ASUS gaat 'compacte' Zenfone 8 op 12 mei aankondigen

ASUS heeft een teaserwebsite online gezet voor de aankondiging van de nieuwste generatie van zijn smartphoneserie Zenfone. De Zenfone 8 is volgens de site 'compact'. Er gingen al eerder geruchten over de komst van een kleine smartphone in de Zenfone-serie.

De site telt af naar 12 mei. Op de site is een grote 8 te zien en daarbij de tekst 'big on performance, compact in size'. Dat duidt erop dat de Zenfone 8-serie een high-end model bevat met relatief klein formaat. Die hadden voorgaande Zenfone-series niet. ASUS maakt verder niets bekend over wat het zal tonen op het evenement.

Code in de ROG Phone 5 van ASUS wees er al op dat een dergelijk model aankwam. Het gaat volgens die code om een toestel met de codenaam Sake. Het zou gaan om een oledscherm van 5,92" met een resolutie van 2400x1080 pixels en een verversingsfrequentie van 120Hz. Dat is een scherm van 13,7x6,2cm groot. Als de bezels ongeveer even groot zouden zijn als bij vorige Zenfones, komt de behuizing uit rond 15x7cm. De Zenfone 7 Pro is bijvoorbeeld 16,5x7,7cm. De enige compacte high-end telefoon, de iPhone 12 mini van Apple, is 13,1x6,4cm, de Google Pixel 5 is 14,4x7cm.

De Sake zou draaien op een Snapdragon 888-processor en twee camerasensors hebben. Er zouden een Sony IMX686-sensor van 64 megapixel in zitten en een IMX663 waarover nog niets bekend is. ASUS verkoopt zijn telefoons niet in Nederland na een verloren patentrechtszaak tegen Philips. Veel modellen zijn via grijze import desondanks wel verkrijgbaar.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-04-2021 • 07:19

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Zie altijd weinig reacties op Tweakers over de Zenfones. en vooral ZenUI terwijl de specificaties er toch altijd mooi uizien :)
Het zou fijn zijn als er binnenkort weer eens een review kwam van de verschillende Android UI's.
Zelf heb ik een aantal gehad, maar die zijn in de tijd ook weer veranderd. Vooral de opkomst van de Chinese telefoons heeft dit speelveld veranderd.
Mijn Xiaomi mi2s had nog geen reclames bijvoorbeeld.
Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Persoonlijk vind ik sommige UI’s tegenwoordig handiger dan stock Android, waar dat eerder zeker weten andersom was.

Ik heb recent een Xiaomi telefoon gekocht en merk dat MIUI flink vooruitgang heeft geboekt. Het is zo nu en dan nog wel ‘rough around the edges’, maar ik vind het veel prettiger dan Oxygen OS. Ondanks de bloatware.
Dit inderdaad, Xiaomi heeft irritant veel bloatware, maar de skin zelf is verbazend fijn. Had voor mijn huidige telefoon een Xiaomi Poco F1 en switchte een paar keer tussen Pixel Experience en MIUI, en als ik de bloatware negeer weet ik oprecht niet welke ik ik prefereer.
Ter info: Die bloatware is trouwens erg eenvoudig te verwijderen met "XiaomiADBFastbootTools". Zonder root noch unlocken van je bootloader of zo. Werkte hier op mijn Mi 11 perfect.
Of je stapt over op de Xiaomi.eu versie :)
Mja dat krijg je als telefoons van Asus lange tijd niet verkocht mochten worden in Nederland (weet niet of dat nog steeds zo is, ik zie maar één of twee winkels en dat kan ik ook import zijn). Er zijn dus weinig mensen in Nederland die recente ervaring hebben met Asus telefoons.
Heb hier de zenfone 7 pro en het toestel is heerlijk in gebruik. Enige minpuntje is het voormaat. Ik heb flinke handen, maar zelfs voor mij is dit toch wel een slagje te groot. Ik kijk dan ook graag uit naar de zenfone 8.
Volgens mij inmiddels verlopen? In de Nederlandse Asus webshop kun je de Zenfone 7/Pro en ROG telefoons gewoon bestellen.

https://www.asus.com/nl/M...s/filter?Category=ZenFone
https://www.asus.com/nl/M...ter?Category=Gaming-Phone
Bijna 2 jaar de zenfone 6 in gebruik. Uitermate tevreden over, zeker voor een telefoon van 500 euro. Stock android, high end chip, grote accu, dual sim + micro sd + headphone jack, en geen notch of punch hole. Ben benieuwd waar ze dit jaar mee komen. Als het heel mooi is ga ik denk ik upgraden, ookal kan mijn huidige telefoon nog makkelijk mee. Moeten het geen 1100 euro modellen worden, ik weiger zoveel geld uit te geven aan een high end model.
En hoe vindt jij ZenUI?

[Reactie gewijzigd door Glup op 26 april 2021 09:36]

Het is niet significant anders dan stock Android. Voor mij was de overstap van OxygenOS (OnePlus 3, ook vrijwel stock Android) naar ZenUI (ZenFone 6) compleet probleemloos.
Super chill. Ziet eruit als stock android met een paar handige aanpassingen. Zoals opladen tot max 90% is iets wat ik aan heb staan.
Zoals opladen tot max 90% is iets wat ik aan heb staan.
, dat is wel nice, krijg je ook maandelijks (of dergelijk) security updates?
Android 10 en 11 kwamen rap, is wel alles wat ze beloofd hebben, 12 is niet beloofd toen de telefoon gelaunched werd. Verwacht ik dus ook niet. Iedere 2 maanden 1 security update, af en toe 2 maanden achter elkaar. Is nog ruimte voor verbetering dus.
Bedankt voor je reactie. Klinkt nog niet zo verkeerd. Ik weet dat er een tijd is geweest dat Asus telefoons echt een slecht updatebeleid hadden maar dat lijkt grotendeels verbeterd te zijn. Als ik het goed begrijp krijg je dus bij zo'n Zenphone ook iets van 2 a 3 jaar security updates?
Ik heb de telefoon nu bijna 2 jaar, 2 android upgrades en 2 jaar security updates gehad. Ik ga er van uit dat de security updates nog wel een jaar minimaal doorgaan. Misschien doet asus ergens wel een belofte, even googlen.
Bedankt, ja ik kon nog geen belofte vinden (misschien zoek ik verkeerd, alleen dat Rog telefoons achterblijven qua support), maar daadwerkelijk support / gebruikerservaringen zoals jij hier geeft vind ik veel meer zeggend. :)
Ik heb zelf alweer ruim 3,5 jaar de ZenFone 4, en ben daar ook nog altijd zeer tevreden over. Ik zou graag over willen gaan naar de ZenFone 8, maar de 7 heb ik vorig jaar laten schieten omdat m'n huidige toestel eigenlijk nog gewoon voldoet. Ik ben bang dat ik om dezelfde reden ook de 8 over ga slaan.

Evenals jij ben ik ook benieuwd naar de prijs. Sterke punt was altijd de 'normale' prijs voor de apparatuur, hoewel die de laatste tijd ook steeds verder omhoog kruipt...
Weet je nog ongeveer hoelang je updates gehad hebt?
De laatste Android beveiligingspatch is alweer van september 2019. Ik dacht dat het al recenter was, maar blijkbaar niet.
Bedankt, dit komt overeen wat ik er eerder over las. Tegenwoordig schijnen ze wel iets langer updates te krijgen. :)
15x7cm versus 16,5x7,7cm voor de Zenfone 7 Pro.

Ik vraag me af of die 1,5 x 0,7 cm dan de term 'Compact' rechtvaardigt. Ik heb zelf niets met compact maar ik denk dat de mensen die een compacte telefoon willen, dat willen omdat deze bijvoorbeeld makkelijk in een broekzak meekan.

Ik ben verder wel erg benieuwd naar de specs en de prijs. Hopelijk een review als hij echt beschikbaar is.
Persoonlijk wil ik een telefoon die ik met 1 hand kan bedienen zonder elke keer van grip te moeten veranderen. Met de 16,5x7,7cm ga ik dat gewoon niet redden om linksboven in de hoek te komen terwijl ik mijn telefoon ook nog stevig genoeg vasthoud. Momenteel een S10e en daar lukt het me nog bij, die is 14.2x7. Maar veel groter hoeft het van mij echt niet te worden. En ik snap dat niet iedereen even grote handen heeft of dezelfde eisen.
Welke gek ooit bedacht heeft dat bedieningselementen in de linker of rechterbovenhoek moeten komen hè... Dat is vooral het grote probleem, niet zozeer grote schermen, maar de interactie die gewoon faalt omdat de UI er niet bij past.
Desondanks ik een sterke voorkeur heb voor niet al te grote schermen is er met de interface en het formaat van de telefoons niet zo veel mis, alleen de combinatie is ruk.
Als je vanuit ergonomie en praktische indeling kijkt, dan zijn zowel iOS als Android belachelijk slecht ontworpen. Ze doen vooral waar ze zelf zin in hebben en lijken totaal niet naar enige praktische implicaties te kijken. Dat is helemaal pijnlijk duidelijk omdat ze wel met workarounds komen zoals het scherm naar beneden droppen via hometoets op iphones, of de one handed mode van Huawei door te swipen over de onderste rand van je scherm. Als je dat soort workarounds nodig hebt, moet er ergens toch een lampje gaan branden dat je ontzettend dom bezig bent.

Windows Phone had een designtaal die wel ontworpen was voor grotere apparaten op deze manier, maarja, die heeft het niet gered. Daarbij was er een harde eis voor swipeable screens, titels bovenin en interface elementen onderin. Ging heel goed. Adresbalk onderin de browser bijvoorbeeld was een gouden dingetje. Alles waar je interactie mee kon hebben zat laag op je scherm. Content was overzichtelijk te plaatsen. Voor velen was dat lastig want het was anders dan ze gewend waren. Maarja, wij als mensen verwarren altijd gewenning met goede ergonomie. Als we iets gewend zijn voelt het snel goed en vertrouwd, maar dat betekent helemaal niet dat het objectief ook goed is.
het blijft enorm jammer dat WP het niet gered heeft. Het valt me wel op dat ik steeds meer mensen op Tweakers hier over hoor, terwijl er destijds weinig interesse was.

You only miss it when it's gone...
Eerlijk gezegd denk ik dat mensen nu nog steeds eerder naar apple of Android gaan. Zeggen dat je iets doet en het daadwerkelijk doen zijn 2 verschillende dingen.
dat is zeker waar. Ook al vond ik WP veruit het fijnste OS, het gebrek aan apps heeft het toch genekt. En we weten niet of dat nou lag aan Google die WP actief aan het tegenwerken was, aan gebrek van gebruikers of gebrek van interesse van ontwikkelaars om een 3e platform te ondersteunen. Maar de waarheid zal ergens in het midden liggen.
Nog steeds vind ik het ontzettend zonde dat mijn HTC 8x overleden is, in combinatie met Windows Phone is dat nog steeds het fijnste toestel wat ik gehad heb. Enige is natuurlijk dat je weinig apps had op Windows Phone, maarja met WhatsApp en een browser heb je eigenlijk alles al wel te pakken...
De Android Firefox browser heeft overigens de optie om je adresbalk onderin te hebben (werkt wel fijn tot nu toe, moest persoonlijk wel even wennen ondanks dat ik van WP af kwam om de een of andere reden).
Dubbel klikken op de "start" knop onderaan en je hebt een kleinere interface om met 1 hand te bedienen, het is in te stellen voor links of rechts handig, kan je overal met 1 hand bij. Werkt prima op mijn S10.

Staat bij "Geavanceerde functies", "bediening met één hand".
Maar wat is het nut van een groot scherm als ik maar een gedeelte er van ga gebruiken? Zo actief gebruik ik mijn telefoon niet. Als ik een groter scherm wil hebben pak ik wel mijn tablet/laptop/pc/tv.
Dat heb ik ook een beetje, merk dat mijn 10.5 inch tablet scherm (3:2 ratio) zoveel meer content kan weergeven dan mijn 6.3 inch telefoon. An sich vind ik een groot telefoon scherm wel fijn omdat het toestenbord dan ook groter is (/minder type fouten) maar tot zo'n ~5.5-6 inch is dan wel prima en is het nog niet zo lomp in de broekzak.
Zou dit niet teveel doen,want vroeg of laat krijg je te maken met De Quervain of Tunnel Carpal en dat is heel pijnlijk... Tegenwoordig kun je met uw volumeknoppen of fingerprint scanner aan de achterkant of zijkant ook veel acties uitvoeren....
Ik zit geen uren per dag op mijn telefoon, en de momenten dat ik dan daadwerkelijk m'n hand moet strekken om die bovenhoek te bereiken is natuurlijk nog zeldzamer, maar als het incidenteel nodig is vind ik het wel fijn dat ik het kan doen. Met een groter scherm zou dit misschien wel een probleem kunnen worden, en dat is dan ook waarom mijn voorkeur uitgaat naar een kleiner toestel.
Het is nog steeds niet helemaal compact, maar wel net het verschil tussen wel en niet goed vast kunnen houden. Als ik bijvoorbeeld mijn Samsung Galaxy A71 (163.6 x 76) vergelijk met mijn LG G7 (153.2 x 71.9), dus 1,4 cm en 4.9mm, scheelt dat echt enorm veel al in hanteerbaarheid, zeker met eenhandig gebruik. In deze tijden zeker wel compact. Wil ergens nog steeds wel een toestel qua grootte van de SG S4 mini (124.6 x 61.3), naar dat is ijdele hoop vrees ik.
Dat zou voor mij inderdaad compact zijn: om en nabij 13 bij 6.

Ik hou zelf wel van wat grotere formaten. Ik neem de onhandigheid van het niet goed in de broekzak voor lief (doe het in mijn jaszak) om een groter beeldscherm te hebben. Dat is ook om op te kunnen typen. Ik heb klaarblijkelijk dikkere vingers dan de rest van Nederland :)
Ik vind dat ze weer compacte telefoons van 13 bij 6 moeten maken, want dat is indd echt compact!

Bij mij is mijn telefoon in mijn jaszak nog steeds irritant groot en dat ding steekt in mijn ribben als ik buk en niet goed oplet 😂. Broekzakken gaan we maar niet aan beginnen met mijn vrouwenbroeken. Voor youtube is een groot scherm best fijn, voor chatten en je telefoon (eenhandig) bedienen niet als je wat smallere handen hebt zoals ik (verder heb ik best grote handen). Ik snap dat het voor jou wel een uitkomst is! Ik typ zelf juist weer slechter omdat ik er niet goed bij kan 😂. Voor mij is de sweet spot voor zowel media, typen en spellen spelen 6 inch (groot genoeg om alles op te zien, maar klein genoeg om overal bij de kunnen), maar voor algemeen gebruik toch wel een stuk kleiner. Alleen wordt de groep die kleine telefoons met een goede accuduur willen, helaas vergeten.
Hoe is de software ondersteuning en safety update van asus eigenlijk?
Voor de ZenFone 6 tot nu toe prima. Updates naar Android 10 en 11 kwamen relatief vlot, sneller dan bij veel andere merken. Security patches zijn ook redelijk snel, zit momenteel op het patch level van maart.

Voor de ZF6 zijn er 2 grote updates beloofd en die zijn dus gekomen. Hoe lang de security updates blijven lopen weet ik niet.
Ik weet niet veel over de patentrechtszaak, maar, volgens mij zijn Asus telefoons gewoon weer in Nederland verkrijgbaar. De telefoons zijn onder andere te bestellen bij de Nederlandse estore van Asus zelf en Belsimpel.
Voor iedereen die een echt kleine smartphone wil: https://www.unihertz.com/jelly-2.html
Ik heb deze, verbazingwekkend hoeveel hedendaagse techniek in zo'n klein telefoontje past.
"Compact". Ik weet nog dat iedereen de Samsung Note belachelijk groot vond, maar nu kan je geen kleinere modellen meer vinden. Van mij hoeft het niet terug, maar een high end telefoon van 5.5" of ietsje minder zou mijn voorkeur hebben.
5.5 inch zegt niks als je de beeldschermverhouding niet noemt. Veel telefoons hebben nu juist een scherm ongeveer even breed als de 16:9 5.5 inch telefoons van 5 jaar geleden.
Kleiner is kleiner, of het nu de lengte of de breedte is. Maar idd, ik zou liever 16:9 hebben. Voor veel video krijg je nu zwarte balken erbij, en qua text maakt me het me niet direct uit dat ik 4 regels meer of minder in beeld heb.
Ik zou die andere ruimte dan weer opgevuld willen zien met kleine bezels, omdat je met die randloze schermen continu op het scherm leunt en per ongeluk dingen aantikt (mij zusje en ik hebben dat meerdere keren per dag, en we zullen vast niet de enige zijn). Met een klein scherm valt het ook mee hoeveel groter het toestel wordt.
Idd, en die afgeronde schermen zijn bij vallen alleen maar eerder kapot.
En dat ook! Ik heb weleens een SG S8 gebruikt, en bleef maar ghost touches krijgen aan de zijkanten als ik per ongeluk erop leunde (ik hou nou eenmaal een telefoon bij de randen beet). Gelukkig schijnt dat nu veel minder te zijn, maar nog steeds hoef ik zoiets niet. Met de platte schermen heb je ook geen impact op het scherm als deze aan de zijkant valt
Note was 147*83 mm, er zijn echt wel een pak GSM's die kleiner dan dat zijn iphone 12 of pixel 4a bijvoorbeeld zijn beide kleiner en met een groter scherm.
Dat zijn tevens ook zo'n beetje de enigen.
Ik ben al maanden met een schuin oog aan het kijken voor een nieuwe telefoon en formaat <155mm is een van m'n eisen. Fairphone 3, Pixel 4a, CAT S62, Samsung A51, dat is het wel...
155mm is nog pakken meer

Honor 20 / alles van apple laatste jaren / s10 /s20 /s21 huawei p10/p20/p30 / zowat alle pixels /...

Toch echt wel meer dan keuze genoeg. Onder de 150mm kan je idd nog zeggen dat de keuze beperkter is maar zelfs daar is er nog wel iets voor de meeste onder de 145mm daar is er echt amper keuze en heb je maar een handvol toestellen.
Niet als je iets recents wil en non-Apple van een beetje beter dan €200
?
Pixel 4a/5 (<145mm) huawei p40/p30 lite , samsung s10 / A41 /s20 /s21 <155mm
S10 is ondertussen alweer 2 jaar oud, ondersteuning bijna afgelopen. A41 is 1 jaar oud en uit de budget-reeks. S21 is recent maar weer ruim boven mijn budget. En allemaal Samsung, wil ik niet, ik boycot dat merk.
Pixel heb ik zelf al genoemd.
Huawei is onhandig ivm blokkade play-store. Kan je omheen werken, wil ik niet.
Tja je wil geen van de 3 grootste merken die 60% van de verkopen uitmaken dan is er idd weinig keuze, maar dat is echt wel jouw keuze niet dat er geen toestellen zijn.
Huawei is dankzij Trump geminimaliseerd in de westerse / Europese markt?

Apple is een compleet ander eco-systeem.
Blijft alleen Samsung (budget of high end, niks middensegment) en Pixel over.
Gelukkig nu ook Asus, maar afwachten hoe de support gaat zijn.

Je kan prima hardwarematig exact dezelfde telefoon uitbrengen op een normaal en XL formaat, in mijn ogen. Echter niemand van de andere spelers (Nokia, OnePlus, Motorola, etc) doet dat :?
En na nog steeds niet in NL te verkrijgen.
Betalen de andere producenten wel de licentie kosten aan Philips?
Ja anders zou Philips ze wel aanpakken. En je kan in het kader van patenten volgens mij niet de één wel en de ander niet laten gaan
Dit zijn wel de dingen die fabrikanten anders kunnen doen. Ik denk dat er nog prima plaats is voor kleinere modellen. Of echt specifiek voor gaming (voor wie dat wil). Ik denk wel dat je een standaard top model moet uitbrengen, maar dat je daarnaast beter kunt afwijken omdat er gewoon niet zoveel plek is. Zeker niet als je qua OS niet veel spannends doet.
Gezien 3G de komende periode uitgefaseerd wordt (Vodafone heeft sinds februari geen 3G meer, KPN stopt in 2022 terwijl T-Mobile juist ervoor kiest 2G uit te schakelen), in hoeverre slaat dat patent nog op producten die in de nabije toekomst uit gaan komen? Gaat 3G ook uit de modems verdwijnen en zo ja, is daarmee de inbreuk op het patent voorbij of ligt het wat ingewikkelder dan dat?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee