(rant)
Dat mag misschien erg mooi klinken en ik hoor voortdurend van iedereen hoe geweldig .net wel niet is en wat voor een revolutie het zal zijn voor de software wereld, maar om eerlijk te zijn: ik geloof er niks van. Nou is mijn vertrouwen in de hele software-industrie zowieso nul. Teveel patsers en politiek, te weinig technische expertise. Mannen met pakken en stropdassen die buzzwords uitkramen maken de dienst uit. Zoals F. van Jole mooi omschreef, de HEAO-Jugend. Maar dit vind ik om een aantal voor de hand liggende redenen toch wel _uitzonderlijk_ bespottelijk:
1) Ik wil de controle over mijn eigen software houden! Software waar ik mee werk wil ik op mijn harde schijf, onder mijn eigen controle. Geen bedrijven die mij vertellen wanneer ik iets wel of niet mag copieren. Als ik iets koop, is het van mij en wil ik er mee kunnen doen wat ik wil. Dat software gelicenseert wordt vind ik al erg genoeg.
2) Ik wil mijn documenten en gegevens niet op andermans servers hebben. Ik heb er geen vertrouwen in dat bedrijven goed op mijn privacy zullen letten. Voor bedrijven die zeggen "vertrouw ons maar" moet je 10x zo goed oppassen. De geschiedenis wijst uit dat beveiliging bij de meeste bedrijven niet klopt, en mensen zullen me wel weer 'troll' labelen, maar de security record van microsoft producten is echt lachwekkend slecht. Bovendien, straks heb ik geen zin meer om mijn maandelijkse microsoft belasting te betalen, en wat dan? Ben je dan opeens je hele levenswerk kwijt omdat je er niet meer bij kan? Er stond net in de headlines dat microsoft een essentieel gedeelte op het gebied van authenticatie had gepatenteerd, wat kan betekenen dat je straks alleen met microsoft goedgekeurde software bij je spullen kan komen. Het ideale instrument om mensen om een legale manier te kunnen chanteren, zoals nu min of meer al met Office gebeurd (word documenten die voor iedereen onleesbaar zijn, dus als je wilt communiceren met mensen: office kopen, of je wilt of niet.)
3) Het klinkt leuk, het runnen van applicaties vanaf een remote server, maar de meerderheid van de mensen belt nog steeds met een modem in en voorlopig zal dat wel niet veranderen, de meerderheid van de mensen die ik ken heeft totaal geen behoefte aan kabelmodem of adsl. Tot zover dat plan.
4) Mensen lopen wel te blehren dat een bytecode interpreter geweldig is, maar native gecompileerde code zal altijd sneller blijven. Kijk hoe goed java op de desktop is aangeslagen. Leuk voor applets en servers, maar niet voor serieus desktop werk. Typisch zo'n hype waarbij de software-industrie het maar niet uit hun hoofd krijgen wat een stupide idee het eigenlijk is. "Goh, hoe krijgen we mensen aan een nieuwe computer? Yeah! Laten we een totaal nutteloze software-laag bouwen waarbij we de CPU vervangen door een stuk traag programmeerwerk! Joy!" De beste bytecode interpreter is altijd nog je CPU. Een bytecode standaard is er al jaren. We noemen het "x86 opcodes". Mike, het is geweldig!
5) Software huren klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is het ideale systeem om iedereen voorgoed flink geld uit de zak te blijven kloppen. Microsoft loopt op het moment tegen het probleem aan dat mensen geen zin meer hebben om hun software te upgraden, waardoor hun geldstroom opdroogt. Wat is mooier dan een verhuursysteem invoeren waardoor je mensen tot in eeuwigheid kan blijven uitmelken.
Bill Gates heeft in "the road ahead" al netjes uitgelegd hoe hij wil dat mensen voortaan naast de electriciteitsrekening een microsoft-rekening gaan betalen, en dit is het schema dat ze ervoor bedacht hebben om dat voor elkaar te krijgen.
Dot-net als een beter ontwikkelplatform, daar kan ik inkomen, language bindings zuigen, maar de hele application services bedoeling eromheen vind ik maar niks. Programma's runnen over een trage onbetrouwbare internet link, je data totaal onder je controle vandaan op een server ergens aan de andere kant van de oceaan (mensen zijn het hele debacle van MSN messenger opeens zeker weer vergeten. Straks is het niet je buddy-list die je kwijt bent door een storing bij microsoft, maar je dissertatie of iets dergelijks.). Waar klop je dan aan om schade te verhalen? "Wij zijn niet aansprakelijk voor blabla, insert random disclaimer." De software industrie is zowieso de enige plek zowat waar ze je ongestraft met een totaal disfunctioneel product kunnen opzadelen zonder dat je enige rechten hebt als consument.
Met wat geluk gaat .net dezelfde kant op als Microsoft Bob, Chrome, Java, "Thin client computing", WAP en de rest van de rotzooi die de software-industrie mensen door de strot heeft geprobeerd te duwen als "de toekomst". Teveel geblehr, te weinig gezond verstand. Mensen hebben nog steeds een PC die ruwweg functioneert als een pc van 25 jaar terug. Unix spartelt nog steeds, ondanks het feit dat het in 1993 al begraven is door de meeste analysten. Java is gedelegeerd naar waar het hoort, uit het zicht ergens achteraf in het serverhok. Het enige nieuwe aan de nieuwe economie is dat de koersen 10x zo hard kelderen. En nou hebben we .net, de nieuwe hoop voor de toekomst. Sure. Eerst zien, dan geloven.
(/rant)