Google draait veranderingen aan FPS Meter in Chrome terug

Google draait veranderingen aan een fps-meter in Chrome terug. De functie FPS Meter maakte het mogelijk om de framerate van een website te bekijken. Google veranderde de functionaliteit ervan, maar draait dat terug na klachten van gebruikers.

Google veranderde de werking van FPS Meter in Chrome 84. In plaats van een absoluut aantal frames per seconde gaf de meter alleen nog een percentage aan van hoeveel frames op tijd werden getoond. Ook werden er meer statistieken toegevoegd, bijvoorbeeld over het aantal gedropte frames.

Gebruikers waren niet blij met de veranderingen. Aanvankelijk dachten sommigen zelfs dat het om een bug ging. In een bugreport klaagden meerdere ontwikkelaars die met Chrome werken, dat de nieuwe veranderingen onwenselijk waren. De kritiek kwam ook van Google-programmeurs zelf. Google heeft daarom besloten de verandering terug te draaien en alsnog de absolute framerate te laten zien. Gebruikers kunnen de details opvragen door in de developer tools ctrl+shift+P in te drukken.

Chromium FPS Meter

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

24-02-2021 • 11:43

33

Reacties (33)

33
31
19
3
0
4
Wijzig sortering
En waarvoor diende deze functie dan precies? Dat mis ik in het artikel, ik heb geen achtergrond als front-end developer.
Je kan niet in ieder artikel volledige achtergrond informatie geven voor mensen met 0 kennis op dat vlak. Het is en blijft tweakers en geen Nu.nl Tech.

Wel zou er in dit artikel even aangegeven kunnen worden in twee regels waar de FPS meter voor gebruikt wordt.

Hij is namelijk handig om te gebruiken als je een grafisch complexe website maakt met veel CSS effecten, animaties en bijvoorbeeld Javascript. Zonder optimalisatie of foutjes ergens in kan de website erg traag worden (lage FPS) tijdens het scrollen of bij animaties. De FPS geeft dit heel simpel met 1 getal aan terwijl de gedetailleerde statistieken meer inzicht geven in waar het precies mis gaat.
Die lijntjes ontbraken dus :)
Of is de kracht van Tweakers dat de community daar voor is..?
Wel als de beschrijving staat in de eerste 10 comments ipv iedereen die alleen maar zinloos commentaar geeft ;)
En daar is het moderatie systeem dan weer voor... Uiteindelijk komt de nuttige informatie vanzelf naar boven drijven...
Wel zou er in dit artikel even aangegeven kunnen worden in twee regels waar de FPS meter voor gebruikt wordt
Het artikel heeft het over gebruikers van de browser. Dat klopt dus niet, het gaat over ontwikkelaars die grafisch complexe websites bouwen.
Is dit voor de telefoons android en ios.
Voor de pc is als het geladen is snrl genoeg.
Site met veel reclame laat langzamer maar ook het scrollen kost meer tijd.
Voorbeeld bd.nl. kan ik op me gsm goed scrollen als de reclame niet aan de regrls voldeed en dus niet geladen zijn/zichtbaar.
Als de reclame wel er is. Dan scrolt het idd minder fijn.
Nee, want je hebt geen developer tools in de mobiele varianten van chrome. daar heb je ook niets aan, websites ontwikkel je meestal op een pc en niet op een smartphone of tablet.
Wellicht het artikel nog is lezen.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 13:56]

Je kunt wel developer tools gebruiken van je Chrome op je telefoon wanneer hem aansluit op een pc
Die heb je wel, dat kan via je pc.
Sites die zware client-side (JavaScript) code uitvoeren leunen kunnen ook prima traag zijn op laptop of desktop hoor.

Mijn oudere laptop moet duidelijk zwaar aan de bak om een twitch stream met chat erbij te renderen bijvoorbeeld.
Het geldt voor elk apparaat, foutjes of slechte optimalisatie kunnen er altijd voor zorgen dat de boel niet soepel lijkt te werken, of je nou een pc van 4000 euro hebt of een minilaptop van 100 euro.
Neem aan voor het checken van de performance van css en webgl animaties op pagina's
Uberhaupt voor de performance van je site. Je kan checken of scrollacties netjes op 60fps blijven lopen (dus geen janky scrolling) etc
Hoe zet je die fps meter aan?

Edit: ik heb hem gevonden en hij is inderdaad nie echt nuttig.

[Reactie gewijzigd door Irsu85 op 22 juli 2024 13:56]

rechtermuisknop op de pagina > inspecteer en dan ctrl+shift+P op windows, voor mac: cmd+shift+p. en dan zoeken op >show fps
Mooi. Handig voor web games development. Duidelijk en simpel is underrated, complex is meestal slecht.

Simpel design nodigt uit om het complexer te maken. Wat je niet moet toestaan.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 22 juli 2024 13:56]

Helemaal voor game development mag ik hopen dat je niet puur je performance meet op een kale FPS indicator.

Zien hoe je frame timings werken en waar de bottleneck zit is erg belangrijk, daarom had ik liever eigenlijk een optie gezien waar dit bijvoorbeeld wel mee aangezet zou kunnen worden

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 13:56]

.oisyn Moderator Devschuur® @smiba24 februari 2021 12:35
Helemaal voor game development mag ik hopen dat je niet puur je performance meet op een kale FPS indicator.
Het is idd geen meetinstrument om te verklaren waarom de performance slecht is, maar het is wel goed als indicator voor sub-par performance. Pas daarna ga je meten.
Dat soort parameters monitor je toch in je engine? Dit is slechts een extra check om te kijke of t nog goed gaat als t allemaal compiled en embedded is
Duidelijk en simpel is underrated, complex is meestal slecht.
Geen van beide extremen (te simpel, te complex) is mijns inziens goed.
Ik heb bijvoorbeeld net een feedback gegeven aan microsoft omdat in de app-lijst, waar je applicaties uninstalled e.d., geen pad te zien is waar de apps geinstalleerd staan. Wat mij betreft wordt in dat geval functionaliteit ondergraven door versimpeling.
Ik vind simpel op zich niet erg, maar laat alsjeblieft ook een optie open om meer informatie te zien.
In een mouse-over bijvoorbeeld.
Ik ben het ook wel eens tegen gekomen.
Path: c:\program fil.. ...\foobar.exe
uh.. waar!?
Ik heb dit eigenlijk nog nooit gebruikt als frond-end developer, nu dus maar eens even wezen testen. Nou heb ik de oude FPS indicator nooit gezien maar aan de afbeelding te zien is deze niet zo speciaal maar vergelijkbaar met de RivaTuner FPS graph zo te zien. Ik vind de huidige variant helemaal zo slecht nog niet. Deze geeft na mijn idee meer interessante informatie en voldoet daarmee prima aan de eis, als je de frameloss zoveel mogelijk kan beperken = betere performance. Is dit weer zoiets van 'dit zijn we gewend' en 'anders is niet leuk' ?
In de praktijk is ie een stuk minder nuttig. Je hebt namelijk niet altijd eindcontrole over alle frames. Dan wordt je FPS meter volgeplempt met kleurbalkjes terwijl je alleen wil weten of de 60 gehaald wordt. Prima erbij, niet als vervanging.
Ligt het aan mij of mistte in de nieuwe lay-out de factor tijd? Uit de cijfertjes die te zien zijn is het aantal fps niet op te maken - er is geen extra info, maar andere info zichtbaar lijkt het mij.

1000 van de 3000 frames droppen is geen probleem als het per seconde is (wat moet je dan alsnog met 2000 fps)
Browsers opereren niet op 3000 fps ;)
FPS als alleenstaand getal zegt niet zoveel.

Bij problemen met de frame rate is het gebruikelijk om middels performance profiling (Performance-tabblad in Chrome DevTools) de FPS en achterliggende oorzaken te analyseren. Met zo'n opname kun je precies zien hoe lang een frame duurt (idealiter <16ms aka 60fps) en wat voor - en hoeveel - werk de browser gedurende die tijd heeft uitgevoerd.

Performance profiling is echter behoorlijk belastend voor de computer en geeft daarom niet persé een representatief beeld. FPS Meter is zinvol om een nauwkeurige meting te doen op tragere laptops.
Ik snap in dit geval niet waarom ze niet gewoon een simpele en uitgebreide optie geven (wel met de absoluut aantal frames per seconde erbij aangezien dit het probleem was).
Had je niet veel geholpen... De FPS slaan alleen op de HTML/CSS/JavaScript performance... De Flash FPS is niet meetbaar voor een browser aangezien dit allemaal embedded in de Flash plugin zelf gebeurd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.