9to5Mac: Apple werkt aan nieuwe monitor met geïntegreerde A13-soc

Apple werkt mogelijk aan een nieuwe externe monitor. Dat meldt 9to5Mac op basis van eigen bronnen. De nog niet aangekondigde monitor zou aangedreven worden door een A13-soc en Apples Neural Engine.

Het project zou onder codenaam 'J327' bij Apple in ontwikkeling zijn, zo onthullen betrokkenen tegenover 9to5Mac. De externe monitor zou aangedreven worden door een A13 Bionic-soc, de processor die in de iPhone 11-serie gebruikt wordt. Verder zouden de Neural Engine-kernen voor verbeterde prestaties door middel van machine learning moeten zorgen. De geïntegreerde soc zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om beelden op hoge resolutie te tonen zonder dat alle rekenkracht van de aangesloten Mac-pc wordt gebruikt.

Hoewel er geen technische specificaties bekend zijn, zou het hier om een high-end extern display gaan. De vermeende A13-monitor moet de huidige Pro Display XDR naar verluidt vervangen. Er gaan al langer geruchten rond dat Apple aan een nieuwe goedkopere monitor zou werken, maar deze onofficiële informatie wijst naar wederom een beeldscherm voor professionals. De bestaande Pro Display XDR uit 2019 kost tenminste 5499 euro, exclusief standaard van 1099 euro.

Apple Pro Display XDR

Door Yannick Spinner

Redacteur

24-07-2021 • 13:57

123 Linkedin

Reacties (123)

123
112
61
3
0
28
Wijzig sortering
Ik vind het wel opvallend hoe er bij vrijwel elk bericht over een Apple product door zoveel mensen vol afgunst gereageerd wordt. Accepteer gewoon dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Het pijnlijkste vind ik dat sommige mensen oprecht geloven dat alle Apple gebruikers het voor het logo doen. De producten zijn gewoon op bepaalde vlakken anders dan de concurrentie en voor sommige mensen is dat een goede match met wat zij zoeken. Persoonlijk vind ik een MacBook bijvoorbeeld fijn omdat het een UNIX systeem is gecombineerd met een mooi totaalpakket van goede bouwkwaliteit, fijn touchpad, mooi scherm en een fijne UI met native dark mode en goede high dpi scaling. Ik begrijp zeker ook dat andere mensen juist weer liever een Dell kopen, allemaal persoonlijke voorkeur. Je moet de concurrent ook niet zijn als een soort ‘vijand’. Stel dat Apple er niet zou zijn dan zouden Windows en Android monopolies hebben en dat zou voor de Windows en Android gebruikers ook niet goed zijn. Maar goed sommige mensen bekijken het allemaal op een beetje een tribale manier lijkt het.
Persoonlijk vind ik een MacBook bijvoorbeeld fijn omdat het een UNIX systeem is gecombineerd met een mooi totaalpakket van goede bouwkwaliteit
Dat was voor mij in 2004 ook de reden om over te stappen maar dat is helaas al zo ver terug geschroefd dat het niet meer zo relevant is als voordeel. Als je nu iets verandert in config files onder /etc wordt het tijdens de volgende update weer teruggedraaid en heel passief-agressief op je desktop gepleurd van 'hou die troep bij je'. Ik wil zelf per se SSH configureren zodat je alleen met keys mag inloggen bijvoorbeeld maar dat wordt zo steeds onderuit gehaald. XQuartz is ook er maar uit gepleurd richting de 'community' zo van 'beheren jullie dit maar want wij hebben er geen zin in'. En heeft jarenlang geen updates gehad, met als enige uitzondering de M1 introductie.

Zelfde met het hele gebeuren van readonly maken van het OS. En steeds minder nuttige poorten op de Macbooks (ik heb zelf gewoon ethernet nodig bijv), en te dunne toetsenborden om nog normaal te kunnen gebruiken. Ik ben er zelf inmiddels weer vanaf gestapt.

Er blijft zeker een doelgroep voor Mac gebruikers maar die van 'Unix/POSIX power users' is niet echt meer een gewenste door Apple zelf, vind ik. Vanaf zo ongeveer 2015 voelde ik me steeds meer als een ongewenste gast op het platform.

Ik gebruik het nog wel voor werk (ik beheer momenteel 600 Macs op het werk) maar ook daar wordt het steeds lastiger om mijn werk te kunnen doen. Als Apple iets niet standaard aanbiedt (qua beheerfunctie) wordt het steeds lastiger om hieromheen te werken. En ik heb het gewoon niet voor het kiezen, onze security beslist wat we moeten doen op beheergebied en dat is niet altijd goed afgestemd op wat Apple momenteel kan. Als je precies binnen de Apple lijntjes blijft werkt het perfect maar dat is niet realistisch in een organisatie met 200.000 man en een Mac gehalte van minder dan een half procent :)

Gelukkig zijn de desktop omgevingen op de Linux/BSD kant nu een stuk volwassener. In 2004 koos ik daarom voor mac omdat Linux gewoon een samengeraapt allegaartje was. Maar nu is KDE bijvoorbeeld heel volwassen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2021 13:39]

Je hebt helemaal gelijk, maar ik kan me wel voorstellen dat de auteur een heeeeel klein beetje expres de prijs van de voet er nog even bijgezet heeft. Voegt verder niet veel toe aan de nieuwswaardigheid van het artikel maar trekt wel weer clicks en reacties.
Logisch toch? Een voet van 1100 euro blijft een van de belachelijkste dingen die Apple gedaan heeft. Een duur stuk aluminium.
Voet van € 1100 kan ik nog prima omheen werken eerlijk gezegd. Genoeg andere standaarden of monitorarmen op de markt zou ik normaal gesproken zeggen.
Een VESA-montageadapter van € 219 ? Daar ga ik persoonlijk op stuk…
Mijn oom, Bioloog, heeft apen vele jaren bestudeerd en zelfs een poos in Afrika in een kolonie geleefd.
Apen zijn slimmer dan je denkt... als er eenmaal een communicatie protocol opgezet is.
Interessant, heb je het over HTTPS of TCP? (Nee grapje). Maar oprecht interessant. wie weet denken die apen over ons wel, die mensen maken gewoon rare geluiden.
Maar hebben apen ook het geld een Apple-monitorvoet te kopen?
Je kan het niet simpelweg laten voor wat het is want Apple is zo groot dat zij bepalen wat er in de markt gebeurt, Apple doet iets, maakt winst en de rest van de markt volgt. Vandaar de afgunst, zij zijn verantwoordelijk voor de richting en dat is vaak een richting die een groep mensen niet wilt.
Vooral de hype om zo min mogelijk IO MacBooks enzo te hebben. Man wat irritant, komt weer iemand met een MacBook maar heeft geen verloopjes naar HDMI of geen verloopje naar ethernet of al zijn poorten zit all vol. Als die MacBooks nou meer IO’s zouden hebben dan was t nog te overwegen waard.
Hoe vaak mensen ook niet verloopje van lightning naar Jack vergeten (inclusief mijzelf). Vet irritant van Apple.
De laatste keer dat ik een jack, usb of ethernetpoort heb gebruikt op een laptop is toch wel al jaren geleden.

bestanden overzetten, printer, camera, chromecast (voor presentaties) -> wifi
hoofdtelefoon, keyboard, muis, controller -> draadloos (bluetooth etc)

Een usb voor midi/dj controllers misschien ja.

EDIT: Als je allemaal verloopjes nodig hebt is het product en het ecosysteem niet op je van toepassing.

[Reactie gewijzigd door williammorren op 25 juli 2021 23:36]

Alleen geloven mensen nog steeds dat Apple goed voor video bewerking is en komen ze ook vaak met MacBooks aan bij bijvoorbeeld conferenties of als ze presentaties moeten geven, heb nu standaard verloopjes voor Apple bij mij. En dan gaan we niks draadloos doen ivm stabiliteit.
Afgunst is niet het juiste woord denk ik, eerder frustratie. Veel van de frustratie is eigenlijk terug te leiden tot 2 punten:

1. Apple heeft erg de neiging om hun implementatie van iets als nieuwer en innovatiever te brengen dan dat het is. Bijvoorbeeld met de lancering van de pro display XDR zag je dit heel goed, waarbij de monitor werd aangeprezen als beter dan dat hij is. Ja het is een nette monitor, en de peak brightness is heel tof, maar dezelfde problemen qua blooming waar andere monitoren met vergelijkbare techniek tegen aan liepen waren niet opgelost, en als je gaat kijken naar kleurechtheid dan zijn er in deze prijsklasse betere opties. Daarnaast is hij duidelijk slechter dan de super dure grading monitors waar ze toen mee vergeleken.
2. Apple is duur. Dat betekent dat ze dus hun uiterste best moeten doen om die extra waarde daadwerkelijk terug te laten zien in de producten, regelmatig lukt dat, maar soms slaan ze de plank mis. Daar kun je natuurlijk altijd discussies over hebben, of het gelukt is om waarde te creëren of niet. Zie ook de XDR display stand.

Wat er vervolgens gebeurt is dat mensen proberen objectief dit soort dingen te bespreken, en vervolgens een horde Apple fanboys achter zich aan krijgen die gewoon niet in staat zijn om objectief te blijven, wat frustratie oproept. Of andersom, mensen die rood zien als ze het woord Apple lezen en meteen in de aanval gaan zonder daadwerkelijk de plus en minpunten op een rijtje te zetten.
Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel subjectieve redenen om voor Apple of een ander merk te kiezen, maar je merkt ook dat in discussies subjectieve redenen als objectief worden gepresenteerd door beide kanten en dat werkt niet.
Mensen zijn ingewikkeld of toch niet en juist heel voorspelbaar.
Wat mij betreft is het geen afgunst maar gezonde kritiek op de doorgaans wat enthousiaste prijsstelling voor, op 't oog, niet extreem exotische specs die de prijs rechtvaardigen.
Ieder moet voor zichzelf bepalen of een product de prijs waard is, maar kritiek verwoorden als afgunst gaat mij wat ver.
Apple haters hebben apple nooit gebruikt. Mensen die Apple wel een keer een kans hebben gegeven, kunnen het misschien totaal niets vinden, maar haters zijn het niet. Zelf heb ik een aantal producten van Apple, maar als het gaat om een laptop of desktop blijf ik bij Windows, kan gewoon niet wennen aan macOS. Ben dan ook dik tevreden met mijn surface laptop en de overige surface producten.

Algemeen raad ik andere wel aan een MacBook te kopen als eerste laptop. Voor een kleine 1000 euro een gratis Office pakket, foto- en videobewerking, GarageBand en tal van apps.
Of 'Apple haters' zijn mensen die vroeger met Apple werkte, toen alles daadwerkelijk beter was dan Windows maar dat is ook echt niet meer zo.
Het probleem is meer dat iemand die iets negatiefs over Apple tot uiting brengt, meteen als 'Apple hater' wordt neergezet.

Zelfs opmerkingen als 'ik vind de wm1000xm4 beter klinken dan de Earpods Pro' worden door Apple liefhebbers vaak niet gezien als mening maar als onwaar en aanval op het merk Apple.
Apple Walled garden en eco systeem :

- unlocken Mac dmw Apple watch
- Betere integratie van Software en Hardware.
- Draadloos delen van diverse bestanden tussen verschillende devices
- Alle Apple devices UNIX => secure boot
- Start van email op een device, afmaken mail op ander device
- Gratis drive encryptie en backup
- Gratis office.
- Superieure PDF editting.
exclusief standaard van 1099 euro.
Kan iemand mij vertellen wat die absurde prijs rechtvaardigt? Is hij handgemaakt uit 1 blok aluminium? Zitten er allerlei slimme functies in? Is het een collector's item?
[...]

Kan iemand mij vertellen wat die absurde prijs rechtvaardigt? Is hij handgemaakt uit 1 blok aluminium? Zitten er allerlei slimme functies in? Is het een collector's item?
Het is zo duur omdat het een ongelofelijk precies gemaakte mechanische constructie is en dat is een kostbaar proces. Een verhelderend artikel over onder andere de constructie van deze Pro Stand: https://www.core77.com/po...Apples-1000-Monitor-Stand

Als je vakmatigl met video of fotografie bezig bent schrik je echt niet van deze prijzen. Voor professioneel statieven van Sachtler of Gitzo kan je makkelijk meer dan 10.000 euro uitgeven en voor een complete rig voor een DSLR ben je vaak net zoveel kwijt als voor de camera. Neem bivoorbeeld deze statiepoten van Sachtler: https://vocas.nl/sachtler-tripod-ob-2000-6481.html

Bijna 3000 euro. Voor 2400 euro kan je er nog 3 wieltjes onder zetten en daarna mag je nog gaan shoppen voor het echt dure onderdeel: de videokop. En deze spullen worden echt gewoon verkocht hoor, omdat je -zeker na een paar jaar gebruik- het verschil merkt tussen een paar statiepoten van 500 euro en van 3000 euro...

Dat Apple z'n mechanische producten vaak over-engineerd klopt meestal wel. Maar voor wat je ervoor terug krijgt is het een vrij normale prijs.
Had de Pro stand niet alsnog veel tekortkomingen zoals het niet stabiel waterpas houden van het scherm, het scherm wat lichtjes naar voren/achter beweegt als je hem omhoog/omlaag versteld, etc? Waar verder ook nog basis functies als pivot ontbreken.

Wat heb je dan aan de precieze als er grote ontwerpfouten in het product zitten?

[Reactie gewijzigd door Caayn op 24 juli 2021 16:58]

Dat bovenstaand verhaal waar jij op reageert klopt niet helemaal.
Het is inderdaad uit een massief blok aluminium gefreesd.
Het is heel groot, onhandig en duur.
Bijna elke professional die deze monitor koopt, zal een VESA setup gebruiken, die ergonomischer is en beter instelbaar.
De stand van Apple moet gezien worden als een luxeproduct, een accessoire. Iets dat gekocht wordt door enthousiastelingen om het plaatje compleet te maken, de prijs is compleet irrelevant op dat moment, maar niet volledig onredelijk.
En door de kleine oplage die daardoor afgenomen zal worden moet de prijs nog eens omhoog om er daadwerkelijk aan te verdienen.
Maar dit is geen professionele standaard.. Dit is gewoon een luxe item. Het heeft geen speciale functies of andere snufjes, het houd gewoon een monitor in plaats. Mijn standard bijgeleverde standaard doet precies hetzelfde en gaat al jaren mee zonder problemen.
Klopt. Ik heb de pro xdr display, met de voet. Gewoon omdat ik die perfect bij het scherm vind passen en ik kan genieten van het design plaatje.

Duur? Ja, maar ik kan het er aan uitgeven. Ik ga niet naar de kroeg, en niet vaak op vakantie. Ik haal hier mijn “vreugde” uit.
Het is zo duur omdat het een ongelofelijk precies gemaakte mechanische constructie is en dat is een kostbaar proces.
Ah, dus het is de hoog-precieze mechanische constructie van hoogwaardig aluminium, OK...
Dat is met deze dingen ook het geval:
https://nl.ehskates.com/inline-skate-frames
Dingen waar sporters dus op vertrouwen om hun lichaamsgewicht, met hoge (bocht) snelheden en daar bovenop dan ook nog afzetten aan te kunnen.
Adviesprijs voor 2 stuks van deze in Nederland ontworpen en gemaakte inline speedskating frames?
€179,-

Meer dan €1000 voor een, relatief met de bovengenoemde frames toch echt eenvoudige, aluminium monitor standaard vrij normaal noemen? Dat kan je dus echt alleen als je 'extreem uitgemolken worden' normaal bent gaan vinden... 8)7
Je bent nu wel echt Apples met peren aan het vergelijken...
Bedrijven die dat kopen hebben een heel slecht asset management. Er zijn zat professionele statieven en koppen voor véél minder te koop. Zelfs met vervanging na een paar jaar ben je dan nog goedkoper uit.
Maar niet beter. Spullen gaan langer mee waardoor je op lokatie, waar dit gebruikt wordt, niet weer met defecte spulken stast en gewoon door kunt werken. Dat is ook wat waard
Maar niet beter. Spullen gaan langer mee
Dat is ook maar een aanname, of zijn er daadwerkelijk mchanische duurtests die die dingen vergelijken? In dit geval kan je je in ieder geval afvragen wat er kapot kan aan een monitorstandaard, en of een goede VESA mount van een fractie van de prijs sneller irrelevant wordt dan dat blok aluminium van ze. Dan doe ik maar een aanname dat dat minder snel is aangezien je die nog eens op een ander scherm kan schroeven.

Wel weer crimineel dat de adapter die je daarvoor nodig hebt ook gewoon ruim 200 euro moet kosten: https://www.apple.com/nl/...2FN/A/vesa-montageadapter
Hoe goed of hoe slecht die standaard van €1100 ook is, ik ben al lang blij dat 'ie optioneel is ( i.e. dat je überhaupt de XDR monitor zonder standaard kunt kopen ), maar €219 voor een VESA-montageadapter ? Crimineel inderdaad !
Ik reageerde op de post van charlesnd over de dure sachtler statieven.

En een adapter van €200,- is niet crimineel, je bent niet verplicht om deze monitor aan te schaffen. Duur is het wel.
Anoniem: 159816
@CharlesND24 juli 2021 19:54
Nog steeds vrij zinloos i.v.m. een goede VESA mount. Veel te weinig vrijheid.
Bij al die camera producten die alles exact recht moeten houden en veel meegenomen gaat worden kan ik het nog wel begrijpen. Maar voor ene monitor hoe professioneel die ook gebruikt gaat worden is dit mijn inziens echt zwaar zwaar overdreven(belachelijk)
Het logo, vast ook wel dat het uit 1 stuk komt maar 1100 is belachelijk
ik denk dat iedereen die standaard zwaar onderschat. Veel monitorstandaarden zijn echt een afterthought en heel karig.
los daarvan zal het beperkt verkopen omdat de monitor ook vaak opgehangen zal worden, seriegroote zal ook een rol spelen.
Het is inderdaad duur, maar in dit segment is er wel meer duur. Wat blijkbaar iedereen vergeet is dit geen monitor die je voor je thuis computer in huis haalt.
En ja, er zitten slimme functies in of nou ja, verstellen en draaien maar wel in een mooi design.
Het is exclusief: een gouden Applewatch hoeft ook niet zoveel duurder te zijn, het goud zelf is een heel dun laagje, maar er worden er weinig van verkocht. Winst per exemplaar t.o.v. Materiaal en productiekosten is gigantisch. Maar door de beperkte oplage en met ontwerp- en andere eenmalige kosten is het niet zo’n winstmaker als je zou denken. Prijsxkwaliteitsverhouding slaat als een tang op een varken, maar dat is hier ook niet het doel.
De Apple Watch Edition was van massief goud, niet een dun laagje.
Het gebruikte materiaal, de kwaliteit en natuurlijk omdat het Apple is. Apple is namelijk nogal een luxe merk. Althans, dat is wat ze uit willen dragen.
Het is gewoon Apple's slimme marketing. Het is puur een marketing gimmick. Het zorgde ervoor dat de hele wereld over de nieuwe Mac praatte.
dit dus. De meeste pros kopen gewoon de Vesa adapter. Het is een monitor voor de film en tv industrie en die mensen hebben meestal al monitor armen of iets dergelijks op hun bureau.
Er staat een Apple logo op... ;)
Waar heeft een monitor zo een krachtige SoC voor nodig? Hogere resolutie van beelden? Worden die dan ge-upscaled? Of compressie gebruikt om ze van de computer in het beeldscherm te krijgen?
Wat zou dan de resolutie worden? 10K? 12K?
Zo’n chip zou bijvoorbeeld kunnen dienen als externe (of uitbreiding op de bestaande) grafische kaart.

[Reactie gewijzigd door TheMaxMan op 24 juli 2021 14:08]

Dat dacht ik ook, maar dat wil je toch eigenlijk helemaal niet - een grafische kaart veroudert vele malen sneller dan een beeldscherm wat wel 10 jaar mee kan...
Slim hè. Moet je dus om de paar jaar een nieuwe monitor kopen.
Waarom? De Specs van de monitor veranderen niet. Die gaat niet meer Hrz of Resolutie leveren.
Dat staat in 't artikel
De geïntegreerde soc zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om beelden op hoge resolutie te tonen zonder dat alle rekenkracht van de aangesloten Mac-pc wordt gebruikt.
Ja, dat heb ik gelezen, daarom schreef ik ook:” Worden die dan ge-upscaled? Of compressie gebruikt om ze van de computer in het beeldscherm te krijgen?
Wat zou dan de resolutie worden? 10K? 12K?”
Compressie op de monitoraansluiting wordt nu ook al gebruikt. Voor dingen als 4k120 en zeker 8k60 heb je dat gewoon nodig.
Om Doom te kunnen spelen op de monitor alleen. ;)
Waar heeft een monitor zo een krachtige SoC voor nodig? Hogere resolutie van beelden? Worden die dan ge-upscaled? Of compressie gebruikt om ze van de computer in het beeldscherm te krijgen?
Wat zou dan de resolutie worden? 10K? 12K?
Mijn speculatie is het om "AI" upscaling gaat, de term 'neural engines' wijst hard die kant op en er is momenteel veel aandacht voor het verbeteren van beeldkwaliteit met behulp van AI en met name neurale netwerken. Ouderwetse upscaling werkt vooral met het invoegen van extra pixels die ongeveer dezelfde kleur hebben als de omliggende pixels. Als je twee blauw pixels naast elkaar hebt kun je vrij veilig een extra blauwe pixel er tussen toevoegen.
AI-upscaling heeft een beetje extra kennis, die "weet' (misschien moet ik wel zeggen "voelt") bijvoorbeeld dat veel foto's aan de bovenkant een blauwe lucht hebben en aan de onderkant blauw water met een grens in het midden. En dat het allemaal blauw is maar dat er toch voorspelbare patronen inzitten. In de lucht zit een zon, maar in het water niet. Het water kan de zon echter wel reflecteren, maar dat ziet er anders uit.

Mijn andere speculatie is dat het inderdaad om gaat, maar niet voor je videokaart, maar om direct naar je scherm toe te streamen, misschien zelfs wel zonder dat er een computer op is aangesloten. Eigenijk een moderne "televisie" dus.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2021 16:05]

[...]
Mijn andere speculatie is dat het inderdaad om gaat, maar niet voor je videokaart, maar om direct naar je scherm toe te streamen, misschien zelfs wel zonder dat er een computer op is aangesloten. Eigenijk een moderne "televisie" dus.
Dat vermoed ik ook, want als professional die met beeld/video werkt zou ik anders liever helemaal niet afhankelijk willen zijn van andermans magische algoritmes voor opschalen, en dus liever gewoon een dure computer hebben die het allemaal native kan weergeven.
Misschien dat deze door de chip oneindig zijn te daisy chainen bijvoorbeeld.
Nu kan je op 1 display, 1 of 2 andere aansluiten.
Nee, niet oneindig. Je hebt natuurlijk maar een beperkte bandbreedte op 1 kabel.

Het is dat MacOS daisy chaining via DisplayPort niet eens ondersteund…
Dat deden ze vroeger wel. MST was namelijk met de cinema displays een handig ding.

Dit hebben ze waarschijnlijk gedaan zodat je naar een thunderbolt display moest als je meer dan 1 scherm aan wilde sluiten.
Ik denk vooral aan sidecar met zo’n chip erin.
Vraag me af of er Tweakers zijn die het eerste model gekocht hebben. Blijft echt verschrikkelijk duur, voor de "gewone" consument.
Ik hoop dat je begrijpt dat dit geen consumenten monitor is. Dit is voor pro's en prosumers. Als ik me de reviews herinner is dit scherm helemaal niet duur voor wat je krijgt.

Dit scherm is duidelijk niet voor jou, maar wel voor contentcreator Carl met 1 miljoen volgers, film-editer Finn of designer Dave. Oftewel mensen die geld met de apparatuur verdienen.
Wellicht dat er nu concurrerende proart monitoren zijn van Asus of leuk spul van Eizo of NEC, maar ten tijde van de release had dat scherm van Apple genoeg USP's

Ben een beetje klaar met het gezeik dat Apple duur is.
iPhones zijn met afstand de goedkoopste (TCO) high-end telefoons die je kunt kopen. Deels omdat ze de allersnelste zijn, maar vooral omdat je dubbel zo lang heb om ze af te schrijven en het beheer veel makkelijker is. (Noem mij een android fabrikant die 3 jaar na release nog montly's doet). Wellicht een Chinese fabrikant, maar vanwege safety concerns zijn die 9 v.d. 10x zakelijk geen optie.

Mijn MacBook Pro van 2015 was vergelijkbaar geprijsd als een concurrerende Thinkpad of probook. Ik gebruik dat apparaat nog steeds en geniet elke keer weer van het retina display. De Thinkpad en probooks hadden veel slechtere schermen en touchpad en consumenten laptops.... die zou ik in dezelfde periode al 3 hebben versleten.
Om nog te zwijgen van de betere workflow op OSX vs windows (schaling, terminal, touchpad, gems, mission control etc)

Er is een reden waarom dat mijn baas (Rijksoverheid) ons allemaal iPhones geeft in plaats van Samsung S'en.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 24 juli 2021 14:29]

Als professional in de creative industry kan ik je vertellen dat de xdr de plank volledig mis slaat. Er zijn veel goedkopere monitoren voor kleuren echt werk en voor hdr gebruik voor zaken als color grading zijn de kijkhoeken, backkight blooming etc weer het probleem waardoor ze geen deuk konden slaan in de echte pro markt waarin andere monitoren de dienst uit maken. Het enige mooie er aan is de behuizing.

Macbooks zijn helemaal niet beter dan vergelijkbare klasse laptops. Je wijst naar een lenovo maar een macbook pro retina is een tegenhanger van bijvoorbeeld een dell xps.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 24 juli 2021 15:33]

Ik heb een Dell XPS en ben hier helemaal niet zo happy mee. Bouwkwaliteit is matig, voelt toch een beetje cheapy aan, ik weet het niet, is misschien smaak. Prestaties zijn goed, maar te vaak schiet de ventilator hard aan.

Maar waar ik me vooral aan erger is het gedoe met de systeemdrivers. De Dell supporttool blijft hier regelmatig mee komen bovenop de Windows updates en een aantal drivers krijgt ie maar niet geïnstalleerd, of soms moet de machine tot drie keer (!) herstarten. Ik zit hier als gebruiker helemaal niet op te wachten. En dit staat haaks op - je raadt het al - mijn eerdere ervaringen met een MacBook.
Ik heb dat gevoel helemaal niet met XPS machines. Heb zelf een reeks aan Macboosk gehad, ook deze hadden kuren, helaas binnen de huidige markt kan ik voor elk laptop model wel probleem punten aanwijzen. Bij de Macbooks was het weer het display flex kabel wat na een jaartje gebruik opeens problemen vertoonde omdat deze langzaam scheurde (flexgate) bijvoorbeeld. Ook de zeer hevige throttling omdat de koeling niet toerijkend was. De Dell XPS series kunnen misschien wel opstijgen dankzij de fans maar dat is wel om de boel te koelen zodat deze niet zo hevig throttled.

Die Dell tools gooi ik er de eerste 30 sec er nog af en dan meteen happy met de machines. Nu zelf een Blade 15, ook mooi, maar hier lopen weer mensen tegen batterij problemen aan. Daarom ook mijn eerdere comments, vrijwel elke laptop heeft aanwijsbare kuren. Maar specwise, op gebied van scherm kwaliteit, touchpad etc is de XPS line up een zeer goed alternatief voor de Macbook lineup.
Snap ik, is ook redelijk anekdotisch natuurlijk. Ik had echter best hoge verwachtingen van de XPS maar dat is toch niet goed ingelost.

Die Dell software is inderdaad brak ja, maar hoe krijg je dan je (security) updates binnen van de hardware? Dan wordt het helemaal handwerk...
Security updates worden gepushed door niddel van windows update inclusief de intel microcode updates.
De drivers in Windows Update zijn heel erg oud. Dus krijg je niet de 'laatste' drivers. Vooral bij Dell noodzakelijk want bepaalde modellen gaan niet in slaap of lopen vast na wakker te worden wat opgelost is met een BIOS update.

Dell is een van de betere, maar voor de zakelijke laptops met alles erop en eraan komen ze nog steeds duurder uit dan een MacBook Pro. Natuurlijk verkoopt Dell goedkopere modellen en Apple doet dit niet, maar veel mensen mispakken zich met de "goedkoop" en gaan dan een 8de generatie Intel i3 vandaag kopen en ja Dell, verkoopt nog steeds draaiende schijven, in laptops...
Dat met de leeftijd van de drivers en bios updates valt enorm mee sinds ze de dch constructie gebruiken.

Betreft kosten, je kan het ook zo ziem dat een macbook voor heavy workloads met langere render times zichzelf minder snel terug verdiend. Uiteindelijk ligt het in de duurdere laptop tiers erg dicht bij elkaar.
Zonder nu een hele discussie te beginnen over je verzameling statements kost Apple spul gewoon veel geld. Of dat het voor jou waard is en dan voor jou niet duur is, want duur is een waardeoordeel, is persoonlijk en geen "gezeur".
Noem mij een android fabrikant die 3 jaar na release nog montly's doet). Wellicht een Chinese fabrikant, maar vanwege safety concerns zijn die 9 v.d. 10x zakelijk geen optie.
die zijn er wel degelijk, bv Samsung Enterprise Editions. Van low-mid tot highend, rugged en tablets.

Maar verder heb je geen ongelijk vwb TCO, duurzaamheid, kwaliteit etc. Het is een investering idd als je het koopt, maar via (zakelijke operational) lease zijn de gebruikskosten erg goed te doen door de relatief hoge restwaarde.
Ben een beetje klaar met het gezeik dat Apple duur is.
Apple is ook duur.
Of is het in jouw ogen om €1000+ goedkoop?
Of Apple te duur is weet ik niet.
iPhones zijn met afstand de goedkoopste (TCO) high-end telefoons die je kunt kopen.
Dat durf ik te betwijfelen, of je moet de iPhone SE ook als high-end bestempelen.
Alleen is die in mijn ogen niet high-end, over het algemeen een display van 4 generaties terug.
Deels omdat ze de allersnelste zijn, maar vooral omdat je dubbel zo lang heb om ze af te schrijven. (Noem mij een android fabrikant die 3 jaar na release nog montly's doet).
Bedrijven schrijven telefoons in 3 jaar af.
Dus maken de updates die na 3 jaar nog uitgebracht worden niets uit.
Er is een reden waarom dat mijn baas (Rijksoverheid) ons allemaal iPhones geeft in plaats van Samsung S'en.
Dat ben ik met je eens, er is een reden om Apple iPhones uit te reiken.
De reden is dat die telefoons middels MDM helemaal dicht te spijkeren zijn.
Dit is door de wet verplicht in verband met veiligheid van kritische gegevens.

Overigens zijn 3 jaar lang updates uitbrengen voor de Rijksoverheid niet van belang.
Bij de Rijksoverheid komt een telefoon na 1 jaar in aanmerking voor vervanging en een laptop na 1,5 jaar.
[...]


Apple is ook duur.
Kortom, twee verschillende meningen en geen enkel feit.
Of is het in jouw ogen om €1000+ goedkoop?
Zonder context zegt zo'n bedrag helemaal niets en daarmee is de vraag zinloos geworden. Het gaat mij er voornamelijk om wat een product (of dienst) oplevert, en niet zo zeer wat het kost. Als ik vandaag een nieuwe computer koop van een 5000 euro en daar 8 jaar mee werk (leeftijd huidige iMac) en daarmee per jaar een 100k inkomsten mee genereer, dan is dan maakt procentueel het nauwelijks uit of ik nu 1000 of 5000 euro aan die PC uitgeef. Duur of goedkoop, het is dan totaal irrelevant.
Je had je hele lap tekst kunnen besparen door te lezen. De vraag is makkelijk, het ging namelijk over het kopen van dit product als consument, en dus niet voor werk gerelateerde doeleinden. Het staat nota bene in de naam van het product en in het artikel dat het geen "gewone" monitor is. En dat jij klaar bent om telkens een prijsstelling te moeten verdedigen, boeit echt helemaal niemand.

[Reactie gewijzigd door Koning-Admiraal op 24 juli 2021 14:37]

Ben een beetje klaar met het gezeik dat Apple duur is.
Precies dit. Het voelt soms als een afgunstig commentaar. En je wordt om je oren gesmeten met de betere alternatieven die vooral veel goedkoper zouden moeten zijn.
Maar als je ook maar enigszins in de buurt wilt komen van een mooi design dan moet je ook bij andere merken al dieper in de buidel tasten. En dan heb ik het nog niet eens over betalen met je data.
En hoewel er wat cracks in the ice komen, is macOS en het hele ecosysteem van Apple toch echt vele malen beter op elkaar afgestemd.
En veel dingen zijn smaak en gewenning, prima. Maar stop gewoon met zeiken.
true mijn iphone se uit 2016 doet het nog steeds en krijgt regelmatig updates. denk niet dat dat kan met een samsung gsm
Dat denk ik wel. Al mijn oude telefoons draaien nog gewoon en krijgen gewoon nog updates. Waar mensen vandaan halen dat Apple het zoveel beter doet is mij een raadsel.
Je geeft het al aan: je krijgt updates voor je oude Samsung telefoon.

De iPhone SE uit 2016 krijgt dit jaar nog een UPGRADE naar de nieuwste IOS 15.

Een wezenlijk verschil.
Bij Apple zitten veel applicaties en functies gekoppeld aan IOS upgrades (Maps, Search, Messages, Safari, CarPlay, etc). Maar bij Android is dit losgetrokken en worden zulke zaken via de Play Store up to date gehouden en nieuwe functies geïntroduceerd. Zo maakt het iets minder uit dat het 'slechts' om OS updates gaat.
Ik heb de Pro Display XDR monitor en ik vind hem geweldig. Vooral ook omdat ik het scherm kan draaien.

Beeldkwaliteit is super op 1600nits. Maar eerlijk is eerlijk, waarom het scherm zo duur moet zijn ontschiet mij ook.
Ik vind het echt een super mooie monitor. Vooral het design, maar zoals je al terecht aangeeft de prijs is absurd (als je het niet zakelijk kan verhalen).
Als je het niet zakelijk kunt verhalen… waarom? Ik kan maar heel weinig workflows bedenken waarin een scherm als dit überhaupt een “vereiste” is voor professionals laat staan voor consumenten. Als je geen kleur echt werk doet én geen HDR moet masteren, waarom zou je dan?
Voor hdr masteren is dit scherm alleen niet erg goed. De scherm coating maakt de kijkhoeken inconsistent, daarnaast stevige blooming vanwege de relatief grote backlight zones.
Vanaf een bepaald punt jazeker maar tot een paar tientallen graden is geen probleem. En om eerlijk te zijn zit je volgens mij nooit boven een dergelijke hoek naar een scherm te kijken.

Die 178 graden hoeken klinkt allemaal leuk, maar valt in de praktijk toch niet echt ergonomisch te zijn ;).

De blooming is vziw alleen een issue met heelal en sterren enzo
De brightness zalt heel snel, waardoor egale kleuren een gradient lijken te hebben.

Ik vond de blooming zelf vrij hinderlijk. Voor 6000 euro verwacht ik perfectie. Ik had zelf de acer predator x27 met local dimming zones. 144hz gsync etc. Qua hdr karakter kwam deze erg in de buurt. Dus vond het orihsverschil niet te rechtvaardigen.
Het zal een geweldig scherm zijn, geloof ik direct!
Zie er voor drukwerk (die naar een drukker wordt gestuurd) en bepaalde film toepassingen het nut wel van in, maar zodra het op het beeldscherm van gewone gebruikers verschijnt is het eigenlijk vrij nutteloos... (content-creaters/youtube e.d.) Het gros van de beeldschermen is in verhouding dusdanig modaal, dat het werk wat er in gestoken wordt door de XDR bezitter niet terug te vinden is... (qua kleur/witbalans/contrast/etc....)

Dat merk ik al met het bewerken van een RAW fotobestand op mijn scherm en om die vervolgens bij moeders op de laptop te bekijken, daar mist gewoon de helft van de details....
Het is dan ook niet bedoeld voor de gewone consument
Vraag me af of er Tweakers zijn die het eerste model gekocht hebben. Blijft echt verschrikkelijk duur, voor de "gewone" consument.
Tja, als je hem zakelijk koopt, hoef je geen btw te betalen en je trekt hem af als kosten en dus heb je minder winst. Vanuitgaande dat je in de hoogste belasting schaal zit gaat er na BTW aftrek dus nog mijn 50% er vanaf. Dan opeens heb je heel ander prijskaartje.... :Y)
Dat zelfde trucje kun je dus op elke monitor toepassen. Hij is gewoon erg duur, ook zakelijk. Het is niet alsof hij zichzelf sneller terugverdiend dan een andere monitor.
Dat doet er niets aan af dat hij zakelijk onder de streep dus een stuk goedkoper is dan wat hij voor een consument kost, wat de strekking van ‘t verhaal was mbt “ander prijskaartje”. ;) Het ging er niet om dat ‘t met andere monitors niet zou kunnen. :P
'Trucje' noemt ie het. It's bloody magic. Het zou een eye-opener moeten zijn. Mensen hebben niet door wat ze daadwerkelijk betalen onder de streep omdat dit niet zichtbaar is. Voor de veel mensen ook niet wanneer ze het boekjaar sluiten. Een prijskaartje is niet altijd wat het lijkt.
Hangt ervan af wat je ermee doet. Vergelijk met: https://www.motionmedia.c...erence-monitor-4096x2160/ of https://www.adorama.com/c...cB&utm_source=adl-gbase-p

En die verkopen ook. Waarschijnlijk overkill voor Doom Eternal.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 juli 2021 20:54]

noemden ze dat vroeger geen iMac of gaat de SoC afneembaar zijn zodanig dat je niet heel je monitor moet weggooien als die outdated raakt?
Wel een SoC, maar er staat nergens dat er geheugen, opslag of USB poorten in zitten. Het is dus zeker geen all-in-1 PC.
Zonder voet, met batterij en je hebt een gigantische iPhone... 8-)
Wat te denken van o.a. Apple TV draaien op de monitor, zo vergroot je je markt weer wat. De Apple TV is dan voor TV's en op moitoren zit het ingebouwd? Er zijn genoeg toepassingen te bedenken.
Lijkt me een zeer raar gebruik van zo'n duur scherm.
De mensen die dit scherm kopen ga je, denk ik toch, niet over de streep trekken met dit extra feature. In deze prijsklasse zijn andere dingen (waar ik eerlijk gezegd niet zoveel van af weet) toch belangrijker dan een ingebouwde AppleTV. Zijn er eigenlijk zelfs veel concurrenten?
Maar natuurlijk wel de Apple App Store bereikbaar, waar je weer zakelijk Apps in kan zetten. De mogelijkheden reiken verder dan alleen Apple TV pushen.
Rond de €1000,- zou ik (zakelijk) wel willen uitgeven om m’n thunderbolt scherm te vervangen. Eigenlijk het enige dat ik echt mis daarop is een retina resolutie en zou graag wat snellere poorten achterop het scherm willen. (Hij is nu aangesloten op een Mac Mini die onder het bureau zit weggewerkt)
Ik denk vele mensen met je, alleen rekent Apple de prijzen die ze willen rekenen en niet noodzakelijk wat je wil betalen. Zou me niets verbazen dat ook een 'consumer' scherm van ze weer wat omhoog wordt getrokken (1500-2000 euro range?) en ze vervolgens wijzen naar hun XDR display om te 'bewijzen' dat dit de value propositie is...
Interessant punt wat ze aanhalen in het originele artikel, maar wat niet helemaal zeker is, is dat ze de A13 chip dus als een soort externe GPU zouden kunnen gebruiken, waardoor de laptop die je er op aan sluit minder hard hoeft te werken. Als ze dat een beetje gelikt laten werken kon dit best wel eens een tof ding zijn, mits natuurlijk niet al te belachelijk geprijsd.
Jammer dat ze (nog) geen DICOM ondersteunen. Zou een mooi goedkoper alternatief zijn voor home reporting als radioloog. Barco is nog veeel duurder.
Komt misschien nog. Zou een mooi entreepoint zijn.
Alhoewel ik eerder aan native AppleTV intergratie denk.

[Reactie gewijzigd door Lord Anubis op 24 juli 2021 17:17]

Barco is dan ook een CE gekeurd medisch apparaat.
Dat stelt speciale eisen en je maakt kosten voor documentatie en certificering, klachtenafhandeling enz.
Mee eens... Alleen heel jammer dat de hardware niet zo verschillende is, maar dat je dus duizenden euro's extra betaald voor medische gecertificeerde apparatuur.
Nu dit geldt voor alle medische gebruiksvoorwerpen. Een lepel van €0.5 in de Aldi, kan makkelijk €50 indien deze ook medisch gecertificeerd is.
MacOS heeft toch tal van DICOM/PACS viewers?
DICOM viewer heeft @wouter5 het niet over.

Hij heeft het over DICOM monitor. Size zijn te kalibreren volgende de DICOM standaard (grijswaarden) zodat je er op kunt vertrouwen dat je altijd goed beeld hebt voor diagnostiek.
Dat is nog goedkoop. Een 6MP kost al gauw 15k
Als beginnend radioloog (ik studeer binnen een week af 8-) ), is dit wel een serieuze investering hoor. Zoals @phoenix2149 ook al vermelde is € 5K nog redelijk goedkoop voor een Barco monitor...

En ja ik bedoelde inderdaad @phoenix2149 ik bedoel inderdaad DICOM gekalibreerde monitoren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee