Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen voor het recht om elektronische apparatuur makkelijker te repareren en langer in leven te houden. Daarin staan regels rondom repareerbaarheid, maar ook garantieperiodes en beschikbaarheid van onderdelen.
Europarlementariërs hebben de Europese Commissie gevraagd regels op te stellen rondom herbruikbaarheid en een langere levensduur van elektronische consumentenapparatuur zoals smartphones, maar ook laptops en e-readers. Europese burgers zouden het recht moeten hebben om die 'aantrekkelijker, systematischer, en kostenefficiënter te repareren'. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, stellen de politici.
Zo willen de politici dat fabrikanten aangeven hoe lang een apparaat meekan bij de aankoop. Beveiligingsupdates zouden dan verplicht beschikbaar zijn gedurende de geschatte levensduur van een apparaat. Ook zouden fabrikanten meer moeten doen om repareerbaarheid te garanderen. Daarbij zouden onafhankelijke reparateurs een rol spelen; die zouden altijd toegang moeten krijgen tot reserveonderdelen en tot de informatie die nodig is om reparaties uit te voeren. Onderdelen zouden ook gestandaardiseerd moeten zijn. De politici willen ook dat garantieperiodes langer gaan duren.
De parlementariërs willen ook dat Europese lidstaten meer in gaan zetten op duurzaamheid en hergebruik van apparaten. Landen zouden bijvoorbeeld het kopen van tweedehands elektronica moeten stimuleren. Ze zouden afgedankte apparatuur ook beter moeten recyclen. Daar zijn de voorstellen wel minder concreet voor; de parlementariërs willen het vooral stimuleren bij lidstaten, die er 'bewustzijn voor moeten creëren'.
Het gaat vooralsnog niet om een concreet wetsvoorstel. Europarlementariërs hebben nu gestemd over het voorleggen van een plan aan de Europese Commissie. In totaal stemden 395 Europarlementariërs voor het indienen van de resolutie. 94 stemden tegen. De Europese Commissie moet nu debatteren over de inhoud ervan. Ook moet het voorstel nog door de Raad van Europa heen.
De Europese Commissie gaat waarschijnlijk grotendeels akkoord met de voorgestelde regels. De EC zet zelf ook al lang in op repareerbaarheid en het recht om te repareren. Zo wilde de Commissie eerder al afdwingen smartphoneaccu's vervangbaar te maken.