Container met asteroïdengruis van ruimtesonde Hayabusa2 landt op aarde

Een samplecontainer van de ruimtesonde Hayabusa2 is met succes op aarde geland. De container is door de ruimtesonde naar de aarde gestuurd na een bezoek aan de asteroïde Ryugu, waarbij gruis werd verzameld.

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA bevestigde op Twitter dat de operatie een succes was. Op een hoogte van ongeveer 10 kilometer boven de aarde klapte de parachute uit, zoals gepland, waarna de capsule in de woestijn in het zuiden van Australië landde. Wetenschappers hebben de container weten te vinden en gaan de komende tijd onderzoek doen naar de materialen die opgevangen zijn in de samplecontainer. Daarbij hopen zij meer te weten te komen over het ontstaan van leven in het zonnestelsel.

Hayabusa2 werd in 2014 gelanceerd en kwam na een aantal jaren aan bij de asteroïde Ryugu. Door het afvuren van een 'kogel' op het oppervlak van de asteroïde werden stof en kleine steentjes losgemaakt en opgevangen door de sonde.

Hayabusa2 begon een jaar geleden aan de terugreis naar aarde om de samplecontainer af te leveren. De ruimtesonde zelf gaat nu op doorreis naar een andere asteroïde, met de naam 1998 KY26. Er is nog voldoende brandstof aan boord om de reis te maken, al wordt de aankomst pas in 2031 verwacht.

JAXA Hayabusa2 landing juli 2019

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

06-12-2020 • 09:21

101

Reacties (101)

101
94
42
7
0
34
Wijzig sortering
Mooie foto van de re-entry van de capsule: het lange (ionisatie-) spoor, met daarboven Hyabusa2: het korte (door de zon verlichte) spoor.

En hier nog een foto van het lichtspoor van de capsule aan de Australische hemel.

[Reactie gewijzigd door Flori op 22 juli 2024 22:30]

hopelijk hebben de afdichtingen de landing overleeft en is er niets besmet geraakt met rommel uit de omgeving van de landing.
Hij is toch al niet te pletter gestort zoals de Genesis... maar hopelijk is de aarde niet besmet geraakt met rommel uit de ruimte. Geen The Walking Dead toestanden graag! :)
Indien je geen wetenschapper bent met master+doctorate, heb je geen rechten bij dit onderwerp 8)7
Tsja. Beetje jammer. De maand wordt namelijk al gezien als niet wetenschappelijk interessant om verder te onderzoeken mbt het ontstaan en wordt nu dus ook gebruikt als onderzoeksveld voor forward- en back contamination onderzoek wat weer belangrijk is voor een marsmissie.
Currently, the Moon has no contamination restrictions because it is considered to be "not of interest" for prebiotic chemistry and origins of life. Analysis of the contamination left by the Apollo program astronauts could also yield useful ground truth for planetary protection models.[46][47]
Echter hebben we in 2019 een israelische sonde naar de maan gelanceerd (helaas gecrashed) met beerdiertjes aan boord. Dit zijn zeer resistente micro organismen die het veel langer hebben uitgehouden dan gedacht (beresheet incident). Gezien het onderzoek naar de appollo landing site is het dus wel degelijk van belang om dit soort onderzoek serieus te nemen.

[46] Mars and the Moon (C. A. Conley & J. D. Rummel Acta Astronautica 63 1025–1030 (2008)) http://planetaryprotectio...ta_Astro_PP_Mars_Moon.pdf

[47] Biological contamination studies of lunar landing sites: implications for futureplanetary protection and life detectionon the Moon and Mars, D.P. Glavin, J.P. Dworkin, M. Lupisella, G. Kminek and J.D. Rummel,International Journal of Astrobiology (2004) doi:10.1017/S1473550404001958
https://www.academia.edu/...tion_on_the_Moon_and_Mars
Hoe groot is de kans dat zo'n hoopje gruis een onbekend ("buitenaards") virus, bacterie of organisme bevat?
We weten nog vrij weinig af van het leven buiten onze aardbol, dus ook niet wat voor rariteiten er allemaal te vinden zijn en/of hoe deze risicoloos te onderzoeken zijn.
Ga er maar van uit dat deze vraag bovenaan het lijstje staat van de onderzoekers en dat ze alle mogelijke maatregelen nemen om besmetting (beide kanten op) te voorkomen.

Die kans is overigens niet nul, er is een theorie die zegt dat het leven op aarde is ontstaan doordat meteorieten het benodigde startmateriaal bij ons brachten. En nog steeds landen meteorieten intact op aarde en brengen dus potentieel materiaal op aarde.
Het benodigde startmateriaal != leven. Voordat je uit een paar complexere moleculen een levend organisme hebt ben je wel weer een paar miljard jaar verder...
Afhankelijk van hoe je alle variabelen in de vergelijking om die kans te berekenen invult niet helemaal nul, maar laten we zeggen sowieso een nul een komma een heeeeleboel nullen en dan misschien eens een keer een cijfer.

Ik zou me drukker maken om de virussen en bacteriën die we hier al volop hebben als ik jou was.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 22:30]

Die kans is nihil, wellicht teveel science fiction gekeken?
Er landen jaarlijks tientallen meteorieten op aarde. Nog nooit zijn er sporen van leven of hints van complexe organisaties moleculen aangetroffen. Men denk dit te kunnen zien als het aanwezig zou zijn op basis van chemische reacties die plaats vinden voor en tijdens de afdaling naar aarde.
De kans dat die in dit gruis voorkomen is veel kleiner dan de kans dat het via een meteoor op aarde.

Zelfs als er virussen of andere organismen aanwezig zouden zijn zak het geen gevaar vormen. Dit gruis zal uiterst goed beschermd worden tegen elke vorm van blootstelling aan de aardse atmosfeer en aarde organismen om vervuiling en verandering te van de samples te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 22 juli 2024 22:30]

Op zich zou een beschrijvende tekst bij de foto niet misstaan. Ik heb geen idee waar ik naar kijk.
De tekst is enkel voor Premium members zichtbaar :Y)

Nee serieus antwoord, ik vroeg het mij dus ook af. Mooie foto, maar wat zien we eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door Drardollan op 22 juli 2024 22:30]

Het ziet eruit als een screenshot van een interlaced video...
Is het niet de toenmalige boor in de asteroïde destijds?
Het ronde "witte plaatje" had net het oppervlak van planetoïde Ryugu aangetikt waardoor je stof en gruis alle kanten op ziet vliegen.

Heel fraai te zien op dit filmpje, wat hier trouwens 5 x versneld wordt weergegeven. Dit is de eerste bemonstering. En hier een filmpje van de tweede.

Later zou een impactor een krater slaan in Ryugu waardoor ondergrond die nooit bloot had gestaan aan zonlicht kon worden bemonsterd. Dit filmpje van die inslag is gemaakt met 420 fps en wordt hier 14x vertraagd afgespeeld.

Ten slotte foto's van voor en na de inslag van de impactor op Ryugu.

[Reactie gewijzigd door Flori op 22 juli 2024 22:30]

Van deze foto's had ik vroeger ook op filmrolletjes; meestal de eerste.
Soms stond er nog een punt van mn schoen op..

:)
"Vier seconden na de landing maakte de CAM-H-camera van Hayabusa2 deze foto."

Dit stond bij deze foto van een vorig bericht.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 22:30]

Bekijk dit filmpje even. Dit is de eerste bemonstering, zonder de inslag van de "impactor".

Voor meer filmpjes zie mijn reactie op @Drardollan .

[Reactie gewijzigd door Flori op 22 juli 2024 22:30]

Mensen kunnen toch retecoole dingen bouwen. En deze keer niet eens om elkaar bij bossen uit te moorden. Er is hoop. 8-) _/-\o_
Wacht maar tot er iets waardevols in het gruis gevonden wordt.

De nieuwe wapenwedloop is al zichtbaar aan het worden, gedoe om het mijnen van "spul in space" is de volgende stap.
China die graag de maan afgraaft (wat Rusland, de VS en vele andere landen ook wel willen), private bedrijven die koloniën willen stichten op andere plekken dan de aarde, asteroïden die maar nutteloos rondzwerven vol met leuke grondstoffen..

Nu we de wereld redelijk verdeeld hebben (op grote schaal), verplaatst het landjepik zich gewoon naar de ruimte, met mogelijk alle oorlogen, ellende en doden in het kielzog.
Vooralsnog zijn de hoge kosten en de beperkte transport capaciteit niet echt interessant... of er moet een bepaald materiaal worden gevonden dat met zeer kleine hoeveelheden al veel waard is..
Persoonlijk zou ik het niet eens erg vinden als we een lege kale planeet als de maan zouden afgraven als we hiermee de Aarde kunnen besparen.
Persoonlijk zou ik het niet eens erg vinden als we een lege kale planeet als de maan zouden afgraven als we hiermee de Aarde kunnen besparen.
Totdat blijkt dat door de verandering van zwaartekracht van de maan, gewassen op aarde niet meer goed groeien en eb en vloed verstoord wordt. Of dat door de extra kraters de maan minder licht weerschijnt, en bepaalde diersoorten daardoor niet meer 's nachts kunnen jagen. etc.
Welke "grote" keus de mensheid ook maakt, er loert altijd nieuw en onbekend gevaar.

Het gat in de ozonlaag zag ook niemand aankomen toen drijfgas was uitgevonden. En bij de uitvinding van de benzinemotor dacht ook niemand; oei, als we er hier 4 miljard van hebben is dat misschien onhandig :)

Punt is; zomaar "voor" het afgraven van een andere planeet zijn, is risicovol.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 22:30]

Totdat blijkt dat door de verandering van zwaartekracht van de maan, gewassen op aarde niet meer goed groeien en eb en vloed verstoord wordt. Of dat door de extra kraters de maan minder licht weerschijnt, en bepaalde diersoorten daardoor niet meer 's nachts kunnen jagen. etc
Je moet wel ongelooflijk veel materiaal van de maan afhalen om een verschil te maken. Je kunt zelf vrij eenvoudig het rekensommetje maken, maar ik vond het ook leuk:
Massa maan: 5,972e24 kg
Straal maan: 1737 km.
Soortelijke massa maan: 3,34 g/cm³
Oppervlakte maan: 4 pi R2 = 4 x 3,14 x 1737^2 = 37.914.863 km^2 (oftewel 3,8e17 cm^2)
Stel dat je 10 cm van het oppervlak weet af te halen (dus: afgraven, verzamelen en omhoog brengen vanaf de maan), dan haal je ongeveer. 10 x 3,8e17 x 3,34 = 1,3e19gram = 1,3e16 kg weg.
Dat is dus ongeveer 0,000000002 maal de totale massa van de maan.
Je zou eventueel uit kunnen rekenen hoeveel energie je nodig hebt om die massa van de maan te krijgen en dan tot de conclusie komen dat dat totaal onmogelijk is.

Ik heb niet zoveel zin om het verhaal over de hoeveelheid licht na te rekenen, maar ik heb zo'n vermoeden dat dat ongeveer tot dezelfde conclusie leidt.
Prima verhaal, maar Kleine kanttekening bij het licht: het gaat daar niet om de afname van het weerkaatsend oppervlak: je laat heel overtuigend zien dat het godsonmogelijk is daar een merkbare deuk te maken. Wat wel kan is dat bij het mijnen b.v. Donkerder stof op het maanoppervlak beland, dat daardoor minder licht weerkaatst. Ook daar moet je wel enthousiast je best doen om een merkbaar verschil te bereiken, maar dat lijkt me wel te kunnen.
Daar heb je een punt: net zoals we nu met de aarde aan het doen zijn (ijs laten smelten) kunnen we ook de "albedo" van de maan wel verlagen. Maar waarschijnlijk moeten we ook daar heel, heel erg ons best doen om een significant deel daarvan weg te nemen. En dan nog: stel dat we het voor elkaar krijgen om de hoeveelheid weerkaatst maanlicht met 10% te verminderen, dan vraag ik me af wat het effect is. Een groot deel van de tijd wordt dat maanlicht namelijk al getemperd, namelijk door de schaduw van de aarde. En een groot deel van de tijd (ongeveer de helft) is de maan niet eens zichtbaar. En als hij al boven de horizon is, dan heb je nog wolken die dat licht kunnen blokkeren. Al met al: niet een argument waarmee je tekoop wil lopen...
En dan nog: stel dat we het voor elkaar krijgen om de hoeveelheid weerkaatst maanlicht met 10% te verminderen, dan vraag ik me af wat het effect is.
Wat nu als we gewoon enkel de achterkant van de maan ontginnen? ;) De rotatie van de maan om diens as is gelijk aan diens baan om Aarde, dus vanaf Aarde kijkt men altijd maar tegen een enkele kant aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 22:30]

Een groot deel van de tijd wordt dat maanlicht namelijk al getemperd, namelijk door de schaduw van de aarde.
[nitpick mode]
Enkel tijdens maansverduisteringen valt de schaduw van de Aarde op de Maan. Totale maansverduisteringen gebeuren eens in de 2,5 jaar, daartussendoor nog enkele gedeeltelijke verduisteringen.
[/nitpick mode]
Overigens is het albedo van de Maan gemiddeld 0,12 d.w.z. de Maan reflecteert 12% van alle straling die erop valt terug, dat komt overeen met asfalt hier op Aarde, nogal donker dus.

[Reactie gewijzigd door Flori op 22 juli 2024 22:30]

Goede correctie en geen nitpicking want was ik zei klopte gewoon niet...
Wat ik eigenlijk bedoelde was dat de maan een groot deel van de tijd, van de aarde af gezien, niet volledig wordt belicht.
Klopt niet helemaal. Je hebt de massa van de aarde i.p.v. de maan gebruikt. Scheelt zo'n 2 nullen.
Vooralsnog wel... Zover ik weet is er op dit moment maar een bedrijf met zichtbare potentie om dit een Heeel stuk goedkoper te maken en daarmee realistisch. SpaceX met hun starship. Ook dit duurt nog een tijdje voordat dit helemaal operationeel is.

Ik ben benieuwd, ongekend terrein, onbegonnen terrein, het is van niemand, dus wie voert beleid? Het is maar net welke individuen aan het roer staan en wat hun belangen zijn. (in de serie "Mars" komt dit ook mooi terug).

Ontopic : mooi wat ze voor elkaar krijgen, wie weet dat de 'wetenschap' het weer brengt.
In Mars inderdaad mooi omschreven. Soort van de eerste aanwezige heeft een exclusieve perimeter. Voor de samenwerking niet heel bevorderlijk maar net als in het verleden tijdens het Kolonialisme zal je denk ik een soort gelijke opzet hebben. Ala VOC handelsposten.
De maan is geen planeet, maar een... *tromgeroffel* maan!
De maan is wel erg belangrijk hoor, ik heb liever dat men nog iets verder weg gaat. Kuiper belt ofzo.
Alle vooruitgang die we te danken hebben als mensheid, is terug te leiden naar zo'n wapenwedloop of conflicten. Deze hele ruimtewapenwedloop hebben we te danken aan de 2de wereld oorlog en de daaruit opvolgende wapenwedloop van de koude oorlog.

Tussendoor ontwikkelen we ook wel een beetje, maar de grootste sprongen en het gross van de ontwikkeling die we doorgaan, hebben we te danken aan conflicten en onderlinge competitie, wat doorgaans neer komt op landjepik. We teren nu nog op ontwikkelingen uit de tweede wereld oorlog. Computers en ruimtevaart bv.
Vanaf het moment dat de mens elkaar met wapens te lijf gingen is deze wapenwedloop aan de gang.

Niet alleen vanaf WO2.
Nu is het wel aan het veranderen, waar het eerst regeringen waren die er bakken met geld in stopte zijn er nu ook commerciele bedrijven die een markt zien in technologische vooruitgang. Het zijn niet meer alleen wapens die de drijfveer zijn maar ook andere commerciele belangen zijn nu groter geworden. We zullen zien waar het naar toe gaat.
Je vergeet dan gemakshalve de VOC.
Je weet wel. Die multinational die machtiger was dan menig land.

Dus dat bedrijven dat doen is ook niet nieuw.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 22:30]

Nogal denigrerend...
Dat is bij ruimtevaart maar de helft. Natuurlijk waren raketten in de eerste instantie wapens, maar dit is deels gemotiveerd door wetenschap en belangstelling voor wat er voorbij de horizon is. 99% van de in dergelijke missies gebruikte technologie is onbruikbaar voor elke vorm van oorlogvoering.
Toevallig vorige week in Vliegende Hollanders, de geschiedenis van de KLM, ging de discussie over vliegen voor burgers terwijl dat juist oorlogstuig was. :)
Toch kun je daar wel een goed verhaal van maken. Een strijd (of dat nu een werkelijke strijd is of een ideologische strijd) maakt vaak heel veel geld vrij voor projecten. Het is ontegenzeggelijk waar dat veel technologische ontwikkelingen begonnen zijn als een militair project. Neem alleen maar DARPA, dat aan de basis staat van het huidige Internet, en o.a. ook de ontwikkeling van autonome auto's heeft gestimuleerd.
Radar, straalmotoren, veel ontwikkelingen in de medische wereld, komen allemaal voort uit initiatieven van het leger.
Is dat niet een beetje "the obvious"? Alle technologie die zaken mogelijk maakt die dat eerder nog niet waren is interessant voor oorlogvoeren. Vooral omdat de vijand die in de eerste instantie niet heeft.

Het lijkt me logisch dat het principe van een hamer als eerst toegepast is om te slopen en daarna om te bouwen...
The Expanse is wel tof, is een beetje wat je beschrijft.
*spoiler*

Eh in the expanse wordt de aarde op een gegeven moment toch nagenoeg onleefbaar gemaakt als onderdeel van die oorlog? Derde of vierde boek ofzo? Niet echt iets dat ik tof vind voor mijn nageslacht.
Haha jij ook als je mijn reactie leest en dat eruit haalt. Succes!
Je vind het niet tof voor je nageslacht. Letterlijk wat je schrijft. Niet zo heel veel anders van te maken toch?
Je weet dat zijn reactie gaat over een tv-serie?
Eigenlijk een boekenserie die echt de moeite is. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Expanse_(novel_series)

Kijk daar eens naar, de serie is ook goed trouwens.
Je weet dat hij reageerde op Sandor_Clegane, die vond het namelijk 'tof' (ik ook). Vervolgens schrijft Vizzie dat "Niet echt iets dat ik tof vind voor mijn nageslacht." [Over hoe de 3de en 4de boeken de toekomst beschrijven].

Ik weet niet hoe jij dat precies wil interpreteren, maar voor mij lijkt dat het er op dat Vizzie moeite heeft met de beschrijving 'tof' voor the Expanse. een Tv-serie. Daarom reageer ik ook met de vraag waarom hij in hemelsnaam moeite zou hebben met een FICTIEVE toekomst (jawel, in caps).

Kortom, niemand leest echt wat er echt geschreven is. Maargoed, niets nieuws hier toch?
Dat las ik in 1980 ook al. Kolonies buiten de aarde. Hmmm.
Concurrentie met als uitvloeisel
oorlogen, ellende en doden
heeft Europa een hoop gekost en een hoop gebracht door de eeuwen heen. Ik denk dat de mensheid concurrentie nodig heeft om vooruit te gaan.
Ho Ho niet zo snel met je optimisme, wie weet waar we dat gruis allemaal voor kunnen gebruiken :+
Haha ja, ik zocht nog naar zand om de kerstboom in te potten ;) magische potgrond a.u.b.
Idd heel knap van een relatief klein blok steen monsters te verzamelen en dan ook terug te brengen. Als je dit vergelijk met monsters vanaf de maan..
Er is nog voldoende brandstof aan boord om de reis te maken, al wordt de aankomst pas in 2031 verwacht
Genoeg brandstof over om een reis van 11 jaar te maken. Ik vind het erg goed gedaan de ruimtesonde voor meerdere missies tegelijkertijd is gemaakt maar een reis van 11 jaar. Was er niets dichterbij wat ook interessant was? Stel je voor dat er over 2 jaar een storing. Dan ga je niet even snel iemand sturen voor reparaties. Of als die geraakt wordt door een komeet ofzo. Dan is er voor 9 jaar aan brandstof verspilt.
Omdat de ruimte bijna wrictieloos is is het niet zo dat je 11 jaar lang een motor hoeft aan te zetten.
1x een burst om hem de goede kant op te laten vliegen en daarna nog wat correcties. Als je op de plek bent aangekomen een burst om af te remmen en in theorie ben je dan waar je zijn wilt.

Dus afstand is niet zo belangrijk in deze. Het risico dat je wat meer correcties moet doen is aanwezig en natuurlijk de leeftijd van het apperraat zelf. Maar het doel was 1 sample dus ondanks het risico is een tweede sample alleen maar een bonus
Je bent wel heel erg rare argumenten bij elkaar aan het verzinnen:
Maar ik verwacht dat er best wel genoeg brandstof verbruikt wordt over de 11 jaar.
Waar baseer je dat op? Je kunt 11 jaar reizen terwijl je vrijwel geen brandstof verbruikt. Vaak wordt voor de positionering van de sonde reactie-wielen gebruikt zodat je geen brandstof verbruikt.
En als het inderdaad gaat om nog een sample terug te brengen is het nog eens 11 jaar
Hoe kom je er bij dat ze materiaal willen terugbrengen? De sonde had maar één capsule aan boord waarmee materiaal teruggebracht kan worden naar de aarde. En die is nu gebruikt.
En dan ook nog eens de basis op aarde die dan 22 jaar aan stroom verbruikt.
Stroom verbruiken? Dat is een argument voor wat?
Maar ja 11 jaar lange reis klinkt leuker natuurlijk.
Wat bedoel je daar mee?
Hoe kom je er bij dat ze materiaal willen terugbrengen? De sonde had maar één capsule aan boord waarmee materiaal teruggebracht kan worden naar de aarde. En die is nu gebruikt
Door deze teskt van COW_Koetje
Maar het doel was 1 sample dus ondanks het risico is een tweede sample alleen maar een bonus
En ik zag nog een reactie die het had over pas 2045 pas resultaten hebben (of te wel ook de reis terug).
Stroom verbruiken? Dat is een argument voor wat?
Dat deze stroom toch verbruikt wordt voor zo een lange tijd om de sonde in de gaten te houden/communiceren en dus die stroom niet voor andere dingen gebruikt kan worden. Of het nou stroom is uit een energiecentrale of een zonnepaneel dit had ook gebruikt kunnen worden voor aardse zaken.
Maar ja 11 jaar lange reis klinkt leuker natuurlijk.
Hiermee bedoelde ik dat het leuker/bijzonder klinkt om een reis van 11 jaar te maken want die afstand is zo groot. Zou het een reis van een half jaar geweest zijn dan zou niemand denken dat het bijzonder is.
Dat deze stroom toch verbruikt wordt voor zo een lange tijd om de sonde in de gaten te houden/communiceren en dus die stroom niet voor andere dingen gebruikt kan worden. Of het nou stroom is uit een energiecentrale of een zonnepaneel dit had ook gebruikt kunnen worden voor aardse zaken.
Dit soort missies kosten jaren (soms tientallen jaren) voorbereiding en miljarden euro's/dollars/yen. Het ontwikkelen, bouwen, lanceren, begeleiden, landen en het analyseren van de monsters levert werk op voor duizenden, zo niet tienduizenden mensen. Er moeten onderdelen gefabriceerd worden, software ontwikkeld, laboratoria opgezet, testen gedaan. De hoeveelheid energie die daarbij wordt verbruikt, de hoeveelheid grondstoffen die daarvoor nodig zijn, de hoeveelheid mankracht die ingezet wordt: allemaal voor het ophalen en terugbrengen van een kilootje stenen. De impact op het milieu en ons klimaat is daarmee heel flink. Als je dan toch ergens druk om wil maken, dan zou ik me daar op richten. De electriciteit die nodig is om de sonde de komende 11 jaar te blijven volgen is daarbij vergeleken astronomisch (hahahaha) klein.
Goh stop met het gebruik van je telefoon, gebruikt stroom die je voor iets anders kan gebruiken.
Zit toch wel even een verschil tussen een kleine verbruik van een telefoon die je dagelijks gebruikt voor meerdere dingen en tussen een complete basis die nu eigen pas over 11 jaar resultaten geeft mits er geen problemen zijn 8)7.

Maar ja verder probeer ik wel aardig zuinig te doen met stroom en gas. Ik doe de lampen uit als ik weg ga of ga slapen. Ben ik thuis heb ik soms 1 lamp aan. Ik heb geen smart huis die apparaten in stand-by heeft zodat ze signalen kunnen ontvangen, mijn tv gaat echt uit en niet op stand-by zoals de huidige tvs van tegenwoordig. Mijn ps4/ps5 gaan niet in ruststand. Ik download de updates wel als ik de console wel weer aan zet. Mijn huis meestal 18/19 graden tenzij de zon het warmer maakt. Voor de rest zit/lig ik onder een deken voor de warmte. De enigste "grote" dingen die constant stroom hebben zijn me modem, koelkast, wekker, en de boiler. Goed voor de portemonnee en milieu.

Nu wil ik zeker niet zeggen dat ik een milieu freak ben. Ik pak bijvoorbeeld ook de auto voor stukjes wat andere op de fiest zouden doen. Maar sommige dingen vind ik wel zonde ja. Zoals een hoop ruimte missies. Ach ja, ieder zijn of haar eigen mening over wat belangrijk/verspilling is.
Die telefoon is gekoppeld aan een compleet netwerk van apparatuur dat 24/7 aan staat zodat jij je telefoon 5 minuten per week kan gebruiken...

Het volgen van en communiceren met de satelliet kan met een installatie die in een keukenkastje past

Je kan iedere vergelijking maken als je alle andere relevante zaken negeert...
Die telefoon is gekoppeld aan een compleet netwerk van apparatuur dat 24/7 aan staat zodat jij je telefoon 5 minuten per week kan gebruiken...
Dat is een foute vergelijking.
1: zelfs al staat de scherm van me telefoon 24 uur uit gebruik ik toch me telefoon die 24 uur doordat ik ook voor andere bereikbaar ben.
2: die netwerk van apparatuur staat evengoed 24 uur per dag aan omdat ik niet de enigste ben die er op verbonden ben. Dus zou ik me telefoon echt uitzetten wordt die energie niet bespaart. In tegenstelling tot de basis die maar voor die ene of maar een klein aantal sondes in de gaten moet houden. Ook verwacht ik niet dat die apparatuur niet in de keukenkastje past. Alleen al de schotel past er niet in. De computer en scherm misschien. Hebben ze zo een mooie grote scherm als je vaak in zulke tv films/series ziet ook niet. En dan ga je er van uit dat je maar 1 computer gebruikt wordt wat ik niet verwacht. Misschien dat 1 computer meerdere sondes tegelijk in de gaten houdt/mee communiceert of tegelijk andere taken doet. Maar daardoor moet de computer wel harder werken of staat die langer aan wat meer stroom kost. En de schotel die misschien steeds moet draaien. En de communicatie versturen/ontvangen zal ook wel wat energie kosten.
Zit toch wel even een verschil tussen een kleine verbruik van een telefoon die je dagelijks gebruikt voor meerdere dingen en tussen een complete basis die nu eigen pas over 11 jaar resultaten geeft mits er geen problemen zijn
Je bent nu echt dingen aan het verzinnen om je argument maar overeind te kunnen houden.
  • Waar haal jij vandaan dat er een complete basis 11 jaar lang in stand wordt gehouden om de Hayabusa te begeleiden? Het is waarschijnlijker dat er een klein kernteam in die 11 jaar zorgt voor het managen van de sonde.
  • Hoe kom je er bij dat er tijdens die 11 jaar geen resultaten zijn? Deze sonde heeft meerdere meetinstrumenten aan boord die ook tijdens de reis erg veel informatie zullen opleveren
Complete basis was misschien iets overdreven. Maar ik verwacht wel een groot gedeelte. Nu weet ik natuurlijk niet welke systemen hun gebruiken maar ik verwacht wel dat de schotel 24 uur per dag aan staat. Er zullen dan ook wel een paar computer 24 uur per dag aan staan. Maar zelfs als het maar 8 uur per dag zou zijn is dat nog 8 * 365 * 11 = 32,120 uur ongeveer (ligt eraan wanneer die precies aankomt natuurlijk en schrikkeljaren zitten erbij) aan uren stroom verbruik. En dan wil ik geeneens de rest van de dingen noemen zoals lampen die aan zullen staan omdat de kans er ook is dat die verbruik er ook zal zijn als ze ergens anders ook wel aan kunnen staan.

En volgens Atmosfeer die ook gereageerd heeft op mij is er dichterbij niet veel bijzonders dus is de kans niet echt groot dat er veel bruikbare data zal zijn. Maar de kans is er inderdaad wel. De vraag is wel. of het die tijd en geld waard zal zijn. Al zal mijn mening van waard zijn weer anders zijn als die van hun natuurlijk.
Complete basis was misschien iets overdreven
Maar dat zei je wel. En zo is er nog wel meer in jouw opmerkingen waaruit blijkt dat je de zaak overdrijft en waarschijnlijk ook niet goed weet waar je over praat.
32,120 uur ongeveer
En hoeveel kWh is dat dan ongeveer? Dan kun je de kosten berekenen (even uitgaan van 0,25 euro per kWh). Dan heb wij allemaal een idee waarover je je druk maakt.
De schotel 24 uur per dag aan staat
In het algemeen wordt voor de communicatie met ruimtesondes gebruik gemaakt van het Deep Space Network, een hele serie schotels, verdeeld over de aarde. De aarde draait en je hebt dus steeds een andere schotel nodig. Die schotels worden door iedereen gebruikt, bij toerbeurt, een organisatie "reserveert" tijd op die schotels om te communiceren met hun ruimtesonde. Die schotels staan er dus al en staan inderdaad altijd aan, maar worden voor veel verschillende missies gebruikt.
En volgens Atmosfeer die ook gereageerd heeft op mij is er dichterbij niet veel bijzonders dus is de kans niet echt groot dat er veel bruikbare data zal zijn
Ik zou eens kijken naar de baan die de Hayabusa de komende 11 jaar gaat volgen en misschien hier posten langs welke hemellichamen hij vliegt op weg naar zijn einddoel.
Er is *altijd* wat interessants. De twee Voyagers die al tientallen jaren bezig zijn om uit het zonnestelsel weg te komen hebben in die periode ontzettend interessante metingen gedaan en die vlogen ook jarenlang door "niets".
En hoeveel kWh is dat dan ongeveer? Dan kun je de kosten berekenen (even uitgaan van 0,25 euro per kWh). Dan heb wij allemaal een idee waarover je je druk maakt.
Hoeveel kWh het is valt natuurlijk niet te berekenen zonder een verbruik te weten.
Volgens de Vattenfall heb ik nog geen 7000 kWh verbruikt de laatste 5 jaar. Even van uitgaande me hoogste jaar, nog geen eens 1500 kWh is. 32120 uur en 1 kilowatt (of te wel het verbruik van een gemiddelde stofzuiger die een uur aan staat volgens Vattenfall) is 32120 kWh. Dat gedeelt door de 1500 kWh die ik verbruik kan ik 21 jaar van leven. Nu ben ik wel bijzonder zuinig dus gaan we uit van de gemiddelde wat een gemiddelde 2 persoons gezin wat tevens ook het landelijke gemiddelde is volgens Vattenfall. 3000 kWh per jaar. Dat is dan ongeveer 10.5 jaar met een landelijke gemiddelde. En dat is dus maar bij het gebruik van 1 kWh op de basis en een werkdag van 8.

Welke schotel er gebruikt worden maakt niet uit. Het verbruikt stroom. Hoe duur de stroom is maakt me ook niet uit want ik hoef het niet te betalen.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 22 juli 2024 22:30]

Geloof me, als er dichterbij een doel was geweest hadden ze dat wel uitgekozen. Niemand die het leuk vind om 22 jaar op resultaten te wachten.
De Hayabusa2 moest op een heel precieze koers de aarde passeren om de capsule te kunnen droppen. Er is nog wel brandstof aan boord, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om grote koerswijzigingen of snelheidswijzigingen te kunnen doen. Het aantal mogelijke objecten dat de juiste koers, de juiste snelheid en op de juiste plek zijn is niet zo bijster groot.
Voor koerscorrecties gebruikt Hyabusa2 vier revolutionaire xenon ionenmotoren die extreem efficiënt zijn.
En voor de elektriciteitsvoorziening heeft hij zonnepanelen.
Anoniem: 736981 6 december 2020 09:59
Dus tussen 2045-2050 komt de container aan op aarde van 1998 KY26?
Wie weet waar de techniek dan al staat.
Waar heb je die informatie vandaan? Er is zover ik weet maar 1 return missie; hij gaat nu door naar de andere objecten zoals KY26 om deze te observeren en er uiteindelijk te blijven. Er is geen return sample cache meer aan boord en waarschijnlijk is daar ook te weinig brandstof voor aanwezig.
Het klink voor mij als het begin van een Michael Bay film
Dit wordt de eeuw van Azië. Als ik FvD hoor over de superieure Europese beschaving moet ik altijd denken aan de Nederlandse elite in Batavia een week voor de Japanse inval.
De kaarten worden opnieuw geschud.
Wat vind u van westerse beschaving?

Dat lijkt mij een uitstekend idee!
[offtopic]
Wie zich voor sterrenkunde interesseert moet de komende weken in de namiddag / vroege avond (omstreeks 17.15 uur) maar eens naar het zuidwesten kijken. Daar is een fraaie conjunctie (samenstand) van Jupiter met Saturnus te zien.

Op 21 december naderen ze elkaar tot 0,1 graad, dat is 1/5e van de diameter van de Maan, oftewel de dikte van een tandenstoker op gestrekte armsafstand!

Zo'n nauwe conjunctie zal je niet meer meemaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.