Hands-on video toont Xiaomi Mi 10 Ultra met frontcamera achter scherm

In een hands-on video is een Xiaomi Mi 10 Ultra-variant te zien met een frontcamera achter het scherm. De versie van die telefoon die onlangs officieel werd uitgebracht in China, heeft een gat in het scherm voor de camera.

In de video die is te zien op Weibo worden twee versies van de Xiaomi Mi 10 Ultra vergeleken: de variant met het gat in het scherm voor de frontcamera en een uitvoering zonder gat, waarbij de frontcamera achter het scherm is verwerkt. De telefoons zien er verder identiek uit.

De frontcamera achter het scherm is in gebruik niet of nauwelijks te zien. Alleen bij een witte achtergrond is een streepje zichtbaar op de plek waar de camera zit. Bij andere achtergrondkleuren of het tonen van foto's, is de verborgen camera niet zichtbaar in de video.

Xiaomi maakte eind augustus bekend volgend jaar smartphones met een frontcamera achter het scherm uit te zullen brengen. Daarvoor gebruikt de fabrikant de derde generatie van zijn Under-Display Camera-techniek, die beter zou zijn dan de implementaties die nu al op de markt zijn.

Of en wanneer er daadwerkelijk een variant van de Mi 10 Ultra met camera achter het scherm uitkomt, is niet duidelijk. Het toestel dat in de video wordt getoond, is mogelijk een prototype. Het toestel zou kunnen dienen als een showcase voor de techniek, voordat die in massaproductie gaat volgend jaar.

Volgens geruchten komt er mogelijk een versie van de Xiaomi Mi 10 Ultra met camera achter het scherm uit in oktober of november. Xiaomi bracht de Mi 10 Ultra in augustus uit in China. Het is het meest geavanceerde toestel van de fabrikant tot nu toe.

Xiaomi Mi 10 Ultra-variant met frontcamera achter scherm (links)

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-09-2020 • 09:52

49 Linkedin

Submitter: theduke1989

Reacties (49)

Wijzig sortering
Als je de camera achter het scherm kunt plaatsen, kun je hem neem ik aan ook in het midden plaatsen, zodat je de persoon met wie je aan het videobellen bent recht aan kunt kijken.
Uiteindelijk is een camera niks anders dan een simpele lichtsensor en elke vorm van licht die interfereert zal impact hebben op het beeld. Ik kan me dus goed voorstellen dat als je de front-camera gebruikt, het scherm op die plek uitgezet zal worden. En dan wil je hem niet in het midden v/h scherm hebben bij videobellen.
Als je weet wat er aan extra licht bijkomt door het scherm, kan je dat met een algoritme uitfilteren, dus het scherm hoeft daar niet uitgezet te worden.
Zou het zo eenvoudig zijn? Ik kan me voorstellen dat het licht van dichtbij zo fel is dat de fotogevoelige cellen makkelijk overbelicht worden waardoor je geen ander detail meer kan capteren.
met AI kun je zo'n putje prima herstellen.

Eenvoudig dus niet, maar zeker wel mogelijk, zeker als je weet dat je altijd een cirkeltje ergens mist.

Nvidia heeft er een mooi voorbeeldje van https://propakistani.pk/2...n-restore-damaged-images/
daar staat deze video : https://youtu.be/gg0F5JjKmhA maar er zijn legio andere voorbeelden en complete films kunnen zo hersteld worden.
Ehm, ik denk dat je even verkeerd om denkt, het putje is aanwezig omdat het scherm op dat punt gedimt moet worden, dat is natuurlijk niet op te lossen met AI en dat is ook helemaal niet nodig want de data achter het putje is ook gewoon aanwezig, het putje is puur om ervoor te zorgen dat de camerasensor niet overbelicht raakt door de pixels van het scherm.
Als je kijkt wat toestellen nu al kunnen..... Ik kan rustig een foto tegen de zon in nemen met mijn S10+ (wat allang al niet meer het modernste toestel is) en door slimme software komen er verassend goede foto's uit, waarbij zelfs in schaduwen details zichtbaar zijn. Nog maar een paar jaar geleden was een foto enigszins tegen de zon in een perfect recept voor een hopeloos mislukt plaatje.

Als software al met de zon (wat toch een aardige lichtbron is) om kan gaan, zal het beetje licht van het scherm niet echt een probleem zijn. Vooral ook omdat het toestel exact weet hoeveel licht er geproduceerd wordt.
Ik kan rustig een foto tegen de zon in nemen met mijn S10+
offtopic:
"Met moderne technieken zul je nooit een fantastische wijn maken, maar het is te voorkomen dat je een vieze wijn maakt". -- Aangepaste quote uit de Keuringdienst van Waarde

Vroeger waren er duidelijke regels met betrekking tot fotografie. Zon in de rug, binnen altijd flits etc. Tegenwoordig weten camera's dat soort fouten heel aardig te compenseren, maar komen er ook echt mooie foto's uit? Of kunnen mensen tegenwoordig alleen maar 'acceptabele' foto's maken omdat ze de regels niet meer toepassen? Een binnenfoto zonder flits heeft toch veel ruis of door ruisonderdrukking veel minder detail (al wordt dat met elke generatie sensoren beter).

Ik vind dat overigens niet erg. Soms is het belangrijker dat iedereen iets fatsoenlijk kan dan dat een enkeling het heel goed kan en de rest van de mensen het helemaal niet kan. Ik gun iedereen zijn acceptabele foto's.
Dat zou ik ook denken. Ik weet echter niet hoe sterk het effect is. Licht produceren met een (goedkoop) scherm en meten met een (goedkope) camera is natuurlijk verre van 100% accuraat. Daarnaast weten we niet wat de verhouding is van inkomend licht wat je wil hebben (signaal) en licht wat van het scherm komt (noise). Stel dat er wanneer het scherm aan is voor 95% noise binnen komt en maar 5% signaal zal er na een inaccurate poging tot wegfilteren van de noise nooit een fatsoenlijk plaatje over blijven. Als die getallen andersom zijn is er gok ik geen probleem. (mits je geen "professioneel" tiktokker bent).
Theoretisch: misschien. We zien de laatste jaren wel meer toffe software zaken die ik nooit voor mogelijk had gehouden (bv. portrait-mode).

Praktisch: ik betwijfel het, want een sensor kan verzadigd raken met licht (overbelichting). Je kunt dan in principe de ISO omlaag schroeven, maar dat zal weer effect hebben op de hoeveelheid omgevingslicht (je daadwerkelijke foto) je opvangt.

Een real-life scenario als voorbeeld: Maak buiten een foto waarbij het zonlicht vol schijnt en weerkaatst wordt en dezelfde foto waarbij de zon achter de wolken zit. Je kunt veel bereiken met nabewerking, maar je zult deze foto's nooit te nimmer hetzelfde krijgen. Er zit gewoon teveel verschil tussen de 'lichte' en 'donkere' delen bij de zon-foto t.o.v. de schaduw-foto, waar het contrast anders is.

Een zelfde soort effect heb je nu al bij een selfie waarbij het scherm als flits gebruikt wordt of niet. Dit effect kan alleen maar groter zijn als de pixels van het scherm voor de sensor zitten. Sterker, ik vermoed dat het effect bij OLED misschien nog wel groter is dan bij LCD waarbij de verlichting van de zijkant v/h scherm komt ipv de LED's zelf...

Kortom, simpelste oplossing: Scherm / pixels uit als de foto gemaakt wordt.
Als het licht de sensor laat clippen, dan zal het ook voor ai lastig worden daar iets neer te zetten. En heel eerlijk: dat het scherm daar dan uitgaat, is niet vervelend, mits de camera in het midden, maar bovenin het scherm zit.
Zou het dan niet makkelijker zijn om via software je ogen “rechtdoor” te laten kijken ipv het ganse licht filtering systeem te op te zetten? :D. Eyes deepfake of zoiets, waarschijnlijk bestaat het al :p. Dan kan je zo video chatten zonder je camera in het midden van je device te moeten zetten, waar waarschijnlijk de batterij liefst zoveel mogelijk ruimte inneemt.
Bij de iPhone is het er Sinds de iPhone 11, gebruikt arkit dacht ik.
Dat wordt lastig, de camera zal dikker zijn dan het scherm en de meeste ruimte in de telefoon wordt in beslag genomen door de accu. Bovenin de telefoon zit ook meestal het moederbord van een telefoon, dus dat lijkt de meest logische plek...
inderdaad een goed punt. Voor groepsselfies is de bovenkant dan wel weer makkelijker.

Ook denk ik dat zolang de camera nog wel een beetje zichtbaar is bij een witte achtergrond, je deze niet midden in je scherm zou willen hebben.
Als je de camera achter het scherm kunt plaatsen, kun je hem neem ik aan ook in het midden plaatsen, zodat je de persoon met wie je aan het videobellen bent recht aan kunt kijken.
Dit is het enige échte voordeel dat ik zie. Een minimale punch hole of notch vind ik niet zo'n probleem zolang er maar genoeg plaats overblijft voor de notificaties. In het voorbeeld in dit nieuwsbericht is de front camera in de punchhole helemaal niet zo storend en zou ik er niet extra voor willen betalen.
Helaas zal dit niet (op een mooie manier) mogelijk zijn (nog niet in ieder geval). Dit is omdat de pixels waar de camera achter zit uitgezet moeten worden waardoor het scherm dus deels doorzichtig wordt. Persoonlijk lijkt het mij niet fijn om foto's te maken of video te bellen met een groot gat in het midden van mijn scherm.
Ze maken tegenwoordig ook schermen met 120Hz, kwestie van de flikkering, het aan hit gaan van het scherm gelijk zetten aan die van de camerasensor. Dus scherm tijdelijk uit is sensor tijdelijk aan, bij zoveel frames / seconde op zo’n klein stukje scherm gaat dat misschien niet opvallen. Beetje het pri cipe van de vliegtuigen met machinegeweren die langs de propellorbladen schieten.
Waarom is het belangrijk om iemand recht aan te kunnen kijken?
Waarom is het belangrijk om iemand recht aan te kunnen kijken?
Dat is nu eenmaal gevoelsmatig de manier van communiceren.
De toekomst. Hopelijk pikt Apple dit op voor een iPhone 13/14 met een minimale notch. Hoewel ik mij er niet heel erg aan stoor bij mijn iPhone 10, ziet dit er toch wel machtig prachtig uit. Ook mooi dat in iOS nu een functie is geïntroduceerd waarmee je ziet dat de frontcamera aan staat, zo weet je straks ook direct of de onzichtbare camera aan staat.

Mooie vooruitgang, Xiaomi!
Apple is inderdaad kandidaat numero uno, want zij hebben de grootste notch onder de smartphones.
Dat komt natuurlijk wel omdat ze nog die extra camera's voor diepte er naast hebben zitten
Fantastische alternatieve techniek voor mensen die schermen zonder punchole/notches willen. Ben wel voorstander van dit soort innovaties.
Eenmaal gewend aan een scherm zonder interrupties wordt het lastiger om naar een scherm te gaan die dat wel heeft.
Also het schijnt dat los van de frontcam tech de rest van de phone ontzettend goed is
Ik heb dit dus ook. Gebruik een asus zenfone 6 zonder front camera. Als ik een telefoon met notch of punch hole in handen heb voelt het onaf en lelijk aan. Maar goed geef mij een maand een telefoon met notch of punch hole, zal ook wel wennen. Ik hoop dat dit met een jaar mainstream is, wordt mijn volgende telefoon 1 met camera achter het scherm.
Ah mooi eigenlijk kan dat lelijke gat weg.
Ik had liever een notch maar dit zie ik nog veel liever. helaas heeft hij wel een curved scherm dat vind ik ook heel erg storend. Heb het twee keer gehad en elke keer weer overgestapt op een toestel met een plat scherm. Werkt veel prettiger zeker in combinatie met een case er omheen.
Dat tweede geldt voor mij precies het zelfde. Ik koop altijd Xiaomi. Maar de gebogen scherm maakt het nu wel makkelijk om over te stappen.

Mijn mi 10 viel uit me zak. En meteen een barst aan de zijkant. Niet storend. Maar is wel een barst. Als het een plat scherm was het echt wel anders geweest.
Ik heb daarom na de S8+ de V30 gekocht en daar na een V40. Ook even een P30 Pro gehad maar mede door het scherm die weer weg gedaan en de V40 gehouden.

Ik hoop nu dat die V60 wat goedkoper wordt want die heeft nog wel een plat scherm en 3,5 jack.
Vind die Mi 10 wel erg interessant qua camera en de optie om eventueel te kunnen rooten (bij de 9T kon dat). Maar het scherm houd me wel weer tegen.
Inmiddels gebruik ik de Mi8 al een tijdje en ben zeer tevreden erover.
De Mi10 is zeker een kanshebber als opvolger hiervan. Alleen jammer van het gebogen scherm.
Ik heb liever een pop up camera, vanwege privacy. 9t/9t pro is geweldig. Ik hoop nog altijd op een kleine variant hiervan.
Als ze naast dual sim ook nog een SD kaart slotje er bij steken zoals de meeste Xiaomi toestellen (2 SIM + 1 SD).
Dan is dit toestel voor mij persoonlijk de volgende die ik zal kopen.
Meestal is het 2 sims of 1 sim en SD kaart.. de 2e bay doet beide functies..
Meestal...
Meeste Xiaomi toestellen hebben 3 bays 2sim + 1 SD
Maar niet deze Ultra, deze heeft enkel 2 sim sloten zonder dat het 2de beide kan.
https://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_10_ultra-10361.php
De premium lijn van Xiaomi heeft nooit een sim-tray met SD erin,enkel dual-sim. Omdat ze van het oordeel zijn,dat er genoeg geheugen is,minstens128GB,de top begint zelfs bij 256GB. EN SD kaartjes kunnen de werking vd smartphone tevens enorm vertragen,tenzij je hele dure kaartjes koopt.Maar de meerprijs voor een model met grotere opslag,is meestal goedkoper als een duur SD-kaartje....
Probleem echter is dat de nieuwe mi 10 super snelle speed heeft. Dus het niet echt merkt.
over een tijdje is e-sim toch geimplementeerd
Het lijkt erop dat de Chinese merken, na vele jaren van kopiëren, nu de vernieuwers aan het worden zijn op de gsm markt. En ik doe er nog aan mee ook. Sinds dit jaar heb ik een Chinese telefoon omdat die wel high end specs biedt voor een mid-range prijs.

De uitschuifbare selfiecamera was al niet te vinden op een Samsung of iPhone, maar een geheel weggewerkte selfiecamera ook nog niet.
als je effecten in je foto wil hebben, zou het scherm een kleuren laagje, of een rand effect boven de camera lens kunnen projecteren. Ben benieuwd of ze delen over de sensor kunnen heen tekenen.

Denk dat dit een erg mooie ontwikkeling is; en dat dit de toekomst gaat zijn.
Wel mooi gemaakt door Xiaomi!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee