Xbox Game Bar in Windows 10 krijgt ondersteuning voor widgets

De Xbox Game Bar, een oproepbare en ingebouwde overlay in Windows 10 om gamegerelateerde opties in te schakelen en instellingen aan te passen, krijgt ondersteuning voor widgets. Deze zijn toe te voegen via de Game Bar Widget Store.

In het menu van de Game Bar kunnen Insiders een nieuwe entry zien waarmee de Widget Store binnen de Game Bar is te openen. Hier kunnen nieuwe widgets gevonden worden en hebben gebruikers de mogelijkheid om ze te installeren en updaten. De Xbox Game Bar is onderdeel van Windows 10 en valt op te roepen via de toetsencombinatie Win+G.

Onder meer de XSplits app voor het casten in games heeft al een widget voor de Game Bar, net als de app Razer Cortex. Met die app kunnen gebruikers bijvoorbeeld onnodige processen beëindigen die in de achtergrond op hun computer draaien.

Xbox Game Bar widgetsXbox Game Bar widgets

Microsoft zegt ook dat het samenwerkt met Intel om een aantal belangrijke features van het Intel Graphics Command Center naar de Xbox Game Bar te brengen. De bijbehorende widget, die op een later moment in deze lente beschikbaar zal komen, zal in eerste instantie toegang geven tot de beeldscherminstellingen, powerprofielen en functies voor het streamen en opnemen van gamebeelden.

Deelnemers aan het Insider-programma kunnen de uitbreiding van de Xbox Game Bar in de vorm van de widgets al uitproberen. Wanneer dit ook breder beschikbaar komt voor anderen, is nog niet duidelijk. Microsoft houdt het op ergens in 'de nabije toekomst'. Wel is de bèta van de Game Bar-sdk voor iedereen beschikbaar, zodat ontwikkelaars de mogelijkheid hebben om eigen widgets te maken.

Door Joris Jansen

Redacteur

08-04-2020 • 13:45

52

Reacties (52)

52
46
21
4
0
15
Wijzig sortering
Gister net dat ding verwijderd.. nadat ik me continue ergerde aan die (ongevraagde) overlay als ik een game start.
Kon deze ook niet normaal uitzetten of verwijderen.

voor de liefhebbers: open powershell en kopieer onderstaande :)
Get-AppxPackage -AllUsers Microsoft.XboxGamingOverlay | Remove-AppxPackage
Is gewoon in het configuratie scherm uit te zetten. Instellingen > Gaming
Dat zet alleen specifieke mogelijkheden uit.
De gamebar/overlay blijft actief, zelfs als je alles uitzet.
De eerste knop op die pagina zet de gamebar helemaal uit, je kunt hem niet meer oproepen in je games.
Nee hoor, ik heb hem al in tijden niet meer gezien, en is dan ook niet meer te openen.
Commando van @Mr.Monk verwijdert de game bar voor alle actieve gebruikers, maar laat de functionaliteit intact op het systeem.

Je kan ook per gebruiker of voor het hele systeem (dus ook nieuwe gebruikers) dit soort meuk verwijderen.
Onderstaande voorbeeld gooit alles weg, ook 'apps' als .NET runtimes en de rekenmachine, je moet/kan zelf de app specificeren.

# Find and Remove eveything
Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage
# Find and Remove for all existing Users
Get-AppxPackage -AllUsers | Remove-AppxPackage
# Find, remove and nevercomeback for every User and every future User on this Computer
Get-AppxProvisionedPackage -online | Remove-AppxProvisionedPackage -online

[Reactie gewijzigd door Cio op 23 juli 2024 21:41]

Je bent de belangrijkste vergeten:

Get-AppxPackage | Select-Object Name, IsFramework, NonRemovable | Sort-Object Name

Altijd eerst een overzicht maken wat je geautomatiseerd gaat aanpassen voordat je acties gaat uitvoeren die niet (makkelijk) terug te draaien zijn. Met het eerst commando van Cio gooi je bij voorbeeld (onderdelen van) .net, printing, en andere redelijk belangrijk lijkende zaken weg.
Inderdaad, wel eerst je properties/attributes uitlezen voordat je dingen verwijderd. Maar dan wel AL je props uitlezen, niet via Select-Object want dan beperk je het alsnog. Powershell heeft een fijn overzicht waarin je in report scherm je resultaten kunt filteren per kolom: Get-AppxPackage | Out-GridView. Of in je console een formatlist bekijken, die wat moeilijker leesbaar is Get-AppxPackage | FL *
Anoniem: 392841 @Mr.Monk8 april 2020 14:20
Dank je. Zat al te zoeken hoe ik dat kreng ook alweer uit kon zetten. Had hem eerder er ook al een keer afgegooid, maar vervolgens een update en dat is het weer terug.
When you update a computer running Windows 10, version 1703 or 1709, you might see provisioned apps that you previously removed return post-update. This can happen if the computer was offline when you removed the apps. This issue was fixed in Windows 10, version 1803.
https://docs.microsoft.co...sioned-apps-during-update
Anoniem: 392841 @Cio8 april 2020 14:27
Nope, ik heb de PC bijna altijd online - en had ik op dat moment ook. De MS update cyclus is gewoon brak en pushed programmas terug die er niet horen.

Overigens is het bij de laatste update pas weer terug gekomen, dus ná 1709

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 23 juli 2024 21:41]

De overlays van Nvidia, Origin, Uplay etc etc zijn pittig nutteloos maar deze voegt wel iets toe wat de andere niet hebben. Hier zit een "looking for group" widget in die best goed werkt en handig is voor mensen die andere spelers zoeken. Als hier nou ook een steam chat widget bij kan komen dan zie ik geen reden deze als enige overlay aan te laten staan.
Ook even snel een screenrecording opnemen is erg makkelijk met die Gamebar. Ik vind het zelf nuttiger dan die van Steam ondanks dat ik al mijn spellen via Steam speel.
Steam chat widget zou wel fantastisch zijn inderdaad.
Zelf vindt ik Spotify wel handig evenals de prestatiemeter.
Ook is de screenshotmode een alternatief als Nvidia Shadowplay Capture even niet meewerkt.
Jammer dat de fps counter niet werkt. Ik krijg het wel werkend door mezelf in een bepaalde user group toe te voegen, maar alle 3 de computers die ik heb hebben dit probleem: als ik op de knop klik om de game bar mij in die groep toe te voegen gebeurt er helemaal niks, en zie ik geen fps.
Die van Nvidia vind ik wel degelijk nuttig. Vooral de Gamefilter optie, ook is het makkelijk video's op te nemen. Picture modus met veel opties..
Wat ik ook handig vind: je kan snel je taakbeheer bekijken om te kijken naar hoe je CPU/GPU performen, inclusief FPS counter. Dat kan uiteraard ook via andere overlays, maar dat het samen met andere instellingen (audio) in 1 enkele overlay zit ingebakken is toch wel verrekte makkelijk.
Die Xbox dingen zijn totaal onzinnig op zwakke laptops en toch worden ze geïnstalleerd en niet te verwijderen om eventueel ruimte te besparen want mijn zusje haar laptop/tablet heeft bijvoorbeeld 64GB ruimte.
Dat doe je zelf door een computer te kopen die gewoon te weinig opslag heeft. 64GB is al sinds Windows 7 nauwelijks te doen.
Dat probleem kun je bij de consument neerleggen, maar ook absoluut bij fabrikanten die dan laptops leveren met SSD's van bijvoorbeeld maar 32GB.
Ik heb het niet gekocht, hoor. Mijn zusje had slechts een laptop/tablet nodig die ze makkelijk mee kan nemen en gebruiken voor studie en school. En er zit overigens Windows 10 op.
Om eerlijk te zeggen heb ik die Xbox game bar nog nooit gebruikt.. Zie niet echt de toegevoegde waarde..
Met een Xbox controller is het handig om het batterij niveau te zien. Verder kan het soms ook erg handig zijn om tijdens een game je cpu en gpu bepaling te zien. Ook is het een handige fps counter met een klein grafiekje ipv alleen een cijfer. Ook handig dat je individuele elementen kunt pinnen zodat ze zichtbaar blijven terwijl de rest van de overlay weg is en je kunt alles slepen naar waar je het hebben wil.
Kan zijn dat je een overlay om te beginnen niet interessant vindt maar wat mij betreft is dit met afstand de beste die beschikbaar is.
De gamebar is ook een fantastische tool om screen capture filmpjes mee te maken. Handig in Corona tijden!Volledig gratis, neemt je geluid op en staat al klaar op elke Windows 10 pc. Op mijn werk heb ik alleen nog een probleem met de beveiliging dat het op vele cliënt pc's niet opstart. Iemand een gouden tip (werken met Microsoft Intune).

[Reactie gewijzigd door basa op 23 juli 2024 21:41]

Werkt alleen niet in alle programma's, of heeft kuren. Binnen een kwartier heb je OBS, en bespaar je je daarna een hoop gezeik.
Ik hoop dat de XBOX game bar de een kan zijn who rule them all. Ik heb een haat liefde verhouding met overlays. Ik gebruik ze, maar het liefst maar één tegelijk. Als de XBOX game bar dan als platform kan dienen helemaal top.
Daarom hoop ik stiekem dat door deze widgets er een discord, obs, steam, uplay, origin en weet ik veel wat voor widgets er komen zodat die talloze anderen niet meer nodig zijn.
razer cortex game booster is echt een geweldige overlay, deze software optimaliseert de computer en ram geheugen voor te gamen.persoonlijk vind ik dit de beste van allemaal die er bestaan, ook regelmatig kortingen op games.deze raadt ik iedereen aan en is wat betreft mijn ervaring de beste die er te vinden is in zijn soort.sinds razer cortex game boost er is gebruik ik deze software om mijn wat tijd te besparen en is net zo goed als je het handmatig optimaliseert...

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 21:41]

Gebakken lucht.
Waarschijnlijk neemt die Game booster zelf nog wat procentjes CPU en RAM op, waardoor je game zelfs slechter presteert.

Hoe "optimaliseert" zo'n app je RAM geheugen? Gaat het opeens op een hogere frequentie werken? Klinkt verdacht veel als de "download more RAM" hoax.
Net even gecheckt en het is een standaard optimalisatie tool die onder andere services uit kan schakelen en defragmenteren.

Zou op een systeem met weinig RAM of zwakke hardware iets uit kunnen maken maar lijkt me voor een goed gespeccede pc onnodig.
Hoe "optimaliseert" zo'n app je RAM geheugen? Gaat het opeens op een hogere frequentie werken? Klinkt verdacht veel als de "download more RAM" hoax.
Zeker geen gebakken lucht. Ik merk het verschil wel degelijk op mijn laptop met weinig geheugen en in een CPU intensieve game zoals Dota 2. Cortex schakelt bij het launchen van een spel onnodige services uit en beëindigt ook een aantal applicaties ( welke dat zijn kan je zelf instellen ) die RAM in beslag nemen. Optimaliseren wil ik het niet noemen. Maar al in al krijg ik meestal toch een extra gig RAM tot mijn beschikking als ik een game ga spelen.
En vervolgens starten die services vanzelf weer op.

Windows is intelligent genoeg om zelf geheugen toe te kennen aan processen.
Windows gebruikt RAM als het niet door iets anders gebruikt wordt. Ongebruikt geheugen is eigenlijk zonde , maar te veel onnodig geheugen gebruiken werkt weer averechts, maar dit is een erg lastig balans.

Als je een game of process draait (die niet zwaar afhankelijk is van tig services) dat al je RAM opvreet, zakt Windows naar minder dan 1gb in gebruik, Windows 10 als OS kan echt met verbazingwekkend weinig geheugen om gaan (1gb was in 2006 al een minimale hoeveelheid). Sterker nog, Windows lukt het om van de 4gb in een low-end systeem, 4gb beschikbaar te maken aan een applicatie/game door slim gebruik van geheugen compressie, zie ook deze video.

Windows is heel slim geworden in het gebruik van de beschikbare system resources. Er zijn hier maar bar weinig Tweakers die dit nog beter in controle weten te houden dan Windows dat zelf voor je doet. Het is alles bij elkaar een erg fijn balans tussen alle hardware componenten.

Zelf doen is leuk, maar in 99% van de gevallen zal je niet meer effect hebben dan een placebo, een tijdelijk effect of sterker nog, in te veel gevallen zal je de performance negatief beïnvloeden. En als je hier zelf mee gaat kloten, kan het al snel gebeuren dat Windows slechter zijn balans houdt.
Fair enough, dit wist ik niet. Tnks four your advice.ik zie dat ik achterloop, maar ik blijf er wel bij dat mijn games beter presteren met cortex game booster. Excuses, dat ik me er niet meer in verdiept heb.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 21:41]

Waar heb je het over? Geloof gerust in fabeltjes. Dat is prima, als je daardoor denkt dat je games beter lopen.
Weetje, ga het zelf een keer uit proberen en je ontdekt wat het precies voor je computer kan doen.soms krijg ik gewoon 2GB extra ram geheugen terug, en programma's starten alleen terug op als je cortex booster afsluit.ik ik zie betere resultaten in mijn FPS teller en game instellingen als ik cortex booster gebruiken.
windows gaat echt niet voor jou je ram geheugen automatisch optimaliseren, dat geloof ik gewoon weg niet.
al die processen en services die je in je taakbeheer ziet gaan echt niet automatisch weg als jij een game start, zonder xbox game bar.

dit moet je met de hand doen, https://www.tenforums.com...ervices-windows-10-a.html of gewoon razer cortex booster aanzetten en je bent klaar.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 21:41]

Ik vind het juist wenselijker dat dit soort functionaliteit op OS niveau word geregeld dan door de store. Hoe bizar is het dat een winkel een vriendenlijst heeft?
Ik vind het juist wenselijker dat dit soort functionaliteit op OS niveau word geregeld dan door de store. Hoe bizar is het dat een winkel een vriendenlijst heeft?
Het wordt niet op OS nivo geregeld, het wordt op microsoft store nivo geregeld. Het is precies hetzelfde soort service als steam met precies dezelfde beperkingen. Er zijn geen 'OS level' voordelen aand een xbox game bar behalve dat het dan microsoft is en niet bijvoorbeeld een valve.
Was het maar zo dat het een echte winkel-onafhankelijke tool is. Maar dit is gewoon microsoft die het spelletje meespeelt en een eigen shop naast die van anderen neerzet.
Behalve dan dat de game bar standaard in alle games werkt (voor zover ik heb ervaren). Maakt niet uit welke store de game uit komt. En ja je kunt games ook wel toevoegen in Steam, maar die functionaliteit is vrij beperkt en is toch weer een actie die je van tevoren uit moet voeren.
Goed plan, hoe doe je dat? :D
Tweakers onderbouwen en leggen graag uit hoe ze dat doen, en zullen niet zo snel even wat randoms neerschrijven en als er dan een vraag komt om ze dan maar als minderwaardig te behandelen.

Als jij je gamebar hebt geblokkeerd via je register dan is dat niet de wenselijke oplossing. Hiervoor kan je beter powershell gebruiken zoals hierboven al een voorbeeld van is gegeven. Dit adviseer ik @Tortelli dan ook om te doen als hij zijn gamebar wil deactiveren danwel verwijderen.
Ik vind het ideaal, je kunt je fps zien, je audio aanpassen, zelfs je spotify bedienen.

Daarnaast hebben ze een niet-vaak-gebruikte shortcut ipv steam, die je activeert als je aan het rennen bent (shift) en je de score (tab) wilt zien in cod.
Zo nutteloos vind ik hem anders niet. Twee dingen die juist super handig zijn is de perfomance monitor en de audio widget.

Kan ik makkelijk switchen in game tussen de headset en speakers in game.

En afhankelijk van je usecase is capture wel handig en Spotify integratie is er nu ook al een tijd.
Dat audio is zo'n nachtmerrie met Windows.
Switch zonder reden van aux naar monitor.
En je kan moeilijk zeggen al het geluid op kop telefoon.
Ik hoop dat ze dat kunnen verbeteren..
Wat noem jij dan de originele? Dat zit er al lang in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.