De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan telemarketing, naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel verbiedt telemarketing, tenzij consumenten vooraf toestemming hebben gegeven.
Het gaat om een wijziging van de huidige Telecommunicatiewet, zo blijkt uit het voorstel. Het zal gaan om een opt-in-systeem, waar er nu nog opt-out is. Bedrijven en organisaties mogen mensen nu bellen, tenzij zij aangeven dat niet te willen. Als het voorstel erdoor komt, moeten bedrijven vooraf toestemming hebben om te bellen.
Die toestemming is er bijvoorbeeld als mensen al klant zijn van een bedrijf. Bovendien ligt de bewijslast bij het bedrijf dat een consument belt: het bedrijf moet bewijzen dat het toestemming heeft om te bellen. Dat element is nieuw ten opzichte van het voorstel waar de regering vorig jaar reacties op vroeg.
Volgens toezichthouder ACM zijn er nog diverse wijzigingen die het wetsvoorstel beter zouden maken. Zo wil de ACM dat de Wet telemarketing ook voor eenmanszaken geldt, meldt Telecompaper. Daarnaast zouden er regels moeten komen voor wat precies 'vrijelijk gegeven' toestemming is, aldus de toezichthouder.
Nu het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is, kan die erover discussiëren en mogelijk wijzigingen aanbrengen. Als de Tweede Kamer het voorstel heeft goedgekeurd, moet het nog naar de Eerste Kamer en pas daarna kan de wijziging van kracht worden.