Cliqz stopt met privacybrowser en -zoekmachine maar niet met Ghostery

Het Duitse Cliqz stopt met het ontwikkelen van een op privacy gerichte browser en zoekmachine. De ontwikkelaar zegt dat het coronavirus de politieke interesse heeft doen verdampen, waardoor onvoldoende geld is vrijgekomen. Bedrijfsonderdeel Ghostery blijft wel bestaan.

In een blogbericht schrijft Cliqz trots te zijn op het ontwikkelen van op privacy gerichte browsers en zoekmachines, maar dat het niet genoeg gebruikers heeft weten te trekken. De ontwikkelaar claimt honderdduizenden dagelijkse gebruikers voor de zoekmachine te hebben, maar dit aantal zou niet genoeg zijn om de kosten te kunnen dekken.

Het bedrijf zegt ook de politiek niet genoeg te hebben overtuigd van de noodzaak van onafhankelijke, Europese digitale infrastructuur. Vermoedelijk hoopte Cliqz op financiële steun vanuit de Europese Unie, maar kreeg het bedrijf deze steun niet voor elkaar. Cliqz schrijft dat het coronavirus al het andere binnen de politiek heeft overschaduwd.

Cliqz bracht anderhalve maand geleden een eerste bètaversie uit van haar zoekmachine. Deze zoekmachine maakt geen gebruik van Google of Bing als onderliggende technologie, maar een zelfontwikkeld zoekalgoritme. Deze zoekmachine stuurt bij zoekopdrachten geen metadata mee die gekoppeld kan worden aan onder meer ip-adressen. Anonieme statistieken verzamelt Cliqz wel, om de resultaten te kunnen verbeteren. Deze zoekmachine is op moment van schrijven nog beschikbaar.

In 2017 nam Cliqz nog browseradd-on-ontwikkelaar Ghostery over. Met deze extensie zijn trackers te blokkeren. Moederbedrijf van Cliqz Hubert Burda Media benadrukt dat de ontwikkeling van Ghostery door blijft gaan.

Door Hayte Hugo

Redacteur

01-05-2020 • 11:14

37

Submitter: Ossebol

Reacties (37)

37
36
23
2
0
4
Wijzig sortering
Het lijkt me dat er al genoeg browsers zijn met focus op privacy? En de mainstream browsers hebben er ook meer focus op, zoals Firefox.
De browser was inderdaad niet heel uniek, maar ik vind het wel erg jammer dat de ontwikkeling van de zoekmachine nu ook stopt. Volledig onafhankelijke zoekmachines zijn er heel weinig.
Zonder enige vorm van kennis, maar hoe verhoud DuckDuckGo zich in deze? Maakt die wel gebruik van Google of Bing?
Er is ook nog Qwant die voor een groot gedeelte hun eigen crawlers gebruikt maar ook nog bing ze zijn wel van plan hun dependency daarop weg te werken.


SearX kan van zo goed als elke zoek machine data halen als een derde alternative

Edit uiteraard allemaal zonder herleid baar te zijn zoals de service zelf

[Reactie gewijzigd door AnguishedOne op 23 juli 2024 15:53]

Verbaast me eigenlijk nog steeds dat er niet een semi-opensource zoekmachine bestaat die gebruik maakt van mensen die bandbreedte doneren om te crawlen

Dit doet majestic12 bijvoorbeeld (maar dan voornamelijk voor commerciële doeleinden), dit veel mensen draaien een client die opdrachten van de server ontvangt om bepaalde websites te crawlen.

Zodra de hele bundel afgegaan is word dit sterk ingepakt met LZMA en verstuurd naar de hoofdserver, hierdoor bespaart het hun veel bandwidth en pre-processing power.
Huh geen idee dat zou wel interessant zijn, ik zou het niet erg vinden om een paar cpu cycles weg te geven aan een open project die zoiets gebruikt. maar ik weet niet of de meerderheid zoiets genoeg zou steunen om van de grond te komen
Qwant wil je niet gebruiken, want die is tegen het vrije internet doordat het Artikel 11 en 13 steunt.
DuckDuckGo gebruikt Bing als zoekmachine maar dan op een manier dat jij niet herleidbaar bent. Ik gebruik het zelf als standaard, en als je iets niet kan vinden kun je nog gewoon !g toevoegen en dan Googled ie het voor je.
Die laatste wist ik niet, thnx.
Je kan zelfs !tpw doen en dan zoekt hij het direct in de tweakers price watch!

Zie deze site voor alle shortcuts. Werkt heerlijk! https://duckduckgo.com/bang
Google kan verbanden leggen. Als jij via DuckDuckGo op een site komt die bijvoorbeeld Google Adwords draait weet Google dat het jouw computer is. Zelfde als die Facebook pixel die bijna op elke site geïnstalleerd staat bijna. Ander voorbeeld is het gebruik van een VPN. Je IP is misschien anders maar de meeste gebruikers zijn alsnog ingelogd in Chrome of op Facebook...
of !sp zodat ie wel google gebruikt, maar ook weer niet (startpage...) :-)
Ik dacht trouwens dat DDG veel meer en ook eigen crawlers had inmiddels (zie wikipedia)
Duckduckgo gebruikt Bing en Ecosia/Startpage gebruiken Google

Edit: Ecosia gebruikt inderdaad Bing, sorry

[Reactie gewijzigd door MarnickS op 23 juli 2024 15:53]

Sinds wanneer gebruikt Ecosia Google? Op de wiki van Ecosia staat enkel Bing genoemd: https://en.wikipedia.org/wiki/Ecosia
Firefox een focus op privacy? Als je firefox een schone installatie geeft staat er standaard aan dat er redelijk uitgebreide telemetry naar Mozilla gaat, dat kun je achteraf uitzetten, maar standaard staat het aan. Dat is niet heel privacyvriendelijk wat mij betreft. Dat telemetry helpt met het ontwikkelen van een browser kan best, maar als je je op privacy richt en je maakt het opt-out dan ben je wat mij betreft nogal hypocriet.
Je hebt helemaal gelijk. Op deze pagina nieuws: Cliqz stopt met privacybrowser en -zoekmachine maar niet met Ghostery blockt Ghostery bi mij alsnog 7 trackers.
alle kleine beetjes helpen, zullen we maar zeggen.
Volgens mij vallen die gegevens heel erg mee. En daarbuiten is Firefox heel erg bezig met privacy.
Tja vertrouw het bedrijf zelf niet maar een google zoek machine competitor is altijd welkom
maar zover ik weet verzameld Ghostery zelf nogal veel info waardoor ik het in ieder geval niet wil gebruiken ik raad privacy badger aan ipv dat.
waar haal je de info vandaan dat Ghostery veel verzameld? Ik heb geloof ik beide draaien, maar als Ghostery zelf meer verzameld dan google dan heeft dat geen zin natuurlijk.
https://lifehacker.com/ad...sells-data-to-a-514417864
dit was ooit opt in tegenwoordig is het opt out,
maar waarom zou je uberhaupt een advertising bedrijf vertrouwen met een closed source achterkant?
Ik zit even in de settings te zoeken nu en zie inderdaad een opt out voor Sharing Human Web Data en Participating in Ghostery Rewards. Sharing Extension usage analytics staat wel uit.

Overigens is de uitleg dat ze het doen voor een veel beter en veilig internet...

[Reactie gewijzigd door nldls op 23 juli 2024 15:53]

Ja dat wordt altijd wel geroepen helaas
Volgens mij verkopen ze hun conclusies uit die gegevens aan advertentiebedrijven, men dat het zoiets was. Ghostery gebruik ik echt niet meer.
Serieus, een bericht uit 2013? Tegenwoordig staat standaard alle datasharing uit tenzij je het aanzet. Ik heb vorige week nog een schone installatie gedaan met ghostery, tijdens de configuratie komen de opties voorbij en die staan standaard uit. Net nog even gecontroleerd.
Het bedrijf zegt ook de politiek niet genoeg te hebben overtuigd van de noodzaak van onafhankelijke, Europese digitale infrastructuur.
Heel treurig dit. Ik zou hopen dat dit hoog op de Europese agenda zou staan.
Moet ieder bedrijf wat maar zegt met privacy bezig te zijn maar helemaal onder gesubsidieerd worden met ons belastinggeld? Lijkt me niet. Het doel moet zijn dat alle bedrijven ongeacht hier mee bezig zijn! Dus nee vind dit niet treurig. Het was gewoon een commercieel bedrijf met een winstoogmerk en vind het een raar verhaal dat ze het gaan gooien op dat de politiek geen oog voor hun had. Zo ken ik er nog wel een paar.
Geldt dat ook voor de Ghostery - Android - browser?

Die heb ik ooit na geïnstalleerd omdat ik helemaal gestoord werd van de - alles overlappende - ads op de sites van bv het AD en GPupdate.
Geen idee, maar ook voor Android zijn er meer dan voldoende alternatieven. Denk aan Adguard, Brave, Duckduckgo etc.
Dit gaan we nog heel veel zien. Bedrijven die eigenlijk al lang niet goed gaan, maar het nu zonder gezichtsverlies op de corona crisis kunnen afschuiven. Mooie zondebok!
Inmiddels heb ik Lockdown. Die is systemwide. Volgens mijn info een van de betere. Is er voor o.a. macOS en iOS. Mocht het geen goede zijn, hoor ik dat ook graag. Er zit een hoop rommel tussen dit soort apps en extensies.
Persoonlijk snap ik dat gedoe over "extreme" privacy niet. Google en bing e.d. moeten een gigantische infrastructuur onderhouden dat komt niet voor niets. Dus als ze mijn zoekgedrag volgen en verkopen zie ik dat als een soort betaling voor de geleverde dienst. Niets is gratis.
Ik vind die prijs niet te hoog tot nu toe en er is zeker geen betere zoekmachine dan die van google (voor mij). Ik heb dus totaal geen interesse in de vage "privacy" zoekmachientjes.

Als je het hebt over europese eigen infrastructuur dan kan ik mij daar nog wat bij voorstellen, maar de grote jongens haal je nooit meer in. Dan zie ik meer in iets regelen met de grote waardoor de europese tak van google of bing onafhankelijk van de rest van de wereld kan door draaien.
Ja, tot je verzekeringspremie opeens omhoog gaat, omdat je belangstelling hebt getoond in bepaalde ziektes... Dan wordt gratis op eens wel erg duur.
Dat is de afweging die je voor jezelf moet maken. Zoals ik al zei, je betaald op een of andere manier toch. Die "privacy" gebaseerde zoekmachines moeten ook ergens geld vandaan halen. Voor niets gaat de zon op en ik zie mensen nog geen abonnement op een zoekmachine nemen.

Voorlopig val het wel mee met de gevolgen van de zoekmachine data vergaring. Ze worden goed in de gaten gehouden en af en toe teruggefloten. Gegevens worden ook niet bij naam en toenaam verkocht normaal maar geanonimiseerd. Wellicht verander ik later van mening maar op dit moment zie ik geen serieus alternatief voor google of bing.
Is natuurlijk gewoon een business case afweging: je stopt tijd en geld in de ontwikkeling van producten en diensten waarvan er al velen zijn en waar je echt niet zomaar tussenkomt. Ik snap uberhaupt niet dat ze hier brood in zagen. Corona is gewoon het laatste zetje geweest cq. heeft dit proces hooguit versneld.

/edit: typos

[Reactie gewijzigd door zordaz op 23 juli 2024 15:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.