Het Duitse Cliqz stopt met het ontwikkelen van een op privacy gerichte browser en zoekmachine. De ontwikkelaar zegt dat het coronavirus de politieke interesse heeft doen verdampen, waardoor onvoldoende geld is vrijgekomen. Bedrijfsonderdeel Ghostery blijft wel bestaan.
In een blogbericht schrijft Cliqz trots te zijn op het ontwikkelen van op privacy gerichte browsers en zoekmachines, maar dat het niet genoeg gebruikers heeft weten te trekken. De ontwikkelaar claimt honderdduizenden dagelijkse gebruikers voor de zoekmachine te hebben, maar dit aantal zou niet genoeg zijn om de kosten te kunnen dekken.
Het bedrijf zegt ook de politiek niet genoeg te hebben overtuigd van de noodzaak van onafhankelijke, Europese digitale infrastructuur. Vermoedelijk hoopte Cliqz op financiële steun vanuit de Europese Unie, maar kreeg het bedrijf deze steun niet voor elkaar. Cliqz schrijft dat het coronavirus al het andere binnen de politiek heeft overschaduwd.
Cliqz bracht anderhalve maand geleden een eerste bètaversie uit van haar zoekmachine. Deze zoekmachine maakt geen gebruik van Google of Bing als onderliggende technologie, maar een zelfontwikkeld zoekalgoritme. Deze zoekmachine stuurt bij zoekopdrachten geen metadata mee die gekoppeld kan worden aan onder meer ip-adressen. Anonieme statistieken verzamelt Cliqz wel, om de resultaten te kunnen verbeteren. Deze zoekmachine is op moment van schrijven nog beschikbaar.
In 2017 nam Cliqz nog browseradd-on-ontwikkelaar Ghostery over. Met deze extensie zijn trackers te blokkeren. Moederbedrijf van Cliqz Hubert Burda Media benadrukt dat de ontwikkeling van Ghostery door blijft gaan.