TCL presenteert goedkope tablet met farfieldmicrofoons

TCL heeft de 1T10-tablets van dit jaar gepresenteerd. Ten opzichte van de voorganger heeft de 1T10 nu de volledige versie van Android in plaats van Android Go en zitten er twee microfoons en twee luidsprekers in om Google Assistant op enige afstand te kunnen gebruiken.

De volledige versie van Android en de dubbele speaker en microfoon om audio op afstand te horen, zitten alleen op de 32GB-versie van de tablet en niet op de 16GB-versie, zo laat TCL weten. De fabrikant heeft verder weinig veranderd aan de tablet: hij heeft nog steeds een 10,1"-lcd van 1280x800 pixels.

De soc is een MediaTek MT8167B met vier Cortex A35-kernen op 1,3GHz en een PowerVR GE8300-gpu van Imagination. De 16GB-versie met Android Go heeft 1GB werkgeheugen, bij de 32GB-versie gaat het om een werkgeheugen van 2GB.

De tablet is volgens de fabrikant vooral gericht op kinderen en digitaal leren. De accu heeft een capaciteit van 4080mAh, terwijl de accu met 5W kan worden opgeladen, een proces dat vijf uur duurt. De accu kan volgens de fabrikant vier uur videobellen op een volle acculading. De 16G-versie met Android Go kost 99 euro, de 32GB-variant moet 119 euro kosten.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-11-2020 • 11:27

40 Linkedin

Reacties (40)

Wijzig sortering
Misschien handig voor een smart home
Met datzelfde idee heb ik ruim een jaar geleden een Samsung Galaxy Tab A 10.1 voor m'n pa ingesteld, maar daar is hij gewoon mee opgehouden in gebruik.

Het was een drama. Updates voor Android, wifi die soms gewoon stopte met werken, hele trage wake-up wanneer je iets wilde doen. Apps (voor camera's) die na Android updates opnieuw moesten inloggen.

Het was gewoon een deceptie, onbetrouwbaar, en veel meer moeite dan ik ooit had gedacht om te gebruiken voor wat simpele "smart" features.

Ik ben erg huiverig om zo'n tablet, die niet bedoeld is voor dergelijk "betrouwbaar" gebruik, te gebruiken voor dit soort dingen.

Maar goed, wellicht werkt het beter voor andere mensen..
Beetje off-topic, maar wellicht kun je er wat mee.
De truc is om de tablet echt niets anders te laten doen dan een interface te laten zie waarop alles verzameld is. Ook niet de functies uitvoeren, alleen een API call laten sturen. Ook niet meerdere apps etc.

Bij mij is de vrouw er zelfs blij mee, als er iets herstart, start ie automatisch de Fully Kiosk app op met daarin de URL naar de interface van de kamer geconfigureerd. Alle knoppen daarin sturen alleen API call naar de backend welke de functies uitvoert.

Op basis van camera en gyroscoop gaat het beeld automatisch aan als je in de buurt komt (en als het te donker is voor de camera, 1x tegen scherm tikken en triggert op de gyroscoop).

Ik heb toevallig precies diezelfde tablet aan de muur hangen op mijn begane grond.
Foto

[Reactie gewijzigd door drocona op 20 november 2020 12:34]

Wat zijn dat voor gekleurde lichtjes onder het stopcontact?
Dat zijn Neo-Coolcam touch schakelaars met Z-Wave connectiviteit. Daarmee zorg ik er voor dat als er verlichting aangesloten is welke niet smart is, ik gewoon de aan-uit knop van besturen via Z-Wave.
Zit ~500ms (halve seconde) vertraging in van drukken tot schakelen maar daar wen je snel aan.
Passen in standaard wandcontactdoos. Blauwe draad wel benodigd!

Waarschuwing als je ze wil kopen, vraag bij elke koper na of ze ZONDER logo verkopen, anders krijg je (ondanks de afbeelding) een lelijk logo op je glasplaat gedrukt.

[Reactie gewijzigd door drocona op 20 november 2020 13:02]

Vraagje: waar heb je die uiteindelijk gekocht? Ik zie idd ook overal logo's op de plaat staan.
Als ik terugkijk in mijn Ali order is de verkoper niet meer bestaand. Is al ruim 2 jaar terug.
En hij heeft z'n schoen alvast gezet voor Sinterklaas....
Thanks @drocona ! Daar ga ik zeker eens naar kijken. Ik PM je wellicht nog wel eens als ik er echt niet uit kom, hah! O+
Als smart home bedieningspaneel in een standaard zie ik hier inderdaad wel mogelijkheden voor!
Precies mijn idee bij het lezen van de vermelding van far-field mics. Tablet aan de muur bevestigen en smart home ermee regelen. Dat de resolutie dan niet enorm hoog is maakt weinig uit.
Zat ik ook aan te denken. Als dashboard voor aan de muur. Iets duurder dan een Google hub, maar hierop heb je dan wel meer vrijheid (zoals het continu open laten staan van een webpagina).
Dat is precies waarom ik deze zeer interessant vind.
Op dit moment heb ik in elke kamer behalve mijn zolder al far field microphone arrays in de lampenkappen geplaatst in verbinding met mijn custom voice assistant en een tablet aan de muur voor bediening per kamer.
Voor mijn zolder zou dit best wel een leuke oplossing kunnen zijn om de tablet op te hangen voor bediening en tegelijkertijd de microfoons te gebruiken om mijn voice assistant op aan te sluiten. Vraag is alleen even hoe makkelijk dat gaat op Android...

Edit: Zo te zien aan de foto hebben ze de laadpoort ook netjes naar het midden verplaatst van de boven/onderkant. De meeste muurbeugels hebben het gat ook op die plek zitten. Bij de vorige modellen zat deze uit het midden waardoor de tablet niet met lader in de beugel past.

[Reactie gewijzigd door drocona op 20 november 2020 12:13]

Wat voor custom voice assistant heb je? Ik zou graag mijn Google Home Minis gebruiken om commands uit te voeren op de RPi in huis, maar heb nog niet uitgevogeld hoe dat zouden moeten.
Het staat nog in de kinderschoenen, maar ik heb in elke kamer een SEEED Studio's ReSpeaker Core v2.
Ik gebruik de open source Mycroft als basis, welke ik ombouw/om ga bouwen naar de functionaliteit die ik nodig heb met remote instances in elke kamer op de respeakers en het "brein" centraal in mijn serverrack.

Op dit moment ben ik nog hardware aan het zoeken om alles echt binnenshuis te houden (STT en TTS) en ben ik de voice assistant zijn naam aan het leren met Precise.
Geinig board, maar wel relatief prijzig om in elke kamer te hebben staan.

Het zou mooi zijn als er mogelijkheden waren om bijvoorbeeld oude Echo Dot devices te kunnen hergebruiken. Ik heb hier nog een 1st gen Echo Dot liggen die ik ooit uit UK hebben gehaald toen het nog niet in NL beschikbaar was.

Cool dat je er zelf mee aan de slag gaan.
Als je puur naar de prijs kijkt is het inderdaad erg duur per kamer.
Echter, kijkend naar functionaliteit, heeft deze veel meer mogelijkheden vergeleken andere bordjes of bijvoorbeeld een Pi met een top hat array.
De Core V2 heeft namelijk echo cancellation op hardware basis aan boord, hoort/verstaat mij op 15 meter nog. Kan aangeven uit welke richting de spraak komt etc. Alles in een service gebouwd waar je tegenaan kunt praten. Door de extra dedicated hardware loopback microfoons hoort dat ding tussen alle herrie die je maar kunt bedenken nog steeds de commando's.
Ik weet niet of een Echo of een ander bestaand iets hier aan kan tippen, maar dat heb ik zelf nooit vergeleken.
Mijn eerste gedachten ook! Nu hopen dat dat scherm een beetje goede kijkhoeken heeft
Ik ben misschien de enige dat deze specs een beetje uit deze tijd is. Het is wel goedkoop maar alsnog voor sommige lichte spellen zal het misschien traag gaan lopen. Maar dat ben ik.
Voor deze prijs:performance kun je beter een tweedehands iPad Air 2 of hoger van V&A of een andere bron. Heb tot nu toe 4? redelijk budget/mid-range Android-tablets gehad die na minder dan 2 jaar al mankementen, ontzettend gaar of gebrekkig ondersteund worden. En ook niet van de minste merken (Google, Asus, LG, Samsung). Na de iPad Air nooit meer teruggekeken en dit jaar geüpgraded naar een Pro.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 20 november 2020 15:25]

Maar dat is geen android.
Dat is in deze geen nadeel, omdat ik zowel in low als high-end nog nooit een Android-tablet heb gezien die de moeite waard is of meer is dan een iets grotere, langzamere Android-telefoon.

Wanneer Android zich gaat toespitsen op tablet-functionaliteit, dan zou Android een punt zijn om te overwegen.
Als iets voor jou niet de moeite waard is betekend niet dat dat voor iedereen zo is, sommige mensen doen enkel wat browsen op hun tablet, daar heb je geen apple tablet voor nodig.
Tja, voor vervoer heb je ook geen eigen Audi nodig. Zou er toch graag eentje hebben als het alternatief een Volkswagen met een lekke band is.
Een iPad Air 2 16GB begint hier tweedehands @€150, dat is 50% duurder dan de tablet die hier wordt laten zien. Je krijgt er nog wel iOS 14 op, maar de vraag is of je iOS 15 erop zal krijgen. Echter, mijn iPad Air #1 krijgt nog steeds security updates op iOS 12...

Daarnaast is het iOS vs Android, dat kan belangrijk zijn voor sommige mensen...
Goedkoop is duurkoop. Ik heb nog nooit een budget-tablet gehad die nog op volle sterkte was na 6 maanden - 1 jaar. Deze zal niet veel anders zijn. Ook is de resolutie matig en de specs ook. Voor die 50% meer krijg je zeker meer dan drie keer zoveel waarde qua gebruiksgenot.
Ik heb altijd het gevoel dat Android tablets al erg snel langzaam worden (ook de dure Galaxy Tabs). Ik gebruik dan liever een Windows laptop / tablet combi.
Mijn tab S2 uit 2016 draait na 4 jaar nog prima! Begint wel een beetje op te raken (knoppen worden lam helaas, en accu is niet geweldig meer), maar de meeste spellen draaien nog soepel. Ding kostte me 315 euro (adviesprijs 350). Windows en Android zijn weer twee verschillende dingen, lastig te vergelijken ook :). Ikzelf werk soepeler op Android dan op Windows, omdat dat met.touchscreen en zonder toetsenbord lekkerder werkt. Voor echt werken is Windows.superieur, maar voor even snel iets opzoeken, apps draaien, pdf's lezen etc is een tablet weer fijner
Kun je überhaupt gamen op Android Go?
Waarom niet? Die installeer je gewoon vanuit de Play store. Performance kan een dingetje zijn (1GB ram, en niet de beste SOC), maar je kunt gewoon alles installeren wat je gewend bent.
Dit is overduidelijk ook geen gaming tablet.
Ben met je eens hoor, nieuwe tablets nu nog met 1280x800 is echt eigenlijk nniet meer van deze tijd.
Voor €200 of als het nu 2023 was, was ik het met je eens geweest, maar voor €99 (in 2020) is het prima.
Ik denk zelf dat het betreft specs niet meer van deze tijd is.
Zelf ben ik nu ook aan het kijken voor een tablet als sinterklaas kado voor mijn zoontje.
Zijn oude iPad 2 is veelste traag. Spelletjes als plants vs zombies is gewoon niet te doen.
Jammer dat de specs van deze aan de lage kant zijn. Voor de rest lijkt het me een prima ding.

Vrij weinig keuze op de markt voor een kinder tablet budget. Maar deze is dan weer te laag in specs.

PS.
Ik denk zelf dat we een Lenovo Tab M10 FHD met 4gb ram gaan aanschaffen.
Lenovo is vaak wel slecht qua updates, misschien is een Samsung tab A ook een optie? Iets mindere specs (maar voor simpel gebruik prima) (neem wel 3GB RAM of meer), maar wel betere support, meer hoesjes voor te vinden en ze hebben ook vaak een prima bouwkwaliteit. Een generatie ouder kan vaak goedkoop zijn, of hou pepper (niet de datingsite, maar de aanbiedingssite ;)) in de gaten voor aambiedingen.

Toevoeging: vgm draait deze op Android 9 nog zelfs, terwijl 11 al uit is 😅

[Reactie gewijzigd door m1999 op 20 november 2020 21:14]

Ik lees nieuws over backdoors en gaten over TCL televiesies. Een tablet van TCL met farfield microfoons lijkt mij vooral voor TCL een goede deal.
https://securityledger.co...to-tcl-android-smart-tvs/

Ze waren al eerder in het nieuws.
nieuws: Dubieuze app van TCL verschijnt ook in Nederland in software BlackBerry

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 54936 op 20 november 2020 14:25]

Voor iedereen die denkt dat je met een goedkope tablet bijna niks kan: kijk naar deze review van een $28 tablet met Android Go - https://www.youtube.com/watch?v=AfO2YYd-wRA
terwijl de accu met 5W kan worden opgeladen, een proces dat vijf uur duurt. De accu kan volgens de fabrikant vier uur videobellen op een volle acculading.
Betekent dit dat hij tijdens het videobellen aan de lader alsnog langzaam leegloopt?
Pfff.. kost niks maar dan heb je ook niks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee