GitHub laat gebruikers onbeperkt privé-repo's aanmaken met nieuw prijsbeleid

GitHub maakt al zijn functies gratis voor alle gebruikers. Ook gebruikers die nu een niet-betaald account hebben krijgen nu toegang tot onder andere onbeperkte privé-repo's, en teams kunnen een onbeperkt aantal leden toevoegen.

GitHub verandert het prijsmodel. Alle basisfuncties worden daarmee gratis, maar er blijven nog wel bestaande prijsplannen over, schrijft GitHub in een blogpost. Gratis gebruikers kunnen nu onbeperkt publieke en private repositories aanmaken en daar een onbeperkt aantal deelnemers aan toevoegen. Ook kunnen ze tweeduizend Acties per maand gratis uitvoeren en krijgen ze 500MB aan opslagruimte. GitHub zegt dat het gratis pakket daarmee geschikt is voor bedrijven die via het platform aan repo's willen werken.

Wel blijven er betaalde plannen beschikbaar. Zo is er een Teams-plan waarbij er meer opslagruimte en Acties mogelijk zijn, en een Enterprise-pakket dat die aantallen nog verder verhoogt en single sign-on heeft. Het Teams-pakket is bovendien meer dan half zo goedkoop geworden. Gebruikers betaalden eerst negen dollar per maand, maar dat wordt nu vier dollar per maand.

GitHub schrijft in een faq niet waarom het de prijspakketten verandert. Ceo Nat Friedman zegt tegen TechCrunch dat de veranderingen niets te maken hebben met de coronapandemie, maar dat het bedrijf dit al langer op de roadmap had staan. Het platform wil naar eigen zeggen van 'een pay-for-privacy- naar een pay-for-features-model gaan'. De pakketten worden per direct actief. Betalende klanten gaan automatisch minder betalen, en wie vooruit heeft betaald kan dat geld terugvragen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

15-04-2020 • 09:17

46 Linkedin

Submitter: nickurt

Reacties (46)

46
42
30
7
0
9
Wijzig sortering
Anoniem: 368883
15 april 2020 09:22
Private repo's waren al een tijdje mogelijk voor niet-betalende gebruikers.

Het nieuwe aan deze aankondiging is dat het nu ook voor teams geldt.
Maar nu is het ongelimiteerd. Vroeger kon je slechts een paar (ik dacht 3?) private repo’s maken als gratis gebruiker.
Nee hoor, al sinds 7 januari 2019 is het mogelijk om unlimted private repositories aan te maken (alleen met een beperkt aantal collaborators):
https://github.blog/2019-01-07-new-year-new-github/

[Reactie gewijzigd door Phyxion op 15 april 2020 09:31]

Ik wou net zeggen, ik heb daar al eerder een keer een mailtje over gehad. Dit is vorig jaar inderdaad omgezet. Ws omdat mensen anders naar Gitlab gingen ofzo.
Ah, dat wist ik niet. Weer iets bijgeleerd dan :)
Dan loopt Microsoft erg achter, want ze hebben me dat gisteren pas per mail medegedeeld...
Is al een tijdje zo, GitLab bood die mogelijkheid al langer, GitHub zag nogal wat semi-hobbyisten naar GitLab vertrekken en probeert hen nu weer terug te winnen gok ik zo.
Gingen er ook niet veel mensen naar Gitlab toen Microsoft Github overnam?
Daar was inderdaad sprake van. In hoeverre dat ook echt gebeurd is weet ik niet. Op een of twee repo's na vind ik vrijwel alles wat ik gebruik nog steeds op GitHub.
Ze zitten nu op 42 miljoen users terwijl dat er in oktober 2018 31 miljoen waren. Zegt niets over activiteit van de users die er zaten, maar het lijkt er in ieder geval op dat er geen leegloop heeft plaatsgevonden. (al zegt dit natuurlijk niets over het aantal active gebruikers maar daar kon ik van dit jaar geen gegevens over vinden.)
Ik ken wel wal ontwikkelaars in de FOSS-gemeenschap die zijn overgestapt vanwege die overname. Ik denk wel dat het totaalaantal mee zal vallen, maar er zijn er dus wel geweest die dat gedaan hebben.
https://github.blog/2019-01-07-new-year-new-github/

Unlimited private repo's is al sinds januari 2019, het verschil is dat je toen nog maar 3 collaborators kon toevoegen en nu ongelimiteerd.
In de mail die ik heb ontvangen wordt gesproken over unlimited collaborators.
We introduced a few changes to make all of the core GitHub features free for everyone. Private repositories with unlimited collaborators are now available for all GitHub accounts, and we’re reducing prices for some of our paid plans.
Dit klopt. Sinds 7 januari 2019 is het al mogelijk een ongelimiteerd aantal private repositories aan te maken, toen nog gelimiteerd tot een aantal (3?) collaborators per repository.

private repositories mogen nu ook een ongelimiteeerd aantal collaborators hebben.
En dat het onbeperkt aantal private repos zijn. Hiervoor was het een beperkt aantal geloof ik?
Als in naar de oude pricing pagina kijk gaat Teams er echt niet op voorruit. Ja het is goedkoper maar Action gaan van 10000 naar 3000 en storage blijft 2GB. Proberen natuurlijk bedrijven die nu op Teams zitten naar Enterprise te duwen (wat dan weer te duur is).

[Reactie gewijzigd door JustFogMaxi op 15 april 2020 09:31]

Goed punt, viel mij ook op. Als je Actions bij wilt kopen naar het oude niveau heb je 7000 minuten nodig, dat kost je dan $ 56 per maand (7000 * $ 0.008). Zal per team denk ik afhangen of dat een achteruitgang is of niet. Voor mij zou het duurder zijn, maar aan de andere kant gebruikten we het nog niet zoveel (meeste gebeurde met CircleCI) dus zelfs met het nieuwe model blijven we binnen de marges van de inbegrepen minuten.

En je kunt natuurlijk altijd zelf een runner draaien als je goedkope compute power hebt.
The CEO van Github heeft op HackerNews duiding gegeven over de reden van de prijsverlaging:
We've wanted to make this change for the last 18 months, but needed our Enterprise business to be big enough to enable the free use of GitHub by the rest of the world. I'm happy to say that it's grown dramatically in the last year, and so we're able to make GitHub free for teams that don't need Enterprise features.
Het platform wil naar eigen zeggen van 'een pay-for-privacy- naar een pay-for-features-model gaan'.
Betekent dat dat dat privacy een feature wordt, privacy niet langer van relevant is of dat iedereen deze privacy krijgt?

Of zijn er gewoon stiekem te veel mensen overgestapt naar GitLab na de overname van GitHub door Microsoft?
Eerder betaalde je om de mogelijkheid te hebben om repo's privé te zetten (=pay for privacy, je betaalt, dus je krijgt meer mogelijkheden tot privacy), dat kon eerder niet of te beperkt met een niet-betalende account. Nu wil men naar een ander model waarbij je betaalt om bijkomende features te hebben (=pay for features).

Vroeger werd je dus gelokt om te betalen omdat je dan meer repo's privé kon zetten. Dat gaat me nu niet meer doen, ook gratis gebruikers krijgen die mogelijkheid nu. Men gaat nu onderscheid maken door features aan te bieden voor betalende gebruikers die gratis gebruikers niet hebben...

[Reactie gewijzigd door HyperBart op 15 april 2020 09:30]

Open deuren...

Als je er niet voor betaalt ben je zelf het product is de gevleugelde uitroep waar een dikke kern van waarheid in zit. Dat GitHub altijd open source projecten gratis hostte is goed te verdedigen. Dat GitHub nu praktisch ongelimiteerd ook niet open source privé-projecten gaat hosten zet toch aan tot denken.

Met andere woorden: wat gebeurt er nu met je gedrag en code in de afgeschermde repositories waar je eerder voor moest betalen? Wat is er veranderd aan het business model van GitHub dat ze nog steeds voldoende inkomsten denken te halen met een sterke verlaging van hun inkomsten?
Je bent het product omdat Microsoft graag een ecosysteem wil met veel developers. Dat je het product bent wil niet automatisch zeggen dat je privacy wordt opgegeven. ProtonMail is ook gratis en dat is de meest privacy vriendelijk mail dienst.

Daarnaast is het voor bedrijven nog steeds haast noodzakelijk om een betaald abonnement te nemen ivm de extra features. Ook zullen ze hopen dat developers op github eerder voor azure gaan kiezen door middel van goed werkende integraties. Volgens de CEO is de enterprise tak nu groot genoeg om de kosten te dragen

Overigens zijn onbeperkte git repo’s niks nieuws en doen Gitlab en Bitbucket dit al jaren

[Reactie gewijzigd door GrooV op 15 april 2020 09:42]

Absoluut. De integratie Github Enterprise -> Azure is minstens net zo goed als de integratie Azure DevOps -> Azure. De keuze om zowel Github als Azure te gebruiken is makkelijk gemaakt. Er is ook niets mis mee, zolang je wel nadenkt over een exit-strategie. Niet dat een exit-strategie in de praktijk makkelijk uitvoerbaar is, maar 100% vastbinden aan platform native technologies is een risico dat je wilt proberen te vermijden.
Ik zou zeggen: lees de ToS/EULA/privacy policy en vindt je antwoord.
Sure, maar het is wel de logische vraag nav dit artikel, dus ik zou het een waardevolle toevoeging vinden aan het artikel.

Zelf ben ik wel overgestapt naar GitLab toen MS GitHub overnam en wat een verademing is dat geweest, GitHub nooit gemist eigenlijk. GitLab heet naar mijn mening een fijnere interface en de features op het gebied van CI/CD zijn veel beter. Ik heb er dus weinig behoefte aan om lappen tekst door te gaan spitten, ik hoopte het antwoord in het nieuwsartikel te vinen.
Het is de logische vraag voor iemand die het artikel niet goed heeft gelezen. Je hebt jezelf overtuigd dat GitLab beter is en probeer jezelf te overtuigen dat het met privacy te maken heeft.
Onzin. Het staat niét in het artikel en de vraag over privacy is zeker relevant aangezien veel nu betaalde functionaliteit opeens gratis wordt. Er moet toch geld verdient worden nietwaar?

Daarnaast, mijn reden voor overstap naar GitLab had niets met privacy te maken. Granted, met Window 8/8.1/10 hebben ze geen punten gescoord op gebied van privacy maar all-in-all vertrouw ik Microsoft nog redelijk met persoonlijke gegevens itt bijvoorbeeld Facebook en GitHub. Die reden was vooral dat ik in het algemeen Microsoft niet zo'n prettig bedrijf vind gezien de volledige track record waar ik nu niet op in zal gaan aangezien het niet terzake doet. Privacy was in ieder geval geen aanleiding - dat was het wel geweest als Google of Facebook GitHub had overgenomen.

Ik vraag mij oprecht af wat de verandering in business model te weeg brengt, en dat wordt versterkt door de statement dat ze van pay-for-privacy naar pay-for-features willen. Waar in de eerste privacy een duidelijke pijler vormt, doet het dat in de tweede niet. Zonder verdere toelichting roept dat bij mij in ieder geval vragen op.
Ik vraag mij oprecht af wat de verandering in business model te weeg brengt, en dat wordt versterkt door de statement dat ze van pay-for-privacy naar pay-for-features willen. Waar in de eerste privacy een duidelijke pijler vormt, doet het dat in de tweede niet.
Ik denk dat je dit verkeerd interpreteert: waar je eerst voor bepaalde privacy-gerelateerde features moest betalen is dat nu de baseline. Veel duidelijker kan een pijler niet worden.

Hoe deze verandering mogelijk is qua business model verklaart Nat in deze Tweet: https://twitter.com/natfriedman/status/1250092750847934464
GitLab heeft ook gewoon een gratis tier, ben je hier dan niet het product? Al jouw (terechte) vragen zijn hier ook van toepassing lijkt me.
Grappig, bij mij is het precies andersom. Ik ben naar GitHub terug gegaan na de overname door Microsoft en het beschikbaar komen van gratis private repositories juist omdat ik bij GitLab heel erg het gevoel had dat ik het product was.
Je bent vrij om gewoon voor je account te betalen. Dat zal niet veranderen, maar ze wisselen nu wat features, zodat de insteek van de account anders wordt.

Ik zou eerder argwaan plaatsen bij de prijsdalingen. Wat zit daarachter en verdienen ze er dan nog genoeg geld aan?
Hoe meer repo's je hebt hoe meer acties en opslagruimte je nodig hebt. Ik denk dat ze op die manier mensen lokken om een betaald pakket te nemen.

[Reactie gewijzigd door Rabb op 15 april 2020 11:45]

Privacy in deze context betekent privacy van je repo, niet privacy van jezelf als persoon.

Het is betalen om je repo af te schermen, niet publiekelijk te maken. Het is niet betalen om persoonlijke privacy te winnen. Of een repo nu private of open is, in alle gevallen zal men de collaborators kennen en wat die uitspoken, dat is het hele doel van een repo.

"Wat is er veranderd aan het business model van GitHub dat ze nog steeds voldoende inkomsten denken te halen met een sterke verlaging van hun inkomsten?"

De enterprise tak is omhooggeschoten. Ze hebben de afgelopen 2 jaar een toestroom gehad van nieuwe betalende klanten. Dit gebruiken ze om het gratis model verder uit te rollen.
Of zijn er gewoon stiekem te veel mensen overgestapt naar GitLab na de overname van GitHub door Microsoft?
Dat denk ik niet, wat leuke stats hier:
https://octoverse.github.com/
Vorig jaar zijn er 10 miljoen gebruikers bijgekomen ;)
10 miljoen meer bijgekomen dan dat er weg zijn gegaan ;)
De 500 MB is voor "github packages", voor bijvoorbeeld npm en docker images. Je git repository zelf met alle code heeft veel grotere storage (1 GiB per repository kan makkelijk, en je mag 'unlimited' repositories aanmaken).
Hoe lang voordat GitHub en Azure DevOps samensmelten. Deze beginnen nu aardig gelijk aan elkaar te worden.
Ik denk dat je daarin gelijk hebt. Als ik het nieuws vanuit Microsoft lees dan is het inderdaad het idee om meer enterprises naar Github te brengen en meer van de Microsoft producten naar Github. Zie https://news.microsoft.co...icrosoft-acquires-github/. Daarnaast is het ook een stuk zekerheid over de toekomst van hun eigen technologie. Veel belangrijke opensource onderdelen worden gehost in Github, zoals .NET (https://github.com/dotnet), Typescript (https://github.com/microsoft/TypeScript) en VS Code (https://github.com/microsoft/TypeScript).
Binnen nu en 2 jaar vallen alle Azure DevOps diensten binnen het GitHub Enterprise pakket en wordt je gedwongen over te schakelen. Investeer niet te veel in native Azure DevOps development (extensies etc) die niet compatibel blijken te zijn met Github Enterprise.
Nu hebben ze nog geen goed alternatief voor zaken zoals Boards, maar dat gaat wel komen.
Het enige wat ik echt niet begrijp is dat je een enterprise subscription moet hebben voor SAML, maak het dan in ieder geval zo dat SSO met Azure AD gewoon in de Teams versie is opgenomen.
Dit is slecht nieuws voor Bitbucket.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee