvel moet verhelpen. Android zelf, en dan specifiek versie 10 en later, krijgen nog een update om de kwetsbaarheid te verhelpen. Die komt echter pas op 4 januari uit, met de Android-platformupdate van die maand.

Voor wie de update nog niet kan zien in de Play Store en er zeker van wil zijn dat hij of zij niet kwetsbaar is, geeft Google wat advies: zorg dat de Teams-app ingelogd is. Mocht dat niet lukken, dan is een herinstallatie van Teams ook een goede methode om de kwestie te mitigeren. Mocht de app niet ingelogd zijn, dan is het nog steeds geen zekerheid dat het probleem zich overigens voordoet.

Het probleem deed zich voor bij een Amerikaanse Redditgebruiker, die er daarna over postte. Zijn moeder kreeg een beroerte en hij plaatste een noodoproep met zijn Pixel 3, die op Android 11 draait. "Mijn toestel liep vast nadat de lijn één keer overging. Ik kon enkel door apps bladeren terwijl de oproep op de achtergrond wel doorging", vertelde hij. "Mijn telefoon gaf aan dat mijn locatie werd doorgestuurd naar de nooddiensten maar ik kreeg niemand te horen en kon niemand vertellen wat er aan de hand was."

Hoewel de getroffen gebruiker een Amerikaan is, zit de kwetsbaarheid in het Android-onderdeel dat een noodoproep plaatst, bijvoorbeeld vanaf het lockscreen. Dat doet vermoeden dat het probleem niet beperkt is tot de Verenigde Staten en zich in ieder land voor kan doen.

Rahman en anderen hebben een uitgebreid verslag geschreven van zijn uitzoekwerk op het gebied van dit euvel. Het probleem ligt hem erin dat Teams zich onbedoeld vele malen registreert als een app die in staat is om telefoontjes te plegen, inclusief noodoproepen. Dit is op zichzelf nog geen probleem, maar de app deed dat over een bepaalde periode verspreid veel meer dan een keer, waardoor het register volliep en het noodoproepsysteem faalde zoals het deed.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

12-12-2021 • 10:37

49

Reacties (49)

49
49
31
1
0
10
Wijzig sortering
Goed snel gedaan door Microsoft, hoewel het echte probleem blijft dat een App dit probleem nooit zou mogen veroorzaken.

Kom op, Google.
Natuurlijk goed dat ze het gefixt hebben, en ik ben het boven alles met je eens dat dit probleem niet door een app veroorzaakt mag worden. Als ik echter lees dat "Teams zich onbedoeld vele malen registreert als een app die in staat is om telefoontjes te plegen", dan had Microsoft het ook niet echt op orde met die app. Waarom zou je dit constant moeten doen? Ik kijk er met name sceptisch op omdat Teams een groot bugfest is in mijn ervaring. Dit soort fratsen verbazen me dus ook niet echt.

[Reactie gewijzigd door evanraalte op 23 juli 2024 14:29]

Google is hier meer in fout dan de app

De app registreerde zich in de PhoneAccount service zonder de flag CAPABILITY_PLACE_EMERGENCY_CALLS om aan te geven dat Teams niet gebruikt kan worden voor een emergency call.

Echter als Teams niet ingelogd was zat er een bug in waardoor die zich herhaaldelijk bleef registreren in de PhoneAccount service.

Android voert de functie sortSimPhoneAccountsforEmergency uit waarbij het alle geregistreerde Phoneaccount accounts ophaalde, inclusief diegene zonder de flag CAPABILITY_PLACE_EMERGENCY_CALLS

Dat was echter niet de root oorzaak omdat dan zowat elke telefoon met een niet ingelogde Teams niet meer in staat zou geweest zijn om nog de nooddiensten te bellen.

De root oorzaak zat erin dat er een mogelijkheid onstond om een integer overflow te veroorzaken bij het ophalen van accounts die in staat waren emergency services te bereiken waarbij de kans op deze bug te triggeren groter werd naarmate er meer accounts geregistreerd waren. Voor de hoeveelheid geregistreerde accounts maakte het daarbij niet uit of de geregistreerde accounts wel of niet geregistreerd waren als emergency call capable.

Lang verhaal kort, een app die eigenlijk niets met emergency calls te maken heeft registreerde zich fout zonder zich als emergency call app te registereren en triggerde daarmee in uitzonderlijk geval een bug in het emergency call systeem van Android.

Er komt dus ook een Android update voor uit, fout zit in Android vanaf versie 10.

Bron: link "uitgebreid verslag" in het nieuwsbericht van Tweakers.
Bugfest? Ik ervaar zeer weinig bugs in teams, eigenlijk zelden. Het is alleen een zware applicatie door de opzet en gekozen technology stack. Maar bugfest kan ik het toch niet noemen.
Weinig bugs? Misschien ligt het aan mij, maar hier gaat het regelmatig mis. Mijn status staat regelmatig op “away” terwijl ik gewoon aan het werk ben met mijn laptop. Zet ik ‘m handmatig op “available”, 10 minuten later weer “away”.
Is dat geen geen integratie met je agenda status? Als je daar een afspraak met een bepaalde status gepland hebt dan neemt teams dit over volgens mij.
Nee, sinds Q4 is het updaten van status in Teams flink vertraagd.. Ik verkijk mij er vaak op, zeker omdat ik het daarvoor echt realtime was.

Ik denk dat de belasting te zwaar was voor Microsoft/Azure om dit realtime te blijven weergeven. Het lijkt nu met een hogere interval te worden bijgewerkt.
Dit is ook mijn ervaring.

Wanneer ik handmatig mijn status aanpas in Teams dan duurt het toch echt een goede 5 seconden of meer voordat ie het update/weergeeft.

Ik heb overigens ook vaak het idee dat ie mijn status op bezet laat staan ook al is de meeting die ik in Outlook had staan al lang en breed afgelopen...

Waar ik me echter het meeste aan stoor zijn 'ongelezen' notificaties.
Als ik een notificatie krijg van een nieuw chat bericht/reply, en ik open het teams venster (waar dat specifieke chatgesprek al open stond), dan blijft teams het als ongelezen/nieuw beschouwen.. terwijl ik het dus gewoon gelezen heb. Ik moet letterlijk in dat scherm gaan lopen klikken en doen om teams te laten beseffen dat ik het 'gezien' heb. Súper gebruikersonvriendelijk die troep.
Dit is écht super irritant.
Erg leuk als iemand een duimpje omhoog bij een bericht plaatst, het was de eerste paar keer flink zoeken waar nou wat nieuw was (en dan blijkt het in het chat venster te zijn dat open stond toen het duimpje omhooggegeven was)
Klopt. als je de koppeling hebt met Outlook wel. Plan je een afspraak in dan is het automatisch bezet. Tenzij je bij de afspraakstatus neerzet: "Beschikbaar".
Is dat geen geen integratie met je agenda status? Als je daar een afspraak met een bepaalde status gepland hebt dan neemt teams dit over volgens mij.
"Away" is een andere status als de "in a meeting" status die door o.a. integratie met Outlook ingesteld kan worden.

Mocht je er niet van overtuigd zijn dat er iets met de gebrukersstatusweergave van Teams grondig mis is:
ik zie geregeld anderen die wel degelijk ingelogd zijn als "offline" en heb al een paar keer ook zelfs mijzelf als "offline" gezien.
Ik ervaar hetzelfde, en dan hoe lang het soms duurt om inderdaad een meeting te joinen….
Zwaar en traag inderdaad - verbaast me elke keer weer. Als ik moet inbellen moet ik niet de fout maken pas 1 minuut de app te starten en in te loggen als die nog niet draait (Windows 11).
Ieder zo zijn ervaring natuurlijk, maar Teams vind ik niets meer dan wisselvallig.
  • Status op 'Away' terwijl gewoon actief - geen meetings. Bug.
  • Geregelmatig emoji die verdwijnen in chats. Bug.
  • Open een afbeelding die iemand stuurt, wordt regelmatig niet getoond. Teams opnieuw opstarten. Bug.
  • Stuur zelf schermafbeelding naar collega. Andere kant kan 'm niet altijd zien. Bug.
En zo zijn er nog tig kleine dingetjes die het in praktijk soms knap irritant maakt. Begrijp me niet verkeerd, overall werkt het best OK en kleine dingen krijgen minder prio bij MS over grotere fixes/verbeteringen, maar jeetje die kleine dingen tellen wel op!
Ik heb om de haverklap dat chats niet updaten als ik mijn scherm uitgehad heb (wel notificatie maar ik moet eerst terug en chat opnieuw openen), of als ik in tekst veld tik dat het keyboard verschijnt maar het tekstveld gaat niet naar boven en kan niet typen (ook weer op back en opnieuw proberen, vaak een paar keer voor het werkt)... En vergeet vast nog wel een paar dingen. Dit zijn ook bugs die er al lang in zitten en er gebeurt niks mee.
Een chat-app die op verschillende platformen wel of niet direct quoten ondersteunt en er dan ook nog niet eens "echte" quotes van maakt heeft waarschijnlijk niet echt een stabiele codebase.

Heb ik het nog niet eens gehad over de emoji's die soms zelfs binnen dezelfde app op hetzelfde platform verschillen voor iets wat qua designstijl dezelfde emoji zou moeten zijn.
Gebruik hem voor de grap eens op een Mac. Die is zo ineffectief dat hij bijna 100% cpu vreet. Wat een slechte implementatie is dat..
Bugfest? Ik ervaar zeer weinig bugs in teams, eigenlijk zelden. Het is alleen een zware applicatie door de opzet en gekozen technology stack. Maar bugfest kan ik het toch niet noemen.
We gebruiken het niet en hadden moeite om het uitgeschakeld te krijgen in windows, op een gegeven hadden ze daar besloten het “automatisch” mee moest worden opgestart na een update en vervolgens “begrepen” ze zelf niet helemaal hoe je het uit moest krijgen in windows,
er staat nog steeds geen fatsoenlijke knop om het uit te zetten en/of verwijderen.


Dat je het een “zware” applicatie noemt begrijp ik niet. Teams is van alles wat en nog een beetje maar doet nergens goed wat die moet doen. Het moet skype vervangen, het moet naadloos werken in Office en in de cloud, het moet werken op scholen (wat net wat andere eisen heeft) , het moet werken op smartphones en tablets,
en dat allemaal met eigen protocollen die andere niet mogen gebruiken zonder er voor te betalen (waarom zou je overigens als het niet eens normaal werkt),
en dan tot de conclusie komen dat het vaak hapert.
Wat? In android kan je een andere app instellen om mee te bellen, in dit geval is Teams ingesteld als bel app en gaat er daar iets mis. Hoe kan je Google hier de volledige schuld van geven?
Doordat android het ontwerp heeft dat het als besturingssysteem geen controle heeft op overbelastende acties, die ook nog voorkomen dat je een levensreddende functie niet kan gebruiken. Een goed os zorgt dat applicaties een limiet hebben aan onderbreken van heel belangrijke functionaliteiten.
Maar wacht wat? Een user kiest ervoor een andere app te gebruiken om een interactie te doen, een app waar Google geen controle over heeft, en een bug is compleet de fout van Google?
Dus Google moet niet toestaan dat andere apps 911 bellen maar alleen de standaard app? Want ze kunnen immers niet elke app controleren.

Dus als ik mijn eigen telefoon app maak, en die maak ik default, deze app bevat een bug waardoor ik 112 niet meer kan bellen is dat compleet de fout van Google? Mental.
Dat is niet gezegd. Dat een OS moet voorkomen dat een app een functie van het apparaat blokkeerd wil niet zeggen dat de app en de ontwikkelaar dus geen verantwoordelijkheid zou hebben om fouten te voorkomen. Maar het is de taak van een OS om te voorkomen dat een app een heel belangrijke functie kan blokkeren. Dan sluit een goed OS die app gewoonlijk uit als dat zich voor doet. En dat staat in een goed OS ook los van de keuze welke app de voorkeur heeft iets te moeten kunnen. Google weet dat apps niet zomaar betrouwbaar zijn, terwijl het kunnen bellen van een noodnummer een van de meest betrouwbare functionaliteiten hoort te zijn. Dan ga je niet die app alle ruimte geven.
Noodoproepen moeten voor de wet altijd werken, zelfs zonder dat de telefoon ingesteld staat.
Sowieso vreemd dat Teams zich registreert als dialer, en helemaal voor noodoproepen?
Hoop dat dit ook een andere bug oplost: het is (voor mij) onmogelijk om een gesprek aan te nemen op mijn telefoon als iemand mij belt in Teams. Sterker nog: als iemand mij belt, neem ik op op mijn laptop, maar blijft Teams op mijn telefoon nog vrolijk een minuut doorgaan met pingelen…

Ik vind Teams zeker niet slecht, maar dit is wel reden waarom ik er over denk om het maar van mijn telefoon af te gooien.
Ik heb hier ook een paar keer last van gehad, maar de laatste weken lijkt dat weg te zijn.
Hoop dat dit ook een andere bug oplost: het is (voor mij) onmogelijk om een gesprek aan te nemen op mijn telefoon als iemand mij belt in Teams. Sterker nog: als iemand mij belt, neem ik op op mijn laptop, maar blijft Teams op mijn telefoon nog vrolijk een minuut doorgaan met pingelen…
Collega van mij heeft dat ook gehad. Moest geloof ik uiteindelijk de Teams app op z'n telefoon keihard killen om te zorgen dat het ophield met overgaan.
Lijkt mij sterk, volgens dit (https://medium.com/@mmrah...call-to-fail-6525f9ba5e63) artikel is het een extreem specifieke bug die alleen voor noodoproepen voorkomt en dan alleen onder hele specifieke omstandigheden.

[Reactie gewijzigd door Kriekel op 23 juli 2024 14:29]

Dit is wel heel ernstig. Zowel van Microsoft als van Android. Als je een app maakt voor een dergelijke toepassing en je ziet zo'n groot probleem wat mogelijk levens kost over het hoofd dan zou je zowel het hele systeem opnieuw moeten opzetten alsook je ontwikkelmethodes drastisch moeten herzien. Microsoft doet klaarblijkelijk niet aan TDD en Google ook niet?

Ik begrijp ook niet dat overheden niet ingegrepen hebben. Mensen vertrouwen op dergelijke systemen voor hun alledaagse veiligheid. Zou tijd worden dat de IT-wereld eens verantwoordelijkheid begint te nemen.

[Toevoeging]

Uit het originele artikel: oma van een Pixel gebruiker had tekenen van een hersenbloeding en telefoon raakte onbruikbaar na eerste keer overgaan. Gelukkig had die oma nog een vaste lijn.

In de embedded wereld zijn allerlei standaarden voor veiligheid (functional safety etc), de rest van de IT zou daar veel meer aandacht aan moeten wijden. Op scholen zou dit verplicht in het curriculum moeten zitten en bedrijven zouden verantwoordelijk gehouden moeten kunnen worden als men dit niet op orde heeft (op dezelfde manier als met datalekken e.d.).

[Reactie gewijzigd door jopiek op 23 juli 2024 14:29]

Zonder verdere context is het evenwel onmogelijk hier een oordeel over te vellen. Hoe is deze bug ontstaan? Onder welke voorwaarden doet deze zich voor? Hoe groot is het aandeel getroffen gebruikers?

Dat zijn belangrijke vragen waar je een antwoord op moet hebben voordat je met zware uitspraken moet komen. Het kan zijn dat deze bug zich enkel in zeer specifieke gevallen voordoet en het is nu eenmaal onmogelijk om elke situatie te testen. De dag dat je software zo goed kunt testen dat bugs niet meer kunnen bestaan wordt een feestje.

Bugs moet je oplossen, zo snel mogelijk. Maar zeggen dat je door een bug als deze alles overhoop moet gooien en van 0 af aan moet beginnen toont voor mij aan dat je niet eens beseft waarmee je bezig bent. Als je van 0 af aan op totaal andere manieren moet gaan werken dan ben je gewoon bezig met net veel meer potentiele problemen te introduceren ipv problemen effectief op te lossen.
Maar het maakt nogal uit of de calculator app crasht of dat zelfs de noodgeval-belfuncties uitvallen. Ook een calculator app zou niet moeten crashen, maar onbereikbaarheid van hulpdiensten door een of andere app zou nooit mogen gebeuren. Zowel Google als Microsoft zouden beter moeten weten en dit had gewoon nooit moeten kunnen gebeuren. Sinds Apollo 11 (nou ja misschien ervoor zelfs al) weten we waarom het zo belangrijk is te doen aan functional safety maar het krijgt in consumer producten nog steeds maar marginaal de aandacht (ik weet overigens vrijwel zeker dat de gemiddelde desktop software ontwikkelaar nooit gehoord heeft van functional safety laat staan weet hoe dit te implementeren, hoe weet ik dat? Mijn in mijn eigen HBO-ICT opleiding (heette toen nog HTS Informatica / Software Engineering) kwam het niet aan bod, ik heb een tijd bij diverse van dergelijke opleidingen gewerkt en ook daar heb ik het nooit voorbij horen komen. Zelfs niet op de universiteit! Ik zit nu meer in de embedded hoek en zélfs daar kom het te weinig aan bod (wat we op onze opleiding wel gaan oplossen per september a.s.). Ik kom geregeld bij bedrijven en daar is het beeld op dit vlak wisselend.
Misschien mis ik wat context, maar waarom is dit ernstig vanuit Microsoft?

Netjes dat ze het oplossen, maar ik zou niet van Microsoft verwachten dat ze ook alle core platform functionaliteiten gaan testen, die buiten Teams vallen.

/s
911, What is your emergency?
Nothing just testing if Google didn't screw up... /s
Je maakt functionaliteit die inhaakt op de belfunctie van een telefoon. Ofwel je stopt die functionaliteit er niet in ofwel je zorgt i.s.m. de OS leverancier ervoor dat het ook in kritieke situaties foutloos werkt. Microsoft is niet een ZZP app ontwikkelaar én je verwacht dat ze hun werk goed doen incl. simulatie van emergency services. Hoewel Google natuurlijk heel stom is dat ze zo'n belangrijke feature zo onveilig geïmplementeerd hebben ben je als app developer zeker op een meer open platform als Android in zo'n geval medeverantwoordelijk: helaas geven sommigen hier op T.net Microsoft een soort onschendbare positie, maar ik vind het zeer onverantwoord van zowel Google als Microsoft dat zoiets kan gebeuren. Om dan de olifant in de kamer er maar bij te halen, ik hoop toch echt dat op iOS dat voldoende gescheiden is zodat die ellendige Teams app niet dergelijke kritieke fouten kán veroorzaken (want ja, volgens bodelier725 konden ze het niet voldoende testen).
Ok, en waarom de persoonlijke aanval?

Volgens mij stel ik gewoon een vraag, en geef ik erbij aan dat ik wellicht context mis.

Blijkbaar is Nederland zo gepolariseerd over alles dat als je een vraag stelt, dit direct als persoonlijke aanval gezien wordt, omdat iemand wel of niet fan is van Google of Microsoft. (Of alle andere onzinnige discussies tegenwoordig)

Gewoon een normaal antwoord was ook prima geweest, maar verder bedankt voor je rant.
Het was niet bedoeld als een rant maar wél om je aan het nadenken te zetten. Ik wil ook wel even verduidelijken waardoor ik getriggerd werd: "Netjes dat ze het oplossen". Netjes? Mensen kunnen overlijden door dit probleem en dat is niet alleen theorie maar ook daadwerkelijk bijna gebeurd (nou ja het was geen reanimatiesetting maar hersenbloeding, maar het is iig een ernstige, levensveranderende situatie en het had zo maar wél een reanimatie geweest kunnen zijn). Dus het is niet "netjes" van Microsoft, ze moeten zich diep schamen en excuses aanbieden dat zo'n kritieke fout kon gebeuren én beterschap beloven. Je hadden daarnaast direct met Google om tafel moeten gaan zitten om in de toekomst zulke ernstige gebreken te voorkomen. Misschien hebben ze dat gedaan, maar ik betwijfel het, bugfixje, klaar, geen enkele garantie dat het niet nog een keer zal gebeuren in nieuwere combinaties OS + app. Tot overmaat van ramp zeg je dan dat ze dit niet hadden kunnen voorzien dan wel niet hadden kunnen testen want ja dan val je de alarmcentrale lastig. Stel dat dat inderdaad zo zou zijn dan is er nóg meer huiswerk voor zowel Google als Microsoft: dat zou dan de volgende sprints nummer 1 prioriteit moeten hebben: simulatie van een alarmcentrale e.d. (maar ik kan niet voorstellen dat men dat al heeft, hoe kan Google het anders zelf testen).
Je kan nu eenmaal geen garanties geven dat software bugvrij is. Die garantie heb je NOOIT.

Natuurlijk kan dit getest worden en dit wordt ook getest, Veel meer dan jij denkt. Maar wat je niet kan testen is elke mogelijke situatie die zich voordoet. Er lopen honderden miljoenen combinaties rond van geinstalleerde software, instellingen en zo verder. Het is onmogelijk om voor elke combinatie te gaan testen dus voor je zoveel mogelijk testen uit waarmee je denkt zowat elke situatie af te vangen. Maar soms glippen er alsnog fouten door de mazen van het net want met testen vind je nooit alle problemen.
Uiteraard. Ik beweerde dat zelf ook niet. En inderdaad hebben we tegenwoordig Continuous Integration en Deployment. Maar dan nog, de 'desktop' software-wereld kijkt over het algemeen nog te weinig naar kritieke issues zoals deze. Een belfunctie grijpt behoorlijk diep in op het OS en dus moet je er rekening mee houden dat het eventueel zoiets kan veroorzaken. Overigens is het juist daarom eigenlijk een must om Test-Driven Development te doen. Rabobank had paar jaar terug Bob Martin te gast en die was daar ook heel duidelijk over (filmpjes van event staan op Youtube). Testen is toch helaas nog bij veel toepassingen een sluitpost en dat zou het niet moeten zijn.
Misschien mis ik wat context, maar waarom is dit ernstig vanuit Microsoft?
Omdat ze een Android systeem API aanspraken op een buiteneigenlijke wijze die je zou kunnen zien als het lokaal DoS-en van de desbetreffende functionaliteit.
Kijk, hier heb ik wat aan.

Het was dus niet iets wat ze aanspraken zoals het moest.

Dank voor de context. Blijkbaar is het niet zo moeilijk. 😉
Helemaal mee eens. In het geval mensen zijn overleden, vind ik het terecht dat ze aangeklaagd worden vanwege dood door schuld.
Dit laat wel zien dat Android nog een lange weg te gaan heeft. Ze zijn de laatste jaren goed bezig met updates en support verlengen van telefoons maar dat updates maanden duren is best bizar.

Windows krijgt bijv. genoeg kritiek om het update beleid, regelmatig ook terecht. Maar zo goed als elke Windows bak kan wel op korte termijn geupdate worden met kritieke problemen zoals dit.

Argument dat dit door de telefoon bakkers moet worden opgelost i.p.v. Google/Android ontwikkelaars is vrij zwak natuurlijk. Google verplicht al van alles om de Play Store te gebruiken en de andere Google services, daar kunnen ze prima een stricter update beleid mee forceren.

Maarja het zal vast eerst een keer flink fout moeten gaan voordat het systeem wordt aangepakt.
Google verplicht al van alles om de Play Store te gebruiken en de andere Google services, daar kunnen ze prima een stricter update beleid mee forceren.
Maar dat zou Google "evil" maken en teveel controle geven. Krijg je weer Europese Commissie die zich er mee gaat bemoeien. Google heeft nu net genoeg niet-macht dat ze wel kunnen doen wat ze willen, maar eigenlijk ook net-niet overal aansprakelijk voor zijn.
Tja, misschien moet een 'evil' advertentie bedrijf niet ook het OS maken. Dat is de belangenverstrengeling waar een EU niet op zit te wachten.

Ze kunnen android beter in een foundation zoals Linux stoppen. Dan is er controle vanuit andere bedrijven in de foundation, en minder invloed vanuit een enkele organisatie.
Maar wat is het verdienmodel dan? Google kan Android ontwikkelen omdat het data genereert over de gebruikers.
Wat is het verdienmodel van de Linux foundation?

Dat bestaat ook zonder dat ze data van gebruikers aggregeren.
Dat matched dan weer totaal niet met waar deze discussie uit is ontstaan. Wie gaat dan bepalen dat je alles binnen een dag maar moet updaten?

De huidige oplossing is prima.

Jij wilt (zo klinkt het) graag dat de EU je mening deelt maar dat doen ze helemaal niet. De EU heeft het niet op machtmisbruik maar niks tegen Google of advertentie bedrijven. Puur tegen specifieke acties van machtige bedrijven...

Zolang ze zich aan de regels van de EU houden is het goed.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 14:29]

4 januari? Dit lijkt mij toch een extreem kritiek probleem. Tot noch toe heeft alleen Teams van dit probleem 'gebruik gemaakt', maar welke apps zijn er nog meer die dit doen waar we nu nog niet van af weten tot het te laat is? Een bug in Android die dit probleem faciliteert lijkt mij niet iets dat kan wachten tot een platform update.
Zou onderdeel van het testwerk niet een tool/testconstruct moeten zijn die ervoor zorgt dat dit soort kritische functies hoe dan ook niet zullen falen? Zowel aan developmentzijde als aan goedkeuringszijde bij Google/Android?

Of misschien wel dat het deel zou moeten zijn van de manier waarop Android geschreven is dat dit soort functies nooit beschadigd kunnen worden...
Wat mij nu even niet duidelijk is is of dit alleen gebeurd wanneer MS-Teams actief is op de smartphone, of dat dit kan gebeuren ook wanneer MS-Teams niet actief is. In elk geval zeer zeker niet zo fraai even onafhankelijk ervan of MS-Teams wel of niet gebruikt word. Ook een beetje krom dat dit niet door Microsoft zelf uitgetest word in hoeverre MS-Teams invloed heeft op andere delen van het OS.

Maar ja, ik gebruik dan MS-Teams niet op de smartphone maar wel zo goed als meerdere malen per week op de desktop-pc. Zoals andere mensen ook al schrijven blijft MS-Teams maar een log en zwaar programma. Valt mij dan ook telkens op dat de fans van de pc vaak constant staan te blazen wanneer ik MS-Teams gebruik.

Ook de hele UI mag wel eens op de schop want echt gebruikersvriendelijk is MS-Teams niet, zeker al wanneer je in het beheerdersdeel gaat kijken. Denk dat Microsoft er veel te veel in heeft willen bouwen waardoor ze een beetje het uiteindelijke doel voorbij geschoten zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.