Lenovo brengt Moto G30-smartphone met 90Hz-scherm in april uit voor 180 euro

Lenovo heeft de Motorola Moto G30 gepresenteerd. De telefoon heeft een 90Hz-scherm en 5000mAh-accu. Het toestel met Snapdragon 662-soc en 4GB ram verschijnt in april voor een adviesprijs van 180 euro.

De Moto G30 lijkt veel op de vorig jaar verschenen Moto G9 Play en heeft onder meer hetzelfde schermformaat en dezelfde soc. Wel heeft het scherm dus een hogere verversingsnelheid en zit er meer opslag in de telefoon: 128GB in plaats van 64GB.

Daarnaast wijkt de camera-set-up af: de primaire camera heeft een 64-megapixelsensor met pixels van 0,7 micron groot. De tweede camera heeft een ultragroothoeklens met een beeldhoek van 118 graden en een 8-megapixelsensor. Daarnaast zit er nog een 2-megapixelmacrocamera op de telefoon en een cameraatje die moet helpen met dieptewaarneming.

Het toestel heeft geen 5G, maar wel 4G. Bluetooth en nfc zijn ook aanwezig op de telefoon. Het toestel heeft ruimte voor twee simkaarten of een simkaart en Micro-SD-kaart. De telefoon heeft een 5000mAh-accu die met 20W kan worden opgeladen via de USB-C-poort, net als de G9 Play.

De plastic behuizing van 165x76mm heeft een ip52-rating en kan dus tegen lichte regen. Lenovo brengt de Moto G30 in april uit voor 180 euro. Lenovo kondigde ook de Moto G10 aan, maar die komt niet uit in de Benelux.

Update, 10:00: Informatie over prijs en verkrijgbaarheid toegevoegd.

Moto G Moto G30 Moto G9 Play
Scherm 6,5", 1600x720 pixels, druppelinkeping, 90Hz 6,5", 1600x720px, druppelinkeping, 60Hz
Formaat 165,2x75,7x9,1mm, 200g 165,2x75,7x9,2mm, 200g
Soc Qualcomm Snapdragon 662 Qualcomm Snapdragon 662
Geheugen en opslag 4/6GB, 128GB 4GB, 64GB
Camera's Achter:
1. 64MP, primair
2. 8MP, ultragroothoek
3. 2MP, macro
4. Dieptesensor
Voorkant: 13MP
Achter
1. 48MP, primair
2. 2MP, macro
3. Dieptesensor
Voorkant: 8MP
Accu 5000mAh, 20W-laden 5000mAh, 20W-laden

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-02-2021 • 09:00

51 Linkedin

Reacties (51)

Wijzig sortering
Zolang het een Motrolla betreft zonder Android One - is het een no-go-zone. Een toestel, hoe goedkoop ook, moet gewoon een langere support krijgen dan (soms zelfs korter) één jaar. Tijd voor wetgeving hierop.
Welke Motorola smartphone die de afgelopen twee jaar is uitgebracht krijgt geen updates meer volgens jou? Ik kan er geen één vinden...

Natuurlijk leuk om dit soort dingen hier te gaan roepen, maar dit lijkt meer op stemmingmakerij dan dat het werkelijk op feiten is gebaseerd.

Na de overname door Lenovo een aantal jaren geleden is het ondersteuningsbeleid van Motorola inderdaad een tijdje heel slecht geweest - hoewel dat toen in feite gewoon marktconform was (dure modellen: langere ondersteuning, meer upgrades; goedkope modellen: korte ondersteuning, hooguit één upgrade). Fabrikanten als LG, HTC, Sony deden dat niet heel veel beter... Het viel toen vooral op omdat Motorola vóór die overname juist zo'n goede ondersteuning bood, het was één van de USP's van met name de G-series.

Ondertussen worden alle Moto's tegenwoordig minstens 2 jaar ondersteund, als is de snelheid niet altijd denderend en garandeert Motorola niets over de ondersteuningsperiode, maar dat doet vrijwel geen enkele fabrikant - voor zover ik weet is Samsung de enige die per model aangeeft tot wanneer de ondersteuning minimaal loopt.
Dank, dat bevestigt grotendeels mijn eerdere opmerkingen.

Dichter bij huis, Motorola vergeleken met álle grote aanbieders zonder Android One, en niet met ééntje die weliswaar Android One biedt om een voet tussen de deur te krijgen in een toch al overvolle markt, maar het ondertussen heel lastig vindt om een bugvrije firmware te bouwen.
Ieder waar voor zijn geld. Een toestel lang ondersteunen kost nu eenmaal geld. Wil je langer updates? Waarom zou je daar dan niet voor betalen? Beetje dubbeltje op de eerste rang idee.

Daar aanvullend op: fabrikanten moeten wel een stuk transparanter zijn op update beleid bij specifieke toestellen de vorm van een duidelijke waarschuwing.
Ja en nee, ik kocht in september 2018 een Sony XZ1 die op 2 september 2017 uitkwam met Android 8.0
Ik draai nu op Android 9,0 en de laatste Beveiligingsupdate is van 1 september 2019.
Sindsdien zijn er, afgezien van de gewone app-updates, geen updates meer geweest.
Deze telefoon koste mij toen 340 euro wat 2x zoveel is als de genoemde motorola dus dat je met een low-budget telefoon niet veel kan verwachten begrijp ik, maar mid-range of voormalig high-end?

De telefoon werkt prima hoor en tegenwoorsdige telefoons zijn mij vaak te breed (breder dan 74mm) en te lang. Met zijn 148mm lengte en "idioot grote" schermranden boven en onder kan ik hem toch niet goed met 1 hand bedienen en ik heb geen kleine handen ofzo.
Het probleem zit hem dan niet zo in het update beleid dat geforceerd zou moeten worden, maar dat het deel wordt van een geïnformeerde aankoop. Maw: zou je dat toestel gekocht hebben met de wetenschap dat de ondersteuning erg kort zou zijn? Iedereen kan dan zijn eigen overweging maken.
Op dat moment waarschijnlijk wel want mijn vorige was zo'n beetje overleden en ik had deze al op het oog.
Achteraf mogelijk niet, maar dat kan ik nu niet bepalen gezien er dus nergens (meer) bij staat hoelang de ondersteuning gaat zijn.
Ik meen dat er nog wel eens bij stond hoeveel updates een telefoon kreeg, maar dat kan ik mis hebben.
Ook merk ik dat tegenwoordig je kan kiezen tussen low-end voor je oma/schoonmoeder, "mid-range" van 500+ of alles daarboven van meestal 750+.

Zelfs een S10, wat alweer 2 generaties terug is, is nog redelijk aan de prijs.
Beide toestellen staan op de lijst die Android 11 krijgen, daarna zal het wel afgelopen zijn qua versie. Nog wel security updates voor een langere tijd.

edit: ik zie nu dat de G30 al 11 schijnt te hebben, Dan is er nog een kansje dat die 12 krijgt. Harde garanties zijn het niet.
P.S. Android 11 voor de G9 play is er nog niet.

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 16 februari 2021 12:00]

Ook hun dure modellen krijgen maar 1 grote android update, jou opmerking slaat nergens op over dubbeltje op eerste rang.
Mijn Realme x koste me maar 140 euro en die krijgt 2 grote android updates (al 1 gehad). Dit is gewoon slecht van motorola en het kost ze veel verkopen.
Grote updates maken niet zo heel veel uit.

Security updates is waar het om draait.

Liever 1 grote update en tien jaar security updates dan drie nieuwe versies en vijf jaar security updates bij wijze van.
Liever beide als het kan toch ?
Voor veel mensen maken grote updates juist ook wel veel uit, je kan niet voor iedereen spreken.
Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. Ik neem aan dat je die Realme X met een leuke aanbieding op Ali ofzo hebt gescoord. Dat toestel moest bij de introductie 220 Dollar kosten in India, omgerekend iets meer dan 220 Euro inclusief BTW. En dat is de goedkoopste versie, die met 128GB geheugen zat op 260 Dollar. Dáár moet je die 180 Euro voor deze Moto G30 dus mee vergelijken, niet met de 140 Euro die jij hebt betaald; de G30 wordt vast ook nog wel goedkoper. Bovendien is de Realme X ontwikkeld voor de Indiase markt, waar het bepaald geen budgetmodelletje is en daar hoort ook een bepaald update-beleid bij (zeker als je het toestel richt op een doelgroep die daar heel gevoelig voor is).

Bij Motorola krijgen de high-end modellen wel degelijk twee Android upgrades, maar de mid-range (waar de G-serie bij hoort) en de budgetmodellen krijgen er maar één. Dat is al jaren zo.

Los daarvan: veel mensen zien frequente updates alleen maar als lastig; nieuwe Android-versies waardoor de telefoon net een beetje anders reageert, of knoppen op een andere plek zitten raken ze alleen maar van in de war. Die willen dat helemaal niet.
En dan zijn er ook hele volksstammen die het geen bal interesseert, zolang het toestel alle apps maar draait en/of mooie plaatjes schiet.
Zijn er mensen die Motorola's links laten liggen vanwege de reputatie betreffende updates? Ongetwijfeld. Zijn er mensen die om die reden juist voor een Motorola kiezen? Zeker weten. Kost het ze omzet? Misschien, maar een uitgebreider update-beleid kost ze waarschijnlijk veel meer...
Daar moet ik je zeker gelijk in geven, ik heb even gekeken en de 140 euro was inderdaad een aardige aanbieding voor de realme x, geen wonder dat ik geen vervanger kan vinden voor datzelfde bedrag met ook een oled scherm.
Volledig mee eens. Heb vorig jaar de moto G pro voor mijn moeder aanbevolen, want die heeft wel android one. Iedere maand netjes security update, en vorige week android 11. Vind ik persoonlijk nog aan de late kant, maar goed, ding gaat gegarandeerd ook nog naar android 12 en krijgt minimaal (ik ga ook uit van maximaal, want motorola) 3 jaar beveiligingsupdates. Niet slecht, ze heeft er 170 euro voor betaald tijdens een scherpe actie.

Valt mij serieus nog mee dat deze G30 met android 11 komt. Had mij niets verbaasd als het 10 was geweest met de belofte van 1 upgrade.
Helaas is er erg weinig keuze voor telefoons met Android One. Ik ben al een tijdje opzoek naar een vervanger voor mijn Nokia 6 eerste generatie. Nokia verkoopt op dit moment de meeste telefoons met android one. Nokia telefoons onder de 300 euro zijn over het algemeen een downgrade qua scherm (lagere resolutie) . Ik had ook nog gekeken naar de Motorola Edge omdat die nu redelijk geprijst is maar het feit dat je op zo'n toestel vanaf releasedatum één android update krijgt is inderdaad waardeloos.

Voor nu dus even afwachten. een tijdje terug heb ik nog een Moto G 3de generatie gehad. toen der tijds had Motorola wel goede updates, gewoon twee jaar ondersteuning. Hopelijk komt dat weer terug, of in ieder geval meer keuze met android one.
Voor dat geld koop je toch om de 2 à 3 jaar weer zo'n koopje. Ben je alsnog voor de helft van t geld klaar t.o.v. een middagje.
Ik doe dit al jaaaaren zo.
(En bij pech kun je altijd de niet zo ouwe oude even hergebruiken, altijd bereikbaar 🤭)
Waarom zou je een 90hz scherm willen, terwijl de resolutie nog niet eens FHD is? Ik snap deze keuze van Lenovo niet helemaal. Misschien mis ik iets?
Omdat het soepeler scrollen is met een 90hz scherm. Rustiger voor het oog.
Een hogere resolutie is ook rustiger voor het oog, 90hz merk ik weinig van.
Ik wel. Nadat ik voor het eerst een 90hz scherm heb ervaren heb ik de maand erna er zelf een gekocht met een 90hz scherm terwijl er niets mankeerde aan mijn oude mobiel.
Ik vind het zeker de extra batterijdrain niet waard, want dat doet het, het zorgt voor veel extra stroomverbruik.
Ik merk daar niets van omdat de accu van de nieuwe telefoon ook weer groter was.
Zal wel bijna niets meer kosten.
Ik heb sinds gisteren een telefoon met 90hz scherm en wil nu al bijna niet meer terug. Dacht dat het vooral marketing praat zou zijn, maar het maakt echt verschil. Scrollen, zeker door veel tekst als bijvoorbeeld Reddit, ziet er veel rustiger uit voor je ogen
Doe mij maar een amoled met 60 hz dan met een fatsoenlijke resolutie, dan kan die 90hZ me gestolen worden.
Ik kijk nooit op Reddit via mijn pc, laptop. Altijd via mijn telefoon
Wat moet je met 5G op zo'n telefoon.

Wat heeft 5G sowieso voor meerwaarde op een mobiel?
De verschillen met 4G+ zijn minimaal, misschien zelfs alleen meetbaar, maar niet merkbaar. Toch vind ik het wel prettig dat de fabrikanten 5G inbouwen. Anders krijg je straks het kip ei verhaal. Als alle toestellen nu al eens klaar zijn om de nieuwe techniek te gebruiken, dan kunnen de providers de snelheid straks weer opvoeren.
Dat Nederland geen 5G heeft betekent niet dat andere landen het niet hebben.
Als je er vanuit gaat dat veel mensen minimaal 2 jaar met een telefoon doen is dit wel een prettig idee.
5G gaat vooral op drukke plaatsen veel profijt bieden.
Wat voor profijt???

Heb nog nooit op drukke plekken problemen met mobiel gehad.
4G had soms op drukke punten moeite met bandbreedte. Ik reis veel met het OV en op bijvoorbeeld Utrecht Centraal was het pre-covid in de spits soms lastig 4G te gebruiken. Maar denk ook aan bijvoorbeeld voetbalstadions waar deze techniek veel meerwaarde kan hebben.
Ook ik maak het zeer regelmatig mee. Utrecht Centraal, Paris Gare du Nord, Castlefest, Pinkpop, wedstrijden Ajax, wedstrijden Oranje, om maar wat zijstraten te noemen. Ik en al mijn vrienden idem dito.
je moet tijdens een wedstrijd van Ajax ook naar t veld kijken en geen 4k video streamen!
Ach, je moet toch wat als je eens een team goed wilt zien spelen :+
Tegenwoordig (lees minimaal een jaar geleden) gaat het goed qua bereik op drukke plekken. Maar ik heb jaren geleden meerdere malen in een volle Kuip gezeten waar whatsappen echt niet mogelijk was. Heb ik het wel over 2015 en eerder.
Nu heeft 5G nog niet zoveel toegevoegde waarde, mogelijk over een paar jaar wel, maar mijn gok is dat je de komende jaren 5G nog niet heel erg zult missen. Nu een toestel zonder 5G kopen ga je echt geen spijt van krijgen.
Weer een 662 chipset, een toestel dat begint te stotteren als je een streamingsapp opengooit en een video start. Zeker met tv apps. Ik heb ook zo n play terug mogen sturen. Vermeid alles met een 662 chipset want het is pure troep.
Heb je daar ook een bron voor? Ik ben wat aan het zoeken geweest op Google en vond geen problemen met streaming apps.
Het zou mooi zijn als er een wat compactere Moto zou komen. Ik heb nog steeds mijn trouwe G5 Plus uit 2017 in gebruik, maar die zal op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Vanwege goede ervaringen met dit toestel neig ik weer naar een nieuwe Moto, maar ik heb geen zin in een nóg groter toestel.
Het zou mooi zijn als er een wat compactere Moto zou komen. Ik heb nog steeds mijn trouwe G5 Plus uit 2017 in gebruik, maar die zal op een gegeven moment aan vervanging toe zijn.
Maar de G5 Plus kreeg maar 1,5 jaar updates, als je 'm tenminste net na het uitbrengen al gekocht had, en dat zal geheel volgens Moto traditie bij dit toestel niet anders zijn. Ruk dus.
Dat is inderdaad een noemenswaardig nadeel. De laatste security patch die het toestel heeft ontvangen is van februari 2019. Misschien een domme vraag, maar in hoeverre levert dit eigenlijk veiligheidsrisico's voor mij op? Het OS is Android 8.1 en al m'n apps houd ik wel goed up to date.
Bestaan er nog Android telefoons onder de 5,5 inch ? Ik denk niet dat het nog gemaakt wordt. Groot en breed is de norm waar 20:9 een standaard aan het worden is. Er zal een tijd komen dat 8 inch tablets zullen verdwijnen en worden vervangen door zo n toestel. Of je kan terug grijpen naar retro meuk op Amazon voor een prikje. Of ga lekker voor de nieuwe Nokia 8000 4g met kaios. Dat noem ik pas modern en compact. :Y)
Als ze hem 5,5" hadden gemaakt met eventueel 1000mAh minder dan zou ik hem zo kopen.
Toen de Moto G nog 5" was, had die een accu van 2390mAh. Dat was al best goed in 2015. (voor mij althans).
Het gaat tegenwoording niet meer om inch, het gaat meer om hoe groot de body is, omdat de body to screen ratio's zijn veranderd.
Ah, de zoveelste phablet. Goeie prijs voor de specs, maar voor mij helaas 3cm te groot. Waarschijnlijk te veel gevraagd om hier een 'compact' versie van uit te brengen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee