Microsoft presenteert Windows Blackcomb

Poepel stuurde ons naar een vier minuten durende video waarin een medewerker van Microsoft een kleine demonstratie geeft van Windows Blackcomb. Over de features en verbeteringen van dit operating systeem, dat helemaal volgens de .NET strategie wordt gebouwd, heb je al vaker kunnen lezen. In het begin van de video zie je kort het inlogscherm met kalender, waarna de desktop zichtbaar wordt. Het startmenu is verplaatst naar de linkerkant van het scherm waar webservices en lokale software naadloos en dynamisch aansluiten. Ook de rest van het systeem is erg gericht op het internet. Een voorbeeld hiervan is "My Pictures", dat zowel offline als online foto's beheert en de mogelijkheid om bestanden van de harde schijf rechtstreeks naar online diensten en applicaties te slepen. Als klein voorbeeld van een .NET service wordt een image editor genoemd die rechtstreeks aan "My Pictures" gekoppeld is. Wat precies off- en online gebeurt moet voor de gebruiker geen zorg zijn om succesvol te zijn met het verkopen van dergelijke abonnementen.

Windows Blackcomb logo (klein) Het tweede voorbeeld van een dienst dat gegeven wordt is de kalender. Met een klik op de knop meld je je aan om voor 75 dollarcent per maand je kalender online te zetten, zodat deze niet meer gebonden is aan één computer of programma. Op het einde laat men nog even zien hoe de interface en de aangeboden diensten per gebruiker kunnen veranderen. De Microsoft medewerker sluit af door duidelijk te maken dat de losse onderdelen er op dit moment misschien niet bijster aantrekkelijk uit zien, maar dat de combinatie ervan waarschijnlijk de toekomst heeft. Overigens heeft Microsoft recent gezegd dat er waarschijnlijk nog een versie tussen Windows XP en Blackcomb komt. Download een 4,7MB grote zip-file met de WMV erin hier.

Door Wouter Tinus

07-08-2001 • 17:53

63

Bron: Video

Reacties (63)

63
62
42
13
1
2
Wijzig sortering
Het ziet er meer uit als 1 grote MSN 7 versie. Alles lijkt wel geintegreerd en ik ben heel benieuwd wat daar terrecht van gaat komen. Heel leuk al de services, Agenda MSN Wallet News etc. De Startbalk aan de linker kant met allemaal windowtjes er in is ook wel even wennen maar het zag er leuk uit. Ook is het gerucht dat deze versie op een gehele nieuwe kernel gebouwd gaat worden en dat ze het Gehele Win32 API overboord gaan gooien ipv voor iets anders. Ik ben heel benieuwd.

http://gathering.tweakers.net/showtopic.php/200050
Triest van die mensen die zonder te lezen iedereen gaan trollen :r
Anoniem: 30262 @Erhnam7 augustus 2001 18:04
Het klopt inderdaad dat de Win32 API overboord gemikt wordt en er een nieuwe kernel gebouwd gaat worden. Dat was vorig jaar al bekend overigens (bij mij tenminste wel). Het is in elk geval geen gerucht.
Leuk, nu hebben ze de kernel eindelijk stabiel gekregen....

Wel goed dat ze de windows api overboord kieperen en vanaf 0 herbeginnen.
Wel goed dat ze de windows api overboord kieperen en vanaf 0 herbeginnen
'scuse me????
Goed?
Als ze de volledige win32 api eruit zouden gooien zou dat betekenen dat geen enkel bestaand windows programma nog op die versie zou draaien. Leuk voor softwareontwikkelaars die al hun programma's volledig opnieuw moeten schrijven.
Duurt het weer jaren voordat er een beetje goede windows software verschijnt. (behalve dan van microsoft, die nu al beschikking hebben over de nieuwe API's en dus mijlenverre voorsprong op andere ontwikkelaars.

Is dat microsoft's nieuwste manier om de concurrentie aan de kant te zetten.
Volgens mij is dit niet Blackcomb, maar die tussenversie. Ik kan me niet voorstellen dat ze het volledige onderzoeksbudget (meer dan een miljard $) al hebben uitgegeven. Dus het is waarschijnlijk onderdeel van het onderzoek en heeft dus niet veel te maken met de uiteindelijke versie (die pas over een paar jaar uitkomt)
sorry maar dit herinner ik me vaag

vergis jij je niet met die 3d windows? waar je door je files heen kan lopen?
blackcomb was toch desktop enzo?(en hebben ze daar zoveel aan uitgegeven?)

het zou logischer zijn om dat uit te geven aan die 3d versie
ps... ik ben nu het filmpje aan het downloaden en dat gaat niet zo snel!

ik zal mijn mening zo wel aanpassen
edit:
ok ik heb het filmpje gezien en het is dus niet die 3d versie. Het ziet er allemaal heel leuk uit zo.. Maar het is net als met die XP beta die ik gedraaid heb,allemaal ERG wennen.. maarja, er zijn ook maar weinig mensen die niet hebben overgestapt van dos of een andere commandline Shell naar plaatjes klikken in windows, its all about timing :) )
dat zowel offline als online foto's beheert en de mogelijkheid om bestanden van de harde schijf rechtstreeks naar online diensten en applicaties te slepen
Voordat mensen allerhande dingen online gaan zetten moet MS eerst het imago wat ze hebben verbeteren, want ik (en ik denk vele met mij) MS niet genoeg om allerlei bestanden on-online te zetten, want nu zijn er nog te veel gaten om systemen ongemerkt binnen te komen. In theorie vind .NET wel een hele goede ontwikkeling, als je een keer een programma nodig hebt, kan je het een week huren, nu moet je hele pakket kopen.
Hmz, het filmpje is wel een bagger kwaliteit, maar het geeft wel een goede indruk waar M$ mee bezig is. Ach op zich doen ze hun best om een goed besturingssysteem te maken, en zeg nou zelf, windows 2k is toch al best stabiel, en XP ook, ik durf het in elk geval rockstable te noemen. Hopen dat BlackComb nog beter word.
Helaas gaat M$ er wel van uit dat IEDEREEN internet heeft, en dat is toch echt niet zo, ik heb nu ook pas sinds 2 maanden internet voor mezelf, en het heeft bij mij lang geduurt, maar M$ is op de goede weg!
waarmee speel je hem af dan want mediaplayer kan geen codec d/l
mmmhhhh....
Wat precies off- en online gebeurt moet voor de gebruiker geen zorg zijn om succesvol te zijn met het verkopen van dergelijke abonnementen.
Agenda 75 dollarcent per maand
OS 100 dollarcent per maand
Office 250 dollarcent per maand
MSN 5 dollarcent per bericht
virusscan 25 dollarcent per scan

--------------------------------------------------------
530 dollarcent totaal/werkmaand
maal 25 Miljoen gebruikers
--------------------------------------------------------
13250 miljoen dollarcenten per maand.........
(tijd om microsoft aandelen te komen)..
Tuurlijk wel, het is wel dominant, maar het is toch handig dat waar je ook kan inloggen op .net dat je eigen programma's e.d. krijgt?
Een groot deel zijn namelijk services waarvoor je betaald, en die je dus overal kan krijgen.
Dan kan je niet alleen je mail ergens anders openen, of MSN-en maar lekker ergens anders werken zonder steeds te denken, shit ik had dit ook mee moeten nemen. Het is niet voor niets dat bijna iedere tweaker met kabel of ADSL een ftp-server heeft draaine :)
Ik denk dat een van de redenen om het hele .NET gebeuren te ontwikkelen is dat Microsoft verder wil groeien naar de dienstverlening i.p.v. de software-ontwikkeling. Ik denk dat Microsoft inziet dat het niet eeuwig door kan gaan met het ontwikkelen van software omdat er steeds minder te innoveren valt, vooral op het gebied van de consumenten-software. Kijk bijvoorbeeld naar Office XP vs Office 2000, wat voor echte innovaties zitten daar nog in; imho erg weinig. Tot zover is Microsoft vooral innovatief geweest met betrekking tot het integreren van allerlei verschillende programma's in 1 (operating) systeem. Blackcomb en .net is Microsoft's poging om eenzelfde integratie wat betreft de dienstverlening te krijgen.
ehhh moet ik me dan voor alles abboneren zovan je koopt een PC (ik heb het niet over tweakers) daar zit .net bij... ofsow... en dan kun je (volgens MS) alles en dus (volgens iedereen) niets. maar waarom zou ik voor 56ct Per maand me kalender willen syngroniseren met thuis ??? ehhh of snap ik nu 't .net consept niet...
Anoniem: 15758 @4play7 augustus 2001 19:28
Hier een korte uitleg over Microsoft's .net-project.

Tot op heden is de software die we gebruiken geïnstalleerd op onze computers, lokaal op onze hardeschijf. We kopen een programma en kunnen dit dan zolang gebruiken als we willen. De aanschafprijs van zo'n programma is meestal hoog, maar het is slechts een eenmalige aankoop.

Microsoft's .net brengt een nieuw concept met zich mee. .net applicaties koop je niet, maar huur je. Je sluit een abonnement af voor het desbetreffende programma voor bijvoorbeeld een maand. De .net appliaties zelf worden niet lokaal op je hardeschijf opgeslagen, maar staan op de Internetservers van Microsoft.net. Elke keer dat je een .net appliatie wilt gebruiken zul je (een gedeelte van) het programma moeten downloaden. Dit alles gebeurt achter de schermen, met een snelle breedband-verbinding zul je denk ik geen verschil merken tussen lokale en remote appliaties.

Wat is het voordeel van .net? Software is goedkoper; voor 1,20 per maand kun je een abonnement op een programma nemen. Dit gaat de toekomst worden van de softwareindustrie, meen ik. Op deze manier kan extreem grote fraude tegengegaan worden. Want waarom zou je een programma illegaal gebruiken als het 1,20 per maand kost? Deze prijs kan zo laag gehouden worden omdat miljoenen mensen zo'n abonnement hebben, bij elkaar dus een behoorlijke smak geld.

.net zal een revolutie in de softwareindustrie betekenen. Ook andere "open source" bedrijven zullen een dergelijk project beginnen. Overigens zal .net de eerste jaren voor Microsoft niet winstgevend zijn.
(rant)

Dat mag misschien erg mooi klinken en ik hoor voortdurend van iedereen hoe geweldig .net wel niet is en wat voor een revolutie het zal zijn voor de software wereld, maar om eerlijk te zijn: ik geloof er niks van. Nou is mijn vertrouwen in de hele software-industrie zowieso nul. Teveel patsers en politiek, te weinig technische expertise. Mannen met pakken en stropdassen die buzzwords uitkramen maken de dienst uit. Zoals F. van Jole mooi omschreef, de HEAO-Jugend. Maar dit vind ik om een aantal voor de hand liggende redenen toch wel _uitzonderlijk_ bespottelijk:

1) Ik wil de controle over mijn eigen software houden! Software waar ik mee werk wil ik op mijn harde schijf, onder mijn eigen controle. Geen bedrijven die mij vertellen wanneer ik iets wel of niet mag copieren. Als ik iets koop, is het van mij en wil ik er mee kunnen doen wat ik wil. Dat software gelicenseert wordt vind ik al erg genoeg.
2) Ik wil mijn documenten en gegevens niet op andermans servers hebben. Ik heb er geen vertrouwen in dat bedrijven goed op mijn privacy zullen letten. Voor bedrijven die zeggen "vertrouw ons maar" moet je 10x zo goed oppassen. De geschiedenis wijst uit dat beveiliging bij de meeste bedrijven niet klopt, en mensen zullen me wel weer 'troll' labelen, maar de security record van microsoft producten is echt lachwekkend slecht. Bovendien, straks heb ik geen zin meer om mijn maandelijkse microsoft belasting te betalen, en wat dan? Ben je dan opeens je hele levenswerk kwijt omdat je er niet meer bij kan? Er stond net in de headlines dat microsoft een essentieel gedeelte op het gebied van authenticatie had gepatenteerd, wat kan betekenen dat je straks alleen met microsoft goedgekeurde software bij je spullen kan komen. Het ideale instrument om mensen om een legale manier te kunnen chanteren, zoals nu min of meer al met Office gebeurd (word documenten die voor iedereen onleesbaar zijn, dus als je wilt communiceren met mensen: office kopen, of je wilt of niet.)
3) Het klinkt leuk, het runnen van applicaties vanaf een remote server, maar de meerderheid van de mensen belt nog steeds met een modem in en voorlopig zal dat wel niet veranderen, de meerderheid van de mensen die ik ken heeft totaal geen behoefte aan kabelmodem of adsl. Tot zover dat plan.
4) Mensen lopen wel te blehren dat een bytecode interpreter geweldig is, maar native gecompileerde code zal altijd sneller blijven. Kijk hoe goed java op de desktop is aangeslagen. Leuk voor applets en servers, maar niet voor serieus desktop werk. Typisch zo'n hype waarbij de software-industrie het maar niet uit hun hoofd krijgen wat een stupide idee het eigenlijk is. "Goh, hoe krijgen we mensen aan een nieuwe computer? Yeah! Laten we een totaal nutteloze software-laag bouwen waarbij we de CPU vervangen door een stuk traag programmeerwerk! Joy!" De beste bytecode interpreter is altijd nog je CPU. Een bytecode standaard is er al jaren. We noemen het "x86 opcodes". Mike, het is geweldig!
5) Software huren klinkt misschien aantrekkelijk, maar het is het ideale systeem om iedereen voorgoed flink geld uit de zak te blijven kloppen. Microsoft loopt op het moment tegen het probleem aan dat mensen geen zin meer hebben om hun software te upgraden, waardoor hun geldstroom opdroogt. Wat is mooier dan een verhuursysteem invoeren waardoor je mensen tot in eeuwigheid kan blijven uitmelken.

Bill Gates heeft in "the road ahead" al netjes uitgelegd hoe hij wil dat mensen voortaan naast de electriciteitsrekening een microsoft-rekening gaan betalen, en dit is het schema dat ze ervoor bedacht hebben om dat voor elkaar te krijgen.

Dot-net als een beter ontwikkelplatform, daar kan ik inkomen, language bindings zuigen, maar de hele application services bedoeling eromheen vind ik maar niks. Programma's runnen over een trage onbetrouwbare internet link, je data totaal onder je controle vandaan op een server ergens aan de andere kant van de oceaan (mensen zijn het hele debacle van MSN messenger opeens zeker weer vergeten. Straks is het niet je buddy-list die je kwijt bent door een storing bij microsoft, maar je dissertatie of iets dergelijks.). Waar klop je dan aan om schade te verhalen? "Wij zijn niet aansprakelijk voor blabla, insert random disclaimer." De software industrie is zowieso de enige plek zowat waar ze je ongestraft met een totaal disfunctioneel product kunnen opzadelen zonder dat je enige rechten hebt als consument.

Met wat geluk gaat .net dezelfde kant op als Microsoft Bob, Chrome, Java, "Thin client computing", WAP en de rest van de rotzooi die de software-industrie mensen door de strot heeft geprobeerd te duwen als "de toekomst". Teveel geblehr, te weinig gezond verstand. Mensen hebben nog steeds een PC die ruwweg functioneert als een pc van 25 jaar terug. Unix spartelt nog steeds, ondanks het feit dat het in 1993 al begraven is door de meeste analysten. Java is gedelegeerd naar waar het hoort, uit het zicht ergens achteraf in het serverhok. Het enige nieuwe aan de nieuwe economie is dat de koersen 10x zo hard kelderen. En nou hebben we .net, de nieuwe hoop voor de toekomst. Sure. Eerst zien, dan geloven.

(/rant)
even een paar van je argumenten weerleggen:

1) Je koopt geen software in de .NET filosofie, maar huurt het. Het is dus niet van jou. En je hoeft het niet te copieren want het is met je account overal te bereiken.

2) Jouw documenten etc komen niet op andermans server maar op je eigen peeceetje als je dat wilt.

3) Inbellen met een modem is geen probleem, want wat jij ziet zal in webvorm (bv HTML/ XML) worden getoond. Het laden hiervan gaat dus razendsnel. De applicatie zelf wordt op de servers uitgevoerd en de gebruiker krijgt alleen een interface.
Zelfs met een trage pc waar inet wel goed op werkt kun je dus zware applicaties draaien.

4) Naarmate de PC's sneller worden zal ook de snelheid van de interpreters toenemen en zodoende zal je het verschil niet merken. (Wat niet wil zeggen dat het er niet is) Het verschil is niet storend omdat het toch al razendsnel gaat. LET WEL: over een paar jaar als .NET meer ingeburgerd is. Over een paar jaar zal tevens het aantal breedband gebruikers flink zijn toegenomen.

5) Persoonlijk denk ik dat bedrijven (niet alleen MS) hier niet veel meer aan verdienen en wel om de volgende reden. Bedrijven kopen hun software zowiezo al plus de nodige licenties. Bedrijven upgraden om de zoveel jaar. Een programma huren zal in de periode van een aantal jaar misschien net zoveel kosten of minder dan de aanschaf van het complete product. Verschil is dat je nu in 1x betaald en met huren het bedrag verspreid.


Wat mij wel zorgen baart is het probleem van een server die uitvalt. Internet dat faalt. Dan heb je opeens geen toegang meer tot je software. Daarom denk ik dat bedrijfskritieke software altijd lokaal zal blijven draaien.
Wat betreft punt 1: weet ik, dat was exact mijn probleem :) Bij conventionele licenties zit je al aan allerlei restricties vast waarbij de softwarefabrikant jouw kan opdragen hoe je zijn software wel of niet mag gebruiken. Bij het verhuren van software heb je zelf geen enkele stok meer achter de deur om je daaraan te onttrekken (wat natuurlijk geweldig is voor de softwarefabrikant :) )

Voor de overige punten ben ik het met je eens, ik zie alleen iets als .net, dat nu wordt gepresenteerd als de toekomst van de computer, niet veel verder gaan dan een niche van bijvoorbeeld content/service aanbieders die dan een wat mooiere interface kunnen maken om via www hun content aan de klanten te kunnen presenteren, dat soort zaken. Het zal uiteindelijk wel zijn plaats vinden tussen al bestaande technologien en her en der op een nuttige manier worden toegepast, maar waarom het 'de aardverschuiving' is ontgaat me. Ik zie niet in hoe .net de dagelijkse dingen die ik met mijn computer doe (wordprocessing, webbrowsen, irc, mp3, programmeren, emailen, af en toe eens een gamepje etc) aantrekkelijker zou kunnen maken. Je zou bv. zeggen dat email vanaf elk (mobiel) device beschikbaar zou kunnen worden, maar dat is het met pop3 en webmail al.
"bedrijfskritieke software" - zoals een Office pakket of Ontwikkel Studio ?

Dat lijken me nou net de programma's die te huur aangeboden zouden worden.
Bill Gates heeft in "the road ahead" al netjes uitgelegd hoe hij wil dat mensen voortaan naast de electriciteitsrekening een microsoft-rekening gaan betalen
Ik heb dat boek ooit eens gehad als kado, en sindsdien zit het nog steeds luchtdicht in plastic verpakt. Bedankt voor de bevestiging dat ik er verstandig aan heb gedaan deze nieuwe uitgave van "Mein Kampf" nooit uit te pakken.
Anoniem: 10031 @4play8 augustus 2001 00:26
ik denk dat het een extra service is waar je je apart voor moet aanmelden.

Eerlijk gezegd stond ik er een beetje van te kijken dat ze geld voor de share service vroegen, aangezien ze heel veel andere diensten [hotmail/msn/explorer] gratis 'weggeven'.
idd hij kan geen codec vinden, waar speel je hem mee af?
Hier doet hij het gewoon met Windows Media Player 6.4. Ik heb geloof ik wel de WMV7 codec.
Je moet die codec huren bij M$ tegen 75 dollarcent / maand :+
Leuk om te zien dat oma volgens het ms principe over een paar jaar mijn agenda in kan zien of ze ergens een 1/2 uurtje kan reserveren om een kopje thee te komen drinken... Ze kan dan tijd reserveren en babbelen over de tijd dat alles nog niet zo complex en geforceerd was. Waar gaan we naar toe in deze wereld... MS heeft het al helemaal voorgekauwd....Bah, op deze manier wordt het toch allemaal iets te erg. Voor Business Ok, maar voor privegebruik???
Uhm, wat denk je van een username/password??? Op zich is het al vreemd als je een oma hebt die weet wat internet is, nog vreemder is het als ze weet wat usernames/passwords zijn, en het is NOG vreemder als ze jouw username/password weet :*)
de groep 55+ is erg actief met internet bezig, meer dan de groep 40-55 jaar, vergis je niet!

Username-password is een ding wat in de komende tijd uitgerangeerd gaat worden. Veel veiliger en praktischer is het inloggen (of beter: het verkrijgen van access dmv het geven van een bepaalde set credentials) mbv keycards of irisscans/fingerprint analysis. Wanneer blackcomb gemeengoed is (en dan praten we over 3 a 4 jaar verder, wanneer veel mensen er op zijn overgegaan) zijn dat soort inlogfaciliteiten ook steeds meer en meer gemeengoed geworden.
heb je het filmpje goed geluisterd ?
er werd iets gezegd als
-if you want it you can share it with eg your famili.

natuurlijk kan je dat zelf bepalen, gewoon lekker je oma ignoren :7
natuurlijk kan je dat zelf bepalen, gewoon lekker je oma ignoren
En dan blijkt je oma ineens een erelid van The Cult of the Dead Cow (http://www.cultdeadcow.com/) te zijn... }>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.