TP Vision brengt eerste audioproducten onder Philips-naam uit

TP Vision heeft de eerste producten bekendgemaakt die het onder de merknaam 'Philips Audio' gaat uitbrengen. Het gaat in eerste instantie om kleinere producten, zoals bluetoothspeakers. Later dit jaar volgen meer producten.

Deze week houdt TP Vision een evenement waar het bedrijf de nieuwe Philips-tv-lijn toont en waar de eerste Philips Audio-producten van het bedrijf onthuld worden. Daar valt in ieder geval de BT55 onder, een bluetoothspeaker die inmiddels ook in de Pricewatch staat. Volgens Home Cinema Magazine brengt TP Vision daarnaast de Philips SHB2505BK-hoofdtelefoon uit.

De site meldt dat dit jaar een reeks koptelefoons volgt en er in september, tijdens de IFA 2019, onder andere soundbars en luidsprekersystemen bijkomen. De licentie op het gebruik van de merknaam Philips voor audioproducten kwam vorig jaar in handen van TPV Technology, het Chinese moederbedrijf van TP Vision. Daarvoor mocht Gibson de merknaam gebruiken, maar Gibson Innovations, de voormalige audiotak van Philips, ging vorig jaar mei failliet. TP Vision mag de naam in ieder geval tot eind 2023 gebruiken voor audioapparatuur.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-01-2019 • 14:34

90 Linkedin

Reacties (90)

Wijzig sortering
Zolang de Philips aandeelhouders tevreden zijn is alles prima toch? ;)
Precies, diep triest... eens een fantastisch mooi Nederlands bedrijf, verschrikkelijk belangrijk voor meerdere regio's en met een hele goede naam wereldwijd is tot op het bot uitgekleed onder druk van aandeelhouders, zelfs de naam is verpatst om nog wat centen te kunnen graaien.

Wat mij betreft vormt de moderne geschiedenis van Philips één van de grote dieptepunten van de globalisatie.
Als Philips zijn audio en tv takken niet verkocht had, was er tegenwoordig geheel geen Philips meer geweest. Nederlandse arbeiders zijn simpelweg te duur. Als Philips volop Nederlands was gebleven had hun meest simpele instapmodel tv meer dan 4000 euro moeten kosten. Dat hebben cosumenten er simpelweg niet voor over, dus moet de fabrikant op zoek naar manieren om kosten te besparen. En productie buiten Europa verplaatsen zet de meeste zoden aan de dijk.
Ik denk dat daar het één en ander op valt ad te dingen. Allereerst klopt het op de details niet. De produktie zat al lang en breed in het verre oosten toen de verkoop ter sprake kwam. Maar ook is uitbesteden niet altijd noodzakelijk, bijvoorbeeld het Duitse Beyerdynamic laat zijn koptelefoons nog altijd in Duitsland produceren en kan er kennelijk van bestaan. LG is een ander voorbeeld: Een OLED-televisie koop je om een hoop redenen, maar prijs is er niet één van.

Tot slot maakt Philips wel scheerapparaten in Nederland. Waarom wel scheerapparaten en geen televisies? Het antwoord is: Daar was de wil er, en kon door voldoende automatisering de arbeidsfactor afdoende verminderd worden. Bij televisies ontbrak de wil.

In het algemeen zou ik willen zeggen dat het probleem bij Philips audio en TV niet zozeer was dat de prijs te hoog was, maar dat de waarde te laag werd. In de tijd van de MFB-luidsprekers of de Matchline-televisies was dat technologie waar je wat voor wilde betalen. Op een bepaald moment maakte Philips koptelefoontjes, videorecorders en televisies die niets beter waren dan de rest, soms slechter.
Tot slot maakt Philips wel scheerapparaten in Nederland
Ik weet niet of de scheerkoppen hier ook worden gemaakt, maar dat verklaart misschien de belachelijke prijs die mijn model Philips-scheerapparaatkop heeft. Apparaat kostte me ooit euro of 80/90 en voor een nieuwe kop betaal ik 50 euro. Niet meer dan een stuk plastic en metaal wat je er op zet.
De koppen zijn ook wel technisch het meest gecompliceerde onderdeel van het hele apparaat opzich. Nou vind ik 50 euro wel duur. Ik heb even gezocht voor mijn scheerapparaat waar ik binnenkort ook een keer nieuwe koppen op wil zetten. Setje van 3 koppen HQ56/50 kost retail ongeveer 32,95 (edit: pricewatch zegt 28,95) en een alternatief setje van een andere fabrikant kost een tientje minder. Aan die prijs kun je al zien dat het geen heel goedkoop product is om te fabriceren. Dat ligt m.i. aan de nauwe toleranties en de hoogwaardige materialen. Sowieso is het, zelfs als je trouw elke 2 jaar nieuwe koppen van 50 euro monteert, nog steeds de goedkoopste manier van scheren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 januari 2019 20:47]

Onderdelen zijn altijd relatief duurder en vallen vrijwel altijd buiten de aanbiedingen.
Als je de onderdeelprijzen van alle onderdelen van je auto bij elkaar optelt, kom je ook op meerdere malen de nieuwprijs van de auto an sich. En daarbij is het nog extra bizar omdat je over de auto BPM betaalt, maar over de onderdelen niet.
LG is een ander voorbeeld: Een OLED-televisie koop je om een hoop redenen, maar prijs is er niet één van.
Jouw details kloppen anders ook niet. Prijs is ook bij OLED heel belangrijk zoniet het belangrijkste!
Wel zijn we wellicht bereid iets meer uit te geven omdat de kwaliteit tov LCD veel beter is(beter product), maar dat maakt de prijs niet minder belangrijk.
Wat jij schrijft, dat we bereid zijn iets meer uit te geven, is precies wat ik bedoel: Korea is geen lagelonenland, maar dat maakt geen reet uit. Die televisies verkopen, ondanks dat ze een stuk duurder zijn dan LCD's. Philips leidde ooit op een dergelijke manier, maar werd volger.
Mij ben je kwijt in je redenatie. Je gaf aan dat de prijs niet relevant is bij OLED. En dat is gewoon niet waar. Enige relatie met lagelonenlanden ontgaat mij dan ook.
In dat geval moet je de discussie nog maar eens terug lezen, want ik reageer op Niekleair die lagelonenlanden een argument noemt waarom het niet mogelijk is om televisies te blijven produceren.
Misschien als je het zo zegt: Als het puur om de prijs gaat, koop je een LCD. Kennelijk gaat het de kopers van OLED niet puur om de prijs.
Ik vind het een oneerlijke vergelijking tussen televisies en scheerapparaten, op het gebied van televisies is er veel meer concurrentie dan op het gebied van scheerapparaten. Ik denk dat er weinig markten zo "red ocean" zijn als televisies(wellicht telefoons). Ik denk dat er simpelweg meer marge te pakken is op scheerapparaten dan op televisies, en dat daarom de lonen te verantwoorden zijn om het in Nederland te laten maken.
Nederlandse arbeiders zijn te duur? Jij bent vast een slimme pief die een job heeft waar nog! geen lageloonwerknemers klaar staan om jou te vervangen. Heb jij even geluk dat je een hoog ontwikkeld mens bent!

Jij hebt een idee en dat idee plaatst geld voor de mens. Ik hoop werkelijk dat jij die filosofie ooit aan de lijve mag ondervinden. :+
Het is ook lastig, maar in iets andere woorden: het minimumloon in Nederland is hoger dan in China. Heb je daar eigenlijk wel een minimumloon? Ik vraag het me af. Dus, spullen hier produceren is duurder. Als je als bedrijf wilt bestaan moet je dat doorrekenen, en als dingen te duur worden koopt de consument het niet meer. Als je kunt besparen op arbeidskrachten, kun je weer dingen verkopen en heeft je bedrijf bestaansrecht. De laagopgeleide banen verdwijnen dan inderdaad naar elders.

Ik zeg niet dat arbeiders in fabrieken in Nederland schofterig veel verdienen want dat is onzin, maar ze verdienen veel meer dan de arbeiders in China. Dat hun leefkosten hier ook hoger zijn weet ik ook wel, maar dáár heeft het bedrijf weinig mee te maken. Moet het bedrijf daar sympathie voor hebben? Dan moet de consument dat ook. Wie betaalt, bepaalt. Wij bepalen met zijn allen dat goedkoper beter is, en het gevolg is dat lage lonen banen hier verdwijnen. Dat houdt echt niet op bij Philips, er blijft straks gewoon heel weinig over. Persoonlijk weet ik ook niet zo goed wat ik daarvan moet vinden, maar het is een feit en houdt niet op omdat een aantal mensen vinden dat hoge piefen zakkenvullers zijn. Op onze eigen manier zijn we dat allemaal want nogmaals, we kopen niet iets wat twee keer zoveel kost om een reden die niet tastbaar is (betere materialen of afwerken etc.).

En ja, in de huidige maatschappij is het verdomde belangrijk om opgeleid werk te kunnen doen. Ik weet dat ouders teveel pushen om hun kinderen zo hoog mogelijk te laten studeren (ben docent, je wordt er gek van), maar ik kan het ze niet kwalijk nemen. Hoe hoger je opleiding, hoe groter je toekomstperspectief. Dat moet je heden ten dage echt meenemen als ouder, want kinderen denken er niet over na.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 21 januari 2019 19:30]

Je haalt wat zaken door elkaar wanneer je zegt dat de consument 'bepaalt' door te betalen..

Da's uiteraard niet waar: Op vrijwel alle markten geldt vandaag de dag dat de consument hoge marges ophoest ('betaalt') en tegelijk ab-so-luut niets 'bepaalt'

Degenen die bepalen zijn namelijk de aandeelhouders. (Houders; dus niet betalers.) En die aandeelhouders genieten van het recht zich te verschonen van moraliteit in hun keuzeprocessen; door zich te incorporeren wordt alle moraliteit een serie minimumeisen die tussen landen onderling kapot-onderhandelt kan worden. Tot alle hokjes vanzelf het voor-zover-nodige vinkje bevatten en iedereen slechter af is, behalve die aandeelhouders.

Overheden krijgen zo jaar-op-jaar-op-jaar minder voltijdbanen voor dezelfde ontwijk-het-dit-jaar-via-ons opzetjes. En hoe kon dat ook anders.. Liberaliseren betekent precies dat: Vrij van regels - dus vrij van alles.

Ik dacht ooit 'waarom nou geen scheerkop maken waarop die zachte strip afwezig, of ten minste wat minder slijtgevoelig, is" Tot ik mij realiseerde dat de afgesleten strip maakt dat het schaafvlak van de scheergrip kantelt en zodoende de mesjes in de eigen huid gezet worden. Niks mooier om een onwillige klant nieuwe meuk bij je te laten kopen dan door die meuk zó te maken dat ze zullen bloeden wanneer ze niet snel genoeg terug komen om meer 'producten' :z

Enfin, natuurlijk kun je stoppen dingen te kopen, probleem daarmee is dat de race naar de bodem iets is wat je niet in je eentje stopt. Zelfs niet met een electorale meerderheid van één nationale afzetmarkt, denk ik. (Trump heeft wel onlangs volkomen eenzijdig een verdrag opgeblazen.) Plus dat bekend is dat baarden het niet goed doen in publieke (democratische) functies dus via politiek een minder verziekt economisch milieu creëren zonder scheerkoppen kunnen mannen alvast wel vergeten. :+
Dat Nederlandse bedrijf wat uiteindelijk haar producten verkoopt in Nederland, die nu Chinese arbeiders gebruikt om producten goedkoper te maken moet snappen dat economie een keten is. De grootste doelgroep in Nederland is de middenlaag. Deze laag heeft ook het meest te verduren van (te) lage lonen en job concurentie. Uiteindelijk moeten we hier wel iets op zien te vinden anders valt er nog maar weinig te verkopen aan die middenlaag.

Er bestaat geen maatschappij met alleen hoogopgeleiden. Er is altijd een gezinde mix geweest waarbij het middenkader het grootste kader was.

Opschuiven van het midden naar het hogere kader is alleen maar een schijnniveau om de ouders tevreden te houden met aftakeling van écht “hoog” opgeleid tot gevolg.

Met de globalisering zie ik zelfs dat ook dit zg hoogopgeleide werk wordt weggebracht naar goedkope lonenlanden. Projectwerk, architectuurwerk, HR, boekhouding ik zie het allemaal verdwijnen. Denk niet dat onze opleidingen zo superieur zijn. Zeker niet als je continue ouders moet pleasen die het beste willen voor hun kinderen en het eigenlijk helemaal niet kunnen. Ik vind bij mij op het werk het niveau van jonge HBO ICTers bedroevend slecht. Wellicht moeten we nu op academisch niveau werven door de schijngrens die is opgeschoven.

Misschien kan je juist beter een lage opleiding volgen want een stukadoor, timmerman zijn niet meer te vinden. Ik heb laatst mijn kamer laten stukadoren tegen 400 euro per dag. Genoeg hoogopgeleide IT-ers die dit niet naar binnen harken. Ik tenminste niet.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 22 januari 2019 00:48]

Even jouw 400 euro per dag voor stukadoor ontleden.....dat is neem ik aan inclusief materiaal....dus die kosten moeten er al af. Dan de loon/omzetbelasting afdragen etc. Maar laten we stellen hij zet 400 euro om per dag....
Een beetje IT zzp pakt eenvoudig 65 euro (ex btw), dus zet makkelijk 520 euro(ex btw) per dag om !

Misschien vergelijk je jouw netto/bruto loon van je loonstrookje met de omzet van een stukdoor, maar dat vergelijk je appels met peren, want van jouw loon zijn al een hoop premies/verzekeringen betaald die de stukadoor zelf moet betalen van zijn omzet.
Verdient een stukadoor goed: Ja; verdient een gemiddelde zzp IT-er meer: Ja

[Reactie gewijzigd door davince72 op 22 januari 2019 18:51]

ik vind het een prima vergelijking. Het gaat om het punt wat ik wilde maken. Er werd namelijk gezegd dat hoe hoger de opleiding hoe hoger het toekomstperspectief. Ik geef aan dat ook met een lage opleiding dit geldt. Het middenkader dat is de plek waar de klappen vallen.

P.s. die 400 euro was zwart zonder materiaal. Wel vakwerk. Spannend hoor 120 euro verschil. Jaren moeten leren op mbo / hbo en ieder jaar certificaten halen enz. Die stukadoor was al 10 jaar eerder aan het werk.
Sony een Japans bedrijf heeft bewezen dat audio en tv nog prima takken zijn om omzet en winst in te behalen anders. Personeelskosten in Japan zijn ookmheel hoog. Hoe kom je erbij dat een tv dan 4000 euro zou moeten kosten? Tuurlijk zou het best iets duurder kunnen zijn maar als het waar is wat je zegt kunnen we in Nederland maar beter stoppen met überhaupt iets te maken. Vergeet niet dat onze loonkosten al bijna een decennia hetzelfde zijn gebleven en dat in deze periode de lonen in Azië al zijn verdubbeld of erger.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 21 januari 2019 18:33]

Sony gaat al jaren niet echt zo goed. Ik denk dat Samsung en LG de beste voorbeelden zijn, en dat Panasonic er ook nog wel mee doorkan (niet alle Panasonic TV's zijn zelf geproduceerd maar sommige nog steeds wel).

P.S. Ik weet dat Samsung en LG niet Japans zijn, maar Zuid-Korea is ook al geen lagelonenland meer en bovendien produceren zowel Samsung als LG als Panasonic als Sony, veel in Europa.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 januari 2019 20:34]

NAD, Kef, B&W

Blijkbaar zijn Engelse werknemers spotgoedkoop
Dat zijn allemaal gespecialiseerde premium merken, die een hogere prijs voor hun spullen kunnen vragen. Geen van hen maakt tv's, voor zover ik weet. Een bedrijf als Philips is niet geschikt om zo'n divisie aan te sturen. Misschien als ze Philips Matchline als zelfstandig bedrijf hadden neergezet. Die had dan moeten focussen op het hogere segment, a la Loewe en B&O.
Zeker NAD heeft al jaren niet of nauwelijks in Engeland geproduceerd. Nou is de ondergang van de Britse industrie wel weer een verhaal apart. Dat komt niet door mismanagement bij de bedrijven zelf, maar ook door politieke missers die al zeker tot de tijd van Tatcher teruggaan en misschien nog wel wat langer.
NAD is tegenwoordig van de Lenbrook Group, en heeft zijn hoofdkantoor in Canada staan.
KEF is van de Gold Peak Group uit Hong Kong.
Bowers & Wilkins is van EVA Automation, een Amerikaans bedrijf.

Mooie merken, wellicht voelt het in de UK nog als nationale trots, maar geen goeie voorbeelden van puur Britse bedrijven.
KEF speakers worden al jaren in China geproduceerd. Van NAD en B&W weet ik dat niet.
Kosten besparen en jezelf opdoeken zijn m.i. niet hetzelfde.

Maar ik noemde dit ook niet voor niets een dieptepunt van de globalisering; zowel die letterlijk grenzenlose macht van (externe) aandeelhouders als de race to the bottom voor wat betreft produktiekosten en salarissen zijn daar m.i. exponent van, uitwassen die we moeten bestrijden. Wat voor Philips helaas te laat is.
Let wel: je bent Philips aan het vergelijken met Samsung. Een bedrijf dat al zeker 30 jaar productie heeft in Europa en zeker de laatste 10 jaar juist groot heeft ingezet op Europese productie (let maar eens op, je zult je best moeten doen om een Samsung TV uit Korea of China te vinden; vrijwel alles komt uit centraal-Europa, net als Philips TV's de laatste >10 jaar) en nu is wat Philips ooit was en nog steeds had kunnen zijn. Kennelijk ligt het succes van het bedrijf toch niet aan de plaats waar je je product produceert.

Verder heb je het over Philips, een bedrijf dat wereldwijd productie had en al sinds 1970 heel veel in Azië deed. Zowel eigen fabrieken als inkoop. Dat hadden ze prima begrepen, met dank aan de laatste topman uit de nadagen van de glorietijd die zich goed thuisvoelde in Azië maar al geen kans meer zag om in Eindhoven nog wat te redden in de laatste jaren van zijn carriëre.

Ik schat in dat de belangrijkste redenen voor de ondergang van Philips, in de bedrijfsvoering liggen. Vooral de wil om de aandeelhouders te 'bevredigen', maar ook het huidige bijgeloof dat we een 'kennismaatschappij' zijn waar productie geen plaats heeft. Daarmee vergetende dat kennis en productie onlosmakelijk met elkaar verstrengeld zijn. Ons gelukje wat dat betreft, is dat de Chinese overheid ook inzet op een 'kennismaatschappij' en we die concurrentie dus op een gegeven moment (nadat wij niks meer zelf kunnen) kwijt zijn.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 januari 2019 20:50]

Een van de dieptepunten van de CEO's. Gebrek aan toekomstvisie. Als Samsung winst kan maken en je een samenwerkingsverband met LG had dan zie ik vooral falen van de leiding.

Er zal vast nuance zitten, maar ik denk dat veel mensen er zo over denken.

Ow ja ASML was onderdeel van Philips om nog maar iets te noemen. Ze doen veel goed, maar ze hebben ook veel vreemds gedaan.

Misschien wel de belangrijkste, de licht divisie in de verkoop zetten.
Vergeet niet dat dankzij Philips & soms de aandeelhouders ook hele mooie bedrijven zijn ontstaan. Kijk naar ASML & NXP, bedrijven die nooit konden worden wat ze nu wél zijn.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 21 januari 2019 18:42]

Ergens heb je een punt, maar je moet ook niet vergeten dat de beste 1% die op de Chinese MIT's afstuderen een aantal vertegenwoordigen waar Nederland niet aan kan tippen zelfs al zou je alle afgestudeerden opgetellen.
Daarnaast doet Philips het prima met zijn medische apparatuur.
De boekhouders bij Philips zagen dat er geen geld werd verdiend aan de componenten divisies. Verkoop van die fabrieken was het begin van het einde. Zonder mogelijkheden om eigen componenten te ontwikkelen waren de ingenieurs bij Philips genoodzaakt bij hun collega's te shoppen. Daarmee verloor Philips haar technologische voorsprong en grotendeels haar bestaansrecht.
Zelf bij de telecommunicatie afdeling gewerkt waar Philips koploper was met het implementeren van DECT, totdat we overgeleverd werden aan Siemens omdat onze eigen IC fabriek werd gesloten...
Samsung heeft de weg de andere kant op bewandeld en dat lijkt achteraf beter te hebben uitgepakt.
Philips is inderdaad een voorbeeld van dit, maar helaas is het typisch voor Nederland in het algemeen. Waarbij de gemiddelde Nederlander totaal niet nationalistisch is (Oranje clowns tijdens EK/WK niet meegeteld) zien we dit ook terug in het koopgedrag.
Overheden van gemeenten tot provincie hebben mooie Samsung schermpjes hangen, de Nederlandse consument “verraad” de Nederlandse markt om wat euro’s goedkoper te zijn, Defensie laat hun uniformen in China maken. Ook in de medische sector zie je dat steeds meer ziekenhuizen over gaan op Amerikaans Japans chinees spul.
Hoe dan ?

Phillips dev gaat gewoon verder alleen mogen onder strenge voorwaarden andere producenten. Voor ze en zichzelf produceren.
Je mag het wel wat duidelijker schrijven, maar ik begrijp geloof ik dat je bedoelt dat Philips gewoon ontwikkeling (welke ontwikkeling bedoel je precies?) blijft doen en dat andere producenten onder strenge voorwaarden voor Philips mogen produceren?
Een merk als Philips wat ook sterk was in medical equipment en alles rondom zoals brushes etc en dan zo iets van gekomen.

Daarnaast ook met de tv kwaliteit wat er achteruit op zal gaan. Echt jammer. Dit speakertje maakt het er niet beter op denk ik.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 21 januari 2019 15:50]

Nou, met de TV-kwaliteit is wat aparts aan de hand. Als je kijkt naar vóór de overgang naar TP Vision, dan zie je dat de goedkope modellen in veel gevallen al door TPV gebouwd werden. Acceptabel van bouwkwaliteit, acceptabel van beeld. Geen fancy features en luxe beeldverwerking. want TPV komt uit de monitorhoek en dat kon je er wel aan afzien. De dure modellen werden door Philips gebouwd. Innovatieve features, mooie toestellen om te zien, maar slechte software en soms vervelende fouten op de mainboards (opgeblazen spanningsregelaars en in de laatste reeksen vooral losse BGA's, net als bij Samsung trouwens). Philips was dus wat dat betreft al geen topmerk meer, zelfs al hadden ze nog alle potentieel.

TP Vision is nu geheel in handen van TPV, maar heeft wel kennis van Philips overgenomen over hoe je televisies bouwt in plaats van monitoren, dus de features en de beeldkwaliteit zullen er niet op achteruit gegaan zijn. TPV kan met een beetje geluk beter solderen dan Philips, dus als het meezit ook geen losse BGA's meer. Wat de software betreft, schijnen ze de afdeling in India inmiddels aan het afbouwen te zijn, dus ook daar zit potentieel in. Blijft over dat het allemaal wat meer middenmoot is geworden maar ik zie het nou ook weer niet heel somber in. In theorie kan TP Vision zich in de komende jaren weer omhoogwerken.

Maar dan het audioverhaal. Net zoals er voorheen geen televisie-expertise was, zo is er ook geen audio-expertise aanwezig binnen TPV, dus ook daar moeten ze zich waarschijnlijk met de nodige inspanningen weer omhoog zien te worstelen. Zeker nu aangetoond is dat Philips vrij ruecksichtlos omgaat met de merknaamlicentie weet ik ook niet of ze er echt heel veel geld in willen steken bij TPV (enigszins ironisch, want de gebeurtenis waardoor ze de merknaam in licentie kregen, is meteen de waarschuwing voor henzelf).

Aan de andere kant, had Gibson Innovations al in het Philipstijdperk zeer veel ontwikkeling en productie uitbesteed aan ODM's en OEM's en bestond de expertise dus al voor een groot deel uit het opstellen van specificaties en het aanleveren van gedeeltes van een ontwerp. Daarom zaten ze ook al jaren niet meer in de wat hogere klasse (met het voortbestaan van Gibson en het samenvoegen van opgekochte bedrijven was dat misschien wat anders gelopen). Wat dat betreft zou je zeggen dat ze wat inspanning betreft al halverwege zijn als ze wat productontwikkelaars van voormalig Gibson Innovations inhuren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 januari 2019 19:42]

Philips is nog steeds sterk in de medische wereld. Ze hebben enkel hun merknaam in licentie gegeven aan TP-Vision voor TV + Audio?

Volgens mij maakt TP-Vision al jarenlang prima, zij het niet bijzondere tv's onder de Philips vlag
Klopt, maar de Philips televisies waren zelf ook niets speciaal. Erg slecht met zwart waardes, en dat heeft TP-Vision traditiegetrouw doorgezet
Moet toch wel zeggen dat de OLED / Ambilight tv van Philips toch wel hoog in de lijst springt als het gaat om de tv's
Echter zijn dat gewoon OLED panelen van LG dus al niet van hun zelf, een Google OS er waarschijnlijk op dus zelf zullen er niet veel aan hoeven doen.
Echter zijn dat gewoon OLED panelen van LG dus al niet van hun zelf
Niet echt van belang, Philips haalde voorheen ook gewoon hun LCD's bij AUO, LG, of uit Japan. Of heb je het over onderhand 15 jaar geleden ?
Dat is inderdaad het moment van voor en na: Toen het een volwaardig fabrikant was, had het ook leidende technologie. Daarna was het technologie van anderen en ze hadden ook niet de beste toepassing van die technologie. Enkel Ambilight is sedertdien voor sommigen nog een argument geweest voor Philips te kiezen, maar ook dat is ondertussen een beetje een grijsgedraaide grammofoonplaat geworden.
De panelen komen misschien van LG, maar de techniek hoe alles aangestuurd wordt is toch echt de fabricant zelf.

Waarom denk je dat de AF1 van Sony met dezelfde paneel vaak beter in de tests komt dan LG zelf puur door hoe het aangestuurd wordt. En vaak toch wel de betere scores

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 21 januari 2019 15:03]

De fabrikant kán zijn eigen aansturing verzorgen, maar dat hoeft niet. Al eens iets over TP Vision-specifieke aansturing gelezen? Ze kopen waarschijnlijk gewoon ergens een processor in. Beetje de firmware aan elkaar knopen, Android erop, voila, teeveetje.
Philips/TP vision gebruiken een eigen ontworpen SoC: de P5... die zal vast de basis vinden in een andere chip, maar zo zal dat voor andere fabrikanten zoals Sony en LG niet anders zijn. Je doet er sowieso wel heel erg simpel over, je doet alsof het allemaal niets is... TP Vision heeft sowieso de afgelopen jaren beste stappen gemaakt in de kwaliteit van hun tv's, ze kunnen prima concurreren met de anderen wat dat betreft.
"processor in. Beetje de firmware aan elkaar knopen, Android erop, voila, teeveetje."

Ah, een kenner!

Zo makkelijk, jij bent vast rijk geworden op die manier 😏
Alle OLED panelen komen uit de fabrieken van LG. Jouw argument geldt dus evengoed voor Sony en Panasonic en elke andere fabrikant die OLED TVs maakt.

En er blijft dan nog zat over om te doen en je te onderscheiden van de andere fabikanten.
Dus als ik jou een OLED paneel en een downloadlink geef voor Google source code bouw jij een TV? Ik denk dat je behoorlijk onderschat hoeveel werk het is om uberhaupt een consumenten-geschikt product te bouwen.
Maar ik denk dat je wel een punt hebt dat het lastiger is om onderscheidend te zijn van de competitie als je de belangrijke onderdelen zelf niet maakt.
Dus als ik jou een OLED paneel en een downloadlink geef voor Google source code bouw jij een TV?
Ja, dat kan. Heb het eerder gedaan. Is eenvoudiger dan je denkt.

Maken van een gelikt kastje er omheen is misschien nog wel het moeilijkste

[Reactie gewijzigd door veltnet op 21 januari 2019 17:04]

Dit is toch helemaal afhankelijk van het model?
Bij instappertjes voor een paar honderd euro kan je ook geen perfecte zwart waardes verwachten.
Ik kan je uit ervaring vertellen dat de OLED modellen van Philips/TP-Vision hier geen enkel probleem mee hebben. Als er dan iets te klagen is dan is het niet over de beeldkwaliteit maar over de SoC die Android TV en de TV menu's aanstuurt.... die is wel behoorlijk teleurstellend.
Moet eerlijk zeggen dat me dat juist 100% meevalt. Mijn schoonvader heeft een Sony Bravia van nog geen jaar oud en daar is Android TV extreem traag en stroperig. Op mijn maand oude Philips 50PUS7303 gaat het eigenlijk verbazingwekkend vloeiend en snel. Werkelijk geen idee wat voor processor daar in zit, en het is natuurlijk niet te vergelijken met een fullblown smartphone o.i.d., maar het is absoluut meer dan werkbaar. Sterker nog, ik vind het ontzettend prettig en vlot werken. Had me eigenlijk voorbereid op het moeten aanschaffen van een externe mediaspeler, maar dat heb ik niet meer nodig. Werkt top.
Blijkbaar is dat iets waar Philips zich mee profileert. Dat was 10 jaar geleden namelijk ook al het geval. Trage UI door een underpowered SoC, en dan nog hun eigen NetTV wat daardoor ook super traag was.

Nooit begrepen dat er centen geschraapt werden aan de user experience kant, het maakt dat een duur product gewoon meh aan voelt.
Het werken met een underpowered SoC maken alle fabrikanten zich schuldig aan, tot op de meest high-end toestellen aan toe... naast de underpowered SoC vaak ook veroorzaakt door slecht geoptimaliseerde software. En laat juist TP Vision/Philips daar de afgelopen tijd goed aan te hebben gewerkt. Als ik vergelijk hoe vlot mijn tv werkt na de meest recente updates vergeleken met 2 jaar geleden toen ik de tv kocht, dan kan ik daar alleen maar goede dingen over zeggen.
Ligt niet aan Philips, Philips maakt geen panelen maar koopt ze in bij Sharp, LG en weet ik waar nog meer. De beeldbuis-TV's van Philips waren super... Zeker die met 100% platte beeldbuis..

[Reactie gewijzigd door Bart© op 21 januari 2019 15:01]

Voordat ik overging op een platte LCD TV had ik de duurste beeldbuis-TV van Philips, Matchline met draadloze surroundspeakers.
Een en al drama met dat ding. Beeldlijnen waren niet recht en het hele ding leek scheef in de behuizing te zitten (ondertitels zakten rechtsonder wel 2 cm lager dan links dus onleesbaar) . Wat je ook probeerde met de instellingen (beeld via instellingen omhoog krikken kon wel maar dan drukte je het hele beeld in en kreeg iedereen zo'n dikke kop), je had altijd een vervormd beeld om gek van te worden. Repareren dan maar.. ding bij Philips gebracht en gelijk onderzoekskosten moeten betalen anders nam men het niet in ontvangst..... toen ik het ding terugkreeg was er gewoon NIETS aan veranderd maar wel veel geld kwijt. Ontevreden over de reparatie weer terug gegaan ... nou... van service had Philips toen ook al niet gehoord. Ze lieten me gewoon in de kou staan.
Voor dat model had ik ook Philips en ook die beeldbuis-TV was duur maar zeker niet perfect (stereo geluid? ... ja uit 1 speaker kwam wat gekraak en de andere was zo dood als een pier vanaf het begin) . Na veel gedoe uiteindelijk van de winkelier een coulance-regeling met omruilactie omdat meneer Philips prinsheerlijk riep dat dit niet onder garantie viel. Na deze 2 fiasco's met Philips TV's kwam dit merk er hier echt niet meer in. Dat beeldbuis-TV's van Philips dus super waren ben ik het niet mee eens...

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 21 januari 2019 16:30]

Zo zie je maar dat veel mensen verschillende ervaringen met een merk of product kunnen hebben.

Wij hadden (zelfs tweedehands) een Philips TV met meubel er aan vast. Nergens problemen mee, strak beeldje, mooi geluid. Geen klachten van deze kant.
Wat een onzin. Mijn 803 heeft 100% perfecte zwartwaardes. En Ambilight. Dat kopen ze niet bij LG in ;-)
Volgens mij maakt TP-Vision al jarenlang prima, zij het niet bijzondere tv's onder de Philips vlag
Ik heb een jaar of 5 terug een Philips gekocht. Daar kreeg ik problemen mee, dit problematische model werd vervangen voor nog een model die binnen een half jaar ook problemen gaf, die een nieuw beeldpaneel kreeg, die ik vervolgens sloopte door er iets een beetje tegenaan te laten vallen.
Ging echt niet zo hard, maargoed dat laatste is dan mijn fout.

Een naast familielid heeft er ook iets van drie garantieclaims moeten doen in 4 jaar tijd door problemen met beeldpanelen/backlight en HDMI ingangen. En elke keer komen ze dat wel (kosteloos) fixen maar elke keer zit je te rommelen met Dynalogic's (on)willendheid om enige mate van serviceverlening te geven en je moet er tevens hele dagen voor thuis blijven.

In het grote plaatje zal het allemaal wel meevallen maar ik ben voorlopig echt nog wel even genezen van moderne Philips TV's.
Ik heb dat echt ervaren als hardware van stevig ondermaatse kwaliteit. Als ze dat een beetje gefixt hebben ben ik blij voor mensen die nu Philips tv's kopen maar ik begin er niet aan voorlopig.
Die TV heeft me bijna de helft van de aankoopwaarde gekost in vakantieuren...

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 21 januari 2019 15:28]

Dan moet het in de software liggen want ze gebruiken gewoon panelen van LG
En idd in de medische wereld zijn ze erg sterk.
Mensen kunnen mopperen op Philips maar 3/4 heeft geen tv van Philips, maar van Samsung of LG
zelf behoor ik tot die ene kwart die wel Philips fan is.
@theduke1989 Goh, zit Philips in medicijnen? Nooit geweten :?
Verkeerd getypt maar medical equipment bedoel ik.
Bedoel je wellicht Philips Medical Systems of Philips Healthcare? Medicijnen hebben ze nooit gemaakt!
TV en speakertjes maken ze al vele jaren niet meer, lees het einde van het nieuwsbericht en je snapt het.
Tja Philips ligt op dezelfde oude stapel als Grundig, Telefunken en al die oude merken. Maar er zit geen sprietje Philips meer in wat bijvoorbeeld bij Nokia weer anders is.
Is dat zo anders bij Nokia? Het bedrijf is HMD Global, niet Nokia. Het heeft net als TP Vision een licentie op de merknaam voor mobiele devices en koopt net als TP Vision de schermen (en de andere internals) in bij een derde partij.

Ik zie niet veel verschil in de werkwijze, behalve dat TP Vision wellicht wat meer energie besteed aan het customizen van Android en het geschikt maken ervan voor Ambilight.
HMD Global is een bedrijf dat is opgericht door ex-Nokia medewerkers, in alle lagen van dat bedrijf vind je mensen die jarenlang voor de mobiele afdeling van Nokia hebben gewerkt... toen ze de licentie nog niet konden krijgen hebben ze eerst OEM spul gemaakt, maar wilden (begrijpelijk) maar al te graag de merknaam gebruiken toen deze weer beschikbaar kwam. Er werken dus een heleboel mensen met de 'Nokia spirit' aan de toestellen... en dat is ook duidelijk te zien aan de toestellen.

Hetzelfde gaat overigens op voor TP Vision, bij de overname van de televisie afdeling van Philips ging ook een groot deel van de medewerkers mee... alleen kan er daarvoor gezegd worden dat de televisies die Philips tot dat moment nog zelf produceerden bepaald niet meer tot de beste in de markt behoorde... heel anders dan in de beeldbuis jaren van Philips.
In TP Vision domineert TPV, terwijl HMD juist een voortzetting is van het oude Nokia dus daar is wel een duidelijk verschil. Je ziet binnen Philips ook verschillen tussen de afgestoten bedrijven. NXP, ASML, Lighting zijn bijvoorbeeld duidelijker voortzettingen dan bedrijven die zijn afgebouwd of door een dominante partij zijn overgenomen zoals dus de televisiefabricage. Het gaat dan vooral om de expertise en cultuur binnen het bedrijf. Sommige mensen noemen dat nog wat breder 'het DNA van het bedrijf'. Daar sluit ik me wel bij aan.

Een niet heel relevant maar wel sprekend voorbeeld over hoe het met het 'DNA' van een bedrijf kan gaan, dat ik van iemand in de industrie las, is dat de huidige halfgeleiderfabrikant ST Microelectronics nog veel aspecten van Ates heeft terwijl die naam al járen verdwenen is (SGS fuseerde in 1972 met Ates tot SGS-Ates en SGS-Ates fuseerde in 1987 met Thomson tot ST).

Andere voorbeelden waarbij het 'DNA' van de oudste/bekendste/technisch degelijke bedrijven juist verdween zijn talrijker. Thomson Consumer Electronics domineerde alle overgenomen partijen (duurde soms een paar jaar voordat ontwerp en productie helemaal op z'n Thomsons werd gedaan), Beko faseerde Grundigontwerpen snel uit (nog 1 televisiechassis voortgezet), TPV verving bij de overname van Philips Taiwan in 2006 de Philipsontwerpen al snel door eigen producten.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 januari 2019 20:02]

Niet echt. Philips heeft inderdaad veel afgestoten, maar heeft nog steeds een erg grote health care divisie (voor consument en professioneel) en dat is nog steeds Nederlands.
Ik had het eigenlijk specifiek over de TV divisie van Philips.
Ah oke. Mijn laatste 4 televisies waren allemaal van Philips en ik vind niet echt dat er veel veranderd is. Ze hebben leuke features, best aardig beeld (op het zwart na), interface altijd een beetje rommelig, maar wel Ambilight. Dat het geen Philips meer is merk ik eigenlijk niet zo veel van. De ambilight werkt bijvoorbeeld prima samen met Hue, en Hue is ook weer afgestoten door Philips. Dus er zit naast de naam toch nog wat cohesie tussen die producten. Ze moeten ook royalties afdragen en wellicht heeft Philips nog steeds een vinger in de pap? Da's toch wat anders dan Grundig of Telefunken, maken die nog televisies dan? Aan de andere kant vind ik toch wel dat Philips zijn naam teveel op andere goedkope plakt. Ik zag laatst Philips USB sticks, gewoon simpele plastic dingen. En dat vind ik dan weer zonde van die naam.
Plus, alle Philips filter-koffiezetapparaten komen nog uit Drachten ;)
Ze hebben ook nog steeds een licht-divisie.
Zo hebben ze in wel meer sectoren nog een divisie. Het zijn echter geen kern activiteiten meer. Men richt zich vooral op Philips-medical. Aan de toevoeging medical zie je al dat dit niet de enige divisie is. Zonder andere activiteiten zou die immers zinloos zijn.
Klopt, maar die vallen gek genoeg ook onder "health" ;)
Klopt niet helemaal. Ja Phillips produceert zelf niet meer. Maar stelt eisen aan hardware en design spec. En conformeert de productie daaraan dan mag het onder andere Phillip patent en dus de naam van Philips gebruiken. En die verkoopt prima.
Moeilijke markt om in door te breken, betwijfel dat ze heel veel succes gaan hebben. Gevestigde namen als bose, sony, logitech, ... zijn moeilijk om tegen op te boxen (snap je hem haha boxen pls haal me uit deze wereld).

Anyways, meer competitie is meer competitie ¯\_(ツ)_/¯

[Reactie gewijzigd door Chigurg op 21 januari 2019 14:48]

En deze speaker zit op 24,95. Dat zit dus echt aan de onderkant van de markt. Ze willen dus meer concurreren met Panasonic, JBL go, Trust, etc....
Lijkt sprekend op de Bose bluetoohtspeaker van twee jaar geleden. Zelfs zelfde kleur. :/
Klopt, maar die verkocht Bose voor 129 euro. Kortom, deze Philips zal niet in dezelfde categorie qua geluidskwaliteit zitten. Volgens mij moet je dit zien als een speaker in de bakken van de MediaMarkt, niet iets waar we hier in het forum pagina's over vol schrijven...
Goed punt, niet over nagedacht. :thumbsup:
Ik dacht dat ze het niet slecht deden met hun Fidelio-lijn.
Is fidelio niet vooral voor home cinemas? Dit lijkt me meer op bluetooth speakers die meer on-the-go gericht zijn.
Ze hadden ook hoofdtelefoons onder die lijn.
Nouja, helemaal doorbreken hoeft niet. De naam Philips is misschien een half jaartje van de markt geweest en voorraden zijn in de tussentijd gewoon verkocht. Het gaat dus om het heroveren van de oude marktpositie en daarna uitbouwen ervan. In een post hierboven ergens, heb ik wat geschreven over de achtergrond en wat eventueel de uitdagingen zouden zijn op technisch gebied.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 21 januari 2019 19:45]

Voorheen een Philips beeldbuis-TV gehad. Prima ding, niet kapot te krijgen. Daarna, vanwege goede ervaring met het merk, een smarttv gekocht. Bleek een TP-Vision met Philips naam. Wat een ramp was dat ding, viel ook regelmatig uit en was zeer traag. Gelukkig mocht ik 'm zelfs na 2 maanden nog teruggeven aan CoolBlue en heb toen wat bijbetaald voor een Sony, Nu is die laatste ook niet echt super, krijg regelmatig geen beeld (backlight wel aan) en dan moet de stroom volledig van het toestel af. Ook Netflix knalt er vaak uit of werkt dan helemaal niet. Die Sony schop ik binnenkort naar boven om nog wat op te gamen, waarschijnlijk komt er binnenkort een Samsung of LG voor in de plaats. Maar één ding is zeker: NOOIT meer 'Philips'. Blijf het raar vinden dat ze de merknaam zo laten hoereren door een matig Chinees merk.
Je geeft in je eigen bericht al de beste tegenargumenten tegen 'nooit meer een Philips'. Namelijk dat andere merken ook niet zaligmakend zijn. Ook bij Samsung zie ik vaak genoeg rare fouten. Als TP Vision (een Amsterdams merk, volle dochter van een Taiwanees bedrijf in Hong Kong met productie in Polen) er de komende jaren de schouders onder blijft zetten, kan het over 1 of 2 toestelleeftijden wel weer de moeite waard zijn om er een aan te schaffen.

Er is opzich wel iets van hoop, maar het blijft natuurlijk oerdom dat Philips zijn zaakjes zo heeft laten afglijden. Dat begon al in de jaren '80, maar in deze eeuw werden veel fouten onomkeerbaar gemaakt. De eigen innovatie- en productiemogelijkheden zijn onomkeerbaar vernield, de reputatie is nog hooguit de helft van wat hij ooit was. De belangrijkste vraag is dan of TPV, het moederbedrijf van TP Vision, er volledig voor gaat om de merkreputatie voor een onbetrouwbaar gebleken (want licentie afgepakt van Gibson Innovations) licentieverstrekker op te bouwen. Ze zullen vooral algemene verbeteringen in hun productie willen doorvoeren zodat ze in de toekomst ook zonder de Philipsnaam een marktpositie kunnen pakken.
"Philips SHB2505BK", want dat bekt zo lekker.
Philips MFB 541
Kennen heel wat mensen.
Maar inderdaad, Philips heeft rottige nummers ipv klinkende namen
Met een beetje geluk is BK een achtervoegsel dat ze alleen in de VS gebruiken. Aan de andere kant staan de computermonitoren (via Meridian ook in handen van TPV) er wel om bekend dat ze zo lang en cryptisch mogelijke typenummers hebben.
De meeste doen of het nou echt dramatisch is een Philips, ik vindt het prima tv's waarvan ook andere merken hun mindere typenummers hebben en bij behorende kwaliteiten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee