Europees Parlement stemt in met regels voor het repareren van elektronica

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen voor het recht om elektronische apparatuur makkelijker te repareren en langer in leven te houden. Daarin staan regels rondom repareerbaarheid, maar ook garantieperiodes en beschikbaarheid van onderdelen.

Europarlementariërs hebben de Europese Commissie gevraagd regels op te stellen rondom herbruikbaarheid en een langere levensduur van elektronische consumentenapparatuur zoals smartphones, maar ook laptops en e-readers. Europese burgers zouden het recht moeten hebben om die 'aantrekkelijker, systematischer, en kostenefficiënter te repareren'. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, stellen de politici.

Zo willen de politici dat fabrikanten aangeven hoe lang een apparaat meekan bij de aankoop. Beveiligingsupdates zouden dan verplicht beschikbaar zijn gedurende de geschatte levensduur van een apparaat. Ook zouden fabrikanten meer moeten doen om repareerbaarheid te garanderen. Daarbij zouden onafhankelijke reparateurs een rol spelen; die zouden altijd toegang moeten krijgen tot reserveonderdelen en tot de informatie die nodig is om reparaties uit te voeren. Onderdelen zouden ook gestandaardiseerd moeten zijn. De politici willen ook dat garantieperiodes langer gaan duren.

De parlementariërs willen ook dat Europese lidstaten meer in gaan zetten op duurzaamheid en hergebruik van apparaten. Landen zouden bijvoorbeeld het kopen van tweedehands elektronica moeten stimuleren. Ze zouden afgedankte apparatuur ook beter moeten recyclen. Daar zijn de voorstellen wel minder concreet voor; de parlementariërs willen het vooral stimuleren bij lidstaten, die er 'bewustzijn voor moeten creëren'.

Het gaat vooralsnog niet om een concreet wetsvoorstel. Europarlementariërs hebben nu gestemd over het voorleggen van een plan aan de Europese Commissie. In totaal stemden 395 Europarlementariërs voor het indienen van de resolutie. 94 stemden tegen. De Europese Commissie moet nu debatteren over de inhoud ervan. Ook moet het voorstel nog door de Raad van Europa heen.

De Europese Commissie gaat waarschijnlijk grotendeels akkoord met de voorgestelde regels. De EC zet zelf ook al lang in op repareerbaarheid en het recht om te repareren. Zo wilde de Commissie eerder al afdwingen smartphoneaccu's vervangbaar te maken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-11-2020 • 07:46

371 Linkedin

Submitter: Jerie

Reacties (371)

371
367
106
27
1
238
Wijzig sortering
Een heel mooi streven, ik heb een hekel aan de wegwerp-mentaliteit; "Als ie kapot is koop je toch een nieuwe?"
Feit blijft wel alles zo klein geproduceerd wordt dat repareren ook lastiger is, zo niet onmogelijk.
Vroeger kon je nog eens zelf een condesatortje vervangen oid, dat lukt tegenwoordig niet meer met die kleine afmetingen van componenten.
Dan zit je nog wel met de kostenfactor. Als je het zelf kan repareren dan speelt dat niet zo, maar tech wordt steeds goedkoper en als je je apparaat moet laten repareren dan wegen de kosten vaak al snel niet meer op tegen de waarde die het nog heeft. Voor een €1000+ telefoon zal dat nog wel wat meevallen, maar voor mijn 2 jaar oude telefoon van €200 wordt het al een ander verhaal
Dan moeten ze er met het design rekening mee houden... Zoals bijvoorbeeld een batterij niet lijmen om maar iets simpels te doen. Fairphone heeft laten zien hoe het ook kan...
Moeten de onderdelen ook goedkoop zijn. Sommige onderdelen zo als een scherm zijn erg duur. En dan is het vaak financieel niet waard.
Het gaat volgens mij ook om dingen zoals eens scherm kunnen wisselen. Zo kan je bij sommige telefoons niet het scherm wisselen ook al zijn beide toestellen identiek en werkend.
In het geval je dus beide telefoons zou laten vallen en het scherm zou stuk gaan van een en de ander start niet meer op, dat zou je dus niet meer van twee telefoons 1 werkende kunnen maken.

Voor reparatie wordt door sommige leverancier (Apple bv) actief ervoor gezorgd dat je componenten niet kunt kopen of importeren. Daardoor wordt reparatie ook onmogelijk.
Zo'n trend is natuurlijk zorgelijk. Want als er ook maar iets stuk is aan je telefoon ben je afhankelijk van de producent. De meeste mensen vinden dat mogelijk niet zo erg, maar als je een batterij of sensor wilt vervangen na je garantieperiode (en de producent helpt niet) is het wel zuur als je de telefoon moet weg gooien.
Apple gaat zelfs zo ver dat ze halfgeleiderfabrikanten aangepaste chips laten maken die alleen aan Apple verkocht mogen worden. Het betreft dan bijvoorbeeld varianten van pwm voedingsregelaars met minimale aanpassingen waardoor de al bestaande versie niet past. Technisch is er geen reden om de bestaande versie niet te gebruiken.
Dat ben ik helemaal met je eens. Dat er iets aan gedaan moet worden zeker. Telefoons zijn gewoon erg lastig. Bij andere apparaten zo als een laptop of koffiezetapparaat zou het makkelijk moeten kunnen.
Ook bij telefoons kan het makkelijk. milimetertje dikker en er gaan gewoon weer schroefjes in ipv lijm. Al dat gelijm is puur om ons nieuwe te laten kopen en het iets dunner te krijgen voor de marketing. Tijd om een keer te stoppen met die onzin.
Er zijn genoeg reparatiewinkels die de hand niet omdraaien voor een gelijmd toestel of een soldeerklusje.
En zelfs onderdelen als schermen worden gerepareerd. Zie "Bunnie" Huang met zijn gebarsten schermpje, de reparatiedame wisselde het scherm om, maar keep ook of alle pixels het nog deden op het gebarsten scherm: nieuw glas er op en het scherm is weer bruikbaar.
Probeer het maar eens met een 55 inch of groter tv scherm. Word het verhaal wel anders. Maar het klopt dan men gewoon tools ontwikkeld om met de lijm te kunnen werken. Maar er is een stuk minder risico op verdere beschadiging (om maar niet te spreken over gemak) als lijm weer een schroefje zou worden. En dan hebben we het nog niet over makkelijk brekende plastic klemmetjes etc....

Of het nou kan of niet, moderne elektronica word duidelijk ontworpen om repareren moeilijk te maken en dat kan worden verbeterd..
Verzekeringstechnisch kan je zeggen dat bij een telefoon die nog 100E waard is een nieuw scherm van 150E niet uit kan, maar als de telefoon daarna nog prima weer 2 jaar verder kan de verlenging van de levensduur het voor een consument wel waard maken. Het alternatief is namelijk een nieuwe kopen voor een veelvoud van dat bedrag. Daarnaast zijn er ook genoeg consumenten die zoals @winand en ook mijzelf wel die gewoon een hekel hebben aan de wegwerp-mentaliteit.

Ik weet niet wat mensen allemaal doen op hun telefoons, dus deze mening is n=1, maar mijn gebruik bestaat uit bellen, whatsapp, email en internet en al deze dingen gaan echt niet meer sneller worden op nieuwe hardware. Het is al zo goed als instant, daar kan je nog wel weer een halve milliseconde afhalen, maar dat merk je als eindgebruiker gewoon niet.

Ik denk dat een eerste goede stap is dat accu's beter vervangen kunnen worden. Dat is toch waar veel mensen tegenaan lopen en bijv. in een iPhone 6s met die plakstrips is het vervangen van de accu levensgevaarlijk als je niet weet wat je doet (de accu is behoorlijk "bendy" en de plakstrips krijg je na 2 a 3 jaar niet zo mooi los als de bedoeling is).
Het alternatief is namelijk een nieuwe kopen voor een veelvoud van dat bedrag.
Daar ga je toch de mist in.Koop ik vandaag een telefoon van 300 euro en na 2 jaar gaat het scherm kapot dan is de keuze vaak 150 euro reparatie of voor 200 euro een nieuwe met toch iets betere specs. Die keuze is dan voor 50 euro heb ik nieuw en dus hup nieuw.
En wat als door deze wetgeving en standaardisatie en richten op repareerbaarheid de prijs van een nieuw scherm naar 50 euro of minder zakt? Dan is uw 300 euro telefoon ineens voor 50 gerepareerd en spaart u milieu en portemonnee.

Reparatie zijn nu duur of onmogelijk door wat de fabrikanten expres doen. Als het makkelijker word stijgt de prijs van de telefoon misschien iets, maar de prijs van onderdelen zal flink gaan zakken. Zeker als third-party onderdelen een ding worden.
Maar dat is de keuze voor jou persoonlijk; het apparaat zelf IS nog te repareren. Ik geloof zo dat er aftermarket onderdelen zijn die veel goedkoper zijn. Goed mogelijk dat die (o.a. door acties van de fabrikant van de telefoon zelf) niet in NL beschikbaar zijn, maar elders wel.

iig, de repareerbaarheid van dit soort zaken moet worden gegarandeerd door de wetten in dit artikel. Als het voor ons hier te duur is, zijn er nog genoeg plekken elders in de wereld / europa waar het wel uit kan.
Ik geloof zo dat er aftermarket onderdelen zijn die veel goedkoper zijn.
Maar het gaat zelden om de onderdelen. Als je (om het voorbeeld van @bbob1970 aan te houden) een reparatie van €150 nodig hebt, dan is dit misschien maar €25 voor het scherm (waar de fabrikant en de leverancier op willen verdienen), maar zeker wel €100 voor de reparateur.

Vergeet namelijk niet, de reparateur moet voor dat geld:
- Inspecteren wat er gerepareerd moet worden
- De onderdelen bestellen inclusief de administratie en handelingen die daarbij komen kijken
- De reparatie daadwerkelijk uitvoeren
- Gereedschappen kopen en onderhouden
- Garant staan voor de kwaliteit van de reparatie (mogelijk wettelijk, maar je weet dat hij/zij gezeik krijgt als er toch nog iets mis is)
- Mogelijk ook een locatie huren/kopen om de reparaties uit te voeren als het niet vanuit huis gebeurd.
- Er ook nog wat aan verdienen

Al met al is het echt heel lastig om reparaties uit te voeren voor een dermate laag bedrag dat het voor degene wiens telefoon gerepareerd moet worden nog interessant is om te doen.

Desondanks snap ik wel dat we om milieuredenen graag willen repareren/recyclen, dus ik snap de noodzaak wel, ik zie alleen gewoon niet zo'n goed economisch model voor reparaties als een nieuwe maken door de hoge mate van automatisering en de schaal waarop het geproduceerd wordt zo enorm goedkoop kan.
Goed samengevat!

Een oplossing is dus dat onderdelen makkelijk vervangbaar zijn. Zodat ook oma kan gewoon zijn kleinkinderen vragen om dit te doen, net als een tv of computer instellen enzo.

Het gaat hier over design. Mooi, strak design en toch makkelijk vervangbaar onderdelen zijn voorwarden die tegen elkaar werken.
maar zeker wel €100 voor de reparateur.
Er zijn genoeg mobielwinkeltjes die even een schermpje of accu vervangen (arbeid) voor een paar tientjes.
Het is wel even de vraag of van die winkeltjes hun verdienmodel wel de reparatie en verkoop van telefoons is. Bij mij in de buurt is ook zo een winkel, nooit een klant te zien maar ze zitten al jaren in een (waarschijnlijk) duur pand.
Daarom is het ook goed dat ze recycling mee hebben genomen mocht het repareren toch te duur zijn.
Het meeste van consumenten elektronica is gewoon goed te recyclen.
Probleem wat je aangeeft zijn de loonkosten die in onze landen helaas te hoog liggen om reparaties rendabel te maken. Alternatief, Oost-Europa met lagere lonen waardoor reparatie nog wel rendabel is. Kost alleen i.v.m transport iets meer tijd.
Trouwens, scherm vervangen of ingesoldeerd batterij vervangen is geen 'rocket science'. Misschien moeten ze dit op school gaan leren? Als je de basis kennis hebt (beetje solderen, beetje handvaardigheid), kan je toch een youtube video nadoen?
Het gaat ook om levensduur en total cost of ownership. Een 1-jarige GSM repareren voor 150 EUR of een nieuwe GSM van 200 EUR. Voor 50 EUR koop je naast een performanter toestel ook nog eens 1 extra levensjaar en garantie erbij. Is een goede deal, niet?
Heel goed samen gevat!
Er zijn ook mensen die dit zelf kunnen.

Ik heb vanwege mijn werk toegang tot een behoorlijk geavanceerd electronica lab.

Als ik aan de onderdelen kan komen, en de informatie (van de fabrikant), dan kan ik veel zelf doen.

Ik heb zeker toegang tot dezelfde of betere apparatuur als https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Rossmann
Al heb ik lang niet de ervaring die hij heeft.

Het zal soms makkelijk, een soms moeilijk zijn, maar het moet niet onnodig moeilijk gemaakt worden, door bedrijven zoals Apple, en het moet legaal zijn om de onderdelen en de info te bemachtigen.

Ik repareer ook dingen aan mijn eigen auto, en ook daar is het steeds lastiger om de informatie van de fabrikant te krijgen.
Het zal soms makkelijk, een soms moeilijk zijn, maar het moet niet onnodig moeilijk gemaakt worden, door bedrijven zoals Apple, en het moet legaal zijn om de onderdelen en de info te bemachtigen.
Daar ben ik het ook volledig mee eens. Ik bedoelde meer dat het voor een heleboel dingen gewoon niet rendabel te krijgen is om het te repareren. Smartphones liggen natuurlijk voor de hand en een deel van de reparaties (scherm en accu bijvoorbeeld) zouden dusdanig makkelijk moeten zijn dat dit rendabel is, maar voor veel dingen is dit nu eenmaal niet zo.

Voor bijna alle elektronica van onder de zeg €200 geldt dat als deze 'het niet meer doet' het bijna onbegonnen zaak is om het te repareren behalve als je al echt een heel specifiek idee hebt wat het probleem is. Onderzoekskosten zijn dan al vaak €50. Dan nog onderdelen en de tijd om het te repareren en je zit al gauw op de €100-€150 (en heb je eigenlijk nog geen garantie dat het dan echt gefixt is).

De meeste mensen zullen dan toch eieren voor hun geld kiezen en gewoon een nieuwe kopen die door nieuwe technieken vaak nog beter is dan het origineel ook.
Ik heb indertijd de aan-knop van mijn Nexus 5 laten vervangen. Kostte 25 euro bij de plaatselijke telefoonzaak.
Hij blij, ik blij. En niet een heel gebruikelijk toestel, dus hij zal en een passend schakelaartje hebben moeten zoeken.
Echt rijk zullen ze niet worden. Maar de lijst die je noemt klinkt meer als een kostenrechtvaardiging van een garage dan als een strakke calculatie.
(Een winkel moet ook administreren en 'handelingen verrichten'.)
Maar het gaat zelden om de onderdelen.
Bij Apple dus zeker wel. Zij doen dus bewust hergebruik van onderdelen door derde partijen verhinderen.
Als je (om het voorbeeld van @bbob1970 aan te houden) een reparatie van €150 nodig hebt, dan is dit misschien maar €25 voor het scherm (waar de fabrikant en de leverancier op willen verdienen), maar zeker wel €100 voor de reparateur.
Die €25 voor het scherm is wel wat laag (al gaan de standaard 5"-720p-schermen daar weinig meer boven zitten) maar verder heb je gelijk.
Vergeet namelijk niet, de reparateur moet voor dat geld:
- Inspecteren wat er gerepareerd moet worden
- De onderdelen bestellen inclusief de administratie en handelingen die daarbij komen kijken
- De reparatie daadwerkelijk uitvoeren
- Gereedschappen kopen en onderhouden
- Garant staan voor de kwaliteit van de reparatie (mogelijk wettelijk, maar je weet dat hij/zij gezeik krijgt als er toch nog iets mis is)
- Mogelijk ook een locatie huren/kopen om de reparaties uit te voeren als het niet vanuit huis gebeurd.
- Er ook nog wat aan verdienen
En dan vergeet je nog wat, hij moet over wat hij verdient ook nog inkomstenbelasting afdragen, en die is in Europa relatief hoog. Dat maakt vaak dat reparatie economisch niet meer zinvol is.

De hoge inkomstenbelasting helpt onze verzorgingsstaat in stand houden, maar is in dit opzicht slecht voor het milieu en voor onze internationale concurrentiepositie. Die verzorgingsstaat zorgt er wel ook voor dat mensen zekerheid hebben, zich minder zorgen maken en zich daardoor beter kunnen richten op wat ze op hun werk moeten doen waardoor de arbeidsproductiviteit omhoog gaat. In dat opzicht snijdt het mes aan twee kanten.
Zeer leerzaam in deze is de documontaire "Where to invade next" van Michael Moore.
Alleen je rekent met de prijzen van nu en niet met de prijzen van zo meteen. Als repareren gemeengoed wordt dan is het ook aannemelijk dat de prijs van onderdelen omlaag gaat. Er zal immers een grotere markt ontstaan voor onderdelen. En grotere aantallen betekent doorsnee lagere prijzen.
Of juist omhoog, omdat fabrikanten het gevoel hebben dat ze niet meer zelf in controle zijn over het repareren van hun geleverde apparaten en dus inkomsten gaan mislopen. Want zeg nou zelf, een standaard reparatie is bijvoorbeeld bij een leverancier al veel duurder dan bij de repairshop hier op de hoek. Iemand gaat die gemiste inkomsten moeten betalen..... links of rechtsom, de prijs zal voor mij als consument dus nooit gunstiger worden.
En onderdelen zijn al zo duur.
Ik wou onlangs een batterij vervangen van een sterke zaklamp, en de batterij kostte meer dan een nieuwe identieke zaklamp.
Bijna hetzelfde voor mijn defecte vaatwasser van 12 jaar oud, het vervangingsonderdeel kostte meer dan de helft van de prijs van een nieuwe machine.

Voor beiden heb ik dan maar een nieuw toestal aangeschaft ipv ze zelf te herstellen met een pokkeduur vervangonderdeel.
Ja precies want zo was het voorheen ook, toen we het nog wel allemaal zelf konden aanpassen en vervangen.... De vraag naar onderdelen zal stijgen, het aanbod zal verbreden waardoor de prijzen dalen.

Ik ben erg blij dat dit besluit er doorheen is, want ik erger me al jaren aan makers van apparatuur die het de consument zo moeilijk mogelijk maken zelf dingen te vervangen en upgraden.

Apple zal hier dan ook niet blij mee zijn, het is voor hun juist een manier van klantbinding. De klant verplichten alles bij hun te laten repareren. Uitbreiden kan niet, dus moeten ze een nieuwe kopen.

Ik kijk uit naar de nieuwe laptops van Apple die moeten voldoen aan deze nieuwe eisen. Dan kunnen we eindelijk weer zelf een toetsenbord, powerknopje, mainboard, scherm, hardeschijf of geheugen vervangen indien dat nodig is. Geen lijmranden meer doorsnijden, desolderen o.i.d.

Qua reparatie idem natuurlijk voor telefoon fabrikanten.
Juist het tegendeel:

Ik zou eerder verwachten dat prijzen omhoog gaan omdat er juist lagere productieaantallen nodig zijn, hoe langer een telefoon meegaat hoe minder er in totaal geproduceerd moet worden.

Voorbeeld: 100.000 nieuwe telefoons betekent 100.000 nieuwe schermen. Maar stel dat i.p.v. 100.000 nieuwe telefoons er maar 75.000 nieuwe telefoons worden verkocht en 25.000 anderen worden gerepareerd waarvan 10.000 een nieuw scherm krijgen dan zijn er 15.000 minder schermen geproduceerd. Daarnaast moet men oude onderdelen of jarenlang op voorraad houden of kleinschalig blijven produceren, beiden zullen de prijs opdrijven.
Nieuwe toestellen worden wellicht duurder, omdat er kleinere aantallen worden gemaakt (want mensen repareren de oude).
Maar het kan ook leiden tot standaardisatie. Om de onderdelen leverbaar te houden wordt het nieuwe scherm compatibel met de oude toestellen. Resolutie en maat is hetzelfde, dus waarom niet compatibel?
Dat ligt maar aan je behoefte. Ik ken genoeg mensen die als-de-dood-zijn als de voortgang van hun spelletjes kwijt zijn bij een defect toestel en helemaal geen verandering willen.

Hetzelfde zie je bij laptop/desktops. De gedachte alleen dat alles opnieuw geinstalleerd en ingesteld moet worden geeft al stress.
wat ik in mijn omgeving zie is best wel grappig, het zijn vaak juist deze mensen die het opzetten van een goede back-up net zolang uitstellen tot een toestel kapot gaat waardoor ze inderdaad vaak met dit soort ellende komen te zitten, terwijl je met een goede back-up een ander toestel koopt je profiel met zooi terug zet en klaar alweer :)
Ja ik snap je punt. Maar een telefoon is een intensief gebruiks middel. Op een gegeven moment wordt de accu en oplaadpunt gaar. En dan nog de kosten van het scherm er bij. Dan zit je zo over de 300 euro. Voor dat geld kan je beter een nieuwe kopen. Maar je hebt wel gelijk van mij hoeft het niet sneller een beetje interneten en Whatsappen is voor de meeste mensen voldoende. Een goedecamera en goede accu is voldoende voor de meeste gebruikers.
Ik heb een Samsung S9+. De oplaadpoort is gaar, en ik zal ook wel een keer de accu willen vervangen. Beide onderdelen zijn er vanaf 15 euro, origineel 30 euro. En je kan het zelf doen, want er zit niks verlijmd of vastgesoldeerd. De oplaadport met regelaar zit op een apart printplaatje.
Zo moet het voor iedere telefoon of product zijn. Ik ga dan ook nog heel lang met deze telefoon doen, zelfs als ik nogmaals het oplaadpunt of accu moet vervangen (maar dat verwacht ik niet)
Verzekeringstechnisch kan je zeggen dat (...)
Kijk, en daarom moeten deze regels er komen, want kapitalisme, wegwerpmentaliteit, soms "opzettelijk" dure onderdelen, enzv.

Als samenleving staan onze prioriteiten soms net wat anders dan het commerciële-/bedrijfsleven. "Verzekerinstechnisch" is weer een commerciële insteek. Wij als samenleving hebben ondertussen bepaald dat wij ook eens iets anders willen doen dan alleen commercieel denken - misschien/hopelijk aan onze aarde maar sowieso ook aan onze eigen portemonnee's. Onderdelen standaardiseren en beschikbaar maken (i.p.v. nadrukkelijk fabrieken verbieden ze te verkopen om schaarste te creëren => duurder) zal hiermee helpen.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 26 november 2020 11:42]

Onderdelen zijn gewoon expres duur. Net als reparaties.
Wat zou kunnen helpen is de prijs van het toestel in reserveonderdelen, te vergelijken met de prijs van het toestel zelf.
Dan krijg je een 'reparatie kosten index'.
Eens. Mijn Samsung galaxy S7 is een geweldig stukje hardware dat vijf jaar geleden vlaggenschip was en nog steeds per-fect in staat is om alles te doen wat ik met een smartphone wil doen. Het is totaal belachelijk om dat ding nu te gaan vervangen. Koyaanisqatsi, is de term ervoor die bij me op komt, life out of balance, naar de gelijkmatige film. Waanzin.
Gelukkig heeft die S7 net weer een security update gekregen. En inderdaad hij is nog prima (accu is nu op 66% van originele capaciteit, dat gaat best).
Yes ik heb 'm vandaag binnengehaald! Perfect!

En over m'n accu heb ik nog niets te klagen. Gaat echt lang mee, paar dagen easy als ik niet te veel doe op de phone. Komt gewoon met 80% of meer einde vd middag mee naar huis van werk.
Over die accu's ( @Spectaculous ), ik weiger gewoon een telefoon te kopen waarvan de accu niet kan worden vervangen. Als veel meer mensen dat doen, passen fabrikanten zich wel aan.
Je begrijpt toch dat deze onderdelen express duur zijn gemaakt zo dat het gemakelijker is om een nieuw apapraat te kopen dan reparatie + duur onderdeel
Of express hoge verzendkosten aan koppelen.

Allemaal trukken.

Afgelopen week was er nog een tv review waarin een tweaker zijn kapotte tv zelf repareerde, bij het openen bleek het dat het bedrijf overal goede transistoren had gebruikt, behalve één uitzondering, een transistor dat gekend is om kapot te gaan na ongeveer drie jaar. De tweaker vroeg zich terecht af of de fabrikant die express heeft gepland, voor de dood van het apparaat te plannen.
Daarentegen is een scherm vervangen één van de simpelste ingrepen. Tenminste, als het design dat eenvoudig toelaat. Een scherm, met één connector, zou zeer eenvoudig te vervangen moeten zijn. En schermen zijn idd niet de goedkoopste onderdelen, varierend van enkele tientjes tot zo'n beetje 100 euro. Alles daarboven, is meestal "overpriced"; ze vragen het, omdat het kan!

Op een telefoon van 800 of meer, is een scherm vervangen a 150 euro (incl. reparatiekosten) een pak voordeliger dan een nieuw toestel van 800 of meer.

Punt is eigenlijk gewoon, dat de fabrikanten het tot nu toe steeds lastiger maken om uberhaupt te kunnen repareren. Waarom? Iig niet voor hun drogredenen. Daarom kunnen wij dit soort maatregelen alleen maar toejuichen. Iedereen die dat niet doet of zelfs tracht te weerleggen, heeft naar mijn smaak algauw andere, niet consumentvriendelijke, belangen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 november 2020 02:49]

Moeten de onderdelen ook goedkoop zijn. Sommige onderdelen zo als een scherm zijn erg duur. En dan is het vaak financieel niet waard.
Twee keer het scherm van een €200 budgetphone vervangen. Scherm kostte €20 vanuit China, valt dus reuze mee. Het vervangen zelf was, zeker bij het nieuwere model een flink gepriegel, veel kleinere onderdelen, een verlijmd scherm.

Waarschuwing: Ondanks dat de vervanging van beide schermen lukte werkte niet alles perfect, na enkele maanden liet scherm #1 los wegens verbogen frame (ik gebruikte secondelijm ipv de officiele lijm). Bij #2 moet ik af en toe de telefoon herstarten omdat het scherm een vinger detecteert die er niet is, en ben ik dus 2 min out of the running. Nog steeds vind ik de vervanging de moeite waard.
Precies dit, ik heb vorige week mijn Macbook naar de Apple store moeten brengen omdat mijn batterij vervangen moest worden. 3 maal raden, het hele toetsenbord-paneel moest ook vervangen worden omdat de batterij aan het toetsenbord-paneel gelijmd is 8)7 , why?
Bespaard ruimte... lijmen neemt veel minder ruimte in beslag dan schroeven.
Er bestaan andere manier voor iets te vestigen, glij vergrendel mechanismes bevoorbeeld, je schuift het component op zijn plaats op het einde klikt hij dan. terug uithalen is een hendel induwen en terug uitschuiven. geen lijm of schroeven nodig. En er zijn nog veel andere manieren om iets te bevestigen zonder vijzen op lijm. Kijk eens naar modular systemen, hoe zij hun componenten aan elkaar hangen.
Daar maak je een telefoon bijvoorbeeld niet zuiniger mee qua energie.. ook niet qua water en stofdichtheid.
Halo. Scuba duiker hier. Ik heb bijna geen Scuba toestellen die waterdicht gemaakt werden d.m.v. lijmen. Men gebruikt er bijna altijd O-ringen voor.

Dat lijmen nodig is om waterdichtheid te bereiken is onzin.
Zuiniger? Daar zie ik geen probleem mee.
Stofdichtheid ook niet.
Maar waterdichtheid, zal niet super hoog kunnen zijn.
Voor zulke cases zou EU toch wel een oplossing moeten vinden.
Daar heb je andere zaken voor, zoals rubber. Houd prima vocht en stof buiten.
Er bestaan al bijna 100 jaar waterdichte horloges, geschroeft en geklemd...
En een stukje plakband neemt veel ruimte in?
Daarbij, als de accu zo vast zit dat er geen beweging meer mogelijk is, waarom dan überhaupt vastzetten?
Dat komt door de lijm...
Zelfs als dat waar is, dan maken ze hem maar weer dikker. Die extra millimeter betekend niets.

Als je perse iets superduns wil om op te schrijven raad ik papier aan. Heet ook nooit lege batterijen.
Toch grappig dat mensen dit niet meewegen in het kopen van een laptop. Als ik een laptop koop kijk in ten eerste wat er allemaal te vervangen valt. Accu en WIFI kaart zijn wel de eerste die vervangbaar moeten zijn (vandaar ook geen Lenovo laptops meer met die brakke athereos dingen en hun whitelist hierop vnauit de BIOS).

Hoe eerder je dit soort gedrag afstraft en andere producenten die het wel begrepen hebben steunt, hoe eerder dit ophoudt. Apple doet dit alleen om hun winst te stuwen, lijm is lekker makkelijk in productie, scheelt hun weer 50 ct op de productie van hun 2000 euro laptop, en iedereen die dat accepteerd...

Ps. Lijmen neemt niet minder ruimte in beslag, soms juist meer, het is meer besparing in kosten voor een mechaniek en de handeling om het te monteren
Die lijm kan gerust met warmte losgemaakt worden - maar wat is gevaarlijk? Net die batterij gaan verwarmen. Dat is dus een soort van design waarvoor Apple een zware straf verdient.
Van mij mogen ze de garantie daarvan ook verhogen, 6 maanden is overdreven laag.
Als ze geen vertrouwen hebben dat de batterij geen jaar gaat volhouden, dan moeten ze maar een iets duurdere betere kwaliteit batterij gebruiken. Want nu is het hele apparaat onbruikbaar
Dat is inderdaad een goed voorbeeld!
Gewoon weer een accu die je simpelweg kan vervangen door de achterkant van je telefoon te klikken.
Veel mensen kopen tegenwoordig een nieuwe telefoon alleen al om het feit dat de accu slechter wordt.
Ik vind dat een slechte zaak. Ik zou een verwisselbare accu zooo fijn vinden!
Geldt niet enkel voor telefoons, kijk maar naar bluetooth oortjes en andere apparaten met accu's. Men moet meteen een nieuwe kopen als de accu zijn beste tijd gehad heeft.
Ik denk niet dat we ooit terug gaan naar telefoons met een achterkant die er gewoon af te klikken is. Dat past niet in het moderne design en maakt o.a. waterdichtheid enorm moeilijk.

Wat je zal krijgen zijn kits die je zal kunnen kopen om niet alleen de batterij te vervangen maar ook je achterkant goed dicht te krijgen. Herstelbaar en vervangbaar betekenen nog niet dat je je toestel in 5s uit elkaar moet hebben kunnen liggen.
Ach wat heb je aan waterdichtheid als de "verklikkers" al afgaan bij een beetje vochtige lucht, zodat de fabrikant je kan afschepen met "waterschade".

We moeten gewoon niet in de stromende regen met zo'n smartphone gaan bellen, jeweetwel, beetje gezond verstand enzo, lekker ouderwets.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 november 2020 02:57]

Waterdichtheid is al meer dan een halve eeuw perfect mogelijk met schroeven en wat rubber etc....
Wat design betreft, dat is onzin, als de fabrikanten het willen is volgens jaar een millimeter dikker ineens hip.
Idd heb hier Airpods Generatie 1 na 1 uur gebruik zijn ze al leeg.
Apple heeft wel de prijzen verlaagd naar 55 € per stuk maar nog veel ste duur.
Ben je € 110.- kwijt voor 2 airpods

Mediamarkt nieuwe Airpods inclusief nieuwe oplaadcase met batterij: € 133

Ja je bent een dief van je eigen portomonee om je oortjes te laten servicen voor 110 voor remanufactured exemplaren...
Dat gaat natuurlijk hand in hand met de kosten. Hoe goedkoper hoe minder goed het design aan zal sluiten om iets goedkoop te kunnen vervangen. Hoe goedkoper iets is hoe interessanter het wordt om te vervangen. Beetje vicieuze cirkel waar je dan in terecht komt. Maar goede resolutie van het europees parlement. Als fabrikanten inzicht moeten geven hoe lang een product mee kan, gerepareerd en hergebruikt kan worden, dan hebben consumenten wat te vergelijken en kun je daar je aankoop op baseren. Dat is nu onmogelijk.
 • Draai de 4 philips-schroefjes aan de achterzijde los en verwijder de achterkant
 • Klik het kabeltje van de accu los
 • Haal de accu uit het apparaat
 • Plaats de nieuwe accu en de connector
 • Schroef de achterkant weer vast
Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Het is een kwestie van willen. Ik heb geen problemen met schroefjes aan de achterkant. Daar wil ik zelfs de waterdichtheid voor inleveren. Al is dat strikt genomen niet nodig.
Dit is niet mijn ervaring. Ik vervang nog wel eens batterijen uit oude telefoons, omdat die na een jaar of 2 echt significant slechter zijn geworden. En schermen moeten uiteraard ook nog wel eens vervangen worden. Ik vind het niet echt een leuke klus tegenwoordig en kijk dan het meest op tegen:
 • het open krijgen van de achterkant. Die zit vaak zo vastgeklikt dat je met dat standaard setje tools wat je overal bijkrijgt (die blauwe "plectrums") en echt nog niet tussen komt. Ik heb er laatst een plamuurmes voor gebruikt, omdat die dun, maar sterk genoeg is. Vervolgens beschadig je al snel die randjes. Ook met de plastic tools die ze mee leveren.
 • het verwijderen van de oude batterij. Deze zit tegenwoordig vastgeplakt met dubbelzijdig tape. Het is altijd gepiel met een bankpasje of zo om eronder te frutten totdat je de lijm genoeg los hebt om de batterij los te trekken. De batterij is daarbij ook nog zeer buigzaam, dus beschadigd snel. Als je hem weggooit is dat hoogstens ongezond. Maar als je een ander onderdeel wilt vervangen, kan het er dus op neerkomen dat je alsnog ook de batterij moet vervangen.
 • het verwijderen van het scherm zelf. Deze zit ook bijna altijd vastgelijmd. De makkelijkste oplossing hiervoor is om een scherm met gehele voorkant van de behuizing te komen. Dan moet je dus de PCB etc allemaal overzetten naar een nieuwe voorkant. Moet je zo'n setje wel kunnen vinden natuurlijk.
Het los klikken van kabeltjes en zelfs het losschroeven van PCBs vind ik geen punt, dat gaat vrij vlug en makkelijk met, als je een beetje netjes werkt, weinig kans op schade. Schroefjes voor de achterkant en het scherm een de accu niet verlijmen zouden voor mij meer dan genoeg zijn. En het beschikbaar zijn van officiële reserveonderdelen natuurlijk.

Overigens kost een batterij me meestal tussen de 10 en 30 euro en een scherm tussen de 30 en 50. Zijn niet van dure telefoons overigens. Ik kan me voorstellen dat high-end modellen ook duurdere schermen hebben. Concreet: mijn Xiaomi Mi A1 gaat in principe nog prima mee. Krijgt zelfs nog software (security) updates. Maar mijn batterij hield het nog geen halve dag uit en mijn scherm is gebarsten. De reparatie van dit ding kwam in een voor mij zo ongunstige periode, dat hij nog steeds half uit elkaar op mijn werkbank ligt en ik toch maar een Fairphone heb gekocht, omdat ik snel iets nieuws nodig had.

Overigens kan ik me voorstellen dat ik toch iets niet goed begrijp van hoe je een moderne telefoon moeten openprutsen. Dus als iemand nog betere tips heeft dan de youtube filmpjes die ik er meestal voor opzoek, dan houd ik me aanbevolen.
Ik had erbij moeten zetten dat mijn verhaal uit een ver verleden is en niets met de huidige situatie te maken heeft. Excuses hiervoor!

Maar zo had het nog steeds kunnen zijn. Tot fabrikanten design en kostenbesparing boven repareerbaarheid stelden.
Dat is de reden dat ik nooit goedkope telefoons koop, die hebben vaak veel minder kwalitatieve batterijen. Mid of high klasse is veel beter.
Maw; weg met de lijm. Zorg gewoon dat zo'n batterij met foam of dergelijk, ratelvrij en schoefloos in de behuizing past, vastgekneld, door de behuizings frame, foam, en schroefjes. Kan die nergens heen.
Er zijn zoveel vervang vriendelijke oplossingen te verzinnen. Dat is pas innovatie. Lijm is makkelijk voor de produktie, goedkoop en ze hoeven niets perfect passend te maken, het probleem is natuurlijk de repareer/vervangbaar-heid.
Die schroeven zorgen juist dat telefoons dan niet meer waterdicht te noemen zijn, ook stofdicht niet meer.
Ik wil dat niet inleveren omdat als de waterdichtheid eraf gaat... de telefoon zelfs kwetsbaar kan zijn als het gigantisch regent.
Samsung heeft het destijds wel goed voor elkaar gekregen met de Galaxy S5 ;)
Inderdaad. Het kan technisch gewoon, dat is al aangetoond.
De smartphone Sony-Erisccon C702. Heb hem hier nog liggen.
Een rubber ringetje doet wonderen, al jareeeeeeeeen. Maarja, da's meer werk voor de fabrikant he, een gootje maken in de behuizing waar zo'n rubbertje inpast. jaja, zo ingewikkeld 8)7

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 november 2020 03:04]

Correct. Bij veel leveranciers (ook van andere goederen) is het dan ook vaak zo dat als iets onder garantie terug komt en het product heeft minder als X euro gekost , het zonder verder inspectie vervangen wordt.
Repareren is duurder dan vervangen, gewoon door het uurloon.
(en inkoop is dat apparaat van X euro misschien maar X/2 euro, rest is marge voor het bedrijf wiens naam op de doos staat, en groothandel en winkelier).
Ik zeg expres niet fabrikant, fabrikage is vaak in China of Vietnam of zo.
Denk dat de hardware weer een stukje duurder gaat worden als er minimale eisen aan levensduur en beschikbaarheid van onderdelen worden gesteld. Zeker gecombineerd met een minimale supportduur voor de software. Als een nieuwe telefoon straks 500+ euro kost is repareren natuurlijk ook een stuk aantrekkelijker.
Dat is inderdaad vaak het probleem, reparaties zijn vaak duur door hoog uurloon, en ja ik gooi ook liever niks weg, maar als de kosten niet opwegen tegen de nieuwprijs....tja dan word het toch een nieuwe
De iPhone 12 mag misschien wel prijzig zijn, maar als de iPhone 15 over een paar jaar uit is en je moet voor €300 het scherm laten vervangen krab je jezelf ook achter de oren. De batterij heeft immers ook z'n beste tijd gehad.
De vraag is maar of dat scherm ook echt €300 euro kost.
Als je de hele telefoon voor 600 euro los in elkaar kunt (laten) zetten ga je er in de winkel geen 1200 euro voor betalen. Dus ik vermoed dat de marge ook op de reserve-onderdelen gaat zitten.
Dat zal deels door de kosten van onderdelen zijn (die op hun beurt weer onnodig duur zijn door de anti-repareerbaarheid; bij mijn Macbook moest de hele bovenkant vervangen worden omdat er een productie-probleempje / recall was omtrent de speakers), deels door de kosten van arbeid.

Maar ik geloof zo dat er genoeg te doen is om dat naar beneden te drukken. Als je het zelf te duur vindt om iets te laten repareren, zijn er nog genoeg mensen die het er wel voor over hebben (of het veel goedkoper kunnen doen).

Ik geloof dat dat ook is waarom bijv. Apple hun eigen "terugkoop" programma had - ik geloof nooit dat ze echt refurbished en doorverkocht werden, veel werden ter vernietiging aangeboden om de oudere apparaten uit de markt te krijgen. Weet vrij zeker dat daar een artikel over was, het bedrijf dat die telefoons hoorde te vernietigen ging de goeie modellen gewoon verkopen.
Apple doet nog steeds aan inruil, en ze zeggen er dan ook bij of ie refurbished word verkocht of gerecycled.
Apple heeft heel veel geïnvesteerd in recycling van telefoons, dat is goed, maar het is nog beter als het niet hoeft te worden gerecycled.
Met recycling krijg je al die energie niet terug. Grofweg gezegd wordt 1 telefoon dan hetzelfde als 10 lege (Amerikaanse, want aluminium) frisdrankblikjes.
Voor een €1000+ telefoon zal dat nog wel wat meevallen, maar voor mijn 2 jaar oude telefoon van €200 wordt het al een ander verhaal
Klopt. Een accu of scherm is voor die €200 telefoon meestal nog te doen, maar dan houdt het op. Zelfs dat is moeilijker geworden nu de accu's tegenwoordig niet meer zelf verwisselbaar zijn.

Er zijn echter zat apparaten waarvoor het wel op gaat.

Voorbeeld: koffiezetapparaten. Mijn ouders kochten ooit een dual-can versie van Douwe Egberts (destijds alleen daar te kopen), het model dat later Moccamaster ging heten link naar foto 1 link naar foto 2 en na ruim 30 jaar (misschien zelfs 40) waren de glazen kan, plastic filterhouder en waterreservoirdeksel, draaibaare metalen heetwater-pijp en de afdichtrubbers nog verkrijgbaar. Uiteindelijk is een aantal jaar daarna het apparaat toch vervangen omdat er intern iets kapot was gegaan. Er staat nu een enkele versie van het apparaat te verkrijgen bij blokker.nl, bol.com, coolblue, vanpommeren, woonzonden, koffiemaker enzovoorts. (er is zelfs een variant met thermoskan).

Er zijn onder de espresso-machines en in het professionele segment ook modellen die een dergelijke kwaliteit en service hebben.

Een ander voorbeeld is fotografie, vrijwel iedereen schiet tegenwoordig digitaal, maar bij analoge apparaten, vooral van voor het autofocus-tijdperk, zijn er velen die nog prima werken, en met een CLA-onderhoudsbeurt nog zeker een mensenleven mee kunnen, enige is het batterijtje voor de lichtmeter, dat moet een 1,34 volt kwikbatterij zijn (vanwege de ontladingscurve ervan) en die zijn niet meer verkrijgbaar (sommige apparaten zijn aan te passen, bij een enkel merk hoeft dat niet) maar met een smartphone als externe lichtmeter kom je een heel eind.

En wie goed rondkijkt ziet meer van dat soort apparaten. De massa tegenwoordig is echter wegwerpkwaliteit.
Daar heb je wel een punt, dat is natuurlijk ook het verschil tussen een koffiezetapparaat en een telefoon (overigens hadden mijn ouders er ook een van DE). Koffiezetten verandert niet bijster veel door de jaren heen, maar een telefoon van tien jaar oud is zo goed als onbruikbaar.
Koffiezetten verandert niet bijster veel door de jaren heen, maar een telefoon van tien jaar oud is zo goed als onbruikbaar.
Het apparaat is er een voor filterkoffie. Sindsdien zijn dingen als espresso, cappuccino, latte machiata e.d. populair geworden, is de Senseo gekomen (meer gebruiksgemak, en vooral minder nadenken, maar ik vind het minder lekker dan filterkoffie) enzovoorts. Ook in die apparaten kun je echter een dergelijke kwaliteit maken, en ook die gaan jaren mee (behalve als je om gezondheidsredenen stopt met koffiedrinken).

Wat die telefoon betreft, het is er maar net wat je er mee wilt doen. De huistelefoon doet weinig meer dan bellen (al zijn er die kunnen sms-sen) maar hebben in de loop der tijd wel voorkeuzenummers gekregen, zijn draadloos (eerst analoog/afluisterbaar, later Dect) geworden, hebben een kleurenscherm en adresboek gekregen, enzovoorts.

Wat de mobiele telefoon betreft, heel veel mensen doen er nog steeds alleen mee bellen. De typische seniorentelefoon met alleen grote nummertoetsen kan welliswaar SMS-berichten sturen, maar maakt dat niet aantrekkelijk. Functioneel zijn Whatsapp en Messenger niet veel anders dan MMS. Wat de oudere toestellen vooral onbruikbaar maakt is dat straks 2G en 3G uitgeschakeld gaan worden.

Dat laatste speelt ook met FM, er zijn in Nederland nog miljoenen FM-radio's, en goed werkend (sterker nog ze worden nog steeds verkocht) maar als de uitzendingen allemaal DAB+ worden, dan zijn ze nutteloos geworden. De overheden denken er zelfs niet eens aan om één station draaiend te houden voor calamiteiten (terwijl FM toch echt robuuster is dan DAB+, vooral als je geraakt wordt door een EMP van een zonnevlam of een kernexplosie)

Kortzichtigheid is denk ik op dit moment volksziekte nummer 1, het ligt aan de basis van de wegwerpmaatschappij. Ik ga nu even offtopic, maar gemeentes zijn nu in hoog tempo de gasleidingen uit de grond aan het trekken, terwijl de alternatieven (warmtepomp e.d.) voor de meeste huizen nog niet geschikt zijn (onvoldoende geïsoleerd, vaak kost isoleren meer dan het huis waard is, en mensen die er wonen kunnen geen nieuwbouw veroorloven - en er is ook geen ruimte om binnen 5-10 jaar 5mln nieuwbouw te realiseren). Een tussenoplossing is mogelijk power2gas (waterstof (zie ik zelf niet zo zitten) of methaan gemaakt uit COs en water met behulp van met duurzame elektriciteit, of zelfs zonder elektriciteit met Leuvense zonnepanelen) maar dat gaat niet meer omdat dan de leidingen er niet meer zijn.

De reden dat ze die gasleidingen uit de grond trekken is enerzijds dat deze verouderd zijn en onderhoud nodig hebben, waarvoor ze de kosten liever uitsparen, maar vooral om te laten zien aan de buitenwereld hoe "duurzaam" en vooruitstrevend dat ze wel zijn. Absolute gekte.
Volgens mij moet de focus veel meer liggen op herbruikbaar dan reparabel. Ik denk dat de ontwikkeling en innovatie geremd wordt door dit soort dingen af te dwingen.

Als voorbeeld. IKEA is een schoolvoorbeeld van zaken goedkoop maken waardoor mensen vaker de inrichting veranderen. Maar om wegwerp cultuur tegen te gaan kun je je oude IKEA meubels terug verkopen die ze dan vervolgens voor weinig aan minder bedeelden doen toekomen.

Daar zie ik veel meer in....
Compleet onzin. Zie de Formule 1. Nieuwe regels en beperkingen en de engineers zijn supercreatief in het omzeilen van de regels en beperkingen.

Wat mij betreft gaat het nog lang niet ver genoeg. Een batterij zou wat mij betreft altijd vervangbaar moeten zijn met een handeling die niet ingewikkerder is als een schroefje losdraaien.
Je argument bewijst mijn stelling. Die regels zijn juist bedoeld om de innovatie te remmen en technologisch voordeel bij bepaalde teams weer teniet te doen.
Complete onzin. De regels zijn er niet om innovatie te remmen maar juist om te bevorderen. Er is nu 0 innovatie in repareerbaarheid en hergebruik, en nu willen ze de focus leggen dat daar meer innovatie plaats gaat vinden. Dat staat los van innovatie op andere gebieden, die kan nog steeds daarnaast door blijven gaan.
Ik denk dat jij het verkeerde idee hebt dat innovatie alleen om features draait. Dat is niet zo. We noemen dat ook wel “non-functional requirements”: eisen die geen gebruikersfeature zijn maar een technische. In software kan dat bv iets zijn als “100% test coverage”. Merkt een gebruikers niets van, maar een developer wel.
Veiligheid is ook zo'n non-functional. Veiligheidsfeatures klinken dan wel weer sexy, maar gewoon de veiligheid goed krijgen door goed denkwerk is niet sexy.
Denk aan airliners.
Het klopt ook helemaal. Zijn argument houdt verder al geen stand meer toen ik las: supercreatief in het omzeilen van de regels en beperkingen. Het is niet de bedoeling dat mensen regels gaan omzeilen, dat betekent dat de regels niet goed zijn :)

Reparability is helaas onhoudbaar, kijk maar naar de Apple M1. Dat is 1 System-on-a-Chip (SoC) waar bijna het hele systeem in zit. Electronica wordt kleiner en kleiner. En het moet ook nog eens allemaal waterdicht zijn (meer lijm).

Ik ben zelf verdeeld over nieuwe regels. Hopelijk komt er wel iets goeds uit maar waarschijnlijk gaan leveranciers er gewoon omheen werken.

Ook nog even een shout-out naar al die 'reparatie bedrijfjes'. Je weet wel, die oplichters die je telefoonscherm repareren waarna er van alles aan het toestel mankeert. Ik kwam laatst ook iemand tegen die 400 euro betaalde voor een laptop reparatie en later bleek het probleem gewoon nog te bestaan. De werkzaamheden op de bon waren volgens mij helemaal niet uitgevoerd.... De reputatie van de reparatie markt is imho ook gewoon slecht en hier mogen ook echt wel regels aan gesteld worden.
Dat argument slechte reparatie wordt helaas te vaak misbruikt om zaken recht te praten. Er zijn altijd cowboys, die heb je met autoreparatie ook al heel lang. Er zijn natuurlijk ook een heleboel goede bedrijven en recht op reparatie moet er gewoon zijn.
Apple is het slechtste voorbeeld op dit gebied die alles in eigen beheer willen houden om de winst te maximaliseren onder het mom van kwaliteit.
In de Autobranche is het al heel normaal om onderdelen te vervangen door andere goedgekeurde. Remschijven heb je van tig oem fabrikanten, idem koppelingen en andere zaken. Daar is het geen probleem dus waarom ook niet bij electronica.
Dat argument slechte reparatie wordt helaas te vaak misbruikt om zaken recht te praten.
Ik praat niets recht en ik weet niet waarop je doelt. Ik ben namelijk geen voorstander dat repairability steeds moeilijker wordt maar het is wel iets waar de wereld nu staat (erkenning van een probleem).

Er zijn altijd cowboys, die heb je met autoreparatie ook al heel lang. Er zijn natuurlijk ook een heleboel goede bedrijven en recht op reparatie moet er gewoon zijn.
Eens, maar waarom hebben we dan zoveel cowboys? Waarom wordt er aan die kant niet wat gedaan?

Apple is het slechtste voorbeeld op dit gebied die alles in eigen beheer willen houden om de winst te maximaliseren onder het mom van kwaliteit.
Dat is een flinke uitspraak. Heb je ook een bron die dat onderbouwt?

Als we het toch over Apple hebben, hun officiële reparaties zijn prima. Maar winkelstraten zitten vol met saloons reparatie shops die echt waardeloze service geven. Ze liegen keihard in je gezicht: Nee, wij hebben officiële onderdelen van Apple zelf! Dat hebben ze niet want alleen officiële reparateurs hebben dat (voor nu, veranderd in de toekomst).
Een winkel gaf mij aan dat hun vaste reparateur al 10 jaar moederborden repareerde. Ik zit in de IT en had dat nog nooit gehoord. Toen ik daar kwam leek die gast nog geen 20 jaar oud...

In de Autobranche is het al heel normaal om onderdelen te vervangen door andere goedgekeurde. Remschijven heb je van tig oem fabrikanten, idem koppelingen en andere zaken. Daar is het geen probleem dus waarom ook niet bij electronica.
Joepie, de autobranche. Nog meer cowboys.
Maar dat is natuurlijk tegenwoordig ook niet meer zo. Je moet naar een geautoriseerde dealer / reparateur want anders heeft men niet de software om het probleem goed te diagnosticeren.

Nu we het over auto's hebben. Tesla is een goed voorbeeld van hoe ook deze industrie veranderd. Je kunt aan het grootste gedeelte van het systeem niets doen (software, computers, etc), dat kan alleen Tesla. Ze maken hun eigen chips (zoals steeds meer leveranciers doen) dus je kunt ook niets zonder hun. De standaard zaken zijn echter wel zelf te doen en daar stellen ze zelfs openbare handleidingen voor beschikbaar (van Tesla zelf)> Een luchtfilter vervangen of banden onderhoud is geen probleem.

Ik denk ook dat we dit in de toekomst gaan zien, een stuk waar je niet aan (kunt) zitten en een beperkte vervanging van slijtage onderdelen blijft mogelijk (zoals de batterij, wat nu ook allemaal prima kan).

/edit: lol, je belicht een groot onderdeel van het probleem en je wordt gemarkeerd als ongewenst.
Wat een site is dit toch...

[Reactie gewijzigd door dycell op 26 november 2020 12:03]

Eens, maar waarom hebben we dan zoveel cowboys? Waarom wordt er aan die kant niet wat gedaan?
Die cowboys hebben we omdat er te weinig controle op kwaliteit is. In principe mag iedereen repareren, ik juich dat dan ook alleen maar toe, maar er is een gebrek aan controle op kwaliteit waardoor je inderdaad cowboys krijgt die baggerwerk leveren.
Ik vind dat deels een gebrek aan richtlijnen vanuit de overheid (toezichthouders) maar ook een gebrek vanuit de fabrikant. Zij kunnen ook actie ondernemen tegen dit soort gasten maar doen dat niet omdat het te weinig oplevert (of beter gezegd: een slecht gerepareerde telefoon betekent vaak de aanschaf van een nieuwe telefoon).
En dat is juist wat ik wil overbrengen. Je kunt wel regels gaan maken voor fabrikanten maar als de reparatie wereld een bende is die niet aangepakt wordt, dan hebben we nog steeds geen vooruitgang.

Ik vind dat deels een gebrek aan richtlijnen vanuit de overheid (toezichthouders) maar ook een gebrek vanuit de fabrikant.
De fabrikanten doen hier echt wel wat aan. Daarom hebben ze geautoriseerde reparatie centra waarbij bepaalde kwaliteit geeist wordt. De fabrikanten hebben verder helemaal geen macht of mogelijkheid om kwaliteitseisen te stellen aan overige reparaties.
pple is het slechtste voorbeeld op dit gebied die alles in eigen beheer willen houden om de winst te maximaliseren onder het mom van kwaliteit.
Dat is een flinke uitspraak. Heb je ook een bron die dat onderbouwt?
Wat is dat toch met dat domme vragen over heb je daar een bron voor.
Ja die heb ik je gezond verstand en lezen wat er gebeurt op dat gebied.

Je weet toch dat apple reparaties door 3den onmogelijk wil maken door functies uit te zetten als iets niet door apple wordt vervangen. Een gezond verstand zegt dan alles in eigen beheer. Om het te verkopen ook gezond verstand gebruikt men kwaliteit als argument.
Winstmaximalisatie, apple koopt de onderdelen zelf extreem goedkoop in bulk, goedkoper dan anderen maar is niet goedkoper met reparaties, lees maximale winst.
Wat is dat toch met dat domme vragen over heb je daar een bron voor.
Omdat er hier een heleboel domme beweringen worden gedaan zonder dat dit waar is.
Jij maakt een grote beschuldiging dat Apple, ik quote, alles in eigen beheer willen houden om de winst te maximaliseren onder het mom van kwaliteit.

Ja die heb ik je gezond verstand en lezen wat er gebeurt op dat gebied.
Dan zul je echt 0,0 moeite hebben om een bron te vinden.

Je weet toch dat apple reparaties door 3den onmogelijk wil maken door functies uit te zetten als iets niet door apple wordt vervangen.
Ja, en het is ook bekend waarom dat is: beveiliging. Dat zij de tools niet openbaar vrijgeven om zaken te herprogrammeren lijkt mij niet vreemd. Of wil je graag dat ik even TouchID omzet zodat deze alle vingerafdrukken kopieert... of alle beveiliging uitschakelt. Daarbij blijven die dingen gewoon werken bij reparatie alleen werken de beveiliging features niet. Je thuis knop doet het ook prima maar vingerafdrukken uitlezen doet hij niet... Het apparaat blijft prima bruikbaar.

Een gezond verstand zegt dan alles in eigen beheer. Om het te verkopen ook gezond verstand gebruikt men kwaliteit als argument.
Nogmaals, geef eens een bron waar Apple dit als argument geeft.... Ik wacht wel...

Winstmaximalisatie, apple koopt de onderdelen zelf extreem goedkoop in bulk, goedkoper dan anderen maar is niet goedkoper met reparaties, lees maximale winst.
Dit is helemaal een mooie uitspraak. Ik kan gerust stellen dat jij:
 • Niet weet wat apple betaald voor de inkoop van onderdelen.
 • Niet weet wat anderen betaald voor de inkoop van onderdelen.
 • Niet weet wat apple moet doen voor een reparatie (en daarom niet weet wat het kost).
 • Niet weet wat voor personeel en kennis nodig is om een reparatie uit te voeren.
 • Een uitspraak doet dat alle Apple reparaties (wat een enorm breed begrip is) enkel voor winst optimalisatie is. Dat terwijl Apple verklaard hebben tegen officiële politici dat ze daar geen winst maken
Dus een niet officiële statement van Apple vs random internet persoon zonder bronnen.

Dus sorry, random guy op het internet, zonder dat jij bronnen voor je beweringen laat zien geloof ik niet veel van je verhaal.

[Reactie gewijzigd door dycell op 26 november 2020 14:00]

Ja, en het is ook bekend waarom dat is: beveiliging.
Dat ze je de chips niet laten herprogrammeren is niet meer dan normaal, maar voor andere onderdelen is er geen enkele reden om "beveiliging" te roepen. Het gaat dan eerder om ofwel winstmaximalisatie ofwel een eenvoudiger design te kunnen bekomen (wat uiteindelijk terug naar winst vloeit).
Ik kan gerust stellen dat jij:
- Niet weet wat apple betaald voor de inkoop van onderdelen.
- Niet weet wat anderen betaald voor de inkoop van onderdelen.
- Niet weet wat apple moet doen voor een reparatie (en daarom niet weet wat het kost).
- Niet weet wat voor personeel en kennis nodig is om een reparatie uit te voeren.
- Een uitspraak doet dat alle Apple reparaties (wat een enorm breed begrip is) enkel voor winst optimalisatie is. Dat terwijl Apple verklaard hebben tegen officiële politici dat ze daar geen winst maken
Nee hoor, de prijsvork voor onderdelen en wat er nodig is voor reparaties is nu echt geen groot mysterie, die kan je toch redelijk goed bepalen aan de hand van de markt en wat de concurrentie hanteert.
En hun uitspraak dat ze er geld op verliezen is zodanig vaag dat het nietszeggend is, veel kans dat gratis reparaties onder garantie daar ook onder vallen.
Beveiliging, volgens velen, die er verstand van hebben, zoals Rossman, een drogreden. Voor enkele functies hooguit, voor de rest gewoon puur volksverlakkerij.

en je relaas over Apple's kosten is gewoon een inkoppertje. Je hoeft alleen maar naar Apple's nettowinst te kijken om te weten wat er gebeurd. Dat hoef je niet te geloven, die cijfers zijn keihard.

Apple (en anderen) proberen het steeds meer zo te verkopen, dat het allemaal zéér ingewikkeld en blablabla, weet ik niet wat voor gebakken lucht ze uitkramen, waarom ze de dingen doen zoals ze doen.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 november 2020 03:14]

Leuk verhaal maar gezond en logisch nadenken kun je dus niet.

Gaf al voorbeeld apple maakt zelf functies onklaar als je een onderdeel vanuit het ene toestel, lees orgineel apple in een ander zet, dus niet gemodificeerd maar orgineel. Dan beperken ze al functies. Dat zelgt genoeg.

Maar de marketing van apple werkt leuk beveiliging, tools niet vrijgeven. Ter info autofabrikanten moeten voor nieuwe modellen veel info gewoon vrijgeven zodat andere daar tools mee kunnen maken.

Het doel van apple veiligheid is leuke marketing en misschien zit er iets in. Het einddoel is nog steeds reparatie door 3den onmogelijk te maken. Het zelf tegen duren kosten te doen en als die kosten te hoog zijn koopt men wel nieuw.

Je gezond verstand zegt je gewoon dat apple onderdelen inkoopt tegen de laagste prijs. Als je dat niet begrijp terug naar school economie volgen, vraag aanbod. Apple koopt heel veel onderdelen in krijgt door haar volume scherpe prijzen. Onderdelen zijn deel van de totale inkoop en ja apple heeft dan zeker een lagere prijs dan een ander bedrijf dat een fractie daarvan inkoopt. Dat is geen hogere wiskunde, maar simpel economie en jawel logsich nadenken, maar misschien hoor jij wel niet tot die groep hier op tweakers ?

Maar je vraag om bronnen, ik doe er niet meer aan mee, zoek het lekker zelf op als je er echt interesse hebt. Met het logisch nadenken hoe vraag en aanbod en inkoop werkt kan ik je niet helpen, hoewel de bron daarvoor, ga naar school en werkt in de praktijk. Dat moet je wel zelf doen.
Maar je vraag om bronnen, ik doe er niet meer aan mee, zoek het lekker zelf op als je er echt interesse hebt.

Lol, wat een kleuter antwoord. Klinkt als, ik heb gewoon gelijk maar kan het niet aantonen, lalalalala.
Blijf lekker in je bubbel, jonge... De wereld is niet zwart-wit, problemen zijn complex en je moet objectief beide kanten van het verhaal kennen voordat je er een mening over kunt vormen. Moeilijk te accepteren blijkbaar... Maar je komt jezelf daardoor vanzelf wel tegen. Dus success!
Het vragen naar een bron is tegenwoordig een irritant verschijnsel om een discussie dood te slaan.
Als je echt zelf interesse hebt in een onderwerk is het antwoord binnen 2 minuten via een zoekmachine te vinden. dit maak ik keer op keer mee.
Dan komt er dus een punt bekijkt het ff als je discussie dood wil slaan met bron bron bron, doe zelf onderzoek als je interesse hebt in het thema.
Ik heb je bovendien een uitleg gegeven, vraag/aanbod maar wil je nu echt een bron van een economie les hebben ?
Het feit dat jij niet zoekt toont puur jou desinteresse aan en bron is bedoeld om disucssie dood te slaan.
Het internet staat vol met geruchten, leugens, halve en hele onwaarheden...
Veel mensen denken dat ze expert zijn over onderwerpen, verspreiden geruchten als waarheid en baseren zich op diezelfde onwaarheden..

Jij doet een harde uitspraak waar je een bedrijf beschuldigd van iets terwijl daar geen bewijs voor is...
Moeilijker dan dat is het niet...

Dus inderdaad, de discussie is dood. Er is geen enkel bewijs voor de beschuldiging aangeleverd...
Geen bewijs tegen apple, als je het niet wil zien zoals jij heeft het ook weinig zijn.

Feiten zijn eenvoudig apple maakt reparatie door 3den steeds onmogelijker dat zijn gewoon feiten, als je daar bewijs voor wil, legio voorbeelden hoe repareren onmogelijk gemaakt wordt.
Waarom wil de EU met right to repair komen, omdat fabrikanten als apple het voorbeeld zijn hoe het niet moet. Maar de EU ziet het volgens jou zeker ook verkeerd, die gaan niet af op feiten maar roepen zeker zo maar iets. Dat komt niet uit een hoge hoed maar omdat de feiten die jij niet wil zien voor zich spreken.

Wederom als je interesse in het onderwerp hebt zijn de feiten zo te vinden. Maar ik denk dat ik juist zit dat jij het type bent dat een discussie dood slaat en feiten niet als feiten ziet, zinloos dus.
In de autoreparatie ging en gaat er inderdaad heel veel fout. Recent een officiele dealer aangeklaagd wegens oplichting. De remschoenen van de auto van min vrouw zouden vervangen moeten worden. Er staat 70k Km op dat ding. Mijn vrouw is niet technisch, dus heeft ze ja gezegd. Bij ophalen de oude onderdelen meegenomen. Dat waren dus remblokken. Die zijn veel goedkoper. Op de rekening staan remschoenen, en die zitten dan ook op de auto. Even gecontroleerd, en niets vervangen. Dus oplichting. Zoals gezegd, de officiele dealer is de cowboy.
En bij auto's heb je ook bedrijven die een hele module vervangen (motor, versnellingsbak) en andere die daar componenten binnen vervangen.
Ik zou zeggen dat het innovatie stuurt in een richting. Wellicht niet de richting waar men op zat (kleiner, dunner etc.), maar om nu te zeggen dat het innovatie remt, nee.
De vraag is wat is innovatie en wordt die innovatie niet misbruikt om reparaties door 3den extreem moeilijk of onmogelijk te maken.
apple is natuurlijk een mooi voorbeeld waarbij zelf als je een origineel onderdeel uit een andere telefoon gebruikt functies beperkt worden. Dat heeft niets met innovatie te maken maar met moeilijk maken te maken.

John Deere nog zo een bedrijf. In de USA hebben enkele staten ook al right to repair waarbij ze zelf moeten kunnen repareren zonder John Deere. Probleem is dat bedrijven innovatie misbruiken om reparatie moeilijk te maken of onder het mom van kwaliteit reparatie onmogleijk te maken waardoor je nog meer wegwerp krijgt.
Eens. Een oud collega had een Smart. Lamp vervangen was een dag werk
Dat heeft die fabrikant smart geregeld, liever nieuwe kopen dan 1 dag werk.
En hoge kosten als ze het wel kunnen "kuch" repareren (lees complete printplaten vervangen, terwijl er een simpel connector stuk a 50 dollarcent bijv).

En argumenten als "ja maar Tesla doet het nu ook al" dus je houd het niet tegen gaan er bij mij ook al niet in. Juist nog méér reden om ons er steeds meer tegen te verzetten en veranderingen af te dwingen! en ja, dat kunnen wij! Met onze stem, met de politiek, met de hele samenleving! En last but not least, ons geld!

Zolang wij als makke, gemakzuchtige schapen ons geld blijven overmaken naar dit type bedrijven, veranderd er iig never, nooit iets.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 november 2020 03:19]

Vind het vreemd dat je hier Apple specifiek noemt aangezien iOS vanuit de fabrikant qua support-jaren bij de top van de industrie hoort. Een 4 jaar oude iPhone SE kreeg nog de laatste versie van het OS op release dag en ook als die dat niet meer krijgt worden er nog security patches uitgegeven voor oudere toestellen. Het is niet onrealistisch dat je er een jaar of 6 gebruik uit haalt.

Fijn dat je je OS kan wisselen voor code uit een vrijwilligersproject, maar daar krijg je absoluut 0 garanties over security en support voor. Bovendien zullen de meeste eindgebruikers zonder technische kennis daar nooit aan beginnen, dus dat gaat nooit een mainstream ding worden.
Apple is genoemd voor de onmogelijkheid om van OS te verwisselen.
Fijn dat je je OS kan wisselen voor code uit een vrijwilligersproject, maar daar krijg je absoluut 0 garanties over security en support voor.
"vrijwilligersproject" is zeer betrekkelijk, de meeste Linux distributies worden door bedrijven als IBM, Ubuntu, Purism, enz. ondersteund. Deze bedrijven betalen hun medewerkers. Daarnaast is er het voordeel dat alle code openbaar is en bekeken kan worden. De genoemde bedrijven ondersteunen en verbeteren de programmatuur voortdurend. Als een bedrijf een traject beëindigt is er in de meeste gevallen een andere groep die het overneemt. In de praktijk is ondersteuning levenslang (voor de bestaande OS'en al meer dan 20 jaar!)

Overigens geeft geen enkel bedrijf (waaronder ook Apple) garantie voor "security". Als iemand inbreekt of meeluistert op je mobieltje kun je geen verhaal halen bij de leverancier.
Mijn ervaring met open source projecten is dat 'levenslang' betekent: 'tot de kern van het team er geen zin meer in heeft'.
Garantie op security is ook lastig te geven, garantie op beschikbaar maken van security updates verwacht ik wel van commerciële partijen die er belang bij hebben dat hun merknaam niet te grabbel wordt gegooid.
Min Samsung S7 heeft (na bijna 5 jaar) ook nog een update ontvangen. Niet de laatste features (maar die geeft Apple ook niet altijd), wel security.
Je hoeft helemaal geen innovatie tegen te gaan met een paar fatsoenlijke regels omtrent het repareerbaar maken/houden van apparaten.
Iedereen pakt hier standaard de mobile telefoon maar er zijn nog veel meer spullen die moedwillig niet te repareren zijn gemaakt door de fabrikant.

Een simpele voorbeeld: de Philips Hué lamp die ultrasoon dicht gelast is. Als de lamp zelf doorbrandde kon je een lamp van €80 weg gooien. Juist het kunnen openen via een paar schroefjes en de lamp zelf vervangen (nog geen €10) was veel netter.
Stofzuigers met zo'n oprol snoer. Sommige zijn ook zo dicht gemaakt dat ze niet meer open kunnen. Beschadig je het snoer dan gaat er weer veel geld naar de stort terwijl juist hier makkelijk een vervangend snoer en eventueel koolstofborstels voor de motor als simpele reparatie kunnen gelden.
En helemaal een mooie, een koelkast waar het lampje netjes achter een transparant venstertje zit. Nadeel is dat het venstertje vast gegoten in de binnen kant zit dus kun je niet meer bij het lampje.

Er zijn zo ontzettend veel dingen die gewoon gerepareerd zouden kunnen worden maar waarbij een fabrikant het jou als consument het juist onmogelijk maakt om dat te (laten) doen.
Dat ze tegen dit soort verspilling wetten gaan maken en afdwingen met: voldoet het niet aan onze regels mag je het hier ook niet meer verkopen.
Ze kregen het voor elkaar met een universele laad kabel voor mobieltjes en tablets, dus verwacht ik dat dit over een jaar of 2 á 3 ook doorgevoerd wordt.
Op niet-wegwerpbaarheid kan, zeker op dit moment, nog heel veel geïnnoveerd worden.

Waar we naartoe kunnen gaan: als je smartphone batterij straks versleten is dan hebt je ten minste toch de keuze om ze te vervangen ipv wegwerp. JIJ maakt de keuze, niet iemand anders. Mensen leggen zich maar al te vaak en al te gemakkelijk neer bij de beleidskeuzes van grote commerciële bedrijven vind ik persoonlijk. Geen keuzevrijheid en misbruik van macht liggen zeer dicht bij elkaar. Ik begrijp ook dat veel mensen hier misschien niet van wakker liggen.
Bijvoorbeeld: tegen dat je batterij versleten hebt is je smartphone verouderd. Op zich veranderd er voor hun eigenlijk niet echt iets, zij kunnen alsnog een nieuwe aanschaffen als zij vinden dat ze die extra rekenkracht echt nodig hebben.
Als je denkt dat hierdoor innovatie op gebied van krachtigere processoren in het gedrang komt omdat producten langer in gebruik zijn: ik denk van niet. Zie de situatie van de pc markt: het heeft niet bepaald voor stagnatie in processorkracht gezorgd, nog voor beperken van software mogelijkheden. En het ziet er ook niet naar uit dat dit komende jaren gaat stagneren: laptops blijven krachtiger worden, software frameworks blijven groter worden, enzovoorts.
Waar we wel van af moeten is dat een smartphone vanzelfsprekend na 2-3 jaar vuilbak wordt.
Dus telefoons moeten weer stuk kunnen gaan door water en stof???
Wat een onzin toch allemaal, ik heb nog nooit een telefoon van mij kapot zien gaan door water en/of stof. Het is maar net hoe je ermee omgaat, denk ik dan.

Als je ermee onder douche stapt, vraag je erom. Nergens voor nodig. Zwemmen? Idem dito. Eventueel waterproof modellen, speciaal voor de duikers of zo. De overgrote meerderheid van de smartphone gebruikers heeft echt geen waterproof smartphone nodig.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 november 2020 03:23]

Ik fiets er wel eens mee. En als het dan regent word ik nat. Ik kan daar tegen. Mijn telefoon moet daar ook tegen kunnen.
Zo vreselijk moeilijk is dat ook niet.
Als het regent, doe je een regenpak aan. De phone, zit in je binnenzak. En spatvrij is ook mogelijk, ipv waterproof tot op 12 mtr. En bovendien, voor op je stuur of als je perse in de regen je mobiel wil bedienen, kan je ook prachtige cases verzinnen (die zijn er al vermoed ik) die waterproof zijn en ook nog valproof.

Er zijn méér wegen naar Rome ;-)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 29 november 2020 01:47]

Goed ontwerp doet wonderen. De filosofie nu is dat het makkelijk moet zijn om te maken. Die filosofie moet anders
Maak er maar 1 dan... dan wordt je miljardair.. alleen zal jij niet worden omdat dat niet kan..
Duurzaamheid is een vies woord. We zijn gewend geraakt aan een wegwerp en afdank cultuur. Dat zie je terug in vele reacties. De marketing en brainwashing van de industrie heeft zijn vruchten afgeworpen.
Liever niet of/of... dat beide mogelijk is zou nog beter zijn. Misschien wil jij je apparaat of meubel of wat dan ook nog niet weg doen, maar er mankeert wat aan dus zou je graag tegen relatief lage kosten willen repareren. Ben je het zat maar is het verder nog in orde dan moet je er ook een ander blij mee kunnen maken... wat overigens eigenlijk al jaren gebeurd, in ieder stadje of dorpje vind je wel een handjevol zaken die 2e hands meubelen en apparatuur verkopen... dat is een veel minder groot probleem, tot bijna niet bestaand t.o. het niet zelf kunnen repareren van je spulletjes.

Nu zie je gewoon nog veel te veel op de elektronische markt dat fabrikanten het bijna onmogelijk maken om een apparaat te repareren. Het is of zo in elkaar gezet dat het al bijna onmogelijk is en/of je kan simpelweg niet aan de onderdelen komen... tot zelfs aan toe dat het gebruik van 3rd party vervangende onderdelen actief wordt tegengewerkt.
Waarom zou je willen dat een iPhone die net een maand in gebruik is die nog prima werkt maar een barst in het scherm heeft willen herbruiken in plaats van repareren? Ja er zit een "houdbaarheidsdatum" op producten en daarna zal het inderdaad herbruikt mogelijk moeten zijn de materialen te herbruiken maar tot die datum is het veel beter voor het milieu om 1 defect onderdeel te vervangen.
Als het zo zwart wit is heb je gelijk. Mijn punt is niet dat dingen niet te repareren moeten zijn maar in de discussie over een wegwerpmaatschappij zou omwille van de innovatiekracht wat mij betreft meer nadruk mogen liggen op herbruikbaarheid dan repareerbaarheid. Als auto's niet zo veel geld zouden kosten en niet zo lang mee zouden moeten waren we waarschijnlijk veel eerder van de verbrandingsmotor afgestapt. Om maar een voorbeeld te noemen.

Lees E Tanner's why things bite back maar eens
Had die E tanner gelijk dan? ;)

Wordt wel vaker met boeken gestrooid hier, maar dat iemand wat tussen 2 kaften heeft gekliedert maakt het nog niet de waarheid.

Kan ik dat boek wel lezen maar kan het er hoogstens mee eens zijn maar ik weet het ook niet, net als de auteur ws.
Gewoon een mening hebben is inderdaad veel makkelijker dan er een hebben op basis van argumenten en kennis uit, bijvoorbeeld, boeken....
Ik weet niet waar je op doelt maar ik heb geen mening gegeven erover.

Mijn vraag was meer of die schrijver ook daadwerkelijk iets weet van de materie en daadwerkelijk een autoriteit is of de zoveelste "schrijver" die leuk van zich af kan schrijven maar verder niet gehinderd wordt door enige kennis.

Maar blijkbaar is "een boek lezen" tegenwoordig al een hele prestatie. Of de auteur volledig uit zijn nek lult maakt niet uit als tie het maar een beetje leuk op papier kan zetten.

Mensen uitlachen die zeggen "maar het staat op internet", maar als het in een boek staat is het opeens gospel. |:(

[Reactie gewijzigd door Flagg op 26 november 2020 18:44]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Why_Things_Bite_Back

Gewoon een gerespecteerde schrijver wetenschapper. Voordat je je stelt dat iemand maar iets kliedert kan je ook zelf even googlen
Als voorbeeld. IKEA is een schoolvoorbeeld van zaken goedkoop maken waardoor mensen vaker de inrichting veranderen. Maar om wegwerp cultuur tegen te gaan kun je je oude IKEA meubels terug verkopen die ze dan vervolgens voor weinig aan minder bedeelden doen toekomen.
Nu weet ik niet of dit verschilt per regio, maar hier is de black friday actie van Ikea dat je 2x de waarde van je meubel krijgt als je gebruikte ikea meubels terugverkoopt aan hun. Deze worden gecontroleerd en voor een lagere prijs opnieuw aangeboden in de winkel, met garantie. Kan wel tellen voor houdbaarheid.

Natuurlijk krijg je een lock-in door de ikea-cadeaubon waarin je wordt uitbetaalt, maar als je toch al daar ging kopen is het een mooi initiatief!
Ik denk dat de ontwikkeling en innovatie geremd wordt door dit soort dingen af te dwingen.
Dat is het standaardargument van bedrijven die niet gereguleerd willen worden. Maar het komt op mij erg leeg over. Welke innovatie? Wat voor moois kan er niet doorgaan doordat een fabrikant z'n netwerk van reparateurs moet op openstellen of doordat niet alles aan elkaar gelijmd mag worden of doordat de garantie (= verantwoordelijkheid voor wat je claimt dat je product is) verlengd of uitgebreid wordt?

Ik denk dat we vooral van 'kijk nog een millimeter dunner' opschuiven naar duurzame innovaties. Het idee dat 'vrije' technologische innovaties in 'de markt' automatisch tot betere keuzes voor milieu /wereld /consumenten leidt is vaak niet waar gebleken.

Er is ook niets nieuws onder de zon: de wereld is vol eisen die aan producten worden gesteld. Bijvoorbeeld, autofabrikanten worden door regelgeving en belastingmaatregelen voortdurend 'opgejut' om schooner en veiliger auto's te maken en dat werkt uitstekend. Vooral omdat de nadruk (zie autoindustrie VS) anders vooral op groter, ronkender, viezer blijft liggen. Bijvoorbeeld, pharmaceutische industrie die innovaties reduceert tot nauwelijks vernieuwde patenten en daar de hoofdprijs voor vraagt. Ze staan er ook om bekend onderzoeken te sturen en slechte resultaten niet te publiceren. Goed dat er regelgeving is en controlerende instanties! Voor voedseltechneuten geldt hetzelfde, innovatie richt zich op nieuwe manieren om groenten te patenteren en gen-tech onder mom van goede bedoelingen aan arme landen te verkopen. En in de super liggen producten die vooral nieuwe manieren zijn om vet en suiker te verpakken.

Regelgeving is een must als het erom gaat innovatie de juiste kant op de sturen!
De menseheid is meester in het "de problemen voor zich uit schuiven". We verslinden de grondstoffen, we vervuilen de aarde en alle problemen die ons als een boemerang vroeg of laat terug kaatsen; ach, dat lossen we dan wel op, als de technologie ervoor rijp is. "Als" is een hoopvol begrip, of dat werkelijk gaat gebeuren staat allerminst vast.

Je ziet het al aan de groene energie, hele windmolenparken op zee worden ingericht, maar nu al word 50% of meer gereserveerd voor de oude en nieuwe industrie, de datacenterparken die als paddestoelen uit de grond verrijzen etc.etc.

Als we tegelijk met het verhogen van de groene energie capaciteit net zoveel of meer energie gaan verstoken, schiet het met de klimaatdoelen echt niet op.

En dit dan? https://www.trouw.nl/wete...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Bijv. Eén "groene" berg aan printplaten e.d., liefst gedumpt in afrika ofzo, want dat is zo goedkoop, je bent gek als je het niet doet.

https://nl.ifixit.com/Right-to-Repair/E-waste

Maw: goede repareerbaarheid van producten is ten alle tijden beter dan al die niet repareerbare, wegwerp phones e.d. , ook al lever je misschien wat gebruikersgemak in, zoals niet standaard waterdicht, maar een waterdicht hoesje erbij nemen.

En nee, het vervangen van complete modules (printplaten met alles erop en eraan) noem ik niet repareren maar ordinair vervangen. Het lost het probleem van de afvalberg ook niet op, dat module "swappen".

[Reactie gewijzigd door Madrox op 29 november 2020 02:08]

Maar om wegwerp cultuur tegen te gaan kun je je oude IKEA meubels terug verkopen die ze dan vervolgens voor weinig aan minder bedeelden doen toekomen.
Doen ze dat ook echt, of vernietigen ze de 2e hands producten om het aanbod van 2e hands meubels te verminderen, om zo meer mensen nieuwe meubels te laten kopen?

Dat deed Apple ook, bieden aan om oude telefoons op te kopen, die werden naar een bedrijf gestuurd voor recycling, maar dat bedrijf verkocht een deel van die telefoons gewoon door omdat ze nog prima werkten.
Nee ze zetten ze echt in de koopjes hoek. Als dat nog enigszins kan natuurlijk. Het is niet alleen maar liefdadigheid maar netto zullen ze er echt niet rijk van worden.

En hé. Het feit dat schenkingen aan een goed doel aftrekbaar zijn van de belasting maakt het een win win en geen cynische praktijk. Om maar een voorbeeld te noemen.
Het is ook vooral een tegengeluid op het aan elkaar lijmen van alles, software beperkingen stellen aan het vervangen van hardware, reparatie winkels tegenwerken etc. Main boards repareren, dat dat steeds lastiger wordt omdat componenten zo klein worden zal deze wetgeving ook niet veel aan veranderen, maar het kan wel makkelijk makkelijker worden om de main board (of ander seperaat onderdeel) te vervangen.
Misschien komt er ooit een "nano-ATX" standaard voor smartphone moederborden.
moederbord is voor fabrikant een onderdeel en chip is voor reparateur een onderdeel. 3x raden wie er weer gaat winnen :/
Moederbord is een product wat bestaat uit vele onderdelen, 100% dat de laatste moet winnen, nee, wij, de consument moeten winnen. De hele maatschappij moet winnen.

Het grote probleem van onze Democratie op dit moment (en waarschijnlijk al veel langer) is dat de bedrijven politieke partijen geld mag toeschuiven. Hoe transparant je dat ook maakt, belangenverstrengeling is gegarandeerd. De geschiedenis laat dat zien.
Alleen kan jij dat als consument niet beslissen, maar ben je wel degene die de veel te dure rekening moet betalen om alle niet-defecte onderdelen ook te vervangen. Bedrijven willen helemaal geen herstellingen uitvoeren omdat toestellen al dan niet volautomatisch op de band in elkaar worden gezet en dat proces achteraf amper nog om te draaien is. Garantie-herstellingen zijn ze al helemaal als de dood voor, want dan kost het hen nog eens extra geld aan uren en onderdelen.

offtopic:
dat hangt van land tot land af, want in belgie is dat verboden en krijgen partijen daarom een overheidsdotatie. Bedrijven hebben echter geld genoeg om lobbies op te richten om hun invloed te laten gelden, omdat ze niet mogen stemmen. Parlementariërs hebben echter de neiging om eens dat ze verkozen zijn gewoon hun zin te doen. Burgers hebben enkel reactieve drukkingsgroepen, maar geen proactieve, waardoor ze altijd achter de feiten aanlopen en het kalf al verdronken is.
Denk dat je in de war bent met componenten en onderdelen. Eén enkel onderdeel is een schroef, een capacitor, een resistor, een chip etc.etc. Doe je alles samen op een printplaat, ook al een onderdeel, praat je over een "component/module".

Wij kunnen dat als consument niet beslissen, dat doet nu de fabrikant. Wij kunnen wel stemmen op partijen die een voorstander zijn van onderdelen vervangen/repareren mogelijk maken ipv. verplicht module-swappen.

Het is altijd een gevecht, die we moeten blijven voeren. Anders is het hek van de dam.
dat was letterlijk mijn eerste zin. Wat een component, onderdeel, module of stuk is, zal uiteindelijk door een rechter bepaald worden die de legislatie zal beoordelen in een conflict.

Ik neem altijd graag de zijspiegel van een auto als voorbeeld: glaasje gebroken, ga je heel de behuizing en het draaimechanisme vervangen omdat de spiegel door de fabrikant is gedefinieerd als 1 ondeelbare component? Wat ga je doen als die fabrikant beslist dat heel je zijdeur 1 ondeelbare component is, omdat de spiegel door een gegoten monocoque design van de deur niet meer apart te vervangen is? Met elektrisch verwarmde zijspiegels kan zelfs een defecte condensator van 20 cent er dan voor zorgen dat je hele zijdeur van 3000€ vervangen moet worden.
Heteluchtbout, pincet en een loopje doen wonderen. Okay het is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar dat is ook niet de insteek. Het gaat er om dat het beter gerepareerd kan worden. Ben blij dat hier nu iets aan gedaan gaat worden. Het begin is er.
Bij grote apparaten doen fabrikanten goed hun best om repareerbaarheid te frustreren door geen kruiskopschroeven te gebruiken maar vreemde vormen zoals een driehoekje. Inmiddels heb ik uit China een hele verzameling vreemde schroevendraaiers gekocht. Ook lijm is een favoriet middel om te frustreren. Ik laat mij niet zo snel uit het veld slaan maar het is niet zo makkelijk als vroeger.
Bij grote apparaten doen fabrikanten goed hun best om repareerbaarheid te frustreren door geen kruiskopschroeven te gebruiken maar vreemde vormen zoals een driehoekje.
Hier is het argument uw eigen veiligheid, want levensgevaarlijk werken aan een elektrisch apparaat.

/*sarcasm on*/
Herinner je je de jaren '90, waar wekelijks in het nieuws tientallen gevallen van elektrokutie en ontploffingen te melden waren en dankzij deze veiligheidsschroeven nu niet meer.
/*sarcasm off*/

In mijn geval vind ik een elektrisch apparaat met veiligheidsschroeven na herstelling gevaarlijker omdat ik voor de herstelling het omhulsel soms moeten vervormen, vijlen, breken, snijden enz.., hetgeen onnodig zou geweest zijn met netjes geschroefde verbindingen en mooie o-ringen.
Dat laatste is een understatement. Zelfs het vervangen van de accu is al riskant en kan bij sommige telefoons een scherm kosten.
Bij de fairphone worden ook bewust verschillende schroeven gebruikt. De standaard kruiskopjes of philips-kopjes zijn voor iedereen, schroevendraaier wordt meegeleverd. De wat exotischere schroeven zijn voor de specialist. Dat staat ook ongeveer zo in de documentatie.
Kijk naar bedrijven als die van Louis.
Laptops/macbooks en telefoons repareren is nog steeds zeer goed te doen, als je de onderdelen en schema's hebt.
Ik hoop dat dat de volgende stap is van de EU.
Het idee is juist niet dat als je een condensatortje niet kan vervangen je het hele apparaat moet vervangen. Dus denk dan als oplossing aan kunnen open maken/sluiten en modules/onderdelen om te vervangen en repareren. Veel apparaten zijn modulair opgebouwd.
Net was bij het afvalbrengstation Amstelveen. Men komt en gooit prima fietsen in het metaal container. Alsof een fiets repararen een soort 'rocket science' was. |:(
Kon het niet geloven.

En niet maar een, er was al 5-6 erin, en terwijl ik er was komt nog een vent om een andere, prima fiets gaan weggooien.
Tja som is vervangen beter en/of goedkoper dan repareren.

Net zakelijk een ok gegeven op een oplaad aansluiting vervanging van 90 euro! Alleen dat connectortje!

Na een paar reparaties heb je het aankoopbedrag eruit.

De vraag is dus hoe groot de kans is dat je een paar reparaties in de levensduur moet doen...
Voor reparatie betaal je 60 euro per uur.
Een nieuwe jongensfiets kost 200 euro.

Ik denk het niet dat die is gemaakt in Nederland :/
Dus vervangen is goedkoper komt eigenlijk van goedkoop import.
Het is zelfs nog erger; (zelfs high-end) laptops kun je nauwelijks nog uitbreiden, als de backplate er nog af kan, dan is er geen ruimte voor extra RAM of SSD, of zit het vast gesoldeerd.
Ook de winkels kunnen dit bij verkoop dus niet meer upgraden, daarvoor moet het naar een service centrum,
Ook heeft elk mogel een eigen voeding.

En dat terwijl de keuzes steeds groter worden. alleen op schermkeuzes bestaan al:
een mat of spiegelend scherm, TN of IPS, grote of kleine kijkhoek, touchscreen of niet=2*2*2*2 =16verschillende opties, los van CPU, GPU etc. Vaak zijn er niet zoveel keuzes van een model, en wordt je tot rare compromissen gedwongen. Dat terwijl er toch maak een beperkt aantal veel gebruikte schermformaten zijn (15" of 17") dus zou een fabrikant hier toch al zijn modellen op moeten kunnen standaardiseren zodat winkels deze kunnen plaatsen en vervangen.
Schroefjes voor laptops is ook een drama. Had gewoon 4 schroefjes nodig voor een hdd-caddy. Kreeg een dikke vuist vol schroefjes mee van de lokale pc boer, zal vast wel iets passen zei hij! Welnee, een vuistvol diverse schroefjes, en niets wat paste! Uit ellende maar 2 schroefjes van de eerste hdd-caddy gebruikt om de tweede vast te zetten.
Ik vind wel dat vervangingsonderdelen een redelijke prijs moeten hebben. Zo had ik laatst een Bosch wasmachine waar het bord dat de motor aandrijft kapot van was. Dit betrof een wasmachine van 600 euro. Dus na 5 jaar was dit bordje kapot. Bordje was 250 euro plus een uur werk. Of ik voor 300 euro een bordje ging plaatsen. Of voor 500 euro een (iets mindere) nieuwe wasmachine (morgen afgeleverd door koud blauw). Het werd het laatste, maar ik voelde me niet echt tof bij de keuze.

Punt is: Repareerbaar is een, redelijke kosten is twee. Dat bordje kostte echt niet meer dan 20 euro.
Wat een willekeurige dealer voor een reparatie vraagt staat m.i. los van wat het kost.
In jouw geval zal je dealer je waarschijnlijk veel liever een nieuwe wasmachine verkopen dan een monteur langssturen om een bordje te vervangen, en vraagt deze daarom een hoge prijs voor de reparatie (met als risico een klant aan koud blauw te verliezen ;) )
Dikke kans dat je voor een paar tientjes het bordje online had kunnen bestellen en met 10 minuten werk had geïnstalleerd.
Helaas, heb ik naar gezocht. Ik ben ook vaardig genoeg om het zelf te monteren. Bosch verkoopt het gewoon met goede marge...
Ja dit speelt ook bij veel wasmachines en drogers, en dat bordje hoeft echt geen 200 euro te kosten.
Ik moet wel zeggen dat de veel voorkomende problemen vaak wel gerepareerd kunnen worden (dus ander component erop solderen)
Ik heb het nu ook met mijn droger. Hij lijkt het na een reset nog wel even te doen, maar kans is groot dat ik ook printplaat moet vervangen. Het is zelfs een van de eerste veel verkochte warmtepompdrogers, maar hij gaat niet stuk omdat het zo'n innovatief ding is, hij gaat stuk omdat er een domme slechte printplaat in zit die de trommel aandrijft, zoals dat al 20 jaar in allerlei drogers gebeurt.
Ik denk dat ik de printplaat wel koop en zelf vervang, omdat ik het echt zonde vind om zo'n apparaat te moeten slopen. En dan kan ik vermoedelijk weer 6 jaar verder.
“Onderdelen zouden ook gestandaardiseerd moeten zijn.”

Ben benieuwd wat hier nou precies mee bedoelt wordt. Gestandaardiseerd binnen wat? De hele markt? Één type apparaat? Één model van de fabrikant?
Een apparaat is geen onderdeel, maar een combinatie van vele onderdelen.
Zelf denk ik aan simpele zaken zoals schroefjes etc. Een vast, X aantal gestandaardiseerde schroefjes, van heel klein tot groot. Een model? Serieus? Snap werkelijk niet waarom je een +2 krijgt voor zulke domme voorbeelden.

Net zoals je bijv. met je steeksleutelset, vroeger alles in en uit elkaar kon draaien van je fiets, auto en andere zaken.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 29 november 2020 02:21]

Betekend dit nu dat Apple hun apparaten binnen Europa anders zullen maken?
Nog niet, de EC is nu opgedragen een wet te maken. Daar wordt dan verder gekeken wat het parlement nu echt wilt, wat lidstaten willen, dan komt er een consultatie ronde met de industry (lees: lobby), dan komt er een voorstel, dan moet die door politieke molen van de EU waar het maar zo teruggestuurd kan worden, dan moeten landen dat omzetten in nationale wetgeving.

Het duurt wel een aantal jaar voor je dit gaat merken.
dan komt er een consultatie ronde met de industry (lees: lobby), dan komt er...
Kunnen we lobby gewoon noemen naar wat het is? Corruptie en omkoping.

Apple gaat dan miljoenen "investeren in EU lobby", maar dat betekend natuurlijk gewoon dat er parlementsleden omgekocht worden met baantjes of reisjes of geld of etentjes of toekomstige beloftes of andere tegoeden.

En dan wordt de wet aangepast en blijft er weinig van over, zodat Apple gewoon zijn dingetje kan blijven doen.

En het EU volk zag dat het goed was, want "ze zijn ermee bezig" en "lobby" en "democratie".

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 26 november 2020 09:34]

Wat is het alternatief? De inspraak van belanghebbenden maar verbieden? Dan verdwijnt het allemaal naar de achterkamer, hiermee geef je ook de morelere groepen een mogelijkheid (NGOs die aan de consultatie meedoen zijn net zo goed lobbyist natuurlijk). Het gaat mij ver om alle lobby weg te zetten als corruptie en omkoping. Het gebeurt zeker maar niet door elke partij.

Ik denk dat een groter probleem is dat veel mensen niet gebruik maken van de inspraak die ze kunnen hebben, om daarna te zeuren dat er niet genoeg inspraak is van de gewone burger in de EU. Er zijn juist bijzonder veel opties bij de EU om je stem te laten horen. Ondertussen weten bedrijven wel die paden te vinden ja.
Ik denk dat een groter probleem is dat veel mensen niet gebruik maken van de inspraak die ze kunnen hebben, om daarna te zeuren dat er niet genoeg inspraak is van de gewone burger in de EU. Er zijn juist bijzonder veel opties bij de EU om je stem te laten horen.
Oh? Goed om te weten. Ik geloof niet dat ik daar ooit iets over gelezen heb, laat staan dat ik ooit benaderd ben met "u bent mogelijk belanghebbende in zaak ... en wij horen graag uw mening". EU verkiezingen uitgezonderd.
Kun je daar eens wat van laten zien? Is dat iets wat alleen weggelegd is voor gepensioneerden andere mensen die veel tijd in handen hebben of is dat iets waar ik aan mee kan doen als ik een baan en een gezin heb?
Dit doet mij erg denken aan Zondag met Lubach waarbij ze uitleg proberen te krijgen van een parlementslid over de test methode van sigaretten. Ze krijgen geen reactie. De tabak industrie heeft waarschijnlijk zoveel macht dat daar geen spelt tussen is te krijgen.
Elektronica fabrikanten zijn nog veel groter en kunnen dit waarschijnlijk ook.
en de reactie die er dan eindelijk toch komt is tenenkrommend. Mevrouw gelooft er nog steeds niet in, wenst opnieuw een onderzoek en blijft toch maar herhalen dat de beste remedie gewoon stoppen is.
Het is een misverstand dat Apple-Apparatuur niet te repareren is. Dat is het weldegelijk. Wil je een kwalitatief goede reparatie met originele onderdelen, dan moet je bij een geautoriseerde dealer zijn. En ja dat kost wat (meer), maar je krijgt wel de garantie dat je apparaat weer werkt zoals het vanuit de fabriek bedoeld is. Dat niet alle onderdelen te repareren zijn heeft met veiligheid en kwaliteit te maken. Niet iedereen staat daar bij stil en sommigen die onwetend zijn spreken er schande van, maar voor de gebruiker is het juist goed dat je bijvoorbeeld een melding krijgt of iets niet werkt. Dan weet je dat ermee gerommeld is.

Vind je deze werkwijze niet prettig, dan kun je beter een ander merk kiezen.
Sorry hoor, maar ik heb ~3 jaar de reparatie van apple laptops gezeten en iedere generatie is het moeilijker gemaakt. (Ik voer nog steeds reparaties uit, maar niet meer actief)

Leg mij uit waarom het zo zou moeten zijn dat als de WiFi IC op je macbook pro (2017+) defect is (of vervangen) dat het hele systeem niet meer start?
Waarom zit de SMC in sommige modellen recht naast de fan intake (en word dus bij de kleinste hoeveelheid waterschade gecorrodeerd), maar kan je dit onderdeel nergens "officieel" krijgen?
Waarom hebben ze sinds 2015 macbooks een PCI-e SSD, maar hebben ze net de M.2. Pinout aangepast? Waarom kan je sinds 2017 macbooks met zo goed als geen mogelijkheid je SSD vervangen omdat ze nog een totaal ander formaat gebruiken?
Waarom geeft de "Apple Diagnostic Test" alleen maar vage errorcodes, waar je zelf niets aan hebt?
Waarom heeft Apple sinds 2016 modellen de ASD test vervangen met een online test, zodat de uitgebreide testen niet meer uitlekken (en mijn leven 100x makkelijker maken, omdat ik gewoon directe sensor readings kan zien)?

Dan negeer ik nog iPhones, waar het ook iedere generatie weer raak is.
Touch ID sensor vervangen, onmogelijk. (Alle modellen met Touch ID)
Scherm vervangen, TrueTone stopt met werken (iPhone 8 en hoger iirc)
Camera vervangen, camera werkt niet meer (iPhone 12+)

(Scherm valt omheen te werken met een speciaal apparaat, wat aangeeft dat dit is puur een probleem die softwarematig gecreëerd is om het lastiger te maken om het apparaat te repareren)

Ik negeer dan trouwens nog de "fouten" die later gefixed zijn, zoals Error 51, de light sensor die niet meer werkt na scherm reparatie (zelfde logic als TrueTone maar ze krijgen te veel backlash), macbook schermen die niet meer werkte na een update / na vervanging.... Ik mis er nog genoeg

Apple is gewoon extreem, maar dan ook echt extreem onvriendelijk om te repareren. En dan geven ze weer een presentatie hoe groen ze wel zijn. Het enige wat groen aan hun is de kleur van het geld in hun bank :)

[Reactie gewijzigd door smiba op 26 november 2020 11:41]

Het mooiste is nog dat de powerbutton op het toetsenbord circuit zit.

Toetsenbord kapot bij een normale laptop? USB toetsenbord eraan, en gaan met die banaan.

Toetsenbord kapot op een Apple? Nieuw toetsenbord topcase, want toetsenbord zit vastgepopnageld.

Lekker "groen" van de huigelaars uit cupertino.
a
Dat niet alle onderdelen te repareren zijn heeft met veiligheid en kwaliteit te maken.
zoals?.

er zijn werkelijk 0 onderdelen waar dit voor geldt, mits er gewoon normale reserve onderdelen zijn
enige wat zou kunnen is dat je ip rating vervalt door het openen
0 onderdelen? Wat dacht je van Touch ID, Secure Enclave, Face ID onderdelen? Voor de tweedehands koper is het fijn om te weten dat je hier niet mee kunt rommelen.

Daarnaast maakt het koppelen van onderdelen aan de specifieke telefoon het voor dieven minder interessant om iPhones te stelen. Door vind mijn iPhone worden gestolen telefoons onbruikbaar als geheel. Dus gaan ze als onderdelen de markt op. Als je dat ook kunt blokkeren, is dat winst voor iedereen.
0 onderdelen? Wat dacht je van Touch ID, Secure Enclave, Face ID onderdelen? Voor de tweedehands koper is het fijn om te weten dat je hier niet mee kunt rommelen.
Als je nou originele onderdelen bij Apple zou kunnen kopen, dan zou dit probleem opgelost zijn, denk je niet? Want Apple rommelt niet met zijn onderdelen.
Ja voor touch ID/face ID snap ik het wel. Ik wil ook niet dat het gehacked kan worden. Maar moet toch zeker wel zelf het scherm, camera en accu kunnen vervangen?
Een moederbord én scherm vervangen omdat het kabeltje ertussen van 1€ los komt (vanwege slecht ontwerp) is niet repareren...

De enige reden dat er slechte onderdelen gebruikt worden is omdat Apple aan niemand originele onderdelen levert...
De enige reden dat er slechte onderdelen gebruikt worden is omdat Apple aan niemand originele onderdelen levert...
Dus omdat je de originele reparatie te duur vindt, vind je dat Apple haar onderdelen maar vrij beschikbaar moet stellen? Vreemde redenatie.
Vertel eens wat daar vreemd aan is? Want ik zie het even niet.

Als er een kunststof bak van je koelkast kapot is, dan laat jij de Bosch reparateur langskomen die voor jou een nieuwe bak installeert voor €150 incl. voorrijkosten?

Of bestel je - heel hypocriet - gewoon een originele Bosch bak van €13,95 bij de onderdelenhandel?

Een iPhone is niks bijzonders, dus verdient het ook geen uitzonderingspositie.
Een iPhone is niks bijzonders, dus verdient het ook geen uitzonderingspositie.
Een iPhone zit stampvol met specifiek voor Apple op maat gemaakte onderdelen die erg klein en fragiel zijn. Is toch echt iets anders dan een kunststof bak die door iedere hork met een schroevendraaier vervangen kan worden.
(disclosure: ik heb een iPhone en repareer die liever niet zelf, heb laatst wel een Bosch wasmachine gefixed ;) )
Zo'n koelkastbak is ook specifiek voor een Bosch koelkast.

Nu is er weer een nieuwe uitvlucht gevonden: sommige mensen vinden het moeilijk om een smartphone te repareren. Tsja....

Anderen vinden het moeilijk om een wasmachine te repareren. Zullen we daar de onderdelenhandel ook maar van afschaffen?
En Apple gebruikt lang niet altijd "de beste" onderdelen of elektrische designs. Kijk Rosman er maar op na, ze blunderen vrij regelmatig....

Dat een onderdeel niet van Apple komt, wil ook nog eens niet zeggen dat het allemaal rotzooi is. Er zijn ook gewoon prima 3rd party onderdelen.
Hier sla je zelf onbewust de spijker op zijn kop. Het is niet de bedoeling om bij een dure geautoriseerde dealer terecht te moeten. De toegankelijkheid voor reparatie, beschikbaarheid van onderdelen en kwaliteit met breed beschikbaar zijn. Apple werkt dit bewust tegen en daar is o.a. deze regelgeving voor.

Er kan nog steeds prima een dure geauthoriseerde service geleverd worden als jij daar graag voor betalen wil. Niets belemmerd dat. Het mag echter niet de enige manier zijn. Meer dan terecht!
Waarom moet een fabrikant verplicht zijn eigen onderdelen beschikbaar stellen aan derden? Want dat is wat je hier stelt.

Als je de originele Apple reparatie te duur vindt, dan kies je toch voor de goedkopere reparatie met imitatie-onderdelen? Of wil men geen imitatie?

Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten vind ik dat. Heeft niks met slecht repareerbaar te maken.
De software blokkeert 3rd party onderdelen. Dus zelfs als je geen probleem er mee hebt, werkt het niet.
Waarom moet een fabrikant verplicht zijn eigen onderdelen beschikbaar stellen aan derden?
Kijk, hier hebben we de kern te pakken. Dat is precies wat de EU verplicht gaat stellen. Het moet afgelopen zijn met fabrikanten als Apple met hun slechte klantgerichtheid.

De klant moet zelf zijn product kunnen repareren. Dat betekent dat de EU Apple gaat dwingen om onderdelen te verkopen aan klanten.

Het sleetse deuntje "ja maar Apple wil graag dat de iPhone werkt zoals bedoeld" is regelrechte nonsens. Een iPhone kan immers ook kapot gaan. Was dat ook zo bedoeld?
Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten vind ik dat.
Heb je ooit gehoord hoe rijk Apple is? En nu verwijt jij de klant, die koning is, dat hij de kosten voor zichzelf in de hand wil houden?

Dit is echt humor.
Kijk, hier hebben we de kern te pakken. Dat is precies wat de EU verplicht gaat stellen. Het moet afgelopen zijn met fabrikanten als Apple met hun slechte klantgerichtheid.
Proest. Als Apple zo slecht met hun klanten omgaat als je denkt waarom zijn mensen er dan zo extreem tevreden mee? En vertel eens waar ik reserve onderdelen voor een jaar oude no-name Chinese Android telefoon haal. "Dure" reparatie is altijd nog beter dan helemaal geen onderdelen beschikbaar.
Als Apple zo slecht met hun klanten omgaat als je denkt waarom zijn mensen er dan zo extreem tevreden mee?
Je zit nu extreem te liegen. Kijk de fora maar eens na hoe Apple-bezitters over hun kleinood praten. Hint: ze zijn niet "extreem tevreden".
En vertel eens waar ik reserve onderdelen voor een jaar oude no-name Chinese Android telefoon haal.
Nu ga je er iets anders bijhalen om je gelijk te krijgen. Daar trappen we niet in.
"Dure" reparatie is altijd nog beter dan helemaal geen onderdelen beschikbaar.
Goedkoper reparatie is nog altijd beter dan een dure reparatie.
Zullen we elkaar respectvol behandelen in plaats van voor leugenaar uitmaken?

Forum posts (en klantreviews) zijn geen goede graadmeter voor algemene kwaliteit, je hoort doorgaans alleen van mensen met klachten dat ze ontevreden zijn.

Objectief gesproken zijn mensen erg tevreden met Apple (en Samsung) high-end telefoons:
https://www.theacsi.org/a...enchmarks-for-smartphones
Het was een inkopper met je "extreem" opmerking. Mijn excuses.

Het is ook lastig voor iphone-bezitters om over te stappen, en daarom kunnen/willen ze vaak niet over naar Android.

Ik gebruik beide: een Oneplus voor privé, een Iphone XR voor het werk. Ik vind de iphone niet slecht, maar als ik zou mogen kiezen zou ik een Oneplus voor het werk willen. Ik vind de interface van Android beter dan die van iOS.
Wat je veelal ziet is dat je in de VS gewoon originele onderdelen kan kopen bij de fabrikant, maar dat dit in de EU onmogelijk is. Meerdere malen geprobeerd om onderdelen voor een apparaat te vinden, welke ik makkelijk zelf zou kunnen repareren, om alleen maar de officiële VS onderdelenlijn te vinden die uiteraard alleen verscheept naar adressen binnen de VS. Kan je weer een apparaat wegpleuren en een nieuwe kopen, ondanks dat de oude met een onderdeel goedkoper is en weer tijdje mee kan.

Waarom kunnen die fabrikanten in de VS wel die onderdelen aanbieden aan consumenten tegen schappelijke prijzen, maar moeten wij hier in de EU het apparaat óf naar een dure dealer brengen óf in zijn geheel vervangen?
Als het zo haleluja is in de states, snap ik niet waarom Rosman en andere zoveel klagen.
Dat heeft zat voordelen. In de auto industrie zijn fabrikanten ook verplicht om onder gelijke voorwaarden/prijzen te leveren aan hun eigen garages en onafhankelijke partijen. Zowel voor onderdelen als service manuals. Dat heeft enorm goed uitgepakt voor de maatschappij.

Vergeet niet dat e-waste een enorm probleem is waar een hoop mensenlevens en natuur door verwoest worden, Apple werkt hier bewust aan mee, (net als vele andere fabrikanten, Apple is niet uniek maar een van velen) omdat het belang van hun winst prevaleert voor hun. 'Groen' zijn is iets voor de marketing afdeling bij zulke partijen. Het is de taak van de overheid om zulk gedrag illegaal te maken omdat de markt hier duidelijk faalt.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 26 november 2020 09:45]

Ik zou direct goedkope onderdelen gebruiken. Maar omdat in dit geval Apple dat blokkeert kan dat niet.
En wat dacht van al die chips, die niet van Apple zelf komen? Apple probeert ook die weg te houden bij repairshops. Vind je dat normaal dan?
Ik weet het niet zeker.

Ik heb twee keer een originele nieuwe accu laten plaatsen in een Apple product. Ik betaalde ook iets meer, omdat ik graag een origineel onderdeel wilde hebben. Na openen van het product bij vervanging bleek bij beide toestellen geen origineel onderdeel gebruikt te zijn.

Blijkbaar zijn reparateurs niet altijd eerlijk en Apple wordt daar op aangekeken. Ik kan me voorstellen dat Apple eist dat je alleen kunt repareren bij door hun erkende bedrijven.
Dat. Het valt me ook altijd op hoeveel "genuiene Apple" (spelfout intentioneel) batterijen er op eBay e.d. verkocht worden..
https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Rossmann
Moet je vooral eens naar die campaigns kijken. Verder zijn zijn youtube video's ook best leuk. Er zijn natuurlijk altijd verschillende kanten, maar een beetje kritisch kijken kan heus geen kwaad.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 26 november 2020 08:33]

- Apple zorg dat je al reparateur niet aan de originele onderdelen kan komen
- Apple zorgt door OS updates dat reparaties door niet officiele dealers niet meer werken
- Apple zorgt ervoor dat een reparateur niet aan de benodigde schema's en tools kan komen

Dus het is te repareren ja..door Apple en z'n officiele dealer netwerk...
Apple repareert niet. Apple vervangt.

Een onderdeeltje van 1 cent stuk? €800 voor een nieuw mainboard. Of heb je liever voor een klein beetje meer een nieuwe computer?

Dat is het "groene" model van appel.
Overigens kan je wat Apple doet eigen geen "repareren" noemen.
Bij een kapot condensatortje vervangen ze je moederbord.
Start je telefoon niet op, dan gaat de hele printplaat er uit.

Dat valt wat mij betreft eerder onder (deel)vervanging dan daadwerkelijk reparatie.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 26 november 2020 09:23]

Hoeveel reparateurs ken je die daadwerkelijk in staat zijn een iPhone moederbord te analyseren, de correcte condensator te vinden en te vervangen waardoor het toestel weer werkt en dat in een hoeveelheid tijd waardoor dit kostendekken is?
En hoeveel iPhones 'red' je daarmee? Kan me voorstellen dat dit best een zeldzaam probleem is. En bij onderdelen die slecht worden als ze 'op leeftijd' komen: is zo'n reparatie zinvol als er na korte tijd meer onderdelen gaan falen?
Louis Rossmann is een van de voorbeelden.
Hij doet precies dat, bij macbooks, en zijn bedrijf is booming.
https://www.youtube.com/user/rossmanngroup/playlists

Dat is precies de skillset die we in de wereld zouden moeten toevoegen.
Goede schema's van fabrikanten, fabrikanten die diagnose-stellen meenemen tijdens hun ontwerpproces, en een wereld vol mensen die op basis van die makkelijk gemaakte diagnoses dingen kunnen repareren met onderdelen die gewoon te koop zijn.

Daar moeten we naar toe, dat is het doel.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 26 november 2020 11:50]

Ik weet wie Louis Rossmann is en vind het heel interessant wat hij doet, en snap dat je dat wil, maar de beste man is qua kennis en kunde een absolute uitschieter. Wat hij kan gaan de meeste mensen zelfs met 10 jaar studie niet evenaren.
Of het zin heeft om een heel leger "Rossmans" op te leiden hangt dan af van de hoeveelheid apparaten die je daarmee redt en tegen welke prijs. Ik kan er prima mee leven dat een klein deel van de apparaten wat eerder de recycling in gaat als dat de meest economische oplossing is.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 26 november 2020 12:16]

Dat denk ik wel.
Als fabrikanten het makkelijk maken om de diagnoses te stellen, en uiteindelijk daardoor MBOs opleidingen gaan aanbieden voor het repareren van elektronica, dan is die wereld zeer maakbaar.
Nog liever zou ik zien dat er gewoon niet zoveel goedkope rotzooi gemaakt wordt die zo regelmatig stuk gaat dat er een legertje MBO-ers nodig is het aan de gang te houden...
Onzin. Rosman zelf zegt in meerdere video's dat kennissen heeft, die er nog meer van weten dan hijzelf. Iedere techneut kan zichzelf opwerken naar zijn of hoger niveau. Er moet alleen wél een gezonde markt voor zijn, die tot nu toe, door de Apple,s. John Deere's, Tesla's, ed bedrijven steeds meer word tegengewerkt. Ze hebben een nieuwe melkkoe uitgevonden en dat willen ze zoveel mogelijk uitpersen.
Tsja, maar wil een hoog opgeleide techneut voor een hongerloontje telefoons van 200 euro fixen?

Ik denk dat je twee problemen met elkaar door elkaar haalt: 1) bedrijven willen niet dat 'ongeautoriseerde' mensen sleutelen aan hun producten en 2) reparaties zijn (te?) duur. De oplossing voor 2 hoeft niet gelijk het einde van 1 te betekenen.
Wie zegt dat je gelijk hoog opgeleid moet zijn ? Rossman had toen die begon ook niet de kennis die hij nu heeft.
Dit is echt onzin en zo'n achterhaald argument. De consument en/of reparateur is prima in staat in te schatten of een onderdeel kwalitatief in orde is.

Kijk even naar hoe dit werkt bij een pc waarvan bijv. de voeding of een fan kapot is, je schroeft dat ding open, vervangt het onderdeel en klaar. Het open karakter van dit platform heeft alleen maar geleid tot meer kwalitatief goede fabrikanten, meer kwalitatief goede onderdelen en meer kennis onder de consument en reparateurs over hoe een reparatie uit te voeren.

De enige reden waarom Apple zo omgaat met haar producten is om financieel gewin. Het is niet voor niets dat ze obscure schroeven in hun producten stoppen.

Prima resolutie van het EP.
Het open karakter van dit platform heeft alleen maar geleid tot meer kwalitatief goede fabrikanten, meer kwalitatief goede onderdelen en meer kennis onder de consument en reparateurs over hoe een reparatie uit te voeren.
Mag ik je feliciteren met de naïviteits-award voor 2020? Er worden inderdaad goede PC onderdelen gemaakt, maar 99% van het spul wat je bij niet-enthousiastelingen thuis aantreft zijn no-name klonen met belabberde kwaliteit onderdelen of uitgeknepen instap-Dell/HP/whatever machientjes met iets minder marginale meuk er in (maar wel vaak met custom onderdelen of bevestigingen waar je na 5 jaar ook niet meer aan komt). In geen geval gemaakt voor een gebruiksduur van meer dan een aantal jaar, maar dan willen mensen toch wel weer wat nieuws. Eigenlijk is het nog een wonder dat het spul zo lang meegaat als het doet.
Helemaal geen wonder, zo'n DELL/HP whatever ding is specifiek voor een bepaald wattage gebouwd. Veelal niet voor een vette, stroom slurpende gamebak.

Wil er aan toevoegen, dat een fan of voeding niet echt een "onderdeel" is, maar een finaal product, wat word gebruikt in combinatie met andere producten om tot een werkend geheel te komen; de pc.

Maar een goed voorbeeld is condensators vervangen van het moederbord, de psu, de videokaart. Prima te doen voor iedereen, die een beetje met een soldeerbout overweg kan.
Het wordt bewust zo moeilijk mogelijk, en tegenwoordig zelfs onmogelijk, gemaakt voor de onafhankelijke reparateur om een Apple telefoon te repareren.
Bijvoorbeeld: als je een scherm verwisselt tussen 2goedwerkende telefoons beginnen opeens beide telefoon te glitchen... Dit is gewoon een expres toegevoegde softwarematige bug, die je straft als je een niet-Apple reparateur in huurt.
De officiële Apple reparateur heeft namelijk een software tooltje die hij op de Apple telefoon los moet laten die de serie nummers van de onderdelen registreert op de telefoon, doe je dat niet dan krijg je dus (expres) bugs. Zelfs al zijn het goed werkende (en originele) onderdelen. Vertel jij dan maar eens wat daar zo eerlijk aan is.
Ja, je kan beter Apple eraan laten "rommelen". Dan werkt het weer wel, 100% gegarandeerd, of miscchien toch niet, tegenover een dikke rekening. Misschien toch beter maar toch die nieuwe Aplle gekochte dan , he! Want die dikke rekening, is iig gegarandeerd bij Apple. We kunnen het niet leuker maken, wel duurder!
Vette slogan, past ze perfect!
Meestal worden de ontwerpen voor de hele wereld veranderd. Dat is goedkoper dan twee productielijnen aanhouden en Europa is ook geen markt die je als bedrijf wil missen. In dit geval denk ik dat we soortgelijke regelgeving ook wel eens in de VS kunnen gaan zien, dus dan is de keuze voor een bedrijf als Apple al helemaal makkelijk.
Zo slecht repareerbaar zijn Apple produkten niet imo, alleen worden onderdelen vaker beschermd door de secure enclave/T2 chip wat zijn voordelen maar dus ook nadelen heeft.

Voordeel is de veiligheid, nadeel de vervanging van specifieke delen zoals nu ook de camera van de iPhone 12.

Wat je dus gaat krijgen is dat wellicht deze onderdelen weer vervangen kunnen worden, maar niet onder de secure enclave gaan vallen wat dus een ‘minder veilige’ telefoon kan opleveren al zie ik niet in waarom een camera, of de ssd in een imac pro, veiliger wordt als deze onder een secure enclave/T2 moeten vallen.

En ja, je IP rating zal er wellicht aan gaan bij zelfreparatie.
Wat is er veiliger aan de camera die niet door afhankelijke partijen vervangen kan worden?
Dat is natuurlijk allemaal flauwekul, het enige wat het doet is repareren lastiger maken.

Als het vook de veiligheid zou zijn, waarom geldt het niet voor de selfiecamera vam de iPhone 12 dan?
Omdat tegenwoordig bij de nieuwere iPhone modellen de camera ook wordt gebruikt om de telefoon te unlocken middels Face ID.
dan heb je wel een betrouwbare camera nodig.
Het gaat om de achtercamera die niet te vervangen is, niet om de voorcamera.
Alsnog ben en blijf ik tegen dit soort wetten omdat je ook innovatie dwars gaat zitten.
Deze wetten gaan juist voor meer afval zorgen omdat mensen bijvoorbeeld vaker gaan importeren.
Onzinargumenten. Innovatie gaat gewoon door, anders verkopen ze niks.
Geen hond die over 10 jaar nog een Iphone 12 nieuw koopt als Apple met het argument "ja maar innoveren is zo lastig gemaakt" komt.

Een Iphone word ook geimporteerd. Uiteindelijk koopt iemand een telefoon. Of een bedrijf of een particulier hem importeert is lood om oud ijzer.
Geld ook voor Samsung, HTC, Sony noem ze maar op. Bijna alle electronica komt ergens uit aziatische fabrieken.
Door dit soort wetten maak je meer e-waste en wordt het maken van goede telefoons lastiger.
Hoe moet een telefoon ooit waterdicht zijn als deze makkelijk open moet zijn te maken.. gaat niet.
Snellere telefoons met losse chipsets.. krijg je ook niet.
Telefoons met vaste accus die weggooid worden als de accu af is. Dat heb je wel zonder deze wetgeving.
Over onnodig afval gesproken.
Accu's gaan standaard vooral voor smartphones meer dan 5/6 jaar mee...
mijn iPhone 6s heeft nu een zwakke accu, kan er max 4 uur per dag mee werken.. daarna is de accu leeg.. dus besloot toen over te stappen op een nieuwere model.. en dat doe ik dan elke 5/6/7 jaar..
Niet iedereen heeft geld voor een luxe, "duurzame" Apple phone. Genoeg wegwerp rommel te krijgen. Stellen dat repareerbaarheid gelijk staat aan méér E-waste is gewoon idioot. Wegwerp en niet repareerbaar == méér E-waste.
Als Apple er dan nu via een wet tot wordt gedwongen om die camera beschikbaar te stellen aan 3rd parties om de reparatie uit te voeren... dan is er toch geen probleem?
Jawel, want dan kan het zijn dat Apple bepaalde beveiliging technieken niet voor de eu beschikbaar zal stellen.
Dan snijden ze alleen zichzelf in de vingers... dat zal een (groot) deel van de klanten niet pikken en dan verkopen ze minder en dat gaan de aandeelhouders weer niet leuk vinden.
Ooit van importeren gehoord?
Dat is zo te doen, of even op vakantie naar de States gaan en daar de iPhone/iPad/MacBook kopen... kan soms tot meer dan 100 euro aan voordeel opleveren..
Nu ben je wel heel erg aan het zoeken. En 100 euro voordeel? Leg dat eens bij de douane uit... of wanneer je garantie probeert te claimen op je apparaat.

Apple gaat echt niet mindere toestellen in Europa uitbrengen omdat ze zich niet aan een mogelijke wet rondom repareerbaarheid en beschikbaarheid willen gaan houden. Het kan zich eventueel reflecteren in de prijzen van de telefoons oid... maar ze zullen zich wanneer door de wet gedwongen zich daar ook aan gaan houden, anders krijgen ze een verkoopverbod oid en dan hebben ze een probleem met de aandeelhouders.
Apple heeft goede garantievoorwaarden en controle bij douane.. dat is zo laag dat je die kans makkelijk kan maken.
Je wilt niet weten hoeveel apple producten via import worden gekocht.
De kans dat dit soort wetten het halen is gelukkig riant laag omdat de EU niet werkt..
Je woont neem ik aan ook niet in een bunker? Want dat is wel veel veiliger dan een huis, maar tegelijk waarschijnlijk ook erg overbodig. En dus verliest veiligheid het daar ook gewoon van praktisch nut...

Tenzij je jezelf zo belangrijk waant dat je echt denk dat dat daadwerkelijke bijdraagt, maar dan ben je of ook echt belangrijk of je hebt grootheidswaanzin. Jij en ik zijn geen target, zo simpel is het :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 november 2020 09:00]

Vandaar dat de Nederlandse overheid juist de burgers vaak afluistert via taps en dat Nederland dat vaker doet dan Amerika?
Want dat laatste is bewezen?
Apple laat custom ic's maken voor de laadcircuits van hun laptops die verder niet los geproduceerd mogen worden. Als dat ic stuk gaat is je laptop afgeschreven.
Vandaar dat ik mijn MacBook Pro gewoon kan opladen met een power adapter van een Lenovo?
Jouw antwoord sluit helemaal niet aan op zijn stelling? Jij hebt het over de lader hij over een (defecte) laad-ic 8)7
Ik begrijp uit de YT video's van Louis Rossmann toch echt dat Apple de repareerbaarheid aan het vernietigen is onder andere door het niet beschikbaar maken van componenten. Ik denk ook dat het veiligheidsargument voornamelijk gebruikt wordt om de markt af te schermen.
Omdat Apple onderdelen niet vrij beschikbaar zijn voor iedereen, maakt dat apparatuur niet slecht repareerbaar. Wel duurder, maar daar krijg je een stukje kwaliteit en garantie voor terug en dat is een andere discussie.
Gezien je posts werk je voor apple of heb je er aandelen in. Waarom verdedig je een bedrijf dat moedwillig herstellingen van hun producten tegen werkt? Je schiet er vooral mee in eigen voet/portemonnee.
Waarom speel jij op de man? Ik werk niet bij Apple en heb ook geen aandelen.

Ik probeer feitelijk te laten zien dat Apple producten gewoon te repareren zijn. Ja, het kost wat via de originele dealers, maar dat maakt ze niet slecht repareerbaar.
Dat staat los van waar het artikel over gaat... dit gaat specifiek om reparaties ook buiten de fabrikant om te kunnen doen wanneer een apparaat niet meer binnen de garantie valt. Met andere woorden, dat 'feit' doet in deze discussie niet echt ter zake... buiten Apple zelf zijn er genoeg andere in staat om een apparaat te repareren en veelal tegen lagere kosten, ze kunnen alleen niet aan de onderdelen komen.

Nog even niet gesproken over hoe Apple met reparaties omgaat mbt gestelde diagnoses en de bijbehorende kosten...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 26 november 2020 09:57]

Het valt ons gewoon op dat je nogal Apple vriendelijk bent, zacht gezegt. Niet alleen met deze post.
En wat vind je hiervan?
https://9to5mac.com/2019/11/21/lose-money-on-repairs/
ja, en deze is lekker:
https://9to5mac.com/2020/...repair-program-criticism/
Haakt perfect in op jouw statement, dat Apple's producten "gewoon" te repareren zijn.
https://www.macrumors.com...-iphone-repair-ecosystem/
Oja, third party onderdelen. Zie hier, worden zéér professioneel geproduceerd en zijn veelal zeker geen rotzooi, wat Apple en Apple believers je maar wat graag willen doen geloven. Worden massaal ingekocht door Amerikaanse repareershops, zo'n 15.000 in Amerika alleen al (hoezo is Rosman uniek?).

Natuurlijk zijn er ook mindere lcd's of andere onderdelen. Maar, net als bij uitlaten, accu;s e.d. van auto;s. Voor ieder is er wat wils. Wil je budget, ga je goedkoop. Wil je beter, neem je wat duurders.
Wij hebben die keus. En de goedkopere, no brand, uitlaten en accu's gaan als zoete broodjes over de toonbank. Laat die keus ook bij de consument, voor zijn of haar smartphone!

Wil je perse Apple's eigen spul, ga je toch lekker naar hun centers!
Apple's general point of view seems to be that repairs made by independent shops are unsafe, and with the number of repair shops out there, iPhone customers do indeed run into bad repairs and real safety issues.
Prachtig verhaaltje Apple! Maar mag ik zelf uitmaken hoe veilig en goed ik mijn bezit mag repareren? Net zoals wij met velen niet naar de officieele autodealer gaan om onze auto te laten maken maar massaal naar andere, "onveilige" en "slechte" garages gaan.

Waarom moet dat bij smartphones zo dichtgetimmerd zijn?

O wacht. Natuurlijk. Alle onveilige garages moeten weg. Alles naar de officieele dealer. Geen schroeven meer vervangen, nee joh, hele motorblokken swappen! 100% getuned en veilig! 500% duurder, maar ach, kwaltieit mag wat kosten toch? En je veiligheid! Neejoh, gewoon dokken!

[Reactie gewijzigd door Madrox op 29 november 2020 03:08]

Als eerst miljoenen bedrijven iets konden doen en bewust beperkt worden zodat 1 bedrijf dat nog maar kan dan is dat niks minder dan het vernietigen van repareerbaarheid, de keuze en mogelijkheden worden gewoon beperkt, dus minder makkelijk te repareren...
Je zit mis.

Een bedrijf? Elk bedrijf kan zichzelf certificeren en geautoriseerde dealer worden.

De beschikbaarheid van een reparateur zegt niks over de repareerbaarheid van een apparaat.
Apple repaircenters, repareren nog steeds vrijwel niets. Het zijn gewoon ordinaire module-vervangers.
Betekend dit nu dat Apple hun apparaten binnen Europa anders zullen maken?
Zijn apparaten van concurrenten van Apple dan zo veel beter te repareren?

Enkele data punten van een iFixit teardown:
Apple iPhone 12 Pro Max: 6/10.
Apple iPhone SE 2020: 6/10
Samsung Galaxy Note 20 en Ultra: 3/10.
Samsung Galaxy A51:4/10
OnePlus Nord: 6/10

Het zal dus niet enkel Apple zijn die iets moet aanpassen als je een 10/10 repareerbaarheid score wil halen, waarbij Apple het voor deze laatste teardowns het blijkbaar beter doet dan Samsung...
Apple wordt hier altijd direct genoemd, maar het artikel gaat ook over support van het toestel, en daar doet Apple toch veel beter dan de markt met 5 jaar support op bvb een iPhone.

Los daarvan goed initiatief van de Europese instellingen, en wees maar zeker dat praktisch alle fabrikanten hier mee te maken gaan hebben.
Het gaat niet alleen om hoe eenvoudig iets te repareren is, maar ook of het mogelijk is om dit buiten de fabrikant om te doen omdat er bijvoorbeeld geen garantie meer op het toestel zit of omdat het defect niet onder de garantie valt. Want iPhones scoren vrijwel altijd goed wat betreft repareerbaarheid, het probleem bij iPhones zit em dan weer in het krijgen van (originele) onderdelen want dat werkt Apple actief tegen... dat doen andere smartphone fabrikanten een stuk beter, meestal is er eenvoudig aan originele onderdelen te komen of zijn er 3rd party onderdelen te krijgen voor bijvoorbeeld Samsung toestellen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 26 november 2020 10:03]

Iphone 12 is eigenlijk 0/10
https://www.youtube.com/watch?v=FY7DtKMBxBw

Omdat zelfs met officiele onderdelen de originele ondedelen hardware locked zijn
Op zich geen slechte ontwikkeling maar tot in hoeverre het is af te dwingen vraag ik me af. In de hele oplader discussie zie je ook dat ze gewoon claimen dat een afwijkend ontwerp ineens meerwaarde heeft en dan mag het wel.

Het raakt volgens mij heel erg aan de vrijheid op innovatie en ontwerp. Ik zie zelf helemaal niets in een vervangbare accu als dat weer negatief effect heeft op de ip rating. Maar dat is ieder zijn voorkeur natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 26 november 2020 07:54]

Het raakt volgens mij heel erg aan de vrijheid op innovatie en ontwerp. Ik zie zelf helemaal niets in een vervangbare accu als dat weer negatief effect heeft op de ip rating. Maar dat is ieder zijn voorkeur natuurlijk.
Ik denk dat je daar een sterk punt raakt: soms, meestal, is repareerbaarheid de vijand van de innovatie. Kijk naar auto's van 20 jaar geleden en de auto's van nu: oude auto's kunnen nog makkelijk een paar jaar extra in leven gehouden worden, moderne auto's zijn daar, volgens mij, veel te complex voor: je hebt veel meer specialistische apparatuur en kennis nodig. Van mij hoeft een telefoon, in tegenstelling tot een computer, helemaal geen vervangbare componenten te hebben; een telefoon moet vooraleerst klein en licht zijn.

Dat gezegd hebbende, ik heb de afgelopen jaren 4 watervernevelaars (luchtbevochtigers) van evenveel verschillende merken gekocht. Allemaal begaven ze het na iets meer dan twee jaar. Ik heb geprobeerd garantie te claimen, omdat ik volgens het Europees recht een apparaat mag verwachten dat zijn levensduur volmaakt, maar hoe lang die levensduur is kan niemand je vertellen. Ik kon dus fluiten naar mijn geld en ook voor reparatie wilden ze hem keer op keer niet aannemen. Ik overweeg nu een duurdere te kopen, maar het enige dat je bij een duurder apparaat zeker weet is dat dezer duurder is: er is geen enkele garantie dat deze ook beter is. Dus dit
Zo willen de politici dat fabrikanten aangeven hoe lang een apparaat mee kan bij de aankoop.
Bevalt mij; ofwel er komt bij luchtbevochtigers te staan dat ze maar twee jaar mee gaan, of ze moeten een reparatie (eventueel tegen een redelijke vergoeding) aanbieden. Het zou kunnen dat deze twee jaar een nieuwe cookiemuur wordt; als elk apparaat routinematig "2 jaar" vermeld gaat het niet werken. Maar als ik een luchtbevochtiger kan kopen die twee keer zo duur is maar ook twee keer zo lang mee gaat, dan weet ik wel wat ik doe.
Ik denk dat je daar een sterk punt raakt: soms, meestal, is repareerbaarheid de vijand van de innovatie. Kijk naar auto's van 20 jaar geleden en de auto's van nu: oude auto's kunnen nog makkelijk een paar jaar extra in leven gehouden worden, moderne auto's zijn daar, volgens mij, veel te complex voor: je hebt veel meer specialistische apparatuur en kennis nodig.
Ik vind repareerbaarheid een instelling, als dit onderdeel is van je design proces hoeft dat innovatie helemaal niet in de weg te staan. Ik denk dan aan dingen zoals test-drive programmeren of accessibility, dit zijn dingen die je aanleert en toe past in je proces.
En je kunt natuurlijk ook innoveren aan repareerbaarheid. Zo zwart wit hoeft dit helemaal niet te zijn, lijkt mij.
Wat je schrijft is heel erg leuk maar dan denk ik even terug aan https://tweakers.net/nieu...-specifieke-telefoon.html en dan vind ik dat een fabrikant mij het bewust onmogelijk maakt om iets te repareren.
Het zelfde met een stofzuiger waarbij de snoer beschadigt raakt en ik dat snoer gewoon wil vervangen voor een nieuw snoer. En dan blijkt dat die behuizing ultrasoon is dicht gelast.
Ik moet dus een goed werkende stofzuiger weg gooien omdat een fabrikant het mij verbied om een 220 snoer te vervangen?

Ik hoop dat de Europese Commissie/Parlement er juist een wet voor gaan maken die het afdwingt om iets repareer baar te maken.
Dan is het vlug afgelopen met geprogrammeerde defecten zodat jij als consument een nieuw apparaat moet kopen en zij aan jou blijven verdienen.

[Reactie gewijzigd door wolkewietje op 26 november 2020 08:52]

Het zelfde met een stofzuiger waarbij de snoer beschadigt raakt en ik dat snoer gewoon wil vervangen voor een nieuw snoer.
Waarschijnlijk is de huidige manier goedkoper. Dus ik geef je helemaal gelijk: beter een iets duurdere stofzuiger die aanzienlijk langer mee gaat.
Dat Apple het onmogelijk maakt camera's te vervangen kan een andere reden hebben. Ik durf niet te stellen dat ze dit hebben gedaan om repareren onmogelijk te maken, maar ik durf ook niet te stellen dat er geen andere oplossing denkbaar was die zowel veiligheid als repareerdbaarheid zou bevorderen: daarom is het goed dat de EU er aandacht aan geeft, maar zoals @gaskabouter zich al afvraagt, ik weet niet of het in de praktijk te handhaven is.
Wat je schrijft is heel erg leuk maar dan denk ik even terug aan https://tweakers.net/nieu...-specifieke-telefoon.html en dan vind ik dat een fabrikant mij het bewust onmogelijk maakt om iets te repareren.
Het zelfde met een stofzuiger waarbij de snoer beschadigt raakt en ik dat snoer gewoon wil vervangen voor een nieuw snoer. En dan blijkt dat die behuizing ultrasoon is dicht gelast.
Ik moet dus een goed werkende stofzuiger weg gooien omdat een fabrikant het mij verbied om een 220 snoer te vervangen?

Ik hoop dat de Europese Commissie/Parlement er juist een wet voor gaan maken die het afdwingt om iets repareer baar te maken.
Dan is het vlug afgelopen met geprogrammeerde defecten zodat jij als consument een nieuw apparaat moet kopen en zij aan jou blijven verdienen.
Die fabrikant verbiedt jou niet om te repareren.
De oorzaak van het ultrasoon dichtlassen gebeurt om de kosten zo laag mogelijk te houden, want de consument wil een lage prijs en de concurrent doet het ook.

Ik heb wel eens een verhaal gelezen dat ze bij een grote conservenfabrikant onderzoek gedaan hadden over hoeveel druppels soldeer er nodig waren om een blik dicht te maken. Het bleek daarna dat het met een of twee druppels minder kon. Was per blikje peanuts, maar in totaal leverde dat ieder jaar een mooi bedragje op.

Overigens: repareerbaar is sowieso een rekbaar begrip. Wat wil je kunnen repareren? Wil je het display kunnen vervangen? Of wil je een kapotte pixel kunnen repareren.
En als het opslag geheugen stuk is, verwacht je dan dat alleen dat IC vervangen kan worden?
(zonder professionele apparatuur wens ik je dan veel succes met de hedendaagse SMDs)
je zal helemaal gelijk hebben maar ik ben zeker dat, op het moment van het overwegen van ultrasoon lassen, er in de plus-kolom zal gestaan hebben "niet te openen door klant, dus verplicht om nieuw toestel te kopen" ;)
Ik denk dat je daar een sterk punt raakt: soms, meestal, is repareerbaarheid de vijand van de innovatie. Kijk naar auto's van 20 jaar geleden en de auto's van nu: oude auto's kunnen nog makkelijk een paar jaar extra in leven gehouden worden, moderne auto's zijn daar, volgens mij, veel te complex voor: je hebt veel meer specialistische apparatuur en kennis nodig. Van mij hoeft een telefoon, in tegenstelling tot een computer, helemaal geen vervangbare componenten te hebben; een telefoon moet vooraleerst klein en licht zijn.
Je bedoeld dat innovatie de vijand is van repareerbaarheid? Oorzaak gevolg ligt andersom ;)

Maar er wordt nu gestimuleerd om verder te innoveren zodat ondanks allerlei nieuwe ontwikkelingen apparaten nog te repareren zijn....
Je bedoeld dat innovatie de vijand is van repareerbaarheid? Oorzaak gevolg ligt andersom ;)
Ik snap je cynisme. Maar kijk eens naar een telefoon: ik denk dat iedereen wil dat deze klein en licht is en bij voorkleur nog stof- en waterdicht ook. Dat gaat niet lukken met allerlei losse componenten. Het hele concept van een modulaire telefoon is altijd gedoemd geweest. Ik zeg niet dat het niet iets beter kan dan nu: dat Apple zijn eigen schroeven gebruikt is waarschijnlijk niet nodig, maar tegelijkertijd ook een van de minder grote obstakels. Componenten vastlijmen? Neemt veel minder ruimte in dan schroeven, terwijl kliksystemen los zouden kunnen gaan. Opslagmodule solderen op het 'moederbord'? Lijkt mij vanzelfsprekend: connectoren nemen meer ruimte in en geleiden slechter.
Repareerbaarheid is niet hetzelfde als door de gebruiker vervangbare onderdelen. Ik weet niet hoe de discussie hier op komt maar daar gaat het niet over.

Het wil niet zeggen dat je zelf een accu of een scherm kunt vervangen. Maar wel dat bijvoorbeeld een Apple niet je device onbruikbaar mag maken als je deze niet laat repareren bij Apple zelf. En dat als er iets stuk is, dat er ook daadwerkelijk een reparatie uitgevoerd kan worden ipv gewoon omwisselen voor een nieuwe.

Heeft ook niets te maken met innovatie, dat is echt de grootst mogelijke onzin dat iets wat gerepareerd kan worden ervoor zorgt dat er niet meer geïnnoveerd kan worden. Die mentaliteit zorgt er nou precies voor dat fabrikanten overal mee wegkomen en dit soort regelgeving nodig is! Het feit dat iets zonder blijvende schade opengemaakt kan worden en dat bv een accu of camera module vervangen kan worden door iemand met kennis en gereedschap wil niet zeggen dat er geen innovatie kan zijn.

Het grootste probleem is dat er fabrikanten zijn *kuch*apple*kuch* die actief reparatie bemoeilijken danwel onmogelijk maken tot het punt dat het, in het geval van Apple en hoe zij regelmatig met claims om gaan, gewoon geldklopperij wordt omdat ze zelf ook soms niet meer kunnen/willen repareren en je dus gewoon moet vervangen. En als er dan dus wordt gezegd "apparaat heeft waterschade, dus geen garantie" (wat genoeg mensen hier te horen hebben gekregen in het verleden) dan ben je mooi klaar en kun je dus weer flink je portomonee trekken.
Het feit dat iets zonder blijvende schade opengemaakt kan worden en dat bv een accu of camera module vervangen kan worden door iemand met kennis en gereedschap wil niet zeggen dat er geen innovatie kan zijn.
Uiteraard. Ik snap hoe mijn uitspraak over "de vijand" de suggestie wekt dat het één het ander uitsluit. Dat is natuurlijk niet waar: water en vuur kunnen beide bestaan. Je kunt een product innoveren en tegelijkertijd repareerbaarder maken. Wat ik wil zeggen is dat er compromissen nodig zijn. Als de grafische kaart van mijn computer stuk gaat dan vervang ik die. Ik verwacht niet hetzelfde niveau van repareerbaarheid bij een telefoon. Niet door mezelf, maar ook niet door een gecertificeerd reparatiestation: ik ben blij met de voordelen die integratie van CPU en GPU met zich meebrengen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 26 november 2020 09:56]

De draad gaat bij sommigen hard richting het vervangen van condensatoren etc. Ik mag toch hopen dat er niemand zo onnozel is dat we bij een wet voor repareerbaarheid verwachten dat iemand met een soldeerbout SMD componentjes gaat zitten vervangen. Die periode lijkt me sinds het buizen- en vroege transistortijdperk wel voorbij. Toen werden bv televisies geleverd inclusief schema's en componentenlijsten. Maar dat wil niet zeggen dat als het scherm of de accu van een telefoon of laptop kapot zijn, het hele apparaat maar in de afvalbak gekieperd kan worden omdat fabrikanten het onmogelijk danwel economisch onhaalbaar maken om een device wat verder prima is te repareren.

Het 'disposable' maken van apparaten is enkel goed voor de fabrikant van het apparaat. Voor iedereen anders en het milieu is het een drama.
Dat denken velen wel degelijk, omdat ze Rossmann het hebben zien doen op YouTube en denken dat dit realistisch is op enorm grote schaal.
Als iemand dat kan doen ala Louis, op een goede en betaalbare manier die ook nog eens commercieel levensvatbaar is, dan is dat uiteraard alleen maar goed. Maar het is geen vereiste voor repareerbaarheid.
Waarom niet bij een telefoon? Is dat iets magisch dan? Echt, ik vind dit zo'n kul argument.
Heb jij enige idee hoe groot een telefoon zou worden met alles is losse modules? Opslag, geheugen, processor, gpu, modem, fotosensoren etc? Alles wat mensen niet begrijpen noemen ze magie, dus: jij mag de mate van integratie in een telefoon rustig magie noemen.

Ik heb onder mijn bureau een systeem staan dat goedkoper, krachtiger, veelzijdiger en veel repareerbaarder is dan mijn telefoon. Met een extra kaart en de benodigde software kun je er vast mobiel mee bellen. Maar het systeem is ook groter, zwaarder en verbruikt veel meer energie dan mij telefoon.

Mensen willen altijd alles: goedkoop, krachtig, flexibel etc. Helaas ben ik opgeleid tot ingenieur; volgens sommigen oplosser van problemen, maar ook; zoeker van compromissen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 29 november 2020 15:07]

Ik ben het helemaal met je eens, maar Apple liep misschien voorop bij het frustreren van reparatie van je device, maar andere fabrikanten doen er nu net zo hard aan mee, zoals Samsung. Ik ben blij met met deze ontwikkeling in Europa, want als ik een nieuw apparaat koop, wil ik mijn keuze niet moeten baseren op of het te repareren is of niet, maar op of ik het een fijn apparaat vind. Het moet sowieso te repareren zijn, mits ik hem niet onder een tank heb gegooid oid.
Hoezo kan dit niet? Ik heb al jaren een compact camera welke tot 5ATM onder water kan. En die heeft een verwisselbare batterij en geheugen kaart en kan nog steeds mee het water in.
Hoezo kan dit niet?
Wat beweer ik dat niet kan? Ik weet alleen zeker dat jouw geheugenkaart een plastiek bescherming heeft en het slot waar je hem inschuift waarschijnlijk ook. Beide plastieklagen zouden overbodig zijn als de geheugenkaart niet verwisselbaar was. Het gaat er om welk compromis je wilt sluiten.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 26 november 2020 12:43]

Punt is, verlijmde behuizingen en gesoldeerde componenten zijn geen vereiste voor stof- of waterdichtheid. Het feit dat het geheugen vast zit of verwisselbaar is, zegt niets over of het repareerbaar is. Het feit dat behuizingen en batterijen verlijmt zijn en je derhalve niet meer het device kunt openen zonder schade aan te richten om componenten of delen te kunnen vervangen danwel repareren, wel. Als daarmee je telefoon een halve mm dikker wordt, jammer dan.

Maar stellen dat stof- en waterdichtheid in het gedrang komt, of telefoons ineens zo veel dikker gaan worden als ze in elkaar geschroeft ipv geplakt moeten worden is gewoon onzin. Telefoons waren niet veel dikker als nu toen er nog schroefjes in zaten. En al wordt het een mm dikker. Heb je ook weer wat meer ruimte voor extra capaciteit van de accu. :D
Ik heb precies die discussie. Hoe lang mag een auto van een ton meegaan? Juist daar is de innovatie de prijs en zijn ze vaak juist kwetsbaar en duur in onderhoud. Maar ik kocht recent een warmtepomp en daarvan zeggen ze dan weer dat die makkelijk tien jaar moet draaien. Wie bepaalt dan wat "redelijk" is.
Als ik het artikel zo lees vinden de dames en heren politici dat de fabrikant dit bepaald
Zo willen de politici dat fabrikanten aangeven hoe lang een apparaat meekan bij de aankoop.
Dus als een fabrikant geen zin heeft in zaken als
Beveiligingsupdates zouden dan verplicht beschikbaar zijn gedurende de geschatte levensduur van een apparaat. Ook zouden fabrikanten meer moeten doen om reparaarbaarheid te garanderen.
Dan stelt de fabrikant dus gewoon dat bv zijn mobiele telefoon maar 1 jaar mee gaat.
Is dat redelijk? Nee, maar wel waar ik dit naartoe zie gaan, want dan kost het de fabrikant het minste in alle opzichten (geld, moeite en investeringen).
Maar dan helpt hopelijk enige marktwerking en verkoopt een fabrikant die 2 of zelfs 3 jaar garandeert meer en duurdere toestellen.
Ik ben bang van niet.

Wij Tweakers vinden update belangrijk, maar ik kan je vertellen dat er hele volksstammen zijn die dat niet interesseert en ook gewoon niets doen met updates.
Ik ben bang van niet.

Wij Tweakers vinden update belangrijk, maar ik kan je vertellen dat er hele volksstammen zijn die dat niet interesseert en ook gewoon niets doen met updates.
Precies zie het zelfde, ik wou dat we weer terug gingen naar vervangbare accu's, en dat je je opslag met een hele snelle SD kaartje kan upgraden, zo als vroeger bijna alle Smartphones en Tablets hadden, ik vind dat alle apparaten met een accu een makkelijk verwijderbare accu's hoort te krijgen, maar we zijn (grootste gros van de mensen) zelf akkoord mee gegaan, dat apparaten geen vervangende accu's meer hebben, dat je Smartphone en Tablet niet meer lang mee kan gaan zonder meerdere keren per dag hem te moeten opladen omdat de accu op is, of zelfs je apparaat weg moeten gooien omdat de accu het niet meer doet, en dat de meeste apparaten nu zo gemaakt zijn dat je niks meer kan doen er aan als hij stuk is, of omdat je ze niet meer open kan maken zonder de behuizing kapot te maken, zo als opladers/voedingen en zo, en veel meer, en de korte updates is ook belachelijk, zo als met TV's, waar gemiddeld je pas na 8 jaar voor een nieuwe ga, of moet kopen omdat je TV stuk is gegaan, maar de updates zullen echt niet 8 jaar mee gaan, waar je al veel eerder zo goed als niet meer de "smart" gedeelte kan gebruiken van je TV, maar er is maar een rede voor dat apparaten niet meer te repareren zijn voor de gewone mens, en dat updates niet lang mee gaan, want dan verkopen de grote bedrijven veel meer spullen, dan als ze alles makkelijk vervangbaar maakte en lange updates gaven (wat VEEL beter is voor de natuur).

Gaat puur en alleen om geld en verders niks.
1 jaar gaat hem niet worden volgens mij.

De wettelijk verplichte garantie periode in de EU is 2 jaar.
Als het apparaat maar 1 jaar werkt, dan zou de verkoper dat apparaat elk jaar moeten vervangen. Gratis.
Dat gaan ze zeker niet doen, dus die zullen al geen apparatuur waar 1 jaar op staat gaan verkopen.

Daarnaast is er ook zoiets als de wettelijk vastgelegde economische waarde van apparatuur/afschrijf periode, die is in Nederland 5 jaar.

Dus dat impliceert al bijna automatisch dat een minimum van 5 jaar geldt (in Nederland) als zijnde een redelijk te verwachten levensduur van (electronische) apparatuur.

Er is ook redelijk veel jurisprudentie te vinden waarin een redelijk te verwachte levensduur van sommige apparatuur is vastgelegd, dit vooral in rechtszaken die producten aangaan die na de garantieperiode stuk zijn gegaan.
In Nederland ligt dus al heel veel vast (of redelijk vast, want jurisprudentie is nog geen wet natuurlijk).
Mijn 1 jaar was ook als voorbeeld, want in de tekst staat dat men het aan de producenten over willen laten.
En die willen natuurlijk zo min mogelijk moeite doen of uitgeven om maximale winst te behalen.
Ik snap wat je zegt, en vanuit het oogpunt van de producent is dat ook logisch.
Mijn punt was echter dat van heel veel al bepaalt is wat een redelijke levensduur is, dat zijn zaken waar producenten niet omheen kunnen.

Daarnaast is de gemiddelde levensduur ook wetenschappelijk te benaderen.
Wear en tear cijfers van de meeste zo niet alle materialen staat vast.
Veel apparatuur heeft ook al een MTBF cijfer.

Kortom, er is al "teveel" bekend over gemiddelde levensduur.
Producenten kunnen niet zo maar stellen van het is 2 jaar of 5 jaar, terwijl (wetenschappelijk) aantoonbaar is dat het 10 jaar zou moeten zijn. (arbitraire voorbeeld getallen).
En dan ben ik geheel met je eens :)

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 26 november 2020 19:21]

Electrisch zijn autos complexer geworden maar mechanisch is er niet zoveel verschil. Ik denk dat je het meer moet zien in de zin van de eigenaar toegang geven tot error codes die de auto produceert en toegang tot onderdelen om reparatie makkelijk te maken.

Iedere moderne auto heeft bv een ODB2 port om informatie uit te lezen, maar veel fabrikanten hebben daar bovenop nog hun eigen protocol want niet uit te lezen is met de standaard tools. In sommige gevallen heb je daar voor duizenden euro's aan apparatuur van de fabrikant voor nodig en dat is als ze uberhaubt al aan je willen verkopen want ze hebben natuurlijk liever dat je naar een dealer gaat.

Zelfde geld voor onderdelen. Extreem voorbeeld maar bv Rolls Royce gebruikt heel veel onderdelen van BMW maar ze willen je geen BMW onderdeel verkopen, ipv daarvan moet je het "officiële" RR onderdeel kopen wat precies hetzelfde is maar wel 6x zoveel kost.

Dat maakt het lastiger en duurder om te repareren. Apple zie je bijvoorbeeld iets vergelijkbaars doen door onderdelen te locken aan hun beveiliging chips en onderdelen alleen aan officiële reparateurs te verkopen. Het doel is om reparatie zo duur te maken dat mensen liever iets nieuws kopen.
Laatst zag ik een filmpje van een onafhankelijke auto reparateur.
Het laden van de (12v) accu wordt via de boordcomputer geregeld. (die houdt rekening met ouderdom en capaciteit) en moet dus een reset van de dealer hebben bij een accuwissel.
Electrisch zijn autos complexer geworden maar mechanisch is er niet zoveel verschil.
Ik weet helemaal niets van auto's, maar ik had het idee dat bijvoorbeeld het ontsteken van de brandstof tegenwoordig met computers getimed wordt in plaats van mechanisch.
Elektronisch motor management word al gedaan sinds de jaren 70.
Is elektronisch hetzelfde als computergestuurd?
Daar heb je het niet helemaal juist: Nederlands* recht geeft aan "levensduur die je mag verwachten", maar de Nederlandse staat komt vervolgens niet met spierballen achter je staan, nee ze staan dus eigenlijk met spierballen achter de grote corporates die hiermee beargumenteren dat ze je 2 jaren of minder garantie moeten geven.
weer negatief effect heeft op de ip rating.
Dat is dan een ontwerpkeuze in mijn optiek. Mogelijk wordt het ontwerp van de telefoon dan 5 euro duurder (25 voor de consument), maar dan heb je wel een betere oplossing.
Je kan ook een onderwatercamera kopen waar je zelfs accus in en uit kan halen. In bepaalde gevallen zelfs zonder te schroeven.
Zeker. Maar de vraag is of ik die keuze wil laten maken op basis van regelgeving. Misschien wil ik helemaal geen telefoon waarbij het design ondergeschikt is aan een verwisselbare accu. Want welk probleem los je hier nu eigenlijk mee op? Ik heb heel wat telefoons gehad. In het gezin ook. Maar heb nog nooit de behoefte gehad de accu te vervangen. En als mensen dat wel willen moeten ze een telefoon kopen waar dat bij kan. Ik wil een high end toestel zonder front camera. Zo willen we allemaal iets. Soms is die keus er, soms niet.
Als we iets breder kijken dan alleen telefoons zijn er heel veel apparaten die 100% functioneren op een onderdeel na, uiteraard na 2.5 jaar. Het is van de zotte dat een goedwerkende elektrische tandenborstel vervangen moet worden omdat de accu ‘op’ is, een toetsenbord omdat één schakelaar gammel is, enz, enz.

Wat we oplossen is de normalisatie van wegwerpproducten die nog prima langer meekunnen. Er worden legio producten vervangen of weggegooid omdat een klein futiel maar essentieel onderdeel stuk is.
Eigenlijk moeten ze gewoon verplichten om de levensduur op de verpakking te vermelden.

Dan wordt het voor fabrikanten ook interessant om er in te investeren.
Dat is de eerste zin van de tweede alinea, of bedoel je iets anders?
Zo willen de politici dat fabrikanten aangeven hoe lang een apparaat mee kan bij de aankoop. Beveiligingsupdates zouden dan verplicht beschikbaar moeen worden zolang als de geschatte levensduur van een apparaat loopt.
Dat zou veel discussie schelen na aankoop bij bijvoorbeeld dure televisies op laptops. Genoeg topics ook hier op GoT te vinden van mensen die na twee jaar met een kluitje in het riet worden gestuurd, ook met laptops boven de 1000 euro.

Het zou nog mooier zijn als de EU fabrikanten niet zelf laat bepalen welke levensduur ze op het label zetten, maar als ze per categorie (evt met prijsklasses) een minimale levensduur bepalen.

Bijvoorbeeld 4 jaar voor een TV <1000 euro, 6 jaar voor een TV >1000 euro.
3 jaar voor telefoons onder de 400 euro, 5 jaar voor telefoons boven de 400 euro.
10 jaar voor tv's lijkt me reëler minimum
Net een paar weken geleden nog een 12 jaar oude Sony Z-Line Bravia (Bijna 3000,-) gerepareerd. Met een doorgeslagen keramische weerstand in het standby circuit. Kosten 4 euro (omdat ik het betreffende onderdeel niet per stuk kon krijgen maar een hele zak). Geen reperateur die er naar wilde kijken voor een schappelijk bedrag en/of de opmerking afschrijven want er zijn geen (complete) onderdelen meer voor te krijgen. Zelfs al weet je zelf al half waar het probleem zou zitten. Helaas eindigd er heel veel apparatuur met dergelijke defecten in de electronica container bij de vuilstort.
Dat had ik inderdaad gemist. Goed idee zou ik zeggen 👍
Klinkt mooi, maar hoe groot is de kans dat dit kapot gelobbyd wordt?
In andere Electronica product groepen waar al eco-design regulatie op dit gebied is aangenomen (enkele witgoed groepen, lampen, etc.) is er zeker wat gelobby in gekomen. Dit betreft meestal een langzamere uitfasering van het een of het ander.

Hier een kort overzicht van de laatste ronde: https://www.coolproducts....aknesses-of-each-measure/
Gezien de 94 tegenstemmen valt dat mee.
Zolang fabrikanten idioot hoge prijzen vragen voor reparaties aan hun producten dan snap ik wel waarom je eerder iets nieuws koopt dan wat je het repareert.

Een voorbeeld vanuit mijn huis: Ik heb een wasmachine, doet het perfect maar inmiddels 6 jaar. Als deze nu kuren gaat krijgen dan weet ik (n.a.v de vorige reparatie) al dat componenten enorm duur zijn en ik zeer waarschijnlijk voor een nieuwe gaat.

Als nieuwe componenten niet zo duur zouden zijn dan zou ik het best overwegen te repareren. Maar ik snap fabrikanten ook wel, ze willen gewoon geld verdienen aan je.
De prijzen worden hoog omdat reparaties tegen westers uurloon moeten worden gedaan, terwijl productie grootendeels geautomatiseerd in lage lonen landen wordt gedaan. Als je de productie hier zou doen, staan de nieuwprijs en reparatieprijzen veel meer tot elkaar in verhouding (maar worden de producten veel te duur, zodat het slechts voor de happy few beschikbaar is).
Vraag het me af. De initiële aankoopprijs wordt hoger, maar omdat de onderdelenprijs dan minder belangrijk wordt kan je misschien verwachten dat fabrikanten weer degelijke onderdelen gaan gebruiken. Terug naar de Miele apparaten van vorige eeuw die na 20 jaar gebruik net een beetje warmgedraaid zijn ;)

Ironisch genoeg is het juist de eco-lobby die wil dat mensen korter doen met apparaten zodat ze eerder overstappen op het 2% zuinigere model met nog een extra plusje achter de 'A'.
Die opmerking over beschikbaarheid van onderdelen is wel interessant. Als iets duur is, is het wel op voorraad houden van materialen. Die kosten zullen allemaal doorberekend worden in de productprijs of in de reparatieprijs.
De onderdelen zijn er al, er hoeft nergens iets extra op voorraad worden gehouden... je kan ze alleen niet krijgen omdat (bepaalde) fabrikanten het niet toelaten. ;)

Het probleem gaat eerder zijn dat als fabrikanten hiertoe gedwongen gaan worden, ze exorbitant hoge prijzen voor die onderdelen gaan vragen om zo alsnog hun markt af te schermen. De wet zal dus ook expliciet het gebruik van 3rd party onderdelen moeten beschermen.
Naar het aanpassen van het reparatie beleid zou ik ook graag zien dat de fabrikanten wat duurzamer gaan denken. Waarom allemaal goedkoop plastic gebruiken dat niet te recyclen is. Sommige producten worden juist ontwikkelt om de levensduur niet te halen. Ik vind het prima dat we in deze consumptie maatschappij alleen maar kopen, kopen, kopen zolang het proces ook verduurzaamd en we zorgen dat de productie geen schadelijke gevolgen hebben voor onze planeet. Bijvoorbeeld: de goedkope oortjes (Bluetooth of bekabeld) hangen overal bij de kassa, waarvan de meeste mensen al weten dat het troep is en binnen twee maanden op straat op in de prullenbak belanden. Garantie uitbreiden zorgt er wel voor dat we langer met onze producten doen, maar de markt is juist ontwikkeld om te verkopen. We moeten ook nadenken hoe de bedrijven overeind blijven als we langer met onze bestaande apparatuur doen.
Kosten, ga ervanuit dat een grondstof minimaal 8x over de kop gaat bij elke stap in het proces, dus een blokje bamboe bvb van 1 euro is na bewerken 8 euro.

Terwijl een beetje plastic 3 cent is en verwerkt 24 cent.

Al moet ik zeggen dat dit dan voornamelijk in het budget gedeelte van de markt zit.

Iets wat goedkoop moet zijn is lastig duurzaam te maken omdat elke cent telt.

Helemaal vandaag de dag tenzij je een premium merk bent die weg komt met bvb een stukje bamboe verkopen voor 200 euro ofzo.
Precies, dit is ook wat wij als consument moeten begrijpen en bedrijven in moeten veranderen. Minder winst maken om zo een duurzaam en beter product te creëren. En als consument moeten we niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee