OnePlus-smartphones krijgen OPPO's ColorOS in China

OnePlus voorziet zijn smartphones voor de Chinese markt vanaf de OnePlus 9 van ColorOS. Dat is het op Android gebaseerde besturingssysteem van zusterbedrijf OPPO. Toestellen voor onder andere de Europese markt, blijven OxygenOS gebruiken.

OnePlus zegt de overstap naar ColorOS te maken na geluisterd te hebben naar feedback van Chinese gebruikers. De Chinese varianten van de OnePlus 9 krijgen een versie van ColorOS die is aangepast voor OnePlus. Ook toekomstige opvolgers zullen in China ColorOS krijgen.

OnePlus benadrukt dat het buiten China OxyenOS blijft gebruiken en zegt toegewijd te zijn aan dat besturingssysteem en dat te blijven ontwikkelen. Ten opzichte van ColorOS is OxygenOS een meer minimalistische versie van Android, die OnePlus al jaren op zijn smartphones gebruikt. Chinese OnePlus-telefoons waren in de afgelopen jaren voorzien van HydrogenOS. Dat was is in feite OxygenOS, maar dan met een andere skin.

ColorOS, de Android-variant die nieuwe OnePlus-smartphones krijgen, is gemaakt door OPPO. Net als OnePlus valt deze Chinese smartphonefabrikant onder moederbedrijf BBK Electronics. De verschillende merken opereren grotendeels als zelfstandige bedrijven, maar delen toeleveranciers en technieken.

Ook Vivo, realme en iQOO zijn merken van BBK Electronics. De merken gebruiken allemaal een eigen Android-versie. Realme gebruikte aanvankelijk ook ColorOS, maar is inmiddels overgestapt op zijn eigen Realme UI.

OnePlus 9 Pro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-03-2021 • 09:59

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Een paar foto's van ColorOS zou het artikel wel afmaken ;)
Of je checkt de beelden hier om een idee te hebben:
https://www.oppo.com/en/coloros11/
Mooi! Heeft veel weg van Miui (met dark theme)
Het OS van OPPO is erg fijn en snel. Ik denk dat dit een goeie vooruitgang zou zijn als ze het wereldwijd introduceren en niet alleen in China
Tja, en oxygen OS is ook fijn en snel, en zit bovendien dicht tegen stock android aan. Is dus wel prima zo.
Wat is jouw definitie van stock? Want als dat AOSP is dan zit Oxygen OS daar behoorlijk ver vandaan.....

Dicht tegen stock is allang niet meer zo bij Oxygen OS, het lijkt er wat op maar daar is het wel mee gezegd. Volgens die filosofie zou Samsung's skin ook dicht tegen stock aan zitten omdat het er enigszins op lijkt. Er zijn maar een paar jongens die ECHT dicht tegen stock aan zitten, Google zelf met de Pixel en Nokia's met Android One om een paar te noemen.
Ik zou het erg fijn vinden om de keuze te hebben tussen een eigen OS en stock Android. Of dat de schil (aanpassingen) gewoon netjes te downloaden (en verwijderen) is uit de App store. Ik hoef geen meuk, wil graag keuze, snelheid, snelle updates, lange support.
Dat was inderdaad zo. Tot voor kort (en binnenkort), want Oneplus begint daar stap voor stap meer van af te stappen. Het was een groot punt van Oneplus, maar dat wordt meer en meer verwaarloost. Niet dat het erg is want de skin dat ze nu hebben is zeker goed (vind ik, dat is subjectief). Maar het is niet meer zoals het was, of "dicht tegen stock"; Oneplus lijkt op elk vlak de kant op te gaan van Samsung zowel in hardware als zowel in Software maar dan beetje per beetje.
nee dat is het niet. Stock android is letterlijk LineageOS waar je zelf nog eens GAPPS moet installeren.
Dat is stock android. De rest is gewoon eigen launcher met features erin. Als Oneplus LineageOS gebruikte was dat erg goed.

Mijn Xiaomi Redmi Note 6 Pro nog steeds die wekelijks nieuwe updates binnenkrijgt van LineageOS.
Terwijl Xiaomi jarenlang de updates stop heeft gezet.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 maart 2021 10:51]

MKBHD is een grote OnePlus fanboy en zelfs hij roept nu dat ColorOS van Oppo misschien wel OxygenOS van OnePlus voorbij is gegaan.
https://youtu.be/1jmcloqc4yg?t=270
ben ik compleet met je eens, ik ben zelf van een note 8 naar oneplus7tpro mclaren gegaan.
(2 jaar geleden) en het werkt nog als een trein (want die van mij is regelmatig 24 uur wel aan het draaien)..

Ik ben naar OP gegaan puur wegens oxygenOS, zo min mogelijk bagger erop.
Ben wel erg benieuwd hoe da van OPPO is, als ik eerlijk moet zijn zou ik alsnog lekker vertrouwd bij oxygenOS w.llen blijven
Ik heb er zelf geen ervaring mee, denk je dat het een improvement is op OxygenOS van OnePlus zelf?
Weet ook niet of het marketing technisch slim is om het wereldwijd te doen.
Ik zou dan persoonlijk gelijk een custom rom erop zetten als ze dat zouden doen, vind 't altijd leuk hoe erg de meningen verschillen over Android versies
Nee dank je, OxygenOS is 99% van de reden dat ik voor OP kies.
Zo dacht ik er ook over, maar ColorOS heeft grote stappen gemaakt. Zo groot dat zelfs MKBHD overtuigd is: https://youtu.be/1jmcloqc4yg?t=270
Mmhm, ik begrijp je link niet zo goed. Qua OS gaat het alleen over een stukje launcher. Da's niet zo interessant en daar gebruik ik toch Nova voor, daar kan geen enkele OEM launcher aan tippen. De rest van de video gaat over hardware-zaken.

Anyway, mijn voorkeur voor OxygenOS stoelt vooral op een aantal specifieke zaken, zoals de verschillende gestures als het scherm uit staat voor mediabesturing, zaklamp en camera, de universele three-finger swipe voor screen shots, etc. Die gebruik ik zo veel dat een ander OS dat ook gewoon moet hebben wil ik die overwegen.

Terwijl ik dit op zit te schrijven en op het punt sta op 'Plaats reactie' te drukken realiseer ik me dat, gezien de banden tussen deze brands, dit misschien ook wel op ColorOS bestaat — en warempel, dat blijkt het geval te zijn! Identiek aan de implementatie van OxygenOS.

Stiekem zijn OxygenOS en ColorOS wellicht al veel meer verweven dan ik, en waarschijnlijk velen met mij, denken (en ze ons willen doen geloven?). Dus bij deze bedankt dat je me indirect op het juiste spoor hebt gezet 👌
Dat klopt. Toen de Oppo Find X uit kwam zag ik deze voor een mooie prijs in Maleisie (€600 omgerekend) en wilde deze mee nemen (toen hier op grijze markt €1200). Uiteindelijk niet gedaan ivm ColorOS wat teveel iOS probeerde na te doen (geen app drawer).
In die bijna 3 jaar is ColorOS de krenten uit de pap gaan halen bij OxygenOS.
Schijnbaar is ColorOS ook meetbaar sneller en mag je bijna gaan willen dat OnePlus OxygenOS gaat droppen. Aan de andere kant, wat maakt OnePlus dan nog OnePlus gezien Oppo voor elk OnePlus toestel wel een gelijke tegenhanger heeft en een rits mogelijk betere toestellen.
Ik zit te wachten op de OnePlus 9 Pro, maar stiekem kijk ik ook naar de Oppo Find x3 Pro.
Aan de andere kant, wat maakt OnePlus dan nog OnePlus gezien Oppo voor elk OnePlus toestel wel een gelijke tegenhanger heeft en een rits mogelijk betere toestellen.
Inderdaad, goed punt. Iets om in het achterhoofd te houden als m'n OP7Pro niet meer voldoet. Gelukkig voelt die na bijna twee jaar nog aan als dag 1 dus dat zal voorlopig niet aan de orde zijn :)
Ben er ook blij me, ook aantal goede privacy features.
Waarom mensen niet de keuze geven? En dan een optie om makkelijk en snel tussen OS'en te wisselen.
China heeft geen Play Store er in. En je hebt een fan-base/onderscheidend vermogen in de markt als Oneplus.
Omdat ze dan 2 OS'en moeten gaan ondersteunen. Dat betekend bij een major android release dat ze ook 2 updates moeten gaan uitbrengen, waar het nu af en toe al lastig is om tijdig hun huidige toestellen te updaten.
Dat doen ze nu ook al.
Mogelijk lees ik het verkeerd, maar
OnePlus voorziet zijn smartphones voor de Chinese markt vanaf de OnePlus 9 van ColorOS. Dat is het op Android gebaseerd besturingssysteem van dochterbedrijf OPPO.
Klinkt alsof OPPO een dochterbedrijf is van OnePlus toch? Terwijl volgens Wikipedia OnePlus een dochterbedrijf is van OPPO en OPPO (samen met Vivo en Realme) een dochterbedrijf is van BBK Electronics.
Het zijn zusterbedrijven. Maar OnePlus lijkt meer en meer een dochter onderneming te worden.
Als het klopt dat
It was founded by Pete Lau and Carl Pei in December 2013, and is currently majority-owned by Oppo as its only shareholder
Dan maakt dat OnePlus toch per definitie een dochter van OPPO?
Daar heb je gelijk in.
Zonde. Zonder de cleane software van OnePlus blijven er weinig unique selling points meer over. Zeker nu de toestellen ook minstens zo duur zijn als de concurrentie...
Hoezo is dat zonde? Ben jij een Chinese gebruiker dan?
OxygenOS wordt ook steeds lelijker gemaakt de laatste tijd. Dit is natuurlijk het begin van een proces wat na verloop van tijd ook naar de rest van de wereld komt, dat zal een mooie kostenbesparing opleveren immers.
Staat nog steeds los van de keuze op ColorOS.
OnePlus ontwikkeld 2 besturingssystemen op dit moment, HydrogenOS en OxygenOS.
HOS is voor de Chinese markt.
OOS voor de rest van de wereld. Van OOS zijn vervolgens weer 3 variante. India, Global, Europe. De Europese versie wijkt af omdat wij strenge privacy wetgeving hebben, dus ze minder data kunnen/mogen verzamelen, wat ze wel doen met de Global versie. India wijkt af met eisen vanuit die markt met bepaalde apps en andere lokale regelgeving.

Oorspronkelijk deed Oneplus 2 toestellen per jaar uitbrengen, begin van het jaar een model, en halfweg het jaar een refresh ervan. Dit was oorspronkelijk vanwege hardware beschikbaarheid want ze kosten gewoon op wat er was en produceerden op vrije capaciteit bij hun leveranciers.

Nu is Oneplus zijn lijn aan modellen aan het verbreden. Enerzijds zijn ze duurder geworden waardoor fans aan de onderkant overstappen naar de concurrentie, anderzijds doordat middenklasse hardware eigenlijk ook al goed performt pakken ze die kansen ook op, en proberen wat met de Nord serie.
De invloed zie je terug in de software ontwikkeling, want ze zijn trager geworden dan Samsung met hun upgrades. Ook zijn ze te zwaar geworden in hun aanpassingen, en te ver weg van stock Android waardoor er meer werk aan zit. In de Nord serie zie je al dat eigen applicaties er uit gehaald zijn en vervangen voor Google applicaties want ontwikkeltijd gaat schelen.
Grote uitdaging dus met meer modellen is meer onderhoud en werk voor je development team. Ergens is nu besloten om te stoppen met HOS en alleen door te gaan met OOS. Met OOS onderscheiden ze zich goed van Vivo, Realme en Oppo in de internationale markt, naast hun alert slider. Of en hoe lang dit door zal gaan is de vraag. BBK is het moederbedrijf achter deze merken en zal een strategie voor ogen hebben, maar niemand weet welke dat is op dit moment.

Puur speculatie, maar een ander plan kan zijn om het Chinese deel echt apart te houden om gedoe wat Huawei en ZTE hebben te voorkomen, en buiten China te blijven verkopen, en eventueel zelfs buiten China te kunnen ontwikkelen als een of meerdere van deze merken last krijgt.
Je ziet ook nog protectionistische maatregelen in India die eisen dat daar lokaal geproduceerd wordt, en bijvoorbeeld Realme maakt zijn smartphones volledig al daar.
Het is afwachten wat het gaat worden.
Kortom ze worden genaaid daar. ColorOs is de meest energie slurpende versie van Android die ik tot nu toe gehad heb.
Hoge minimale brightness en mijn huidige telefoon met zuinigere chip en 25% grotere accu gebruikt 50% meer in standby als de vorige telefoon.
Dit lijkt vooral te komen door de enorme hoeveelheid pre installed apps van Google die er niet af kunnen omdat ze in de rom verworven zitten.
Daarnaast zijn net als bij Xiaomi de notificaties vertraagd in hun roms door een slechte implementatie van doze (0-5 minuten).


Hoog tijd voor een telefoon waar geen app meer als systeem gemarkeerd is en we alles kunnen verwijderen wat ons niet aan staat.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 maart 2021 19:23]

Ben blij dat ik de Nord weer verkocht heb. Eerst de Facebook rommel in bakken, Oxygen wat steeds meer richting Samsung kruipt en het einde lijkt nog niet in zicht. Ik wilde juiste ene stock Android ervaring maar daar lijkt Oneplus nu steeds verder van weg te gaan.
Oxygen OS is dan ook nooit dicht bij stock geweest. Zelfs de Pixels draaien geen stock android AOSP. En eerlijk gezegd waarom zou je AOSP willen draaien, al ooit mee gespeeld?

Oxygen OS is een leuk en snelle OS, simpel in gebruik en letterlijk gemaakt voor snelheid, verder zie ik geen enkele vergelijking met stock android en dat hoeft ook niet, het werkt goed zoals het is
Ik vond het persoonlijk niks. Had het gevoel dat men er steeds meer "rommel" zoals Facebook in wilde proppen. Stabiel vond ik het ook niet. Heb nu een Pixel 4a 5G en die past beter bij mijn persoonlijke wensen.
Ter info: de facebook rommel is er vanaf de 8T weer uit.
Dat is mooi. Blij dat ze dat gedaan hebben.
Uiteraard is het ieder zijn zin, niets mis mee.
Ik bijvoorbeeld moet niets van Samsung's software hebben, maar ik breek het niet af omdat het mijn ding niet is :)
Wellicht had ik wat minder negatief moeten verwoorden wat ik bedoelde. Het is inderdaad niet mijn ding maar betekent niet dat het slecht is. Samsung is inderdaad iets wat mij totaal niet licht qua software. De hardware is verder prima en dat is bij meer toestellen die ik geprobeerd heb zoals Xiaomi. Ik kan zelf niet goed tegen dubbele apps die geforceerd geïnstalleerd worden terwijl ik de google variant die er al op staat prima vind werken.
Waarom wil je stock android? Ja, er zit geen rommel in (behalve al die Google Apps). Maar ben sinds kort van stock android (Nokia) overgegaan op een OnePlus. De extra functionaliteit die in het OS zitten zijn juist erg fijn/handig!
Zoals ik verderop gezegs heb vind ik persoonlijk de third party apps niet fijn. Veel merken pakken daarnaast dubbele apps erbij of zaken als reclame.
"Stock" android bestaat niet en is pure google troep. Ipv Samsung apps die je niet kan verwijderen kan je nu de Google apps niet verwijderen. Ik had Google Files ooit alle rechten ontnomen en kreeg vervolgens nog steeds om de haverklap een melding "Uw systeem zit bijna vol, verwijder dubbele files" met alle fotos die in andere formaten dubbel waren (bv het origineel, een whatsapp versie, een kopie in de drive folder, een png/jpeg in andere groottes etc). Google gooit al hun machine learning detectie door je hele foto gallery heen met of zonder toestemming en ze doen waarschijnlijk een stuk meer dan alleen dubbele fotos herkennen.

Android One is keiharde bloatware. Zodra er ook maar een app is die onverwijderbaar is ben je de grens al over. Alleen custom roms zoals Lineage bieden nog enig alternatief.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 22 maart 2021 11:30]

Kortom, voor ieder is er wat, niks is perfect
Ik zou eerder zeggen: Kortom, als je geen bloatware wilt, zoek een populaire telefoon (veel custom rom support) waarvan je de bootloader kan unlocken en flash er een custom ROM op.

Of als je echt dingen wil opgeven voor privacy is er altijd nog de PinePhone of Sailfish telefoons maar die hebben weer aanzienlijk minder performance.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 22 maart 2021 11:51]

LineagoOS is gebaseerd op AOSP en die is standaard zonder Google apps, dus ook geen playstore. Kaler dan AOSP ga je Android niet vinden.
Ik snap niet waarom dat os naar oneplus komt, als je oxygen OS wil kun je toch een oppo kopen? Zijn meestal bijna identiek aan de oneplus.
Ben wel benieuwd naar de precieze toepassing. Bijvoorbeeld bij de OP8Pro heb je verschillende versies: IN2020 (China), IN2023 (Europe/Asia), IN2021 (India), and IN2025 (NA/USA).

Ik heb die IN2020 gekocht. Daar staat momenteel gewoon OP8Pro_O2_Beta_8 als software op. Ik weet dat er bepaalde 5G banden ontbreken, maar is dit dan een versie die in de toekomst een ander OS gaat krijgen? Bij de OP9?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee