Philips-tv's met Android TV uit 2019 en 2020 krijgen DTS Play-Fi-ondersteuning

Alle Philips-tv's met Android TV uit 2019 en 2020 krijgen ondersteuning voor DTS Play-Fi. Een aantal soundbars en draadloze speakers krijgen daar ook ondersteuning voor. De functie komt met een firmware-update naar bestaande toestellen.

De update geldt voor de toekomstige tv's die in 2020 uitkomen, en voor bestaande Android-tv's uit 2019, zegt TP Vision, het bedrijf dat televisies onder de Philips-merknaam uitbrengt. De televisies krijgen ondersteuning voor Play-Fi, een standaard van DTS. Met Play-Fi kunnen gebruikers verschillende audioapparaten draadloos aansluiten.

Naast de televisies die in dit jaar uitkomen, krijgen dus ook oudere tv's DTS Play-Fi-ondersteuning. De tv's uit 2019 krijgen die via een firmware-update in de tweede helft van 2020. TP Vision geeft daar geen tijdlijn bij per model.

TP Vision zegt dat het daarnaast in september 2020 nieuwe soundbars en draadloze speakers uitbrengt die DTS Play-Fi-ondersteuning hebben. Die vallen net als de tv's onder de Philips-merknaam. Om wat voor modellen het gaat is niet bekend. De eerste Philips-audioproducten van TP Vision kwamen anderhalf jaar geleden uit. De fabrikant kondigde eerder deze maand de eerste oled-tv's aan met Play-Fi.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

18-06-2020 • 11:42

37 Linkedin

Reacties (37)

37
35
22
1
0
9
Wijzig sortering
Als TP-Vision (Philips TV's) zich echt zou bekommeren om de audio kwaliteit dan moeten ze maar eens eARC gaan toevoegen aan hun televisies.

Onbegrijpelijk dat geen enkele TV van héél hun gamma hier geen ondersteuning voor heeft. Met eARC kunnen formaten zoals DTS:X & Dolby Atmos in hun ongecomprimeerde vorm worden verstuurd vanuit de TV naar een HiFi apparaat, soundbar,...

Zelfs hun nieuwste TV's zoals de 805 en de 855 die als eerste DTS Play Fi gaan krijgen zullen niet beschikken over een eARC aansluiting. Hoe kan je dan als fabrikant serieus worden genomen op het gebied van audio?

[Reactie gewijzigd door Pwain op 18 juni 2020 13:43]

Ik snap je punt. Dolby Atmos komt momenteel overigens wel door middels DD+. Dit is voldoende voor Netflix bijvoorbeeld.

Ontopic. De nieuwe play-fi ondersteuning verwacht ik meer vanuit concurrentie oogpunt. Misschien dat ze de licentie voor Play-Fi voor een appel/ei hebben kunnen krijgen. Mogelijk dat DTS graag het platform wil pushen om de adoptie te verhogen. :)
Precies dit! Ik heb contact gehad met ze en ze konden mij niks vertellen of er in de toekomst een update zou gaan uitrollen met eArc ondersteuning. Met mijn setup de 854 en de hw-q90r soundbar kan ik nu geen Dolby Atmos geluid krijgen. Ik ben waarschijnlijk genoodzaakt om een Nvidia Shield Tv Pro te kopen. Ik hoop dat TP vision toch hier snel iets aan doet zoals Samsung en andere merken dat ook steeds meer doen.
Dat is enkel de TV solutie.
Iedereen weet dat tv’s daar niet goed mee omgaan dat is bij Philips, Samsung, Sony en LG etc. etc. zo! En dan maar te zwijgen over desbetreffende randapparatuur die uit duizenden merken en wegen bestaan. Der is geen standaard en iedereen mag de norm ARC of eARC voeren en hun eigen entries geven. Dat het werkt in veel gevallen is al opvallend en kenmerkend op zich.

Om maar te zwijgen over consoles MS, Sony, Nintendo, google en nVidia die vaak al snel hopeloos achterlopen op dit gebied en dat zal nog wel aanhouden met de komende generatie, aangezien het nu heel hard gaat op het gebied van audio ontwikkeling en development. Het is één grote oorlog aan het worden waarbij wederom Hollywood het voor het zeggen heeft net als bij 4K en 8K, dat terwijl 16K stond aangekondigd met het 720p tijdperk.

Rest my case...

Wordt er moe van deze manier, het kost allemaal miljarden en uiteindelijk hebben we niks, tijdelijk alleen maar.
Tsja, ik weet het niet hoor dat eARC, als dat net zo willekeurig werkt als ARC heb je er echt niks aan.
Als je echt om audio geeft, zorg je dat je een serieuse receiver hebt staan en geen soundbar... Mijn 55OLED804 werkt prima met mijn Marantz SR6013, 4K, Dolby Vision, HDR10(+), Dolby Atmos... het werkt allemaal.

Dolby ATMOS op een soundbar is als het rijden van een F1 auto op een indoor kartbaan. Maar dit is puur mijn mening. Er zijn mensen die zweren bij het geluid uit een soundbar.... ieder z'n ding.
Als ik de website van Play-Fi zie dan kom ik maar weinig grote HiFi merken tegen die dit ondersteunen. Daarnaast is de integratie van draadloze speakersystemen van bijv. Sonos zonder deze standaard ook al prima in orde.

Ik zou liever zien dat TP-Vision ondersteuning voor AirPlay 2 gaat toevoegen.
Kan ik op dit moment een Sonos playbar draadloos op de tv aansluiten?
Nee die moet altijd met een HDMI kabel ge connect zijn. De rear speakers van een Sonos opstelling kunnen wel draadloos en kunnen ook de goedkopere Ikea Symfonisk speakers zijn..

DTS geluid van BluRays of DVD's werkt helemaal niet bij Sonos. Hoera voor meerdere standaarden. Dus ik verwacht zeker geen ondersteuning voor Play-Fi-ondersteuning.
Mijn Playbar heeft enkel Toslink aansluiting, geen HDMI
Die Play-Fi standaard moet er als het goed is ook voor zorgen dat je makkelijker kan mixen. Speakers van Pioneer, sub van Klipsch etc...
En allemaal draadloos. Een stuk makkelijker om zo een 5.1 setup te realiseren. Je hebt namelijk geen draad meer nodig tussen de rear speakers en de center/front speakers.
Ik heb nog nooit een draad nodig gehad tussen rear en center/fronts. Ik heb wel een berg low voltage bekabeling liggen vanaf een Harman Kardon receiver. Dat zijn echter kabeltjes die prima in een plint passen.

Ik merk echter wel dat al die "draadloze" spullen allemaal 220V nodig hebben en dat is vaak veel lastiger om ergens te krijgen dan een speaker kabeltje.
Ik verwoord het misschien verkeerd.

Je hebt geen kabel dwars door de kamer meer nodig. Een stopcontact heb je meestal wel aan beide kanten van de kamer. Maar als je receiver in het TV-meubel staat, dan moeten je rears ergens de kamer oversteken als je met draad werkt.
Dan heb ik geluk. Voor mij was die hele kabelsalade al een hoofdpijndossier voordat ik ging verhuizen. Daarom ben ik helemaal van die ellende afgestapt en heb een Samsung Q90 soundbar onder de TV hangen en verder niets. Geen apart hok meer waar die enorme Pioneer LX82 in moet en dan al die draden overal heen... Mooi strak aan de muur en (voor mij) topgeluid. Op bepaalde specifieke muziekstukken of scenes kun je wel verschil horen, maar over het algemeen is het gewoon prima voor mijn oude en versleten oren.

En ik heb overal waar het moet een 240 outlet ;)
Draadloos is juist een ramp aan het worden zo ondertussen. Alles is traks afhankelijk van je wifi-dekking en of er wel/geen congestie is. In de steden moeten we alsmaar kleiner wonen en wordt het draadloos spectrum drukker en drukker.

Statische/niet mobiele apparaten moeten gewoon een bekabelde aansluiting nemen. Trekt je laptop of PC eventjes een update binnen kapt je muziek ermee. Het is een realtime applicatie en daar heb je gewoon een signaal voor nodig met nagenoeg geen packet loss/retransmits. Leuk als je router eventjes naar een ander kanaal hopt omdat er iemand op hetzelfde kanaal begint met zenden of zo'n fancy 80+80Mhz AC Wave2 router heeft gekocht en graag geilt op zijn link speed die alsnog de hele buurt om zeep helpt...

Een wifi-speaker is leuk zolang er geen realtime muziek over heen gaat (i.e. de af te spelen muziek wordt gebufferd en drops kunnen opgevangen worden). Zodra je realtime audio hebt lukt dat niet.
Ik zie merken als Arcam, Klipsch, Athem, onkyo en nog veel merken erbij staan. Dat zijn echt geen kleine Hifi merken en opereren in het midden en hoogsegment.
Ik heb ook erg het idee dat HiFi merken graag hun eigen standaard aan blijven hangen (BlueSound, MusicCast etc.) Ik zie ze dan ook niet snel een systeem als deze adapteren.
Logisch BlueSound heeft gewoon een heel goede kwaliteit. BlueSound is dan ook veel meer bedoeld voor high end multiroom audio streaming dan 5.1 setup. Dat is pas "recentelijk" toegevoegd aan het hele systeem.

Play-fi is juist expliciet voor die 5.1 setups en lijkt dus een wat andere doelgroep te hebben.
Nou is de vraag of Play fi gewoon een ongecomprimeerde multichannel kan feeden.

Met de huidige albums die dat hebben kun je dus met multichannel op een simpele onkyo receiver een complete band over je setup hebben met de nodige audiodelays en een gedesigneerde speaker in een 2.1 setup of hoger.

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 18 juni 2020 19:03]

MusicCast en BlueSound zijn wel gelijk de beste van dit moment vind ik. HEOS komt niet in de buurt.

Met MusicCast is het sinds 2018 al mogelijk om je draadloze multiroom speakers ook als achter surround speakers in te zetten, zonder kwaliteitsverlies.
Nou inderdaad!! Dat zou pas geweldig zijn.
+ bluetooth hoofdtelefoon mogelijkheid! ik heb de 65OLED873 met bluetooth, maar ondersteunt geen bluetooth hoofdtelefoons. Ik baal er ontzettend hard van!
Ik hoop echt dat WISA eens een keer breed opgepakt wordt. Dat heeft alles om draadloos een mooie surround ervaring te realiseren.
Die nep surround van Sonos redt het daar echt niet bij.
Precies, WiSA is ook een draadloze luidspreker standaard.
Ik heb een receiver met DTS Play-fi, een Anthem, maar kan de meerwaarde echt niet zien hiervan. Het lijkt echt niet meer dan een snelkoppeling naar de muziekdienst. Als ik Spotify Connect wil gebruiken kan dat het makkelijks via Spotify zelf, via de Playfi app opent hij ook gewoon Spotify.

Misschien mis ik iets, als iemand weet wat dit systeem nou eigenlijk kan hoor ik het graag!
Ik stream er zelf muziek mee die offline op mijn telefoon staat, via play fi heb je dan de volledige kwaliteit, gebruik je bijvoorbeeld bluetooth dan is de kwaliteit wat minder.
Volledige kwaliteit? Ben je daar zeker van? Ook met behoud van multichannel ongecomprimeerd?

Dat zou ik graag even willen weten!

[Reactie gewijzigd door Raan7 op 18 juni 2020 18:39]

Dat is wel wat mij wijs gemaakt is, ik gebruik echter alleen stereo.
Ben benieuwd! Heb een Onkyo receiver die play-fi heeft en een een te lange hdmi-kabel naar mijn nieuwe Philips TV.
Ik heb 2 jaar lang van play-fi mogen genieten als onderdeel van mijn Pioneer versterker. Ben nog nooit zó gefrustreerd geraakt van een apparaat, alsmede het ingebouwde play-fi. De ene dag werkt het redelijk, de andere dag werkt helemaal niets.... Zó speelt het iets af, en zó ook niet meer. Zónder duidelijke redenen, zonder enige veranderingen aan netwerk of wát dan ook. Dráma was het....
Gelukkig kunnen switchen naar Heos (Denon).
Ik wens bezitters van een Philips Tv veel wijsheid en sterkte toe....
Hoop dat Samsung en de andere merken ook een update doen waardoor DTS afspelen beschikbaar wordt!
Toch wel een interessante ontwikkeling met die "draadloze speaker connecties" zoals DTS Play-fi en WiSA (niet te verwarren met draadloos muziek [over je netwerk] streamen, daar zijn voldoende alternatieven / standaarden voor).

Belangrijkste is om je speaker kabels obsolete te maken, maar dan moet het wel stabiel en zonder (teveel) latency zijn en in-sync (vrij belangrijk in een surround opstelling).

Philips gaat blijkbaar op DTS Play-fi inzetten, net als Onkyo, Paradigm, Anthem en Klipsch. Meer merken?

LG zet in op WiSA, B&O trouwens ook (was jaren geleden de eerste volgens mij) en Harman Kardon (proprietary versie van WiSA?) System Audio, Primare, Klipsch (jawel, supporten die nu beide standaarden of zijn ze overgestapt van DTS Pf naar WiSA?) en Enclave (lijkt helaas in EU niet te krijgen?). Meer merken?
Zie ook https://gathering.tweaker...message/62823822#62823822

Ben benieuwd wat Samsung gaat doen. Die levert al high-end (wireless) soundbar ism HK, dus zou dat dan ook WiSA zijn of weer een andere "standaard"?

En dan heb je nog zo wat proprietary spul (Bluesound, B&W Formation: eigen WiSA variant?, Yamaha MusicCast?, Nakamichi? meer?), wat mogelijk juist daarom stabiel en betrouwbaar is, maar weinig toekomst vast (en lock-in bij 1 merk).

Ben in nieuwe huis aan het kijken of ik van "klassieke" 5.1 Receiver setup met 5 bedrade, passieve speakers plus bedrade, actieve, subwoofer een keer zal overstappen naar draadloos, maar dan moet het wel goed zijn (stabiel en voldoende bandbreedte) en een 5.1 of 7.1 setup mogelijk maken. Draadloos streamen en multiroom is tegenwoordig eenvoudig in te richten met Google Home / Chromecast / etc, dan kun je meerdere merken speakers ook gewoon door elkaar gebruiken (zou niet anders meer willen!) maar daar kun je dus niet persé een goed werkende surround setup mee creëren.......

Iemand nog tips / ideeën? Thx!

[Reactie gewijzigd door HAWK Wizard op 21 juni 2020 20:38]

DTS, al die Dolby Dingen... Je ziet door de bomen het bos niet meer... Of is het in dit geval “ je hoort door de bomen het bos niet meer” 8)7
Nou als het goed is moet je juist met al deze systemen door het bos de bomen horen (en alle individuele blaadjes)...
Dat is een kwestie van verdiepen als je het interessant vind, net als met zoveel andere dingen.

Voor de mensen die dat niet interessant vinden heb je wellicht gelijk, maar die kunnen zich natuurlijk gewoon laten adviseren door een specialist op dit gebied,
Bij de buren en artikel (dateert alweer uit 2015 maar 'it gives an idea ').
https://nl.hardware.info/...n-luidsprekeropstellingen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee