Hookers-forum over sekswerkers stopt omdat het niet wil voldoen aan AVG

Hookers, een Nederlands forum waar bezoekers ervaringen delen over sekswerkers, gaat berichten en gebruikers verwijderen. De site moet van de Autoriteit Persoonsgegevens aanpassingen doen, maar de uitbater stelt dat daarmee het bestaansrecht vervalt.

In een e-mail aan leden, die ook op het forum is geplaatst, schrijft de forumuitbater dat het een onderzoeksrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft ontvangen. De uitkomsten die daarin staan 'zijn niet goed', aldus de beheerder. Daarom is gekozen om vanaf 8 juli alle gebruikers en hun berichten te verwijderen.

Volgens de uitbater is het grootste probleem dat geplaatste reviews met een link naar een advertentie van een sekswerker volgens de AP niet voldoen aan de AVG. Volgens de uitleg van de toezichthouder wordt er in de reviews informatie gegeven die niet in de advertentie staat en waarvoor de sekswerker geen expliciete toestemming heeft gegeven.

De site stelt dat het bestaansrecht van Hookers vervalt als dergelijke reviews met een link niet geplaatst mogen worden. Eigenaar Midhold B.V. zegt wel nog inhoudelijk in gesprek te zijn met de AP en gebruikers nader te informeren als daar meer over duidelijk wordt.

Eind 2019 had Hookers te maken met een groot datalek. Via een kwetsbaarheid in vBulletin werden gebruikersgegevens van honderdduizenden leden buitgemaakt. De Nederlandse dienst Shattered Secrets wist vervolgens de helft van de uitgelekte wachtwoorden eenvoudig te kraken.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-06-2021 • 16:43

236 Linkedin

Submitter: jdh009

Reacties (232)

232
224
113
8
1
87
Wijzig sortering
Hoe is dit dan anders dan een review over een webshop van een eenmanszaak? (geen aparte rechtspersoon zoals een BV waarvoor wellicht andere regeltjes gelden). Sekswerkers hebben ook allemaal een KvK inschrijving.
Er staat dat er in de reviews "informatie [wordt] gegeven die niet in de advertentie staat" en "waarvoor geen toestemming is gegeven". Ik weet niet waar dan op gedoeld wordt, maar misschien staan er bv adressen of namen in, of misschien foto's van de betreffende personen.

Om de vergelijking met een reguliere webshop te maken: Je mag wel iets roepen over de producten en de service en dergelijke, maar ik neem aan dat als je een review plaatst waarin je bv medewerkers met naam en toenaam noemt, of persoonlijke informatie geeft, dat dat ook niet mag.
Adressen, namen, fotos en dergelijke staan er niet in. Het gaat dus zoals jij ook al zegt over de 'service'. De handelingen die verricht worden, hoe die verricht worden, etc. In feite niet wezenlijk anders dan bijvoorbeeld klantenservice van een webshop.

Als ik een review schrijf over de aftersales van een webshop, dan is dat ook niet iets dat in de advertenties van de webshop staan. En waarvoor ze ook geen toestemming gegeven hebben.
Ok, nou ja, dan weet ik het ook niet. Er zijn legio review sites (tweakers bv, om maar eens een willekeurig voorbeeld te noemen) en dat is geen probleem, dus als hookers te horen krijgt dat ze zaken moeten aanpassen om aan de AVG dan zullen ze toch echt iets niet goed doen.
Ik denk eerder dat het om een persoon gaat en niet om een ding waardoor het niet mag.
Maar dat is een wilde gok.
Het is natuurlijk totale onzin ...
Want hoe zit dat met artiesten die leveren ook diensten...

Ik denk ook niet dat deze mensen met hun echte naam op het forum staan maar met hun artiesten naam . En ik zie daar ook geen verschil in een artiest of een sex werker. Beide ezijn bedrijven die diensten verlenen.

[Reactie gewijzigd door j1b2c3 op 29 juni 2021 20:32]

vermoedelijk waar het mis gaat is dat de dames ook actief gevolgd worden.
Als een dame bijvoorbeeld in Eindhoven werkte en besloten heeft om naar nijmegen te gaan dan is dat vaak op het forum terug te vinden.
Er worden dan "artiesten" namen gebruikt, maar ook van oh ze heet daar zo maar op die lokatie zo en op die lokatie zo.
De anonimiteit van zo'n dame wordt dus wel aangetast.
Aangezien dit beroep aardig taboe is, kan ik me ook voorstellen dat dit een dame aardig aantast in haar privilege.
Zie hat als een beroemde filmster die in een bepaald hotel gaat zitten. Dit wordt altijd geheim gehouden om gedoe te voorkomen.
Deze dames hebben vaker dan eens ook wel wat issues in de privé sfeer of met een klant etc etc. Je moet je dan dus vrij kunnen bewegen, zonder dat een forum je achtervolgt.
Ja, zoiets zal het wel zijn, maar eigenlijk is het antwoord dus dat wij het met zijn allen niet weten omdat we niet alle informatie hebben :)
En werkspot dan? Dat zit vol met zzp'ers? En zo zijn er nog veel meer.
De AP werkt niet zo. Ze pikken er altijd maar 1 uit, en dat dient vervolgens als voorbeeld voor de rest. Dus het zou heel goed kunnen dat er veeel meer review sites zullen moeten veranderen of verdwijnen als hier een voorbeeld gesteld wordt. He tbetekent nooit dat alleen Hookers iets fout doet, maar ze zijn nu de enige die erop aangesproken worden. En Hookers heeft blijkbaar geen zijn of geloof in een rechtzaak.
Maar het probleem is toch echt dat je hiermee alle media en gebruikersreviews in kwestie trekt. Dat het in geval van prostituees toevallig over seks gaat moet er niet toe doen.
Nee, helemaal eens. En wellicht pikken ze die er net uit omdat daar minder discussie over komt omdat genoeg mensen daar geen mening over willen hebben die iets rond prostitutie goed praat. En dan heb je een mooi prededent te pakken
Idd, of ze nu 2 memory banken aan bieden of 2 andere dingen aanbieden. Het is een zakelijke transactie en in dat opzicht niet verschillend... Of mag je straks ook niet meer zeggen dat je slecht bent geholpen in een bepaalde winkel?
Ik kon ook zo snel niet vinden wat het verschil was met bv een ZZP stukadoor. Je huurt Jantje uit lutjebroek in om je woonkamer te stukken.

Je zegt Jantje was te laat, zijn werk was niet goed. etc etc.

(of andersom heel positief).

Nu is dit natuurlijk een tantje persoonlijker, maar uiteindelijk gaat het erom of een handeling goed gedaan wordt, of dat nu een huis stukken is of een bezoek aan een sekswerker.
Je mist denk ik het specifiek punt genoemd in het artikel (en dat je tand met een d schrijft ;) ):
Volgens de uitleg van de toezichthouder wordt er in de reviews informatie gegeven die niet in de advertentie staat en waarvoor de sekswerker geen expliciete toestemming heeft gegeven.
Dus als jij over Jantje vermeldt dat hij met z'n Opel Vivaro uit Dordrecht komt en z'n broer Kees wel eens meeneemt, dan ben je op glad ijs aan het begeven als die gegevens niet op de site / advertentie / google maps vermelding van Jantje te vinden zijn. Het gaat dus niet om het beschrijven van z'n geleverde dienst, maar om het verklappen van meer gegevens over Jantje zelf. N.B. dat dit van de Autoriteit Persoonsgegevens komt.
Dat snap ik. Maar wanneer de persoon de dienst is is de vraag of je dat niet anders wil.

Ik kan me namelijk sowieso ook voorstellen dat het ook wenselijk om reviews te krijgen.
Je kan toch prima reviewen zonder die gegevens op te noemen die ik hierboven noemde? Kijk maar bij de gemiddelde Google Maps review, om maar een voorbeeld te geven:
Wij hebben ons stuc, spuitwerk en onze gietvloer laten doen door <bedrijfsnaam>. En zijn super tevreden met het eindresultaat.
Ze werken netjes en snel. Aan het eind een kritische eindcontrole, waarna de puntjes op de i gezet werden.
Wij kunnen ze aanbevelen.
Daar schrijf je puur over de gang van zaken en je noemt alleen de bedrijfsnaam.
Als een klusjesman een deur scheef hangt is een foto van dat feit wel prettig.
Als "Maria" adverteert dat ze DD heeft en het is B is het ook handig dat te bewijzen ;-)
Vervelend wel dat dit heel veel giswerk is, simpelweg omdat we interpreteren wat de eigenaar interpreteert uit een rapport van de AP dat we niet kunnen lezen.

Geen idee dus of die forum-eigenaar de zaken wel correct afschildert.
Maar de producten zijn de medewerker(s). Waar ligt de grens dan?
Omdat je in een review op Hooker persoonlijke informatie vermeld over het uiterlijk cq de vormen van de sekswerker. Dat wordt gezien als persoonlijke gegevens en daar heeft de betreffende sekswerker geen toestemming voor gegeven.
Quote mij even 't stukje wettekst waar uiterlijke kenmerken vallen onder persoonsgegevens.

Jij schrijft 'persoonlijke gegevens', maar de AVG gaat over persoonsgegevens. Dat is data zoals een naam, email adres, woonadres.. Maar of iemand 'onderaan' geschoren is lijkt mij geen persoongegeven.
https://autoriteitpersoon...ere-persoonsgegevens-6339
Wat verstaat de AVG onder bijzondere persoonsgegevens?
Persoonsgegevens die door hun aard bijzonder gevoelig zijn, krijgen extra bescherming in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Onder deze gegevens vallen ook genetische gegevens en biometrische gegevens als deze herleidbaar zijn tot een persoon. We noemen deze gegevens bijzondere persoonsgegevens (AVG: bijzondere categorieën van persoonsgegevens).

Bijzondere persoonsgegevens volgens de AVG
De AVG ziet deze persoonsgegevens als bijzondere persoonsgegevens:

persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst blijkt;
persoonsgegevens waaruit politieke opvattingen blijken;
persoonsgegevens waaruit religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen blijken;
persoonsgegevens waaruit het lidmaatschap van een vakvereniging blijkt;
gegevens over iemands gezondheid;
gegevens over iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
genetische gegevens;
biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon.
genetische gegevens en biometrische gegevens als deze herleidbaar zijn tot een persoon.
Ja ho. Dat gaat om dingen als vingerafdruk en iris scan. Niet of je het in de vorm van een hartje scheert.
Deze dan?
gegevens over iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid;
Dat gaat specifiek over de categorie van "bijzondere persoonsgegevens" die alleen in specifieke gevallen mogen verwerkt worden en waarvoor mogelijk bijkomende maatregelen moeten genomen bij de verwerking.

De kern van de zaak is hier: gaat het al dan niet om gegevens die gelinkt kunnen worden aan een "geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon". Die identificatie kan bijvoorbeeld via een naam, foto, adres, telefoonnummer etc. In dit geval zijn de foto's vaak onherkenbaar, worden geen echte namen gegeven en zijn telefoonnummers/adressen eerder bedrijfsnummers of adressen.

Voor de AVG stelt er zich vooral een probleem wanneer de persoon in kwestie te identificeren is (bvb. door een foto met gezicht). Interessante zaak over een issue die in heel de EU relevant is, ook voor totaal andere reviewsites (bvb. therapeuten, kinesisten, dokters, taxichauffeurs, muziekleraars...)
Is dat de kern ?

Je noemt zelf al vaak onherkenbaar, dus niet altijd ? En dus soms ook herkenbaar ?
en als iemand (herkenbare) tatoeages heeft, dan is deze toch ook identificeerbaar ?

Het wordt hier al vaker gezegd, we missen de feiten.

Iedereen hier is nu aan het gissen.
Er is hier niemand die met feiten op de proppen kan komen, van hetgeen dat in het rapport en op basis waarvan het AP vindt dat de site zich niet aan de wet houdt.

Dus netto maakt het nog eens niet uit waarop Jantje, pietje, Wankel of Dionos denken dat het op is gebaseerd of wat de kern van de zaak is.
Niemand hier weet het, behalve het AP.
Lijkt me wel belangrijk als de reviews gaan over betaalde seks. Er wordt niks meer vermeld over de persoon maar puur en alleen de service. Ga je op een review af over de orale kunsten van Lesley, zit je daar te wachten op je beurt, komt Lesley binnen.

De mooie borst, slanke middel en lang donker haar kloppen allemaal, maar er zit een snor op die homoseksuele Sem Schilt kloon van zo'n 122kg schoon aan de haak en nu ga jij hem vertellen dat je niet betaalt en hij een onbetaald half uur heeft ingepland want " tsja, AVG en zo he".

Als het gaat over een sportmasseur of schoonmaker is het een ander verhaal natuurlijk.
Het maakt niet uit welk beroep je doet. Gelijke kappen gelijke monniken. Of je nu een review schrijft over een schilder artiest sexy medewerker het moet allemaal gelijk behandeld worden.
Ik denk dat sex medewerkers net als zangers wel een artiesten naam gebruiken... Denk je ook niet.
Dat Chantal een landings baantje heeft en Priscilla een oerwoud..
Is geen informatie dat herleidbaar is naar een persoon.. Gezien dit geen informatie is die sowieso een vaste gegeven is.. Kan namelijk per dag/week verschillen. Zelfde met haar kleur, of dat dit lang of kort is..

Dan zou je ook niet mogen opnemen in een review dat Piet de timmerman een kale knikker heeft en wel heel erg schittert als de zon er op staat.

Daarnaast is de seksueel gedrag of handeling. de hammer van timmerman Piet.
Zachte handjes of eelt handen.

Er moet daarnaast zou de betrekking op privé sfeer moeten zijn en niet het zakelijke..

Anders mag Alberto Stegerman e.d. Ook wel uitkijken, als ze oplichters willen oppakken. De handelingen al is het gezicht geblurt nog steeds herleidbaar naar de individuen die worden onderzocht,..
Ook websites waar klusjes mannen worden gerevieuwd vallen daar natuurlijk onder.. Zeker als een bepaalde timmerman zijn hammer op een aparte manier vast houdt en dat in meerdere reviews naar boven komt,.
Maar een tatoeage kun je niet dagelijks/wekelijks laten verschillen ;)
Of bepaalde opvallende andere lichamelijke kenmerken. (wijnvlek, moedervlekken, etc.)
Nee maar dat is natuurlijk ook voor Piet de timmerman..
of de kapster of de kleine bakker.

Zelfde met afkomst, Piet de Poolse timmerman. of Ali de turkse loodgieter.

Met combinaties is het altijd mogelijk om tot individuen te komen, Zelfde hier op Tweakers.
Ik denk dat groot deel van de community een Nick Name heeft die ook op andere plekken op het net worden gebruikt.

Commbinatie van die gegevens bv Profiel op Tweakers, Redit, Home Assistant, domoticz forums.. Zou je kunnen herleiden tot een natuurlijk persoon. Of google een nickname

Waar de AVG voor zou moeten staan zijn de NAW, BSN e.d.
Maar ook voor Prive handelingen.

Handelingen die zakelijk worden uitgevoerd, waarop een persoon of bedrijf op wordt beoordeeld, zouden nooit onderdeel kunnen en mogen zijn voor AVG. Wat al eerder is aangegeven. Dan kan je een timmer man die als ZZPer werkt ook nooit beoordelen op zijn prestaties. Gezien de reviews herleidbaar kunnen zijn naar een natuurlijk persoon.
Nee, de AVG is nu juist breed opgezet om alle informatie is over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon te kwalificeren als persoonsgegevens, om op die manier zoveel mogelijk binnen de werking van de AVG te trekken.

Jij hebt het nu over de toelaatbaarheid van specifieke verwerkingen van persoonsgegevens, wat losstaat van de definitie van persoonsgegevens.

Dat "handelingen die zakelijk worden uitgevoerd nooit onderdeel kunnen en mogen zijn voor AVG", is een natuurlijk een mening, maar gebaseerd op gevoel.
Dan kom je volgens mij een een grijs gebied.

Een review over een timmer man die een schuurtje plaats. Of een dakkapellen boer die werknemers stuurt zullen individueel bepaalde handelingen uitvoeren. Die indien beschreven worden. Al is het maar dat de timmerman lekker kan schelden of z’n jammer op een gekke manier vast houdt. Ook hier onder zou vallen.

Wat dan ook alle review websites van klusjes mannen ook onder deze norm zullen vallen.

De mening is correct, handelingen die een individu uitvoert ter uitvoering van zijn of haar werkzaamheden. Kunnen ten allertijden herleidbaar zijn naar een natuurlijk persoon.

En dat is ook nodig zodat je niet ten prooi valt van een koekenbakker en daardoor in de problemen komt. Noem een klusjesman die ipv iets repareerde juist dingen sloopt.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 2 juli 2021 17:04]

Ik denk ook niet dat Chantal en Priscilla hun echte namen zijn, maar hun straatnamen.

Heeft iemand trouwens daar wel eens gekeken op het forum op die website? :+ De haren gaan je er van overeind staan wat daar allemaal bediscussieerd wordt. Wat een volk zijn de Nederlanders zeg, dit zie je echt nergens anders. En vooral de toon waarop en het taalgebruik ...

Hoewel inhoudelijk anders en wat losser allemaal, is het bijna net zo erg om daar mee te lezen als de Trump en Brexit forums hier op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door gold_dust op 30 juni 2021 17:44]

Lijkt me wel een hoog gehalte letter of the law vs spirit of the law te zijn
Hoe zo?
Prostitutie is nog steeds een bijzonder beroep waarbij privacy belangrijk is.
Op een website vermeld staan als prostituee kan grotere gevolgen hebben dan vermeld staan als loodgieter of computerhulp.
Dan zal zowel de letter als de geest van de wet hier van toepassing zijn.
Tja, de overheid staat niet heel positief tegenover prostitutie.
Maar ik proef ook een beetje dat hookers geen zin in heeft om eens serieus te kijken hoe ze dit conform de AVG kunnen doen en er dus maar mee stopt.
Ik zie dit puur als seks industrie pesten. Ik garandeer dat dit niet voorkomt uit een klacht of onvrede met de situatie uit de industrie zelf.
Dat moet je dan kunnen aantonen / bewijzen.

Ik zie niet in waarom dit de industrie pest, het is juist bescherming dan de personen die er in werken.
Dat is meestal het excuus inderdaad.
Uhm, de AVG gaat over persoonlijke gegevens. Lees artikel 4.1 nog maar eens.
‘personal data’ means any information relating to an identified or identifiable natural person (‘data subject’); an identifiable natural person is one who can be identified, directly or indirectly, in particular by reference to an identifier such as a name, an identification number, location data, an online identifier or to one or more factors specific to the physical, physiological, genetic, mental, economic, cultural or social identity of that natural person;
Er zouden natuurlijk wel specifieke kenmerken genoemd kunnen worden. Denk dan aan dingen als ze had een tatoeage van een roos op haar ene arm en een schedel op haar andere. Of ze had een moedervlek in de vorm van een ster op haar rug. Of dit was Linda en ze miste 1 been.
Hoor ik daar korting bij Linda? :+
Nee daar moet je extra voor betalen ze hiermee speciaal is in haar functie ;)
Dan moet je haar je been maar even uitlenen dan :+
Benen maken niet uit die leg je toch terzijde ;-)
Piet de timmerman, mist twee voortanden en heeft een kale kop. Mist het topje van z’n ringvinger.

Ga niet in zee met deze timmerman. Hij timmert niet goed alle spijkers staan scheef
Jewel hoor. Je moet persoonsgegevens niet eng benaderen, maar juist zeer breed. Werkelijk waar alles wat “iets” zegt over een persoon, of wat tezamen of alleen een persoon kan identificeren is volgens de AVG een persoonsgegeven. Nu zal een geschoren hartje alleen geen persoonsgegeven zijn, maar in combinatie met andere gegevens misschien wel. Het zegt iets over jou. Hoe triviaal ook.
Maar voor Hookers is dat toch simpel op te lossen door die sekswerkers te laten registreren? Neem aan dat vermeld staan op zo'n site zorgt voor extra klandizie. Dan kunnen ze bij de registratie een vinkje toevoegen waarin ze toestemming geven dat bezoekers dergelijke informatie mogen publiceren. Zolang er een knopje zit om het account en de bijbehorende reviews te verwijderen lijkt mij dat AVG-proof.
En het lijkt er alles op (dat is een persoonlijke mening/conclusie) dat Hookers dat niet wil. Dat legt namelijk de macht bij de sexwerkers, en nu lag die bij het forum. Als een sexwerker er _geen_ toestemming voor geeft, moeten ze daar namelijk ook aan voldoen. (net zoals nu). Blijkbaar hebben ze daar een probleem mee omdat het hun bestaansrecht blijkbaar frustreert.

Maar ja, als je bestaansrecht afhankelijk is van een AVG overtreding, dan ben je best fout bezig :)
Het lijkt mij eerder te gaan over seksueel gedrag, wat ook een bijzonder persoonsgegeven is (zie het citaat van TheOmen). Als iemand bepaalde handelingen wel of niet verricht voor geld, lijkt mij dat een bijzonder persoonsgegeven. Als alles wat er op hookers beschreven wordt ook al in de advertentie staat, okee, maar niet alles wordt dus geadverteerd, en dan worden er dus bijzondere persoonsgegevens – die niet elders openbaar staan – verwerkt.

Nu is dat mijn eigen invulling – en hoe ik begreep dat de AP ernaar kijkt – en ik heb hier verder geen kennis van vanuit de branche. Ik ben benieuwd wat de sekswerkers zelf ervan vinden.
Onder de GDPR, waar de AVG op gebaseerd is, vallen expliciet fysieke, fysiologische, genetische en sociale, economische en maatschappelijke kenmerken as zijnde persoonsgegevens. Dit omdat die zaken gebruikt kunnen worden om een natuurlijke persoon te identificeren.

Dus ja daar moet expliciete toestemming voor zijn. Dat de AP deze zaak op deze manier interpreteert is dus niet meer dan logisch. Wat de sexwerkers er zelf van vinden is buiten expliciete toestemmingen niet relevant. Het mag gewoon niet van de wet.
Dat vraag ik me ook af - wat is het verschil met andere vrije beroepen?

Straks mogen we al niets meer zeggen over een dokter, notaris of boekhouder.
En het is nu al moeilijk om die online terug te vinden (laat staan met recensies)
Ik verwacht dat je over een arts of boekhoudster eerder iets werkgerelateerd plaats ipv de grootte van haar t***ten/derriere :+

[Reactie gewijzigd door OxWax op 29 juni 2021 17:01]

Voor een arts of boekhoudster is dat wellicht niet werkgerelateerd, voor die sekswerker wel.

Overigens, er zijn ook zat plekken waar artsen worden beoordeeld, met naam en toenaam. www.zorgkaartnederland.nl bijvoorbeeld. Dat gaat toch echt ook over de personen.
Klopt. Omdat het over seks en sekswerk gaat heb ik het vermoeden dat ze er anders mee omgaan.
En ik vraag me af of dat bij de rechter stand houdt. Maar Hookers heeft geen trek in een rechtzaak lijkt het.
Sinds het datalek en na corona heeft hookers sowieso al een grote schoonmaak gehouden. Die sector heeft een jaar op haar gat gelegen, veel sekswerkers zijn andere dingen gaan doen en er is nieuwe aanwas nu het weer mag. Zowat alle oude reviews zijn daarom al eerder weggehaald, de site was al leeg en net opnieuw begonnen nu de sector terug open gaat. Dan is het simpeler om er nu de brui aan te geven en eventueel onder een andere naam verder te gaan. Hookers is niet de enige reviewsite op dit vlak, het was wel de grootste/bekendste.
Welke zijn er meer dan?
Welke zijn er meer dan?
asking for a friend ? :9
Nee, vraag het voor mezelf.
Maar dan is het neem ik aan wachten op dat de rest ook haar deuren sluit.
Ja, daar ben ik ook bang voor. Een buitenlandse hosting zou beter zijn.
girlsreview.nl
En dat is niet werk gerelateerd? Klinkt cru misschien
Klinkt niet cru maar ik maakt de (AVG) wetten niet so don't shoot the messenger O-)
Het is inderdaad een interessante
Ik ga onze AVG expert op werk iniedergeval wat vragen stellen morgen :P
Ik verwacht dat je over een arts of boekhoudster eerder iets werkgerelateerd plaats ipv de grootte van haar t***ten/derriere :+
Niet ?
Een review waarin je de betreffende boekhouder beoordeelt op slecht werk ?
Of zijn handschrift / grammaticale vaardigheden, dat zijn dan de beroeps-eigen zaken waarop je wordt beoordeeld.
Wel appels met appels vergelijken.
Wel, volgens de AVG mag je geen dingen zeggen zoals je seksualiteit. Vb. als je dokter, notaris een homoseksuele of trans man is, mag je dat niet in een review zetten volgens de AVG.

Voor een klant van een sekswerker is dat wel belangrijk, omdat er bijvoorbeeld mannen zijn die denken of aangeven dat ze vrouw zijn en dus dat je seksueel aangetrokken MOET voelen omdat zij denken dat ze vrouw zijn - https://aninjusticemag.co...ender-people-fbe608d9df6d . Daar is natuurlijk discussie over te voeren, maar die discussie wil je niet hebben als er een 300kg 'vrouw met een adamsappel' met een lul van jewelste in je hotelkamer staat.

Zelfs voor een dokter (vooral in de psychologie) kan dit belangrijk zijn, sommige patiënten zijn misschien mishandeld geweest door iemand, hun geslacht of seksuele oriëntatie is dan belangrijk voor de zorg van de patient, moet je ze niet elke keer een paniekaanval krijgen als ze naar de dokter moeten. Als je vb. een vrouw die verkracht is naar een vrouwelijke dokter, of een kind verkracht van een priester niet naar een homosexuele dokter moeten zenden zodat ze gerust kan zijn, is het geslacht belangrijk online te zetten.

Er zijn nog minder extreme vormen die onder de verschillende rubrieken van de AVG vallen, maar als je vb. geïnteresseerd bent in kink of een reeks andere dingen, ik kan wel verstaan dat sekswerkers dit niet graag hebben (omdat weinig mensen kink verstaan en denken dat ze een hoertje zomaar om het hoofd kunnen slaan), maar aan de andere kant wat is dan een eerlijk review als je graag gebeten wordt?

Zo zijn er een reeks dingen die GDPR of AVG verbieden dat het enorm moeilijk maakt om eerlijke reviews niet alleen van sekswerkers maar ook van andere beroepen. Een loodgieter heeft bijvoorbeeld ook recht om alle reviews van hem te laten verwijderen van Google vanuit de GDPR, slechte reviews worden zo vaak (automatisch en zonder review) verwijderd om 'privacy' redenen. Een beetje zoals de DMCA zo'n beetje alles op YouTube kan verwijderen heeft de AVG en GDPR genoeg kracht (en als particulier is het te duur en dus weinig kans om aan te vechten) om zo'n beetje alles op het Internet te verwijderen.

Een klein voorbeeld: ik poste een review over een restaurant, de eigenaar zei: dat is niet waar, wij hebben geen zo'n onbeleefde mensen, een beetje informatie gegeven over de persoon, review verwijderd vanwege privacy redenen, ik kan natuurlijk dan wel naar de rechtbank ivm vrijheid van meningsuiting etc, maar om een gratis review ga ik dat ook niet doen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 30 juni 2021 16:20]

In Google maps kan je ook heel makkelijk reviews schrijven van eender wat of wie. Een zelfstandige architect die werkt onder zijn naam heb ook beoordelingen op zijn service. Schendt Google dan de gdpr regels? En via het bedrijven register vindt je snel de persoonsgegevens.
Denk je dat zelfstandige sekswerkers een bekende lokatie (en kvk) hebben? Gezien het stigma op het beroep zullen ze die nooit op het internet zetten. Want bij openbaring heb je gelijk afkeur en oordelen uit de buurt. Zelfs al werkt iemand exclusief buitenshuis dan nog is het risico groot dat iemand roept dat er een "illegaal" sexhuis wordt gerund. Mensen kunnen zelfs hun onderdak verliezen, zeker bij sociale huur.

Of Google dit soort reviews gaat toelaten is ook maar zeer de vraag.
Elke zelfstandige sekswerker heeft een KvK. Maar volgens mij is het zo dat je bij Google nog altijd wel eerst zelf je bedrijf moet aanmelden voordat een derde reviews kan plaatsen.
Het wordt op deze manier gewoon het zwarte circuit ingeduwd.

het "neuken zonder condoom forum"( ja dat bestaat echt, geen link hier) gaat ondertussen wel happy verder.
Het is al jaren underground aan de gang. Sterker zelfs; mensenhandel binnen de EU vindt gewoon plaats. Vooral zuid-amerikaanse vrouwen worden getipt en geadviseerd hoe ze het beste de EU binnen komen (via spanje vaak, omdat hier de drempel voor het verkrijgen van een visum het laagst is) en zit er een mannetje vaak in NL of BE die een appartement voor ze faciliteert en waar ze vanuit wonen en werken en een deel af moeten staan. De afspraken worden vaak verzorgd via internet met dit soort lui en ze pakken een percentage hier zwart vanaf. In ernstige gevallen wordt het paspoort afgenomen en de rest kan je al raden. Ik heb ogen en oren binnen de branche en vrij recent heeft de zedenepolitie eindelijk actie ondernomen dankzij informatie van mij.

Maar goed; ik schreeuw dat al jaren. De privacy van prostituees ligt al jaren op straat. De gemeente in Amsterdam "eist" dat dames werkzaam in de business een KVK nemen en adviseert ze notabene als "prostituee" in te schrijven in de KVK, nou ga jij maar eens naar de website van de KVK en zoek daar eens op prostituee amsterdam. Een waslijst met dames die werkzaam zijn. Gemeente doet er helemaal niks aan.

Nog een feit: in de meeste gemeentes is de minimale leeftijd vanaf 21 jaar. Echter bij de nederlandse wet vanaf 18 jaar. Een meisje kan legaal in de randstad nergens lgaal terecht. Resultaat? Die duikt de illegaliteit in, met alle gevolgen vandien. Men moet eens een grens gaan trekken met een landelijk beleid en dat er geen onderling verschil meer tussen gemeentes meer is. Heerhugowaard bijv laat wel weer 18 jaar toe.

[Reactie gewijzigd door Jism op 29 juni 2021 17:15]

Maar goed; ik schreeuw dat al jaren. De privacy van prostituees ligt al jaren op straat. De gemeente in Amsterdam "eist" dat dames werkzaam in de business een KVK nemen en adviseert ze notabene als "prostituee" in te schrijven in de KVK, nou ga jij maar eens naar de website van de KVK en zoek daar eens op prostituee amsterdam. Een waslijst met dames die werkzaam zijn. Gemeente doet er helemaal niks aan.
En vervolgens weigert de ING je om een zakelijke bankrekening te openen.

http://achterhetraamopdew...g-steeds-sekswerkers.html
Ja en nee. Een bank is gewoon verplicht je te helpen. De enige banken die hiermee in zee willen gaan zijn de ING en nog eentje. De rest kan je echtwel schudden. Maar als dat niet lukt kan dat prima prive. De reden? Voor de belastingdienst is een prive rekening gebruiken voor zakelijke activiteiten niet verboden. Echter wel tegen de voorwaarden van een bank in.
Sekswerk en mensenhandel hebben niks met elkaar te maken. Slachtoffers van mensenhandel kunnen wel gedwongen worden tot seksuele handelingen, maar het is geen sekswerk. Een belangrijk verschil omdat beleidsmakers het nog steeds bewust negeren.

Het grootse probleem is dat sekswerk nog steeds niet dezelfde rechten heeft. Sekswerkers worden actief tegengewerkt. De meeste sekswerkers werken met veel plezier. Natuurlijk is het vaak financieel gedreven, maar dat geldt ook voor mijn baan.

Zodra sekswerk gewoon als elke andere baan wordt behandeld, dan verdwijnen vanzelf alle problemen. Het werk wordt vooral ook veiliger.
Exact. Ik ken mensen die van hun hobby een beroep hadden gemaakt en daarna weer zijn gestopt vanwege de enorme grote hoeveelheid poep die je over je heen krijgt van "moraalridders" en mensen die je bij voorbaat veroordelen.
Terwijl het werk zelf wel veel respectvoller kan zijn.
Tja, het grootste en bekendste forum wordt als eerste aangesproken natuurlijk. Er zijn nog fora die hier een concurrent van zijn. Vergelijk het met Tim Kuik die de grote providers voor de rechter sleept om een site over baaien met piraten te blokkeren maar de moeite niet doet voor de kleine providers. Er zal eerst een klacht moeten zijn voor er gehandeld kan worden.
Best vreemd dat ik wel een review mag schrijven dat Piet de klusjesman uit Goes mijn kozijn niet netjes gezet heeft maar als ik schrijf dat Svetlana achter de ramen in Amsterdam niet lekker pijpt het niet mag..... vaak hoor je sekswerkers dat ze net als andere ondernemers behandeld willen worden maar dat geldt waarschijnlijk alleen voor de positieve aspecten.....
vaak hoor je sekswerkers dat ze net als andere ondernemers behandeld willen worden maar dat geldt waarschijnlijk alleen voor de positieve aspecten
Dit komt volledig van de Autoriteit Persoonsgegevens af, niet van de sex werkers zelf. Dit deel van je opmerking lijkt me daarom onterecht.
Volgens de uitbater is het grootste probleem dat geplaatste reviews met een link naar een advertentie van een sekswerker volgens de AP niet voldoen aan de AVG. Volgens de uitleg van de toezichthouder wordt er in de reviews informatie gegeven die niet in de advertentie staat en waarvoor de sekswerker geen expliciete toestemming heeft gegeven.
Het wordt natuurlijk een stuk persoonlijker dan bij een schilder. Desondanks zou je wel een review moeten kunnen geven. Alleen bij Hookers, vertellen ze de gehele beleving. Tja, dat lijkt me een keuze van Hookers om niet te migreren van een forumsite, naar een review site. Want er zijn vast punten die je wel volgens de AVG mag beoordelen. Zoals iemand netjes is, prijs-kwaliteit, bouwkwaliteit, geluid, service, accessoires ;) ;) .
Verwerking van persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, of het lidmaatschap van een vakbond blijken, en verwerking van genetische gegevens, biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon, of gegevens over gezondheid, of gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid zijn verboden.
Ik ken het rapport van de AP niet, maar ik heb het vermoeden dat dit over de verwerking van bijzondere persoonsgegevens zal gaan (art. 9, hierboven). Dat is natuurlijk wat anders dan de dienstverlening van de klusjesman (mag ik hopen).
Over wat voor accesoires hebben we het dan?

(Vraag het voor een vriend zonder internet.) :+
Als je dat op een onafhankelijk forum doet (in plaats van de site waar je de klusjesman vandaan hebt gehaald, want die zal wel in de voorwaarden hebben staan dat gebruikers mogen beoordelen) en je gebruikt informatie die niet in op de site van de klusjesman of in advertenties die hij plaatst staat, dan betekent dat dus dat je die review ook niet mag schrijven. Dat is dus ook de consequentie van de AVG.
Je hebt gelijk, maar zowel in het artikel als jouw reactie komt niet echt naar voren dat het om persoons- dan wel contactgegevens gaat.
Blijkbaar komen in deze reviews dus veel persoonsgegevens voor waar de AP het niet mee eens is. Een eerlijke review over het doen en laten van een bedrijf dan wel sekswerker mag gewoon, wat precies het punt is wat @LordLynx probeert te maken.

Ondanks dat het vanuit de AP komt vind ik de schrijfwijze te algemeen om dit type gegevens maar als "informatie" te bestempelen. Het is veel specifieker.
De klusjesman zal ook minder snel een valse naam gebruiken in zijn werk. Doxing lijkt mij een serieus probleem voor een dame van plezier.
Ik vraag me ook af of dit wel echt persoonsgegevens zijn. Ik neem namelijk niet aan dat de meeste dames hun echte naam gebruiken.
Klopt, en er worden geen adressen en geen telefoonnummers of emailadressen gedeeld, alleen een link naar een advertentie die de mevrouw (of meneer) zelf heeft geplaatst. Ik vind het dan wel erg vreemd dat dit specifiek van de AP niet meer zou mogen. Wat ik begrepen heb is dat de beschrijvingen per dame (waarin stond hoe ze eruit zag, cupmaat, roker, weet ik veel wat) al lang weg is tegenwoordig. Die informatie is soms in de eigen advertentie niet correct.
"Beste Heer Lynx,

Wat vervelend dat u de pijpbeurt niet als prettig heeft ervaren. Wij hebben klanttevredenheid hoog in het vaandel en bieden u hierbij een kortingsvoucher aan, inclusief DT."

:+
Maar het is toch niet dat het van de sexwerkers niet meer mag, het mag niet van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Best vreemd dat ik wel een review mag schrijven dat Piet de klusjesman uit Goes mijn kozijn niet netjes gezet heeft maar als ik schrijf dat Svetlana achter de ramen in Amsterdam niet lekker pijpt het niet mag..... vaak hoor je sekswerkers dat ze net als andere ondernemers behandeld willen worden maar dat geldt waarschijnlijk alleen voor de positieve aspecten.....
Nee, dit is geen keuze van sekswerkers. Die hebben helemaal geen problemen met dit soort websites. Sterker nog, het is een hele goede methode om extra klanten te krijgen. Fakers, scammers en sekswerkers die de afgesproken diensten niet leveren hebben er nadeel van. De meeste sekswerkers niet.
Ten eerste (zoals Countess ook zegt) komt dit van de Autoriteit Persoonsgegevens, niet van de sekswerkers zelf. En ten tweede is er wel een verschil tussen een klusjesman die bepaalde handelingen wel of niet doet of een sekswerker die bepaalde handelingen wel of niet doet.

Als een klusjesman wel of geen kunststof kozijnen zet maakt niets uit over wat je over hem persoonlijk vindt. Als een sekswerker bijvoorbeeld adverteert met alleen erotische massage, en iemand schrijft dat ze ook penetratie toelaat voor geld, dan ligt dat verschil een stuk gevoeliger. Daarom snap ik het punt van de AP ook wel.
Ik vraag me alleen wel af hoe sekswerkers er zelf over denken, ik kan me namelijk goed voorstellen dat er bij de meerderheid van de reviews niets aan de hand is. Maar ja, hoeveel moet er fout (kunnen) gaan voordat je ergens mee stopt?
Ik vraag me af hoe je dan een review site kunt runnen? Reviews van sexwerkers, producten, diensten of webshops lijkt mij in dit licht allemaal hetzelfde.
Reviews van sexwerkers, producten, diensten of webshops lijkt mij in dit licht allemaal hetzelfde.
Een sekswerker is een natuurlijk persoon die een dienst verleent, en betreft daarom persoonsgegevens. Een product, dienst (zelf) of webshop is dat niet.

De oplossing die het forum had moeten toepassen was om sekswerkers daar te laten registreren en er akkoord mee te laten gaan dat bepaalde gegevens (euh... alleen (nick)naam en misschien wat fysieke karakteristieken zijn toch eigenlijk nodig...?) gebruikt worden in reviews. Geen registratie en expliciete toestemming is geen reviews over de betreffende sekswerker.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2021 16:56]

ik dat licht kan ik dan ook geen website daaien met reviews van alle timmermannen in Nederland, om iets te noemen?
ik [sic] dat licht kan ik dan ook geen website daaien [sic] met reviews van alle timmermannen in Nederland, om iets te noemen?
Klopt. Je mag wel een website draaien met reviews van het werk dat timmermanbedrijven hebben uitgevoerd.

Als een timmerman zijn eigen naam gebruikt in diens bedrijfsnaam, dan hoeft het niet gezien te worden als een persoonsgegeven omdat Pietje Puk in theorie zijn bedrijf Klaas Schilders BV kan noemen, ook al is dat niet zijn naam. Tevens hoeft het niet Pietje Puk/Klaas Schilders te zijn die bij je aan de slag gaat, ook al heet het bedrijf zo.

Het belangrijkste is dat je refereert naar het bedrijf, niet naar de individuele personen die iets voor jou gedaan hebben (direct of indirect)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2021 16:58]

Hoort een sekswerker formeel gezien ook geen bedrijf te zijn?
Een sekswerker heeft het probleem dat diens identiteit onlosmakelijk verbonden is met de geleverde dienstverlening. Ook gezien de aard van het werk lijkt het recht op privacy belangrijker.

Als je een site zou hebben die escortservicebureaus/bordelen zou reviewen die niet onlosmakelijk aan een enkel persoon zijn verbonden, bijvoorbeeld... Ja, dat zou wel kunnen. Het lijkt er echter niet op dat het Hookers-forum dit deed, gezien de omschrijving.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2021 17:02]

Maar ho even, een sekswerker kan toch prima haar seks-diensten aanbieden onder een andere naam? Dan beoordeel je weer de diensten van een sekswerkbedrijf in plaats van de sekswerker. Als Pimmela Andersom haar diensten nou aanbiedt onder de naam Saskia Grauw is dat toch precies hetzelfde idee? Of wat zie ik verkeerd?
Ik denk dat het probleem is dat je de dienstverlening niet los kan koppelen van de persoon. Bij een timmerman kan dat wel: je kastje moet gemaakt worden, dat kan eender welke timmerman doen. Je kan wel een persoonlijke voorkeur hebben, maar uiteindelijk betaal je voor "het repareren van een kastje". Bij prostitutie is dat niet zo, daar betaal je nadrukkelijk voor "seks met een bepaalde persoon". Als ik seks wil met mevrouw Pimmela, dan moet je niet afkomen met Saskia. En op die wijze is er dus de link met de persoongegevens.
Goed gesteld al is het iets complexer dan dat.

Stel dat je de sekswerker als mens reduceert tot een aantal kenmerkende eigenschappen, zoals je bijvoorbeeld een telefoon zou beoordelen.

Daarmee haal je wel de menselijke factor weg maar beschrijf je meer wat de betreffende sekswerker in huis heeft. Bij prostitutie hoef je niet persé voor een bepaald persoon te kiezen. Je kunt ook een escortbureau benaderen dat je een persoon wilt uitnodigen die bepaalde eigenschappen heeft.

En stel dat je een volgende keer diezelfde persoon nog eens wenst uit te nodigen dan heb je haar schuilnaam. De AVG wordt hier in geen geval geraakt.

Dit wordt anders wanneer uiterlijke kenmerken worden besproken zoals een tattoo. Een tattoo is niet alleen persoonlijk, deze is ook nog eens uniek waarmee je dit kunt vergelijken met een bijzonder persoonsgegeven omdat geen twee mensen exact dezelfde tattoo kunnen hebben (al lijken deze op het oog hetzelfde).

Op een forum valt dit niet gemakkelijk te beheren. Je hebt te maken met mensen die een review plaatsen of praten over de ervaring die zij hebben opgedaan. Het is lastig om van iedere review of topic te kijken of de AVG wordt geschonden. Het is mensenwerk en daarvoor is al snel onvoldoende capaciteit beschikbaar. De gevolgen zijn groot wanneer blijkt dat de AVG onbedoeld is geschonden en dit niet tijdig aan het licht komt.

Het 'reviewen' van sekswerkers is daardoor redelijk onmogelijk geworden. Of hier een oplossing gevonden kan worden weet ik niet, zal niet eenvoudig zijn gok ik.

Na het lezen van dit artikel ben ik naar dat forum gegaan om te zien waar het dan allemaal over gaat. Wat mij opvalt is dat er in het overgrote deel van de gevallen uiterst respectvol over de dames wordt gesproken. Sommige topics geven zelfs een 'ons kent ons' gevoel.

Wat ook opviel was dat vele reacties zijn aangepast. De dames worden over het algemeen bij schuilnaam genoemd terwijl plaatsnamen veelal zijn vervangen door "...". Dan zijn er ook de topics waar raamprostitutie wordt besproken. Schuilnamen en ramen worden besproken en daar wordt het al tricky (om te beheren dan).

Stel dat je een goede ervaring hebt met éne Vicky van raam 1a op de Wallen (uit den duim). Als dat de vaste plaats van Vicky is dan is zij snel te vinden. Goed voor de klandizie is de eerste gedachte maar zij is ook vindbaar voor mensen die misschien minder goede intenties hebben, vooral als het gaat om slechte recensies waarbij de 'reviewer' aangeeft teveel te hebben betaald voor slechte service.

En daar zit voor mijn gevoel de spagaat. Wanneer is het een review van een dame die ook anonimiteit mag genieten en wanneer gaat het te ver (in het geval de specifieke locatie wordt gedeeld).

Je zou deze vraag ook kunnen stellen bij sekshuizen waar ook namen van sekswerkers worden gegeven. Loop naar binnen en vraag om de betreffende sekswerker en voila. In een sekshuis genieten de professionals wel een betere bescherming denk ik.

Waar het in mijn ogen op neerkomt is dat je prima een sekswerker kunt beschrijven en hoe de ervaring was zonder persoonlijke kenmerken te noemen. Reduceer deze tot eigenschappen en er is geen probleem.

Voor Hookers.nl is dit in de basis al een probleem. De bezoekers hebben, voor zover ik kan zien, allemaal de beste intenties maar zijn ook heel specifiek over de sekswerkers en de locatie waar deze gevonden kunnen worden.

Er zijn beroepen waar anonimiteit nog meer belangrijk is dan dat van de door jou genoemde timmerman. ;)

Lang verhaal kort, ik ben het met jou eens. :+
Hier is nog meer aan de hand, waar timmermannen vaak Timmerbedrijf Piet VOF, een eenmanszaak is, neem je hem specifiek aan omdat referenties van Timmerbedrijf Piet VOF goed zijn, uiteraard gaat het specifiek om Piet die de timmerman is. Ook deze bedrijven worden gereviewed en tot op heden zie je daar geen klachten over.

Nu is in dit bericht sprake van reviews over individuen maar ook zij staan ingeschreven als Sexwerker Pimmela VOF. Toch is die specifieke review een probleem, ondanks dat van beiden partijen alle informatie breed beschikbaar is mede door eigen toe doen. Ik blijf het ietwat vreemd vinden en het zou interessant zijn om hier eigenlijk van een kundig iemand een reactie op te zien.
Zo simpel ligt dat niet. Ik snap je punt wel - maar je vergelijking gaat niet helemaal op.

Bij het ene is je doel 'het repareren van een kastje'. Dan is bij het andere het doel 'aan je trekken komen, c.q. bevredigd worden'.

Overigens denk ik dat de AVG hier niet voor bedoeld is/was - maar ja...
Een sekswerker moet inderdaad gezien worden als bedrijf. Want ze moeten ingeschreven staan bij de KVK.

Zo niet dan werken ze zwart wat uiteraard zeer veel gebeurd in deze branche,
Nee, dat klopt niet. Ze kunnen ook werken via Opting-in als constructie. Hiermee worden ze een pseudo-werknemer van de exploitant en zorgt de exploitant voor de afdracht van BTW, inkomensbelasting en premies. Dit is een speciale constructie die de Belastingdienst voor Sekswerkers in het leven heeft geroepen.

Bron:
https://sekswerkerfgoed.nl/wat-is-opting-in/
https://www.opting-in.info/
Hoort een sekswerker formeel gezien ook geen bedrijf te zijn?
Waarom? Als hij/zij in een club werkt, dan zou dat toch ook een werknemer kunnen zijn. En iemand zou toch ook via een payrol constructie aan de slag kunnen gaan. Of denk ik daar nu te naïef over?
De meeste prostituees gebruiken ook niet hun echte naam maar heten Chanel of Candy of zo 8)7
Gegevens die indirect herleidbaar zijn naar een persoon zijn nog steeds persoonsgegevens. ;)

Kijk, al zou je Candy BV reviewen, en bij Candy BV werken meerdere Chanels (of dames en heren met andere namen)... Dan praten we over iets anders. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2021 17:04]

Echter is dit anders dan timmerbedrijf pietje VOF wat een eenmanszaak is? En hoewel men enerzijds diens privacy dient te respecteren, specifiek prostituees zijn zelf plat gezegd het product. Het lijkt me dan ook niet geheel in de geest van de wet dat dit zo bedoelt is. Immers privacy bescherming is een recht maar wanneer je je eigen gegevens op straat gooit om klanten te winnen, dient een third party dan nog steeds jou privacy te respecteren? Volgens het AP wel, zelf vind ik dit toch wel een beetje raar.
Het lijkt me dan ook niet geheel in de geest van de wet dat dit zo bedoelt is. Immers privacy bescherming is een recht maar wanneer je je eigen gegevens op straat gooit om klanten te winnen, dient een third party dan nog steeds jou privacy te respecteren? Volgens het AP wel, zelf vind ik dit toch wel een beetje raar.
Het is het verschil tussen zelf je gegevens verspreiden, en een ander je gegevens laten verspreiden zonder je toestemming. En ja, het is terecht dat daar een verschil in zit en ja, dat is in de geest van de wet.
Dat met die artiestennamen komt ook elders voor in de 'entertainment' industrie.
Lee Towers, George Baker ( lust zeker bier), Barbie, Lil Kleine ( is vies van bier) en vele anderen.
Ik begrijp de ophef niet helemaal.
Dus een sekswerker die zijn/haar bedrijf bij de kvk inschrijft onder de naam Daphnes Sekswerkers, mag je wel een review over schrijven?

Vziw horen sekswerkers namelijk ook bij de kvk ingeschreven te zijn.
Ik zie weinig verschil in jouw uitleg en hetgeen je op reageerd.
Maar sekswerkers zijn ook gewoon bedrijven. Die hebben een KvK inschrijving en dragen belasting af. Is echt in geen enkele zin anders dan een schilder of timmerman.

Hoe is iemand die mijn kozijnen verft, als eenmanszaakje, anders dan iemand die een striptease act opvoert in mijn woonkamer?
Hm, mensen mogen op zorgkaart ook een review schrijven over mij. Geef ik geen toestemming voor en heb er ook geen invloed op.

Je mag prima reviews schrijven over alles en iedereen, ook herleidbaar. Het mag alleen geen laster zijn. het grote issue hier is natuurlijk dat de lijdend voorwerpen helemaal geen toestemming hebben gegeven hiervoor. Dat zou een prima uitweg zijn voor Hookers maar is ze waarschijnlijk te complex dus stoppen ze gewoon.

Blijkbaar is het zo dat in sommige gevallen het rechtt op privacy ondergeschikt is aan andere rechten, zoals vrij artsenkeuze.
Wauw, dat is nog erger. Stel dat je naar een prostituee gaat en eist dat je haar KVK naam moet weten zodat je haar bedrijf (snaam) mag reviewen. Veel grotere kans dat die officiele inschrijving haar echte naam heeft, maar dat zou geen schending van de AVG betekenen.

Maar een review over haar artiestennaam met een link naar haar eigen geplaatste advertentie met info die ze zelf openbaar heeft gemaakt en elk moment weg kan halen mag niet. Ik vind het heel omgekeerd.
Dus als ik je goed begrijp zou een website met reviews van clowns en acrobaten ook niet mogen?
Werkspot kan ook wel dicht dan idd..
Waarom? Bij Werkspot vraagt de consument om informatie, en worden er enkel matches gemaakt met partijen die zich expliciet hebben ingeschreven (en toestemming hebben gegeven voor het delen van bepaalde informatie, wat vaak bedrijfsinformatie is).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2021 17:03]

Waarom? Bij Werkspot vraagt de consument om informatie, en worden er enkel matches gemaakt met partijen die zich expliciet hebben ingeschreven (en toestemming hebben gegeven voor het delen van bepaalde informatie, wat vaak bedrijfsinformatie is).
Ik denk toch dat daar enige 'dwang' achter zit.
Begrijpelijk, zonder informatie geen klanten natuurlijk, maar de AVG spreekt expliciet van vrijwillig gegeven informatie, ten alle tijden intrekbaar.

Voldoe je niet aan de huisregels, kom je er niet in.
Dus ik denk zomaar dat een klussenier die daar iets tegen aan gaat spannen, goede kans maakt.
( maar of het winnen dan ook direct winst betekend .... )
Als er in die reviews de grote van hun jonge heer vermeld staat of hoe gespierd ze zijn of dat ze scheel kijken niet nee
Zolang dat relevant is voor het wrrk wat ze doen wel ja.

Een verhuizer die maximaal 5KG kan optillen is niet nuttig als verhuizer, en zou benoemd moeten mogen worden. Een arts die een teen mist is niet relevant en hoeft niet benoemd te worden. Een sexwerker die slecht is in sex moet benoemd kunnen worden. Het is je werk wat beoordeeld wordt, niet een bijgegeven.
Maar dan mogen websites als Zorgkaart Nederland dus ook niet meer? Of hebben artsen daar wél toestemming gegeven om met naam en toenaam reviews te ontvangen?
Tsja da's sowieso dubbel. Ik sta ook in het BIG register, en op zorgkaart. Als je mij achternaam weet en specialisme dan kun je me opzoeken, en reviewen. En die gegevens zijn we dan weer wettelijk verplicht om te geven. Maar het idee daar is dan toch dat de patiënt zich op die manier kan verzekeren van goede zorg en dat dat boven onze privacy staat....
Daarom, want dat kun je andersom ook van sekswerkers zeggen: het idee is dat de klant zich op die manier kan verzekeren van veilige seks (in evt. een goede omgeving als de afspraak op een externe locatie is).
Ja, en of de sfeer wel in orde was voor de sexwerkster. Ik heb wel eens waarschuwingen langs zien komen dat iemand verwachtte dat de boel niet in de haak was en dat de dame misschien tegen haar wil werkte. Maar zelf naar d epolitie is ook doodeng op dit gebied als je niet wil dat er iemand achter komt dat je naar een prostituee gaat.
Een sekswerker staat als het goed is ook ingeschreven bij de KVK. En ze gebruiken doorgaans niet hun eigen naam maar een fake, neem ik tenminste aan. Is het dan een persoonsgegeven? Het is niet veel anders dan andere eenmanszaken waarbij de kans zelfs groter is dat daar een echte naam voorkomt in de bedrijfsnaam.
Juist. Volgens mij zou dat dus wel mogen. De review op basis van haar KVK inschrijving. Dat is in realiteit een veel grovere schending van de privacy, maar technisch helemaal in orde om haar bedrijf te reviewen.
Ja, de sekswerker is weliswaar een persoon maar bied ook haar of zijn wettelijk geaccepteerde en legale hand-en-spandiensten (pun intended! :+) aan op commerciele basis aan de consument.

Hoe moraaltechnisch het is om volledige informatie te verschaffen over de kwaliteit van (de afgenomen) diensten van een sekswerker, dat doet niet terzake: het feite blijft dat je met een review de (persoonlijke) kwaliteit beoordeeld van een dienst, locatie, mensen, netheid, etc en in dat opzicht is zo'n review niets anders dan een review van bijvoorbeeld een restaurant waarbij je niet alleen de kwaliteit van het eten beoordeeld, maar ook de kwaliteit van het restaurant en ook de kwaliteit van mensen die betrokken zijn bij het bezoek aan de restaurant (kok, serveerder, etc)...

[Reactie gewijzigd door nwagenaar op 29 juni 2021 17:03]

Een timmerman is ook een natuurlijk persoon die een dienst levert

Een een bv zit vol met natuurlijke personen die diensten leveren

In deze zijn deze sekswerkers gewoon bedrijven

Pas wanneer er voor- achter of straatnamen worden genoemd zou je kunnen zeggen dat er iets van persoonlijke gegevens worden verspreid maaar tegelijkertijd de advertentie is al gepubliceerd dus dan kun je eigenlijk zeggen dat het fair use is

De sekswerker heeft er immers zelf voor gekozen om bepaalde informatie wel of niet op te nemen

Dan blijft er alleen de aard van de reviews over zijn het beoordelingen van geleverde diensten of is het naming n shaming
De sekswerker heeft er immers zelf voor gekozen om bepaalde informatie wel of niet op te nemen
Volgens mij niet, het gaat daar volgens mij vooral om ongevraagde recencies. het is niet dat daar geadverteerd wordt en er onder de advertentie een recensie staat. In die zin snap ik dat het niet mag. Tegelijkertijd gaat de AVG om bescherming persoonsgegevens en volgens worden die juist niet gedeeld (tenminste, neem aan dat sexwerkers niet werken onder eigen naam)

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 29 juni 2021 18:06]

Persoonsgegevens hoeven niet per se op naam te staan. Als er gesproken wordt over "Candy" aan raam 3 van huisnummer 15 met de grote *** is dat weldegelijk herleidbaar naar een persoon. Dus ziet de AVG dit als een persoonsgegeven.
Een sekswerker is een natuurlijk persoon die een dienst verleent, en betreft daarom persoonsgegevens.
Dat is elke freelancer en in principe ZZPer ook; en sekswerkers zijn ook weleens ZZPer. Als je zakelijk diensten verleent, en of dat nou het verkopen van hosting of seks is verandert daar weinig aan lijkt me, moet dat wel hetzelfde behandeld worden. Dus niet enkel omdat het sekswerk is het anders bekijken qua persoonsgegevens; nee dan moeten alle mensen die diensten verlenen als zichzelf beschermd worden (tegen reviews).
Sekswerkers zijn mensen. Reviews van producten, diensten of webshops maken niet snel inbreuk op iemands privacy bijvoorbeeld. Dat terwijl een review van een sekswerker mogelijk informatie bevat die de persoon zelf online wil tegenkomen. Denk aan informatie over een tattoo, waardoor een persoon mogelijk te herleiden is. Of het feit dat iemand ergens een litteken heeft zitten. Dat lijkt onschuldig, maar kan soms veel over een persoon zeggen of met een persoon doen. Je weet ook nooit wanneer die info misschien verkeerd gebruikt wordt. Er zullen vast nog wel ernstigere dingen gedeeld worden. Als iemand een echt naam plaatst dan kan dat nogal wat gevolgen hebben. Annoniemiteit is voor velen, zeker in de seksindustrie, erg belangrijk. Los daarvan willen mensen ook die wereld kunnen verlaten. Als je dan eeuwig op internet reviews van jezelf tegenkomt, met informatie die je niet wilde delen, dan is dat niet leuk.
Het opent ook andere deuren voor grootschalige oplichting, en onder het mom van de AVG enige negatieve recensies verwijderd te zien worden. https://www.rtlboulevard....ordeel-leefde-dubbelleven

In bovenstaande heb ik een belangrijke rol gehad tot sluiting en arrest van die partij.
In bovenstaande heb ik een belangrijke rol gehad tot sluiting en arrest van die partij.
Dat lijkt me nogal stug, want personen die aan zulke sluitingen en arrestaties meewerken, mogen daar niet over praten, zelfs niet zeggen dat ze er aan hebben meegewerkt.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 29 juni 2021 17:53]

Bracht het op een presenteerblaadje. Men deedt de rest.
Het zijn mensen, maar in de uitvoering van hun beroep, zijn het (ook) dienstverleners.
En bij dit soort sites wordt die dienst beoordeeld, niet de persoon.
Ik blijf dit een verkeerde toepassing vinden van de AVG. Ja, persoongegevens beschermen, nee, niet door soort dingen verbieden.
Ik vermoed dat het verschil erin zit dat de sexwerkers ZZP of freelancer zijn en dus zelf aangesloten moet zijn bij een review partij. Lijkt mij dat een webshop zelf ook een soort reactie mogelijkheid moet hebben.

Maar weten doe ik het ook niet. Misschien iemand hier met een webshop?
Maar dat is bij de zorgkaart met allemaal ZZP dokters etc ook zo. Daar wordt zelfs op echte naam en adres gereviewed, terwijl bij Hookers alleen het door de dame bedachte pseudoniem gebruikt wordt...
Even een hele flauwe: De laatste tijd moet ik op de meest vreemde plekken mijn gegevens achterlaten: restaurants, cafe's, indoorspeeltuin, etc., want corona.

Hoe voldoen al die bedrijven aan de AVG, en gaan ze hierop ook netjes handhaven? :P

[Reactie gewijzigd door ZeromaNoiS op 29 juni 2021 16:56]

De wet waar dat uit voort komt staat boven het AVG, zo lastig is het allemaal echt niet...
De wet waar dat uit voort komt staat boven het AVG, zo lastig is het allemaal echt niet...
Nee. De AVG is nog steeds van toepassing. De AVG zegt namelijk niet dat je geen data mag verzamelen, maar vooral wat en hoe. Dat je vanwege andere wetgeving gegevens over je bezoekers moet bij houden is voor de AVG geen probleem. Echter kan het wel een probleem zijn wat je verder met die data doet en hoe je ze bewaard. Bijvoorbeeld:
- Bewaar je de data niet langer dan noodzakelijk. (Dus als je de data twee weken moet bewaren, dan zou die na twee weken en een dag niet meer mogen bestaan. En dat betekent niet dat je de lijst bij het oud papier zet, maar dat je de gegevens echt vernietigt).
- Vraag je niet meer gegevens dan noodzakelijk. (Voor Corona is het niet nodig om te noteren wat deze gasten gegeten hebben).
- Gebruik de data alleen waar die voor bedoeld is. (Je mag dit lijstje dus niet gebruiken om je mailing list aan te vullen en de gasten nog jaren met ongevraagde mails te bestoken).
- Bewaar de gegevens zorgvuldig. (En hier gaat het vaak mis. Toegang tot deze lijst mogen alleen personen hebben die de gegevens nodig hebben. Wat dat betreft zou bijvoorbeeld de persoon die je bij de ingang begroet en naar je tafel brengt wel de lijst mogen inzien (hij moet immers controleren of je erop staat en de gegevens kloppen) en de bordenwasser niet. Vaak zie je echter dat die lijst ergens ligt en in principe iedereen erbij kan. Soms zelfs andere gasten.)

Als je echter bij het gemiddelde restaurant vraagt hoe ze met de AVG omgaan, dan kijken ze heel glazig naar je.
Die is inderdaad te flauw. Want die gegevens worden niet op een publieke website geplaatst, en worden alleen 2 weken(/tijdelijk) bewaard om tracering van een infectie mogelijk te maken.

overigens meer ontopic.
https://www.bnr.nl/nieuws...en-maar-wie-gaat-dat-doen
'Er heten opeens veel klanten Mark Rutte',
In theorie. Maar in de praktijk?
Dat kun je gewoon vragen aan die bedrijven. Ik denk dat velen daarvan een standaard pakket gebruiken dat alleen registeert wat nodig is, het secure op slaat en het na 3 weken automatisch verwijderd. Of dat ze alle papieren in een map stoppen en die ook na 3 weken door de papierversnipperaar halen.

(ik zie nog even niet in hoe deze vraag gerelateerd is aan een review site waar je over personen praat. Tenzij jij bij die restaurants ook je gewicht moet opgeven, of hoe groot je geslachtsdeel is, etc of dat de mensen die er werken dat zelf er op zetten zonder het jouw te vragen.)

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 29 juni 2021 17:06]

Als ik een gigolo ben dan is de grootte van mijn geslacht toch super relevant? waarom denk jij dat die info relevant is voor een restairant waar ik ga eten?

Voor een prostituee zijn lichamelijke kenmerken extreem belangrijk. Voor een restaurant niet. Of het moet de Hooters zijn, reviews daar kunnen ook de informatie bevatten van een dame met enorme borsten. Bij een Subway is dat dan weer niet relevant.
Erg jammer dat ze stoppen.

Weet iemand een ander vergelijkbaar forum? ik vraag dit voor een vriend.....
Ander forum zal waarschijnlijk wel een slap aftreksel worden
Wel een goede vraag. Ik denk dat dit soort websites een belangrijke plaats heeft binnen de Nederlandse sekswerk industrie. Dit is een behoorlijke klap. Ook organisaties zoals SOAAIDS Nederland doen daar heel goed werk door voorlichting te geven over vragen die anders niet gesteld worden.

Ik hoop dat er snel weer een goed alternatief komt. Suggesties uit Tweakers welkom.
Je ziet hem niet aankomen :P
Buiten NL hosten?
AVG geldt sowieso al voor de hele EU.
Ja, maar in Duitsland zal de Duitse versie in moeten grijpen denk ik? En als ze dat niet willen dan is het klaar toch?

Per land zijn de verschillen gigantisch hoe er met de AVG omgegaan wordt en wat voor boetes etc er gegeven worden.
Er was even kort een topic op hookers met alternatieven, inmiddels verwijderd. Ik zag in elk geval girlsreview.nl en ijsberenforum als alternatief vermeld.
er zijn er tientallen, er is in Belgie zelfs iemand tot enkele maanden cel gegooid omdat ie een gelijkwaardig forum draaide met daarop express slechte reviews. De dames konden tegen betaling de review laten verwijderen ...
Volgens de uitleg van de toezichthouder wordt er in de reviews informatie gegeven die niet in de advertentie staat en waarvoor de sekswerker geen expliciete toestemming heeft gegeven.
Hm. Dus als je een community beheert ben je in de ogen van het Autoriteit Persoonsgegevens verantwoordelijk voor de posts van je gebruikers, ongeacht hoe groot of klein je community is.
Dat is het punt niet. Ik heb net even op de website gekeken, en er staan overal regels en hoe je recensies moet plaatsen. Dan kan je het niet meer posts van de gebruikers noemen. Je hebt deze recensies op dat moment een groot onderdeel van je community gemaakt. Je kan niet schuilen achter het excuus dat gebruikers dit doen en jij dus niet verantwoordelijk bent. Jij moet zorgen dat jouw website de AVG respecteert en volgt.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 29 juni 2021 16:53]

In de ogen van AP

Dus niet in de ogen van de wet

Daar zit nogal eens wat discrepantie

De uitbater zou er goed aan doen dit voor de bestuursrechter te brengen
Dat ben ik volledig met je eens. Blijkbaar zijn ze zo onder de indruk van de argumenten van de AP dat ze dat niet eens de moeite waard vinden. Dat vind ik wel eng, dat de AP zo snel dat effect lijkt te hebben dat het recht er niet meer toe doet, en dat ondernemers te bang zijn voor de gevolgen om nog maar een maand langer in de lucht te blijven.

Wellicht speeld er hier nog iets meer. Misschien was de website al verliesgevend. Corona zal de adverteerders op die site geen goed gedaan hebben bijvoorbeeld met de langdurige sluiting van de prostitutie. De mankracht kan ontbreken en men heeft er geen zin meer in. Geen idee.
Ja, als je mensen de mogelijkheid geeft om reacties te plaatsen, zal je ook aangesproken kunnen worden op die reacties als ze niet aan de wet voldoen, en heb je als beheerder dus ook de plicht om daar actie op te ondernemen. Wil je dat niet, moet je maar de stekker eruit trekken.
In Belgie is een soort gelijk aan de hand. Een fakers website (ik werk in die brance al voor 13 jaar) moest ook offline omdat het persoonsgegeven bijhield van mensen die gebruik maakte van diensten maar gewoon geweerd werden om welke reden dan ook. Fakers is een groot probleem in deze business namelijk. En terecht dat men een lijst bij wil kunnen houden met wie wel en wie niet te bedienen, toch?

Maar dat druist dus in tegen de nieuwe AVG en blijkbaar mag je men of bedrijven niet meer attenderen op potentieele klanten die berucht zijn geweld, drugs of andere teringzooi uit te halen. Maakt niet uit. Ik bouw momenteel al een platform dat uitsluitend voor seksbedrijven te benaderen is. Aangezien ik bijna alle escort service's in NL onder mijn vleugel heb moet succes van zo'n platform natuurlijk niet onmogelijk zijn.

De weg naar rome kent natuurlijk meerdere wegen. Maar heel midhold is ook niet meer van een nederlands bedrijf. Dat is jaren terug overgenomen door een zwitserse partij waar ik kortstondig voor heb gewerkt. Die wouden de Nl'se markt over gaan nemen en huurde mij in hiervoor. Het probleem was echter dat de belangen en verschillen te groot waren (Zij kwamen met een compleet ander model terwijl in NL eerder het marktplaats, kinky idee hier veel beter aansloeg dan wat zij in gedachten hadden). Gevolg: ik ging eruit en na jaren kochten ze gewoon half midhold op en uit gezien ze de eigenaar ook waren van het betaalsysteem van midhold in de breedste zin.

Daar ging tonnen in om op maandbasis :7

Maar geeft niet; inmiddels sta ik ook nu in de startblokken met complete directory's met payment systeem en al ready to deploy in ieder europees land. :7

Probleem is is wanneer iemand zich in theorie nu registreert op 1 van mijn websites om hierop te adverteren, hij of zij dus ook expliciet akkoord moet gaan middels het review systeem, of op basis hiervan dit uit moet schakelen. Maar oplichting gebeurd en er zit een partij bij of tussen wat hier dankzij de AVG opnieuw gaat floreren. Reviews kunnen noodzakelijk zijn om te bepalen of iemand onder dwang staat. Het gaat echt de goede kant weer op zo.

Ik heb over mijn werk ook eens een podcast gedaan > https://www.vanderlindeme...bout-sex-radio-interview/

Interessant voor als je meer over mijn werk weten wilt. :)

[Reactie gewijzigd door Jism op 29 juni 2021 17:16]

Interessant wat je te vertellen hebt daar goeie vragen ook van de dame.
Dank! We hadden een drie kwartier gesprek en dat is tot dat fragment in elkaar gedrukt. Het was m'n eerste interview en ik had me er redelijk goed voor voorbereid voor mijn gevoel.
Verwijder gewoon het comment veld en maak een aantal categorieen waarop je 1 tot 5 sterren kunt geven. Probleem opgelost.
Ja, maar als ik nu een vraag stel op het forum dat ik een dame zoek met een AA cup omdat ik dat mooi vindt, dan konden mensen mij een advertentie tippen waarin ik kon vinden wat ik zocht.

Vul voor de grap op Kinky eens in dat je een dame met AA cup zoekt. Allemaal dames met DD tot en met B die dan tevoorschijnkomen, maar niet of bijna niets van wat ik hoopte te vinden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit op die sites kom, mn opmerking was puur technisch.
Even op kinky die AA filter aangezet en de eerste page geeft wel allemaal AA terug. Alleen op de fotos van sommigen lijken ze wel iets groter te zijn, geen DD denk ik.
Maar dat is een data entry probleem en dat ligt neem ik aan bij iedere vrouw zelf. Als zij denken dat ze beter verdienen door cup size als AA te betitelen, dan vullen ze het onjuist in.
Dat is een probleem van een facet search op advertenties zetten. Een zelfde soort probleem zou je op datingsites hebben met leeftijd en gewicht.

Maar dit ging over het forum toch? Als je ipv forum posts, beoordelingsposts maakt met vaste categorieen, dan kan het forum die data aggregeren per sekswerker waardoor je een soort yelp voor sekswerkers krijgt. En zonder comment veld kan er geen persoonlijke data worden gedeelt zodat hun privacy beschermd blijft.
Ja, se search geeft keurig AA weer, maar de dames vullen dat inderdaad niet juist in. Wellicht staat AA standaard aan, qaardoor de dames die dit niet veranderen vervolgens met AA in het systeem staan.

Het forum op Hookers heeft dan een draadje waar dames getipt worden die juist aan de AA kant zitten in het echt (wat ze ook ingevuld hebben) en andere liefhebbers kunnen in een draadje voor DD terecht.

Het hele punt is dus inderdaad juistd at de door een dame ingevulde gegevens soms geheel onjuist zijn. Dat kan inderdaad leeftijd gewicht, andere mensen op de foto, cupmaat diensten, van alles zijn. Er is helaas geen alternatief om nu redelijk zeker te worden voordat iemand een afspraak zou maken.
Naja vind het zelf onzin.

Deze site heeft al zoveel mensen behoed van de bullshit die vele dames van plezier doen met klanten, en zoveel mensen wel naar de juiste dames gebracht.

Zelf al zo vaak gehad dat ik een leuke advertentie zag, maar dankzij de reviews hier het toch maar liet. Dat heeft mij al vele euro's bespaard (aangezien een dame voor escort rond de €150/u ligt..)

Zullen dames met slechte recensies geklaagd hebben bij de AP, zodat ze hun zwendelpraktijken gewoon door kunnen zetten zonder dat mensen gewaarschuwd worden.

Zolang sites zoals kinky of sexjobs niet toestaan dat er recensies over de dame geplaatst mogen worden, zijn sites zoals dit noodzakelijk!!

Alweer worden criminelen door onze wetten beschermt..
De AVG is het compleet tegenovergestelde. Het neemt professionele oplichters en criminelen nu zelfs in bescherming.
Dat is toch wat ik zeg???

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee