Telefoonfabrikant OPPO opent nieuwe fabriek in Turkije

Telefoonfabrikant OPPO heeft een nieuwe fabriek geopend in de buurt van Istanbul. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. In de fabriek komen zevenhonderd werknemers te werken. De fabriek is meer dan 10.000 vierkante meter groot en werd in vier maanden gebouwd.

Met de komst van deze fabriek heeft OPPO nu tien productiefaciliteiten wereldwijd, naast fabrieken in China, India en Oost-Europa nu dus ook in Turkije. OPPO noemt de nieuwe faciliteit een 'belangrijke mijlpaal binnen OPPO's reis in Europa'. Met de fabriek hoopt het nog beter de Europese markt te bedienen.

Wat er precies in de fabriek gemaakt gaat worden, zegt OPPO niet concreet. OPPO maakt naast smartphones ook wearables en oordopjes. Wel zegt het dat deze fabriek een surface-mount technology-productielijn heeft, in plaats van een traditionele assemblagelijn. Deze productielijn is gericht op smartphones, legt OPPO uit.

De nieuwe productiefaciliteit ligt een paar kilometer van het regionale hoofdkantoor van OPPO in Ataşehir. Hoewel er zevenhonderd mensen in de fabriek komen te werken, zegt OPPO met de komst in de hele toeleveringsketen zo'n tienduizend nieuwe banen te creëren. Eerder nam Tweakers een kijkje in de OPPO-fabriek in Shenzhen.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

13-07-2021 • 07:43

52 Linkedin

Reacties (52)

52
50
23
4
0
17
Wijzig sortering
Een SMT productielijn is een beetje lastig om in te zien wat ze precies doen. SMT kan specifiek electronische onderdelen op een PCB planten / solderen, maar het kan ook het assembleren van verschillende PCB's zijn. Echter dit is in de productie eigenlijk zeer geautomatiseerd, daar zit het echte werk dan ook niet maar juist in de sub onderdelen. Deze zullen nog steeds in China/Guangdong worden gemaakt en wanneer men spreekt over tienduizend banen die worden gecreeerd, ja echter in Guangdong dus. De resterende 700 man die zijn in Turkije. Overigens zijn dit nog steeds erg veel mensen voor een productielijn. Ik ben zelf in talloze plants geweest en bijvoorbeeld bij Haier zie je nagenoeg eigenlijk niemand, enkel mensen die dozen pakken en een enkele specialist in between.

Ik vraag me overigens wel af met deze zet, waar OPPO spreekt van een belangrijke mijlpaal binnen OPPO's reis in Europa of hier men met Europa Turkije zelf bedoelt, of dat er bepaalde voordelen zijn voor Turkse fabrieken richting Europa?
Turkije en de EU hebben een handelsverdrag, waardoor veel fabriekswaren zonder tarieven de EU in kunnen. Dus heeft Oppo wel de lage lonen, maar niet de importheffingen. Ook veel Europese bedrijven maken gebruik van deze route.
Turkije zit in een douane unie met de rest van de EU. Oftewel, kwa handel hebben we samen een externe grens. Dat gaat nog een stapje verder dan een vrijhandelsverdrag. Bij een vrijhandelsverdrag mag je alleen spullen die in het land zijn gemaakt zonder tarieven doorvoeren naar je handels partner, met een douane unie mag je ook alle goederen die van derde landen (zoals china) vrij doorvoeren. De EU en Turkije hanteren daarbij dezelfde tariffs voor goederen die van 3de landen komen.

tl;dr, kwa goederen verhandelen is er weinig verschil tussen Turkije en EU landen die niet bij de Schengen groep horen.
Het is zinloos om al je halffabrikaten half rond de wereld te verschepen om ze daar te laten assembleren. Dan had je de fabriek beter in China kunnen houden en het afgewerkte product de wereld kunnen rondsturen. Hoewel ik er niet aan twijfel dat er halffabrikaten gaan verwerkt worden zal een deel toch echt lokaler gefabricaard gaan worden en zal een deel van die tienduizend banen toch echt een stuk dichter bij de fabriek plaatsvinden.

En Turkije bevindt zich op de grens tussen Europa en Azië en is dus goed geplaatst als je de Europese markt (die groter is dan de EU) wenst te betreden.
Het is zinloos om al je halffabrikaten half rond de wereld te verschepen om ze daar te laten assembleren.
Zie de Purism Librem 5 USA als voorbeeld van hoe zinloos dit is. Onderdelen zoals de SoC komen uit China en worden in de VS op een printje gedrukt:
While we source chips that are made in the US whenever possible, (...)
Dus je hebt er eigenlijk weinig aan. Ook in de VS kan er natuurlijk hardware toegevoegd worden. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 juli 2021 08:08]

Dus je hebt er eigenlijk weinig aan. Ook in de VS kan er natuurlijk hardware toegevoegd worden.
Ach, dat kan je intern zo wegwuiven met een ongezonde dosis nationalisme.
De Purism SoC is van NXP, een Nederlands bedrijf. NXP heeft fabrieken over de hele wereld (ook in Nederland ! ). Een aantal staan inderdaad in "Greater China" (!).

De L5 USA is ca. 2 x zo duur als de L5. Het verschil is de prijs die je betaald als de productie niet in een lage lonen land wordt uitgevoerd. Daarbij wordt de meeste winst geboekt bij de assemblage.
Dit is niet de realiteit, electronica en hiermee bedoel ik de transistors enz. worden gewoon allemaal in China geproduceerd, een groot deel blijft in China dat gaat vervolgens naar andere plants en een deel gaat over de wereld. Dat men dit soort producten op termijn in Turkije gaat doen, niks geeft aan dat dit de toekomst is. Sterker nog Turkije produceerd op dit moment niks en importeerd dit gewoon uit China. Waar men zich vaak op verkijkt met productie hoeveel partijen hier deel aan nemen. Er zijn fabrieken die enkel PCB's produceren, er zijn fabrieken die enkel de pinnen produceren, er zijn fabrieken die enkel een paar diodes produceren. En zo heb je niet een fabriek die dit doet, maar tientallen die allemaal dezelfde specfieke kleine onderdelen produceren maar op hun doen weer erg afhankelijk zijn van hun supliers en omgekeerd hun klanten dus weer afhankelijk zijn van hun. Mocht een fabriek uitvallen dan kun je heel snel omwisselen naar een ander.

De gedachte dat van die tienduizend banen maar een baan in Turkije komt is een illusie en gaat dan ook nooit gebeuren. Deze supply chain is ongekend dense en sterk ontwikkeld en hoewel veel China verlaat, dit zie je dus gewoon niet weggaan.
A- Ik zie in ieder geval een duidelijke trend dat bedrijven zich terugtrekken uit China.
Op CNBC zag ik zojuist dat enorme hoeveelheden gebruikte Chinese cryptominers (computerapparatuur) werden ingepakt om te verhuizen naar USA.

B- Dat Turkije niks produceert lijkt me niet waar. Ik zie ze o.a. bezig met autofabrieken, drones en defensiemateriaal. En er is meer. Hun positie is geografisch en politiek gezien tamelijk voordelig.
Ze proberen zo onafhankelijk mogelijk van zowel Rusland, Amerika, Europa te zijn. Maar acceptabel genoeg om in al die gebieden toegang te hebben. Turkije heeft goede kaarten om een emerging economy te worden.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 13 juli 2021 10:20]

Dat fabrieken zich terugtrekken uit China zal niemand ontkennen, echter electronica is nog steeds veelal in China zelf. En hier hebben we het niet over electronica in het algemeen maar juist de aanvoerlijnen hiervan, hier zijn letterlijk nul fabrieken van in Turkije. Turkije importeerd alles.

Dat Turkije niets produceert zeg ik nergens, Turkije produceert geen fijne electronica. Dit is iets heel anders.
Zoals jij Turkije veronachtzaamt... zo werd ook ooit gesproken over Japan, en later Korea, en weer later over China. Dat OPPO in Turkije begint is (voor mij) een teken aan de wand.
Dat een SMT fabriek niet zo bijzonder is ben ik wel eens. Het zijn machines die je in elk land neer kan zetten.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 13 juli 2021 10:33]

Nogmaals je praat hier over iets wat gewoon niet gebeurd, niet in Turkije maar ook niet in de rest van de wereld bijna.

De supply chain is gewoon dermate complex, de productie is dermate rekbaar, dat dit gewoon niet verhuist. Mind you ik heb in Guangdong bijna 10 jaar gezeten, ik heb nogal wat fabrieken van binnen en buiten gezien. Dit is gewoon niet iets wat in het Westen wordt opgestart omdat dat gewoon niet haalbaar is. Ik kan in het Westen niet even 500 mensen aannemen of ontslaan, ik kan ook niet 500 mensen even aannemen die 7 dagen in de week 10/12 uur per dag pinnetjes liggen te solderen, ik kan ook in het Westen niet de vervuiling maken die ik hier maak, ik kan in het Westen ook niet even 3 andere fabrieken aanspreken want ik heb plots meer pinnen nodig. Dit speelt zich allemaal af binnen 300/400 km afstand dus mocht ik iets nodig hebben stuur ik een truc 's morgens erop uit en 's middags heb ik het in plaats dat het 5 weken in een container zit (of duur per air). Daarnaast heb ik toegang tot wereld's grootste ports.

SMT's is iets heel anders dan alles wat erom heen zit en zelfs een SMT heb je in verschillende gradaties. Eentje die componenten op een PCB plaatst/soldeert maar het kan ook SMT zijn die pcb's stapelt. Dit is de laatste stap letterlijk voordat de behuizing eromheen gaat en dan heb je alle complexiteit al reeds gehad in je productie.

Dit gaat gewoon niet naar Turkije. Sterker nog hier in China heb je een behoorlijk aantal Turken (en Koerden) die dit soort fabrieken uitbaten. Die bedenken zich nog wel eens voordat die terug naar huis gaan. Iedere keer als je hun spreekt laten die je maar wat graag vinden weten van de huidige Turkse regering.
transistors enz. worden gewoon allemaal in China geproduceerd
Nee dus, vooral packaging en assemblage worden in China uitgevoerd. De High Tech onderdelen komen van elders.
Voorbeeld: een MPU-6500 versnellingsmeter wordt door InvenSense, San Jose, in Californië geproduceerd en daarna op grote rollen naar China verscheept om b.v. in mobieltjes gesoldeerd te worden. Je kan via Alibaba een dergelijke sensor op een I2C bordje voor een 5 EURO kopen voor b.v. een hobby project (kan rechtstreeks op een Raspberry 3 aangesloten worden). Als de assemblage in de EU was uitgevoerd was de prijs waarschijnlijk dichter bij 20 EURO geweest.
Dat is een heel specifiek onderdeel waarvan je gegarandeerd soortgelijke hier kunt vinden. En zelfs dan nog ga je de lijn niet in San Jose opzetten maar zoals je aangeeft dichtbij de rest van de onderdelen. Daarnaast een dergelijke specifiek product lijkt me zowieso klein werk wat niet relevant is voor wat oppo hier doet.
Dat "heel specifieke" onderdeel zit in nagenoeg elke smartphone. De smartphones zitten vol met dergelijk "klein werk".
Zoals op de site aangegeven ze zijn van Invensens = San Jose.

En Turkije bevindt zich op de grens tussen Europa en Azië en is dus goed geplaatst als je de Europese markt (die groter is dan de EU) wenst te betreden.
De EU als markt is minder interessant want dan hadden ze net zo goed land als Portugal/Roemenië/Bulgarije/Polen etc kunnen pakken. Kwa loonkosten is het te verwaarlozen.

De grote kracht van Turkije is niet alleen de locatie,
maar ook redelijk stabiel, zat ICT-kennis, en kennis van zowel westers, cyrillisch, farsisch/urdu en arabisch schrift.

Een land als Turkije legt veel makkelijker contact met voormalige Russische satellietstaten Afghanistan/Iran/Pakistan etc dan China zelf. Als springplank naar Noord- en Oost-afrika is het ideaal. Dan heb je het al over een groep van +1 mld mensen.


De grote fout die we constant in het westen maken is dat we denken dat de wereld om de EU/VS draait terwijl we hier in een afvlakkende curve zitten en de meeropbrengsten niet echt in verhouding staan tot de investeren.

Ipv te vriend erken je dat er iets van EU/VS bestaat, maar echt serieus nemen doe je niet. Is alleen trammelant en je wordt aan een leiband gehouden,
en laat dat nou ook weer Turkije gemeen hebben met China samen met nog een hele riks andere landen die alternatieven zoeken voor de westerse hegemonie en bijbehorende indoctrine.
Halffabrikaten importeren is goedkoper als een volledig product qua importheffingen ;)
Turkije en dan Istanbul is de grens tussen Europa en azie.
En als je dan Istanbul neemt, qua werkgelegenheid is dat echt prima, zoveel mensen daar vanuit EU gedeelte als Azie gedeelte.
Ik vraag me overigens wel af met deze zet, waar OPPO spreekt van een belangrijke mijlpaal binnen OPPO's reis in Europa of hier men met Europa Turkije zelf bedoelt, of dat er bepaalde voordelen zijn voor Turkse fabrieken richting Europa?
Istanbul ligt in zowel Europa als Azië, vermoedelijk wordt de fabriek dan aan de noordkant wordt gebouwd. Er zit vast een commercieel verhaal achter vanuit OPPO zelf, maar het zou ook onderdeel van de Nieuwe Zijderoute kunnen zijn.
Het project zijderoute en de impact wordt zwaar onderschat door westerse landen.


Een trein van oost naar west is relatief simpel, een kwestie van bestaande sporen koppelen, upgraden, en misschien zelfs aanleggen.

Alleen,
reach for the stars, get to the moon.

Een trein heeft stroom nodig, communicatie moet uitstekend zijn, lokaal transport wil je aansluiten op treinen, etc, etc.
Laatste jaren hoor je wat meer geluiden en overwegend negatief wat klinkklare onzin is. Het westen heeft zijn eigen rommel niet op orde, zowel in de EU als de VS zijn aan de ene kant de huizen niet te betalen maar aan de andere kant bestaat er ook iets als voedselbanken en pretenderen we ondertussen dat we “mindere landen” ontwikkelingshulp geven.


We hebben als westen voor een dubbeltje op de eerste rang proberen te zitten met allerlei ideologieën terwijl we andere landen hebben uitgebuit voor goedkope arbeid en nu heb je een land als China die daar weerwoord tegen heeft en die andere landen daar in meetrekt waaronder niet de minste zoals India. Die eist al van China dat ze als voorwaardig worden bestempeld en China gaat daar handig in mee door te erkennen dat er verbeterpunten zijn. Die politieke steekspelletjes zullen tzt naar het westen worden gericht, uiteindelijk is het beter een goede buur te zijn dan een verre vriend.
In between. Willekeurig Engelse woorden plakken. Lekker man.
Planten? Dat is een andere tak van industrie die je meer in het westland zult vinden. Bij een SMT productielijn waar dat expliciet benoemd wordt, zou het moeten gaan om het solderen van SMD's op een printplaat. Dat maakt de productie ook een stuk flexibeler qua toelevering dan een assemblagefabriek. Het ligt opzich voor de hand dat men daarvoor kiest in deze tijden dat supply lines minder gegarandeerd zijn dan in de afgelopen jaren.
Anoniem: 428562
@n4m3l35513 juli 2021 17:56
Turkije heeft een douane unie met de EU.

Voor import vanuit Turkije betaal je geen invoerrechten er zijn een paar uitzonderingen o.a. agrarische producten. Voor import van electronika uit China betaal je 12% invoerrechten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 13 juli 2021 17:56]

Heel mooi voor de werkgelegenheid. Nu Samsung nog. Is ook een zeer geliefd merk in Turkije.
Als de Turkse Lira onder Erdogan nog even zo doorgaat, staat Turkije straks vol met dit soort fabrieken.
If you pay peanuts you get monkeys. :+

Maar grapjes terzijde, grootste probleem met erdogan is dat hij zelf niet stabiel is. Zolang zijn 5 aannemers en Qatar rijk aan kunnen worden vindt hij dat prima.

Er is al grote werkloosheid in Turkije door wanbeleid en de verkoop van fabrieken. Ze verkochten het puur om de fabrieken te vernielen en dat te vervangen voor dan grote flat gebouwen en winkelcentra. Eenmalig geld, maar geen productie enkel consumptie. Ze hebben de natuur en ironisch genoeg de economie van het land verpest met beton.

Een andere punt dat erdogan terug heeft gebracht van de Ottomaanse rijk is dat mensen hun eigen familieleden aannemen ipv mensen die geschikt zijn voor de baan. Dit komt de efficiëntie en productiviteit ten goede :+ :Y) . En nu komen we weer terug naar de eerste zin...

Edit: LOL dus ik krijg een -1 en hij krijgt hieronder een +2 informatief? Terwijl hij beweert dat ik een terrorist ben? Ik wist wel dat de niveau van Tweakers wat minder was geworden, maar dat je zomaar mensen als terrorist kunt beschuldigen en dan een +2 informatief ervoor krijgen is voor mij echt een nieuwe dieptepunt...

[Reactie gewijzigd door Simyager op 13 juli 2021 22:33]

Je weet hoogstwaarschijnlijk niet wat privatiseren betekent. Dat betekent dat degene die het meeste geld betaalt voor een voormalige overheidsfabriek, die fabriek overneemt. Er staat in het artikel dat er 700 mensen komen te werken in de fabriek van OPPO, volgens jou zijn dat dus allemaal familieleden van Erdogan?
Je weet hoogstwaarschijnlijk niet wat privatiseren betekent. Dat betekent dat degene die het meeste geld betaalt voor een voormalige overheidsfabriek, die fabriek overneemt. Er staat in het artikel dat er 700 mensen komen te werken in de fabriek van OPPO, volgens jou zijn dat dus allemaal familieleden van Erdogan?
Nou wat ik van de Turkse nieuws heb begrepen is dat erdogan samen met de industrie en technologie minister hier samen hebben gewerkt om deze investering veilig te stellen.

Het hoeft niet per se zijn directe familieleden te zijn (die zijn al rijk voor het leven), maar iedereen die lid is van ak partij krijgen hoogstwaarschijnlijk wel een plek daar om te werken. En die zullen hun eigen familieleden aannemen zoals ze dat vaker wel hebben gedaan.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat OPPO vrij is om zelf personeel te kiezen zonder adviezen van erdogan, maar aangezien er over een paar jaar verkiezingen komen en mensen in Turkije echt zwaar moeilijk hebben zal hij wel ervoor zorgen dat zijn eigen partij voorgaat. Al is het om de (economische) pijn te verzachten.

Je moet natuurlijk wel iets goed doen om zolang aan de macht te blijven.
Hoewel veel van je kritiek op Erdogan waarschijnlijk wel ongeveer terecht is, heb je mogelijk gemist dat Turkije desondanks een zeer grote regionale productiehub van televisies (Vestel en "Grundig"), wasmachines (zoals Beko) en auto's (o.a. Ford en Fiat) is. Telefoons passen daar dus prima tussen.

Voetnoot bij Vestel: Hoewel de bouwkwaliteit van hun televisies regelmatig te wensen overlaat, hebben ze een duidelijk streepje voor op andere budgetfabrikanten. Ze doen de ontwikkeling en productie zelf (uitgezonderd het "scherm"). Onderdelen voor reparaties zijn goed verkrijgbaar, er zijn vaak schema's van en de manier waarop ze flexibel produceren is zeer goed doordacht en ik vermoed ook behoorlijk efficiënt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 13 juli 2021 13:19]

Als Turkije zo geweldig is waarom ga je niet in Turkije wonen dan? Jouw reactie is een typische gurbetçi (emigrant) aktrol (trols die voor ak partij stemmen oftewel erdogan).

Gelijk iedereen afschilderen als terroristen is te zot voor woorden en een tactiek die erdogan maar al te graag gebruikt. Ik heb geen enkele affiliatie met geen van de partijen die je opnoemt en zeker niet met hdp of pkk. Ik zal zelfs verder gaan, ik ben geen voorstander van welke partij dan ook. Lijkt mij dan ook dom en blind om puur voor 1 partij te blijven stemmen. Ik stem eerder voor de mensen die erachter zitten. De kennis, kunde en hoe ze omgaan met hun macht is voor mij aanzienlijk belangrijker dan hun politieke kleur.

Zolang ze niet hebben samengewerkt met terroristen, je weet wel dezelfde mensen die wel samen met erdogan hebben gewerkt. Fetö, pkk, pyd en de lijst is helaas wel wat groter dan dat.

Verklaar jij maar hoe de broer van de leider van pkk op nationale televisie kanaal van de overheid mensen kan en mag oproepen om voor erdogan te stemmen? Je weet wel nummer 1 meest gezochte terrorist en crimineel van Turkije...

[Reactie gewijzigd door Simyager op 13 juli 2021 16:01]

Turkije is qua ligging natuurlijk perfect. voldoende kennis, expertise, stabiele energie en relatief veilig. De lonen zijn (nog) niet zo hoog als in het westen en ze liggen centraal richting Europa, Noord Afrika en het midden oosten. Daarnaast liggen ze dicht bij het Suez kanaal of de straat van Gibraltar voor de export.
hmmm
-instabiele overheid
-vijandigheid tov EU wat kan omslaan
-absoluut geen goede exportervaringen in hardware (veelal kleding en argicult)
- fluctuerende lira (laag is goed voor export op korte termijn only. Stabiel is beter)

footnote:
Ben zel een Turk van origine maar zie het Turkse beleid op dit moment als vijandig en anti seculier (islamitisch gericht). Voor een atheïst zijnde is dat eng. Ze geven minderheden alles behalve veiligheid.
Lees je reacties nog eens een keer want hier schrijf je je politieke voorkeur op. Turkije heeft laatst nog drones verkocht aan Polen. Wat? Aan Polen? Jazeker, aan Polen, een EU-land. Daarnaast verkopen ze al jaren militaire voertuigen en wapens over de hele wereld. Wat jij opsomt aan textiel en agri is een te korte lijst jongeman! Do your homework.
ik schrijf inderdaad mijn afkeer tegen de dictatoriale trekjes van Erdogan. Iem die de mensheid vernederd voor eigen belang, narcisme en extreme nationalisme.

Nou en, drones en wapens. Kom maar op met de totale (negatief salderende) exportcijfers. Graag je bronnen.

Erdogan is niet geliefd bij niet-Turken en dat is om een reden Zeki.
Onderschat de kennis niet van de Turkse gemeenschap. Het is een zeer hoog opgeleid volk. Alleen is dit vaak geografisch bepaald. Zeker de streek rond Istanbul heeft een hoge graad van opleiding. De rest van het land wat minder.

Ze zijn een grote producent in verschillende sectoren, niet alleen agricultuur. Maar zeker ook in automobiel sector met bijvoorbeeld grote fabrieken van Ford en Temsa bussen.

Het is enkel momenteel geen stabiel land, met een grote devaluatie van hun geld en onzekerheid in wetgeving. De houding van Erdogan zorgt voor grote wrijving met zijn traditionele partners, zowel in Europa als in het Midden Oosten.

Dit maakt dat hij vaker op steun van Rusland en China mikt, en zich verder isoleert op wereldvlak. Ook zijn religieuze aanpak staat haaks op hoe het moderne Turkije is ontstaan. Als brug tussen het westen, azie en midden oosten waren ze in pole-position om één van de best draaiende economieën te worden.

Als je zie hoe Attatürk het land heeft gemoderniseerd en heeft los kunnen maken van de rest van het midden oosten, wat voor vooruitgang en integratie op het wereldbeeld heeft gezorgd na het instorten van het ottomaans rijk, is het spijtig van alles we nu zien gebeuren.
goede punten.

Neen ik heb ook zeer ondernemende familie er wonen, intelligent ook.
Met die waarschuwing voor Erdogan ben ik het zeker eens, maar Turkije doet nog best veel tech-export. In een bericht hierboven noem ik televisies (China-kwaliteit maar wel grotendeels ontwikkeld en gebouwd in Turkije dus dat is altijd beter dan het alternatief), wasmachines en auto's. Wat dat betreft lijkt Turkije erg op Italië toen ze daar volop in het maakindustrietijdperk zaten.
Ja ik vraag me alleen af of het politieke klimaat in Turkije wel zo solide is. Al geld dat tegenwoordig ook voor veel Oost-Europese landen.
Op zich heb je gelijk, maar Gibraltar is nog wel een eindje varen. Je bent wel aardig in de buurt bij de mond van de Donau, in principe kan je in Turkije al de boel op binnenvaart schepen laden als ik mij niet vergis. Ook de douane unie met de EU helpt :)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 13 juli 2021 11:36]

Minimumloon in Turkije is nog geen 300 euro per maand, dus dat is vrij goedkope arbeid. Turkije heeft op dit moment nog een relatief jonge bevolking en veel werklozen door corona helaas. Dus ik snap Oppo wel.

Veel kleding en witgoed wordt ook al in Turkije geproduceerd.

[Reactie gewijzigd door n3z op 13 juli 2021 09:50]

Ik zie hier een paar keer vermeld worden dat Turkije niks zelf produceert.
Ze hebben met Vestel en Arçelik (Beko) twee heel grote concerns die wel degelijk lokaal elektronische producten produceren. En hoewel Vestel op vlak van tv vooral entry level modellen maakt, is Beko een kwalitatief merk aan de witgoed kant.

Vestel maakt oa een aantal lagere reeksen tv-modellen voor Panasonic, Toshiba enz.
OPPO noemt de nieuwe faciliteit een 'belangrijke mijlpaal binnen OPPO's reis in Europa'.
Alleen, het ligt dus niet in Europa.... :X
ligt eraan waar in Istanbul want die stad heeft een europees deel en een aziatisch.
Inderdaad. Kijk maar op de kaart. Azie dus.
Turkije heeft een handelsovereenkomst met de EU dus die smartphones komen zonder importtarieven de EU in, dat bedoelen ze.
Dat is voor mij ook de laatste keer dat ik iets van OPPO koop, ga mijn geld niet naar die dictator Erdoğan sturen.
Kan, alleen koop je wel dingen uit China waar der twijfelachtige arbeidsomstandigheden en regimes zijn? Zo kan je veel producten wegstrepen.
Hahaha wat een reactie! Je koopt het van OPPO niet van Erdogan!
Ja en nee. Door producten te kopen steun je vaak ook het regime. Dat hangt een beetje van het regime af natuurlijk; hoe autoritairder het regime is des te dieper zit het in het bedrijfsleven verweven. China is het schoolvoorbeeld, maar dat betekent niet dat het elders geen probleem zou zijn. En het is ook geen nieuw verschijnsel; Spaanse producten waren ten tijde van Franco soms ook omstreden en zo is er nog wel meer.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 16 juli 2021 14:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee