Google geeft Android-telefoons functie voor herkennen van aardbevingen

Google voorziet Android-telefoons van een functie om aardbevingen te detecteren. Het bedrijf laat het besturingssysteem data van kleine trillingen doorgeven aan seismologische instanties om zo waarschuwingen te kunnen versturen.

Telefoons die op het Android Earthquake Alerts System zitten geven een locatiemelding door als de telefoon denkt dat er een mogelijke aardbeving plaatsvindt. Dat gebeurt als de versnellingsmeter van de telefoon trillingen detecteert. Daarvoor moeten de locatiediensten van Google aan staan en de functie voor apparaatlocatie geactiveerd zijn, zegt de woordvoerder. De locatie die de functie verzendt is 'op stadsniveau' en dus niet exact. Bovendien stuurt de telefoon drie neplocaties mee om de echte locatie van de gebruiker te verbergen. Als er een aantal meldingen binnenkomen van telefoons in de buurt kan Google een waarschuwing geven als er in een regio een aardbeving is.

Voorlopig werkt het project alleen nog in de westkust van Amerika. Google werkt daar samen met de United States Geological Survey en de Office of Emergency Service in Californië. Android-gebruikers worden aangemeld bij het Android Earthquake Alerts System. De update waarmee de telefoons worden bijgewerkt, wordt op dezelfde manier doorgevoerd als bij de corona-api van Google en Apple, dus via Play Services. Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het om een opt-out waarbij gebruikers zich zelf kunnen afmelden.

Naast het doorgeven van trillingen aan seismologische instituten kan het systeem ook gebruikt worden om gebruikers op tijd te waarschuwen voor een aardbeving. Dat laatste gebeurt vooralsnog alleen in Californië waar Google dus al samenwerkingen heeft. In het komende jaar wordt dat uitgebreid naar andere landen. Wel kunnen gebruikers via de zoekfunctie van Google al informatie krijgen over een getroffen gebied als ze zoeken naar termen zoals 'aardbeving in de buurt'.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-08-2020 • 16:28

43

Reacties (43)

43
42
16
4
0
25
Wijzig sortering
ze willen vooraf waarschuwen.
betekent dit dat er vooraf al trillingen zijn die een voorbode zijn van een aardbeving? trillingen die de telefoon wel kan registreren maar wij mensen niet?
Aardbevingen verplaatsen zich relatief "traag" door de aarde heen. Afhankelijk van het type grond 3 km/s tot 13 km/s volgens wikipedia. Beetje digitaal signaal is veel sneller dan dat dus je kan potentieel mensen op afstand van het epicentrum op tijd waarschuwen om enige maatregelen te nemen. Al helemaal als je dingen zoals tsunami's mee gaat rekenen.
Nou zullen er natuurlijk weinig smartphones op zee zijn om Tsunami's te registreren.
Ja, bij een aardbeving komen verschillende soorten trillingen vrij die elk met een andere snelheid door de aarde bewegen. De eerste golven die aankomen zijn de drukgolven, deze zijn het minder schadelijk, maar kunnen dus wel gebruikt worden om een aardbeving vroegtijdig te detecteren.

Bron: ik ben een geofysicus.
Blijven briljante 'strips'.
Er zit wat in. Als 500 telefoons in dezelfde regio (maar op verschillende locaties) op ongeveer hetzelfde moment dezelfde kleine trillingen laten zien dan is er toch wat geks/groots aan de hand.

Zoiets doen seismologische diensten natuurlijk al, maar blijkbaar hebben ze er vertrouwen in dat mobiele telefoons hier iets waardevols toe kunnen voegen. Bijna een soort citizen science project dus.

[Reactie gewijzigd door TMDC op 26 juli 2024 03:20]

Google zit in Californië waar aardbevingen kunnen voorkomen.
Zoals je zegt zullen meerdere telefoon het moeten registreren. Die zullen dan ergens op tafel moeten liggen waarbij de tafel, bed, noem het maar op kleine trillingen doorgeeft.
Ik denk niet dat de telefoon zo gevoelig is als de sensoren die men daar normaal voor gebruikt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seismometer
Ik heb een app op mijn telefoon die afgaat als er in Los Angeles een aardbeving gaat gebeuren.

Afhankelijk van hoe dicht bij het episch centrum heb je meer of minder tijd, maar het maakt niet uit, iedere seconde helpt om onder een tafel te duiken of om naar buiten te lopen.
Vanaf welke sterkte op de schaal van Richter heeft een aardbeving een episch centrum? ;)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Epicentrum
Pffft. Autocorrect.
Laatst zij iemand autodestruct. Past hier ook wel bij ;-)
Afhankelijk van hoe dicht bij het episch centrum heb je meer of minder tijd
Alhoewel een episch centrum erg leuk klinkt, bedoel je denk ik: epicentrum :D
Bij een grote aardbeving helpt die tafel natuurlijk niet zoveel meer.
Je zal gewoon een app hebben die gebruikt wordt voor trillingen maar tegelijk zal men ook data van andere bronnen hebben. als daaruit een beving blijkt zal je gewoon een melding via die app krijgen.

Een telefoon zal alleen grote trillingen kunnen detecteren en ik neem aan dat er uit 1 gebied meerdere meldingen moeten komen voordat het systeem alarm slaat.
Je krijgt een -1 maar hebt natuurlijk wel een sterk argument.

Misschien is de locatie verplaatsing wel net zo nauwkeurig als de trillingen.
Jazeker heb ik daar een punt, geeft alleen aan dat ze het hier niet zien of niet kunnen bevatten wat een aardbeving is en ook doet.
Interessant, maar wat als je over een klinkerweg fiets? Dat kan ook behoorlijk trillen.
Ik vraag me dan wel af hoe accuraat zoiets kan zijn.
De detectie werkt alleen als de telefoon aan een lader hangt en niet in gebruik is. :)
Kans is klein dat een hele stad/drop op hetzelfde moment over een klinkerweg fietst. Pas als er meerdere meldingen binnenkomen vanaf meerdere plekken dan zal er iets gedaan worden gok ik zo :) Daar is die locatiebepaling ook voor.
Ben je ooit weleens in Staphorst geweest? Gemiddeld Drents brinkdorp idem.
En daarbovenop, dat deze trillingen eenzelfde profiel vertonen! Interval, amplitude, timing en locatie. Net als Shazam een "vingerafdruk" van muziek heeft, zal elke beving een eigen profiel maken. Lijkt me sterk dat je op een fietstochtje dit systeem triggert.
Leuk natuurlijk om uit te proberen, met een karretje met mobiele telefoons kan je files simuleren. Nu misschien ook aardbevingen.
Meerdere apparaten moeten melding maken van een aardbeving, met ongeveer zelfde trillingspatroon voordat er wordt geconcludeerd dat er een aardbeving is.
Moest een beetje aan die man denken die voor files zorgde door met een kar vol telefoons door de straat te lopen.

Nu is een file nog redelijk onschuldig maar een waarschuwing voor een aardbeving lijkt me toch wat problematischer.
Dat heb je met de meeste waarschuwingssystemen en gegevens. Het heeft niet alleen maar voordelen om het te gebruiken zonder te begrijpen wat het werkelijk te betekenen heeft.
Ik moet daarbij altijd aan deze xkcd denken.
Het werkt op stadsniveau dus met een handvol telefoons zullen er waarschijnlijk niet genoeg alarmen afgaan.
Interessante techniek, ben benieuwd wat de minimale kracht moet zijn op de schaal van Richter om een positief signaal af te geven.
Ik voorspel dat we uit de data kunnen gaan concluderen dat klinkerwegen voor aardbevingen zorgen :+
Laat me raden... Bij een aardbeving trilt ie? :)
Leuk als tijdens een groot optreden een menigte mensen op en neer staat te springen.
Ik mag hopen dat dat geen vals positief oplevert.

Bijvoorbeeld in ons eigen land:
https://www.ad.nl/tv-en-r...-huizen-trillen~afbf24a6/

[Reactie gewijzigd door Bas170 op 26 juli 2024 03:20]

Heel letterlijk nemend is dat ook een aardbeving toch? de aarde beeft. Het heeft dan misschien een andere oorzaak dan normaal en het is erg lokaal. Maar toch.
Dit is inderdaad al vaker voorgekomen. Ik vind het echt absurd dat als 50.000 man "los gaan", dat apparatuur dat 3km verder kan voelen.

https://www.hollywoodrepo...ew-zealand-concert-273914
https://www.upi.com/Archi...uake-alarm/5325549086400/
Dan staat er ongeveer 3,5miljoen kilo massa op en neer te springen, vind het niet gek dat dat vrij gemakkelijk te meten is.
Mensen begrijpen over het algemeen heel slecht hoeveel geluid we produceren en hoeveel overlast het geeft, zowel hoge als lage frequenties. Grond, deeltjes aan elkaar, afhankelijk van wat er nog meer in zit, trilt nou eenmaal ver door in de lage frequenties.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 26 juli 2024 03:20]

Ik zou Groningen willen toevoegen. Eindelijk alles op zak...
"Bovendien stuurt de telefoon drie neplocaties mee om de echte locatie van de gebruiker te verbergen."

Benieuwd hoe dit werkt en hoe effectief het is.
Opt-out is ook geen garantie dat er niks mis gaat in deze data-verzameling.

Die locatie maskering moet robuust zijn!
Dit is natuurlijk alleen maar leuk voor valse meldingen. Is het een echte melding dan maken de nep locaties ook niet uit. Dan kunnen ze wel zien door de aantal echte locaties zien waar je bent.

En je moet verder maar vertrouwen dat wat ze zeggen ook echt is. Niet alleen if er echt meer mee wordt gestuurd maar ook hoe het verstuurd wordt. Als in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht , Groningen. Er worden 4 gestuurd maar is wel overduidelijk welke het is. Of 1 plaats waar je bent en 3 plaatsen in het buitenland van dezelfde land. Dan houden ze zich wel aan de woord van nep locaties versturen en toch weten welke echt is.
Nog meer achtergrond processen waar ik niet om gevraagd heb. Mag toch hopen dat het opt-in is..
Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het om een opt-out waarbij gebruikers zich zelf kunnen afmelden.
Nee dus. Maar wel uit te zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.