Guerrilla onderzoekt problemen die pc-spelers met Horizon Zero Dawn ervaren

Ontwikkelaar Guerrilla Games heeft de klachten die een deel van de spelers van Horizon Zero Dawn op de pc uitten op de radar en onderzoekt de crashes en andere problemen die spelers ervaren.

Guerrilla meldt op Steam de meldingen 'met de hoogste prioriteit' te onderzoeken. De studio schrijft dat de klachten over crashes en bugs het team al helpen bij het aanpakken van problemen en adviseert spelers klachten te blijven doorgeven via Reddit, Steam en Guerrilla's eigen site.

Horizon Zero Dawn verscheen 7 augustus voor de pc op Steam en in de Epic Games Store. Afgelopen weekend verschenen een reeks klachten van spelers die problemen ervaren bij het draaien van de pc-port. Op Reddit somt een gebruiker op dat het spel onder andere op willekeurige momenten crasht, stottert, niet kan herstarten en in slechte kwaliteit wordt weergegeven.

Als tijdelijke work-around zou het uitschakelen van overlays en het vergroten van de Windows-pagefile naar 16GB of meer soelaas bieden. Andere spelers geven aan dat het spel bij hen zonder problemen draait. Niet bekend is hoe omvangrijk de problemen zijn. Vorig jaar zag Rockstar zich genoodzaakt spelers met problemen bij de pc-port van Red Dead Redemption compensatie te bieden vanwege opstartproblemen en crashes. Rockstar bracht toen meerdere updates uit.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-08-2020 • 07:44

202 Linkedin

Reacties (202)

202
180
57
4
1
106
Wijzig sortering
Het blijft toch een probleem met games die in eerste instantie niet voor het pc platform gemaakt worden. Aan de ene kant ook logisch met zoveel verschillende systemen en hardware.

Met die ervaring laat ik die games toch even links liggen om de eerste problemen te ontlopen. Doet toch een beetje afbreuk aan de speelervaring.
Het is gewoon een X86 CPU met een ATI chip. Niet onoverkomelijk.
Het is gewoon een X86 CPU met een ATI chip. Niet onoverkomelijk.
De stotter met HZD is deels te wijten aan een sterke afhankelijkheid van de beschikbare PCIE bandbreedte. Als deze (te) laag is, keldert de 0.1 percentile framerate in performance tests merkbaar en dat is de stotter.

Dat dit überhaupt een probleem is wil zeggen dat HZD veel te sterk leunt op transfers tussen main system RAM en GPU VRAM, iets wat zeer karakteristiek juist op de PS4 geen probleem is. Dit omdat de PS4 met een unified memory architecture werkt, waar hetzelfde geheugen als main RAM en VRAM dienst kan doen en er, zeker in vergelijking met PCIE bus-transfers, tegen een (bijna)-nul kost factor tussen gewisseld kan worden.

In die zin is dit niet een overkomelijk probleem. Het vereist dat er daadwerkelijk grote aanpassingen aan de engine en wellicht de game zelf gedaan worden om het bus-transfer gebruik terug te dringen.


Een ander probleem is dat de performance van HZD finaal inzakt zodra je minder dan 8 hardware threads beschikbaar hebt. Op dat moment maakt het ook niet meer uit of individuele cores 3 GHz of 5GHz zijn; te weinig hardware threads beschikkbaar en het hele boeltje klapt als een plumppudding in elkaar.

Geen verrassing daar; een PS4 heeft 8 hardware threads (waarvan 7 beschikbaar en 1 gereserveerd voor de hypervisor, als ik me goed herinner) en daar zal HZD vanuit de PS4 dus ook qua performance profiel compleet op ingeregeld zijn. Van voor tot achter, om elk beetje performance uit de PS4 versie geperst te krijgen.

Dezelfde reden zal trouwens ook ten grondslag liggen aan het eerdergenoemde RAM/VRAM swapping wat zich op een normale PC architectuur vertaalt naar PCIE bus-tranfer. Naar alle waarschijnlijkheid interweaved HZD een boel GPU en CPU taken, elk op de plek uitvoerend waar deze het beste past, omdat de transfer-tijden toch nagenoeg niet-bestaand zijn.


Dit hele zaakje stinkt. Niet naar een cash-grab, maar naar een incompetente en luie port, waar het minimale aan de engine aan is gepast om deze op een Windows PC te kunnen laten draaien zonder verder te kijken naar onderliggende performance-problemen die voortkomen uit architectuur-verschillen of het schalen van verschillende hardware-profielen. Dat ligt in lijn met berichten dat Guerilla de port niet zelf geschreven zou hebben, maar zou hebben uitbesteedt aan een derde partij.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 10 augustus 2020 20:56]

Dat Guerilla de poort heeft uitbesteed is geen excuus. Het is nog altijd hun product en ze hebben gewoon geen fatsoenlijke QA uitgevoerd. Dat opties zoals DLSS ontbreken geeft ook wel aan dat ze het absoluut niet meer moeite wouden doen dan strik noodzakelijk.

Death stranding, dat op dezelfde engine draait, draait als een tierelier op zo'n beetje alle semi fatsoenlijke hardware dus dat geeft aan dat het prima kan. Moet alleen een beetje moeite in worden gestoken...

Ik keek erg uit naar deze game maar tot de bugs zijn opgelost of de prijs veel lager is, zal ik deze game niet kopen.
En wie zegt dat ze geen fatsoenlijke QA hebben uitgevoerd? Wat als nou op al hun testmachines alles wel gewoon goed draaide zonder problemen?

En het kan natuurlijk dus ook goed zijn dat Death Stranding niet zo demanding is in vergelijking met deze game. Naast dat als je rondkijkt ook DS niet vlekkeloos draait op alle PC's.. EN misschien ook nog minder mensen het spel meteen kochten..
Dat Guerilla de poort heeft uitbesteed is geen excuus.
Ik schrijf ook niet dat het een excuus is, heh? Ik schrijf dat de observatie dat het een straight port zonder architectuur-specifieke adaptaties betreft, in lijn ligt met berichten dat de ontwikkeling van de port uitbesteed zou zijn.
De PS4 met een unified memory architecture werkt, waar hetzelfde geheugen als main RAM en VRAM dienst kan doen en er, zeker in vergelijking met PCIE bus-transfers, tegen een (bijna)-nul kost factor tussen gewisseld kan worden.
Kleine aanvulling: dit wordt in PC termen ook wel 'shared memory' genoemd. Veel 'interne' GPU's maken hier gebruik van, zoals die van Intel. Uiteraard hebben dat soort GPU's niet de ruwe rekenkracht voor wat HZD nodig heeft om soepel te draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 augustus 2020 09:29]

Kleine aanvulling: dit wordt in PC termen ook wel 'shared memory' genoemd.
Fout.

In een klassieke shared video memory oplossing wordt een block systeemgeheugen eenmalig vastgezet om als "videogeheugen" te dienen en kan dit niet meer als normaal systeemgeheugen benaderd worden. Om in zo'n oplossing data naar het "videogeheugen" te krijgen moet er een RAM-to-RAM copy plaatsvinden waar nog steeds kosten aan verbonden zitten.

De PS4 maakt gebruik van AMD's Heterogeneous Unified Memory Access (HUMA). Met HUMA kunnen blokken geheugen dynamisch van rol wisselen zonder dat er gekopieerd hoeft te worden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 10 augustus 2020 20:54]

Ik ben geen specialist maar dat klinkt bijzonder interresant, als AMD dat draaiend kan krijgen op pc's hebben ze goud in handen. (Misg verklaart dit wel de focus op Pcie 4 en dat hun (a)pu's zo afhankelijk v snel geheugen zijn).
Death Stranding is het ook gelukt met dezelfde engine, dus je zou zeggen dat het wel mogelijk is.
Death Stranding is het ook gelukt met dezelfde engine, dus je zou zeggen dat het wel mogelijk is.
Death Stranding zat wellicht al anders in elkaar.
Dwz: minder leunend op extreem op PS4 toegespitste optimalisaties.
Even mijn psychic debugging hat opzettend: dat lijkt me vreemd. Dit soort dingen komen voort uit een architectuur en een overkoepelend ontwerp die je niet even per spel verandert lijkt me.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat DS minder werk per frame doet waardoor je het minder merkt.

Edit: het blijft natuurlijk gissen, voor hetzelfde geld is het beide.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 10 augustus 2020 10:03]

Maar die game was PC bound vanaf development start.
Ze hadden misschien beter de port naar PC door Nixxes moeten laten bouwen. Shadow of the Tomb Raider is echt super soepel. Nixxes heeft dan ook een goede naam opgebouwd met de Tomb Raider series.
Zo soepel, net of dat het nixxes.
well played sir , well played
Ook die had de eerste dagen van release zo zijn problemen bij genoeg spelers..
Ik kan me voorstellen dat ondanks dat ze ps4 game bouwen, ze ook een interne Windows build hebben. Want de tools waarmee ze de game maken zal ook wel Windows zijn.
Ik heb een 4 core processor en de game draait bij mij redelijk goed. af en toe een fps drop en wellicht valt dit nog te fixen dmv updates. zowel cpu als gpu zitten niet op 100% te draaien. Ik ben er in ieder geval blij mee want dit spel stond al lang op me lijst :)

ik ervaar gelukkig geen crashes of andere grote deal breakers
4 core processoren hebben ook al vaak 8 threads. ;)
Er is alleen een verschil tussen 8 threads of 8 hardware threads. Hyperthreading geef je nog steeds 4 hardware threads en geen 8. Alleen een CPU die daadwerkelijk 8 core's heeft, die heeft 8 hardware threads.
Er is alleen een verschil tussen 8 threads of 8 hardware threads. Hyperthreading geef je nog steeds 4 hardware threads en geen 8. Alleen een CPU die daadwerkelijk 8 core's heeft, die heeft 8 hardware threads.
In het geval van HZD werkt hyperthreading nog 'goed genoeg.'
Lees anders even Durante's volle analyse, zoals deze door IGN gepubliceerd is:

https://nordic.ign.com/fe...ero-dawn-pc-port-analysis
klopt die van mij echter niet. i5 4690k
Heh dan zal ik wel goed zitten met 16 cores, zal hem eens proberen :)
en wat is de rest van de HW? hoeveel GB mem? welke GPU? draait het op een SSD? en ga zo maar door.
draait op een hdd, 16gb ram, rtx 2070s op 1440p max settings
Dus dan kunnen we in de toekomst van de PS5 en de Xbox Series X nog maar problemen verwachten als ze games gaan poorten of zitten die dichter tegen een PC?
Ports zullen tegen dezelfde uitdagingen aan blijven lopen lijkt mij. Ook bij de volgende generatie consoles werkt men weer met gedeeld geheugen en specifieke verbeteringen/optimalisaties en platform-specifieke inrichting (denk bv bij de Xbox Series X aan de twee RAM-pools met verschillende snelheden). Ook kan men veel meer gebruik maken van GPU compute omdat het fixed hardware is, hze ben ze beiden erg snelle IO dankzij de SSD (de PS5 is zelfs extreem snel) en AMD heeft een eigen ray tracing-oplossing, dus mogelijk wordt het zelfs lastiger om het op een "gemiddelde pc" goed aan de praat te krijgen.
Dat is gewoon het probleem van de PC, teveel configuraties, is eigenlijk geen beginnen meer aan om nog veel te testen, anders dan de min-specs en de highend-specs.. Het is allemaal zoveel makkelijker als je maar 1 of 2 configuraties hebt waar je rekening meer moet houden, dan heeft het ook echt zin om te optimaliseren.
Dit leest alsof ik heel blij moet zijn dat ik echt *klopt af* 0,0 problemen heb (sinds ik m'n drivers heb bijgewerkt naar de laatste versie).
Volgens mij is dit alleen een theorie, maar lijkt niet te kloppen als je Death Stranding wat dezelfde engine gebruikt er naast legt welke wel heel goed draait. Is er iets van onderbouwing waar dit uit zou blijken dat er constant ram en vram swapping wordt gedaan?
Volgens mij is dit alleen een theorie, maar lijkt niet te kloppen als je Death Stranding wat dezelfde engine gebruikt er naast legt welke wel heel goed draait. Is er iets van onderbouwing waar dit uit zou blijken dat er constant ram en vram swapping wordt gedaan?
Hard maken kun je het niet.

Maar Death Stranding als tegenbewijs is even zo goed niet hard te maken.

De engine van HZD zelf en hoe de game in elkaar steekt kan ondanks een gedeelde familiale relatie met Death Stranding's engine nog steeds grondig afwijken. Hou er bijv. rekening mee dat Death Stranding draait op een latere revisie van de engine, die ook nog eens verder gecustomized is door de ontwikkelaar.
Voor zover ik weet is de engine niet gecustomized door Kojima games zelf, maar functies zijn geimplementeerd naar wens van Kojima. Een Guerilia devver hier op Tweakers die hier meer info over kan geven?

Maar het lijkt mij al niet aannemelijk omdat een moderne GPU alleen al 8gb aan ram heeft voor de gehele grafische kant van de game waarbij de PS4 dit met van alles moet delen.

Vind het vooral jammer dat Horizon Zero Dawn weer zaken mist zoals DLSS wat Death Stranding op PC nou zo goed maakte.
Vergelijk dit met een andere decima engine game: death stranding van Kojima.
Een hele strakke port. Perfecte performance en stabiliteit en daarnaast heeft hij alle cutscenes ook helemaal geperfectioneerd voor ultrawides. Als je dus een andere aspectrayio selecteerd zijn alle cutscenes helemaal opnieuw geframed om optimaal gebruik te maken van die aspect ratio.
Er zijn nog studios die weten hoe het wel moet.
Ik was even vergeten dat beiden idd op dezelfde engine draaien. Dan is het mij helemaal een raadsel hoe ze het bij Death Stranding wel voor elkaar krijgen en hier niet. Ik zou denken dat een port toch gestart wordt met de engine aanpassen/uitbreiden/ombouwen. Maar blijkbaar is dat dan iets dat je als developer zelf moet doen en dat niet de engine club voor je doet.

Beetje spijtig want de PS4 versie vind ik echt prachtig en draait goed. Op deze manier winnen ze niet echt de PC only gamers voor zich natuurlijk.
Mogelijk dat DS gewoon minder demanding is, en als je dus zo rondkijkt op het internet dan zie je ook dat de PC release van DS niet zo vlekkeloos was als dat jij doet voorkomen.
Verschil is mogelijk ook dat bij DS al vanaf dag 1 de PC een doel was, en daarmee dus ook de hele game in de loop van development zelf veel op de PC getest is geweest.
Er zijn nog studios die weten hoe het wel moet.
En laat nou toch een hoop dezelfde mensen aan DS hebben gewerkt die ook aan HZD hebben gewerkt..
Ik heb DS ook niet bij release gekocht dus dat heeft mijn beeld mischien vertelend. Moet wel zeggen dat DS op dit moment een van de beste pc ports is die ik ooit heb gespeeld. Alles werkt vlekkeloos en zonder rare issues en zoals het op pc zou moeten. Dus alt tabben en terwijl het spel draait je windows audio of display settings aanpassen werkt allemaal zonder problemen. Voelt alsof ze er echt hun best voor hebben gedaan en door iemand die weet wat er op pc allemaal moet kunnen.

Toevoeging:
Horizon zal misschien net wat meer geoptimized zijn voor de iets proprietary hardware combi. Daarnaast zou het ook kunnen dat het op een iets oudere versie van Decima is gemaakt doe nog wat dingen anders deed.

[Reactie gewijzigd door Luuk.vanRiel op 11 augustus 2020 08:04]

Juist, ja, DS was vanaf dag 1 de bedoeling om deze ook op de PC uit te brengen, HZD was nooit de bedoeling (uiteindelijk fijn dat ze het doen).
Het belangrijkste nu is dat ze de problemen die mensen ondervinden (en daadwerkelijk aan de game zelf liggen) zo snel mogelijk op kunnen lossen. Belangrijk daarbij is om de mensen in iedergeval goed op de hoogte te houden van de voortgang hiermee en niet wachten op 1 grote update, maar wat meer kleinere updates uit te brengen zodat meer mensen sneller geholpen worden.
Inderdaad. Guerilla is een sympathieke studio zover ik weet dus ik vermoed dat ze hard aan het werk zijn.
Ik moest gelijk aan deze talk denken https://www.youtube.com/watch?v=ToCozpl1sYY. Daar wordt gesproken over het gebruik van de GPU voor randomized foliage placement. De GPU doet de placement en stuurt het resultaat terug naar de CPU voor verder processing (Iets in die strekking). Ik moest iig heel erg aan die talk denken toen ik hoorde over deze problemen.
Het blijft toch een probleem met games die in eerste instantie niet voor het pc platform gemaakt worden.
Dit is echt niet alleen bij PC ports van console games, dit soort gelazer hebben veel games van grote uitgevers die deadlines willen halen. Klaar en veel te strakke deadlines gaat nu eenmaal niet samen...
Ja heb wat crashes gehad, maar grootste gedeelte loopt hij goed, hier en daar wat grafische glitches.

Met de opmerking dat ik met een oudere driver dan aanbevolen draai i.v.m. FreeSync. (GTX1070).

Maar slechte poort? Nee, de controls zijn goed omgezet voor gebruik voor de pc. (Hoi GTA5).

Ach en ik zie het maar zo; ik heb weer geinvesteerd in de Nederlandse (!) gameindustrie. :)

[Reactie gewijzigd door Illegal_Alien op 10 augustus 2020 08:52]

Ik zeg niet dat het een slechte port is, ik zeg dat het voor velen buggy as hell is en dat niet uniek is aan (slechte) console ports.
Inderdaad ook ik heb hier 0 problemen gehad tot nu toe, relatief lange laadtijden dat wel (al is het niets vergeleken met GTA5).
Nu moet ik zeggen dat ik met 64GB ram ook gewoon een chromium browser kan draaien met 4 tabbladen open zonder iets te merken :+
Verder heb ik een Ryzen 3600 en een RTX2070.

Ik had het zelf gepreordered, omdat het een geweldig spel is, maar ook om inderdaad de Nederlandse ontwikkelaar en om Sony te stimuleren vaker dit soort exclusives naar PC te brengen.
Op de PS4 (Pro) zijn de laadtijden pas lang. Daar staat de interne HDD aangesloten via de de USB-Bus.

Voor deze game heb ik maar wat ruimte vrij gemaakt op de NVMe SSD en het snelle laden is nu echt een verademing. Bijna zo fijn als het kunnen schieten met de muis ipv een controller.

Verder draait 'ie met high/ultra stabiel rond de 80FPS op 2560x1440 in HDR op een iets gekietelde 8700K plus 1080ti met 11GB . In 20 uur is de game drie keer gecrasht, maar verder geen gekkigheid.

Laten we hopen dat eventuele optimalisatie komt voordat we allemaal de game alweer uit hebben gespeeld :-)
Welke settings gebruik je? Ik draai ook met een 1080Ti OC ( icm 5930K 4,87Ghz ) maar kom niet verder dan 1080p met high settings.
Zie hieronder :-)

Settings1
Settings2

Dit draait rond de 80FPS, met uitzondering van sommige nachtscenes met maanlicht dat over het gras reflecteert, dan duikt 'ie plots naar 45 fps.

[Reactie gewijzigd door 360Degreez op 10 augustus 2020 15:59]

Oh...ok, ja dat laatste had ik dus ook, en op meer plekken. Heb hem daarom terug moeten schroeven. Liever soepel 1080p dan framedrops.. Speel hem op mijn 60Hz 4K tv dus vandaar..die schaalt ook nog een beetje op, dus top..

Bedankt voor je reactie..
4 tabbladen maar?

Op mijn MacBook Pro met 8 GB ram kan ik makkelijker 20+ tabbladen op hebben zonder iets te merken.

Niet dat ik Apple de hemel in wil prijzen ofzo, maar 4 tabbladen is nou niet echt iets om trots op te zijn...
Dat was een steek naar Google Chrome. Met 4 tabbladen open gebruikt het zo 1 GB, In Chromium Edge zijn dezelfde tabbladen maar 1.4MB

(let op het clowntje achter waar ik het zei :) )
Op dit moment is het 3 jaar? geleden dat HZD uit is gekomen. Lijkt me niet dat dit een probleem is omtrent deadlines of gebrek aan tijd.
Erm... De PC port heeft natuurlijk ook een deadline en je heb programmeurs die deze moeten halen...
Op het moment dat je die op 3 jaar na release stelt, dan kan een port niet zo fundamenteel stuk zijn. Dan is werk eraan pas laat begonnen. Aangezien HZD allang niet meer "hot" is, snap ik niet waarom ze er niet een paar maanden bij hebben gepakt om het goed te doen.
Omdat ze dan misschien de nieuwe Horizon game in de weg gaan zitten (of andersom). Het zal me niks verbazen als deze port is gemaakt om nog even wat extra mensen proberen over te halen de PS5 te kopen.
Een kapotte game is voor mij niet de beste reclame voor een PS5. Als eerste kennismaking een rotte port voorgeschoteld krijgen doet niet smaken naar meer.
Ik zie geen TV-reclames, kartonnen cutouts in de winkels en dikke marketingcampagnes meer. Dit spel is qua verkopen/hype al 2 jaar over die piek heen. En dat het niet 3 jaar in development is geweest, dat is er inderdaad aan af te zien.
Ik heb dat ook niet gezien van HZD op PS4 omdat Sony daar geen risico mee wilde nemen. Er zijn wel advertenties op platforms als Youtube geweest voor de PC release en ook op media als Twitter en LinkedIn. Eigenlijk hetzelfde als wat ik normaal gesproken zie bij een release van een game. Ik heb zelf nog nooit TV reclames van een een computer spel gezien terwijl ik toch relatief veel TV kijk vergeleken met leeftijdsgenoten.

En als ik kijk naar de PC release van GTA V of Red Dead Redemption 2, ook daar heb ik vrijwel geen reclames over gezien maar om te zeggen dat die spellen niet meer "hot" zijn daardoor?
Goed, dat jij het niet gezien hebt kan ik niet zoveel aan doen. Ik ben rond de periode van die releases wel bij speelgoedwinkels geweest of er langs gelopen, en dan hingen er posters aan de muur, highlights in het spelletjesrek en kartonnen figuren van bijvoorbeeld HZD en RDR2 (GTA herinner ik me niet) en ook reclames op YouTube gehad met de Nederlandse trailers. Ook waren er online veel discussies, reviews en ander materiaal. Die zie/krijg ik nu niet meer (want het spel is 3 jaar oud)
Nee, probleem zit em gewoon in het aantal verschillende configuraties van de PC, mensen die met half de specs van low en high spelen (bv flut CPU met highend GPU, of andersom). En op den duur als je zelf met testen niets meer tegenkomt, tja, wat moet je dan doen?
Genoeg games die dit probleem niet hebben gehad hoor. Tis maar net hoeveel tijd een developer erin wil steken (hoeveel geld het mag kosten)
Het blijven Nederlanders natuurlijk :+
Nee dus, als ik namelijk zowat bij elk spel dat ik speel wel kijk bij de steam comments dan zijn er altijd wel een paar waarbij het spel niet fatsoenlijk draait. Alleen met een AAA product als deze zal het veel sneller naar boven komen omdat deze op dag 1 van release waarschijnlijk al door 100.000 tot 1miljoen spelers geinstalleerd en gespeeld wordt. PC development is eigenlijk gewoon een nachtmerrie door al die verschillende configuraties van hardware/software, een oudere driver, of juist een beta driver, een antivirus applicatie die roet in het eten gooit (ook al vaak genoeg meegemaakt dus dat een applicatie crashte omdat een antivirusapplicatie iets deed) en zo kun je dus nog wel langer doorgaan met bv applicaties in de achtergrond.
Als je tijdens het zelf testen op bv 100 verschillende configuraties niets meer kunt vinden (en dit gebeurd bij dit soort producties op nog wel heel wat meer systemen), tja, wat moet je dan? doorgaan met hopen dat je iets vind of maar releasen en klaar staan om de problemen die naar boven komen zo snel mogelijk op te lossen (mits je ze natuurlijk kunt reproduceren).
Dit is dus echt niet getest op heel wat meer dan 100 configuraties. Op een uitzondering na draait het gewoon bagger, kan me niet voorstellen dat dit bij een degelijke test niet naar boven was gekomen. Ik denk dat jij je wellicht een beetje vergist in de professionaliteit van gamestudios. Vaak is het net de deadline halen, releasen die handel en lekker laten testen door de massa en dan gaan patchen.
Nouja, als ik hier alleen al kijk zie ik genoeg mensen waarbij het niet 'gewoon bagger' draait.
Maarja, als bij hun bij het testen alles wel goed ging, en misschien hier en daar een microstutter was, tja, waarom zou je dan een release tegenhouden, je kunt ook niet eeuwig bezig blijven en soms dan maar gewoon de knoop door moeten hakken en klaar staan om de problemen die opkomen zo snel mogelijk op te lossen. PC development is gewoon een hell op dat gebied.
En de ene game is niet te vergelijken met de andere.
En toch zijn er zoveel PC releases geweest die prima vanaf dag 1 gewoon goed speelde. Ik ben het echt niet met je eens dat het normaal is dat op PC iets zo bagger draait. Het kan gewoon maar het kost tijd. En tijd is geld. Dus sommige publishers release liever vol bugs. En ja dan krijg je dit.
Nou, ik ken dus echt geen grote productie die op dag 1 niet wel iets van problemen had.
Doom eternal, mad max even 2 voorbeelden. Kan straks wel even mijn Steam library afgaan om je nog meer voorbeelden te geven als je wil. Er zijn echt zat grote producties die niet massaal problemen hadden op de PC bij de release.
Doom eternal, ook problemen bij genoeg mensen op release, Mad Max 2 exact hetzelfde. En je moet niet vergeten dat steeds vaker de media er meteen op springt als er een paar mensen klagen (wil niet zeggen dat het klagen onterecht is).
Er zijn altijd een paar uitzonderingen die klagen, maar in zijn algemeen werkte deze 2 games bij de meeste mensen goed. Ik weet niet of je de steam reviews van horizon zero dawn hebt gezien, maar dat is een grote massale klachtenbak. Dat is echt wel wat anders dan die paar mensen waarbij mad max het niet deed hoor.
Precies mijn reactie. Ik heb het spel al uitgespeeld op de ps4, maar ik had de DLC nog niet gespeeld. Ik kan moeilijk terug in een verhaal of setting komen een paar maanden na de feiten.

Het lijkt er een beetje op dat Sony op deze manier de kosten van een port en verbetering van het spel willen terugwinnen. Op de Playstation zelf zullen ze dit keer niet kunnen genieten van de double-dippers zoals met The Last of Us en TLOU Remastered. Gratis backwards compatibility is nu wel zo'n beetje een must, dankzij Microsoft.

En de PC spelers betalen het gelach en zijn de beta-testers. (Niks om rouwig over te zijn, gegeven dat ze het fatsoenlijk doen natuurlijk.)
Als ze gebruik maken van een engine als unreal maakt dat totaal niet. Die compiled gewoon vanaf zelfde source naar alle platforms en heeft dus geen ports nodig
Terwijl het andersom vaak een stuk beter gaat. Spellen als Tropico en Cities lopen op de ps4 als een zonnetje. Je zou zeggen dat zeker de current gent, veel overlap hebben met PC hardware.
Heeft niets te maken met dat de game in de eerste instantie niet gemaakt was voor het pc platform. Het pc-platform is gewoon te divers om op alle configuraties probleemloos te draaien, we merken het zelfs met simpele zakelijke software die helemaal geen rare zaken als GPU's etc aanspreken.
Ik heb na meerdere uren spelen nergens last van. Geen grafische problemen geen stottering geen crashes. Ryzen 3600, 5700XT en 32GB ram

Wat mij wel op is gevallen is dat een grote groep mensen die klagen oudere 4 core CPUs en/of Nvidia videokaarten gebruiken. Dus hoeveel van de klachten zijn het gevolg van hardware/driver problemen. Neem Battlefield 5. Deze draait ook voor geen meter op oude 4 core CPUs. Tenminste niet als het om vloeiend spelen op hogere settings gaat.

Mensen geven te makkelijk iets de schuld omdat X, Y en Z wel werken en Horizon niet. Er zullen vast wel problemen met de port zijn, maar echt niet alles wat nu aan het spel word toegeschreven.
Oneens, Ik heb constant framerate drops en Crashes. Ik draai de nieuwste windows 10 versie en drivers en dit zijn mijn specs:

R9 3950X
GTX 1070
128gb RAM
en het draait op SSD.

Ik vind de game tot dusver top, maar de optimalisatie is echt bar slecht...
Ik heb op een 3900x met 1080ti dan weer nergens last van. Nog geen enkele crash gehad en framedrops ook niet echt. Heeel soms even een kleine stutter (om de 5 minuten of zo) en dan moet je nog goed opletten ook. Ik heb hem wel op mijn Sata SSD staan en niet op de NVMe, dus ga hem nog moven om te testen of dat uitmaakt. Wel heb ik hem op 1080p draaien omdat 60fps gewoon niet haalbaar is met alles op ultra(nu draait ie nog op ca. 57 naar dat is te doen totdat de 3080ti beschikbaar is :) )

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 10 augustus 2020 16:52]

Tja dat is zo apart he. Maargoed, ik verwacht dat ze redelijk snel met een fix komen, zo ging het ook bij RDR2. Wel jammer, want door dit soort dingen is het eigenlijk beter om gewoon een maandje te wachten. (Voor mij dan)
RDR2 gaf bij mij ook wat problemen. Naast dat ie wat instabiel was, was de performance eerst ook niet wat ik ervan zou verwachten. HZD loopt sowieso 100% stabiel tot nu toe(5 uur) en nadat ik de games van SATA SSD naar de NVMe heb verplaatst heb ik ook de stutters niet meer.

En net even getest: framerate op ultimate quality (dus alles vol inclusief AA) op 4k: rond de 40fps. Dus niet slecht wat mij betreft. Ik haal het met RDR2 bij die instellingen niet, denk ik. In het begin zeker niet.
Maar misschien verwacht je gewoon teveel en heb je de instellingen te hoog staan. Dat jij die configuratie hebt zegt niets over de kwalitiet van de optimalisatie. Voor hetzelfde is het een antivirus in de achtergrond die voor jou roet in het eten gooit.
PC development is gewoon een hell.
Mja maar ik vind het toch wel interessant dat ik zelden last heb van dit soort issues in games. Ik draai RDR2 bijvoorbeeld op ultra. En HZD draait met hoge fps op mijn pc. Het zijn niet zomaar framerate drops, het ene moment zit ik op 70fps en dan ineens op 2, met niks ertussen.

Daarnaast hebben dus extreem veel mensen last van deze crashes. Ik zou dan wel zeggen dat het aan het spel ligt, even los van dat pc development een hell is.
Als er zoveel klachten zijn zitten er vast ook wel een paar tussen van mensen die kapotte hardware of een driver probleem hebben, maar kom op een quadcore cpu en Nvidia gpu is nou niet zo’n unieke combinatie dat ze die wel hadden kunnen overslaan bij het testen.

Dat zijn nl zo’n beetje alle game pc’s die gebouwd zijn voor ryzen uitkwam (ok ok er zullen vast ook wel wat mensen nog een ati gpu hebben).
Ik zie genoeg klachten van mensen met 2070/2080 TI's en de nieuwere Ryzen AMD CPU's. Er zit gewoon geen vaste draad aan. Digital Foundry zelf, had issues met de initiele shader cache build dat tot 2x aan toe vastliep. En die hebben alleen maar bleeding edge hardware. Een punt wat je ook vaak ziet langskomen bij klachten die mensen over de game hebben.

Nier Automata was ook zo`n "geweldige" PC port, waarbij het bij sommige mensen gewoon wel werkte en bij sommige absoluut niet met regelmatige crashes. Nooit gepatched door SE.

Ik wacht zelf nog een paar maanden voor HZD. Ik geloof wel dat ze dit zullen bugfixen na een paar patches.

[Reactie gewijzigd door lithiumangel op 10 augustus 2020 12:53]

Ik heb alleen last van framerate drops en dat mn muis ineens naar 1 kant schiet. Verder niks op aan te merken.
i5 8600
rtx 2060
16gb ram
Ik heb het spel al gespeeld op de PS4, en wou het eigen weer opnieuw spelen op de PC. Maar de Digital Foundry review heeft me weerhouden het te kopen, en af te wachten. Nu stel ik het nog verder uit totdat ik hoor dat het speelbaar is voor de meesten, wat kan resulteren in dat ik het spel niet meer ga kopen omdat ik al iets anders aan het spelen ben. Heel jammer, want het is echt een leuke game.
Ik dacht hetzelfde, maar uiteindelijk toch gedaan.
Alles op high draaiende op mijn laptop en het draaid als een zonnetje.
Wat een heerlijke game blijft het toch!

Snap wel dat ik misschien een van de gelukkige ben een keer.
Zo lang je niet alles op ultra wil spelen, doet hij het best goed. Ik zit op medium met een 5 jaar oude PC (R9 390) en haal 55-60 FPS.
Hangt sterk af van je hardware. Ik heb met mijn 980Ti ook geen grote problemen, maar de performance is niet wat ik ervan zou verwachten.
"maar de performance is niet wat ik ervan zou verwachten"
Dit is het hem, denk ik.
De game loopt goed genoeg op mijn 2080ti op 4k(zonder gsync zou het een drama zijn), maar zo bijzonder ziet de game er niet uit voor hoe hij loopt. Tikt vaak de 60fps aan maar vaak ook in de 40. Is dit speelbaar? Absoluut, maar verwacht gewoon meer. De port is niet "kapot" in mijn optiek, maar vraagt te veel rekenkracht voor wat je krijgt.
Heb zelf (nog) geen crashes meegemaakt in de 8 uur die ik er tot nu toe in heb zitten.
Ik heb mazzel als ik naar de reviews op Steam kijk realizeer ik me.

Wel ervaar ik haperingen/stotteringen op diverse momenten. Voor mij zijn ze acceptabel en is het spel zeer zeker speelbaar.
Zo heb ik de benchmark gedraaid met verschillende settings en heb ik een combinatie gevonden die mij een steady 51-52 fps geeft.
Liever heb ik 60 fps of hoger btw. De game heeft duidelijk patches nodig; dat is een feit.

Ik speel het trouwens op Shadow PC (boost tier) op mijn laptop in 1080p.

[Reactie gewijzigd door Vortigen op 10 augustus 2020 08:16]

Ach, vergeet niet dat mensen die geen problemen ervaren niets zeggen, en mensen die het wel ervaren vaak van de daken roepen, en tegenwoordig meteen door elke media opgepakt wordt.
Zijn er nu echt veel problemen of is dit weer een heel luide 2% van de gebruikers?
De poort heeft los van de crashes ook gewoon problemen met renderen. Frame times zijn wack, opties werken niet, gekke cpu/gpu limits, noem het maar op.
Crashed constant bij mij. Ik heb vrij nieuwe, high end hardware.
Ik zit hier met een :

Ryzen 9 3900X
RTX 2070
32GBVeng
Asro X570 PHANTOM GAMING 4
Windows 10 Pro 64bits

en totaal nog geen probleem gehad.. tot nu toe
Als ik op steam kijk, lijkt het erop dat veel klachten voorkomen bij Pascal GPU's, dat zou kunnen verklaren waarom je met een 2070 geen problemen ervaart. We gaan het zien!
dat zijn dus meer de GTX jes
die heb ik ook nog wel liggen 970 en de 1660Super
maar beide werkloos
nee ben net twee maanden geleden overgestapt naar een RTX 2070
ligt waarschijnlijk aan de DRM

probeer eens de gecrackte versie
zal niet de eerste keer wezen als dat het probleem blijkt te zijn
sommige pc hebben daar gewoon problemen mee
Denk dat laatste.. Maar tuurlijk zullen er wel problemen zijn, en het is dan gewoon te hopen dat die zo snel mogelijk opgelost worden, DAT is het belangrijkste.. Ken zelf geen nieuwe game die de afgelopen jaren op de PC is gereleased waarbij er niet altijd wel een paar personen problemen hadden.
Ik heb ook een aantal issues. Met name in de cutscenes, dan crashed het spel of valt de audio weg. Ook wilde gisteren het spel niet goed opnieuw laden nadat ik dood was. Hopelijk lossen ze alles snel op.
Ik speel al zo’n drie uurtjes met mijn 980TI en heb nog geen problemen gehad. Geluid en weergave zijn goed.
En dit is dus de reden waarom mensen niet moeten preorderen en niet op day-1 moeten kopen, netjes afwachten op meerdere reviews, ben je ook niet zo pissed als het niet werkt zoals je verwacht...

Daarnaast was bv. de Digital Foundry review al uit voor release, jammer genoeg dat het bij velen op zich laat wachten (looks at Tweakers.net)...
Ik wacht nog eventjes tot de grootste (kinder) ziektes eruit zijn. De ene heeft wel problemen met gelijkwaardige hardware en de ander weer niet. Geduld is een schone zaak.
Wat ik me afvraag is waarom is de workaround de page filevergroten.

Dat lijkt er dan op dat je te weinig ram hebt in je pc of dat ze memory leaking issues hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee