Motorola brengt budgetsmartphone Moto E7 in december uit voor 119 euro

Motorola brengt op 1 december de Moto E7 uit, een budgetsmartphone met een 6,5"-lcd, 2GB ram en 32GB flashopslag. Het Android-toestel heeft 4000mAh-accu en een USB-C-aansluiting, maar geen NFC.

Het scherm van de Moto E7 heeft een 20:9-verhouding en een resolutie van 1600x720 pixels. Aan de bovenkant zit een druppelvormige inkeping voor de 5-megapixelfrontcamera. Het toestel heeft aan de achterkant een primaire camera met 48-megapixelsensor met een quad-bayerfilter. Daarbij worden vier pixels gecombineerd, wat resulteert in 12-megapixelfoto's. Ook heeft het toestel een macrocamera met 2-megapixelresolutie.

De aanwezigheid van USB-C op de Moto E7 is opvallend omdat de recent uitgebrachte duurdere Moto E7 Plus nog een Micro-USB-aansluiting heeft. Dat toestel heeft een grotere 5000mAh-accu en een Snapdragon 450-soc, meer ram en meer flashopslag. In andere opzichten zijn de toestellen vergelijkbaar. De telefoon draait op Android 10 en heeft een vingerafdrukscanner aan de achterkant van de behuizing.

Moto E7 Moto E7 Plus
Scherm 6,5"-lcd, 1600x720px, 20:9 6,5", 1600x720px, 20:9
Soc MediaTek Helio G25
8x Arm Cortex-A53
Qualcomm Snapdragon 450
8x Arm Cortex-A53
Ram 2GB 4GB
Opslag 32GB 64GB
Accu en laadcapaciteit 4000mAh, 10W 5000mAh, 10W
Camera's Primair: 48Mp quad-bayer, f/1.7, 1,6um
Macro: 2MP f/2.4, 1,75um
Front: 5Mp, f/2.2, 1,12um
48Mp quad-bayer, f/1.7
Dieptecamera
Front: 8Mp
Afmetingen 165x76x9mm 165x76x9mm
Gewicht 180 gram 200 gram
Aansluitingen USB-C, 3,5mm-jack Micro-USB, 3,5mm-jack
NFC Nee Nee
Besturingssysteem Android 10 Android 10
Adviesprijs 119 euro 149 euro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-11-2020 • 12:11

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
32
0
0
10
Wijzig sortering
Ik verwacht op z'n minst 3GB ram voor een telefoon op Android, ongeacht de prijs. Eens je rond de 110 euro zit moet dit kunnen. Haal die 2MP sensor weg want die is nergens goed voor, en steek er 3GB RAM in, desnoods voor 5 euro meer.

Iemand trouwens een idee hoe het tegenwoordig gesteld is met de update support bij Motorola op de G serie? Mijn laatste was de G3 of G4 en dat was toen wel netjes, maar heb begrepen dat dat nu niet altijd meer het geval is.
Motorola moet je niet kopen. 2 jaar na publicatie datum updaten ze niet meer. Dus niet 2 na verkoop datum maar 2 jaar na aankondiging. Met nieuwe Motorola toestellen in winkels die 2 jaar eerder uitgebracht zijn ben je dus fucked.
Hangt af of het een Motorola is die opgenomen is in het 'one' programma. Daar garanderen ze 2 major updates.
Momenteel krijg ik maandelijks security updates op m'n Motorola Moto G Pro.
Ze brengen alleen geen nieuwe one toestellen meer uit, waarschijnlijk omdat het ze teveel werk is.
Ik hou voorlopig mijn Redmi 3s. Na 4 jaar LineageOS opgezet en kan weer makkelijk 2 jaar verder. ;)
Inderdaad.

Je hebt nu zelfs de Redmi 9A voor 95,- inclusief verzendkosten. Prima deal.
Alleen zal je niet de benefits hebben van jouw LineageOS.

maar 2GB/32GB etc
Voor mijn ma ook crDroid 7 (Android 11) op haar Redmi Note 5 Pro gezet gezien Xiaomi deze zomer de stekker uit de updates heeft getrokken. Draait redelijk vlot, wel heel goed voor een smartphone van 3 jaar oud en 170 euro. Dat is een punt waar velen jammer genoeg geen rekening mee houden: custom ROM support is zeer belangrijk bij een budget phone op Android als je hem iets of wat deftige wilt gebruiken.
Bij ELKE telefoon is custom rom support belangrijk. Bij een duurdere telefoon juist nog meer. Aangezien die ook na 1,5 a 2 jaar onderuit getrokken worden door de fabrikant. Security patches vind ik een onzinverhaal, want dat is tegenwoordig los van het OS en duurt nog steeds veel te lang voordat fabrikanten dat uitrollen. Het hele CVE pakket staat bijna kant en klaar per ARM versie (v7 of v8) klaar op de servers van Google.
Specifieke chip support is niet in alle gevallen noodzakelijk.
Zeer zeker mee eens, maar de meeste high end telefoons kan je out of the box zonder noemenswaardige issues gaan gebruiken, dat kan je niet zeggen over sommige, of zelfs veel, van de low end modellen buiten Xiaomi. De telefoons van Samsung in deze prijsklasse zijn gewoonweg niet vooruit te branden.
Het grote probleem bij low-end is niet alleen geheugen maar ook kleine storage. Zelfs als je in de developer settings aanzet dat je elke app kunt verplaatsen naar een goedkoop micro SD kaartje dan weigeren de apps op te starten aangezien ze alleen op de beveiligde interne storage werken.

16 gig is bijna niet mee te werken tegenwoordig, 32 gig zit ook al aan limieten. Apps worden helaas steeds groter en lomper door de vele javascript troep die erin zit.

Zelfs als je het toestel root of van custom rom voorziet kun je de app niet verplaatsen in de praktijk, want deze weigert dan op te starten en crasht steeds. Ik heb ook een toestel op LineageOS en daar weigeren apps op te starten als ze naar de microSD zijn verplaatst. Dit percentage ligt zeker rond de 20% van de apps.

80% is dus wel te verplaatsen naar de microSD zou je zeggen, dat is al veel beter dan bij Apple het geval is die niet microSD ondersteund, maar daar gaat het niet om. Apple is sowieso een totaal ander verhaal.
Storage is enkel een probleem bij merken als Samsung en Motorola, bij een Xiaomi krijg je voor dat bedrag al sowieso 64GB UFS 2.1 storage, en voor minder dan 200 al 128GB op sommige modellen.

Tja een SD kaart is niet gemaakt om apps op te draaien, tenzij je eentje koopt met een A3 markering en UHS-II maar die kosten al snel de helft van zo een smartphone, zeker de lexars. Dan rest de vraag nog wat de interne interface is van de MicroSD kaartlezer in zo een goedkoop mobielpje
Dat is dan weer bullshit dat je geen apps kan draaien vanaf een kaartje langzamer dan UHS-II
De interne interface kan dat ook bij de duurdere modellen niet eens volschrijven.

Xiaomi klinkt leuk qua specs maar de firmware schijnt slecht vertaalt te zijn en schots en scheef in elkaar te zitten.
Bullshit of niet, het is er niet voor gemaakt. De IOPS is veel te laag ivg met UFS 2.1 of zelfs eMMC NAND. Ja, het kan, ik zeg niet dat het niet kan, maar de performantie is echt niet om aan te zien.

De meeste goedkope smartphones gebruiken een USB 2.0 interface voor hun microSD kaartlezer en dat is de bottleneck. Kijk maar eens naar een raspberry pi...
Dat is dan weer onzin, want een microSD van een UHS-1 klasse heeft al 75-150 mb write speed. Er zijn weinig apps die dat potentieel benutten. Misschien de camera en games, maar apps zoals Facebook, Instagram en Whatsapp laden niks langzamer op een SNELLE U3 SD kaart.

Natuurlijk heb je altijd baas boven baas met UFS storage.

Volgens mij is het geen USB maar PCI. De Pi 4 Compute Module heeft zelfs PCI Express.

https://www.electronics-l...me-support-released-2021/
Alvorens te commenten, raad ik je aan om wat research te doen.

Naast het feit dat 75mb/s een theoretische max is bij het writen van grote files, wat dus compleet irrelevant en non indicatief is voor de performantie van apps en OS, is de IOPS de grootste bottleneck van SD kaartjes.

Het is algemeen geweten dat applicaties of een OS draaien op eender welke SD kaart een slecht idee is. Los daarvan, stel dat je SD kaart dan toch de snelheden hierboven kan halen, dat is nog steeds een fractie van wat een moderne NAND chip op een UFS2.1/2.2 bus (zoals in de Poco X3 of M3) kan halen. Het verschil is immens, zo groot dat je het letterlijk niet kan vergelijken.

Als je een toestel koopt in deze prijs klasse is het dus enorm belangrijk dat je genoeg geheugen neemt en snel geheugen, de sozcs zijn al matig dus applicaties nog eens een bottleneck geven dmv MicroSD kaartjes is gewoon vragen voor performantie problemen.

De enige ratings die er toe doen voor applicaties bij SD kaartjes zijn de IOPS, en deze worden dan weer gereflecteerd in de Ax rating (A1, A2 en A3 klasse).

Dus je SD kaart lag dan nog claimen dat deze een grote snelheid van 200 MB/s heeft, dat is compleet irrelevante info.

Je moet niet akkoord gaan met mij, maar het is geen mening. Dit zijn feiten. Dus stop nu aub met verkeerde info te verspreiden en je punt te proberen bewijzen met argumenten die feitelijk niet correct zijn.
Het is helemaal niet algemeen geweten. Android moedigt het zelfs aan met hun adoptable storage, waarbij de externe SD een interne wordt. Samsung heeft dat ongedaan gemaakt in zijn OS.

Als je geen bron noemt zijn het geen feiten.
2GB geheugen is inderdaad wel heel minimaal op een telefoon van >100 Euro. Maar goed, bij de E6/E6+ was dat precies hetzelfde, het zal dus geen belemmering zijn om de verkoopdoelstellingen te halen.

Sinds de G3/G4 (en de overname door Lenovo) is het update-beleid van Motorola een paar jaar redelijk belabberd geweest, maar tegenwoordig doen ze weer goed mee. Let wel: ze volgen de markt, maar doen niet hun best om meer te doen dan de concurrentie. De E en G series krijgen meestal maar één upgrade, en twee jaar lang elke 1 à 2 maanden een update. Verschillende van die dingen hier in huis, en die zijn allemaal up-to-date.
Recent nog een security update gehad voor mijn G6 Plus uit 2018. Zit geen upgrade naar Android 10 in, maar hoop nog wel 1 a 2 security updates te ontvangen.
Het updatebeleid van mijn Moto G5 Plus was behoorlijk waardeloos. Het duurde lang na aanschaf voordat er uberhaupt updates kwamen. Toen ging het een ~jaartje goed, vrij regelmatig security updates en even later kwam na enig kritiek de beloofde versie upgrade.

Toen hield het februari vorig jaar ineens op nadat de update ervoor al een half jaar oud was, zonder aankondiging of iets. Maar het zat er aan te komen. Uiteindelijk ~2,5 jaar updates gehad, wat toch bovengemiddeld is/was.

Voordeel van dit toestel is wel dat er een sterke community support is. Er zijn meerdere community roms beschikbaar van redelijke kwaliteit die goed bijgehouden worden. Ik zit met ArrowOS op Android 10 van 26 juli met een update van 19 oktober die klaar staat. ArrowOS 11 is ook beschikbaar, binnenkort in het weekend maar eens upgraden.

Geen idee hoe dit laatste bij de nieuwe toestellen van Moto zit, maar hun open en vrije aanpak van de G5 Plus is voor mij belangrijker dan de officiele support.

[Reactie gewijzigd door batjes op 24 november 2020 15:17]

Wat een vreemde keus om voor Micro-USB te gaan op de duurdere E7 plus. Terug in de tijd?
Ik vind de usb-c op de E7 juist vreemd. Ik heb geen bron ofzo, maar verwacht dat lenovo verreweg de meeste units verkoopt in niet westerse landen, zoals oost europa en zuid amerika. Daar is micro usb nog koning, hetgeen wat men wil. Vaak is zo'n smartphone als deze de enige computer die mensen bezitten. Dus de micro-usb snap ik volledig, de usb-c op het goedkope model niet.
Vanwaar de stelling dat micro USB nog koning is. Op z'n minst in oost Europa en centraal Azië gaat die stelling echt niet meer op.
Kunnen jullie met statistieken onderbouwen waarom die stelling wel of niet opgaat, @David Mulder en @Ruw ER?
Ik denk oprecht niet dat er statistieken zijn waarmee je het wel of niet kunt onderbouwen. Wat betreft Europe: Ik woon in midden europa en (tot COVID19) kwam ik vaak genoeg in oost europa om dat te durven stellen op basis van eerstehands ervaring. Wat betreft Azie heb ik minder ervaring en is voornamelijk op basis van een korte tijd die ik in Azie doorbracht eind vorig jaar en de indruk dat kleine" IT winkels" (geen flauw idee hoe je dat soort winkels moet noemen :? ) USB-C kabels prominenter/even prominent hadden hangen dan micro USB kabels.
Inderdaad. Op de E7 voor €119 was het nog discutabel geweest, maar op de goedkopere wél usb-c en op de duurdere niet, dat gaat er bij mij ook niet in.
Ik heb moeite met de term budgettelefoon. Ik heb een heel ander idee van budget dan andere mensen. Ik kan het beter accepteren als er duidelijkere afspraken zijn over wanneer heb budget is en wanneer niet. Ikzelf zie dit zelfs al niet meer als budget. Tot 100 EUR wel
Er staat dan ook 'budgetsmartphone' en niet 'budgettelefoon'. Een budgetsmartphone is -naar mijn idee- een telefoon met een nieuwprijs tot +/- €200,- die alle basisfuncties biedt die je van een smartphone verwacht.

Een 'budgettelefoon' is -wederom naar mijn idee- eerder een telefoon zoals de Nokia 3310-remake van een paar jaar geleden: geschikt om mee te bellen en te sms'en, maar veel meer ook niet.
Waar vind je tegenwoordig een (nieuwe) smartphone onder de 100 Euro? Dan heb je dingen als de Wiko Lenny... Dat is wel erg basic. Alles tot 200 Euro is toch echt wel budget.
Check merken als Leagoo en Umidigi. Dan begin je bij de 50 EUR. Dat noem ik budget. Ik snap heus de nadelen van deze Smartphones
https://m.nl.aliexpress.c....jpg_640x640Q90.jpg_.webp
Of
https://m.nl.aliexpress.c....jpg_640x640Q90.jpg_.webp

[Reactie gewijzigd door Niema op 25 november 2020 13:03]

Ok, als ze nou die USB-C naar de E7 plus verhuizen dan is het best een leuk toestel. (Hoewel ik 6,5" ook best draconisch vind) En ik zou nooit voor Lenovo kiezen, zij staan echt op mijn zwarte lijst.
Ik zie 't probleem van micro-USB niet zo. OK, het is wat meer gepriegel om het stekkertje erin te krijgen, maar als die eenmaal zit werkt het gewoon, net als USB-C. Verder voegt het niet zoveel toe, zeker niet op een budgettoestel als deze.
Overigens maakt Motorola prima toestellen hoor, vanwaar jouw zwarte lijst?
Lenovo heeft in het verleden apparaten met malware verkocht: https://tweakers.net/nieu...pte-ssl-verbindingen.html
Wie zoiets flikt komt er bij mij nooit meer in. En het is niet bij één incident gebleven...

USB-C is sneller, makkelijker in te pluggen en belangrijker: al mijn opladers en snoertjes zijn inmiddels USB-C. Ik zou niet weten waar ik mijn micro USB kabeltjes heb gelaten. Alleen de e-reader heeft h'm nog en die heb ik ook al jaren niet meer aangeraakt.
Was voor mijn schoonmoeder al bij die telefoon het kijken, alleen jammer dat ze allemaal ze groot zijn, zij wilt namelijk niet z'n grote :D
Precies, die doelgroep lijkt mij niet zo van de grote mobiel. 5.9 of 6.1 kan misschien nog, maar het lijkt wel of de fabrikanten dit gaatje in de markt niet (willen) zien.
Maar de fabrikanten zijn juist gestopt met het verkopen van kleinere toestellen omdat ze slecht verkochten ten opzichte van de grotere toestellen.
Bijft vreemd dat hier op tweakers en zeker ook in mijn omgeving redelijk veel vraag lijkt te zijn naar kleinere smartphones, vooral bij ouderen.
Pas geleden was er een poll bij GSMArena, ik geloof dat iets van 25-30% het liefst een telefoon van 5.9 inch of kleiner wil. Er is echt wel markt voor, maar geen aanbod, en het aanbod dat er is, is vaak het weer net niet (heel erg budget, nog steeds duur, of outdated design. Google doet het nog het beste).
Volgens mij zijn kleinere smartphones duurder te produceren wegens het inproppen van onderdelen
Voor zowel m'n moeder als m'n schoon moeder zijn juist grote mobielen gewenst want dan is alles beter te lezen en is het niet zo klein (in één geval vanwege gedeeltelijke blindheid in oog, maar in het andere geval 'just because').
Qualcomm Snapdragon 450 8x Arm Cortex-A53
Vijf jaar geleden werd de A53 ook al gebruikt in low-budget telefoons, is er wat dat betreft geen vooruitgang geboekt de laatste 5 jaar?
De Snapdragon 450 is meer dan 3 jaar oud. Een snapdragon 460 is een stuk nieuwer en de opvolger. Met Kryo 260 cores. Op de website van Lenovo staat dat de E7 plus een Snapdragon 460 heeft,
Kryo 240, 4x A73, 4x A53, dat klinkt een stuk beter.
Die 30 euro meer lijkt het me absoluut waard voor 2gb meer ram en 32gb meer opslag.
Op de website van Lenovo staat dat er een Snapdragon 460 in de E7 Plus zit.
Heb een vergelijkbaar apparaat gekocht van Moto maar met een kleiner scherm. Dat vind ik wel jammer aan deze modellen dat ze ze verschrikkelijk groot zijn. Wel heel vriendelijk prijsje, daarvoor kan je hem nog eens laten stuiteren.
Ik snap de CPU keus niet helemaal, die mediatek is voor zover ik kan zien zo goed als gelijk aan de SD450, waarom zit er in de E7 plus dan een Snapdragon?

Either way, met een gelijkblijvend formaat en scherm, zie ik echt geen reden om deze te kiezen en niet 30 euro extra uit te geven voor de E7 plus, meer accu, meer RAM, meer flash. Als ze deze E7 nou gewoon 5.5 inch hadden gemaakt was er nog een niche voor gok ik zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee