Google Maps krijgt kaart met kleurcodes op basis van coronabesmettingen

Google Maps krijgt vanaf deze week een kaartlaag met informatie over coronabesmettingen per gebied. De kaartlaag heeft kleurcodes en geeft data over aantal besmettingen per 100.000 inwoners. De laag zal ook in de Benelux werken.

De bedoeling is dat gebruikers dankzij de kaartlaag makkelijk toegang hebben tot informatie over coronabesmettingen in gebieden waar zij heen willen gaan, meldt Google. De functie komt deze week beschikbaar, maar lijkt nu nog niet actief te zijn in de apps voor iOS en Android.

De cijfers komen van gezondheidsorganisaties en zijn, afhankelijk van die info, uitgesplitst per land, regio of stad. Het gaat om aantallen besmettingen per 100.000 inwoners, een statistiek waar in Nederland het RIVM ook mee werkt. De informatie is nu ook al beschikbaar in Googles zoekmachine, zegt Google. Daarin staan cijfers voor Nederland en België, maar de regionale cijfers lijken daar niet in te staan.

De optie is beschikbaar door in Maps op de optie kaartlagen te klikken, rechts in beeld onder het profiel-icoon. Daar komt de nieuwe optie 'COVID-19 info' bij te staan, zegt Google. De informatie zal beschikbaar zijn in alle 220 landen waar Maps werkt.

Google Maps COVID-19 infoGoogle Maps COVID-19 info

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-09-2020 • 20:26

67

Reacties (67)

67
59
29
1
0
19
Wijzig sortering
Wanneer je op doorreis bent, door bepaalde gebieden, weet je meteen waar je aan toe bent, of je rijdt om, of dat je wel of geen O-) maatregelen neemt, en toch het betreffende gebied doorkruist.
Het is een interessant gegeven maar ik zou er niet al te veel waarde aan hechten. In landen waar veel getest wordt (DE, BE, FR o.a.) zullen veel gevallen opduiken en dus meer mensen per 100.000 inwoners.

Landen die minder testen (Oost-Europa en NL o.a.), zullen vanzelfsprekend minder besmettingen tellen. Maar dat wilt niet zeggen dat het een relatief “schoon” gebied is. Het nut van de kaarten en vergelijkingen ontgaat mij daarom een beetje.
Inderdaad, te veel waarde eraan hechten kan tot verkeerde aannames leiden. Sowieso door het verschil in het aantal afgenomen testen, maar ook omdat de afgenomen pcr testen alleen maar een indicatie geeft dat er bij x personen sporen van het rna van het corona virus zijn aangetroffen.
Je kan en mag dit niet (klinisch) gelijkstellen aan het aantal personen dat ook daadwerkelijk besmettelijk is op dat moment. Dat kan enkel door aanvullend onderzoek, wat eigenlijk niet gedaan wordt.
Ik hoop dat ze dat als duidelijke en eerlijke voetnoot erbij zullen vermelden.
En wat heb je daar dan aan? Aan je duidelijke en eerlijke voetnoten met klinische duiding?

Ga je Femke Louise's en Jebroer's lastig vallen met de bewoording "400 positieve testresultaten op RNA van het Corona virus op de 100.000 inwoners", of met "400 positief op Corona geteste mensen op de 100.000 inwoners". Of met "situatie ernstig door veel Corona besmettingen ga er niet naar toe".

Waarom zou je per se alle berichtgeving klinisch volledig willen, terwijl ondertussen toch wel heel, heel, heel erg duidelijk zou moeten zijn dat de gemiddelde Nederlander daar geen kont van snapt?

Het resultaat van het bericht moet zijn: dat mensen gedrag laten zien dat verdere besmettingen beperkt. Dan moet het wel in super begrijpelijke taal. Die geen ruimte laat voor twijfel als dat niet zinvol is.

Voetnoten? Wat wil jij met voetnoten? Iedereen in de armen van charlatans als Willem Engel drijven?
Ik hoop dat ze dat als duidelijke en eerlijke voetnoot erbij zullen vermelden.
Ondanks dat JurGor in 'nieuws: Google Maps krijgt kaart met kleurcodes op basis van coron... geïrriteerd reageert, heeft hij wel punt: het gaat niet om de 100% klinisch bewezen testen, of de 100% garantie dat mondkapjes of de 1,5 meter werken. Het gaat erom dat de kans dat je corona oploop/verspreid zo klein mogelijk is. Daarmee helpt deze kaart, de coronatesten, de 1,5meter regel en mondkapjes wel degelijk mee. Het kan natuurlijk nog veel beter, dat ontken ik niet, maar dat is geen reden om alle maatregelen maar te negeren.

Echter, bij de kaart van Google, zouden ze er verstandig aan doen, om ook de opgenomen aantal coronagevallen en doden mee te nemen de kaart. Dit geeft een beter beeld van de daadwerkelijke risico, echter loopt deze achter ten opzichte van het aantal geteste mensen.

Een voetnoot lijkt mij niet meer dan logisch. Al is een verwijzing naar een omschrijving van de PCR-test of een uitspraak van Gommers al voldoende.
Waar het om gaat is dat er eerlijk en open gecommuniceerd wordt want de cijfers worden al maandenlang gemisbruikt om beleid op te baseren en deels angstgevoelens aan te jagen wat wellicht niet per se noodzakelijk is...

De cijfers van het aantal besmettingen per dag zeggen niets zoals ze worden gepresenteerd omdat ze niet afgezet worden ten opzichte van de totale hoeveelheid geteste personen waaruit de positieve tests naar voren zijn gekomen. Wil je kunnen zeggen dat toename of afname is, dan zou het aantal besmettingen afgezet moeten worden als percentage van het totaal aantal geteste personen waaruit die positieve tests naar voren zijn gekomen. 100 van 1000 is immers totaal anders dan 100 van 10.000.

Maar in plaats van het op die manier te communiceren gebruiken we de 100 als een absoluut getal en dan wordt er ook nog eens stellig (alsof het klinisch bewezen gevallen zijn) gezegd dat het 100 besmettingen zijn. Dat is pertinent onjuist als je wilt zien hoe actief het virus op het moment (nog) is.
Het is wel wat de 'overheid-op-hun-blauwe-ogen-gelovende' mensen en de 'kritischer denkende' / ' we-durven-vragen-te-stellen' mensen tegen elkaar opzet.

Als die voetnoot vanaf het begin duidelijk was gecommuniceerd en ook altijd erbij gegeven wordt, dan is dat geen discussiepunt meer. Dan is het duidelijk dat het een *indicatie* is die niet de juiste voorstelling van zaken hoeft te betreffen.

Wat betreft het aantal opgenomen coronagevallen en de doden... daarvoor zou juist moeten gelden dat ze klinisch aangetoond covid19 in zich hebben, maar dat gebeurd helaas ook niet in alle gevallen. Dus in hoeverre is dat echt een toevoeging als daar ook geen duidelijkheid over is?

Ben het verder helemaal met je eens hoor dat het aantal opnames en doden een beter beeld van het daadwerkelijke risico in een bepaalde regio geeft dan het absolute getal van het aantal besmettingen gebaseerd op positieve pcr testen.

Er is echter nog wel een ander probleem en dat is dat er verschillen bestaan in de registratie van corona cijfers tussen de landen (en wellicht zelfs tussen regio's onderling).

Het hele corona dossier blijft een lastige. Wellicht dat er een gulden middenweg te vinden is waarbij we weten dat de cijfers met betrekking tot het aantal besmettingen een indicatie is en dat de opgenomen coronagevallen / -slachtoffers daadwerkelijk klinisch bewezen getallen zijn. Dat zou al een hele stap vooruit zijn, maar ik zie dat zo nog niet zo snel gebeuren.

Dat JurGor zo geïrriteerd reageert en meent dat ik de Femke Louise's en Jebroer's moet lastig vallen (die een actie hebben gedaan waar ik absoluut niets mee heb), geeft wel aan hoe lastig het is om hier een open dialoog over te voren.
Goede toevoeging. Openheid en transparantie is natuurlijk heel belangrijk. Ik ben ook blij te zien dat de oppositie fel reageert in de 2e kamer.

Wat vind je van: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/?
Die wordt gelukkig wel steeds beter.

Er komt steeds meer data op beschikbaar en zie nu (heb een tijdje er niet naar gekeken) dat er inmiddels ook bij de meeste grafieken een onzekerheidsmarge is toegevoegd. Dat geeft al meer duiding over de hardheid van de data, heel goed. Is alleen nog wel jammer dat nieuwsberichten dat niet (echt) erbij communiceren.

Het is inderdaad fijn om te zien dat er eindelijk meer kritische geluiden komen in de Tweede Kamer, vanuit de meeste partijen. Eigenlijk is het best absurd dat de hoofdmoot van de journalistiek dat aardig heeft nagelaten de afgelopen maanden en heeft bijgedragen / nog altijd bijdraagt aan het wegzetten van meer kritische denkenden als 'wappies' of 'complotdenkers'... :'(

Uiteindelijk moeten we toe naar een duidelijke omschrijving wat het einddoel is van alle maatregelen ofwel wanneer we al die noodverordeningen en de noodwet weer kunnen schrappen. Is dat als:
  • er een vaccin is, zonder eisen mbt effectiviteit en / of een x % van de NL / Europese / wereld bevolking ingeënt is?
  • er een vaccin is, met eisen mbt effectiviteit en / of een x % van de NL / Europese / wereld bevolking ingeënt is?
  • we x dagen geen nieuwe, klinisch bewezen, ziekenhuisopnames / sterfgevallen hebben gehad? (Let op: hier zet ik bewust geen besmettingen bij want die zullen er waarschijnlijk altijd wel blijven!)
  • we covid19 van planeet Aarde hebben verbannen?
  • we x hoeveelheid geld eraan hebben uitgegeven?
  • we x hoeveelheid economische schade hebben geleden?
  • we x hoeveelheid mensenlevens aan 'collateral damage' hebben gehad omdat behandelingen geen doorgang konden vinden of omdat de diagnose voor behandeling niet kon worden vastgesteld?
  • we eindelijk accepteren dat het een nieuw onderdeel van ons bestaan is?
Daar zijn betrouwbare en juiste cijfers, die door iedereen geaccepteerd worden omdat ze goed zijn bijgehouden, uiteindelijk van (levens)belang voor.

[Reactie gewijzigd door gooos op 23 juli 2024 07:22]

In regio's in landen kun je wel vergelijken. Helaas ondersteunt de applicatie dat niet binnen Benelux. Die informatie haal je ook wel uit de media, en bij reizen die je geregeld maakt (bijv de forenzen) is het niet zo nuttig. Een sporadische reis, naar een bestemming waar je doorgaans niet komt, is wel handig. Ook, en misschien wel vooral, in de toekomst wanneer we de tweede golf te boven zijn.
Daarnaast kun je doorreis prima door dat gebied heen. Zeker als je het gebied alleen maar doorkruist. Je gaat geen corona krijgen door ergens in een stad te rijden.

Verder deel ik jouw constatering. Alle cijfers vallen of staan bij het aantal tests. Aangezien ieder land ook nog een eigen testbeleid heeft zijn ook relatieve percentages niet te vergelijken. Dus eigenlijk zegt het niks zonder aan te geven hoeveel mensen per 100.000 getest zijn, in dat gebied, binnen de afgelopen tijd. Snuggere Henkie gaat die waarschijnlijk niks met die gegevens doen. "Hier is het niet rood, daar mag je alles doen"
Volgens mij zijn de kleuren op de kaart gebaseerd op de relatieve getallen, dus het aantal besmettingen per 100.000 inwoners en dus niet het absolute aantal besmettingen. Dan zou het dus niet uit maken of het gaat om een land waar veel of weinig getest wordt. in promillage/percentage zou dat geen verschil moeten zijn.
Volgens mij klopt je redenatie niet helemaal?
Als je meer gaat testen betekent dat nog niet dat het percentage positieve tests omhoog gaat. Dat het absolute aantal besmettingen omhoog gaat als je meer gaat testen is duidelijk, maar daar is de kaart niet op gebaseerd.
Zo zie je maar hoe misleidend cijfers kunnen zijn...
De kaart geeft niet het percentage positieve tests op het aantal tests, dat inderdaad niet per se omhoog gaat bij meer tests, maar percentage positieve tests op het aantal inwoners. Dat gaat evengoed omhoog bij meer tests.
LandA heeft 100.000 inwoners en doet 1000 tests en heeft 50 positives, krijgt cijfer 50 op de kaart.
LandB heeft 200.000 inwoners en doet 4000 tests en heeft 200 positives, krijgt dus cijfer 100 op de kaart.
is LandB dubbel zo gevaarlijk als LandA?
Het gaat om de betrouwbaarheid van de cijfers. Hoe groter het aantal mensen is wat je test, hoe representatiever de waarden zijn. Als je 1000 mensen test is mijn cijfer veel minder betrouwbaar dan als ik 900.000 mensen test.

Een voorbeeld. Ik ga naar Spanje en ik spreek er totaal 100 mensen. 5 daarvan spreken niet enkel Spaans maar ook Nederlands.

Kan ik er nu vanuit gaan dat het aannemelijk is dat 5% van de mensen in Spanje Nederlands spreekt? Of is dat simpelweg een toevalligheid omdat mijn sample size te klein was om representatief te zijn?
Ik blijf het vreemd vinden dat Nederland zo weinig test. Ik dacht dat wij niet zoveel corruptie hadden, maar na het filmpje van Lubach over de testcapaciteit blijkt dat dus heel anders te zijn.

Het zou mooi zijn als (in ieder geval binnen de EU) landen hun testcapaciteit netjes zouden verdelen, dan zouden die cijfers ook daadwerkelijk relevant zijn
Het filmpje van lubach schraapt net het oppervlak van de corruptie. Had gehoopt dat hij er wat dieper in zou duiken.
Hij vat gewoon samen wat Nieuwsuur en Follow The Money al verteld hadden. Dus die uitzending, respectievelijk dat artikel doorlezen als je meer wilt weten.
PCR tests hebben echt geen 2% false positives. Ook geen 1% of 0.5%, voor meer info: check Bert Slagter op twitter.
Ja juist wel, namelijk voor individuele gevallen. (Voor bredere screening zijn onnauwkeurigere sneltesten weer geschikter). Omdat we namelijk alleen testen als je symptomen hebt kun je het verloop daarvan koppelen aan de test. PCR tests kunnen aan slaan op een miniem beetje virus, maar dat kan een halve week na de besmettelijke periode zijn. Maar omdat je weet wanneer de eerste dag van de symptomen waren (want: zonder symptomen geen test) kun je daaruit terugberedeneren wie bijv. moet benaderen voor contactonderzoek.
Dat begint een beetje te lijken op het scenario van een zombie film. Sta je dan zonder brandstof in een rood gebied :o
Op zoek naar een (snelle, betaalbare) laadpaal, dan wordt het (in Frankrijk) pas een spannende film! :Y)
of je belt een taxi en ze komen niet.. want rode zone.
Doorreis, met bijv de auto, is geen probleem, zolang je niet stopt voor wat dan ook. Dus niet met open ramen de weg vragen, tanken, plassen of eten.
Net getest, zie enkel de informatie voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel, terwijl er bij sciensano data per stad/gemeente beschikbaar is. Niet echt nuttig dus.
Hoe heb je dit getest? Ik ben net ingeschreven voor de Google Maps Beta maar zie het nogsteeds niet :o
Op de android app staat er bij mij een layer voor covid-19. Er kwam ook een pop-up om mij hiervan op de hoogte te brengen. Versie 10.50.3 maar ik zie net dat 10.51.1 beschikbaar is
Ik heb net geupdate naar 10.51.1, maar nog geen Covid layer.
Al tijden Bèta hier op het toestel, nu versie 10.51.1, geen Covid layer (voor NL).
Google rolt nieuwe functies meestal stapsgewijs uit. Niet iedereen krijgt tegelijkertijd de nieuwe functie te zien. Tijdens de beta-periode worden er wel eens meerde varianten tegelijk uitgerold en doet men een tijdje A-B testen om te testen welke variant het beste lijkt te bevallen. De niet aangepaste variant kan daar deel vanuit maken.
Hier ook na het lezen van dit artikel gekeken en het was niet aanwezig. Dan gekeken of er een update beschikbaar was en jawel, na een update geïnstalleerd te hebben is het beschikbaar :)
(google maps beta gebruiker).

[Reactie gewijzigd door .MaT op 23 juli 2024 07:22]

Alle 220 lander waar Google maps werkt.
Nog nooit bij stil gestaan dat Google maps niet in alle landen werkt.
Leuk feitje, de Verenigde staten erkent er zelf maar 195. Hiermee erkent Google dus blijkbaar meer landen dan de VS. bron

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 juli 2024 07:22]

Wat de VS wel en niet erkent lijkt me niet relevant. De UN gaat daar over.
Daar denkt Taiwan anders over...
Dat is ook niet helemaal waar. Er is geen toezichthoudend orgaan op de kwalificatie 'land'. Als genoeg landen een land erkennen, is dit in feite voldoende. In werkelijkheid maakt het nogal uit of die erkennende landen ook in de regio liggen of aan de andere kant van de planeet.
Misschien kan Google er gelijk het aantal corona ziekenhuis/ic opnames en doden bij vermelden voor de volledigheid...
Ik vind de gekozen vorm juist wel iets moois hebben. Hoe meer informatie er gegeven wordt, hoe meer informatie er door de gebruiker geïnterpreteerd moet worden. Het simplistische van een kaart met een kleurtje heeft het voordeel dat men snel en zonder veel benodigde achtergrondkennis (rood = slecht zijn mensen inmiddels wel op geprimed) kan zien hoe het ervoor staat. Het onderwijs en de informatievoorziening zal niet in alle 220 landen even goed geregeld zijn.
Ik ben heel benieuwd hoe dit in de praktijk in de Benelux gaat uitpakken en hoe groot de gebieden gaan zijn. Amerikaanse bedrijven hebben er nog wel eens een handje van om de schaalgrootte van Noord-Amerika toe te passen op kleinere landen zoals Nederland en België (Zoals bijv. Spotify met 'Concerten in de buurt', en dan suggesties in Berlijn laten zien :+ ).

Mocht het op GGD regio terug te leiden zijn, lijkt me dit een erg interesante overlay om zo nu en dan eens te bekijken. Ik hoop wel dat er duidelijk inzichtelijk is wanneer de data voor het laatst is opgehaald, en op welke periode de +/-% van toepassing is. Dit kan ik momenteel nog niet herleiden uit de blogposts en screenshots.
(Zoals bijv. Spotify met 'Concerten in de buurt', en dan suggesties in Berlijn laten zien :+ )

Hahaha die is leuk :) Ja, niet echt om de hoek inderdaad. Ook benieuwd naar schaalgrootte voor deze nieuwe kaart.
Maar ook weer niet heel erg extreem. Als je om 9 uur 's ochtends vertrekt ben je er rond 16 uur. Nog even de stad in voor een biertje en eten en on 20.00 naar het concert. Andere ochtend weer naar huis. Er zijn ook genoeg mensen die voor een concert in Amsterdam al een overnachting erbij nemen.
Wilde ik inderdaad net zeggen. Berlijn is een kleine werkdag aan rij uren. Niet buiten de mogelijkheden om in een keer te rijden.

In Nederland vinden we alles ver weg omdat we niet gewent zijn dat er landen zijn waar je meer dan een dag moet rijden om überhaupt een grens te zien.

Tevens is de mindset omtrent reizen en forensen totaal anders in de VS. Daar zijn zat mensen die elke dag 100km heen en 100km terug forenzen voor hun werk. In de schaal van Nederland zou dat betekenen dat Arnhem een forenzen stad van Den Haag zou zijn. In onze gedachtengang is dat gekkenwerk maar daar heel normaal
...en dan wonen ze zelf in Almere :+
Dus als ik het goed begrijp zijn de kleurcodes dus niet de reisadviezen van bijvoorbeeld een rivm, maar wel hun cijfers van de besmettingen per 100.000 inwoners.

En de kleurcodes kunnen ook regionaal voor steden worden ingevoerd, maar dat geldt (nog) niet voor Nederland en België.
En de vraag is uiteraard ook wat de termijn is waarin deze cijfers worden bijgewerkt, vooral als we hier in Nederland een 2e golf krijgen kan een groen gebied namelijk erg snel veranderen.
Wat ik me afvraag is of hiervoor ook data van de api voor gebruikt wordt of gaat worden?
Nee, dat staat in het artikel vermeld: de gezondheidsorganisaties zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van de gegeevns.
Dat klopt, maar de gezondheidsorganisaties halen hun informatie ook ergens vandaan. Ik vind het verdacht, dat deze informatie toegevoegd wordt, zo kort na de introductie ervan, terwijl de corona kaarten al langer beschikbaar zijn. Het kan toeval zijn dat men nu pas een manier heeft bedacht om dit in maps te kopieren, maar ik ben al bij voorbaat blij dat ik de app niet op mijn telefoon geslingerd heb. Wat mij betreft een marginaal voordeel van de twijfel.

[Reactie gewijzigd door rglasbergen op 23 juli 2024 07:22]

Indrukwekkend (en misschien ook een tikkeltje verontrustend?) hoe google maps steeds meer zaken visualiseert.

De mogelijkheden lijken eindeloos: dit bericht gaat nu over covid-19 maar je kan dit net zo goed met andere besmettingen door virussen of bacteriën doen. Of evengoed met pakweg bepaalde milieu/klimaatfactoren, realtime weerbericht, omgevingslawaai, energieverbruik,... ik verzin maar snel wat,en dan kan je ook nog eens verbanden analyseren tussen al die data.
Aantal besmettingen per vierkante meter vind ik een betere indicatie.
Er zijn plaatsen met groot opervlakte waar maar 2 huizen staan.
Als een huishouden Corona krijgt geeft die kaart 500 van 1000 aan
Gaan mensen zich niet te veilig voelen met zo'n kaart?
Misschien is het beter om die kaarten helemaal diep-rood te kleuren, dan is iederen bezorgd en houdt zich goed aan de regels uit angst om besmet te raken.. eigneljik precie swat je wil in een situatie als deze.
Als de kaarten groen zijn denken mensen senller dat het hun niet zal overkomen en gaan lekker met vrienden op een terrasje zitten.

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 23 juli 2024 07:22]

Ik voel mij gelukkig niet zo snel veolig. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.