Thuiswinkel.org roept webwinkels op retourtermijn te verlengen

Thuiswinkel.org adviseert webwinkels om hun retourtermijn te verlengen. Doorgaans zit deze termijn op veertien dagen, de minimale wettelijke termijn. De thuiswinkelorganisatie wil dat deze termijn wordt verdubbeld.

Thuiswinkel.org schrijft dat het veel vragen van consumenten krijgt over hoe ze gebruik moeten maken van het herroepingsrecht en of ze in de huidige situatie van de coronacrisis hun bestelling wel veilig terug kunnen sturen, gezien het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Volgens de thuiswinkelorganisatie betekent dit dat het lastig kan worden om een pakket binnen de termijn van veertien dagen terug te sturen. Thuiswinkel.org stelt stelt dat consumenten door de coronacrisis in belangrijke mate afhankelijk zijn van webwinkels, omdat online winkelen 'op dit moment de veiligste manier is om aan producten te komen'.

Wijnand Jongen, de directeur van de organisatie, doet daarom een oproep. "Door webwinkels op te roepen hun herroepingstermijn tijdelijk te verlengen naar minimaal dertig dagen, geven we de markt, consumenten en vervoerders rust. Tegelijkertijd garanderen webshops klanten nog altijd dezelfde rechten als voor de pandemie, maar in plaats van binnen veertien dagen aan te moeten geven dat ze een product retour willen sturen, wordt dit minimaal dertig dagen. Vervolgens hebben consumenten wettelijk gezien nog eens veertien dagen extra om het pakket daadwerkelijk te retourneren. Daarmee wordt het herroepingsrecht ten gunste van de klant uitgebreid."

Dit is een oproep of advies; het is aan de individuele webwinkels of ze de herroepingstermijn daadwerkelijk willen verlengen. Volgens Jongen heeft deze verlenging ook voordelen voor de webwinkels, omdat vervoerders het nu extra druk hebben en de volumes in bepaalde sectoren flink zijn toegenomen.

Het herroepingsrecht komt voort uit EU-regels die in de lidstaten in nationale wetgeving zijn omgezet. In Nederland is de implementatiewet die de retourtermijn op veertien dagen stelt, in 2014 ingevoerd. Het herroepingsrecht houdt in dat consumenten zorgeloos telefonisch of via internet aankopen kunnen doen in de wetenschap dat de koopovereenkomst probleemloos kan worden ontbonden. In essentie is het een 'probeerrecht', wat betekent dat consumenten een product uit de verpakking mogen halen en mogen testen of proberen.

Door Joris Jansen

Redacteur

25-03-2020 • 10:31

121

Reacties (121)

121
119
75
3
0
18
Wijzig sortering
Ik mis het verband tussen corona en het terug kunnen sturen van pakketten. Het overgrote deel van de bevolking zit thuis, het lijkt mij (in bijv. de lunchpauze of kort na werktijd) juist makkelijker om over een aankoop te besluiten om het terug te sturen of te houden.

Overigens ben ik volledig voorstander voor het verruimen van rechten van consumenten, maar 28 dagen is in mijn mening onnodig lang. Winkels staan al onder druk door de pandemie, laat staan dat ze dan producten tot een maand kwijt zijn tot de consument het een keer terugstuurt.
Ik ben vooral voorstander dat thuiswinkel zou oproepen dat webwinkels die nu nog gratis retour aanbieden daarvan gaan afzien !

Als men dat toch bezig is, consumenten moeten gewoon ook goed nadenken wat ze bestellen. Zeker nu met kleding die gratis retour gestuurd kan worden. Wie zegt dat daar geen corona op kan zitten als iemand het aan gehad heeft.

Daarnaast wil je sowieso vanuit eco oogpunt dan eindeloos gratis retour sturen gaan beperken.

Let wel volgens de wet moeten consumenten de retour kosten al betalen, veel bedrijven nemen het echter voor hun rekening. Uiteindelijk betalen de mensen die er geen gebruik/misbruik van maken dan voor de mensen die alsmaar gratis retour sturen.
Je gaat compleet voorbij aan het feit dat schoenen en kleding heel verschillend zijn kwa pasvorm en dat zonder ze te passen je niet kunt weten of het past en goed staat.

Het is niet zo dat mensen random dingen bestellen waarvan ze weten dat zij ze niet willen om ze dan voor de lol weer terug te sturen. Je moet nog steeds met, vaak grote, dozen naar de winkel om iets terug te sturen. Veruit de meeste mensen vinden dat irritant.


Ik betwijfel ten zeerste of corona een groot risico is. Onder ideale omstandigheden is het langst dat experts volledig intact virus hebben gevonden drie dagen. Omstandigheden zijn niet ideaal in ons gewone leven. Verder trekt iemand het uit en dan gaat het in de doos en vaak de dag erna naar het postkantoor dan nog via de post weer naar het warenhuis waar het vaak pas na meer dan een dag weer wordt geopend door medewerkers die standaard handschoenen en soms zelfs andere beschermdende kleding dragen.

De kans dat hier iemand door besmet wordt is zo ontzettend klein. Als je daar bang voor bent moet je de gehele pakketbezorging platleggen en het bezorgen van maaltijden ook. De kans dat het daarbij misgaat is vele malen groter in verband met een korter tijdsbestek.
Jij neemt aan dat mensen niet dingen bestellen die ze niet willen.
Denk eens aan mensen die 3 maal het zelfde artikel halen in verschillende maten. Het is zeker dat 2 er retour gaan. Je kan ook 1 artikel per keer bestellen met de kans dat het niet retour hoeft.
Of kleding winkels/fabrikanten moeten eens om de tafel gaan zitten om meer uniformiteit aan te brengen in de maatvoering. Het standaard concept S/M/(X)L geeft helaas geen enkele garantie, zelfs als je bij hetzelfde merk blijft. Vaak zat gehad dat het ene product met maat L ruimer zat dan maat XL van een ander vergelijkbaar product, dan wordt het de consument ook totaal niet makkelijker gemaakt om meteen de juist maat te kiezen. Het vermelden van de maten in centimeters (of een andere 'meetbare' maat) zou al veel kunnen schelen om beter te kunnen vergelijken als je eenmaal weet wat de juist maar is voor je.

Bij broeken is het helaas niet veel beter, zo heb ik wel eens twee broeken van hetzelfde merk gepast met op het eerste oog als enige verschil de kleur, de W33L36 zat ruimer dan de andere W34L36..

Bij schoenen is het dan wel weer beter geregeld naar mijn idee, kan eigenlijk bijna blind een 44 bestellen en het zit bijna altijd goed :)

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 19:56]

Mee eens. Zelfs bij 'dure' merken zit er veel verschil in. In mijn ervaring zitten bij schoenen ook grote verschillen, vooral in breedte van de schoen. Zo heb ik meestal maat 41, maar bevat mijn collectie schoenen van maat 40 tot 43.

Ik ben zelf erg van het online shoppen, en voor simpele dingen doe ik het ook nog wel. Helaas door de vele retourzendingen ben ik toch voor kleding weer vaker naar de gewone winkelstraat.
Ik vind het ook veel uitmaken hoe stof oogt of een stiksel eruitziet. Op de foto is het (meestal) wel mooi...
Schoenen is juist een ramp voor mij, het kan maat 42,43 of 44 zijn, soms zelf binnen hetzelfde merk.
3 maten bestellen en 2 retour is 1 heen zending en 1 terug.

Als je 1 maat besteld en je hebt de verkeerde heb je al meer dan 1 zending heen en terug.
Kosten en milieutechnisch sowieso een mindere optie lijkt me :?
Als je in 1 keer 3 maten besteld (2 maten lijkt me logischer, maar goed) dan betaal je 1 keer verzendkosten. Als je 1 maar besteld en die past niet, moet je voor de andere maat opnieuw verzendkosten betalen. En als je dan bij een webshop de ervaring hebt dat de ene maat 48 ruim valt en de andere krap, dan ga je het risico niet nemen.
Hoop gokken lijkt me....

Ik heb in de kledingkast maat S, M en L liggen terwijl ik al jaren het zelfde figuur heb. De garantie dat je dus weet welke maat je moet hebben word dan al lastig want het ligt er dus maar net aan of iets groot of klein valt.
Zelfs per merk kan dat per collectie verschillen. Zo draag ik al 5 jaar kleding van een bepaald merk en heb daarbij altijd L omdat het klein valt (voor west Europese maatstaven want is Italiaans merk) maar sinds vorig jaar hebben ze blijkbaar eea veranderd want L valt opeens groot.

Ergo mijn ervaring is dat ik blijf gokken en dus beter 3 maten (meestal 2) kan bestellen en dan iets retourneren dan een extra bestelling plaatsen. Maakt mij weinig uit hoor maar lijkt me voor de webshop qua kosten en vanuit milieuoogpunt beter om 1 heen- en terug zending te doen dan iig 1 extra heen zending en eventueel nog een extra retour :?
Ligt er maar net aan wat jij de kans acht dat je meteen de goede maat kiest.
Ikzelf zou zeggen dat ik vaker goed dan fout zit zeker omdat de meeste webshops wel een maat advies hebben in de trant van neem een maatje kleiner/groter dan normaal.
Als ik bijvoorbeeld bij Zalando bestel dan neem ik altijd meer dan ik nodig ga hebben. 2 maten als ik het merk nog niet heb en anders gewoon 1. Maar dan nog steeds kan ik een T-shirt leuk vinden, maar staat het niet dus ik als ik 10 T-shirts bestel dan gaan er waarschijnlijk 4 terug. Zeker als ik een 20% kortingscode heb, want die werkt niet meer als je toch een andere maat nodig blijkt te hebben.

Als zo'n winkel geen gratis retour heeft dan ga ik mijn kleding gewoon weer in een fysieke winkel kopen dus ik denk niet dat ze mij die richting in willen duwen.

Als een webwinkel geen gratis retour heeft koop ik er hoe dan ook niks. Sommige dingen moet je gewoon proberen voor je een oordeel kan vellen of het je geld waard is. Ik kan 20 reviews lezen dan een koptelefoon goed is, maar of de klank ook mijn smaak is? Uiteindelijk stuur ik in verhouding vrij weinig terug, maar ik wil wel de optie hebben.
Retour percentages in de kleding lopen soms op tot 50%
Bij winkels die gratis retour aanbieden liggen deze het hoogste

Feit blijft retour kosten die vergoed worden wordne uiteindelijk door de klant betaald. De klant die er geen gebruik van maakt en dus niet massaal retour stuurt.

Punt is ook het het retour sturen het gaat er om dat bedrijven moeten stoppen de kosten daarvoor te vergoeden, dat hoeven ze wettelijk namelijk niet.

Sterker nog als websites het wel aanbieden zou de overheid deze moeten verplichten daar toch een bedrag voor in rekening te brengen. Vergelijk het met de plicht die winkels nu hebben om voor plasticzakken ook geld te moeten berekenen.
Anoniem: 1304886 @bbob25 maart 2020 16:55
Dat de consument de retour kosten zou betalen is niet per definitie zo.

Het ligt maar aan de concurrentie of dat kan, anders hadden de winkels die verzendkosten in rekening brengen dat ook "verrekend" in de prijs.
De wet is gewoon duidelijk, de verkoper mag als de consument zaken terug wil sturen eisen dat de verzendkosten door de consument betaald moeten worden. Daar zijn een paar regels voor, dit moet duidelijk gecommuniceerd zijn, een verwachten van wat het ongeveer gaat kosten.
Een verkoper kan er voor kiezen dit voor eigen rekening te doen, daartoe is de verkoper echter niet wettelijk verplicht.

Voor bepaalde zaken is er überhaupt geen recht om retour te sturen, dat moet je dan wel duidelijk op de website vermelden. Maatwerk bijv maar ook software en nog wat zaken.
Anoniem: 1304886 @bbob25 maart 2020 17:36
Daar heb ik het niet over.

Jij geeft aan dat de verkoper de kosten voor verzending "verwerkt" in de prijs van het product.

Ik geef alleen aan dat dat niet zomaar kan.
Als een verkoper gratis retour aanbied en 30% stuurt ook retour dan zal hoe je het ook wil zien die kosten betaald moeten worden.

Aangezien de verkoopprijs voor iedereen gelijk zal zal de verkoper in die verkoopkosten een % meenemen voor retour kosten. Dat betekend dus dat over het algemeen de prijs hoger zal zijn waardoor iedereen meer moet betalen, maar zelf als hij met minder marge genoegen neemt betekend het nog steeds dat mensen die niet gebruik maken van gratis retouren altijd links om of rechtsom indirect meebetalen aan retour kosten van anderen.

Wat ik dus aangeef is dat indirect de verkoper de retour kosten moet meenemen in zijn hele calculatie, dat heeft uiteindelijk een gevolg voor de prijs.

Ik zie kopen bij webshops die gratis retour aanbieden dan ook eerder als dat ik te veel betaal en moet meebetalen aan retour kosten van naderen. Gratis bestaat immers niet.
Anoniem: 1304886 @bbob25 maart 2020 17:59
Dat is dus niet per definitie zo, dat is gewoon afhankelijk v asn of je dat kan door jjer concurrentie.

Je kan het wel willen, en het zal ook moeten maar in de praktijk hoeft het niet zo te zijn.

Anders kon iedere winkel gratis verzending aanbieden.
Vorig jaar voorbeeld NL kleding webwinkel die omzet zag dale toen ze gestopt waren met gratis terugsturen. Uiteindelijk meer omzet om besparing van kosten omdat de klant terugsturen betaalde.

Doe er zelf ook niet aan mee. Met gratis retour trekt je vaak ook klanten die je totaal niet wil hebben.
Van die 3 dagen zou ik nog niet zo zeker zijn, eerder kwam er in het nieuws dat Corona op de oppervlakten van het cruise schip Diamond Princess nog na 17 dagen was waargenomen.
Anoniem: 1304886 @Bld-25 maart 2020 18:00
Was dat niet het bier? :+
Het is niet zo dat mensen random dingen bestellen waarvan ze weten dat zij ze niet willen om ze dan voor de lol weer terug te sturen.
Van werknemers bij Zalando en Tommy Hilfiger/Calvin Klein hoor ik verhalen dat na ieder weekend kleding retour komt dat 'niet past' maar wel naar rook of bier stinkt, vol met vlekken zit en duidelijk gedragen is. Dat gaat daar ongezien de container in. Over verspilling gesproken...
Anoniem: 1304886 @Minoesh25 maart 2020 16:54
Het is dus juist wel zo dat mensen random dingen bestellen en zelfs gebruikt terug sturen waardoor de winkelier er verlies op maakt omdat het niet als nieuw meer verkocht kan worden.

Bij kleding is het natuurlijk zo dat het moet passen, maar bij andere producten maakt men er massaal misbruik van en dat is gewoon een feit.
Zolang veel webwinkels het nalaten goede, complete informatie over producten te geven op hun websites, lijkt het mij niet meer dan redelijk dat je gratis retour kunt sturen. Ik zou ook het liefste niets retour doen, maar als ik iets thuis krijg en het blijkt te kort (omdat de webshop het niet nodig vond de lengte te melden), of te smal (omdat van schoenen vaak niet vermeld wordt of ze breed of smal vallen, omdat van goedkopere sierraden vaak uberhaubt niet vermeld wordt hoe lang ze zijn), of als een hobbezak te hangen (omdat ik nu eenmaal een compleet ander postuur dan een model heb), de kleur anders is dan op de foto, etc, dan ga ik het toch echt niet houden.
En als ik op zo'n moment het niet gratis retour kan doen, dan is dat ook gelijk de laatste keer dat ik daar iets besteld heb.
Gratis retour sturen is geen recht ! Het is een service die sommige bedrijven aanbieden.

Als de website het niet nodig vond de lengte te melden, had je daar niet moeten kopen maar ergens anders. Maar misschien waren ze goedkoper en heb je daarom gekocht ?
Als ze het wel gemeld zouden hebben bijv 70 cm en het was 80 cm ja dan is dat een fout en mag je gewoon gratis retour sturen verwachten.

Maar je laatste opmerking is grappig de laatste keer dat je iets besteld hebt. Als de site al volgens alles wat jij schrijft niet volledig was, waarom überhaupt iets bestelt ?
Ik weet niet hoe vaak je iets koopt bij kleding webshops (die ook sierraden verkopen), maar de informatie over producten is overal ronduit treurig te noemen. Zalando, Otto, BonPrix, Heine, Wehkamp, ze doen het allemaal hetzelfde. Als er 1 webshop was die het wel goed deed, dan was dat al lang m'n vaste adres geworden.
Gratis retour sturen is geen recht ! Het is een service die sommige bedrijven aanbieden.
Dat realiseer ik me. Maar het is wat mij betreft qua service wel zo'n beetje het minste dat je kunt doen als webshop.
Dus gratis terugsturen moet volgens jou maar standaard worden als service.

De kaalslag onder webshops is trouwens al een tijdje bezig. Het gratis retour sturen is voor vele kleinere namelijk niet vol te houden, de grotere zalando hebben er marktaandeel mee gekocht net als andere grote shops.

Wat mij betreft moet gratis retour verboden worden c.q er moet een milieuheffing op komen net als bij plasticzakken in de winkel.
Vind ik niet. Vaak sturen zelfs de verkeerde maat.
Lijkt me duidelijk als je iets besteld en verkeerde wordt opgestuurd is gratis terug sturen normaal.
Je hebt het nu over kleding waar grote marges op zit en gratis verzending wel kan maar we zitten op tweakers dus ik kan je vertellen uit ervaring met een hardware webshop dat dit alleen vol te houden is voor de grote tokos als die al niet na een paar jaar failliet gaan waarvan voorbeelden genoeg.

Op een harddisk, moederbord, toetsenbord of CPU zit voor een gewone webshop misschien maar 1-5 euro winstmarge. En dan moet die webshop er ook nog eens flinke aantallen van verkopen en hopen dat de voorraad die het heeft niet in waarde daalt.

Hoe wil je dan daar gratis verzending op geven? Want klanten mogen volgens de wet zonder reden binnen 14 dagen het retour sturen en dat doen ze dus ook vaak zonder reden.

Dus een groot deel van je winst gaat op aan nutteloos heen en weer sturen van pakketjes, en dan heb ik het niet eens over de mankracht die dat kost kwa geld en administratieve handelingen.

Als binnen een aantal jaar alleen Amazon, Bol.com en Coolblue over zijn gebleven zal je dan ook zien dat de prijzen gigantisch zullen stijgen.
En daarom dat ik kledij gewoon in een fysieke winkel koop. Geen gedoe met retouren of nog twijfelen na aankoop. Ook minder risico op impulsaankopen daar ik eerst naar de winkel moet. Kijken, passen, kopen, klaar.
Ik snap niet waarom je aanneemt dat het allemaal gaat om goedkoop en impulsief.
Bij bv dit jack van 70 euro:
https://www.otto.nl/p/101...10103282092&sortBy=-price
staat helemaal niets over de lengte. Deze ketting van 99 euro idem dito:
https://www.otto.nl/p/998...-hangers&itemId=998496981

En natuurlijk kan ik dan de Otto mailen of bellen en het vragen, maar ik garandeer je dat ze echt niet speciaal voor mij het warenhuis induiken om na te meten hoe lang dat ding in mijn maat is. Sterker nog, ik voorspel je dat als je ze belt om het te vragen ze je aanraden 'm gewoon te bestellen en thuis op je gemak te kijken.

En dat heeft allemaal helemaal niets met impulsief kopen te maken.
Ja maar dat is nu precies wat ik wil zeggen! Is Otto de enige shop die dat verkoopt (weet ik oprecht niet)? Als ik alleen al hun Duitse site bekijk https://www.otto.de/p/kan...88/#variationId=816336050 staat al je benodigde info er ineens wel bij (onder "Rückenlänge"). Nu snap ik wel dat niet iedereen duits spreekt maar er vanuit gaan dat men iets niet doet bij klantenservice gaat ook niet altijd op natuurlijk. De info is er gewoon maar omdat men juist op dat moment dat ene jack, broek etc moet hebben(dus impulsief) koopt men het maar in 3 maten.

Als dan de maat niet klopt dan krijgt de shop de "schuld", al helemaal als ze geen gratis retour aanbieden.
Daarmee wil ik niet zeggen dat onvolledige info iets goeds is natuurlijk en in dit geval betreft het een logge grote organisatie wat ook niet meehelpt ;)

Een real life voorbeeld: ik heb een tijd geleden een webshop gehad die bv riemen verkocht. Bij alle producten stond uitleg hoe je de juiste taille maat meet en welke maat/product je dan moest kiezen. Wat mensen dan toch vaak deden is 3 maten kopen om er vervolgens 2 terug te sturen. Terwijl als men ons via livechat had gevraagd, had gebeld of had ge-emaild dan hadden we de riem zelfs (gratis) perfect op maat voor je kunnen maken of je kunnen wijzen op de juiste maat.

Met jouw verhaal zou dat betekenen dat je nooit meer bij mij een riem had gekocht omdat alle 3 de maten niet (helemaal) klopte en omdat ik je geen gratis retour had aangeboden :(
Helemaal mee eens, was ook het eerste wat bij mij opkwam. Daarnaast krijg je wellicht dat klanten 30 dagen lang iets gebruiken en het daarna terugsturen omdat ze het niet langer nodig hebben. Zoals een webcam, monitor, etc. Dat lijkt me ook niet bevorderlijk voor middenstand. Die krijgt ineens bakken met verkochte producten terug en blijkt het harde werk voor niets te zijn geweest.

Ik denk dat we met 14 dagen bedenktijd en dan 14 dagen om het terug te sturen, al ruim bediend worden als consument.

Wat thuiswinkel.org beter kan doen, is helderder informatie verschaffen en bij winkels aankloppen die dit niet naleven. Zo is bij weinig webwinkels bekend dat ze moeten vermelden wat kosten zijn voor terugsturen, omdat anders automatisch de kosten volledig voor verkoper zijn. Ook naleven van de regels gaat nogal eens mis bij webwinkels.

Beiden kan ThuisWinkel.org wel wat betekenen.
Retourtermijn is geen gebruikstermijn he. Het is een zichttermijn. Je kan dus niet even 14 dagen een product gebruiken en dan terugsturen.
Op zich heb je gelijk. Echter is het lastig aan te tonen dat iemand een monitor niet heeft gebruikt.

Daarnaast mag je een wasmachine bijv. testen en er dus daadwerkelijk water en zeep door laten lopen, waarna je hem gewoon kunt terugsturen naar de verkoper, zonder opgave van reden.
In België niet: hier mag je testen soals je ook in de winkel zou doen. Dus een hoofdtelefoon mag je in principe uit de verpakking halen en er enkele liedjes mee beluisteren, maar geen uren om te zien of hij comfortabel blijft. Een wasmachine kan je in de winkel ook niet zien draaien, dus mag je dat thuis ook niet.

Anyway, 14 dagen lijkt me meer dan genoeg. We zitten thuis dus kunnen direct testen en terugsturen. Veel retourpunten zijn ook in een voedingswinkel of dagbladenhandel dus daar komt men sowieso al wel eens.
elke monitor houd bij hoeveel uur hij aan staat, dit kun je gewoon uitlezen.
en toch is dit geen richtlijn, enkele weken geleden nog bij uitzending Kassa geweest.
Heb je daar bewijs van?

Vziw ik weet heeft de wkoa regelgeving hier namelijk geen voorziening voor.
Je mag het product binnen 14 dagen, gebruikt of niet, beschadigd of niet terugsturen.

De winkel mag wel eventuele schade of waardevermindering in rekening brengen (mits aantoonbaar).
Een monitor zal 5? jaar hebben als realistische levensduur? 2 weken gebruik zal dan op max 0.77% slijtage uitkomen.

Er is op tweakers eerder een topic geweest van een multimediazaak die de branduren controleerde bij retouren. meer dan een paar uur gebruik --> mag niet. Dit is misschien niet eens onredelijk bedacht, maar wettelijk mag het niet.
Vertel dat maar aan de klanten die massaal het product gebruiken en terugsturen en als de webshop moeilijk doet ze dreigen met een negatief review.

Daarom neem ik veel van de negatieve reviews op de pricewatch ook niet serieus, ik weet dat consumentenn soms net kleine kinderen zijn die janken als ze niet krijgen wat ze willen.
Een gebruikt product hoeft een winkel niet te accepteren.
Geloof mij, aan het einde van de rit zal de winkel het zo goed als altijd moeten accepteren.

WKOA is zonder opgaaf van reden, oftewel als ik meen/constateer dat het gebruikt bij mij binnenkomt dan mag ik het onder WKOA retoursturen.
Weigert de winkel het daarna omdat het gebruikt zou zijn, dan zeg ik gewoon dat het zo binnengekomen is en dan mag opeens de webshop gaan bewijzen dat hun het niet "gebruikt" opgestuurd hebben.
En een beetje webshop kan dit niet hardmaken.

Geloof mij, er is een reden dat coolblue/bol.com/amazon etc het toestaan dat jij een koffiepot koopt en hem dan gewoon retour stuurt met de koffie er nog in, dat is geen "service naar de klant toe", dat is gewoon weten dat het gezeur met de klant meer kost en uiteindelijk niets oplevert.

Bij kledingwinkels als zalando etc weten ze ook echt wel dat er gewoon zat kleding uitgaat voor feestjes die volgende week weer retour gaat komen, alleen de discussie hierover is duurder dan het gewoon te accepteren.
Hmm, interessant. Als wat jij zegt klopt, dan hanteren heel veel winkels “illegale” voorwaarden. Vaak staat er dat je een ongebruikt product retour mag sturen, en anders niet. Ze weten vast ook wel dat 99% (waaronder ik dus) dat gewoon geloofd en dus niks terug stuurt.
Die voorwaarde is niet illegaal, alleen een product kan gebruikt zijn zonder dat ik hem gebruikt heb.

Stel nu eens dat het een al geretourneerd artikel is, alleen de controle was niet zo goed en deze is er dus tussendoor geslopen en daarna naar mij opgestuurd, dan maak ik de doos open, zie dat het gebruikt is en wil het weer terugsturen dan mag dat gewoon (want ik heb het artikel niet gebruikt).

Het probleem voor de webwinkel is alleen dat die bij een beetje volume niet kan bewijzen dat of het wel of niet gebruikt richting jou is gegaan, en die discussie kost geld, plus dat jij overal op internet van alles kan rondbazuinen dat kost de winkel nog meer geld. Oftewel de winkel accepteert het in heel veel gevallen gewoon maar, omdat anders doen simpelweg duurder voor hun is.

Oftewel de regel is niet zozeer illegaal, alleen de praktijk is simpelweg anders vanwege financien....
Anoniem: 1304886 @dec0de25 maart 2020 17:16
Volgens de wet wel.

En ik vind dat best wel een domme wet, ben er absoluut tegen en vind dit voorstel van oprekken naar 30 dagen al helemaal absurd.

Maar als kleine winkelier wil je ook geen negatieve recensies dus weel winkels slikken het maar zelfs als het product overduidelijk gebruikt en onverkoopbaar is.
De argumenten die jij noemt lijken valide, maar feitelijk maakt de termijn hierin geen verschil.
Of ik een monitor nu 14 dagen of 30 dagen 'op zicht' heb staan, maakt feitelijk niets uit.

14 dagen is wettelijk vastgelegd ivm online aankopen, in een fysieke winkel heb je dit recht niet altijd.
Dus voor een online shop zit daar altijd een bepaald risico aan vast, maar als je dit retour beleid goed inregelt kun je jezelf hiermee juist onderscheiden (zie ook Coolblue en Bol.com bijvoorbeeld).
Dat onderscheiden is zeker belangrijk. Maar ik denk niet dat het daar nu om gaat. Iedereen heeft het economisch wellicht moeilijk. Dan moeten we het niet moeilijker willen maken voor retailers.

Een voorbeeld is Zalando. Die zetten een miljard euro om, maar maken geen enkele winst. Maar Zalando heeft hele grote investeerders achter zich en de doelstelling is om de grootste te worden. De meeste retailers kunnen dat niet en moeten we het niet onnodig moeilijk maken door termijn naar 30 dagen te verlengen. Dat ken betekenen dat mensen eenvoudiger aanschaffen en na 30 dagen niet meer nodig te hebben, kunnen retourneren. Nu heb je 14 dagen om te testen. Dat lijkt me méér dan voldoende, zelfs in een tijd zoals deze.
Het is hun eigen keuze om hun business model zo in te richten. Het boeit de doorsnee consument echt niet dat een Zalando geen winst maakt, de consument kijkt enkel naar de prijs. Als een grote concurrent nu wel een 30 dagen retour periode gaat aanbieden zullen de overige online retailers wel mee moeten verwacht ik.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 22 juli 2024 19:56]

Anoniem: 1304886 @tweaker201025 maart 2020 17:14
Er zijn al bedrijven die 30 dagen hanteren zelfs voor de corona crisis maar weinig winkels zijn hierin meegegaan.

Bovendien is het ook niet zo dat klanten hier perse op letten als ze er al ooit achter zouden komen.

De kleine winkelier kan daarin niet mee en zal er ook niet zoveel nadeel van ondervinden.

Want wat mensen ook zeggen uiteindelijk kijken ze naar de prijs.
Het verband staat in de eerste zin van het artikel!
Anoniem: 1304886 @turbojet80s25 maart 2020 16:51
Die verband word gewoon door iemand verzonnen, is geen feit dat er een verband is maar een mening.

Je kan ook stellen dat mensen die de bestelling lang thuis houden en zelf besmet zijn het product kunnen besmetten en terugsturen waardoor de winkel die het terugneemt ook risico loopt.
Dat is dus de vraag: ik weet dat bij proefdierfaciliteiten je vaak zelfs 78 uur niet in aanraking geweest mag zijn geweest met de dieren die je gaat bezoeken omdat dat de standaard termijn is voor virussen om te overleven zonder gastheer. Zodat knaagdier op knaagdier besmetting niet voor kan komen. Dat is dus standaard voor knaagdier virussen. Er gaan al papers rond dat dit langer is. Maar ben er van bewust een virus kan ook gewoon opgegeten worden door schimmels, bacteriën en vaak zijn die onderzoeken of in een lab gedaan (steriele omgeving) of de temperatuur is lager. Dus stel postNL of welk bedrijf dan ook laat pakketten 3 dagen zonder menselijke contact dan heb je vaak al geen transmissie.
Anoniem: 1304886 @rob1242425 maart 2020 18:11
Waarom zou postnl het pakket 3 dagen laten staan?

Ik snap de insteek van je hele verhaal niet echt.
Dat is ongeveer 78 uur zonder gastheer. ;) (Beste is alles gewoon in een H2O2 sluis gooien en uitgassen natuurlijk maar met papier en lenzen die gaan daar niet echt altijd mee samen ;) ) Nu heb je kans dat er alsnog transmissie is. Die zou dan veel afnemen.
Dan mag je je ook wel zorgen maken over de bezorger zelf...
Die bezorger heeft soms ook aardig vertraging... PostNL heeft afgelopen week een pakje 3 dagen vastgehouden en de week daarvoor een volle 7 dagen. Track&trace werd redelijk tot matig bijgehouden.

Overigens neem ik het ze niet kwalijk, ik verwacht onderbezetting op sorteercentra ivm dezelfde crisis.

Maar is het herroepingsrecht niet van toepassing op pakjes zodra jij ze hebt ontvangen, en moet deze binnen 14 dagen terug zijn toevertrouwd aan de postdienst? Of zit ik er dan naast?

Het oprekken van deze tijd is denk ik niet verkeerd vanuit de consument gezien, vooral als je ziek wordt. Dan heb je sowieso een probleem, gezien je hele gezin niet meer de deur uit mag.

Voor de winkels zelf is het minder fijn... maar dat moeten ze dan ook als bedrijfsrisico gaan meenemen in het grote plaatje. Afspraken over uitgestelde betalingen moeten dan mee opgerekt worden.
Ik mis het verband niet: Het is momenteel van belang dat je alleen de deur uit gaat als dat essentieel is.
Het terug sturen van een pakket valt M.I. niet onder essentieel en zorgt voor onnodig veel mensen in post-agentschappen en supermarkten.
Misschien moet je je voordat je gaat bestellen afvragen of het product dat je nodig hebt dan wel essentieel is. Met name kledingwinkels, maar andere producten worden in grote getalen teruggestuurd.

Het kan geen kwaad dat mensen eens wat beter nadenken over wat ze wel of niet online bestellen. Zeker nu onze bezorgdiensten onder druk staan.
Je kunt het artikel nog steeds nodig hebben, maar dat op 1 of andere manier het bestelde artikel niet voldoen. Het artikel kan ook defect zijn. Wat betreft kleding kan het niet de juiste maat zijn, of toch esthetisch niet helemaal zoals geadverteerd.

Let ook dat er een grotere groep nu online besteld die dat helemaal niet gewend zijn en nog minder bedreven zijn in het uitpluizen van producteigenschappen en recensies.
Zeker, maar er zijn ook genoeg mensen die kleding in 5 verschillende kleuren en 2 verschillende maten bestellen, om vervolgens 8 kledingstukken terug te sturen. Die belanden uiteindelijk bij de stort omdat het terug brengen in de logistieke keten duurder is dan als afval verwerken.

Hetzelfde geldt voor mensen die bv. 3 verschillende muizen of toetsenborden bestellen om thuis te testen.

Het is allemaal volgens de regels (ook al vind ik het moreel verwerpelijk), maar misschien is het in de huidige situatie misschien verstandiger en socialer om die aankopen uit te stellen.

Dus naast dat Thuiswinkel.org aan webwinkels vraagt hun regels te versoepelen, kunnen ze daarnaast ook aan consumenten vragen om zich voor een paar weken wat verantwoordelijker op te stellen...
Daar ben ik het natuurlijk mee eens. Maar dat moeten we altijd blijven doen.

Probeer altijd in 1x juist te bestellen. Kleding koop ik het liefst in de winkel om die reden, als is het lastig met een moeilijke maat.

Wist trouwens niet dat teruggestuurde artikelen bij de stort gingen. Vind ik nogal raar. Als dat waar is dan mogen ze wat mij betreft dat wel aanpakken.

Normaal gesproken vind ik dat we zo spaarzaam als mogelijk moeten handelen richting het milieu. Op dit moment vind ik echter veiligheid met betrekking tot de corona crisis iets belangrijker.
Je moet je voorstellen dat een retour voor een bedrijf ergens tussen de 20-40 euro kost om te verwerken (innemen, controleren, terug in logistieke keten krijgen). Alles onder die 20 euro is het dan dus simpelweg niet waard als vernietiging minder dan een euro kost.

https://www.dutchcowboys....worden-massaal-vernietigd
https://www.dw.com/en/des...nline-shopping/a-52281567
https://www.voguebusiness...osts-retail-environmental

Dit is in mijn ogen ook een belangrijke reden om te stoppen met kosteloos retourneren. Maar met de komst van Amazon en de race-to-the-bottom die ze gaan voeren zie ik dat op korte termijn niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 19:56]

Wist trouwens niet dat teruggestuurde artikelen bij de stort gingen. Vind ik nogal raar. Als dat waar is dan mogen ze wat mij betreft dat wel aanpakken.
Wat is het alternatief? Doorsturen naar de volgende klant met een vlek erop? Dan ga je het zeker weer retour krijgen, want de volgende klant wil iets spiksplinternieuws.

In wezen moet je elke retour 100% controleren (want als het boekje mist krijg je hem gewoon weer terug), dan moet je hem schoonmaken en daarna mag je hem compleet opnieuw verpakken.
Dat is heel veel geld, en je winstmarge op het product is in 1e instantie al aangetast doordat je de verzendkosten moet betalen.

Het beste voor de winkels is om te zeggen tegen de klant : Hou het maar, alleen dat kan geen beleid worden, want dan gaat men 100 kabeltjes per stuk bestellen zodat aan het einde van de rit men er 100 gratis heeft. Oftewel men zegt steeksproefgewijs hou het maar tegen de klant en anders wordt het gewoon weggemieterd bij het centrale punt.

@RobbieB Het is nog veel erger, het gaat niet al lang niet meer om onder de 20 euro voor de winkel, het gaat om de artikelen waarvan de vervangingswaarde door leveranciers onder de 20 euro ligt (en dat is een hele shitload meer)
Bestel jij bijv een game bij bol.com en retourneer jij die, dan heeft dat verkooptechnisch een waarde van 60 euro, maar voor de fabrikant is het maar 3 euro. Oftewel bol.com mietert de dvd weg en vraagt gewoon een nieuwe op bij de fabrikant.
Het is maar net hoe je het bekijkt. Gegeven het feit dat de economie redelijk aan het instorten is, en mensen zich thuis zitten te vervelen, lijkt dit me een ideaal moment om wat niet essentiële dingen te kopen.
Qua drukte bij bezorgdiensten (en webshops) is het verder vooral een kwestie van accepteren dat het allemaal wat langzamer gaat nu en dingen wat later binnen komen.
Anoniem: 1304886 @unfor25 maart 2020 17:19
Dus ga je in deze barre tijden de winkels het nog moeilijker maken het hoofd boven water te houden zodat we straks nog meer faillissementen hebben?
Ik stel voor dat we ons eerst druk maken over overleven, en dan kunnen we altijd nog eens naar de economie kijken.
Anoniem: 1304886 @unfor25 maart 2020 18:07
Ik stel voor dat we met dingen rekening houden waar we rekening mee kunnen houden.

Het een sluit het ander niet uit.

Ik heb het bovendien niet over de economie maar over mensen die straks werkloos zijn en misschien naar de voedselbank moeten omdat hun bedrijf om zeep geholpen is door thuiswinkel.org

We hebben het hier niet over bijzaken als voetbal of zo...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1304886 op 22 juli 2024 19:56]

Het is belangrijk om de ernst van de situatie in te zien.
De volksgezondheid gaat momenteel boven alles.
Bedrijven en banen zijn belangrijk, maar momenteel is er even iets belangrijkers aan de hand.
Het terugsturen is alleen verantwoord als het thuis wordt opgehaald. Specifiek naar het postkantoor gaan om een product terug te sturen wat niet naar wens is is imho geheel onverantwoord.

Omdat je geen huis/werk verkeer heb, heb je juist meer tijd om andere zaken te doen. Ik dacht bv. om wat zaken aan te bieden op Marktplaats (miniatuurtjes), maar dat zou betekenen dat ik naar het postkantoor moet om iets af te geven. No thanks! Vervolgens mij limiteren tot zaken die via de brievenbuspost kunnen bracht de realisatie dat als de bubbeltjes envelopjes op zijn ik naar de Action! zou moeten voor meer verzendmaterieel. Dus ook geen goed idee. De huidige crisis zorgt voor veel vrije tijd, maar je kan zelfs in huis niet alles doen omdat je voor sommige zaken toch voor niet essentiële zaken de deur uit zou moeten. Hier zullen we de komende twee maanden mee om mee leren gaan...
Helemaal eens. Wat je gaat krijgen met 60 dagen is dat mensen games gaan kopen etc. Lekker weken lang spelen en dan terugsturen. Dat gebeurt nu ook al maar met 60 dagen nog veel meer.
Als je het lastig vindt dan moet je nadenken voordat je koopt. Dan bestel je even geen 6 zomerjassen en houdt je er maar 1. Doe je dat over een paar maanden als het rustiger is.
Lees je eens in er zijn producten die uitgesloten zijn van retourrecht, games, software is er eentje van, net als producten die speciaal voor jou gemaakt worden, op maat worden afgesneden, monogram op je t-shirt enz.
Moet je voor de gein eens kijken naar van die Amazon opkoop boxen. Daar zitten altijd geretourneerde games in. Maar goed, zijn waarschijnlijk uit andere landen.
Tenzij Gozez12 gelijk heeft. Dan moet je wellicht zelf beter inlezen?

Maar goed je mag gerust heel boos en geïrriteerd reageren uit de hoogte. Als dat jouw stijl is moet je daar zelf mee leven. Maar mijn punt staat. Ik vind 60 dagen bizar lang. Of het nu games zijn of elektronica of wat dan ook. Mensen gaan hier nog meer misbruik van maken dan tot nu toe. Dit gaat leiden tot enorme hoeveelheden administratieve werkzaamheden, transportkosten (vaak gratis voor de koper) en incourante voorraden.

[Reactie gewijzigd door Hukkel80 op 22 juli 2024 19:56]

60 dagen is ook bizar lang, wat mij betreft is 14 dagen genoeg.

Wat veel mensen niet weten is dat een webshop jou goed over je retourrecht moet informeren. Bijv indicatie van de te verwachten kosten die jij moet maken als je retour stuurt, als de website dat dus niet voor zijn rekening neemt. Doen ze niet niet voldoende of volgens de regels heb je zelf recht op 1 jaar retour.
Probleem is natuurlijk zie je recht maar te halen.

Denk dat we het er over eens zijn dat lang retourrecht voor nog meer misbruik kan zorgen. Gratis retour doet dat naar mijn mening al te veel.

Uiteindelijk blijft het punt alles wat retour komt kost geld dat gaat ten koste van de marge van de verkoper, c.q zit in die marge waardoor dit toch in de prijs uitkomt.
Games zijn echt niet uitgesloten van retourrecht, alleen hij moet verzegeld zijn etc.

En in de praktijk zijn die zegels gewoon te koop als je ze hebben wilt hoor...
Het verband zit hem met het afhandelen van het pakketje: SARS-CoV-2 kan zo'n 24 uur blijven leven op papier(dus ook karton). Om een pakket veilig af te handelen zouden er dus er hygienemaatregelen genomen moeten worden tijdens het afhalen of het brengen van een pakket. Je handen wassen na het lezen van post is dus ook belangrijk.
Maar wat is het nou want op tv heb ik gisteren 4 verschillende verhalen gehoord.. 30 minuten, 3 uur, 24 uur en 3 dagen.
Als de postkantoren van PostNL nou eens in beginsel langer dan een week niet-aangenomen pakketten op zouden slaan...

Dan zou het een hoop heen en weer zendingen schelen.
Dit gaat over consumenten die een ontvangen bestelling (die dus niet op het postkantoor ligt) retour willen sturen. Dat staat geheel los van de bewaartermijn op het postkantoor.
volgens mij moeten ze dit 2 weken opslaan.
en daarna terug sturen naar de leverancier.

dit is zo het geval bij pakketjes uit china.
De hoeveelheid zendingen is geen vast getal en de afmetingen staan ook niet vast.

En als je dan een klein postkantoortje bent hoe wil je dan alles kunnen opslaan in drukke tijden als er ineens een lading grote pakketten 2 weken niet word opgehaald?
2 weken geleden een tv besteld bij iBood met een barst in het scherm. Wel aangemeld, maar krijg geen reactie. Ik zit echt met de handen in het haar. Iemand nog suggesties? Ik heb echt alles geprobeerd, email bellen Twitter. Ik heb 1 keer een mail terug gehad of ik wat foto's wilde sturen.

Begrip voor de situatie, maar dit mag toch geen 2 weken duren?
https://www.rijksoverheid...ies-heb-ik-op-een-product

Hoi gabba25.
Al heb je er niets aan op dit moment omdat men niet reageert.
De link hierboven kan je wel ondersteunen. Heb zelf 2 jaar geleden gebruik gemaakt van de beschreven bescherming. Na 6 maanden van gezeik geld terug gekregen waardoor ik n andere tv kon kopen. 👍😁
Succes ermee!
Anoniem: 1304886 @gabba2525 maart 2020 17:24
Als jij een reactie hebt gestuurd en je hebt dat bewijs van de email dan zal de winkel zelfs na 3 maanden het moeten terugnemen.

Want hun zijn verantwoordelijk dat ze op tijd reageren.
Wij hebben dit ook weleens gehad met IBood. Het duurt heel lang, maar zolang je blijft aanhouden komt het uiteindelijk goed.
Vreemd, datum van ontvangst valt aan te tonen, datum van verzending valt aan te tonen. Kan iemand mij uitleggen waarom dit dan nog van belang is, als de afhankelijkheid van derde partijen afhangt?
Je hoeft een product ook niet binnen de retourtermijn te retourneren, je moet slechts de koopovereenkomst ontbinden binnen de retourtermijn en dat kan via e-mail.

Het terugsturen van het betreffende product dient daarna zonder onredelijke vertraging plaats te vinden en in overeenstemming met de retourinstructies van de verkoper (voor zover die niet in strijd zijn met de wet en/of de redelijkheid en billijkheid).
gaat PostNL dit ook doen?
Lijkt me wel zo eerlijk...

Want niet iedereen is thuis, tijdens de 'Lockdown'
Ik vindt dat hier gewoon meer aandacht voor moet komen!
Ik snap niet dat meneer Frans Timmermans die klimaat lobbyist die in de eu zit hier wat aan gaat doen!
Hier is namelijk een filmpje hoeveel we met ze alle terug sturen :

https://youtu.be/ao4F9i5FhNk

[Reactie gewijzigd door Havelock op 22 juli 2024 19:56]

Ik heb op het werk nog een pakketje liggen dat bezorgd is terwijl ik thuis moet zitten.
Kan het niet ophalen, proberen en/of terugsturen dus.
totale onzin, moet de winkelier nog meer financiële risico's lopen op dit moment?!

14 dagen is meer dan genoeg om een product te testen en aan te melden voor retour!
Anoniem: 1304886 @bArAbAtsbB25 maart 2020 17:34
Inderdaad, dan maak je als consument maar paar tientjes verlies.

Hopelijk word er totaal geen gehoor aan gegeven want 14 dagen is lang zat.
Wie heeft 't over verlies!? Er kan gewoon geretourneerd worden....binnen 14 dagen

Dat zijn de regels

[Reactie gewijzigd door bArAbAtsbB op 22 juli 2024 19:56]

Voor kleding e.d. snap ik het betreft passen en vertraging met de post.
Maar a.u.b. weiger zeep/desinfectie/WC-papier/vitamine C/conserven/medicijnen terug te nemen na deze crisis. Laat die hamster idioten maar op hun hete eieren zitten zie ze zo hard nodig hadden.
Waardoor mijn vrienden en kennissen van mij die migraine hebben hun vaste pilletjes mislopen in de winkels!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.