Gerucht: Disney stopt met uitbrengen van uhd-blu-rays met live-action content

Disney stopt met het uitbrengen van uhd-blu-rays met live-action content. Dat meldt de hoofdredacteur van The Digital Bits op basis van meerdere bronnen. Disney heeft dit gerucht nog niet bevestigd of ontkend.

Bill Hunt, een media-analist die goed ingevoerd is in de audiovisiuele industrie, meldt dat hij onlangs van bronnen uit de retailsector en de industrie heeft vernomen dat Disney een intern besluit heeft genomen om geen live-action content meer uit te brengen als uhd-blu-rayformaat. Die informatie is bevestigd door meerdere, andere betrouwbare bronnen, zo meldt Hunt.

Geanimeerde content van Disney en Pixar, Star Wars- en Marvel-titels en huidige nieuwe bioscoopfilms zullen nog wel uitkomen op het uhd-blu-rayformaat. Voor de rest zullen titels uit de Disney-catalogus niet beschikbaar komen op dit formaat. Het gaat dan dus ook om films uit de stal van 20th Century Studios; dit filmbedrijf werd vorig jaar door Disney overgenomen.

Volgens Hunt komen Home Alone en Hocus Pocus volgende maand nog wel uit op uhd-blu-ray, maar het plan om films uit de catalogus van Disney opnieuw uit te brengen op het fysieke 4k-formaat, zou daarna zijn beslag krijgen. Er zou nog wel een uitzondering gemaakt worden voor het bestaande Avatar en nieuwe Avatar-films. Of zulke uitzonderingen ook voor andere titels van regisseur James Cameron gemaakt worden, zoals The Abyss en True Lies, is niet duidelijk. Eerder werd de film Alien al op uhd-blu-ray uitgebracht.

Hunt schrijft dat dat gevolgen van de coronapandemie deels kunnen hebben bijgedragen aan dit besluit van Disney, maar volgens hem spelen ook andere zaken een rol, zoals de ambitie van Disney om zijn streamingdienst Disney+ verder uit te bouwen. Ook zou er bij hoge leidinggevenden van Disney en 20th Century Studios een gebrek aan waardering zijn ten aanzien van oudere live-action films van de studio's. Hunt noemt het besluit ook niet verrassend, omdat Disney weliswaar actief is geweest om geanimeerde films en Star Wars- en Marvel-films op 4k-schijfjes uit te brengen, maar het bedrijf deed nauwelijks moeite om die te promoten.

Volgens Hunt is de recente forse omzetdaling van Walt Disney Studios Home Entertainment deels te wijten aan het feit dat het bedrijf voor de thuisconsument geen echt plan voor fysieke media heeft. Dat staaft hij onder meer door te wijzen op het feit dat concurrerende bedrijven onlangs wel flinke omzetstijgingen lieten zien, wat onder meer voor Sony Pictures Home Entertainment, Universal Pictures Home Entertainment, Paramount Home Entertainment en Lionsgate Home Entertainment geldt.

Of dit vermeende besluit van Disney ook geldt voor reguliere blu-rayschijfjes, is niet duidelijk. Het zou kunnen dat Disney uiteindelijk besluit om de rechten voor het uitgeven van uhd-blu-rays met films uit de Disney-catalogus in licentie te geven aan losse studio's. Daarover doen geruchten de ronde, maar Hunt doet dat voor nu af als wishful thinking.

Door Joris Jansen

Redacteur

10-08-2020 • 17:53

142 Linkedin

Submitter: NickyVDP

Reacties (142)

Wijzig sortering
Ik weet niet, maar misschien lees ik het ook verkeerd...
Geanimeerde content van Disney en Pixar, Star Wars- en Marvel-titels en huidige nieuwe bioscoopfilms zullen nog wel uitkomen op het uhd-blu-rayformaat. Voor de rest zullen titels uit de Disney-catalogus niet beschikbaar komen op dit formaat.
Of het bronartikel
In essence, my sources said, beyond new release theatrical titles, animated fare from Disney and Pixar, or Star Wars and Marvel-related projects, there were no plans at the studio going forward to release titles on physical 4K Ultra HD—future releases would be 4K Digital only.
Zoals ik het lees: nieuwe films komen nog steeds allemaal op UHD-blu-ray uit, maar 'alleen' oude films krijgen geen remaster op een fysiek UHD-blu-ray schijfje. :?
Voor menig oude film is het wel jammer, maar kan wel begrijpen dat ze in die oude films geen energie gaan steken. Het zou mij meer verbazen als ze helemaal met 4K UHD schijfjes zouden stoppen.
Ik interpreteer dat als dat films die niet in de bioscoop getoond worden niet op UHD-BD zullen komen, afgezien van de uitzonderingen die erna genoemd worden. Dus de b-films (althans, wat ze geen bios waardige film vonden) waar toch al weinig mensen de moeite voor deden een UHD-BD te gaan zoeken, lijkt me niet zo'n heel groot gemis?
Ik interpreteer dit anders: Er staat namelijk dat bioscoop releases en animatie films van pixar, disney en star wars wel een UHD release krijgen en de rest niet.

Dus alle niet bioscoop releases worden alleen op 4K streaming diensten aangeboden

Dus de Nederlandse vertaling is gewoon correct zoals in het artikel staat.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 10 augustus 2020 20:10]

Ik zeg ook niet dat de vertaling niet klopt (die lijkt me wel te kloppen).
Alleen lijkt het bij velen zo over te komen dat Disney helemaal met 4k-uhd schijfjes stopt, terwijl dat alleen voor de oude films dan wel voor de niet-bioscoop films geldt.
Zolang nieuwe films nog op 4k-uhd komen, zie ik het probleem niet echt. Oude meuk die nu nog niet op 4k-uhd uitgebracht is, zullen ook weinig mensen missen, denk ik dan.
Nouja, een hoop mensen zitten juist te wachten op nog een zwik James Cameron films op UHD...
Je wilt niet weten hoeveel klassiekers er zijn die in hoge kwaliteit opgenomen zijn en nog niet aks UHD released zijn. Vaak zie je dat hier wel vraag naar is, zie ook alle oude films die ondertussen wel al in UHD zijn uitgebracht.
Bij boeken bestaat een principe van on-demand printen. Dat wil zeggen, als je het boek koopt, wordt het pas geprint en opgestuurd.

Zou zoiets ook voor uhd-schijfjes mogelijk zijn? Naar hoe ik het lees, bestaan de films wel in 4k (als streaming), maar niet op fysieke schijf. Disney zal ze vast in hi-quality hebben. Desnoods alleen de film, zonder toeters en bellen.
Heel leuk allemaal, maar laat ze dan ook even met een platform komen waar ze de content verkopen/verhuren in fatsoenlijke ‘uhd bluray’ bitrate.

Daarom koop ik die dingen. De kwaliteit/bitrate kunnen de streamingdiensten bij lange na niet evenaren.
Precies, (uhd) blu-ray tov streaming:
- Altijd gegarandeerd de hoogste kwaliteit
- Geen last van haperingen in de verbinding met bufferen tot gevolg
- Je kunt kijken zelfs als het internet eruit ligt!
- Je hoeft je niet druk te maken om automatisch knijpen van de verbinding (bijvoorbeeld door drukte op je lokale netwerk of bij jou in de buurt of landelijk door zoiets als corona) waardoor de bitrate naar beneden wordt bijgesteld.
- Nooit de vraag hoe lang de content beschikbaar blijft op je streamingplatform.
Daar ben ik altijd heel blij mee tov de nadelen:
- De schijfjes zijn vaak prijzig.
- Je moet opstaan om een schijfje in je blu-ray speler te doen.
- Je kunt niet eenvoudig op elk apparaat blu-rays weergeven.

Dat wordt dan helaas de hoogste bitrate torrenten/nieuwsgroepen indien "offline beschikbaar maken" niet mogelijk is voor betreffende films bij streamingdiensten voor audo- en videofielen.
Ik vind de premium die je betaald voor uhd blurays gewoon veelste groot. Het gemak wat een streaming dienst brengt weegt op tegen de nadelen imho. Ik koop enkel nog concerten op blu-ray aangezien je die nergens kan streamen
Vind ik dus niet. Je bent volledig afhankelijk van het aanbod van de desbetreffende dienst, en als ze de film hebben is de kwaliteit toch altijd de vraag. Misschien is 4K met HDR en Atmos nog wel te doen, maar voor het zelfde geld moet je het met HD en stereo doen als het geen recente film is of een productie van de aanbieder zelf. Los van het feit dat de kwaliteit dynamisch is en de aanbieder ten alle tijden aan de knoppen kan draaien (ik heb geen cent minder betaald) of er is een keer een issue waardoor de kwaliteit keldert.

Ik ben blij met mijn uhd disc's, en ik koop films die ik audiovisuel interessant vind allemaal op disc.

Ik vind het belachelijk dat er gewoon geen alternatief is, zeker nu de Next gen consoles beide een UHD speler gaan hebben.
Het erge is ook dat ze dit zelf hebben veroorzaakt, tot op de dag van vandaag is DVD nog het primaire format als je de reclame moet geloven.

DVD had 10 jaar geleden de nek moeten zijn omgedraait, voordat de streamingdienst er waren, dan hadden ze veel meer mensen richting bluray geduwd.

Als je daarbij meetelt dat voor de meeste mensen de prijs belangrijker is dan de kwaliteit.

€18 voor een nieuwe DVD, €25,- voor dezelfde film op bluray en zelfs €30 voor de UHD bluray. Bij de winkels die nog films verkopen is het dvd rek vaak 2x zo groot als een bluray rek die al minstens 2x zo groot is als het UHD rek. Wat zullen mensen die er geen verstand van hebben dan kiezen, zeker als er bij de kassa nog eens word gevraagd of je weet dat een bluray niet op een dvd speler kan worden afgespeeld.

Die hele dvd optie moet er niet meer zijn, bluray de prijs van de dvd en uhd de prijs van de bluray kijk ook even naar de prijzen in duitsland en engeland en je zult zien dat het nog wel redelijk loopt. Ik koop bijna wekelijks nog wel een bluray voor max €10,- (boekenvoordel, aanbiedingen of import) door de streaming alternatieven is de waarde gewoon gedaald en kan ik er ook niet veel meer aan uitgeven.

Dat disney dan ook problemen heeft met zijn content verkoop op disc verbaast me helemaal niets, die films kosten een premium, een oude disney film op bluray kost al snel €20 of meer, daaronder vond je ze bijna niet. Als je dan voor €8,- alle disney content op Disney+ kan kijken is de keuze snel gemaakt. En juist de doelgroep van disney (ouders en kinderen) kiest vaak voor de goedkopere optie.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 10 augustus 2020 19:33]

Grote probleem is ook nog eens dat er meer op dvd wordt uitgegeven dan bluray. Heel veel series zijn in NL niet eens op bluray uitgebracht. Bijvoorbeeld the big bang theory, die heb ik op bluray moeten importeren uit de UK. Laten we het dan niet eens hebben over futurama of two and a half men. Alleen op dvd uitgebracht in NL....
Precies, ik snap het niet.

Cd kwam uit, beter dan casette bandjes, “beter” dan LP, en binnen afzienbare tijd zijn die mediums dan ook afgeschaft voor de mainstream.

Dvd komt uit, einde van de videoband.

Bluray komt uit, laten we de dvd nog ondersteunen.

Streaming komt uit, laten we de dvd nog steeds ondersteunen.

Bluray UHD komt uit, laten we de dvd nog steeds ondersteunen.

1080p is tegenwoordig de standaard voor tv en we zitten ondertussen op 4K mensen, waarom word er nog een 540P medium uitgebracht? De resolutie is 16x!!! Zo laag als 4K. Stop er gewoon mee en laat de prijzen zakken om met de streaming te concurreren, er zijn genoeg mensen die het leuk vinden om films te kopen.

Ik vraag mij echt af wie er tegenwoordig nog een dvd wil? Ik heb laatst weer wat films uit mijn dvd collectie gezien maar dat is toch bijna niet meer te doen op een 55” OLED, de resolutie is gewoon te laag.

Als je dan al netflix of een andere streaming dienst hebt dan ben je ook al betere kwaliteit gewend en deze doelgroep koopt al waarschijnlijk geen dvd’s meer omdat het in verhouding tot een streamingdienst te duur is.

Wie blijft er dan over? Iemand die geen streamingdiensten kent, iemand die perse die ene film of serie wel wil maar geen bluray speler heeft?

Onder de €50 heb je al een bluray speler. Alle ps3, ps4 en xbox one eigenaren hebben al een bluray speler. Met de upgrade naar een xbox one x heb ik nu zelfs ook een 4k bluray speler.
Cd kwam uit, beter dan casette bandjes, “beter” dan LP, en binnen afzienbare tijd zijn die mediums dan ook afgeschaft voor de mainstream.

Dvd komt uit, einde van de videoband.
Kromme vergelijking. De stap van DVD naar BR is 'slechts' kwaliteit. CD/DVD was niet alleen kwalitatief beter dan cassette/LP/VHS, maar had daarnaast ook voordelen qua gebruiksgemak (geen gedoe meer met vooruit/terugspoelen, formaat, geen veroudering), en (bij dvd) extra mogelijkheden (menu's, meerdere talen, ondertiteling). Ik gok dat ook.dat een grote rol speelde in de snelle uitfasering. Een ander verschil is dat je LPs of cassettes niet in je cd of dvd speler kunt stoppen, terwijl je uhd-br nog steeds dvd's slikt.

En waar jij je met een 55" OLED ergert aan de beeldkwaliteit, is DVD voor anderen misschien gewoon "goed genoeg" (lang niet iedereen zit op 4k, en een comedyserie wordt niet echt meer of minder grappig met de beeldkwaliteit, bijvoorbeeld).

Kun je uitleggen waarom je vindt dat het uitfaseren van DVD nodig is om de prijzen van BRs te verlagen? Die link zie ik niet echt.

[Reactie gewijzigd door tympie op 10 augustus 2020 23:02]

Ik vind sowieso dat films en series in Nederland te duur zijn.

Een groot deel van mijn collectie komt uit de UK, en de helft, zoniet meer dan de helft is exact dezelfde uitgave als die hier uit komt, in de UK hebben ze enkel een dik hoesje en hier dan een dunne, de disc is gelijk. Maar de prijs is niet gelijk, voor die UK blurays heb ik ruim minder dan de helft betaald inclusief internationale verzending als dat ik hier in Nederland kwijt zou zijn geweest. Enkele voorbeelden (prijzen ten tijde van aanschaf):

*Close Encounters of the Third Kind, 25th anniversary edition (exact dezelfde versie als hier met nederlandse tekst op het hoesje) voor €12, hier €25
*Band of Brothers in tin box voor €18,-, hier €60
*James Bond 25 movie collection voor €35,-, hier €110
*Star Trek 10 movie box €20,-, hier €60
*Harry Potter box voor €12, hier €30.

Nederland is een dvd land, wat je zegt klopt, voor veel mensen is dvd goed genoeg. Hoe vaak ik in het verleden tegenkwam dat mensen hun pc monitor op 800x600 hadden staan terwijl hun monitor 1280x1024 aan kon, en niet omdat de letters dan wat groter waren maar het was goed genoeg en de kennis voor meer was er niet. Gelukkig gaat het nu met pc’s allemaal wel automatisch maar qua dvd’s blijft het zo hangen. En doordat in Nederland de dvd nog zo “populair” is zullen ze die prijs hoog houden, ze leggen een nieuwe film niet voor een tientje in de winkel, nee die kost minstens €17 a €18 en een bluray is beter dus die moet dan meer kosten. Zelfde voor de IHD

Als de dvd er niet meer zou zijn dan kan de bluray die plek van de goedkoopste overnemen en zouden de prijzen hopelijk wat kunnen zakken.

Maar dat gebeurt niet, nee, de uitgevers merken dat de verkopen teruglopen, want streamingdiensten, en als antwoord stoppen ze dus met fysieke media omdat het niet meer genoeg opbrengt....

Wat denk je dat er gebeurt als ze nu nog een 8K bluray zouden bedenken, die word dan dus nog duurder dan een 4K UHD, maar niemand (van de maintstream) gaat dat nog kopen.

Als er nieuwe technieken komen moeten de oude (uiteindelijk) uitgefaseerd worden zodat die nieuwe technieken de plek van de oude kunnen overnemen en daarmee genoeg grondslag en daarmee bestaansrecht kunnen krijgen. Het moet aanslaan bij de mainstream want anders gaat het nooit lopen.

Die kans hebben ze voor zover ik kan zien gemist en het is er gewoon op wachten tot ze met fysieke media stoppen. En persoonlijk baal ik daarvan, ik koop veel films die niet eens op streaming diensten staan, en de kwaliteit is gewoon een stuk beter.
Op basis van de prijzen die je noemt, kun je inderdaad zeggen dat BR hier te duur is. Maar aan de andere kant: als je die BR elders wel ruim goedkoper kunt krijgen, dan kun je toch moeilijk zeggen dat de oorzaak van de hoge prijs in het (voort)bestaan van DVD ligt, want die DVDs zijn er elders net zo goed (het lijkt me niet dat Nederland als enige dat ding in leven houdt).
Dat het elders goedkoper is toont juist aan dat de prijs van BR hier ook nu al zou kunnen zakken (los van het bestaan van DVD). Je zou zelfs andersom kunnen redeneren: het bestaan van een (kwalitatief minder, maar) goedkoper alternatief beperkt de verkoper in de hoogte van de prijs die voor een blu-ray gevraagd kan worden.
Daarnaast is het de vraag of de hoge prijs in combinatie met lage verkoopaantallen ervoor zorgt dat producenten zich terugtrekken. Ook hier weer: de UK prijzen die je noemt laten zien dat die producent blijkbaar de mogelijkheid heeft om een lagere prijs te hanteren, met mogelijk hogere aantallen als gevolg (maar daar op de NL markt om de een of andere reden niet voor kiest).

Wat betreft mogelijke 8K BRs, zou het enkel de absolute prijs zijn waarom mensen het niet zouden kopen, of gewoon omdat ze de meerwaarde t.o.v. 4K er niet meer van inzien?
Als er nieuwe technieken komen moeten de oude (uiteindelijk) uitgefaseerd worden zodat die nieuwe technieken de plek van de oude kunnen overnemen en daarmee genoeg grondslag en daarmee bestaansrecht kunnen krijgen.
Als die nieuwere techniek niet vanuit zichzelf al voldoende verbetering brengt om zijn eigen verspreiding/bestaansrecht te bewerkstelligen, waarom zou de oudere techniek dan "geforceerd" uitgefaseerd moeten worden (ipv het normale marktmechanisme zijn werk te laten doen)?
Omdat in nederland de DVD nog zo populair is bepaalt die de prijs van nieuwe films, blurays en UHD’s zijn altijd duurder dan de DVD’s van dezelfde film.

In het buitenland is de DVD minder populair maar is de bluray bijv het populairst, hierdoor word de DVD meer gedumpt en bepaald de bluray de prijs van nieuwe films.

Nederlanderse mainstream vind DVD’s helaas goed genoeg, en volgens mij komt dat door de slechte marketing omtrent bluray op jet moment dat het verschil had kunnen maken, en nu zijn ze te laat.

Alleen filmliefhebbers/puristen/hobbyisten kopen blurays/UHD. In mijn omgeving ben ik de enige met blurays.
Juist alleen echte filmliefhebbers/puristen/hobbyisten kopen blu-ray's en UHD. In mijn omgeving ben ik ook de enige die zich bezighoud met blu-ray. Je zou verschieten hoeveel mensen niet eens weten wat blu-ray is.
Toch wel benieuwd waar je die dingen zo gunstig geprijsd vandaan trekt :) Mag ook via PM (al gaat het gewoon om een legale aanschaf neem ik aan)
Oh, geen aparte bronnen hoor, vroeger play.com maar die bestaat niet meer.

Tegenwoordig vooral amazon.co.uk en base.com en op eBay bij de winkel “theentertainmentstore” hebben ze ook veel en een wat aparter aanbod, heb ik onlangs bijv. eXistenZ op bluray gekocht.

Gewoon regelmatig kijken, zo liep ik bijv. Tegen die James Bond aanbieding aan bij Amazon.co.uk

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 11 augustus 2020 16:31]

Ik volg ook de Engelse blu-ray markt die pak goedkoper is. Ik zeg altijd die bij Bol.com zijn oplichters.Je moet maar eens op Black Friday mailen naar Amazon.co.uk. Dan worden zelfs verzendkosten niet aangerekend.......
Wie wil er tegenwoordig nog een DVD?
er zijn meer dan voldoende oudere films die juist niet gebaat zijn bij lagere hogere resoluties. Ik heb meerdere oude oorlog films gezien die op VHS er beter uit zagen dan op Bluray. Puur omdat door de remaster naar een hogere resolutie de magie verdwijnt. Decors zijn ineens meer zichtbaar, maquette's die gebruikt zijn bij explosies etc zijn herkenbaar etc, etc.

ook zul je sneller herkennen wanneer de acteur of actrice voor een groen scherm staat. gebrek aan diepte door het 'platte' beeld is dan goed zichtbaar.

streaming diensten zijn ideaal om ff snel een film of serie te kijken. Maar het is alles behalve een platform waarop je ten alle tijden een bepaalde titel kan zien. Het aanbod is wisselend, versplintering van content over diverse streaming diensten etc. Ook Disney hakt doodleuk het aanbod in stukken zodat je bijna 'verplicht' bent om of meerdere diensten af te nemen of maandelijks te switchen.

[Reactie gewijzigd door Campo di Casa op 11 augustus 2020 08:45]

Helemaal akkoord. Zeker UHD-BD's van oudere films (maar vaak ook nieuwe films) zijn soms gewoon slecht.
Het is allemaal zodanig scherp en gedetailleerd zodat inderdaad greenscreens opeens opvallen, maar ook bijvoorbeeld fouten in de makeup bij close-up's van acteurs.
Nee, liever een BD in dergelijk geval.
En bij sommige oudere films met mindere beeldkwaliteit is de DVD vaak even goed.
Misschien niet als je het beeld op pause zet, maar dat is dan ook niet de bedoeling bij een film.

Het grote probleem van streamingdiensten is het beperkte aanbod.
Indien Disney z'n volledig catalogus (incl. Fox) online zet, ben ik zeker geïnteresseerd in een abonnement.
Dit komt juist vaak door een slecht restauratie, eentje waarbij ze teveel doen.

Patton is bijvoorbeeld prachtig op bluray, enkel op hoge resolutie ingescanned. Apollo 11 documentaire is ook prachtig.

The Longest Day daarentegen hebben ze teveel aan gesleuteld, alle oneffenheden zijn eruit gepoetst, inclusief de film grain. Het resultaat is dat de mensen van plastic lijken en inderdaad alle filmtechnieken opvallen. Dit is echt zonde.

Belangrijk is van tevoren even reviews van de bluray bekijken hoe de beeldkwaliteit is.
Correct, zoeken naar reviews is belangrijk. Beeldkwaliteit van oude films hangt enorm af op welke manier de productiemaatschappij er geld en tijd en steekt om zulke films op blu-ray uit te brengen.
Maar nu heb je het enkel over restauraties.
Ik vind bv Passengers (2016) in UHD niet om aan te zien. De volledig film ziet er nep uit. Dat gevoel had ik niet bij de FHD versie. Deze film had een budget van 110 miljoen, is geschoten in 6,5K en de UHD kreeg lovende reviews...
Er bestaat echt zoiets als te veel detail.
Het grote probleem van streamingdiensten is het beperkte aanbod.
Indien Disney z'n volledig catalogus (incl. Fox) online zet, ben ik zeker geïnteresseerd in een abonnement.
Dat viel mij dus tegen. Misschien naïef, maar had gehoopt dat Disney meer en diverse content zou gaan aanbieden. Misschien dan de huidige content prima is gezinnen met kleine kinderen maar had meer volwassen films (geen porno :+ ) verwacht als je kijkt naar de aantal studios die onder de vlag van Disney vallen. Het was voor mij iig de reden om vorige maand mijn abbo voor Disney+ weer op te zeggen. Misschien is het over een tijdje wel weer interessant, geen idee.
Eigenlijk is alleen Netflix de enige streamingdienst die ik vanaf het begin heb en echt een no-brainer. Genoeg en wisselende content.
Ik ben het met je eens, maar recente dvds kunnen nog prima meekomen (met bitrate ruim 9 Mbit/s bron https://nl.m.wikipedia.org/wiki/DVD-Video) met 80% van de streamingdiensten? 8-). Niet iedereen heeft een 65 inch 4k tv waarop je het verschil goed gaat zien.
Hoe hoog je de bitrate ook zet, het blijft een MPEG2 op 480p.
Al is de TS stream 20mbit, een 8mbit H264/AVC op 1080p zal altijd beter uitzien.
Hoe hoog je de bitrate ook zet, het blijft een MPEG2 op 480p.
Al is de TS stream 20mbit, een 8mbit H264/AVC op 1080p zal altijd beter uitzien.
Als je met je neus op de televisie zit, zie je dat verschil hoogstwaarschijnlijk goed. Maar als je ervoor kiest om de televisie niet dominant in je interieur te hebben door er eentje op bescheiden formaat (42-47 inch) te kiezen en op een comfortabele kijkafstand zit, dan valt het verschil (vooral bij actiebeelden) veel minder tot nagenoeg niet op. Alleen als de ondertiteling aan staat zie aan de letters dat je naar opgeschaalde beelden en ondertitels in een lagere resolutie zit te kijken...
Je kunt vanaf 5 meter(!) het verschil zien tussen 480p en 720p op 45". De gemiddelde woonkamer setup kun je makkelijk het verschil zien tussen DVD en BR. Hoewel ik eerlijk toegeef dat 4k op 55" lastig te zien is tov hoge kwaliteit 1080p.
U slaagt de spijker op de kop. Maar wie houd die productie van DVD in het leven? Het zijn toch dezelfde productiefirma's die blu-ray en 4K blu-ray produceren die ook nog verder dvd produceren. Ik begrijp er ook niets van.
Het rekensommetje is natuurlijk simpel:

Als je van een nieuwe film 200 stuks op dvd verkoopt a €18,- je verkoopt 100 blurays a €25 en 50 uhd’s van €30

Waarom zou je dan nu nog met de DVD stoppen? Die is het goedkoopste om te maken en die brengt dan nog het meeste geld in het laatje.
Two and a half Men heeft geen enkele Blu-Ray release, helaas. Hopelijk komt deze in de toekomst nog.
Ik wou net zeggen... Heb eigenlijk eerlijk gezegd nog nooit een UHD Bluray gezien. Als in een fysieke in de winkel of bij iemand thuis ofzo.

Maar een DVD verzameling vind je nog in menig huiskamer terug, ook al is er vaak helemaal geen speler meer aanwezig, want tja, het wordt toch gestreamd.

Nu moet ik ook zeggen, 4K streams van Disney of Netflix zijn voor mij persoonlijk wel prima. Net zo goed te kijken als b.v. GoT op bluray. Dat is een jaar of 2 geleden dan ook het laatste wat we hier in huis nog eens van fysieke media hebben afgespeeld vanaf blu-ray. We hebben ik denk al zo'n 7 jaar die speler, maar er zijn hooguit tweemaal dat aantal Blu-ray schijfjes in die speler geweest.

Nu hebben we een flagship Sony uit 2017, maar eerlijk gezegd vind ik de HDR implementatie niet indrukwekkend en zie ik er te weinig vanaf op de normale zit afstand van 6~7m of iets nu "matige" 4K steam is van Disney+, of goede volwaardige 4K game beelden vanaf een 2080Ti.

Tegelijkertijd vind ik wel het beeld van de doorsnee DVD schokkend slecht! Dat gaat me dan weer een stap te ver terug in de tijd. Maar veel mensen nemen dat nog steeds aan als "prima" media voor hun films. En dat vooral omdat het prijsverschil er dus is. Max €15 uit de koopjes bak of €30 voor een nieuwe blu-ray is gewoon een groot verschil.

Voor de purist en verzamelaar snap ik het wel. Maar inderdaad, voor het gemiddelde gezin is juist de streaming dienst een uitkomst. Persoonlijk zie ik graag alle fysieke media langzaam verdwijnen, maar de huidige streaming opties hebben allemaal iets teveel wapening tegen hun klanten jammer genoeg.
Je bent je er van bewust dat veel cinema's projecteren in FHD resolutie?
En dat het een paar jaar geleden gewoon nog HD was?
En die miljoenen bezoekers vinden dat blijkbaar goed genoeg...
Ja, dat heb ik zeker ook nog ervaren ergens begin 2019. Op die maat beeldscherm, is het zeker jammer als het 1080p is. Net als dat ik het thuis wel kan zien op de TV, die ook maar 60 inch is ofzo.

Echt een probleem vind ik dat niet, afhankelijk van het soort film. Maar als de keuze er is, is 4K zeker te verkiezen.

Tegelijkertijd, kan het verschil tussen "een reguliere low bitrate 4K stream" en "maximale kwaliteit" streams (over m'n netwerkschijf b.v." me weer niet zo veel bekoren. Dan moet ik er toch echt te dicht op gaan zitten.
Ik was al bezig hierboven een reactie plaatsten maar u slaagt de nagel op de kop. Men heeft wel de keuze
U slaagt de spijker op de kop!
Is Stingray Qello niet iets wat je zoekt voor concerten?
O+
Holy f. €7/maand voor zo veel concerten? Lijkt alleen crappy audio te hebben, maar ga het proberen zodra ik een nieuwe receiver heb.
Dankjewel :D
Ik koop ook fysieke discs maar rip ze altijd naar mijn plex server. Kost wat tijd en storage maar heb je wel je discs altijd en overal. IPad naast je bad of 2e tv in slaapkamer etc.
Welke software en hardware gebruik je hiervoor? Een LG drive met makeMKV?
Als ze niet offline beschikbaar zijn in hoge kwaliteit zal torrenting/nieuwsgroepen het ook niet hebben, want niet beschikbaar om überhaupt te rippen. Dus vandaar dan ze echt een apart platform beschikbaar moeten stellen.

Ik heb netjes al mijn UHD Discs in 1 grote kast. Ik rip ze 1x en zet ze op mijn plex server. Hoef ik ook niet meer op te staan. En lokaal uiteraard. Wel prijzig inderdaad, maar de kwaliteit is fantastisch.
Nou is het wel zo dat Disney wel zeer slechte geluidsmixen aflevert (luister de laatste Marvel films) maar die zijn op de streamingdienst nog erger. Daarnaast zijn de Disney 4K UHds in Nederland slecht te vinden. Meestal gaat het om import (geen NL ondertiteling) dus bestel ik ze al vaak op Amazon.de of Amazon.co.uk. Scheelt ook nog eens in prijs.

Jammer van 20th fox waar de X-men films onder vallen :(
Alle X-Men films zijn uit uitgebracht op UHD-schijfjes,
Wellicht moeten ze de aanschaf van een UHD-Blu-Ray mogelijk maken voor Disney subs. Dat als iemand het al online heeft gekocht, dat het dan een x fee kost om ze fysiek te kopen. Maar voor mij is de lol er echt af. Met 600+ DVD's en 100+ Blu-Rays was voor mij de aankondiging dat UHD-Blu-Rays kwamen de dolksteek. Want voor mij zijn de DVD's bijna niets meer waard en de blu-rays ook niet. De enige die ik nog tof vind is die met extra content. De kwaliteit boeit me echt minder. Ik kan nu Under siege kijken op een stream en Black hawk down ook. Maar de BHD DVD's, bewaar ik nog om de content.
Volledig met je eens. Ik heb alle streamingdiensten en ik moet zeggen dat de bitrate van Apple TV+ en Disney+ nog wel netjes is maar alsnog halen ze vaak niet de kwaliteit van een blu-ray. Dit gaat dan voornamelijk om donkere scenes en bijvoorbeeld rook scènes. Ik heb de laatste keer gewoon een film uit gezet van Netflix omdat de kwaliteit zo beroerd was :( (groene blokjes in donkere scenes). Aan de snelheid ligt het niet want ik heb alles maximum zeg maar.

Ik denk persoonlijk ook niet dat schijfjes eruit gaan maar wat ik wel weet is dat ze de prijs van een UHD schijf en blu-ray moeten herzien. Vooral ook omdat je een film altijd dubbel krijgt met 4K (UHD+Blu-ray). Als het de helft kan schelen, dan zou dat echt veel schelen :)
Correct de prijzen van blu-ray en UHD moeten absoluut bezien worden. Maar dat komt omdat die extra's waarvan ik absoluut het nut niet van begrijp niet op een UHD staan en dat is de reden waarom men de blu-ray erbij krijgt daar staan die och zo interessante extra's wel bij.
Ja toch, ik snap nooit zo goed waarom het niet dezelfde prijs als een online film heeft zoals in de apple store. 9,99 voor een film of 15 euro heb ik er ook nog wel voor over maar 34,- wat ik vaak zie is echt zo overdreven. Ik ben wel echt een filmliefhebber plus content creator en ik vind behind the scenes wel altijd leuk om te zien maar de rest van de features heeft vaak 0 waarde.

Heb je thuis ook een bioscoopje? Ik wel en het is zo de omgekeerde wereld met alles. Vroeger hadden we dit niet maar alles was tenminste op band en schijf en nu hebben we alles en dan is alles digitaal en gecomprimeerd :*)
Anoniem: 1330988
@Flupkees11 augustus 2020 09:21
Je moet opstaan om een schijfje in je blu-ray speler te doen.
Of je doet wat ik doe. Je koopt een bluray, ript deze met een pc of laptop, en zet 'm op je NAS. Kodi doet bij mij de rest. Ik heb geen bluray speler onder de tv staan. Nooit gehad ook. Ik doe niet meer aan losse apparaten. Dat zou niet eens passen op het mini plankje onder de tv. De tijd van het tv-meubel is bij mij lang vervlogen. Uitzondering hierop is de Pi maar die is zo klein dat die achter de tv past. En geen idee of rippen nog mag tegenwoordig maar dat interesseert me geen hol. :Y)
of in het software voor zorgen dat je een film in zijn geheeld kan downloaden en dan afspelen in zijn hoogst mogelijke kwaliteit.
Anoniem: 551631
@slijkie10 augustus 2020 18:01
Ik gok zomaar dat dit de gehele achterliggende gedachte is.
persoonlijk vind ik de uitgerenderde acties er met de film slechter/nepper uitzien.

veel mensen accepteren de glitches van streaming allang, als je je bron content niet meer haarfijn hoeft uit te renderen scheelt dit bergen met werk en dus geld.
Maar die films komen ook in de bioscopen uit. Daar zullen die glitches toch niet geaccepteerd worden :?
Anoniem: 551631
@SPee10 augustus 2020 18:43
totdat led bioscopen gemeengoed worden, verlies je bereveel detail in bioscopen.

juist in het zwartbereik waar de meeste compressie plaats vind zie je niks terug van het detail omdat een projector simpelweg geen zwart kan maken/weergeven.

de langzaam opkomende laser projectoren doen het al stukken beter dan de oude xenon of andere lampen projectoren.

Maar zolang niet elke pixeltje een eigen lichtbron heeft in een projector zal het nooit zo zwart worden als een led scherm oled tv of beeldbuis
veel mensen accepteren de glitches van streaming allang
Da's in mijn omgeving/ervaring meer een geval van "wat je niet kent/nooit hebt gehad, kan je niet missen".
Exact ja. Sinds al die streamingdiensten besloten om de bandbreedte van hun streams te verlagen, ben ik nog gemotiveerder om weer wat nieuwe uhd-blu-rays aan te schaffen. Nu word je met de neus op de feiten gedrukt: steamingdiensten kunnen naar believen de kwaliteit tunen en laten ondertussen de consument wel gewoon hetzelfde betalen. Zelfs als ze de kwaliteit weer herstellen, kan het vaak bij lange na niet tippen aan bitrate van een 4k-schijfje. Om nog maar te zwijgen over goede lossless DTS/Dolby-soundtrack op de schijfjes.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 10 augustus 2020 18:05]

Om nog maar te zwijgen over goede lossless DTS/Dolby-soundtrack op de schijfjes.
Gezien de meeste geluidsmixen van films bar slecht zijn voor/volgens de audiofiel gaat lossless niet veel toevoegen. Ik moet ook de eerste dubbelblindtest zien die consistent aantoont dat iemand het verschil kan horen.
Zo of niet dan. Als ik op de achterkant al (DTS-HD MA) lees, dan wordt ik al vrolijk :*) DTS: X en Atmos is ook wel echt super hoor. Ben persoonlijk wel meer een DTS fan :)

Ik heb laatst nog op Prime IT gekeken en toen op schijf. Wat een verschil _/-\o_
Weet iemand wanneer die streamingdiensten die schandalige onzinnige verlaging van bandbreedte weer gaan aanpassen (lees verhogen)?
Precies, en ik koop ze, en rip ze dan in hoge kwaliteit voor op mijn Plex server. Zo kan ik alsnog op hoge kwaliteit 4K streamen.
Ik koop ook geregeld uhd schijfjes en heb veel van marvel wat in handen is van Disney, dus baal hier wel van als toekomstige marvel films niet meer op uhd discs uitgebracht worden. Daarnaast is het ruk van disney dat ze nooit echt de keuze hebben gemaakt voor dolby vision ipv hdr10 :(
Marvel zou wel op UHD uitgegeven blijven worden als ik het goed begrijp.
(evenals Pixar, Star Wars en James Cameron-geregisseerde films)
Maar ook in Nederland? Star wars wordt sowieso niet op uhd in NL uitgegeven. Slechts alleen bluray.
Dat zou mooi zijn...dan alleen nog dolby vision erbij en owja overal NL ondertiteling op de 4k discs zou ook mooi zijn (niet voor mezelf maar wel voor mensen die meekijken). Zo is avengers infinity war niet nl ondertiteld maar endgame weer wel. En nog gekker op disney+ is wel van alles nl ondertiteld en veelal dolby vision.
Helemaal waar. Ben benieuwd of dit er weer voor zorgt dat mensen meer illegaal gaan downloaden. Al is het de vraag waar de content dan vandaan kan komen, wat je hebt niet meer de mogelijkheid om uhd schijven te rippen.

Ik heb in het begin disney+ geprobeerd, had toen the force awakens geprobeerd in 4k en die vergeleken met mijn normale bluray die ik heb. Dat was al een wereld van verschil, op disney+ was het geluid dof en van lage kwaliteit. Beeld was ook slechter. Dus een 1080p bluray met DTS-HD is nog steeds beter dan 4k streamen met dolby digital plus. Het is totaal niet te vergelijken. Erg jammer. Daarom koop ik ook mijn favoriete films gewoon op uhd, terwijl ze ook gewoon op netflix staan.

Ik snap het ook niet, Nederland heeft een enorm hoge bandbreedte. De huishoudens kunnen het gewoon aan, alleen het aanbod is er gewoon niet. En dan heb ik het al helemaal niet over videoland, die 1080i met stereo geluid aanbiedt. En aspect ratio klopt meestal niet, ze zetten 21:9 klakkeloos om naar 16:9. Waardoor je dus een deel van je beeld mist...
Streams kun je ook gewoon rippen, met het goeie spul. Mensen die geen geld over hebben voor het origineel geven ook niet megaveel om dat beetje kwaliteit die ze dan inleveren ten opzichte van bluray...

Ik moet zelf ook zeggen dat ik de gemiddelde Netflix stream goed genoeg vind. In een normale huiskamer, zonder verduistering? Prima.
Maar een stream is geen bluray kwaliteit. Daar heb ik het meer over. Die zijn dan ook niet meer online trophies vinden.
Nee, maar wat ik bedoel is dus dat mensen die het materiaal sowieso gewoon downloaden daar niet zo veel om geven. Het is wel zo dat downloaders het dan moeten stellen met slechts streaming kwaliteit, maar het was toch al niet het volk dat een beetje extra uit zou geven voor meer...
Nou eerlijk gezegd is dat zeker niet zo. Er zijn genoeg downloaders die het geld wel willen uitgeven, maar het aanbod is er gewoon niet. Ik heb genoeg series/films die alleen op dvd te koop zijn in NL en om dit in 1080p of hoger te zien dan moet ik het wel downloaden. Dat geldt ook voor vele 4k films, het aanbod 4k op uhd in NL is bedroevend. Om dan wel die kwaliteit te krijgen ben je dus verplicht om te downloaden, want streamen is in die kwaliteit ook geen optie. Dus dat is zeker niet waar wat je zegt. Je kan het dan wel importeren, maar dan zitten er weer geen Nl ondertiteling bij, terwijl deze met downloaden gaan beschikbaar zijn.

Downloaden is vaak het gevolg van een te slecht aanbod, zodra je alles aanbied en voldoet aan de wensen. Dan zullen mensen bereid zijn om ervoor te betalen.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 11 augustus 2020 08:48]

Ik denk dat Disney erg moeite heeft om zijn films in 4K te produceren of remasteren en dat wij over een aantal jaar wel gewoon weer uhd blurays gaan zien van hun.

Edit: vandaar ook dat Pixar gewoon wel verder word uitgebracht, dat is makkelijk te doen, je rendert gewoon alles in 4K.

Tot die tijd is de AI voor het bewerken / opschonen van videomateriaal een makkie voor een bedrijf als Disney. En ze zullen vast inzien dat fysieke media een aanvulling zijn aan hun bestaande winsten.

[Reactie gewijzigd door gelmir op 10 augustus 2020 19:15]

Alle nieuwe films worden volgens mij digitaal opgenomen met RED of ArriFlex camera's (iod, ik ken ze niet precies) in 8K tegenwoordig ook al. (tenzij een regisseur bewust kiest om nog op film te schieten)

Dus produceren van UHD schijfjes van nieuwe films is geen probleem. Als ik het goed begrijp blijven nieuwe films ook op UHD uitgebracht worden. Het gaat hier om de back catalog aan oudere films waarvan er volgens mij nog velen niet in 4K (of zelfs 2K) zijn ingescand om te remasteren tbv UHD.

True Lies en The Abyss zijn al ingescand en Cameron was eind vorig jaar al bezig met de color correctie voor deze films, dus het werk voor deze (en Aliens - niet Alien van Ridley Scott - deze is al langer uit op UHD) is reeds gedaan.
Dan is het voor Disney makkelijk om, omwille van de Avatar-vervolgen (die volgens mij eigendom zijn van James Cameron, Disney distribueert deze alleen) deze regisseur te vriend te houden door zijn wens om zijn oudere films wel alsnog op UHD uit te brengen best te verklaren: Dat is beschermen van de toekomstige inkomstenbron die deze vier(!) vervolgen van Avatar te naar verwachting gaat zijn.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 10 augustus 2020 19:38]

Helemaal me eens. En dit is natuurlijk ook goede PR voor Disney want dan gaan klanten gewoon de reguliere Bluray kopen of Disney maakt een anniversary editie op Bluray of iets dergelijks en vervolgens een paar jaar later komen dan de nieuwe UHD versies uit. Dubbel gecashed.
Juist.

Dit deden ze al in het DVD tijdperk: Na eerst een 'kale' DVD te hebben uitgebracht volgende later de special editions, diamond editions, 2 disk special edition (Regio 1) kwamen enkel maar een bepaalde tijd beschikbaar, daarna gingen ze terug in de kluis. Om 3 jaar later als een andere/nieuwere/geupdate versie (40Th anniversary, 50th anniversary etc) weer uit te brengen.

Double dipping (of triple dipping) gebeurde toen vaak en niet alleen bij Disney.
Niet helemaal, zelfs the avengers is helemaal niet in 4k geschoten. Bekijk dit maar eens: https://youtu.be/YSZ-yFTSmfY

Dit is dan ook waarschijnlijk de reden dat ze het niet meer in 4k uitbrengen. Omdat diegene die schijfjes kopen zich goed laten informeren. Daarom loopt de omzet van Disney schijfjes terug t.o.v. Sony/Colombia etc.
Helemaal correct, ik meende eerlijk gezegd dat inmiddels ook de DI wel in 4K zou zjin, maar je hebt gelijk: Dit gebeurt blijkbaar nog steeds niet (nauwelijks)

Goeie bron, ik kende dit filmpje nog niet. Bedankt voor de aanvulling!
100% mee eens, en en platform dat ook blijft en de content dus van jou is.
Voor mij zijn de grote problemen van een streamingsdienst de kwaliteit en dat ze content gewoon kunnen weghalen of wijzigen als ze willen.

Film X van 10 jaar geleden, die acteur heeft ondertussen slechte reputatie of de film past niet meer in de huidige tijdsfeer, we halen hem offline.
Juist, en zeker dat laatste is het grootste probleem.
Precies dit ja. Disney heeft zijn grillen al meerdere keren bewezen en verwijderd gewoon delen van content en doet alsof het nooit bestaan heeft.
Ik ben erg blij met deze reacties. Ik voel me vaak een roepende in de woestijn als ik roep dat UHD Blu-ray superieur t.o.v. streaming diensten. Video moet zoveel mogelijk de hoogste kwaliteit hebben, en dat heb ik het over BT.2020, HDR+ of DV en een veelvoud aan audio codecs.
UHD Blu-ray superieur t.o.v. streaming diensten.
Dat zijn ze niet voor iedereen. Ik vind het helemaal niks, je hebt er een speciale speler voor nodig, je ze nemen relatief veel ruimte in en je kunt ze niet zomaar overal bekijken.
Video moet zoveel mogelijk de hoogste kwaliteit hebben, en dat heb ik het over BT.2020, HDR+ of DV en een veelvoud aan audio codecs
Ik heb liever gewoon een goede film, de visuele kwaliteit is bijzaak.
Samengevat, er zijn verschillende mensen met verschillende voorkeuren. Veel mensen hebben voorkeur voor fysieke media, dus is het fijn als dat ook gesupport wordt. Dat heeft 0 gevolgen voor jouw streamervaring.
klopt, ik heb een NAS waar ik mijn eigen rips op zet, zodat ik het gemak van streaming heb met de kwaliteit en opties van een UHD schijfje (bij disneyfilm o.a. nederland gesproken, en bij alles wat ik op engels kijk een kloppend ondertitelingsspoor)

Maar sommige films tikken de 140mbs aan (zelfs met de h265 coding)...
Daar heb ik thuis toch een behoorlijke internetpijp voor nodig, los dat zoiets niet te betalen is voor steamingdiensten qua upload.

Ik zou best een premiumprijs overhebben voor een streamingservice met hoge bitrate en die alle contact heeft (om realistisch te zijn moet er rekening gehouden worden met minimaal €50 a €60 per maand, als deze echt een hoge stream kwaliteit bied met de licentie voor nagenoeg elke film/serie)
Alleen veel UHD schijfjes zijn helemaal geen true 4K. Kijk dit maar eens: https://youtu.be/YSZ-yFTSmfY

Veel films worden niet met 4k camera's geschoten maar later simpel geupscaled. Daarnaast is het renderen van special effects in 4K nog erg lastig. Omdat dit enorm veel rekenkracht vereist. Vaak worden special effects dus in 2K geschoten en vervolgens naar 4K geupscaled.

Dus ook met schijfjes heb je geen zekerheid. Ben het wel met je eens dat een standaard bluray 1080P met DTS-HD nog steeds beter beeld en geluid geeft dan een 4K netflix/Disney+ stream.
Netflix accepteerd alleen nog maar materiaal dat in 4k wordt geleverd. VFX renderen in 4k gebeurt vrijwel niet. Er vind dan een upscale plaats tussen 3d en 2d voordat het materiaal naar Netflix wordt verstuurd. Films die in 4k op Disney+ staan, zijn in 2k aan Disney geleverd. Disney+ heeft er zelf een 4k versie (door middel van upscaling) van gemaakt.
Ik weiger ook om andere redenen streaming diensten:

1. Streaming diensten hebben een aanbod van niks, ik vind er zelden iets dat ik zoek.

2. Ik wil mijn films in eigen beheer hebben.
Niemand betwist dat dat superieur, maar vrijwel iedereen betwist hoe belangrijk het is.

Het is niet belangrijk. Het boeit bijna niemand omdat streaming kwaliteit gewoon prima tot goed is, en mensen kijken naar content om het verhaal, niet om pixels of kleurdiepte te controleren alsof het pinda's zijn.
Ik denk dat dit behoorlijk wat piraterij in de hand zal werken. Streaming bedient een bepaald segment wat voorheen naar piraterij greep, maar dat betekend niet dat iedereen of zelfs het grootste deel van de klanten in dat segment zit. Er is nog steeds een significant segment wat primair fysieke media koopt, dat niet bedienen zorgt er voor dat ze naar andere middelen grijpen, in dit geval piraterij.
Ik denk dat dit behoorlijk wat piraterij in de hand zal werken.
Want in die scene vind je dan wel UHD Blu-Ray kwaliteit?

Als die content niet wordt verkocht/aangeboden via legale wegen, zul je het dus ook niet tegenkomen in de piraterij. Hooguit misschien de kwaliteit die straks alleen nog beschikbaar is offline als ook wel online en die content werd al veelvuldig aangeboden via de illegale wegen.
"Want in die scene vind je dan wel UHD Blu-Ray kwaliteit?"

Helaas: Ja, 70-80GB UHD ISO rips zijn volop te vinden
"Want in die scene vind je dan wel UHD Blu-Ray kwaliteit?"

Helaas: Ja, 70-80GB UHD ISO rips zijn volop te vinden
Lees mijn bericht nog eens en daarna je eigen reactie....

Een RIP maak je van een DVD, Blu-Ray. Hoe ga jij iets rippen als de bron niet meer beschikbaar komt?

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 10 augustus 2020 20:18]

Hoe ga jij iets rippen als de bron niet meer beschikbaar komt?
Opdezelfde manier hoe je vroeger TS kreeg, iemand die toegang heeft tot een UHD bron of hoger, zoals bv. het beeldmateriaal in een bioscoop. Of flink opgepoetste 4k streaming...
Zulke grote files dat gaat toch niemand meer downloaden, dat duurt al gauw 3-4 uur (50mbit verbinding ziggo) en dan heb je via streaming diensten die film allang gezien. Dat (PS4 gekochte) games al zo groot zijn is nog tot daar aan toe, maar films?!? Nee die stream ik wel.
Het ging om de beeld en geluidskwaliteit, niet hoe lang je iets aan het downloaden bent.

Maar jouw punt is exact waarom 90 procent (wellicht nog meer) genoegen neemt met streamen: De kwaliteit is goed genoeg om niet meer te gaan lopen klungelen (zei het met downloaden, zei het met schijfjes uit een doosje, in een speler, 10 minuten warnings en andere onzin kijken, film kijken, film weer uit speler, en in doosje opbergen enz enz)
Maar wat dan, gaan ze films dan ook in lagere kwaliteit opnemen? Want als er geen hoge kwaliteit meer gedistribueerd wordt hoef je aan de voorkant ook geen kosten te maken.

Klinkt als een devolutie en kan mij daarom niet voorstellen dat er geen alternatief komt. Ik ben bang dat de test van Disney met 30 dollar boven de abbo kosten hier te maken mee hebben.
Mar piraterij verhelp het kwaliteitsprobleem niet. Vele mensen kopen vanwege de hogere kwaliteit ten opzichte van streaming.
Ik heb al geruchten gezien dat ze ook de Disney movie club in de USA zouden gaan uitfaseren. (Deze dienst is enkel in de USA beschikbaar meen ik, zo kan je vrij "goedkoop" aan officiële titels komen op fysieke media.)
Ik had de hoop dat ze deze ook in Europa zouden gaan uitbrengen.
Maar die hoop mag ik nu dan opbergen.
DMC is ook in Canada, maar het is niet waard als je klaar bent met afbetalen, vaak is Amazon dan goedkoper.
Heel vreemd dat mensen het geld er niet meer voor over hebben en genoegen nemen met een iets mindere kwaliteit voor een betere prijs. Heel erg vreemd...
Net zoals het vreemd zou zijn wanneer Disney zou besluiten de prijzen te verhogen naar rato, dus de kosten meer zou spreiden over minder exemplaren waardoor de aanschafkosten stukken hoger liggen.

Dan heeft men weer te klagen over een Blu-Ray schijfje die minstens dubbel zo duur wordt en is het ook weer niet goed ;-)
Nouja, moet eerlijk zeggen dat de prijzen van UHD's wel achterlijk zijn. Zelf heb ik een GIGANTISCHE dvd en bluray collectie, maar ook bv 3d blurays koop ik maar weinig omdat 25 euro mij toch echt veel te gortig is. En UHD is vaak ook veel duurder (maargoed UHD koop ik niet vanwege de prijs, maar ook omdat ik geen UHD speler/projector heb).
Ben zelf nog iemand met een redelijke UHD collectie die ik zoveel mogelijk probeer uit te breiden. Beeld maar vooral geluid is gewoon veel beter ten opzichte van streaming. Verder zijn er weinig of geen diensten waarbij je gelijkwaardige versies kan kopen en downloaden.

Hopelijk geeft Disney hun films op uhd in licentie uit zodat een andere partij het beter kan doen. Zelf hebben ze weinig moeite gedaan met lokalisatie tot zo'n anderhalf jaar geleden. Niet eens Nl subs op de Duitse versies terwijl vele Marvel films niets eens hier beschikbaar waren op dat formaat. Ook zijn ze pas sinds kort goede HDR gaan toepassen op geluid en betere soundmixing.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 10 augustus 2020 18:01]

Belachelijk dit... Ja je kunt "UHD" streamen maar de bitrate van die streams is over het algemeen dermate laag dat je nauwelijks verschil ziet met 1080p. Jammer dat Disney zo'n groot deel van de filmindustrie in handen heeft.
UHD is het tot nu toe niet. Ik hoop dat de PS5 en XBox series deze markt een boost geven. Alles is steeds meer digitaal wat erg jammer is. Het sparen van films en games is namelijk voor velen een leuke hobby. Ook als kado is het leuk om te geven en of krijgen.

[Reactie gewijzigd door continue12345 op 10 augustus 2020 20:03]

Ik denk dat de Xbox one juist deze markt al een boost heeft gegeven. Als Microsoft de S geen HDR had gegeven was de UHD markt lang niet zo groot geweest als die nu is. Losse UHD spelers zijn veel te duur.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee