Ik spreek je aan op je wijze van onderbouwing m.b.v. data waar je foute cijfers noemt en vervolgens uit een andere bron cijfers cherry-pickt die wel overeenkomt met je originele getallen. Ik leg je de wringende logica die je gebruikt graag nog eenmaal uit;
1) Je onderbouwt in eerste instantie je claim met een vergelijking tussen de 9000 serie en de modernste Ryzens. Hiervoor gebruik je een review van TPU, waar je de methodiek voor die vergelijking blijkbaar voldoende nauwkeurig vindt; system power incl moederbord, waarna je conclusies trekt over idle power-draw van Intel vs AMD.
2) Vervolgens wijst iemand je erop dat de 10000 serie dit verschil in die review juist niet meer laat zien, wat je originele stelling zou ontkrachten. Jouw reactie is dat de methodiek van de review niet langer voldoende nauwkeurig is, en geeft (terecht overigens) aan dat er verschillen kunnen bestaan tussen moederbordfabrikanten kwa energieverbruik, waardoor het verschil
tussen de CPU's zelf weg kan vallen, in dit spcifieke geval ten nadele van jouw claim.
3) Vervolgens link je een andere bron die dit verschil in eerste instantie uitsplitst, maar waar je vervolgens juist
wel weer getallen noemt die het het moederbord meenemen in de analyse, omdat deze een extremer verschil laat zien dan enkel de CPU's zelf - dit keer ten nadele van AMD - wat jouw argument dus weer kracht bijzet.
In dit geval neem je ineens niet meer het gegeven mee dat - net zoals bij TPU maar dan andersom - het moederbord dat Tweakers.net voor AMD gebruikt wel eens minder zuinig zou kunnen zijn dan een ander moederbord. In dit geval bevind jij zulks methodiek 'ineens' wel weer toereikend en valide, omdat het aansluit bij je claim, ookal heb je een uur daarvoor TPU om exact dezelfde reden afgeschoten als 'anomalous' toen het je claim niet onderschreef.
Dat is cherry-picking.
Je kiest ervoor om je argument te bouwen rondom de grootste getallen die je argumenten het meeste kracht bijzetten, terwijl je jezelf ook nog eens tegenspreekt in de motivatie ervan en niet beide reviews aan dezelfde criteria onderwerpt.
Je wilt een vergelijking slaan tussen idle verbruik van CPU's - prima. Deze waarde valt in een bepaalde review weg omdat het moederbord van de Intel kant in dat geval meer lijkt te gebruiken dan de AMD tegenhanger, waardoor het verschil tussen de CPU's niet te zien is - prima. Je stelt vast dat het moederbord van Intel misschien niet optimaal zuinig is en dus teveel energie verbruikt - prima. Je gaat op zoek naar een andere review die dit verschil tussen CPU's beter uitsplitst - prima. Het getalletje blijkt 3.8W te zijn, lager dan de eerder geclaimde 7W, maar er is ook een tabel waar de moederborden net als bij TPU worden meegenomen en waar het moederbord van de AMD kant meer verbruikt dan het moederbord van de Intel-kant. Je kiest ervoor om alsnog dit getal te gebruiken en gaat double-down op 7W, namelijk een hoger getal van 8-9W -
pardonez-moi?
Daar spreek ik je inderdaad op aan. Ter nuance voor voorbijkomende lezers, en ook inderdaad om jou de spiegel voor te houden in je tegenstrijdige argumentatie. We zijn hier immers op Tweakers waar waarheidsvinding hoog in het vaandel staat.
Ik vind het vooral jammer dat je niet gewoon een stelling inneemt. Nu ben je een beetje nutteloos aan het schoppen zonder zelf stelling in te nemen. Als jij denkt dat mijn verhaal niet klopt en AMD het idle beter doet dan doe vooral die bewering en begin met meerdere bronnen.
Ik hoef niet in discussie met je over de onderliggende claim. Je onderliggende claim klopt technisch gezien gewoon, echter kloppen de cijfers die je erbij noemt gewoonweg niet. Als je het bij de feiten houdt, wat betekent dat het idle verschil 3.8W is tussen de CPU's, kom je op jaarbasis bij 50% uptime (wat overigens vrij extreem is vergeleken met de gemiddelde gebruiker) uit op 16.6kWh wat maar liefst 4.16 euro per jaar is. Of 41.60 euro in de complete levensduur van de pc, uitgaande van een extreme 10 jaar.
De enige stelling die ik dan nog wel in wil nemen is dat dit voor mij binnen de grenzen van verwaarloosbaar ligt, zeker als ik kijk naar de totale jaarlijkse energiekosten van een pc en de aanschafprijs ervan. Bovendien, als mijn PC idle is, doet hij per definitie niks en zal het overgrote deel van de gebruikers - zeer specifieke use-cases daargelaten - 10x meer energie besparen door hun computer gewoon
uit te zetten.
offtopic:
Als we dan een iets eerlijkere schatting maken; stel mensen zetten doordeweeks na het werk hun PC aan van 6 tot 11 en zijn alsnog de helft van de tijd idle en laten de PC aanstaan (hoge schatting, meestal doe je iets als je achter je pc zit). En stel, in het weekend gaat hij voor 12 uur aan met 70% idle. Dan staat jaarlijks een PC 5/7*365*5*0.5 + 2/7*365*12*0.7 = 1528 uur idle, wat alsnog een erg hoge schatting is..
Dan kost dat bij 3.8W maarliefst 1.41 euro meer op jaarbasis, en zelfs op die 9W een hele 3.43 euro. Oftewel, waar gaat het uberhaupt over?
[Reactie gewijzigd door Boxman op 27 juli 2024 22:14]