HP introduceert workstationlaptops ZBook Fury G7 en ZBook Power G7

HP introduceert nieuwe zakelijke laptops in zijn ZBook-series. De ZBook Fury G7 is het meest krachtige model en verkrijgbaar als 15,6"- en 17,3"-variant. De ZBook Power G7 is een dunner en lichter 15,6"-model. Ook komt HP met nieuwe Z2-desktops.

HP claimt dat de ZBook Fury G7-laptops geen throttling ondervinden. Er gaat maximaal een Quadro RTX 5000-videokaart met 16GB gddr6 in. Ook kan er gekozen worden voor Radeon Pro- en RX-videokaarten. HP geeft keuze uit Comet Lake-H- en Xeon-processors met maximaal acht cores.

De laptops hebben vier sleuven voor sodimms en zijn te voorzien van maximaal 128GB ddr4-2667 of 64GB ddr4-2667 ecc-geheugen. Er kunnen maximaal drie nmve-ssd's geplaatst worden en de workstationlaptops zijn eenvoudig te openen voor het uitbreiden of vervangen van de opslag en het geheugen.

De 17,3"-versie van de ZBook Fury G7 weegt vanaf 2,97kg en is 2,69cm dik. Het nieuwe model is volgens HP 29 procent kleiner dan zijn voorganger. De 15,6"-uitvoering van de ZBook Fury G7 weegt 2,42kg en is 2,59cm dik. Dat model is 12 procent kleiner dan het vorige model. Beide laptops hebben een 94Wh-accu.

Zowel de uitvoering van 15,6" als de versie van 17,3" kan geleverd worden met een 4k-scherm of een fhd-paneel. De maximale helderheid is 600cd/m² voor de kleine uitvoering en 550cd/m² bij het grote model.

HP ZBook Power G7

Ook komt HP met een nieuwe variant van zijn ZBook Power. De G7-uitvoering is 2,86cm dik en weegt minimaal 1,92kg. Volgens HP is het nieuwe model 19 procent kleiner dan zijn voorganger. HP voorziet de workstationlaptop van Comet Lake-H-processors of Xeon-varianten met maximaal acht cores en tot aan 64GB ddr4-3200. De 15,6"-laptop kan geleverd worden met 4k- of fhd-paneel, met een helderheid van maximaal 400cd/m². Opslag is er in de vorm van twee nvme-ssd's en HP geeft de laptop een 83Wh-accu.

HP Z2-workstations

HP introduceert ook nieuwe workstations in zijn Z2-serie, in verschillende formaten. Er verschijnen reguliere desktopmodellen, smallformfactor-varianten en een mini-uitvoering. De workstations krijgen Intel Comet Lake- of Xeon-processors met maximaal tien cores, Nvidia Quadro-videokaarten en zijn geschikt voor gebruik met Windows of Linux. De compacte Z2 Mini G5 kan achter een monitor worden bevestigd, of in een rack worden geplaatst. Er gaat maximaal een Quadro RTX 3000-videokaart in de kleine Z2 Mini G5, die configuratie komt volgend jaar uit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-09-2020 • 14:00

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Gemiste kans dat hier geen Ryzen CPU's in zitten.

Juist deze doelgroep heeft baat bij de extra performance.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 1 september 2020 14:04]

Kan dat te maken hebben met legacy programma's bij bedrijven, die geschreven zijn voor Intel en niet compatible zijn met AMD's? Naar mijn weten is AMD voor het laatste jaar erg goed bezig met de inhaalactie, maar tot 2018 was dat nog niet het geval of mis ik hier iets?
Instructie set is hetzelfde. Dus het zal sowieso werken, wellicht op lagere snelheid.

Certificering is waarschijnlijk wel een issue.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 1 september 2020 14:10]

Wel? Dacht dat AMD geen AVX 512 instructieset aankan. Hoe relevant dat is weet ik niet maar dat is een.instructieset die AMD tot Voor kort niet ondersteunde.
Sorry, AMD heeft idd geen AVX512.

Maar intel ook pas sinds 2016. En ook zeker niet op alle producten.
'I hope AVX-512 dies a painful death'

Linus Torvalds, July 11th 2020
"to all the engineers that worked on ACPI, please shoot yourself before you reproduce"

ik weet alleen niet meer de naam van de betreffende intel technologie.
Edit: technologie naam is ACPI

Edit2: echte quote: “If any Intel people are listening to this and you had anything to do with ACPI, shoot yourself now, before you reproduce.”

[Reactie gewijzigd door dec0de op 1 september 2020 22:09]

Yup, waarschijnlijk is certificatie de rede dat Ryzen nu pas echt in PC's/laptops begint te verschijnen.
Fabrikanten wouden zich ook zeker spelen dat Ryzen geen tweede 'Bulldozer' was, dus het hele certificatieprocess is al met vertraging vertrokken.

AMD moet ook genoeg CPU's kunnen leveren, dus dat kan ook meespelen.
Dat laatste lijkt nu wel een probleem te zijn voor de top CPU's :)
Wachtrij van hier tot Tokio :(

Wel een goed teken dat AMD nu factory-limited is en dat zelfs hun suppliers niks meer over hebben.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 1 september 2020 15:18]

Eens. Hopelijk komt er nog een AMD model uit. Wellicht dat het ook wat te maken heeft met de betrouwbaarheid. Grote bedrijven kennen Intel al jaren, AMD pas. Maar zeker weet ik het niet.

Mijn werkgever heeft er 1,5 jaar geleden ook voor gekozen om HP desktops en laptops in te zetten met een AMD processor. Ik kan me nog wel herinneren dat we van IT'ers, maar ook de power users een scheef gezicht kregen (dit waren niet de high end CPU's van AMD, maar MID range).
Inderdaad, geen Ryzen is echt de de huidige stand van zaken op CPU gebied niet meer serieus nemen als bedrijf.
Welke series praat je dan over de 5 7 of de 9 series.

Wij willen ook nieuwe aanschaffen maar omdat alles in Citrix gedaan wordt, hebben we besloten om de Ryzen 5 3500U te nemen. Natuurlijk niet de big daddy, maar zou moeten functioneren. Komen af van een i5 10th generation.
dat klinkt niet echt als een slimme upgrade. als het uberhaupt een upgrade is. ryzen 4000 is voor de laptop wat ryzen 3000 was voor de desktop: het eerste AMD product dat de undisputed king was. gewoon de beste, in alle opzichten op een paar edge cases na.

en de intel fanboy die gaat zeuren over gamen: er zijn inderdaad enkele games waar intel beter presteerd, maar als jij ook chrome of firefox open hebt staan wint amd weer.
Waarom beginnen zakelijke producten nu ook al namen te krijgen als "Fury" en "Power". In alle eerlijkheid vind ik dat erg onprofessioneel klinken...
Ik denk dat dit komt doordat je in de 'creatieve' rollen steeds meer overloop ziet naar game laptops.

Waarom? Nvidia heeft/had een soort deal met de grote PC/Laptop bouwers dat ze in hun zakelijke modellen alleen Quadro kaarten inbouwen. Deze zijn op zich beter geschikt voor traditionele cad/cam toepassingen maar ook enorm veel duurder. Bovendien zijn veel zakelijke ontwerpers nu bezig met het maken van toepassingen voor AR/VR en dergelijke, waarbij een normale gamekaart veel handiger is. Omdat die niet in business laptops te krijgen waren, werd steeds meer gekeken richting gamelaptops. Nog een stuk goedkoper ook. Bij ons op het werk zag je dit veel. Mensen konden officieel een Lenovo P52 krijgen met Quadro kaart, maar er werd heel veel 'grijs' Asus RoG besteld. Lenovo heeft ook wel game laptops maar die komen uit een andere fabriek en kunnen zakelijk niet geleverd worden.

Daardoor is de hele RGB verlichting en de naamgeving van dit soort produkten ook steeds meer ingeburgerd op design afdelingen. Zo te zien is de ban van Nvidia er nu ook af omdat de grote merken nu ook RTX kaarten in zakelijke laptops doen.
Daarvoor zie je tegenwoordig ook steeds meer zakelijke laptop's zonder quadro. Bij zowel HP als Lenovo kun je bijvoorbeeld bij sommige workstations kiezen voor een gtx of quadro uitvoering. Bijvoorbeeld thinkpad x1 extreme = gtx, p1 = quadro; elitebook 1050 = gtx, zbook studio = quadro. Het prijsverschil blijft natuurlijk behoorlijk met een gaming laptop, maar een vergelijkbaar geprijse gtx thinkpad/elitebook is wel ongeveer 20-30% sneller op GPU vlak dan de quadro versie.

Met de studio drivers heeft nvidia het daarnaast ook minder essentieel gemaakt om te kiezen voor quadro, waardoor geforce steeds vaker de betere keuze wordt voor de zakelijke gebruikers.
Ja ik ben blij dat dit nu kan, maar 2-3 jaar geleden (in de tijd van de P51) was dit nog absoluut niet zo. GTX was gewoon onverkrijgbaar in de zakelijke lijn, in elk geval van Lenovo. We hebben hier uitgebreid om gevraagd omdat dat grijs bestellen van diverse gaming modellen een doorn in het oog was van de IT afdelingen, die dat niet goed konden supporten.

En vanwege de lange leasetijd hebben we hier nu nog steeds mee te maken.

Ik snap ook wel dat die branding wat meer uitgesproken is voor de creatieve types trouwens. Buiten dat ze ook met game modellen hebben gewerkt, past het gewoon wel bij hen :) Ze staan wat dichter bij de gebruiker.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 1 september 2020 15:16]

Hmmm,, waarom nog geen varianten met de AMD processors... alle zbooks zijn nog steeds nagenoeg allemaal intel terwijl de AMD ryzen toch echt wel redelijk rondjes rent om intel heen. Het lijkt er toch sterk op dat de certificering voor cad toch achter blijft bij AMD.
Niet zo overdrijven. Er zijn een paar workloads waarbij AMD het goed doet, maar er zijn er ook veel waarbij Intel het beter doet. Het leukste vergelijk is cinebench, in R15 is AMD heer en meester en in R20 wint Intel makkelijk. Als je heel selectief bent met benchmarks is er wel wat te vinden waarbij AMD het goed doet, maar als je het totaalplaatje bekijkt, ontlopen ze elkaar uiteindelijk verrassend weinig. Zodanig weinig dat het mij persoonlijk niets boeit of hier een Intel of AMD in zit.
Intel configuraties met een lage corecount en hoge coreclock leveren in sommige toepassingen ook lagere prestaties dan intel configuraties met een hoge corecount en lage coreclock. Dus dat verschil tussen configuraties is er altijd al in de workstation klasse, geen reden dus om ryzen cpu's niet mee te nemen. Ze zijn ook nog steeds goedkoper dan de intel cpu's, ook voor OEM's. Wel kan ik me voorstellen dat ze niet voor elk niche product zin hebben om 2 totaal verschillende moederborden te ontwerpen en produceren.
AMD wint ook in Cinebench R20 en vele andere productiviteitstaken.
Eeh serieus?
In elke Cinebench test, ook de R20 is de AMD 4800H mobiele processor het snelst
https://www.notebookcheck...e-s-a-catch.466999.0.html
Daarnaast is de prijs ook een stuk beter bij AMD
Wat ook kan is dat ze verplicht zijn om een x aantal intel CPUs af te nemen...
Intel blijft wel een stuk zuiniger en koeler (toch zeker idle), wat toch een belangrijke motivatie is bij laptops.
Beide zijn niet het geval. Geen idee waar jij je op baseert maar zowel op langdurige prestaties, topprestaties en accuduur is de Ryzen 4 op dit moment veruit de beste keus.
4K en 17" is een waardevolle upgrade in de ZBook serie. Ik veronderstel dat OLed nog even toekomstmuziek blijft.
Oled kan in de nieuwe ZBook Studio G7. die is 15.6" inch. 4K Dreamcolor of Oled paneel. zie ook: https://www8.hp.com/h2019...spx?docname=4AA7-7257ENUC
prachtig! hopelijk in latere generaties ook in 17" en toegepast in de Fury- en Power-series.

details uit de Studio-series specs.:
15.6" diagonal 4K UHD, UWVA, HDR 500 True Black, eDP + PSR, Brightview, OLED with ambient light sensor, 400 nits, 100% DCI-P3 (3840 x 2160)

[Reactie gewijzigd door JJ Le Funk op 1 september 2020 15:20]

Zelf heb ik een ZBook met de volgende specs:
- HP ZBook 15 G6
- 32.00 GB so-dim DDR4 ECC
- Intel(R) Xeon(R) E-2286M CPU @ 2.40GHz

Beste laptop die ik tot nu toe heb gehad. Daarnaast kan je heeeeel gemakkelijk hardware vervangen omdat het paneel met een schuif te openen is. Aanrader!
Er kunnen maximaal drie nmve-ssd's geplaatst worden en de workstationlaptops zijn eenvoudig te openen voor het uitbreiden of vervangen van de opslag en het geheugen.
Dit is iets wat ze toch weer wat meer aandacht mogen aan besteden bij de huidige Probooks. Vroeger kon je Probooks makkelijk openen door 1 of 2 schuivertjes waarbij de hele achterkant er af kwam. Tegenwoordig 10 vijzen losdraaien en met een zuignap de achterkant er af trekken om iets simpels als de SSD te upgraden of het RAMGeheugen(oa het geval op de Probook 450/650 serie en ZBook 15v serie). De 650 serie ziet er zelfs dikker uit dan deze ZBook fury G7, dus dat kan al de reden niet zijn waarom deze niet eenvoudig open te maken zijn.

Vond dat nu net het grote voordeel aan de zakelijke laptopseries bij HP.

[Reactie gewijzigd door skelleniels op 1 september 2020 15:48]

Die Z2 is echt een mooi klein computertje. Helaas is hij ook enorm duur. Anders zou ik die een stuk liever hebben (privé) dan bijvoorbeeld een Mac Mini.
er zijn van de Z2 mini ook niet workstation configuraties. Met een i3, i5 of i7, moet je het wel doen met de igpu. Goedkoopste is € 700.
Zie ik op de 7e afbeelding nu 2 wifi kaartjes? Of wordt bluetooth tegenwoordig in een apart kaartje gestopt? :S
Waarschijnlijk een WWAN module voor een mobiele verbinding.
Het meest bijzondere uit de persaankondiging wordt niet genoemd! HP levert vanaf heden ook weer een 1U Rack Workstation: ZCentral 4R. Die gebruik je niet als server maar in combinatie met de ZCentral Remote Boost Software en eventuel ZCentral Connect kun je deze dynamisch als Linux of W10 werkstation zonder latency op low-end hardware gebruiken voor contentcreatie. Wij zijn daar nu mee aan het experiementeren op de zaak (met normale HP Z4s in een rack). En ik moet zeggen: het loopt verrassend goed.
Meer hier: https://press.hp.com/us/e...remote-collaboration.html
Heb je al eens contact opgenomen met HP support. Waarschijnlijk zit er gewoon next business day on site garantie op, en komen ze het gratis repareren op locatie.

HP Zbook's zijn normaal namelijk een van de beste workstations, waarbij dit zeker niet hoort voor te komen. Waarschijnlijk is er dan ook iets mis met de verbinding tussen de gpu/cpu en de heatsink.

[Reactie gewijzigd door dennisdennis12 op 1 september 2020 15:13]

Nog niet gedaan, nogal een omslachtig systeem om dat voor elkaar te krijgen.
Iets dat gewoon vanaf fabriek goed had moeten zijn. ('t is een €2500+ werkstation, zou je toch een beetje kwaliteitscontrole overheen mogen)
Blijkbaar lossen ze het liever op via on-site support (stel dat je die niet had gekozen bij de aanschaf... verdienen ze vast goed aan)
Normaal zou je dat zeker mogen verwachten. Maar het kan soms gewoon gebeuren dat er iets los komt tijdens transport, gebruik, e.d. Als het goed opgelost wordt door de on-site support dan zou ik er persoonlijk niet zo heel veel problemen mee hebben; afgezien van dat het eigenlijk niet hoort.
Vind ik alsnog zeer knap, zeker omdat het een laptop is waarvan je zou verwachten dat ie tegen een beetje transport aan kan.

Maar goed, 't is de vraag of ik nog garantie erop heb, 't ding is model uit 2016 voor zover ik weet.
Snel zijn. Iedere ZBook wordt standaard geleverd met 3 jaar support. Misschien lukt het nog net... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee