Amazon, Microsoft en Palantir gaan gezondheidszorg VK helpen met dataproject

Amazon, Microsoft en Palantir werken samen met de Britse National Health Service om op basis van data te voorspellen waar tekorten in de gezondheidszorg kunnen ontstaan. De staat van de gezondheidszorg moet via dashboards inzichtelijk worden.

De drie Amerikaanse bedrijven willen volgens het plan data van het 111-noodnummer van de NHS inzetten, samen met andere gegevens met betrekking tot covid-19 die de overheidsorganisatie kan leveren. Ook het in London gevestigde Faculty AI helpt om de data te interpreteren.

Het gaat onder andere om gegevens over welke beademingsapparatuur op welke plekken gebruikt wordt, de mate van ziekte bij zorgpersoneel, hoeveel patiënten welk soort ziekenhuisbedden bezet houden en de verwachte duur van de bezetting van bedden.

Op basis van al die gegevens moeten modellen en dashboards opgezet worden die de gevolgen van het verschuiven van resources zoals beademingsapparatuur in kaart brengen. Die analyses moeten tot betere beslissingen leiden over de bestrijding van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, zoals pro-actief apparatuur in regio's in stelling brengen, patiënten verspreiden over ziekenhuizen en potentiële infectiehaarden in een vroeg stadium signaleren.

De BBC schrijft dat er privacyrisico's zijn, maar dat de NHS belooft dat data geanonimiseerd is en vernietigd wordt zodra de crisis achter de rug is. Amazon zet zijn AWS-clouddivisie in, Microsofts deelname betreft Azure en Palantir levert zijn Foundry-software om de databronnen aan elkaar te knopen. Onder andere de Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement gebruikt software van Palantir om mensen die illegaal de grens over zijn gestoken op te sporen en te deporteren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-03-2020 • 09:51

34 Linkedin

Reacties (35)

35
35
22
6
0
12
Wijzig sortering
Dus
In the UK, you might be looking at things such as diagnostic results from tests,
gaan naar Amazon, Microsoft en...
[Palantir] was co-founded by Peter Thiel, a billionaire who is a close confidante of US President Donald Trump. It has contracts with the Pentagon among other US government departments, and also has ties to the UK's cyber-spy agency GCHQ.
Als we ervan uit gaan dat ze ook echt de data vernietigen, wat zouden deze bedrijven dan uit dit werk halen? Ik wil niet cynisch doen maar Amazon en Microsoft doen geen vrijwilligerswerk.
UK wordt als proeftuin gebruikt.
US kan op basis van al deze dashboards en data zien wat werkt en wat niet werkt en op basis daarvan kan Trump bedrijven, patenten, medische toestellen, medicijnen en hun grondstoffen opkopen. Of efficiënter inzetten. Maar we weten wel hoe Trump beslissing neemt.
In de US bestaan dergelijke praktijken al van onder andere Google (nightingale), en Amazon (heath)

Wat hier zo opmerkelijk aan is (en kennelijk te verachten was) is dat het nu 'ineens' naar de UK komt (nu de GDPR) voor hen niet meer geldt.

Vriendin schrijft haar master-scriptie over dit onderwerp en het is bizar hoeveel er wel gestoeit mag worden met gezondheidsdata in de VS terwijl dat hier niet (of minder) mag.

Een leuk voorbeeld schijnt dat het gebruik van MS Office365 en Google Suite voor artsen en hun patiëntendata niet is toegestaan onder de huidige Europese regelgeving.
Volgens mij was er al iets in Engeland waarbij heel veel gegevens van de NHS door een commercieel (Amerikaans?) bedrijf gebruikt worden. Kan me de details even niet herinneren.
UK heeft gewoon slechte privacy regelgeving.

Zie ook https://www.independent.c...streams-app-a8633316.html
Wat dacht je van geld?
Goede PR, want zo komen ze in de pers als bedrijven die mee helpen Corona te bestrijden.
Dat plus hun eigen bedrijven en medewerkers worden ook geraakt.
In zekere zin opereren grote bedrijven meer als landen.
Zo wordt corona dus een goudmijn voor big data.
Microsoft doet juist ontzettend veel vrijwilligerswerk, voor de andere bedrijven kan ik niet spreken
Politiek statement ook.
"Goed dat je de EU hebt verlaten met hun achterlijke mensenrechten"
Ik wil niet cynisch doen... maar ik doe het toch.
Als ik de headline lees dan zou ik als burger zeggen: ''jeetje, wat nobel van deze bedrijven om de VK te helpen in deze moeilijke tijden''. Maar als tweaker, hobby ICT'er en geneeskunde student moet ik toch mijn vraagtekens stellen.

Medische data is moeilijk te anonimiseren maar wellicht is er nog wel iets veel belangrijkers aan de hand. De medische sector is vooralsnog ''redelijk'' buiten de macht van de grote tech bedrijven gebleven (afgezien van de ICT bedrijfsvoering waarbij ieder ziekenhuis gebruikt maakt van een MS gebruikersomgeving). Deze data is zeer interessant voor hen om niet alleen nu te helpen maar ook producten voor de toekomst te ontwikkelen. Het blijven immers commerciële bedrijven en filantropie is afgezien van Bill Gates (als individu) ver te zoeken. Al helemaal als ik het nieuws van Jeff Bezos moet lezen, de rijkste man op aarde met biljoenen, die aan het publiek vraagt om te doneren aan een CoVID-19 fonds en er zelf ''maar'' 25 miljoen inlegt.

Ik zou persoonlijk liever zien dat de NHS dit soort software in-house ontwikkelt, maar ook daar zitten weer zoveel bezwaren aan. Ach... misschien moet ik maar gewoon blijven bij mijn initiële burger gedachte...

[Reactie gewijzigd door Blackboard op 27 maart 2020 10:24]

Tja de NHS is superpopulair in Engeland tot de ergernis van de conservatieven. Want stel je voor een overheids instelling die goed werkt en buiten de private sector valt. Maar omdat zij al tijden aan de macht zijn hebben ze de budgetten ervan flink geminderd. Dus nu zijn we op het punt aangeland dat de NHS hier zelf geen geld meer voor heeft en omdat ze mee moeten met de digitalisering, of dit goed is of niet is een andere discussie, hebben ze er zelf de middelen niet meer voor. Dus dan komt ineens de private sector om de hoek die bulken van het geld en tadaa....

Kan het niet linksom dan maar rechtsom.
Inderdaad maar 25 miljoen $ terwijl de federal reserve de voorbije weken in totaal al 5.000.000.000.000,00$ in de grootste amerikaanse bedrijven heeft gepompt om de beurs een boost te geven. Da's toch net ietsje meer. Ik heb erg veel angst voor wat er met de modale Amerikaan zonder gezondsheidsverzekering staat te gebeuren.
Die $25m komt zelfs van Amazon zelf, niet uit Bezos z'n portomonnee.
Zo gauw de naam Palantir ermee verbonden is kun je maar beter rennen. Een bedrijf dat daadwerkelijk zijn naam heeft geleend van een artefact van de aartsvijand in LOTR.
Get your nerdy facts straight. :p De Palantiri werden oorspronkelijk gemaakt door de hoge Elven. Die gaven ze dan door aan de Numenoreans (hoge mensen), en zo kwamen de Palantiri uiteindelijk in de handen van de Dunedain (afstammelingen van de Numenoreans). Zij plaatsen de Palantiri op verschillende belangrijke locaties om zo met elkaar te kunnen communiceren. Saruman was eerst goed, en hij had dus ook een steen. Maar nadat Sauron ook een steen had bemachtigd (die eerst in Minas Ithil (later Minas Morgul) verbleef), werd Saruman corrupt gemaakt door Sauron.

De Palantiri zijn met andere woorden gewoon gemaakt voor communcatie, en kunnen zo dus gebruikt/misbruikt worden door de gebruiker.

/geek
En de naam is zéér toepasselijk; het is bijna een echte Palantír. (Accent niet vergeten, @BramVroy ;).) Wat dit bedrijf kan en doet vind ik persoonlijk echt indrukwekkend en echt eng! Ik heb ooit een kleine demonstratie mogen zien: zij doen wat in Enemy of the State nog fictie was. Het is een tool waarmee een analist razendsnel in real time verbanden kan leggen tussen tal van bronnen, daaruit vermoedens kan opdoen, en die kan laten uitbuiten - meestal door wetshandhavers.

Extra eng aan dit bericht: tijdens die demo al weer wat jaren geleden, waren ze er nog duidelijk over dat dit voor de menselijke, zéér getrainde analist was en slechts tot vermoedens kon leiden. Hier lijkt het er al akelig veel op dat een dun laagje AI keiharde conclusies mag trekken over wat er moet gebeuren :(.

Edit: m.b.t. LotR: Saruman heeft de steen nooit 'gekregen'. Die bevond zich simpelweg nog in Orthanc toen hij zijn intrede nam. Hij had toen al beter moeten weten dan erin te kijken, want het was al lang bekend dat Sauron de controle over de stenen overgenomen had (via die steen uit Minas Ithil, met de stad mee veroverd). Hij dacht hooghartig wel sterker te zijn dan Sauron en de steen gewoon te kunnen gebruiken. Waarschijnlijk droeg hoe Sauron hem langs die weg manipuleerde (via getoonde beelden) in sterke mate bij aan wie hij uiteindelijk werd.

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 27 maart 2020 15:26]

Overigens is Sauron hetzelfde ras als Saruman: de Maiar. Wellicht dat Saruman daar enige arrogantie uithaalde. Het is niet een mens die dacht beter te zijn dan een machtige demon. Sauron was niet anders dan het hulpje van Morgoth, die allang was verslagen tegen de tijd dat Lord of the Rings plaatsvindt. Sauron was zelfs sterk verzwakt nadat Isildur zijn ringvinger afhakte, waardoor zijn potentie om invloed uit te oefenen op Arda afnam. Maar tegen de tijd dat Lord of the Rings plaatsvindt was hij alweer een heel stuk sterker.

Sowieso was Sauron oorspronkelijk een van de sterkste Maiar. Wat dat betreft bleef het arrogantie van Saruman om te denken dat hij Sauron wel eventjes aan kon.;
Oh dear, levert nerd card in :)
Alsof je je bedrijf "Evil Inc." noemt en dan verwacht dat mensen je vertrouwen.
Wat zou ik als Brit blij zijn dat mijn welzijn afhankelijk is van een van de meest distopische bedrijven ter wereld.
Ik snap de downvote ook niet echt. Het zijn nou niet echt poster childs voor goed corporate gedrag. .
Microsoft heeft wel echt een U turn gemaakt de laatste jaren.

Amazon aan de andere kant....
Dit is een grapje toch? Ik doelde natuurlijk op Palantir, de digitale huurlingen voor wat voor kwaad je ook in de zin hebt. Amazon is ook tuig, Microsoft is tegenwoordig best oké (ik vertrouw ze ondertussen meer dan Google).
Goodwill, kunnen zeggen na de crisis dat ze zeker wel oog hebben voor maatschappelijke problemen. Dat ze niet allen uit zijn op zoveel mogelijk poen in zo weinig mogelijk tijd
Nah dit is gewoon om een voet tussen de deur krijgen tijdens een crisis. Zoals ook in een vorige post genoemd dit is gewoon Shock Doctrine. Mensen die hier bezwaar tegen hebben, hebben nu andere dingen aan hun hoofd ( een pandemie notabene ) en zo worden dingetjes stilaan in gang gezet.
En als je bezwaar maakt dan wordt je nu weggezet als zijnde dat je niet het beste voor hebt met de samenleving.
Getver Peter Thiel / Palantir. Die dude is evil.
"om op basis van data te voorspellen waar tekorten in de gezondheidszorg kunnen ontstaan"...

Ik heb die foto's van de metro van Londen van deze week gezien en heb geen supercomputer nodig om dit te voorspellen....

EVERYWHERE!!!
de NHS belooft dat data geanonimiseerd is en vernietigd wordt zodra de crisis achter de rug is
Ik geloof het meteen. Het is niet alsof Amazon en Microsoft een geschiedenis hebben met het traceren van hun klanten en weinig met privacy op hebben. Of alsof de Amerikaanse overheid alles in de gaten wil houden. Neuj hoor. De enige die nog geen grote naam heeft op dit gebied is Palantir, omdat het een wat nieuwer bedrijf is. Maar ze gaan de rest al hard achterna. En met een naam als Palantir is het bijna alsof je je bedrijf "Evil Inc." noemt en van mensen verwacht dat ze je op je goede hartje vertrouwen.

Maar goed, Verenigd Koninkrijk gaat waarschijnlijk sowieso de NHS verkopen aan Amerikaanse bedrijven. VK is hard bezig om nog meer een verlengstuk van de VS te worden dan ze al waren. Dan kan dit er ook wel bij.
Sorry maar hoe moeilijk is dit nu uiteindelijk? Misschien zou iemand die dit vaker doet me op een bierviltje voor kunnen rekenen hoeveel mensen je hiervoor nodig hebt.
Ik heb hieronder h.e.e.a. uit het artikel opgesomd. Ik ben er onder de indruk van dat de NHS hiervoor drie Amerikaanse partijen voor nodig heeft. Ik zou me als land eigenlijk de ballen uit me broek schamen als ik dit op deze manier moet regelen.

…. op basis van data te voorspellen waar tekorten...
...via dashboards inzichtelijk worden....

...data van het 111-noodnummer …..
 • beademingsapparatuur op welke plekken gebruikt wordt
 • de mate van ziekte bij zorgpersoneel
 • hoeveel patiënten welk soort ziekenhuisbedden bezet houden
 • verwachte duur van de bezetting van bedden.
..modellen en dashboards opgezet worden die de gevolgen van het verschuiven van resources zoals beademingsapparatuur in kaart brengen. Die analyses moeten tot betere beslissingen leiden over de bestrijding van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, zoals pro-actief apparatuur in regio's in stelling brengen, patiënten verspreiden over ziekenhuizen en potentiële infectiehaarden in een vroeg stadium signaleren.
Peter Thiel heeft meegeholpen aan de verkiezing van Donald Trump - die man - die data en mogelijkheden nu geven - is gewoon zuivere waanzin! Dat zou nooit mogen mogen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee