Akasa toont m-itx-behuizing voor passief gekoelde systemen met 65W-processor

Akasa gaat een mini-itx-behuizing uitbrengen die geschikt is voor passief gekoelde systemen met 65W-processors van Intel of AMD. Eerdere behuizingen van Akasa voor fanloze builds waren bedoeld voor 35W-cpu's.

De behuizing krijgt afmetingen van 280x209x110mm, meldt FanlessTech. Die website toont ook een foto van de Akasa Maxwell Pro-behuizing. De fabrikant heeft al wel een productpagina van de behuizing op zijn website staan, maar de details zijn nog niet ingevuld.

Op Twitter meldt Akasa dat de nieuwe behuizing van aluminium is gemaakt en over vier koperen heatpipes beschikt. De binnenkant is nog niet getoond; maar net als bij eerder uitgebrachte behuizingen zal daar een koelelement zitten dat op de processor bevestigd kan worden en waarmee de heatpipes verbonden worden met de behuizing.

Aan de voorkant zitten vier usb-a-poorten en volgens FanlessTech levert Akasa twee optionele voedingen. Er is een compacte 150W-voeding die intern geplaatst kan worden, en een variant met een extern power brick, die een hogere efficiëntie heeft. Wanneer Akasa de nieuwe behuizing uitbrengt, is nog niet bekendgemaakt. Ook de prijs is onbekend.

Akasa Maxwell Pro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-07-2020 • 12:23

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Ik denk dat je er van uit kan gaan dat er geen losse GPU in gaat passen. Om 65W (proberen) te koelen zullen ze beide heatsinks aan de zijkanten gaan gebruiken. En om dan een passieve videokaart te plaatsen in een behuizing met amper (natuurlijke) ventilatie... dat wordt 'm niet.

Ik heb ook een passieve Akasa Euler met 35W i3-6100T, deze houdt de CPU prima koel. Het probleem zit hem in de M.2 SSD welke in de verder zo goed als afgesloten behuizing zit zonder airflow en oververhit raakt...

Ik zou bij dit soort behuizingen dus adviseren ook goed naar de SSD koeling te kijken. Bij mijn Akasa Euler behuizing is een 2,5" SSD beter, omdat deze tegen het koellichaam aan gemonteerd wordt en dus wel zijn warmte kwijt kan.

Betreffende de kwaliteit en afwerking van deze behuizingen ben ik wel te spreken. De Akasa Euler is van prima kwaliteit en netjes afgewerkt. Naar mijn ervaring vele malen beter dan de Streacom F12C waar ooit mijn PC in zat. Deze was aan de binnenkant enorm ruw afgewerkt en vooral de schroefjes van belabberde kwaliteit... :/

Ik koel ook een 65W TDP Ryzen 3700X passief (verbruik CPU is ongeveer 80W op full load). Dat is met een open "behuizing", een flinke koeler (Thermalright HR-22), en genoeg ruimte voor de PC om de warmte af te voeren. Het is sowieso mogelijk, zolang de PC zijn warmte maar efficient aan de omgeving kan afgeven.

Edit: voor degenen die op zoek zijn naar een passief gaming/workstation, kijk eens naar:
MonsterLabo: https://www.monsterlabo.com/
TureMetal: http://www.turemetal.com/product_en.html

[Reactie gewijzigd door L702 op 21 juli 2020 10:26]

Zelfs een 3900X van 105W is ook passief te koelen hoor, Mits je een stevige Radiator neemt en een goede Custom loop kan aanleggen in je Case en daar ook de ruimte voor hebt erin :-)
Enige wat je wel nodig hebt is een goede Pomp, alhoewel ik ook daar al weer oplossingen voor heb gezien om die ook eruit te kunnen laten.

Nu zal ik toegeven ik geen idee heeft zulke weird builds in dagelijks gebruik zich zou houden, maar heb zelf ook een Custom Loop met een 3900X, maar voor de Fans aanspringen van de Radiator die aangestuurd worden door de Loop zelf moet ik toch aardig mijn best doen met gamen :D

Enige 3 motortjes die constant draaien, is het fannetje van Chipset bord (x570), PSU fan, en de waterpomp
Dan als de zooi te warm word, 6 120mm Fans verdeelt over 2 Radiatoren.
Dan nog hoor ik mijn PC haast nog steeds niet, en word overstemt door het lawaai van de Luchtgekoelde PC van mijn vrouw.
Waterkoeling <> passieve koeling. bij de laatste zijn er in principe helemaal geen pompen, ventilators e.d.
Ik vraag me soms af hoe mensen sommige systemen bouwen. Ik heb zelf een Corsair Crystal kast met 3 x 120mm intake, 3 x 120mm blowout, een 240mm radiator op de bovenste twee intakes. Heb een custom fan curve en de fan's komen alle 6 niet boven de 30/31% onder full load van zowel mijn Red Devil 5700XT (in OC modus) en mijn 3900X. De 3900X trekt dan wel even 180W weg.

Maar het blijft gewoon allemaal koel.
Ik vermoed dat je met je 6 casefans en custom fan curve al in een bepaalde niche zit ;)
En de Corsair Crystal is dan ook een gigantische kast haha. Dus als Wim-Bart zich afvraagt hoe sommige mensen hun systemen bouwen, in het geval van het artikel dus in een SFF én passief gekoeld. Dat is een hele andere niche.
uit nieuwsgierigheid, is het een m.2 met heatsink of zonder?
Het is een Toshiba RC100, zonder heatsink. Ik gok dat een heatsink toevoegen ook wel iets zal helpen. Maar dat betekend helaas niet dat de stilstaande lucht in de behuizing er koeler op wordt.

De chipset zit ik eigenlijk met hetzelfde probleem. Een H110 chipset wordt normaliter niet erg warm, maar het temperatuursverschil tussen de lucht en het koelblokje wordt klein waardoor er nog maar weinig warmte wordt afgegeven. De omliggende aluminium behuizing is vervolgens weer warm door de CPU, die het als koeling gebruikt waardoor de interne warme lucht ook daar amper zijn warmte aan kwijt kan. Er zitten slechts kleine openingen aan de zijkanten van het kastje, dus er is ook vrijwel geen luchtstroom.

Voordat ik de M.2 SSD had gemonteerd had ik geen problemen met het kastje. Maar met de SSD genereer ik net te veel warmte in de behuizing, waardoor de SSD en chipset snel richting de 100°C gaan.

Mijn beoogde oplossing voor dit probleem is om een massief blokje koper of aluminium te gebruiken om betere warmte geleiding naar de behuizing heatsink mogelijk te maken waardoor de SSD en chipset hopelijk de temperatuur aannemen van de CPU; normaliter +/- 80°C...
De eerste keer dat de heatsink daadwerkelijk het verschil kan maken :P vroeg me al af waar ze voor waren. Wel interessant
Kan je je ervaring delen met passief gekoelde ryzen? Ik heb zelf een streacom met ryzen 2400g (want iGPU) maar zou graag over willen naar zen 2. Echter hoor ik ook wel eens dat een GPU nodig is bij booten en dat gaat natuurlijk niet in zo'n passief gekoelde case. Werkt jouw ryzen 3700x ook zonder gpu? En zo ja, welke mobo?
Ik gebruik wel een losse GPU in mijn systeem (passief gekoelde RX570 8GB). Zover ik weet zijn er geen AM4 moederborden met een ingebouwde GPU, en aangezien er geen eentje zit in de CPU, zal dat niet gaan lukken.

Ter verduidelijking; mijn Ryzen systeem zit niet in zo'n Akasa kastje, maar in een open frame behuizing met losse (grote) koelblokken.
De focus ligt vaak ook te veel op het alleen koelen van de CPU. Jij noemt nu de SSD die zo qua warmte in de gevarenzone kan komen maar ook de vermogenselectronica op het moederbord loopt in een dergelijk passief systeem risico. Dat probleem moet trouwens niet alleen in een systeem als dit worden getackeld, maar ook in watergekoelde systemen.

Los hiervan is het slim gebruiken van heatpipeoplossingen voorbij de scoop van alleen een CPU koelblok best interessant. Een grid van heatpipes in de kast om koude van koele plekken naar warme te verplaatsen is best een benadering. Zouden de kastwanden de heatsink vormen dan zijn er aan de buitenwanden van die kast nog wel koelvinnen nodig om de heatsinkkastwanden weer koel te krijgen. Wel een ding om zo nog een kast te maken die ook nog esthetisch oogt. Verondersteld wordt verder dat in de ruimte waarin de kast staat voldoende passieve luchtstroming aanwezig is.

Uitdaging blijft verder nog wel om de koude bij al die afzonderlijke printplaatcomponenten te krijgen, CPU, GPU en SSD geloof ik nog wel, maar al het kleine spul wordt dan een ding. Ik ga hierbij namelijk nog steeds uit van een kast zonder geforceerde luchtstroming. Mogelijk dat vertakkingen van metaalwol of schuim de printplaatcomponenten kunnen koelen.

Ik zie zo nog geen mainstream kast ontstaan :) maar gewoon om te kijken of het zo zou kunnen, als experiment, vind ik het wel interessant.
Oh, wauw, die Monsterlabo is echt erg fraai! Mooi filmpje ook hoe het van binnen eruit ziet en gebruikt wordt.

Intern lijkt die ook op het ontwerp van de XBox Series X met de verticale koelplaten.. Zou Microsoft daar hun inspiratie vandaan hebben?
Zonde van die schroefjes aan de voorkant. Maakt het gelijk een stuk minder strak. Ikzelf heb een Streacom en ben daar zeer tevreden over. Deze Streacoms zijn een stuk strakker afgewerkt.
Persoonlijk vind ik die schroefjes wel wat hebben. Ik denk dat ik het heel saai zou vinden zonder de schroefjes.
zou de schroefjes zelfs vervangen voor zilverkleurige, met wellicht een grote bolle kop.

maar ieder zn smaak :*)
Ja, datidee had ik ook. Ze proberen ze nu weg te werken en ik denk dat het erg mooi zou zijn als ze het zouden omarmen.
jij begrijpt.

als er dan toch schroeven zichtbaar zijn, maak er dan wat moois van en probeer t niet weg te moffelen.

functioneel design heeft echt zn charmes, als je t goed doet.
Tweakers: Akasa toont m-itx-behuizing voor passief gekoelde systemen met 65W-processor
Ik hoop dat deze dan wel goed werkte, want die van me sus de Streacom FC8 Evo Fanless Zilver, deed het HEEL slecht met alleen maar een Intel Core i3-6100, als de kinderen er spellen op speelde over hitte de CPU al heel snel, en viel hij uit, ze had er een grote USB fan op staan als de kinderen gingen gamen, dus heb ik alles maar naar de Inter-Tech Mini ITX-E-i7 verplaats met een Scythe Big Shuriken 3 er op, en nu blijft hij heerlijk koel, en is hij zo goed als geluidloos, ook als ze er op gamen.

Heb nu zelf de CEMO 9001 in gebruik en moet zeggen dat het een mooie kast is, al waren de schroef gaatjes net niet 100% boven de schroefdraad gemaakt aan de boven kant, voor de rest is het een mooie kleine dikke aluminium kast, waar zelfs een Micro-ATX (µATX) in past, en je dus wat meer keuzes geeft dan alleen een Mini-ITX MB, en een ATX12V 2.4, flexATX voeding gaat er in, heel mooi kaste voor weinig geld.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 20 juli 2020 17:50]

Dat is natuurlijk voor een ieder een eigen keuze ;) De een wil strak, de ander weer industrieel...

Het is ook totaal afhankelijk van de prijs. Die Streacom zijn namelijk best prijzig. Als deze stukken goedkoper blijkt te zijn (, wat ik wel verwacht), is deze een interessantere keuze voor iemand met een lager budget.

Die van mij staat in de woonkamer als mediaspeler en daarom wilde ik een strak design hebben.
Strakker dan de Mjolnir word het niet.
Kan je hier ook een 65W passief gekoeld systeem in kwijt?
Schijnbaar niet als je de waterkoeling ziet.
Klik eens op air cooling ;-) Water/lucht kan beide... Passief lijkt me niet.
Oeh die is inderdaad rete strak. Maar ik zie nergens aan/uit schakelaars. Niet op de foto's en niet in het promo filmpje. Dat hebben de Streacoms wel, plus een dvd-slot voor een dvd/bluray speler (ze zijn voornamelijk voor dat doel ontworpen, meeste hebben ook een infrarood poort aan de voorkant om een afstandsbediening te koppelen)
Deze case is dan ook meer gemaakt als hi-end (portable) case met door de slimme indeling ruimte voor componenten die anders een veel grotere case benodigen en niet per se als multimedia case.
Power switch krijgt ie wel maar aan de achterkant, geen dvd/bluray bay en/of slot.
Gebruiken mensen nog DVD's? We leven uiteindelijk al eventjes in het streaming tijdperk met alles op je NAS enz.
Die ziet er heel strak uit inderdaad! Weet jij of het werkelijke product net zo netjes is als de renders?
Medio September hoop ik 'm binnen te krijgen en kan ik je daar pas een echt antwoord op geven.
Ik verwacht van wel, aangezien die gasten juist heel erg ver gegaan zijn met oplossingen bedenken zonder zichtbare schroeven enz. dus ik vertrouw er op dat het met de afwerking ook snor zit.
Vind je? ik vind juist dat hele grid helemaal niets.
Je moet iets met 5mm dik aluminium... Een lullige stalen mesh oid is ook niks.
Vind het zelf wel wat hebben in combinatie met de tempered glass zijpanelen.
Maarja je weet: zoveel mensen, zoveel wensen.
Juist ja, want glas moet ik al helemaal niet, hoef de binnenkant niet te zien, en probleem bij zo'n mesh is dus dat daar nogal stof in/tussen gaat zitten. Nee, mij maak je gewoon blijk met een vierkant (mag iets afgerond zijn) matzwart blok met verder geen onnodige zaken..
Inderdaad schitterend... maar allesbehalve passief! Dit lijkt me een prachtige, maar al snel luidruchtige kast.
Ik heb zelf de Streacom FC8 Alpha waar deze Akasa heel erg op lijkt. Ben het inderdaad eens over de afwerking, vind ik bij die Streacoms iets gestroomlijnder.
Thuis heb ik nog een HTPC met een Hfx case. Deze is welliswaar gediscontinued, maar kan 70w TDP aan en is best strak afgewerkt aan de buitenkant. De binnenkant is ruim genoeg voor ATX en een reguliere voeding is bruikbaar (maar dan heb jij wel weer een ventilator).

EDIT: In de price watch staat eentje

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 20 juli 2020 12:44]

Is ook duurder te maken natuurlijk. Ik heb ook niet het idee dat Akasa deze producten bedoelt als een eyecatcher, maar meer voor praktisch gebruik
Ik stoor mij meer aan hoe de USB poorten geplaatst zijn, 2 boven elkaar en 2 naast elkaar. Dat had ook mooier gekund.

Ik hou het voorlopig wel bij m'n wat onnodig grote Antec Fusion 430.
Goeie tip, ziet er goed uit idd.
Die Streacoms zijn echt mooi gemaakt! Doet denken aan een soort crossover space age design en apple.
Ik kan me simpelweg niet voorstellen dat dit systeem niet gaat thermal throttlen...die 65w is immers irrelevant en staat niet gelijk aan verbruik of warmte productie en geen van de huidige 65w rated processoren gebruikt 65 watt of kan met een 65w rating koeler gekoeld worden zonder airflow zonder thermal throttle.
Ze kunnen een 14w cpu al niet eens dermate koelen dat ze niet throttlen laat staan dit.

Verder betekend een 150w voeding dat je geen losse gpu kan gebruiken dus 95% van de amd cpu's valt al af.

https://www.youtube.com/watch?v=0RYFsb99OwI

Voordat mensen gaat roepen dat het wel mee zal vallen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 20 juli 2020 12:42]

Verder betekend een 150w voeding dat je geen losse gpu kan gebruiken dus 95% van de amd cpu's valt al af.
Zou dat überhaupt passen?
Geen idee ik kan de binnenkant niet zien maar een zijn een handje vol low profile gpus verkrijgbaar al zijn dat ook geen beesten van kaarten. al is 28x20x0 genoeg om mijn 1070 in te propper als je maar creatief genoeg ben. Of het echter wenselijk is hangt af van de uitvoering en airflow.
Dit is nog wel een dingetje, waar AMD zijn CPU's rate op tdp bij 100% load op zijn hoogste kloksnelheid, berekend Intel deze zonder de turbo.
Intel z'n tdp zal altijd hoger zijn dan dat er in de specsheet staat.
Ryzen Zen 2 met 65W TDP er in en er throttled niks.
Gewoon een 3300X of een 3100X.
Of een 3300G of 3400G, 2200G,
of nieuwere 4300G, 4400G
De huidige Akasa cases (Euler/Galileo) die formeel 35W TDP passief kunnen koelen, kunnen in de praktijk nu al prima 50-55W Corei3’s en Pentiums gekoeld houden, dus deze nieuwe case met een nog dikker koelblok lijkt me dat niet echt een probleem.

Het hangt erg van de specifieke cpu af hoe ver je kan gaan - Intel is zeker in de low end ontzettend ”pessimistisch” met hun TDP’s. Mijn Core i3-6100 cpu heeft bv een 51W rating, maar het complete systeem inclusief twee HDDs (!!) is nog nooit boven de 50W gekomen, hoe vol ik m ook belast, en normaal verbruik is rond de 10-15W.

Uiteraard zijn dit geen cases voor gamers, voor losse gpu’s heeft het weinig zin om naar passieve cases te kijken, maar goed hoeveel pc’s worden er nou werkelijk gebruikt om (hardcore) te gamen, dat is maar een klein deel van de complete pc markt. Een passief systeem is prima te doen voor ‘productief’ PC werk.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 juli 2020 00:47]

Waarom die 2 USB poorten verticaal, en dan die ernaast horizontaal?
4 gelijk gespatieerde poorten naast de aan en uit knop is toch veel mooier?
Streacom heeft ook wel een ander prijskaartje.
Probleem met die schroefjes is dat het zwarte meestal beschadigd raakt door een metalen bit of schroefkop en er dan ranzig uit gaat zien.
Zou ze sieren als je er een harde, scherpe teflon kruiskop bijkrijgt zodat ze niet beschadigen.

En 65W passief, vind het moeilijk te geloven.

Moet je wel een modern bordje + CPU gebruiken ( met een Tcase van 100 graden ), ik heb hier b.v. nog een H170 m-ITX bordje en een 65W i5-6600 liggen, maar deze klokt zich al bij 70 graden terug.

Met een Arctic Alpine 12 passive en een 900rpm 120mm fan op 13cm afstand, die recht op dit koelblok blaast begint zelfs een 35W i5-6500t binnen een kwartier te throttelen bij échte full load (gaming is totaal geen probleem)
Intel TDP =/= AMD TDP.
Het is geen exacte wetenschap, maar eigen ervaring: Onze Ryzen 7 (2700 en 3700) worden continu multithreaded belast en de CPU-ventilator staat meestal stil, het zijn met name de 120mm in- en output die de boel koel houden.
In de tijd dat ik een Xeon E3 in dezelfde kast had zitten, en onder dezelfde koeler, werd de boel met draaiende koeler warmer dan deze CPU zonder.

edit: Xeon was de 1285Lv4.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 20 juli 2020 16:14]

Er zit enorm verschil ook binnen Intel. Die willen bv nog wel eens een complete range varianten van dezelfde die, Celeron tot aan Core i5, allemaal dezelfde TDP geven, terwijl het overduidelijk is dat die Celeron met veel lagere klok daar bv bij lange na nooit in de buurt gaat komen. Je zal het even op moeten zoeken bij de diverse tests online wat je cpu werkelijk verbruikt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 juli 2020 00:41]

Het is maar een rekengegeven, dat TDP, dus op zich is dat niet onterecht. Wat ik niet weet is of AMD en Intel ook aan dynamic voltage scaling voor PC-CPU's doen, maar als dat zo is zou men zelfs een hogere spanning kunnen kiezen voor een slechtere die, waardoor het verbruik gelijk is aan dat van een snellere variant.

Waar ik op doelde is dat AMD en Intel hun TDP anders lijken te berekenen. De AMD's lijken vér onder hun TDP te draaien terwijl de Intels er bij in de buurt hangen. Ik zie overigens ook een lager verbruik van het totale systeem terug op de UPS.
Als je het juiste bitje gebruikt beschadigen de schroeven niet hoor, bij mij althans niet en schroef gemiddeld zo’n 10 kasten per jaar in elkaar, gewoon een kwestie van het juiste stuk gereedschap gebruiken ;-)
En 65W passief is prima te doen mits je de juiste componenten bij elkaar zoekt, maar in zo’n compacte behuizing deel ik je mening.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee