'Path of Exile 2 komt waarschijnlijk pas in 2022 uit'

Het vervolg op Path of Exile komt waarschijnlijk pas in 2022 uit. Door het coronavirus loopt de ontwikkeling van de game vertraging op, zegt Grinding Gear-directeur Chris Wilson in een interview.

Wilson houdt in een interview met PCgamer nog een slag om de arm en noemt geen harde releasedatum voor Path of Exile 2. Op de vraag of de game pas in 2022 verschijnt, antwoordt hij: "Ja, dat lijkt me accuraat." Wilson sprak tegen de website over de aankomende opvolger van de originele game, die zich twintig jaar later afspeelt. De ontwikkeling van de game loopt volgens hem vertraging op door het coronavirus.

Dat zou met name komen doordat de gameontwikkelaar uit Nieuw-Zeeland moeite heeft nieuw talent aan te trekken. "We hebben moeite om internationale werknemers aan te nemen omdat de grenzen van Nieuw-Zeeland nog steeds dicht zijn", zegt Wilson. "Dat houdt de exponentiële groei van ons team tegen. De snelheid van onze ontwikkeling gaat niet zoals we gehoopt hadden." Een ander probleem is volgens Wilson dat het werk aan bestaande updates voor de originele game ook trager verloopt door al het thuiswerken, ook een gevolg van de pandemie. Dat zou meespelen in de vertraging van het vervolg. Wilson zegt dat de ontwikkelaar waarschijnlijk aan het eind van dit jaar een definitieve releasedatum voor Path of Exile 2 kan geven.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-01-2021 • 14:48

54 Linkedin

Reacties (54)

54
53
24
6
1
25
Wijzig sortering
Grappig dat iedereen afknapt op de skill tree. Ik vond dat wel meevallen, maar dat je de helft van de tijd aan het traden bent ipv spelen is voor mij de reden dat ik het niet meer wil spelen
Dit ^, zo sta ik ook erin.
De skilltree is juist het gave van PoE. Snap dat het voor een beginner behoorlijk overwhelming kan zijn maar uiteindelijk zit er ook heel veel logica in. Als je, ik noem maar wat, een build speelt waar je lightning damage doet en je moet op je tree kiezen tussen een node die +x% cold damage of +x% lightning damage geeft dan lijkt me dat een heel makkelijke keuze. De kleine nodes die wellicht maar een paar % increased damage geven lijken wel onbelangrijk maar dat soort nodes leiden meestal naar een grotere node die build bepalend kan zijn.

Wat betreft het traden is het m.i. een eigen keus. Sommige spelers vinden het geweldig om veel te traden en items te flippen met winst. Ik vind traden ook niet zo.... altijd net als je lekker in een instance bent krijg je een bericht voor een trade. Daarom zet ik ook eigenlijk geen goedkope items meer in de verkoop... alleen items die echt de moeite zijn. Als je niks in de verkoop hebt staan ben je er ook geen tijd aan kwijt en al zeker niet de helft van de tijd.
wat een non-argument, er zijn specifieke servers zoals SSF en SSFHC waar trading uit staat. trading is nergens een verplichting.

Je mag/kan de hele dag te farmen voor gear drops en upgrades maar dan moet je niet gaan klagen als je geen drops krijgt die je zoekt.
Ik heb de normale PoE gespeeld en vind het echt niks. Blijf Diablo 3 beter vinden.

Als ik die skill tree van PoE zie en weet dat het bijna onmogelijk is om een totale skill reset te doen ben ik weg. Veels te complex gemaakt.
Grim Dawn is een dikke tip voor mensen die iets tussen diablo 4 en PoE zoeken.

De focus ligt meer op a la diablo 2 op verhaal, plezier, uitdaging en impact van hun keuzes in skills/gearing en een loot/gearing systeem a la diablo 2 zoeken zonder dat het totaal doorslaat zoals PoE.

Ik merkte dat ik in PoE niet lekker mijn eigen keuzes kon maken/exploreren in mijn character en eigenlijk op mijn eerste playthrough gedwongen werd een build guide te volgen. En specifieke gear moest kopen van andere spelers. Grim Dawn heeft dat totaal niet en vee is leuk en viable

Aan de andere kant; laatst diablo 3 proberen opnieuw te spelen met een vriend maar de hele story campaign is zacht uitgedrukt vrij saai te noemen.. zowel qua gemis aan uitdaging (je kunt niet moeilijker niveau dan hard kiezen tot je 1x door de campaign heen bent van 30 uur), qua gearing (alles schaalt exponentieel van een paar primaire stats, het heeft geen zin langer erover na te denken want met 10m vind je iets wat 2x zo goed is) en een oninteressant verhaal/dialogen. Zal bij endgame en rifts wel anders zijn maar ik wil ook voor dat moment plezier hebben.

Daarnaast voelde in d2 elk monster wel speciaal aan of deed iets waar je zomaar dood door kon gaan als je en bepaalde resistance niet op orde had of op de verkeerde plek stond. D3 voelt meer als 10.000 vijanden en effecten die uiteindelijk samen te vatten zijn in het ene power lvl versus het andere power lvl. Niets van het verhaal of de vijanden was voor mij memorabel behalve de eerste paar treasure goblins.

Ik hoop erg dat er meer ARPGs in de style van diablo 2, torchlight 2 en grim dawn gaan uitkomen in de toekomst.

Verhaal, plezier, unieke characters en een gezonde balans van uitdaging en beloning voor ook de spelers die niet enkel in de endgame geïnteresseerd zijn.

Ik hoop dat diablo 4 en de campaign uitbreiding van PoA veel goed gaan maken
Is de D3 campaign nog altijd 30 uur? Het is een tijd geleden dat ik deze doorspeelde, maar in mijn beleving liep je er altijd vrij snel doorheen. Volgens mij heb ik zelfs ooit wat achievements behaald om iedere act in iets van een uur te doen. dat is uiteraard niet tijdens de eerste playtrough geweest, maar ik kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat een eerste playthrough gemiddeld 6 uur per act duurt op dit moment.
Heb je de Diablo 2 mod al geprobeerd in Grim Dawn. Knap stuk werk. Diablo 2 classes met Grim Dawn classes combineren is erg leuk (of Diablo + Diablo, Necromancer + Druid).

https://www.reignofterrorgd.com/

[Reactie gewijzigd door Jron667 op 9 januari 2021 14:14]

Precies mijn gevoel over Diablo 3 ook. De eerste play through is gewoon saai, makkelijk en keuzes hoef je niet te maken door dat vreemde scaling system. Verder spelen is dan ook niet interessant meer. D2 vond ik fantastisch.
Dat is niet waar wat je zegt. Je kan vrij eenvoudig je hele skill tree omgooien m.u.v. je specialisaties die je in het labyrinth haalt. Je moet dan echter wel gaan traden voor "Orbs of Regret". Wat vaak niet meer kost dan 20 "Chaos Orbs" (De meest gangbare currency in de game)

Wat wel klopt is dat Diablo 3 veel simpeler is. Bij PoE moet je wel net even iets meer nadenken, waardoor ik het juist veel leuker vindt dan Diablo 3, maar dat blijft natuurlijk een smaak dingetje waar ieder ze eigen mening over heeft.

[Reactie gewijzigd door W4cko0 op 8 januari 2021 15:19]

Je kan de ascendency ook respecen. kost alleen wat meer orbs of regret. (dacht 5 per ascendency point) Je kan zelfs je ascendency veranderen als je de labyrinth nogmaals doet.

Refunding
Refunding one Ascendancy skill point requires five regular refund points. When all points are refunded, use the Altar of Ascendancy in the Labyrinth treasure room in any difficulty to select a new Ascendancy class.

bron: https://pathofexile.gamep...ass#Ascendancy_skill_tree

[Reactie gewijzigd door Nuc op 8 januari 2021 16:26]

Ik heb dik 1500 uur in PoE en snapte er in het begin ook geen snars van.
Wat mij hielp zijn forum guides, door daar een aantal van te volgen begon ik de rode lijn te ontdekken.
Daarnaast zijn tools als path of building en poe.ninja erg handig om builds te plannen en inspiratie op te doen.

In harvest league heb ik voor het eerst een build zonder guide gedaan, een bleed spectral shield throw gladiator. Heb dat character uiteindelijk helemaal naar lvl 98 weten te pushen en een aantal zeer goede items weten te craften.

PoE moet je echt leren, guides en tools kunnen hier gigantisch mee helpen en als je het eenmaal een beetje door begint te krijgen is PoE in mijn ogen een van beste arpgs ooit, juist omdat er zoveel diepte in zit.
Dit, je moet bijna een hele studie volgen om die skilltree nog te snappen. Zat op een gegeven moment alleen maar builds te googlen omdat je uit 10000 opties echt geen coherente spec uit jezelf kan maken.

[Reactie gewijzigd door xtrmx op 8 januari 2021 15:13]

Je zegt het helemaal verkeerd. De skill tree is prima te begrijpen, maar doordat er zoveel opties zijn hebben veel mensen last van 'analysis paralysis' combineer dat met een sterke drang om alleen de meest optimale keuzes te willen maken, dan zitten redelijk wat mensen opeens met het handen in het haar. Dit ligt imho niet zo zeer aan het spel, maar aan de speler.
Je hebt daar helemaal gelijk in maar tegelijkertijd genereert het spel een soort van information overload.

Door mensen zo veel keuzes te geven, raken mensen de weg kwijt en zien ze door de bomen het bos niet meer.
Sommige kunnen dat beter verwerken als andere.

Maar als game developer zou je daar toch enigszins rekening mee kunnen houden, zeker als je meer spelers wil trekken.
De learning curve is inderdaad ZEER stijl. Maar dat is ook de charme van het spel. Doordat het zo complex is met een information overload, heb ik heel veel voldoening wanneer ik een build maak die ver in de end-game content kan komen.

Voor mij persoonlijk is deze game 1 grote uitdaging, dan niet zozeer om je reflexen en technieken, maar om iets te laten werken in het spel.

Het is een spel voor mensen die willen rekenen, managen, uitdaging zoeken, ergens tijd in willen steken. Niet een spel die je op een zondag middag even een uurtje aan kan raken en je voldoening geeft met een paar keer in de roos schieten.

Soms verlang ik naar een spel die oprecht moeilijk is, ipv punt A naar B rennen met een verhaal. En PoE is die game voor mij.
Precies dit.

Dit is de pracht (dat hoogst haalbare willen) en achilleshiel van dit soort games.

Want je skillstree graden naar 'fun hebben' is vaak totaal iets naders dan 'optimaal'.
Skills die je moveset verreiken of gewoon die verschrikkelijke passive skills die je nummertjes wat omhoog gooien. Van die passive skills die je vanaf een bepaald moment ook moet blijven voeren.
Warmth in Diablo 2 als ik me niet vergis.

Path of Exile nooit opgepakt, maar zou nu per definitie de voorkeur geven aan complex tov het bijna vlakke D3. Hoop echt dat Diablo 4 een enorme stap voorwaarts gaat zijn. De game heeft het nodig.
Klopt, er zijn veel mensen die hier keuzestress van krijgen. Ik in het begin ook en heb het spel daardoor lang aan de kant gelegd tot ik toch maar eens de moeite heb genomen om het verder te bekijken. Ik vind het daardoor zelfs beter dan pakweg een Diablo 3.
Klopt, precies! Ik geloof dat spelers initieel vaak bij (zeker bij Action RPG's) aangetrokken worden met het "Bouw je karakter/Bepaal je speelstijl hou jij het nu precies wil"-aspect van zo'n games, maar als puntje bij paaltje komt willen diezelfde spelers toch ook weer vaak de meest optimale build voor hunclass, of dat nu hoogst mogelijke DPS is of de beste PvP-variant.

En dat sloopt het aspect "Bouw hoe je zelf wil"-fantasie natuurlijk, omdat dan vaak juist de 'Meta' builds worden gevolgd (ter opoffering van je eigen speelstijl te kiezen). Niets mis mee, denk je dan - je kiest toch zelf wat je doet? Het problematische daarin zit'm hoe de content van de game is opgebouwd? Sluit die vooral aan op de meta & optimale builds? Dan is je klas bouwen zoals je zelf wilt (zonder bonussen te stacken, enz...) vaak niet erg realistisch om de gehele game of toch zeker end-game content door te komen. Maakt de game het dan weer makkelijk om voor non-meta builds mee te kunnen draaien? Dan heet is resultaat al vaak dat optimale builds dan weer compleet overpowered zijn. Het is natuurlijk een beetje aan devs om daar balans in te houden & meestal schommelt het wel tussen die twee hoor.

[Reactie gewijzigd door Sindital op 8 januari 2021 15:44]

Skilltree was het probleem niet voor mij. Daar heb je guides voor.

Inventory management. Daar lag voor mij het euvel. Pak 5 dingen op en BAM inventory vol. Erg vermoeiend en vooral tijdrovend. Extra bagspace bestaat niet. Het spel zelf is gratis, dus een betaalde optie voor bagspace had ik geen issue gevonden.
Tja, dat is een keuze.
Misschien moet je PoE niet beschouwen als een gratis spel?
Het argument is dat er absoluut geen sprake is van pay-to-win, maar alleen van (een beetje) pay-to-play. En daar heb ik geen moeite mee. Die lui van GGG moeten ook eten.
Ik speel PoE nu een jaar of 3 en heb er in die tijd al meer geld gestoken dan in enig ander spel, en vrijwel alleen in stashtabs. Geen moment spijt van.
Amen. Ik heb dat uitzoekwerk aan een paar vrienden gelaten en concentreerde me op het spelen. Een spelletje moet wel een spelletje blijven, werk heb ik al genoeg :)
Ik vond het wel meevallen. Ik deed maar wat maar ben niet echt geinteresseerd in endgame content. Zelfs dan is het spel kipsimpel uit te spelen.
Denk toch dat je in de minderheid bent, PoE heeft best wel een gigantische playerbase ondertussen hoor. Heb zelf al een paar leagues niet meer gespeeld maar heel dat skilltree ding valt eigenlijk best goed mee omdat je zo snel levelled en de currency die je nodig hebt om je skilltree te resetten is best goedkoop. Het spel vergt wel kennis. De meeste mensen resetten hun skilltree ook niet, zij levellen gewoon een nieuw mannetje met gevonden currency en gear van hun ander waardoor het allemaal heel erg snel gaat.

Twee heel andere games wel, dus je kritiek wil ik zeker niet onderuit halen, Diablo 3 zal gewoon meer voor jou zijn.
Denk dat juist de aantrekkingskracht is, en waarin het zich onderscheid van Diablo 3.

Heb zelf een uur over 40 in Diablo 3 gestoken, en dat vond ik toch niet de uitdaging hebben die ik zocht. Path of Exile kon mij een goede 60 uur bezig houden voordat ik er ongeveer mee klaar was.

Wat beide games wel heel slecht hebben... is een einde. Beide spellen stop je met spelen uit verveling, niet omdat je iets speciaals hebt bereikt. Beetje het hele probleem van dit genre.
Einde vorig jaar met 4 man PoE soort-van-lan gedaan, maar na 2 dagen inderaad mee gestopt omdat je de skilltree build enorm invloed heeft (zeker met de bufs) rond act 5/6 en je vervolgens dus weer opnieuw kan gaan beginnen. Daarnaast hadden we er last van dat met 4 man je bijna niet meer zag wat je deed door alle splash effects en dingen die in het rond vlogen. Daarnaast ook last van de loot drops, enorm veel om doorheen te filteren waarbij niet alleen stats van toepassing zijn maar ook de slots én links. Op zich waren de active skills wel leuk om uit te wisselen en te gebruiken, al dan niet met ctrl, wat meer flexibiliteit geeft dan D3 heeft in active skills.

Voornaamste voor mij was echter wel die passive skill tree en niet weten wat waar zat of hoe belangrijk het is. Ik wil hiervoor niet 3 keer een nieuw character moeten starten.
Jammer dat je zoveel -1 en 0 scores krijgt, maar ik ben het helemaal met je eens. Op zich vind ik PoE een toffe game, maar elke keer als ik de skill tree zie dan raak ik de wanhoop nabij. Zoveel keus (en elke keus lijkt nogal weinig uit te maken op zichzelf) dat ik niet weet wat te kiezen en ook een build guide moet zoeken om door de bomen het bos te zien.
Ook vind ik het loot systeem totaal niet cool en dat je door spullen te verkopen weer andere spullen krijgt enzo, dat ligt me niet.

Anyway, dat allemaal gezegd... Ik vind die gameplay preview er wel onwijs tof uit zien en dan krijg ik toch wel kriebels om het te spelen... 😅
Eens.

PoE is voor mensen die excell sheets leuker vinden dan de game zelf 🤣
Nou vind ik poe voor veel meer redenen niks Maar De skilltree is juist simpel. Er is relatief weinig keuze (veel paden zit je redelijk “vast “ aan) heel veel statnodes ed. Lijkt veel is weinig(relatief).

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 8 januari 2021 16:41]

Het lijkt alleen maar complex, meestal heb je maar 1 of 2 sterke builds, maak je wat anders dan krijg je amper wat plat, de eerste beste reset Worden die builds keihard generfed kan je weer een andere build beginnen. Wat het spel enorm mist is dat je niks zelf kan vinden en moet traden voor items. In een goede arpg moet je zelf instaat zijn om items te vinden dat juist het leuke ervan.
Ach, ik vermaak mij nog PRIMA met PoE "1" 15 jan. weer een giga update wat weer heel erg tof gaat worden! :)

Mocht je het nog nooit gespeeld hebben, zou ik zeggen, probeer het spel eens! Het heeft best een behoorlijke learning curve maar het is zo erg de moeite waard!
Ben heel benieuwd! Jammer dat het project vertraging op loopt, uiteraard wel te begrijpen. Word dit ook weer F2P?
Ja, PoE is en blijft free to play, PoE2 is ook geen losse game, je start gewoon een andere campaign met andere regels en skilltree op vanuit hetzelfde spel (voor zover ze zelf hebben gezegd)
Dat is best jammer. PoE is niet echt goed geoptimaliseerd. De laadtijden zijn vreselijk, daar zouden ze echt een mega overhaul nodig voor hebben want niet mogelijk is door hetzelfde spel op te starten.
Speel je het spel toevallig vanaf een HDD en niet een SSD? Ik heb heel veel uren in dit spel zitten en de laadtijden zijn rete snel. Ik heb dan ook wel een 2k gaming pc. Wellicht dat daar het verschil in zit.
Mijn ervaring met PoE op HDD is dat de laadtijden wel meevallen, maar de game gaat haperen wanneer er iets geladen wordt, bijvoorbeeld bij het droppen van loot, dit kon nog wel eens naar uitpakken op hardcore characters. :+
Een 2k gaming PC? Het spel draait nog op een Voodoo kaart?
Zelfde ervaring als jou, denk niet dat ik ooit langer als 2-3 seconden moet laden ergens.
Qua perfomance in T19 100% delirius maps valt er nog te discuteren maar hier door brute hardware overkill zit ik ook nooit onder de 100+ fps...
Laadtijden heb ik helemaal geen problemen mee, en ze hebben in de afgelopen 2-3 jaar echt enorme sprongen gemaakt in optimalisatie.

Zelfs met een goedkope SSD zou je laadtijd hooguit een paar seconden moeten zijn
Van wat ik heb begrepen is het geen écht vervolg, maar meer een grote update van de bestaande game, dus geen nieuwe aparte game. PoE 2 slaat op de nieuwe campaign waar je doorheen speelt. De oude zou wel optioneel te spelen moeten blijven.
Ik denk het wel ja ik geen vertrouwen in Diablo 4.
Ik ga PoE weer proberen als het uitkomt
Volgende week is er een gigantische patch met veel content.

De game is altijd in development
Ja het blijft f2p, daarbij komt dat alle mtx van 1 gewoon overgedragen worden naar 2, wat een ongekend goede stap is van GGG en een mooi voorbeeld is naar andere games.
Blizzard kennende zal het wel 2024 worden voordat het uit komt maar ik hou Diablo 4 zeker in de gaten. Diablo 3 heeft me niet lang kunnen boeien dus speel al jaren PoE en elke league heb ik weer enorm veel zin om met een (nieuwe) build aan de gang te gaan. Doen ze toch wel goed voor een gratis game. Misschien tijd dat ik weer eens een support pack koop om ze te ondersteunen!
*knip*

[Reactie gewijzigd door ggiloo op 8 januari 2021 16:00]

hoe is PoE tegenwoordig qua engine. Ik heb het eigenlijk nooit meer gespeeld nadat ik de eerste paar jaar iedere keer afknapte op de 'vloeiendheid' van de gameplay. Dat had D3 veel beter op orde waardoor mijn keuze destijds eigenlijk meer op D3 gevallen is en ik uren en uren D3 gespeeld hebt tot een paar jaar geleden.
Vroeger was de de-sync heel erg vervelend waardoor veel mensen afknapten op t spel. Dat is gelukkig nu voorbij met de zogenaamde lockstep modus. Er gebeurt wel veel op t scherm dus als je van alle effects wil genieten moet je wel een redelijk systeem hebben.

Anders gewoon weer eens aanslingeren en kijken wat je er van vindt. Da's het voordeel van een gratis spel :)
Word inderdaad weer F2P, eventuele MTX die je al in POE 1 hebt, gaan gewoon mee naar POE 2
Ik wacht wel op Diablo 4 . Zeker na de laatste developer update veel meer vertrouwen in gekregen, de route die ze nu in slaan is de juiste.
POE is echt een geweldig spel, met een prima FTP model. Alleen kan ik het niet spelen omdat de camera te dicht is ingezoomd. Ik kan er maar niet aan wennen :-) Drie keer geprobeerd, en daar drie keer weer op afgehaakt.
Ik denk dat de skill tree en de builds die het mogelijk maakt nou niet echt bepaald saai zijn te noemen. Maar ja, inderdaad, dat blijft.

Over de skill tree, die saaie nodes bewandel je om bij de leuke te komen.
Yup. En elke league zijn er nog steeds maar een handvol builds die werkelijk echt viable zijn voor endgame. De competitie doet hetzelfde met veelal veel minder belachelijke skill trees en ingewikkelde systemen.
Maar daar moet je 3 jaar wachten op een nieuwe uitdaging.
PoE regelt 4 (vier!) keer per jaar die nieuwe uitdaging voor je. :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee