Microsoft toont teasers van nieuwe Office 365-interface met vernieuwde taakbalk

Microsoft heeft teasers van de komende Office 365-interface getoond. De teasers tonen een versimpelde interface met gedempte kleuren en een vernieuwde werkbalk. Het nieuwe uiterlijk moet 'binnen een jaar of twee' worden uitgerold voor alle Office 365-versies.

De komende visie voor Office 365 wordt uitgelicht door Jon Friedman van Microsoft. Het bedrijf voert verschillende wijzigingen door aan zijn officesuite. Zo stapt Microsoft af van de traditionele 'ribbon-toolbar' die bovenaan een document werd geplaatst. Dit doet Microsoft naar eigen zeggen omdat dit vooral was geoptimaliseerd voor gebruik op een desktop of laptop, terwijl steeds meer mensen cross-platform op verschillende apparaten werken.

Het nieuwe ontwerp heeft onder andere een vernieuwde werkbalk, die losgekoppeld kan worden van de traditionele 'ribbon-toolbar' bovenaan een document. De werkbalk is in de nieuwe interface zichtbaar rondom een 'actie' en toont contextuele informatie. Zo is de toolbar bijvoorbeeld zichtbaar als een gebruiker een stuk tekst selecteert in Word. Deze bevat dan onder andere opties voor het fonttype en de tekstgrootte.

De nieuwe Word-interface met contextuele werkbalk

Verder wordt ook de interface in zijn geheel versimpeld, onder andere door niet langer kleuren te tonen bovenaan het venster. Op die plek wordt in de nieuwe versie wel een klein app-icoontje getoond. De zoekfunctie tussen verschillende Office-programma's wordt ook verbeterd. Microsoft schrijft verder dat het 'kunstmatige intelligentie' zal toepassen in zijn komende Office-versies. Dit kan volgens het bedrijf bijvoorbeeld gebruikt worden om fouten in Excel-formules te vinden en vervolgens een oplossing te suggereren. In Tasker kan ai gebruikt worden om 'automatisch einddata te suggereren' voor bepaalde taken, gebaseerd op hun omschrijving.

Gebruikers moeten in de toekomst de 'gevoeligheidsniveaus' van documenten kunnen aangeven. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden zodat gevoelige documenten niet per ongeluk worden gedeeld, schrijft Friedman. Overige verbeteringen worden onder andere doorgevoerd door middel van een Family Safety-app voor ouders.

Het is onduidelijk wanneer Microsoft de vernieuwde interface precies uitbrengt, maar Jon Friedman schrijft dat dit 'binnen een jaar of twee' moet gebeuren. Ook is duidelijk dat de update wordt doorgevoerd voor alle versies van Microsoft 365, waaronder de desktopapps, mobiele applicaties en de webversies van Office-programma's.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

22-07-2020 • 12:02

172 Linkedin

Submitter: robcoenen

Reacties (172)

Wijzig sortering
Potverdorie.

De kleuren zijn juist essentieel om in één oogopslag te zien in welk programma je zit. En geen ribbon balk meer, maar alles contextueel? Dat zal een succes worden....
En dat zit al sinds jaar en dag in de Office suite toch? Als ik nu tekst selecteer, dan krijg ik ook een venster met font, grootte, kleur etc.

Het filmpje is leuk gemaakt, maar belicht vooral functies die al lang bestaan. Dit is toch niet nieuw?

Is die Jon Friedman trouwens on drugs?

Our values and beliefs, the needs of our families, our personalities and preferences, how energized or deflated we feel when seeing our Calendars or To Dos — these are key facets of productivity.

As the world wakes up to racial injustice, the economic gap between “essential” and “non-essential” workers, and the long-term cost of a digital learning divide, we’re intentionally and ethically designing digital spaces to support a diversity of lived experiences.

By designing for multiple cognitive states, focused experiences throughout the Microsoft 365 ecosystem minimize external distractions, lessen self-interruptions, and jumpstart flow.

Solutions like Project Cortex will evolve to alleviate cognitive fatigue and energize projects by helping you learn, upskill, and innovate more effectively.

From more artful themes and backgrounds to exploratory UX around how someone might express their gender, culture, or hobbies, we’re designing for more authentic and inclusive connections between people.


Heeft die een cursus "how to marketing bagger schrijven" gehad tijdens de coronacrisis? 8)7

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 22 juli 2020 12:25]

Het filmpje is leuk gemaakt, maar belicht vooral functies die al lang bestaan. Dit is toch niet nieuw?
Wat wil je? Office is al jaren "af". Alle functies die je nodig hebt, zitten er in. Dus het enige wat ze kunnen doen is elke paar jaar de interface op de schop gooien en de op dat moment in zwang zijnde buzzwords even aanstippen. Op dit moment is dat blijkbaar AI.
Office is af? Mocht je willen.

- Bladzijde indeling maken is nog steeds een ramp. Je moet bepaalde delen afscheiden met ''secties'' als je b.v je paginanummers op pagina 3 wil beginnen (essentieel in het schrijven van rapporten) Dan kan echt heel veel makkelijker.
- Bronnen beheren via APA loopt nog steeds hopeloos achter. Ik moet nog steeds naar Scribbr gaan om daar de APA generator te gebruiken als ik iets serieus wil schrijven omdat Word nog steeds hun zaakjes niet op orde heeft.
- Tabellen vanuit Excel in een word document kopiëren leid nog steeds dat de tabellen er niet uit zien. Je moet nog steeds via paint een screenschotje maken om het er fatsoenlijk in te zetten (gelukkig kaan grafieken tegenwoordig wel wat beter)
- Japanse begroetingen kunnen alleen nog in Kanji, dus je mag alsnog opzoeken welke begroeting je wanneer gebruikt als je geen (goed) kanji kent.
- De spelfouten en taalfouten detectie is nog steeds een ramp. Grammarly is nog steeds superieur in het detecteren van taal- en spelfouten. (hoewel spelfouten redelijk is, maar taalfouten echt totaal niet in zowel NL als Eng.

Moet ik nog doorgaan? Word kan nog heel veel verbeteren voor de professionele markt. En natuurlijk is het voor de mensen die af en toe een brief typen voldoende. Maar af wil ik het zeker niet noemen.
Ik bedoelde met "af" zeker niet "perfect". En al helemaal niet "perfect voor 100% van de gebruikers." Ik denk alleen dat alle functionaliteit die voor 80% van de gebruikers voldoende is, er al jaren in zit. Als je in de 20% zit waarvoor het niet voldoet, ben je waarschijnlijk beter af met een gespecialiseerd product.
 • Bladzijde-indeling: wat Word kan is meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Maar het is geen DTP-pakket. Daar zijn andere, gespecialiseerde programma's voor.
 • Bronnen beheren: niet voor niets worden veel wetenschappelijke publicaties met andere tools gemaakt, zoals LaTeX.
 • Dit kan inderdaad beter, maar is waarschijnlijk lastiger dan je denkt. Want in Excel kan je schier oneindig grote tabellen maken, die nooit op een A4-tje zullen passen. Dus ho ver moet Word gaan om te proberen dat toch te doen?
 • Japanse begroetingen. Zal op de Japanse markt wel een dingetje zijn. Maar voor de rest van de wereld geldt natuurlijk dat dit typisch iets is wat 80% van de gebruikers niet nodig heeft.
 • Het Nederlandse taalgebied krijgt helaas veel te weinig aandacht van al die Amerikaanse softwarebedrijven. En als je naar de wereld kijkt, dan kan je waarschijnlijk ook hier zeggen dat de functionaliteit voor 80% van de gebruikers genoeg is.
Ik denk niet dat ik ''maar'' in de 20% zit. Dingen als bronnen vermelden in APA, en een bladzijde nummering laten beginnen op blz 3/4 (na inhoudsopgaven, afkortingen, samenvatting), en Engelse (en ook Nederlandse) taalfoutenverbetering is iets waar alle professionals mee te maken hebben op elk professioneel vakgebied. En het zou me niks verbazen als dat 40%.

Voor de ''casual'' zal het goed genoeg zijn, maar dat is Wordpad ook. Net als LibreOffice. Voor de professionele markt is er nog een hoop te verbeteren.

Maar goed, als het kan gebruik ik liever Word Perfect. Daar werkt het allemaal toch iets beter :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2020 14:20]

Ongeveer 1 op de 300 mensen in een westers land werken als academisch personeel aan een universiteit / hogeschool. Dus ik denk dat de noodzaak tot een citatie formaat van 1 bepaald vakblad, toch ver onder de 20% zit.

(En citaties blijven überhaupt een 'onopgelost' probleem, omdat verwijzingen in een veranderlijke wereld een probleem zijn.)
alle ingenieursbureaus, waterschappen en andere overheden, stadsbesturen etc etc werken allemaal met bronvermeldingen. Misschien bloggers niet of marketing
Overheden en bedrijven gebruiken toch vaak een DMS of ander document registratie pakket als schil over Office heen. Dan ben je al minder aangewezen op de basis functionaliteiten in Word.
Op het HBO en de universiteit werd ik als student ook geacht APA te gebruiken.
Citaties die veranderen kan je juist oplossen met APA (of Oxford). Als je b.v een webpagina hebt kan je dus de ''geraadpleegd op'' invullen. Als er dan ooit linkrot ontstaat, kan je de pagina nog terughalen via Webarchive of Google cache.

En omdat je APA gebruikt kan je ook nog eens in contact komen met de originele schrijver/beheerder van de webpagina, en daar kan je (als het nodig is) een copy opvragen van het artikel.

Als citaties inderdaad een ''onopgelost probleem'' was, dan was een weblinkje + schrijver + datum wel genoeg.
Ongeveer 1 op de 300 mensen in een westers land werken als academisch personeel aan een universiteit / hogeschool. Dus ik denk dat de noodzaak tot een citatie formaat van 1 bepaald vakblad, toch ver onder de 20% zit.
En die die serieus werk maken van papers, verslagen, etc. gebruiken LaTeX...
Sterker nog: die bladzijdenummering moest ik op de middelbare al mee worstelen. Dus dat is gewoon echt basisfunctionaliteit; daar hoef je geen professional voor te zijn zoals @trab_78 beweert. Tenzij werkstukken en verslagen op de middelbare school onder professioneel gebruik vallen, maar dat lijkt me sterk...
Op de middelbare school gebruikte ik nog WordPerfect en die had dat soort dingen veel beter geregeld. (Dat was in de tijd dat je op de middelbare school ook nog handgeschreven verslagen mocht inleveren.)

Zoals ook elders gezegd: het is niet per se goed dat M$ dit doet en we hoeven er ook niet blij mee te zijn. Maar het is wel wat ze doen en ik denk ook niet dat dat anders gaat worden in de (nabije) toekomst. Volgens M$ is Word (en Office) "af". Ze poetsen af en toe de UI wat op en zeggen dat ze toffe dingen doen met AI, zonder dat echt waar te maken. Dat is blijkbaar voldoende om er nog steeds veel geld mee te verdienen.
Ik denk dat je je eigen bubbel een beetje overschat. Maar begrijp me niet verkeerd: je behoefte is reëel. Ik denk alleen niet dat het per se een goed idee is om dergelijke functies te verwerken in een "general purpose" tekstverwerker. Er zijn specialistische tools die dat allemaal veel beter kunnen.
Geen idee onder welke bubbel ik dan val. Maar dingen als bladzijde op de inleiding laten beginnen en gewoon APA stijl zijn echt gewoon basisdingen in welk rapport dan ook in welk vakgebied dan ook ;)

En vergeet niet dat alleen wetenschappers rapporten schrijven. Iedereen die iets van een onderzoek doet naar wat dan ook moet zich aan bepaalde regels houden als ze serieus genomen willen worden. En daar vallen die regels onder. Dus niet alleen naar een verband tussen 2 stoffen zoeken, maar ook een vergelijkingsonderzoek naar product A en B (want je moet sws vooronderzoek doen naar de producten, en dan nog onderbouwing in je onderzoek) of wat dacht je van een journalistiek rapport? Ik heb ooit nog een studente literatuur ontmoet die me om hulp vroeg om de bladzijde tellingen op blz 3 te laten beginnen. Ook in jouw vakgebied, elektrotechniek (sorry, ik heb heel even gespiekt ;)) zal je het ongetwijfeld tegenkomen. Ik betwijfel of je dat je zomaar een schakeling in elkaar zet :)

APA stijl (of Oxford stijl) is gewoon een verplichting in welk onderzoek dan ook. Het maakt ook niet uit in welke tak, als het een serieus onderzoek is in welk vakgebied dan ook dan dien je APA of Oxford te gebruiken.

BLZtelling op het eerste ''echte'' hoofdstuk laten beginnen is simpelweg etiquette als je serieus genomen wil worden in welk rapport dan ook wat groter is dan 5 bladzijdes.

En taalfouten, tja met NL kan ik het wel ergens begrijpen waarom het zo slecht, maar met Engels is gewoon bagger. Een groot bedrijf als MS kan het nog niet eens beter dan het kleine Grammarly.......
 1. In jouw bubbel is dat misschien waar. Ik ben software engineer en werk op plekken waar echt niet alleen standaard kantoorsoftware wordt gemaakt en wel onderzoek wordt gedaan. Maar ik had zelfs nog nooit van APA gehoord (wel Oxford stijl, in een ver verleden).
 2. Als alles wat jij zegt over "verplicht", "verwacht" en "etiquette" waar is, gebruiken alle mensen die rapporten schrijven die daaraan voldoen dus kennelijk geen Word, maar gespecialiseerde software. Waarmee mijn punt dus juist bevestigd wordt.
 3. Dat M$ het niet beter kan dan een klein, gefocst bedrijfje is natuurlijk niet zo gek.
Begrijp me goed: ik gun je van harte je APA-stijl citaties in Word en ik vind het zeker niet goed dat Microsoft Word als "af" beschouwt. Maar dat is wel wat het is: het is "af" genoeg om er veel geld aan te kunnen verdienen door alleen het minimale te doen om up to date te blijven. Dus af en toe een likje verf over de UI en schermen met wat buzzwords zoals AI. Ik raad je aan je rapporten lekker met LaTeX te maken.
• Japanse begroetingen. Zal op de Japanse markt wel een dingetje zijn. Maar voor de rest van de wereld geldt natuurlijk dat dit typisch iets is wat 80% van de gebruikers niet nodig heeft.
[/list]
Ach ja, wat is 126 miljoen inwoners in Japan en nog minstens een paar miljoen Japanners die elders wonen maar wel nog (deels) in het Japans schrijven? Is echt totaal geen grote markt... [/sarcasme]

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2020 17:37]

Helemaal met je eens, @TheVivaldi ! Ik probeer slechts te duiden waarom Microsoft hiermee wegkomt. Ik zeg niet dat ze daarmee het goede doen. (Zie ook mijn reactie op @rickboy333 hierboven.)
+1Anoniem: 100047
@rickboy33322 juli 2020 14:01
Wat ben ik je dankbaar! APA bronnen in Libreoffice is helemaal een ramp, vooral als mijnheer NCOI het in een bepaald formaat wilt hebben dat alleen in MS Office kan. Op naar scbbr, ik wist niet eens dat het bestond _/-\o_
NP ;)

Let wel op dat Scribbr een Engelse en Nederlandse site heeft. Als je een Engels werkstuk maakt moet je de Engelse website gebruiken. Anders krijg je Nederlandse worden in je bronnen te staan ;)
0Anoniem: 100047
@rickboy33322 juli 2020 14:14
Check! Dank je. Ik moet al een tijdje een studie afmaken en wat inleveren, iets met geen tijd zin in :O
Je kunt in excel tabellen gewoon kopieren als afbeelding, kun je paint met rust laten ;-)
wat is er dan zo verkeerd aan APA in word? ik gebruikt het altijd voor school en heb er nog nooit klachten over gehoord.

ben dus wel benieuwd.
Serieus? Dat werkt nog alsof het voor office 95 is ontworpen, zelfs scrollen werkt niet normaal. Ik kan me haast niet voorstellen dat je het perfect vindt. Daarnaast kun je qua taalselectie en structuur niet genoeg voorkeuren ingeven (het slaat de plank wel eens mis) en om de een of andere reden krijg ik de ene keer een keurige inline, en de andere keer krijg ik met geen geweld de titel uit de haakjes, die daar toch echt niet hoort.

Nee, deze ongein mag een updateje hebben. Then again, de nieuwste studie is weer af dus voorlopig kan ik weer zonder.
Er zijn bepaalde scholen die een heel specifiek formaat verwachten en anders echt punten aftrek rekenen.

Vind dat zelf maar vreemd: als de juiste info er maar in staat toch?
Voor bronbeheer- en vermelding in Word kan ik je aanraden de Mendeley plugin the gebruiken. Werkte zelf in Vancouver stijl (dat is gebruikelijk in medische onderzoek), maar de citatiestijl is met een druk op de knop te veranderen en overigens ook zelf in (simpele) code te tweaken.
Hierdoor kon ik vanaf pubmed direct artikel opslaan met alle info (of de pdf laten inlezen in de watch folder) en met paar letters typen in Word het citaat aanmaken, ipv alles handmatig.

Meer on topic ; er is vanalles te verbeteren aan office onderdelen, veel dingen werken gewoon nog te frusterend in praktijk, zoals de opmaak (mn objecten en tabellen) die totaal verpest wordt als alles een (deel van) pagina opschuift. Het hoeft geen dtp programma te worden, maar word zou wel wat richtlijnen van indesign kunnen leren.
Office is echt nog niet af. Nog veel dingen die intuïtiever kunnen, of beter.

Leuk voorbeeld: De Outlook app op Android ondersteunt niet eens het instellen van handtekeningen met afbeeldingen erin.

Makkelijk een opgeslagen handtekening syncen tussen Android en het Office pakket op je computer. Op de telefoon voeg ik met een paar drukken gewoon m'n handtekening toe op formulieren. Op de computer heb ik die optie nog niet kunnen vinden (ik bedoel geen digitale handtekening, gewoon een geschreven).
Zelfs gmail op Android ondersteund dat niet (tenminste vorig jaar nog niet).
De gewone mail app ondersteund dat wel :-)
Er is veel wat beter kan.
Outlook en herhalende afspraken, of de manier waarom wijzigingen worden verwerkt. Vast logisch voor de programmeur hoor maar als gebruiker echt niet.
Vastlopende reminders. Tuurlijk joh.
Maar ja, al die legacy die daar in zit...
Out of office meldingen o.b.v. je kalender. Of repeating "out of offices".
Als parttimer is dat echt noodzaak :)
Dan heb je het nog over een feature. Wel een nuttige overigens.
Maar pas een herhalende afspraak aan, en wat gebeurt er dan met de voorgaande afspraken die al geweest zijn?
Dat zou betekenen dat je handtekening ergens centraal opgeslagen moet gaan worden, om het beschikbaar te maken voor alle Outlook versies... en dat gaat binnenkort ook komen! Dus met een beetje geluk heb je dadelijk wat je wilt.
Met alle respect. Ik leer graag en vind me een echte tweaker. Maar blijf gvd af van het geen wat goed werkt of het geen waar je geen kritiek op krijgt.
Ben je gewend aan een logica/model moet het anders omdat een stagair (of erger, de baas) een idee heeft. Dat is niet helemaal waar. Maar toch...
Ik kan nog meegaan, een hoop ouderen niet. Nieuwe ios als voorbeeld. Laat toch eens iets zo als het is. Beter is voor iedereen anders. Beter is marketing. Als iets beter is is dat te vaak helemaal niet beter!

De consessies die zijn gemaakt bij dit 'te veel whitespace' tweakers om maar iets te noemen. Dan ga ik het niet hebben over features die nu premium zijn geworden.

Hier een nieuw plan in je keel. Slik em maar. Is ie te groot. Maakt niet uit. We duwen door. Keel open. Lekker slikken... Voel je, je nu beter? Niet stikken he? Anders moet ik een ander persoon zoeken om plezier aan te beleven.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 22 juli 2020 18:08]

As the world wakes up to racial injustice, the economic gap between “essential” and “non-essential” workers, and the long-term cost of a digital learning divide, we’re intentionally and ethically designing digital spaces to support a diversity of lived experiences.
Los van de politieke discussie: ik denk dat wokeness het gewoon marketingtechnisch goed doet, zo krijg je bijvoorbeeld bij angular.io ook een #blackLivesMatters banner te zien.
Zekers, het is gewoon marketing. Net als dat ieder bedrijf zijn twitter account aanpast naar de regenboogvlag zodra er weer iets in het nieuws verschijnt.

Men lift gewoon mee op de zinloze acties van vele protestgroepen en reacties. Die doen uiteindelijk niet veel om het probleem op te lossen maar genereren veel 'geluid'. Deze acties zijn natuurlijk perfect voor marketing, weinig tot geen moeite en veel belangstelling als de media ze de volgende dag in het zonnetje zet.

Ondertussen gaan mijn thoughts and prayers uit naar de nieuwe ribbon in Office 365.
0,0 moeite en morgen alweer uit mijn gedachten verdwenen.
Ik heb een poosje geleden een presentatie gezien van een re-design van een cad programma waar ze in feite ook zoiets gedaan hebben: alle ruimte voor de taak, en heel veel contextuele menu's en opties. Dat zag er wel heel goed en heel doordacht uit, en ze hadden ook daadwerkelijk onderzoek gedaan naar o.a. hoe snel gebruikers bij hun tools waren. Daar waren echt wel grote stappen gemaakt. Het staat of valt dus met de implementatie ervan.
Ik zie het woord focus hier in voorkomen.

Tijdje terug hier op 't werk nieuwe office update.. hadden we ineens 'focussed' e-mail inboxen in outlook.
Dus ik kon gelijk bij iedereen op't kantoor langs om het voor ze uit te schakelen zodat ze gewoon weer al hun e-mail konden zien. 8)7

Ugh, ik begin juist nét een beetje te wennen aan de ribbons en nu gaan ze die dus ook al weer over hoop gooien?... ik hoop écht dat ze het niet verkloten! Ik grijp nu nog steeds wel eens mis.
Ik vond die twee inboxen eerst ook niet handig, maar na het een dagje geprobeerd te hebben, vind ik het ideaal.
ik heb overal folders voor.
Ontvang dagelijks 100+ e-mails, waarvan ongeveer de helft (automatische) rapporten zijn en dagverslagen etc.
Dus alles gaat in z'n eigen folder.
Enige dingen die ik echt gebruik zijn 'ongelezen e-mails' en 'e-mails gemarkeerd voor opvolging'.

Mijn systeem werkt, en is ingericht naar mijn eigen wensen en workflow.
Ik heb geen idee hoe die 'focussed inbox' van microsoft werkt en ik wil het niet weten.
Microsoft bepaald niet welke mails 'focussed' zijn voor mij, dat bepaalde ik zelf al en deed ik zelf al.

Het voelt, mijns inziens, een beetje alsof Microsoft je handje wilt vasthouden omdat microsoft weet hoe je hoort te werken en jij maar een dom naïef kind bent die z'n inbox niet op eigen houtje kan ordenen.

Leuk als optie..
Jammer dat ze 't de default gemaakt hebben..
En als het niet optioneel was geweest, dan was ik overgestapt op een andere mail client.
Microsoft bepaald niet welke mails 'focussed' zijn voor mij, dat bepaalde ik zelf al en deed ik zelf al.
Dat bepalen ze ook niet voor je; je kunt het geheel naar eigen hand zetten.
Het voelt, mijns inziens, een beetje alsof Microsoft je handje wilt vasthouden omdat microsoft weet hoe je hoort te werken en jij maar een dom naïef kind bent die z'n inbox niet op eigen houtje kan ordenen.
Het feit alleen al dat je zo'n rare opmerking vol met onjuiste informatie maakt getuigt van het feit dat je de hele functie niet begrijpt.
Leuk als optie..
Jammer dat ze 't de default gemaakt hebben..
Dan gebruik jij zeker een afwijkende client, want bij mij en een aantal anderen moest het optioneel worden aangezet.

---

Kijk, dat jij het niet fijn vindt is prima - ieder zo zijn werkwijze en voorkeuren. Maar ga geen onjuiste informatie verspreiden, zeker niet als je zelf al aangeeft dat je de functie geen kans hebt gegeven.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2020 19:49]

Au contraire.
Jij bent diegene die onjuiste informatie verspreid.

"The Focused tab includes the emails that Outlook understands are the most important to you using machine learning. The emails that you'll find in this tab will consist of those emails from work, contacts, people you interact frequently, and other emails that the feature detects as important."

^ dát is niet iets wat ik zelf bepaal. Dat is dus letterlijk een door microsoft ontwikkeld AI algoritme.
Ja je kunt het 'sturen' door berichten te overrulen naar de andere inbox maar dan nog is het niet perfect.

Mijn filter systeem werkt precies zoals ik het ingesteld heb en ik weet dan dus ook precies waar mails zullen vallen, of het nou een 'bekende' mail is of een 'onbekende' mail.
100% mijn eigen vrijheid en beslissing dus.

Die focussed onzin is dus NIET 100% mijn eigen keuze, vrijheid noch beslissing.

"Dat jij het niet fijn vindt is prima, maar ga nou geen onjuiste informatie verspreiden. "
Klinkt als goed advies.. ik hoop de je het zelf opvolgt. ;)
De functie werkt 'daadwerkelijk' volgens AI machinelearning met handmatige bijsturing.

IK heb geen zin om Microsoft's AI op te voeden. Daar betaal ik ze niet voor.
Sterker nog, daar zouden ze MIJ voor moeten betalen.
Ik ga niet onder werktijd Microsoft helpen met het opvoeden van hun AI, ik wordt betaald om productief te zijn voor mijn eigen bedrijf.

Dat 'ene tekstje' van Microsoft is de officiële uitleg van hoe het werkt, en die ben ik op 5+ sites tegen gekomen (non-Microsoft sites overigens! Ze quoten allemaal gewoon Microsoft).

De enige 'informatie' die jij verspreid hebt 'op basis van jou eigen ervaring' is dat je het na een dagje gebruikt te hebben 'wel ideaal' vind. Dat is geen informatie, dat is enkel en alleen jou mening geven. Zonder onderbouwing of uitleg.

Als je die onderbouwing of uitleg alsnog wilt geven, prima. Graag zelfs.
Maar tot die tijd baseer ik me op mijn onderbouwing welke berust op 1 minuut persoonlijke ervaring + het lezen van de uitleg van Microsoft zelf.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2020 21:31]

re-design van een cad programma
Ik meen dat AutoCAD 2009 voorzien werd van de Ribbon, naast de andere interface elementen. Dat was slim - kan je als gebruiker zelf kiezen wat voor interface je wilt gebruiken. Veel van mijn collega's gebruiken nog steeds geen Ribbon, hoewel de meeste andere programma's die toch ook al een tijdje hebben.

Met Revit was Autodesk iets minder slim. In versie 2010 verving de Ribbon de Toolbars etc. Die kon je met een register-hack wel weer aanzetten, maar bij de volgende versie werkte dat niet meer. Veel Revit-gebruikers waren zeer gebruskeerd door die zet van Autodesk. Zijn nu nog steeds gebruikers die mekken om de terugkeer van de toolbars e.d.
Ik denk dat solid edge 2021 zoiets belooft.
Waarschijnlijk kan ik er mee aan de slag na mijn verlof.
Om eerlijk te zijn zit ik niet te wachten op knoppen die zichzelf verplaatsen.
Nu kan ik bijna blindelings klikken.

Toen autocad naar het lint over ging was ik heel blij dat ik zowat elke alias ken van elk commando, anders moet je de hele tijd zoeken en wisselen tussen de verschillende tabs.
how someone might express their gender, culture, or hobbies
Dus dadelijk krijg je een regenboog in je ribbon, als dat al niet bestaat. :+

Maar even serieus. Deze producten worden al, voor een groot deel, niet meer correct gebruikt.
Mensen plakken plaatjes in een word bestand als bijlage aan een e-mail.
Of Excel sheets als tekening, wachtwoord manager, of net iets te groot bestand wat eigenlijk een fatsoenlijke database moet zijn.
LOI dingetje zo te zien, dat is niet erg gelukt.

Ik weet niet wat hij gebruikt heeft? kan iemand dat ergens vanaf lezen? - Vraag dit voor een vriend.
Hear hear. Ik vind de zin "one service designed for piece of mind" rond 1:07 ook tekenend. Office 365 is er niet voor mediteren, maar om te werken. De UX moet gericht zijn op dat mensen productief kunnen zijn
Heeft die een cursus "how to marketing bagger schrijven" gehad tijdens de coronacrisis? 8)7
Drinking the Kool-aid

Je wordt alleen hoofd van de Microsoft Office afdeling als je helemaal doordrenken bent van de Microsoft cultuur, zodat je die PR nonsens ook daadwerkelijk gaat geloven.

Vooral dat stukje over rechten en rechtvaardigheid ringt hol:
- https://www.theguardian.c...ard-at-chinese-tech-firms
- https://www.aspi.org.au/report/uyghurs-sale
- https://www.theregister.c...ple_dell_microsoft_tesla/

Heb alle controversiële punten tot de afgelopen twee jaar beperkt. Als je de tijdspanne breder trekt, dan komen er nog veel meer lijken uit de kast. Zie ook deze uitgebreide Wikipedia pagina

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2020 14:12]

Je weet ook dat bijna alle development bij Microsoft (vooral Office) wordt gedaan in de US?
O, dat verklaard het. Ze willen graag een einde maken aan racisme en de economische ongelijkheid op de werkvloer... maar alleen in Redmond, Washington.

Dacht toch even dat ze iets nobels wilde voor de medemens die niet toevallig aan het einde van de straat wonen.
Racial injustice, lol, waar heeft die gast het over

Vind de glas-achtige interface wel mooi trouwens (was ook erg fan van de Vista/7 stijl), maar vind de ribbon wel prima werken, denk niet echt dat ik dat veranderd hoef te hebben. Nu werk ik ook voornamelijk in Excel en dan wil je gewoon veel features tegelijk kunnen zien, niet 3 knopjes in een overlay.

[Reactie gewijzigd door i7x op 22 juli 2020 14:51]

Inderdaad. Jezus Christus. De hele wereld en zijn politieke events erbij halen om aan te kondigen dat een ribbon verdwijnt. Dit krijg je als je de Design afdeling te veel macht geeft.
Eindelijk kan ik office nu ook gebruiken als ik transgender ben! kon voorheen absoluut niet.
En dat zit al sinds jaar en dag in de Office suite toch? Als ik nu tekst selecteer, dan krijg ik ook een venster met font, grootte, kleur etc.
Dit ding heet de mini toolbar en is met Office 2007 geïntroduceerd. Het heeft door de jaren heen wat functieuitbreidingen gekregen maar is essentieel een beperkte context gebaseerde werkbalk voor stukken content waar je op dat moment mee bezig bent.

In de huidige versie van Office werkt het op diverse elementen, zoals tekst, tabellen, afbeeldingen en meer en kent het een redelijk scala aan veelgebruikte opties.

Je kunt de toolbar, in tegenstelling tot de Ribbon en Quick Access toolbar, niet aanpassen maar wel uitschakelen.
https://support.microsoft...53-40a9-b7de-f038876f4db3

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 22 juli 2020 13:53]

2012. Introductie Windows 8. Metro interface. Cross-platform. Ongekende mislukking. Bijna 10 jaar verder. Heee, laten we Office, de bundel waar we nu nog geld mee verdienen, een heeel nieuwe interface geven! Cross-platform! Alle MS marketeers in koor: Geweldig idee! Dit gaat ons ZOVEEL opleveren!
Als je kantoorpersoneel ergens mee ongelukkig kunt maken, dan is dat een volledig nieuwe Office-interface. Het kost de meeste mensen veel tijd om te wennen aan een volledig op de schop gegooide interace waarbij elke workflow opnieuw ontdekt en aangeleerd moeten worden. Het zorgt ook voor verschrikkelijk veel frustatie en ergernis. Op het moment dat ze een pakket volledig onder de knie hebben, kunnen ze hun echte job uitvoeren. Met een compleet nieuwe Office UI verspillen ze vele dagen om taken opnieuw te leren die ze daarvor zonder nadenken konden uitvoeren. Dit is een volstrekt nutteloze exercitie als ze uiteindelijk in die nieuwe interface precies hetzelfde konden doen daarvoor in de oude UI. Niemand wordt hier beter of blij van, het zorgt enkel voor arbeidsproductiviteitverlies.
Ik ben nog niet direct een fan, ik ben bang dat je vaak naar functies zit te zoeken die je minder vaak gebruikt.

Maar goed ik was ook geen fan van de ribbon en die bleek uiteindelijk ook toch wel handig. Ik ga er vanuit dat microsoft weet wat ze doen op dit gebied.
Gelukkig mag iedereen een mening hebben, maar ik blijf het, 13 jaar na invoering, de ribbon nog steeds iets waar ik me dood in zoek. Thuis werk ik met LibreOffice, een verademing. Op het werk natuurlijk Microsoft Office en dat is ehh... niet echt wenbaar voor mij.
Juist, een UI moet voorspelbaar zijn. Je moet het feitelijk na gewenning blind kunnen bedienen, zoals je ook blind kunt typen omdat de toetsen geen verstoppertje spelen op je keyboard. Dat hele idee van dynamische menu's is een ramp, afgezien van 'recently opened' en dat soort dingen.
Maar het menu van de Office programma's begon ook aardig onoverzichtelijk te worden met al die functies die onder submenu's en sub-submenu's verstopt zaten. In de ribbon zit ik nu veel minder te zoeken.
En de meest gebruikte functies kan je oproepen met shortcuts, die je eventueel zelf aan kunt passen.
100% eens. Als zeer klein voorbeeld:

Een Teams meeting joinen.

De join knop gedraagd zich verschillend naar gelang het aantal mensen reeds in de call. Waarom in godsnaam? Ik wil gewoon een dikke join knop die me standaard en consequent joined op mute. Nu moet ik er iedere keer over nadenken.

En dan moet de halve office ui op deze manier gaan werken?
Dit lijkt me nog altijd een kwestie van gewenning. De ribbon is georganiseerd en voor mij is alles prima vindbaar. Het menu/de toolbar daarvoor (zoals die ook in LibreOffice zit) is een verzameling van van alles en nog wat, wat alleen fijn is als je precies weet waar alles staat. En als je dat precies weet, dan snap ik ook wel weer dat je niet per se zit te wachten op de ribbon.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 22 juli 2020 12:28]

Neen, fout.
Als er gewenning nodig is na al deze jaren, is het geen goede interface, absoluut niet.

Ten tweede: veel acties vereisen gewoon veel meer clicks. En dat ligt niet zozeer aan het Ribbon, maar dat men ineens ook maar (floating) toolbars heeft weggegooid. Vroeger kon ik een toolbaar voor tabellen ergens aan de zijkant parkeren, voor styles aan de andere kant, etc. Dan was bijna alles direct bereikbaar.
Als ik nu in een tabel bezig ben, dan opent hij wel netjes het tabel lint. Maar als dan even het font wil aanpassen, moet ik weer naar het Home lint gaan, etc.

Ten derde: vindbaarheid van items: dat was DE reden voor het Ribbon. Gebruikers vonden hun weg niet meer in de nieuwe functies. Wel, na 10 jaar Ribbon gebruik, zoek nog steeds naar zaken in het Ribbon. Gelukkig is er nu een zoekfunctie, maar dat had men even goed kunnen doen met gewone menus en toolbars.
Neen, fout.
Als er gewenning nodig is na al deze jaren, is het geen goede interface, absoluut niet.
Hier ben ik het zeker niet mee eens. Als 99% van de mensen er wel aan kunnen wennen en 1% niet, dan ligt dat niet aan het product. Ikzelf kan na 10 jaar nog steeds niet wennen aan Apple's desktopbesturingssysteem. Ik kan niks vinden; zit iedere keer te trutten er in.
Echter weet ik dat er heel veel mensen zijn die er bij zweren. Mijn vrouw werkt er prima in. Bij haar is het omgekeerd zo met Windows 10. Ik erken direct dat dit puur aan mij ligt
Ten tweede: veel acties vereisen gewoon veel meer clicks......
Hier kan ik me deels in vinden. Sommige dingen zitten inderdaad achter wat kliks, maar dat is waarde de 'Snelle Toegang Werkbalk' voor bedacht. Die kan je persoonlijk invullen. Je hebt ze uiteraard niet continu in beeld, maar je hoeft dan niet iedere keer door je lint heen.
Ten derde: vindbaarheid van items:
Ook deels mee eens. Ik denk dat als je bijvoorbeeld een product als Word of Excel pakt met 100000en mogelijkheden, dat je er niet aan ontkomt dat je niet alles in één keer kan vinden. Een zoekfunctie zou natuurlijk in theorie niet nodig moeten zijn, omdat alles altijd voor iedereen 100% helder zou moeten zijn, maar ik denk dat dat in de praktijk onmogelijk is.

Dat gezegd hebbende, geeft de Lint je wel de optie om hem naar je eigen smaak in te delen. Wat uiteraard ook voor gedoe kan zorgen, maar je hebt de optie :)
Je eerste punt: als de getallen 99% vs 1% zijn, dan geef ik je gelijk. Aan de reacties te zien hier en op andere fora, zijn dat echter niet de getallen. De enige die het weten zijn de personen bij Microsoft en die blijven er stil over.

Snelle toegang werkbalk vind ik maar een lapmiddeltje en geeft onvoldoende mogelijkheden. Microsoft zag wel in dat heel wat mensen eigenlijk toolbars missen en heeft dan een halfslachtige toolbar ingevoerd. (want dat is het eigenlijk)

Ivm je laatste punt: de laatste jaren heb ik geleerd om zo weinig mogelijk aan te passen bij Microsoft producten, tenzij het automatisch gedaan kan worden (door bvb .reg files), want Microsoft installeert wanneer ze willen en gooit instellingen gewoon om. Ik weet niet of dat bij Office ook zo is, maar ik weet ook niet hoe ik zulke aanpassingen veilig kan bewaren in Office.
Je eerste punt: als de getallen 99% vs 1% zijn, dan geef ik je gelijk. Aan de reacties te zien hier en op andere fora, zijn dat echter niet de getallen.
Dit blijft altijd een dingetje vind ik. Mensen die content zijn hoor je niet, en de mensen die überhaupt reageren op fora zijn zeker weten niet 1% van de Office gebruikers. En zeker op tweakers.net achtige fora is de concentratie ongetwijfeld ook al wat hoger. Maar aan de andere kant zullen ook niet alle mensen die klagen, op een forum klagen. Dus ik weet niet wat we daar mee kunnen....
Snelle toegang werkbalk vind ik maar een lapmiddeltje en geeft onvoldoende mogelijkheden.
Lapmiddel vind ik wat negatief verwoord, maar het is inderdaad niet ideaal en zeker geen vervanging voor de zwevende menu's die we voor het lint hadden.

Registeraanpassingen kunnen inderdaad wat onverwachte resultaten geven. Vooral bij updates. Ik heb persoonlijk nooit problemen ondervonden bij aanpassingen via de reguliere manier (dus klik en sleepbaar in de interface) maar dat is natuurlijk geen garantie voor wat dan ook. Puur mijn ervaring.
Neen, fout.
Als er gewenning nodig is na al deze jaren, is het geen goede interface, absoluut niet.
Ugh, sorry, maar daar hou ik op met lezen. Typische reactie: ik vind het, dus al het andere is absoluut niet mogelijk. Gaap...
Dus jij vind het een goede interface, ook al zit ik nog bijna iedere dag te zoeken naar zaken in de interface terwijl ik die toch bijna dagelijks als power user gebruik in Word, Excel en PowerPoint?
Denk je dat ik geen moeite al heb gedaan om er aan te wennen? Maar het is gewoon geen goede interface want heel wat acties hebben gewoon meer kliks nodig.
Jouw reactie is anders ook typisch: ik vind het goed dus er is geen probleem. Wie er niet aan kan wennen, is van slechte wil.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2020 13:15]

Wanneer je na 13 jaar als poweruser nog dagelijks naar zaken zit te zoeken in de interface dan zou ik het probleem eerder bij een blokkade bij jezelf zoeken en niet bij de interface.
Al zet je een interface nog zo achterlijk en onlogisch in elkaar, na een tijdje werken weet je echt wel hoe je bij alle functies moet komen, zeker als poweruser.
Daar heb je wel een punt.
Ik zit niet te zoeken naar dingen die ik dagelijks gebruik, wel naar zaken die ik af en toe gebruik.
En ik ben wel iedere dag gefrustreerd dat ik heen en weer moet klikken tussen verschillende menus van het Ribbon: van Table naar Home, weer terug naar Table, dan Draw, weer Home, dan weer Animations, ...
Vroeger had ik daar een toolbar voor die ik aan de zijkant kon parkeren en direct gebruiken wanneer ik ze nodig had.
Alles heeft gewoon meer kliks nodig.
Ik vind het juist veel makkelijker. Niet iedere keer een in het menu klikken en vervolgens een submenu en sub-submenu aanklikken om bij de iets minder voorkomende functies te komen, maar gewoon met mijn muis op de ribbon staan, met het muiswieltje naar het gewenste tabblad scrollen en daar de gewenste functie aanklikken. Ik heb het idee dat het me veel kliks scheelt.
Kijk! Iets bijgeleerd!
Na 10 jaar Ribbon gebruik wist ik niet dat je kon scrollen op het lint.
Ik denk niet dat ik er echt gelukkiger van worden, maar ga het toch eens proberen, bedankt.
Ah!
Dat maakt alles zoveel makkelijker en vloeiender.
Dat is "the feature invented by Bob"
Jouw reactie is anders ook typisch: ik vind het goed dus er is geen probleem. Wie er niet aan kan wennen, is van slechte wil.
Als je mijn andere reacties leest zie je dat ik er toch echt wel genuanceerder in sta dan dat. Bij jouw reactie zie ik de wijzende vinger en stampende voet gewoon door het scherm heen.
"Ooit overwogen dat sommigen vooral niet willen wennen?"
Goh, ZEER genuanceerd, jij kwam bij mij eerder zeer sterk over als iemand het ribbon goed vind en er geen kritiek op kan verdragen.

Misschien had je de rest van mijn reactie toch moeten lezen voordat je niet verder meer wou lezen...
Je hebt hem uit z'n context geplukt. Laten we het er maar op houden dat wij met elkaar geen zinnig gesprek kunnen voeren.
Ik ben het helemaal met je eens.

Zeker met Office 365 veranderd er met grote regelmaat iets aan de indeling en dan moet je weer zoeken. Ik vergelijk het wel eens met mijn vrouw die zeer regelmatig dingen gaat opruimen en een nieuwe plaats geeft; iedere keer grijp ik weer mis of moet ik gaan zoeken.

Veranderen is niet hetzelfde als verbeteren. Het omgekeerde kan wel: als je iets wilt verbeteren kan het zijn dat je dingen moet veranderen.
Ik vind de Ribbon ook dikke prima, maar na 13 jaar nog roepen dat het een kwestie van gewenning is, is vreemd. Als het 13+ jaar duurt om te wennen is wellicht het concept niet voor iedereen werkbaar, hoe goed het idee er achter wellicht ook was.
Ooit overwogen dat sommigen vooral niet willen wennen? ;)

Maar goed, ik ben verder geen expert op het gebied, dus ik kan daar niet echt iets heel zinnigs over zeggen denk ik. Ik hou het zelf op koppigheid/voorkeur :p
Hoho, ik sta open voor verandering en met mijn IQ zit het ook wel goed. Het is ook niet meer een kwestie van gewenning, aangezien ik er dagelijks al 13 jaar mee werk. Maar het is 'm gewoon niet voor mij. Misschien dat ik ouderwets aan het worden ben, maar niet elke vernieuwing is gelijk een verbetering. Hetzelfde is het startmenu van Windows, ik vind het waardeloos en rommelig. Schuif ik weer aan bij mijn Linux bakje dan is er weer een gevoel van thuiskomen, alles netjes ingedeeld in submenu's.
Haha, het klinkt wel heel erg als "ik ben het niet gewend", vooral het laatste ;) Maar als het niet voor je werkt, dan werkt het niet. Ik wilde je ook niet veroordelen, maar op een gegeven moment houden mensen een beetje op met het accepteren van vernieuwing, wat volgens mij hartstikke natuurlijk is. Of het klikt uiteraard gewoon niet. Ik denk dat UX experts iets objectiever kunnen oordelen over ribbon. Helaas ben ik dat niet :)

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 22 juli 2020 12:59]

Het probleem is meer dat organisaties steeds vaker en grootser vernieuwen alleen maar om te vernieuwen, niet om te verbeteren. Ben je eindelijk gewend aan iets moet het een paar jaar later weer revolutionair, trend bepalend, markt leidend, etc zijn.

Wordpress heeft precies hetzelfde gedaan met de context toolbars (Gutenberg) en dat werkt nog erger dan het al was. Hangt er steeds zo'n balk over je tekst heen. Elke keer op een andere plek. Want dit is De Toekomst. Right. Ik heb hem weer lekker terug op zijn oude plek gezet, een stuk overzichtelijker.
Dat je op een gegeven moment ophoudt geloof ik wel. Ik kijk er ook wel naar met een professioneel oogpunt. Vanuit de beheerhoek stellen wij elkaar altijd de vraag of het wel werkzaam is voor de beoogde gebruiker en hoelang het duurt voordat de gebruiker hiermee soepel kan werken. Met Office 2007 was dat wel een dingetje, het heeft behoorlijk wat tijd gekost voordat de meesten hier mee konden werken. Dat was de reden om nog lekker door te gaan met Office 97, vooral als het om meer dan 15000 werkplekken ging. Maar goed, op een gegeven moment is echt wel zo dat je op een bepaalde leeftijd eerder de hakken in het zand zet.
De ux experts roepen ook dingen over motorisch geheugen dat werkt niet bij ribbon. Dus ux experts zijn ook maar wat aan het doen.
Nu is het startmenu weer wat anders maar eigenlijk gebruik ik die alleen nog door de startknop aan te klikken en vervolgens begin ik met het intypen van het programma of scherm dat ik wil hebben. Werkt al vanaf Windows 7 t/m 10 prima! Het maakt me dus niet meer uit hoe het startmenu eruit ziet. Eigenlijk zou ik het wel handig vinden als ze dat voor Office ook zouden doen. Gewoon op de menu knop klikken en dan gewoon typen wat je nodig hebt... Scheelt een hoop gezoek in submenu's. Nou ja, wie weet komt dat nog wel :)

Edit: Typo
Edit2: Blijkbaar is het zoeken van functies in de nieuwste versie van Office al mogelijk. Op onze werk pc hebben we die helaas nog niet beschikbaar...

[Reactie gewijzigd door Hetisweergezell op 22 juli 2020 13:27]

Dat zou goed werken voor veelgebruikte functies. Maar met minder gebruikte functies weet je dat het mogelijk is en waar je het ongeveer moet zoeken., maar weet je niet de exacte naam.
In de oude menu's van Office was het altijd flink zoeken naar dat soort functies. Met de overgang naar de ribbon heb ik flink zitten vloeken omdat ik daar helemaal de weg kwijt was. Totdat ik de logica doorkreeg en ik daar nu veel beter de weg in weet dan eerder in het menu.
Ik gebruik het Startmenu (ClassicShell opvolger OpenShell) alleen als ik even niet weet hoe een programma heet. Dan ben ik blij met mijn submenu's. Bijvoorbeeld Audio > XRecode. Of Audio > Spectrasonics Keyscape. Ik zou niet weten hoe ik die met een zoekfunctie zou moeten opstarten, omdat ik steeds vergeet hoe die programma's heten. Bovendien wil ik soms kiezen uit een rijtje verschillende programma's met dezelfde functie, zoals meerdere mp3-tag-programma's. Ik vind het fijn als die in een submenu bij elkaar staan.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2020 21:14]

Mijn vrouw heeft al een jaartje of 10 een Apple PC. Ik kan maar niet aan het systeem wennen. Ik kan helemaal niks vinden op OSX / MacOS / Mac OS X, weet ik hoe Apple het nu noemt. Maar ik erken direct dat dit volledig aan mij ligt. Er zijn wereldwijd gigantisch veel mensen die lezen en schrijven op Apple's besturingssysteem, maar ik ben altijd de weg kwijt. Ook na 10 jaar met dat apparaat. (mijn vrouw zit dan ook gigantisch te prutsen op mijn Windows 10 PC)

Zijnoot: Aan de andere kant vind ik Windows 10 wel een prettige interface hebben. Uiteraard zijn er een paar dingen die ik vervelend vindt als dat een deel van de schermen in het 'nieuwe jasje' zit, en een deel in het 'oude jasje'. Vooral in de Instellingen kom je nog wel is de oude layout/opzet tegen. Dat vind ik erg jammer.
En ik vind het storend dat als ik via de Windows knop iets wil zoeken, dat ik niet 'alleen' in m'n geïnstalleerde software/apps kan zoeken. Hij 'vindt' dan ook gedownloadde .exe's en .msi's. Ik heb nog geen manier gevonden om dat uit te zetten.

Ik denk dat als 99% van de mensen ergens wel aan kunnen wennen en ik niet, dat het toch echt aan mij ligt.
0Anoniem: 100047
@lenwar22 juli 2020 14:42
Wees maar niet bang, daarom heb ik zowat in elk bericht gezegd dat ik er niet aan kan wennen ;)
Haal de downloads map(pen) uit je indexering van het zoeken :)
Winkey > indexing options (of hoe het ook in het Nederlands is)
Ik wil ze wel in m'n index hebben. (Ik wil wel m'n documenten/gedownloadde zaken blijven vinden, maar dan alleen in m'n Documenten ofzo) Ik wil eigenlijk gewoon dat hij bij Apps, alleen m'n geïnstalleerde software laat zien, en niet wat willekeurig gedownloade .exes of nog erger, msi's.
(sterker nog. Ik zou het ook fijn vinden als hij bij zoeken standaard in het mapje 'Apps' begint, ipv bij 'Alles'. Als je daar wat voor weet, zou ik al heel blij zijn :) ) (dus dat ie standaard begint met apps: )
Je kunt het per library/user map instellen. Downloads bv niet, Documenten dan weer wel.
Verander iets en 99% zal het leren en zal het positief ervaren. Van die 1% zal 50% er wat langer over doen, eerst een weerstand "ik houd niet van verandering" moeten overwinnen om het alsnog te omarmen. 50% van de 50% zal niet toegeven dat ze het eigenlijk wel goed vinden, dan heb je nog mensen die stond eigenwijs zijn en sowieso negatief zijn tegen iets van een bepaalde fabrikant.

En ik zeg maar zo, zij die verandering niet omarmen zullen nooit accelereren en vooruit gaan.
Wel een sterke aanname dat iedere verandering ook ten goede is.

Ik ben zeker niet tegen verandering, maar bij Microsoft is het tegenwoordig meer veranderen om te veranderen. Omgekeerd kan je ook stellen: waarom moet ik als gebruiker een UI verandering leren als de oude perfect werkt voor mij? Omdat een designer dat besloten heeft?
En waarom niet de gebruikers de keuze laten, zoals LibreOffice doet? Daar kan je een Ribbon gebruiken, maar ook nog de oude menus en toolbars, of ook de combinatie Ribbon met toolbars.
Wat me ook opvalt is dat Visual Studio nog steeds het Ribbon blijft negeren.
Maar zoals ergens anders gezegd heb ik niets tegen het Ribbon, wel dat men toolbars ook heeft weggegooid. Die kunnen zeker samen bestaan en dan had ik geen woord kritiek!

Het spijtige is dan ook dat andere bedrijven die Ribbon gaan kopiëren zonder er goed over na te denken, zoals bvb Sibelius. Zie https://www.youtube.com/watch?v=dKx1wnXClcI
Heel dit filmpje is een aanrader, maar vooral rond 7:00 legt hij de problemen wel goed uit.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2020 13:39]

De Ribbon is er gekomen nadat Microsoft er lang onderzoek naar gedaan heeft. Het is ingedeeld op basis van feedback uit de telemetry op de meest gebruikte opties zo zichtbaar/makkelijk vindbaar mogelijk te maken.

Dat is er niet gekomen enkel omdat Microsoft de boel wilde veranderen. Ze wilden de gemiddelde user experience beter maken (de gemiddelde gebruiker is echt bar slecht met die antieke uitklappende menus die uitpuilen van de opties).

Libre Office is meer pro-power user, Microsoft office wordt ontwikkeld voor de 'common denominator', de gemiddelde gebruiker. Want ook uit onderzoek van Microsoft is naar voren gekomen dat te veel opties juist averechts werkt op de gemiddelde gebruiker en dat het voor hun juist belangrijk is om de opzet zo simpel mogelijk te houden. Hier heeft MS veel onderzoek naar gedaan ten tijde van Vista naar bijvoorbeeld de setup van Windows.

De design keuzes van MS komen 9/10 keer niet uit de lucht vallen en het is geen verandering om het maar te veranderen. Er wordt serieus veel onderzoek naar gedaan door MS. 1 van de resultaten van die onderzoeken was het Windows 8 start scherm, door dezelfde persoon ontworpen die het geliefde Windows 7 design ontworpen had :)

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2020 15:12]

De Ribbon is er inderdaad gekomen na veel onderzoek. Maar dat was in 2007.
Tegenwoordig heb ik het gevoel dat veel veranderingen er komen om te veranderen.
Ik vind bvb de zichtbaarheid van tijdelijke Ribbon items in Office 365 op niet veel trekken. Is enkel het menu item in de kleur van de applicatie (groen in Excel, blauw in Word, rood in PowerPoint) met een streepje eronder. Viel in vorige versies toch beter op, in Explorer bvb ook.
En sorry, waarom heeft de VBA code editor dan nog steeds een menu? Ofwel is de Ribbon beter, en dan is het gewoon zielig dat dat na 13 jaar nog steeds niet aangepast is. Ofwel heeft een menu toch ook zijn waarde en moet men dus duidelijk aangeven wanneer wel en wanneer niet en dat zelf ook volgen.

De stap van het Windows XP start menu naar het Windows 7 start menu was vrij klein, gewoon een evolutie: https://www.theverge.com/...u-20-years-visual-history
In 8 heeft men heel de boel omgegooid "omdat Touch". Het is niet dat een designer iedere keer raak schiet. Eerder zelden zelfs.
Die VBA code editor is niet gericht op dezelfde doelgroep als de gemiddelde Office gebruiker. Visual Studio heeft ook nog gewoon een 'ouderwets' menu.

Het start menu van Windows 8 was kwa workflow vrijwel gelijk aan Windows 7, op dat gebied zit er een stuk meer verschil tussen het start menu van XP en 7. Het was alleen nog niet helemaal af, zelf had ik bij remote access er een hekel aan dat die start menu knop ontbrak en het een gepiel was om aan te klikken. Ik vermoed dat dit wel 1 van de grotere hekelpunten was. Niet zo zeer dat het volledig scherm was, daar zat best een goede redenatie achter. Al zag ik het meer als een interactief bureaublad dat nu op de voorgrond zat i.p.v. achtergrond. Zelf had ik met Win8 de icoontjes op het bureaublad ook uitgeschakeld, maar bij Win10 weer aangezet. Maar goed, n=1 in deze.
Spreekt niet echt in het voordeel, Windows 8 als design voorbeeld. Dat is een design fiasco die zijn weerga niet kent.
Wow, Sibelius is echt eem ramp qua UX.
Veranderen om te veranderen is nooit een goede reden en het is tegenwoordig eerder een ziekte dan een zegen
De enige goede oplossing is de keuze aan de individuele eindgebruiker laten om te bepalen wat het best voor hem of haar werkt.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2020 14:31]

Moest er aan wennen, maar uiteindelijk is de ribbon een goed concept, wat gewoon alles sneller maakt, geen menu meer openklappen. En met die zoek functie om een actie te zoeken is ook een mooie toevoeging.

Kortom, voor de 1 een vloek, voor de ander een verademing.
Over het open klappen van het menu heb je gelijk, maar ik mis iedere dag de toolbars die je direct toegang gaven. Daar kan het Ribbon niet aan tippen qua snelheid.
Wacht maar tot je met Google Office moet werken. Dan is alles snel met Office Ribbons :)
+1Anoniem: 100047
@Wim-Bart22 juli 2020 13:01
Juustem, uiteindelijk is het een persoonlijk iets. En dat is juist goed, anders zou iedereen bijvoorbeeld in dezelfde auto rijden.
Het enige probleem van een ribbon is dat laptops, in hun onmetelijke wijsheid, min of meer 16:9 als scherm hebben. Oftewel, zelfs full screen heb je weinig hoogte. Met een dikke ribbon die horizontaal is, wordt de content waar je aan werkt zeer beperkt in hoogte, maar heeft zeeen een ruimte in de breedte.

Oplossing is dus ribbon als sidepane of dockable.

Of een scherm hebben daadwerkelijk gemaakt op produktiviteit ipv films kijken.
Thuis werk ik met LibreOffice, een verademing. Op het werk natuurlijk Microsoft Office en dat is ehh... niet echt wenbaar voor mij.
Daar zit meteen je probleem. Twee vergelijkbare maar net niet gelijke programma's met vergelijkbare mogelijkheden met vergelijkbare namen. Dan is het niet vreemd dat je bij één van beide steeds verdwaalt. Dat heeft weinig met de vormgeving van het menu/ de ribbon te maken.
+1Anoniem: 100047
@CivLord22 juli 2020 13:59
Niet helemaal. LibreOffice heeft eigenlijk de indeling van Office 97 en eerder, die 'gewoon' met menu's werkte die voor mij helder is/'was. Natuurlijk prefereer ik LibreOffice voor MS Office, maar als ik heel eerlijk ben zit ik het meeste van de tijd achter MS Office, in de order van zo'n 90% tot 10% voor LibreOffice. Het is niet dat ik niet met Office kan werken, maar het heeft meer zoektijd nodig.
dat is ehh... niet echt wenbaar voor mij.
Wellicht dat je je 'handle' op Tweakers.net moet aanpassen naar ouwebok001... ;-)

Na 13 jaar is dat niet een kwestie van niet kunnen 'wennen', maar een kwestie van 'niet willen'. Maar ik wil zeker niet zeggen dat de ribbon de beste oplossing is, omdat het primair icoon gedreven is met 'tabjes' wil het regelmatig voorkomen dat mijn muis veel verder reist over het scherm dan met de oude pulldown menustructuur.
0Anoniem: 100047
@Cergorach22 juli 2020 12:56
Ben ook een oude bok 😅 Maar goed, zie mijn reactie hierboven.
Ik vind na 13 jaar de ribbon niet meer dan dat, de ribbon, Het heeft me niet geholpen in dingen beter en sneller doen en ik zoek regelmatig nog naar de juiste functie of optie die ik in de menu tijd misschien zelfs iets sneller had gevonden. Al met al is de ribbon voor mij niet een verbetering gewest, maar om het slechter te noemen is ook onzin.

Als je het echter hebt over context georierteerde dingen die telkens over je tekst komen te staan (nu meermaals last van gehad in mobiel gebruik van sommige websites) dan ben ik daar echt geen voorstander van. 99% van de "handige context popups zijn daarin nutteloos en ernstig verstorend.

Nou moet ik wel zeggen, Microsoft heeft meer en betere programmeurs in dienst dan de sites waar ik dit tegen kwam, dus misshcien weten zijn mijn gedachte te lezen en de juiste context weer te geven op het juiste moment :)
Ik was 13 jaar geleden redelijk snel gewend aan de ribbon. Er zit een stuk logica in dat ik begreep. Ik heb in die jaren met grote regelmaat ook met Open/LibreOffice gewerkt. Dat is me nooit goed bevallen (wat overigens niets met (het ontbreken van) de ribbon te maken heeeft, maar alles met net niet lekker en compatible met wat ik wilde en verwachtte van mijn Office-pakket.

En als je na 13 jaar nog steeds vindt dat je je dood moet zoeken naar de functies die je wilt gebruiken, dan bekruipt mij het gevoel dat je je Office op het werk zo min mogelijk opent...;)
Microsoft's designkwaliteiten kennende heb ik weinig vertrouwen dat dit goed gaat werken. Wanneer gaan ze eens eindelijk knoppenbalken maken à la Photoshop. Verplaatsbaar, keuze tussen fixed of zwevend boven het document, grootte en plaats zelf te bepalen zodat er optimaal gebruik kan gemaakt worden van een breedbeeldscherm, hotkey om alles te tonen/verbergen, ...
Zo heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken. Maar dit zal denk ik de oplossing zijn. Het huidige werkt opzicht prima, wat ze nu aankondigen zie ik niet als vooruit gang als je dagelijks er mee bezig bent.
De oplossing die jij hier aandraagt zou denk ik het beste van 2 werelden zijn voor office. Je kunt zelf bepalen hoe en wat je in beeld wilt. Hopelijk stappen ze nog van deze "onzin" af, want deze gepresenteerde interface zie ik echt als een achteruitgang.
Was dit niet een functie tussen Office 95 en 2003?
Bravo, u heeft de interface van Office tot 2003 heruitgevonden!
Ik ben blij dat ik er niet alleen zo over denk, ik smacht zo naar de toolbars. Wacht hier echter al vergeefs meer dan 10 jaar op...

Office 97 met floating toolbars
Office 2003 met dockable toolbars
Wees zuinig op je comment. Ik schat dat zo rond het jaar 2025 deze helemaal hip wordt. De nieuwste uitvinding, met een vage relatie naar klimaatproblematiek.
Laat ze ook dan maar met naadloze office vensters komen, zodat als je meerdere vensters open heb staan je niet kan zien waar de een start en de ander eindigt, of wat wat is als er geen herkenbere interface elementen zijn. (voor alle office applicaties natuurlijk)

flat to the max
shit, moet ik straks weer aan iedereen in de familie/vrienden groep les gaan geven in waar bepaalde dingen nu zitten verstopt.
Het is echter nu al zo dat als je tekst selecteert (of op rechter muisklik) je een schermpje krijgt met een hoop opties om tekst/opmaak aan te passen, wat vaak gewoon sneller is (en makkelijker vind ik persoonlijk) dan de ribbon te gebruiken (uiteraard kun je nog niet alles met dit menuutje doen maar wel de meest voorkomende acties).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 22 juli 2020 13:55]

ik kan er wel mee werken :) maar we kennen allemaal wel de ooms, opas, tantes etc die hebben leren werken met wat ze hebben, en bij de volgende pc upgrade mag jij als It;er het ze opniew gaan aan leren omdat hun nieuwe pc de nieuwe versie van office heeft :)
Dit is ook het eerste wat ik dacht. Alleen dan voor het bedrijf waar ik dan 15 man mag uitleggen. En dan zitten er echt mensen bij die niets van computers weten van computers behalve hoe ons registratie systeem werkt, printen en scannen. Mensen die bij me komen van de printer doet het niet en stond alleen uit, of ik een muis wou installeren want ze konden de receiver in de muis niet vinden. Die mensen ga ik echt dagelijks weer terug zien, mensen die niet weten waar control en alt knoppen zitten, ect. Ook verwacht ik dat ik dezelfde mensen terug zal zien met dezelfde vragen omdat ze het vergeten zijn.

Ik hoop echt dat dit uitgezet kan worden en de ribbon weer aan. Anders moet ik misschien binnen 2 jaar maar eens me ontslag indienen ;)
Begrijp wat je bedoelt. Gebruiken die mensen Android of iOS? Indien ja dan hebben ze vast weleens een keertje op tekst geselecteerd om het vervolgens te kopiëren/plakken oid, misschien (hopelijk :+ ) dat je die link kan leggen om het gemakkelijk uit te leggen.
Het zou me niets verbazen als sommige werknemers nooit de kopieer functie op een telefoon gevonden hebben. Als ze perongeluk tekst geselecteerd hebben verwacht ik echt dat die zoiets zullen denken van "Ik zie iets nieuws in beeld. Snel op de terugknop drukken en hopen dat er niets kapot is gegaan"
Eens maar bij mij hebben die nog moeite met de ribbon dus verandert er niet zoveel. :Y)
Het voordeel bij het context/rechter-muisklik schermpje is nog dat het enigszins lijkt op tekst markeren/copy/paste bij telefoons, wat dat betreft was de ribbon misschien nog wel lastiger om uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 23 juli 2020 21:49]

Hmm ik weet niet of ik hier fan voor ben als ik het op een "normale" pc gebruik. Vaak erger ik me er juist aan als ik wat tekst selecteer er een schermpje is wat boven de tekst komt te staan.
Maar het is wel sneller om bijv tekst te highlighten via dat schermpje en het levert je een hoop extra verticale ruimte op als je de ribbon inklapt.
Het is misschien sneller maar ik erger me er wel aan. Ik heb zelf liever gewoon iets standaard in beeld dan dat er soms ongewenst in beeld komt. Ook erger ik me vaak aan menu's die verdwijnen en verschijnen met scrollen. Ja het geeft je iets meer ruimte (vooral op ern telefoon) maar ik geef liever die ruimte op om het vast in beeld te hebben. Net als hier op tweakers op me telefoon dat de top menu verdwijnt. Moet je eerst scrollen voordat die tevoorschijn komt of soms dat wanneer je terug wilt scrollen dat je eerst de menu krijgt voordat je verder kan scrollen. Of op telefoons en tabletten dat de terug knop verdwijnt. Ik heb wel een aantal keer op de tablet van me moeder dat die menu naar boven kwam terwijl ik alleen maar van beneden naar boven wou vegen tijdens een spel. En toen reageerde het spel natuurlijk niet en crashte me poppetje. Daarom vind ik dingen in het scherm houden makkelijker, veiliger en sneller.
Overdesign much? Lijkt totaal vorm boven functie te zijn als ik het zo zie. Office is al vaak een doorn in het ook met het vinden van opties. Ook als je een venster kleiner maakt en ineens de tabel invoegen sectie is verdwenen, wat nu ergens ingeklapt is en totaal niet duidelijk waar dat dan zit op een kleiner scherm.

Ipv dat ze gewoon horizontale scroll invoeren ofzo zodat die ribbon altijd het zelfde blijft.

Ik hoop op zijn minst dat de opties tussen macOS en windows wat meer het zelfde worden. Waarom bijvoorbeeld in outlook op mac het later verzenden wel toevoegen door simpel weg voor de mail die je op dat moment schrijft een tijd op te geven (brilliant), maar op windows een of ander gedrocht als een complexe planner tool om je mail later te verzenden.
Waarom bijvoorbeeld in outlook op mac het later verzenden wel toevoegen door simpel weg voor de mail die je op dat moment schrijft een tijd op te geven (brilliant), maar op windows een of ander gedrocht als een complexe planner tool om je mail later te verzenden.
One click:
Het vergt als je een mail aan het maken bent alleen de ribbongroep "Label" openklikken en dan kun je direct bij de bezorgopties een tijd opgeven

Of je past de ribbon aan en voegt de optie "Bezorging uitstellen" toe aan een bestaande of een nieuwe ribbon groep waarmee je dan hetzelfde dialoogje kan openen.
Meer werk dan een arrow aan klikken naast je send icon en gewoon een tijd opgeven. Dus dat bedoel ik meer. Maar bedankt voor de uitleg, maakt het enigszins toch makkelijker op windows.
Ik vind het jammer dat ze dit nu zo aanpassen. Die contextuele menu's zitten al jaren in Office en zijn me vaker een doorn in 't oog dan dat ik er iets aan heb. Klik je een stuk tekst komt die balk naar voren over de tekst die je net nodig hebt.

Het ribbon is nou ook niet altijd ideaal maar dan kan je ten minste nog kiezen om de balk te verbergen wanneer deze niet actief is. Door deze helemaal weg te halen dwing je mensen die vaak exotische functie gebruiken uit te vogelen hoe ze of die balk weer terugkrijgen, of waar de commando's nu weer verstopt zitten.
Het is puur persoonlijk denk ik, maar sinds ik er aan gewend ben, wil ik niet meer terug naar de oude werkwijze.
MIsschien moet MS een ribbon (of menuutje) overhouden met alleen de exotische features. The Quick Access Bar is trouwens ook erg handig, kun je veel gebruikte functies aan koppelen terwijl je geen scherm ruimte inlevert.
Dit idd.
De wat exotischere functies zijn nu al vaak moeilijk te vinden ind e contextuele ribbon laat staan als alles naast of over de tekst komt.
Hip (nutteloos) filmpje. Maar voorlopig wachten we al jaren op een consistente interface van Microsoft.

Het gaat wat mij betreft elke paar jaar in een andere richting voordat de oude interface af is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee