Nvidia onthult Omniverse Avatar-platform voor maken van virtuele 3d-assistenten

Nvidia heeft tijdens de GTC Conference de Omniverse Avatar onthuld. Met dit platform kunnen bedrijven virtuele 3d-assistenten maken. Gebruikers kunnen gesprekken voeren met de digitale avatar, afspraken plannen en transacties maken.

Met Omniverse Avatars lijkt Nvidia zich vooral op het bedrijfsleven te richten. Zo kunnen dergelijke avatars ingezet worden bij de bestelkiosks van restaurants. Op die manier kunnen klanten hun bestelling opnemen bij een pratend, digitaal 3d-personage op een beeldscherm, dat volgens het bedrijf tot twee klanten tegelijk kan begrijpen. Door middel van gezichtsherkenningstechnologie kan het personage de klanten zien en zo oogcontact blijven houden.

Het bedrijf laat daarnaast Toy Jensen zien, een virtuele versie van Nvidia's ceo Jensen Huang. Nvidia-werknemers stellen in het filmpje Toy Jensen een aantal vragen, die hij beantwoordt. Daarmee lijkt deze implementatie van de Omniverse Avatar op 3d-versies van bijvoorbeeld Apples Siri en Googles Assistent.

Ook liet Nvidia een demofilmpje zien genaamd 'Project Maxine'. Volgens die video kan de Omniverse Avatar meerdere effecten toepassen om videogesprekken toegankelijker en vloeiender te maken. Zo moet het mogelijk worden om een geanimeerde avatar van jezelf te maken die de ingesproken audio met mondbewegingen nabootst. Ook kan het achtergrondgeluiden zodanig onderdrukken dat het mogelijk moet zijn om in een druk café te videobellen, zonder dat de cafégeluiden te horen zijn. Verder kan gesproken tekst in real time vertaald worden, waardoor het volgens Nvidia mogelijk moet worden om te converseren met iemand uit het buitenland, die dan de gesproken zinnen in zijn eigen taal hoort. Het stemgeluid en de intonatie blijven daarbij intact, aldus Nvidia.

Wanneer de avatars beschikbaar komen is niet bekend. Nvidia Omniverse is sinds eind vorig jaar beschikbaar en kost, afhankelijk van het type abonnement, minstens 9000 dollar per jaar.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

09-11-2021 • 12:53

60

Reacties (60)

60
59
37
1
0
12
Wijzig sortering
Wat hebben al die technologie bedrijven toch met deze 'metaverse', 'omniverse' en dergelijken. Heeft dit echt een plek in de toekomst? Is dergelijke avatar persoonlijker dan een webcam aanzetten?
Niet persoonlijker. Maar de metaverse is meer dan alleen communicatie. Het idee achter de metaverse is dat je volledige werkomgeving bestaat in de metaverse en je volledige gaat werken in de metaverse (kantoor banen). En dan is een avatar noodzakelijk.

Het idee achter de metaverse is dat je helemaal geen fysiek kantoor meer nodig hebt, enkel nog een kantoor in VR. En dat je voor bedrijfstakken waar fysieke aanwezigheid deels nodig is dat te laten samenwerken via VR/AR en slimme robotica.

Een soort Matrix en of Ready Player One.

Een middel om reistijden voor kantoor werk te reduceren of elimineren. Toch de betrokkenheid te behouden van werken op kantoor. Een betere werkomgeving te creeeren voor thuiswerkers zonder afleidingen met optimale werksetups zonder extra kosten. Het maakt immers niet uit of je één virtueel scherm weergeeft of tien.

En daarbij zullen ze toe werken naar avatars die niet van echt te onderscheiden zijn. Maar dat vergt nog een flink aantal stappen.
Het thuiswerken heeft afgelopen twee jaar wel bewezen dat het nu wel kan, maar mensen het toch liever niet doen. De files zijn weer als vanouds en het ov is weer druk, terwijl een jaar geleden iedereen die kon thuiswerken dat ook deed. Dat we weer massaal naar kantoor gaan geeft wel aan dat thuiswerken toch niet is wat mensen willen. Of een metaverse daar verandering in brengt betwijfel ik, je zult toch veel dingen missen die je op een kantoor wel hebt. Zelf werk ik al 10+ jaren vanuit huis, dus het kan wel, maar ik ben de eerder de uitzondering denk ik.
Dat we nu weer naar kantoor gaan is puur omdat de baas dat wil aangezien die z'n dure kantoor anders leeg heeft staan. Als je kijkt wat mensen zelf willen zal dat grotendeels gewoon lekker thuis werken zijn, misschien 1 dag in de week naar kantoor.
Voor de baas maakt het qua kosten niet uit, die heeft minder kosten aan jou als je thuis zit dan als je op kantoor bent, ook al heeft ie nog een huurcontract. Als ik om me heen kijk is het wat verdeeld, veel collega's werken toch liever op kantoor, anderen graag een paar dagen op kantoor, paar dagen thuis, en maar weinigen kiezen er voor om volledig thuis te werken. Het zijn bij ons de verkopers die vrijwel niet meer op kantoor verschijnen, omdat die toch al gewend waren om veel thuis te doen. Ik denk dat de meeste mensen thuis niet de mogelijkheden hebben die op kantoor wel zijn, zoals een fijne goed uitgeruste stille werkplek, ook al wordt daar uiteraard alsnog steen en been over geklaagd. Dat we daarvoor weer massaal eerder opstaan om vervolgens in de file te gaan staan nemen we blijkbaar voor lief.
De reden dat veel mensen bij mij weer graag op de werkvloer komen is het onder elkaar zijn. blijkbaar zijn we toch meer kudde dier dan dat we denken, veel mensen kunnen niet tegen de eenzaamheid en het video bellen op een plat scherm maakt dat niet beter.

Maar goed ik denk dat het idee is dat met een goede VR omgeving je gevoel krijg dat je toch net iets dichterbij het 'onder de mensen zijn' komt, het is natuurlijk allemaal iets dat tussen je oren plaats vind, en waarschijnlijk zullen er zat mensen zijn die daar ook nog wel van alles tegen hebben, maar het komt allemaal neer op waar je mee opgroei en als "normaal" word beschouwd.
Dat komt niet zo zeer vanuit de medewerkers. Eerder vanuit de bedrijven die moeite hebben met het gebrek aan sociale controle.
Ligt genuanceerder. Ik werk op een redelijk groot kantoor in een internationaal bedrijf. Daar hoeft niemand te komen, maar komt vrijwillig ong 50% van de bezetting opdagen. Niet omdat het moet, of veel productiever is, maar omdat men de afwisseling en sociale interactie verkiest.
Ja of omdat mensen bang zijn hun baan kwijt te raken als ze nooit komen, zelf dan ook de nuance toepassen graag.
Denk dat er best wat mensen zijn die het wel willen, maar dat er nog veel ouderwets denkende werkgevers zijn.

Het was mijn belangrijkste reden om ontslag te nemen en voor mijzelf te beginnen aan het einde van het jaar.

Spannend en risicovol, maar toen ik weer volledig naar kantoor moest zodra het kon voelde het alsof ik weer opgesloten werd en schoot ik in een halve depressie. Ondanks leuke collega’s.
Whahahaha, spreek voor jezelf, bij ons wilt en kan iedereen het. Alleen een beetje laat, had al na de maanlanding geïntroduceerd moeten worden.
avatars die niet van echt te onderscheiden zijn
Zijn het dan nog avatars?
Voor het geval je niet sarcastisch maar daadwerkelijk serieus bent: natuurlijk. Een avatar betekent niet "nauwelijks op mij gelijkend figuurtje dat mij online vervangt", maar simpelweg gezegd een virtuele "afgezant", een representatie van jezelf, dus dat kan eruit zien als iets wat zo uit een stripboek komt gelopen tot aan een 1 op 1 kopie van jezelf.
Was idd half sarcastisch. Maar toch ook: een web-cam stream noemen we dat dan ook een avatar? Nee toch? Als die avatar precies doet wat jij op het moment doet en er net zo uitziet is het dus meer een camerabeeld alleen heel ingewikkeld gerenderd.
De scheidingslijn wordt wel heel dun.
Nee, een webcam stream is geen avatar, inderdaad. Maar een avatar kan van alles zijn, van een lichaamsloze stem, tot een 1 op 1 representatie van jezelf, maar dat is niet hetzelfde als een webcam omdat je niet een video van jezelf streamt, maar een digitale render.

Wel een dunne scheidslijn, ja. ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 27 juli 2024 14:59]

Is dergelijke avatar persoonlijker dan een webcam aanzetten?
Dit is geen persoon, dit is een Alexa/Cortona type assistent waar je tegen kan praten, vragen stellen, dingen inplannen zonder tussenkomst van een gebruiker. Dit is het stukje waarbij de assistent met handbewegingen, lichaamstaal en gezichtsuitdrukking (iets) menselijker overkomt dan een klassieke chatbot.

En natuurlijk zou zo een persoon dat prima zelf kunnen via een webcam, maar zeker in een zakelijke omgeving is die persoon vaak ook gewoon aan het werk en is een dergelijke onderbreking meestal niet welkom. Nu kan je wanneer je wil dat afstemmen, zolang die assistent aan staat en toegang heeft tot de benodigde informatie.
Inderdaad, zoals het artikel beschrijft kan je deze avatars (ook) automatisch inzetten voor bijv. bestellingen opnemen, 'domme' FAQ's beantwoorden, automatische eerstelijns helpdesk etc.
Je ziet dit vrij veel vanuit big tech. Klei tegen een muur gooien en kijken wat blijft plakken. Werkt het niet dan hoor je er over een paar jaar niks meer over.
Het vreemde is de gigantische hoeveelheid die er nu in geïnvesteerd word, terwijl marktonderzoek uitwijst dat eigenlijk niemand hierop zit te wachten... Ik heb niemand gehoord van "mooie technologie, dit is precies wat ik wil".
Ben het met je eens, maar bron voor je marktonderzoek?

VR zal niche blijven, het is erg krachtig voor 3D visualisaties thuis, gewoon een extra stuk gereedschap.
Zo wordt het ook gebruikt in design en architectuur.
Full blown 'meta' is wat niemand nodig heeft.

Google glass bleef ook niet plakken, dus waarom dit wel.

[Reactie gewijzigd door Wilglide op 27 juli 2024 14:59]

Het is meeliften op iets uit science fiction dat technologisch langzamerhand mogelijk wordt. Wanneer het aanslaat zal het early providers geen windeieren leggen. Soms werkt het maar weet men niet goed door te zetten (de eerste smartphones), soms werkt het niet (3D televisies).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 14:59]

Toch had je zelfs met de iPad (wat de meesten maar een vreemd product vonden) wel het geluid van "lijkt me handig voor X". Dat mis ik volledig bij het metaverse gebeuren. Helemaal niemand lijkt het nut ervan in te zien.
Stel dat je een bankbezoek gewoon kan doen in VR? Of dat je met je avatar kan shoppen en nadien de kleren automatisch via post opgestuurd krijgt? Of dat sollicitatiegesprek; dan valt de stress ook voor een deel weg. Zelf zie ik wel een voordeel in de toekomst hierin. En een klein voordeel / gemak zorgt ervoor dat dit in de toekomst hard kan gaan.
Ik heb afgelopen jaar zowel borrels, conferenties als team-bijeenkomsten in een 3D wereld gedaan. Ondanks dat ik in een halve IT afdeling zit is de helft van de collega’s al direct of vlot daarna afgehaakt. Vaak ook dezelfde collega’s die graag in de file naar het kantoor gaan. Het is gewoon net niet, meer moeite. Wat overblijft is de eerste keer gimmick.

De mimiek, non-verbale communicatie, de echte drankjes, de klop op de schouder, gewoon niet digitaal vervangbaar.

Nog los van de inefficiënte spraak, ruis, achtergrond geluiden etc.
Mozilla Hubs komt met afstand en context aware geluid nog het verste en benaderd het achtergrond geroezemoes van een kroeg en verstaanbaarheid van avatars die dichtbij staan.
Welke 3D wereld hebben jullie gebruikt?
'mibo' is het niet-vr, niet-ar platform, maar mèt je eigen (webcam)hoofd is wat de grote bedrijven lijken te prefereren en mensen wel enthousiast van worden. ( https://getmibo.com/ )
Die zeggen ook dat vr per definitie niet sociaal is, je sluit je af van je directe omgeving.
Meerdere, waaronder mozilla hubs, en een Nederlands betaald conferentie software met sprekerszalen en ruimte om te loungen.
Dat is gewoon het internet maar dan met extra moeite... Al die dingen worden al massaal online gedaan. Bankzaken, kleding shoppen en sollicitatiegesprekken. Ik zie niet hoe VR hier iets toevoegt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 27 juli 2024 14:59]

Tech hypes ontstaan vaak al 20 jaar voor vergaande functionele adoptie.
Voorbeelden:
Dotcom Bubble 2000 vs web adoptie hoogtepunt 2020
Cryptocurrency 2009 bitcoin launch versus stabiele decentrale platformen die nu vorm krijgen maar pas over een paar jaar uitgetrilt zijn i.e. 2029.
Nu metaverse wat over 20 jaar een plek is waar je vanzelfsprekend heen gaat om dingen te doen (adoptie rond 2041).

[Reactie gewijzigd door PerAspera op 27 juli 2024 14:59]

Pff, het internet vergelijken met cryptocurrency. Ook in 2000 was het internet gewoon ontzettend handig om informatie te vinden, en het heeft echt geen 20 jaar geduurt voor massale adoptie, dat begon al in het ADSL tijdperk.

Niemand vroeg zich in 2000 af wat het nut van het internet was, maar in 2021 zie ik nog steeds geen nut in bitcoin. Het is meer een online casino geworden dan een echte valuta.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 27 juli 2024 14:59]

echte valuta
Als er 2 woorden zijn die niet samen in 1 zin thuis horen dan zijn het "echt" en "valuta" wel.
Het verschil is hoe het daadwerkelijk gebruikt word. Gebruikers lijken het meer als beleggingsmiddel te zien dan als betaalmiddel.
Adoptie van Internet stijgt nog steeds lineair, en is nog maar rond de 50% momenteel. Dus nee, massale adoptie was er 20 jaar geleden echt nog niet en er is nog veel groeiruimte in laag ontwikkelde landen.

Bron : https://en.wikipedia.org/...r_100_inhabitants_ITU.svg

Adoptie is uiteraard al wel gerealiseerd voor de doelgroep op deze website, maar dus niet in de rest van de wereld. Crypto bewandeld eenzelfde - al zij het een hobbeligere - weg. Het feit dat het een revolutionaire technologie is, is voor mij hét teken dat het op een gegeven moment de standaard gaat worden. Of dat 20 jaar of 50 jaar gaat kosten, weet niemand. Het fundamentele principe is simpelweg idealer en dus onvermijdelijk.

Eenzelfde weg gaat de 'Metaverse' bewandelen. Je gaat mij niet wijsmaken dat we over 20-40 jaar nog steeds alleen maar videobellen a la MS Teams/Zoom/Skype. Het een sluit het andere niet uit. Ontwikkelingen op het gebied van online collaboratie en communicatie, adoptie binnen het bedrijfsleven, technologie dat het mogelijk maakt zoals VR sets & processing power, etc, gaat rap door en lijkt niet te stoppen. Kijk naar hoe technologie evolueert, trek je lessen eruit, en pas die toe op dit soort zaken. Dan kan ik maar een ding concluderen; zoiets gaat er komen. De vraag is wanneer.

#remindme! in 20 jaar
Deze reactie is waarschijnlijk precies wat @PerAspera bedoeld :Y)
maar in 2021 zie ik nog steeds geen nut in bitcoin
Online cash zonder herleidbare persoonsgegevens? Dat is waarschijnlijk het meest simpele nut.
Daar komt vanzelf een einde aan. Het is namelijk veel te handig voor criminelen en belastingontduikers.
Internet is dat ook.
Meer to the point: wat is nu het nut van die avatar? Terwijl veel bedrijven nu juist een 'gezicht' proberen te geven aan hun support / klantenservice.
Ook het chat-gesprek met bots komt vaak uit op: liever een echt mens.

Ik zie een avatar pas als nuttig als de AI echt een gesprek kan voeren en dan een gezicht nodig heeft. Andersom heeft een mens geen avatar nodig als deze juist persoonlijk wordt benaderd.
Wellicht is cryptocurrency het verkeerde woord, de focus mijns inziens niet alleen de cryptovaluta, het gaat meer om de de tech erachter dus denk aan door blockchain technologie mogelijk gemaakte decentrale computing platformen, waar smart contracts leven.
Volgens mij levert Nvidia de chips voor Metaverse
Dit geeft zeker plek in de toekomst, een macdonalds bv kan zo compleet geautomatiseerd worden zonder dat de klant het idee heeft dat die niet met echt mensen communiceert daar. Je moet dat niet onderschatten hoe vloeiende beelden, en oogcontact en reageren op de persoon die voor de digitale persoon staat invloed heeft hoe wij deze zaken accepteren. En nu staat het nog steeds relatief in de kinderschoenen en het is al behoorlijk goed.
Dus... een chatbot? Zo kunnen de horeca eindelijk hun personeelstekort (deels) oplossen! /s
Dat wordt self-service.

Alleen betekent dat ook dat een terrasje pakken steeds minder aantrekkelijk wordt. Want waar betaal ik nog voor als ik met m'n telefoon moet bestellen en afrekenen en het zelf kan gaan halen bij een loket

Voor een glas bier van 3 euro en een tosti van 8 euro. ;(
Want waar betaal ik nog voor als ik met m'n telefoon moet bestellen en afrekenen en het zelf kan gaan halen bij een loket
De plek waar je mag zitten, en je biertje en tosti mag nuttigen.
Maar dus zonder sociale interactie?
Je kent de Frebo patat zaak? Heb in een zwart-wit film hetzelfde idee gezien maar dan met regulier eten. Er is werkelijk niets nieuws onder de zon. Heb ook een balie kantine meegemaakt waar je zelf mocht afrekenen. Maar nu in 2021 heeft de automaat een avatar!
We hebben echt volwassen mensen die zich bezig houden met poppetjes, hoe ze overkomen, en hoe ze dat ook makkelijk kunnen aanpassen …. 🤔

https://www.plasticsurger...or-facial-plastic-surgery

Iets met maakbare wereld,
maar in werkelijkheid gaan mensen elkaar steeds vaker ontwijken als ze niet aan het ideaal voldoen.
Iets met maakbare wereld,
maar in werkelijkheid gaan mensen elkaar steeds vaker ontwijken als ze niet aan het ideaal voldoen.
Ik vermijd onnodig menselijk contact sowieso al (fysiek en digitaal). Het contact dat ik wel heb is omdat ik het wil of uit noodzaak. Daarbij speelt hoe mooi of lelijk iemand zijn gezicht is niet echt mee. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 juli 2024 14:59]

Ik vermijd onnodig menselijk contact sowieso al (fysiek en digitaal).
Definitie: Introvert
Introvert en extrovert geven enkel aan waar je energie van krijgt, niet wat je voorkeur is. Goed gezelschap vind ik prima (graag zelfs!), maar het is lastig te vinden. Daarom ga ik voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Zoals genoemd maakt het mij voor gezelschap ook niet uit hoe mooi of lelijk iemand zijn gelaat is. Voldoende 'mooie' mensen gehad met een persoonlijkheid waar je ver weg vandaan wil blijven, en andersom. :P
Ben ik het overigens volledig mee eens hoor, niet om je naar beneden te praten :). Liever goed gezelschap, dan teveel saaie mensen :P
pieter post zonder de stop motion.
Doet me gelijk denken aan Cafe 80's van Back to the Future. Waar je ook je bestelling kan doen bij een virtuele Michael Jackson.
Zijn er niet al veel betere AI stemmen beschikbaar want dit was ronduit irritant om naar te luisteren.
Was het niet de bedoeling dat dit klinkt als de echte persoon op wie de avatar is gebaseerd of was dat alleen bij het realtime vertalen van audio chat.
De voorloper van Surrogates, the future is now!
Is deze ook als paperclip beschikbaar? Dan is er nog wel een bedrijf uit Redmond geïnteresseerd.
EN maar klagen allemaal :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.