Microsoft maakt testversie Windows 10X voor meer gebruikers beschikbaar

Microsoft heeft nieuwe versies van de Microsoft Emulator en de Windows 10X-emulatorimage vrijgegeven. Om de testversie van het besturingssysteem te kunnen draaien, hoeven gebruikers nu niet meer een Insider-build van Windows 10 te hebben.

De bijgewerkte images van Windows 10X en de Microsoft Emulator staan in de Microsoft Store en dragen respectievelijk 10.0.19578 en 1.1.54.0 als versienummers, meldt Microsoft. De emulator vereist Windows 10 64bit versie 17763 of nieuwer, oftewel de October 2018 Update. Voorheen was een 64bit-versie van Windows 10 Pro, Enterprise of Education vereist om de emulator te draaien en dan moest het ook nog om Insider Preview-buildversie 19555 of later gaan.

Nieuw is dat vanuit de emulator images in de Microsoft Store te vinden en te installeren zijn. Verder draaien Win32-apps in de container nu vergelijkbaar wat vensterplaatsing betreft als de native containers voor msix- en uwp-apps. Daarnaast is een vroege versie van de nieuwe bestandsbeheerder aanwezig. Microsoft meldt dat deze ontworpen is om in combinatie met gesynchroniseerde OneDrive-bestanden te werken, en dus een koppeling met een Microsoft Account vereist. Tenslotte zijn er wat bugfixes doorgevoerd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-03-2020 • 11:55

59 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (59)

59
57
29
5
0
25
Wijzig sortering
Voor diegenen die net als ik waren vergeten wat Windows 10X is - een versie van Windows die is aangepast voor apparaten (laptops) met 2 schermen in plaats van een toetsenbord+touchpad.

nieuws: Microsoft onthult Windows 10X en Surface Neo met twee 9"-schermen
Geld het ook voor extrene schermen of letterlijk alleen voor interne schermen zoals de Surface Neo?
Anoniem: 1350842
@WildemanM11 maart 2020 14:41
In principe is het bedoeld voor apparaten die intern meerdere schermen hebben.
Windows opzich kan namelijk prima omgaan met meerdere schermen, maar dit is meer gericht op apparaten die de extra schermen kunnen gebruiken voor functionaliteit zoals een toetsenbord, maar ook voor bijvoorbeeld vouwbare schermen zoals de Surface Neo (dus vouwbaar, maar wel bestaande uit 2 schermen).

Ik meen zelfs gelezen te hebben dat 10X exclusief is voor vouwbare laptops, in ieder geval in het begin
Verder draaien Win32-apps in de container nu vergelijkbaar wat vensterplaatsing betreft als de native containers voor msix- en uwp-apps.
Iemand hier wat meer uitleg over, wist niet dat er containers waren in windows?
At 2020’s Microsoft 365 Developer Day, Microsoft shared even more details. The core Windows operating system will be separated from the applications you run.

Windows 10X will run traditional Win32 desktop apps, but it will run them in a container. Windows 10X will also run Univeral Windows Apps (UWP) and Progressive Web Apps (PWA), and it will also run those in containers.

All classic Win32 desktop apps will run in a single, combined container. They remain isolated from your core Windows operating system and can’t cause crashes or security problems. App developers won’t have to make any changes—Win32 apps will “just work” with Windows 10X.

[Reactie gewijzigd door HaerdenCliff op 11 maart 2020 12:11]

De containers werden vroeger ook wel sandbox genoemd. Een eigen omgeving voor iedere app. Deze sandbox containers waren al standaard in Windows mobile en windows 10 UWP apps.
Met dat verschil dat er één sandbox wordt gemaakt waarin alle Win32 apps zullen runnen, dus niet één per app (zoals wel het geval is bij UWP apps).
Een file manager die een koppeling met een Microsoft account vereist... Nee bedankt.
Hoe is dat anders dan wat Android of Apple doen? Om goed gebruik te kunnen maken van je device heb je een account nodig en ik garandeer je dat zowel Apple and Google precies weten wat waar en welke files erop staan.
Anoniem: 1330988
@Praetextatus11 maart 2020 13:01
Dat is nog geen excuus voor andere softwarefabrikanten om dezelfde praktijken in te voeren. En ik heb er nog een reden bij om ver bij Windows vandaan te blijven. Dergelijke big brother toestanden zit ik niet op te wachten.
Dus dan gebruik je ook geen Android of Apple device ga ik vanuit?
Mijn reactie was ook op @Mavamaarten die resoluut Nee bedankt zegt.

Concreet is mijn reactie daarop. Je bent resoluut en uit principe zeg je nee tegen de keuze van MS. Maar betekenen deze principes dan ook dat je Apple en Android heb afgeschreven aangezien die hetzelfde doen in de praktijk?
Bij Android en Apple ben je alleen verplicht om in te loggen als je de Play/App store wilt gebruiken, niet om basisfuncties te gebruiken. Windows verplicht het tot nu toe ook niet. Als ze dat wel zouden doen is dat een slechte zaak.
Ken jij iemand die niet inlogt? ;) Als je alleen wilt bellen/sms-en dan is een android niet meer dan een veredelde dumbphone en het argument die jij aanhaalt meer een non-argument.
Ik ken er wel een paar, maar dat maakt niet zoveel uit. Het is niet verplicht.
Ik kan ook prima een verkenner app installeren die niet aan mijn Google account is gekoppeld, of ik nou wel of niet ingelogd ben.
Ik weet nog dat we met z'n allen aan het klagen waren dat het zo moeilijk is om in Windows 10 geen Microsoft account te gebruiken, waarom zou dat nu prima zijn? Het is in Windows 10 al moeilijker om geen account te gebruiken dan bij Android en iOS, laat staan wanneer het verplicht wordt.
Dat is helemaal niet moeilijk, er is gewoon een knop 'lokaal account', dat kan niet op iOS, en android geeft notificaties nadien om je te pushen naar een google account, ook staat google now verplicht naast je homescreen (tot je een ander launcher installeert), die je ook pusht naar een google account.

Daarnaast staat duidelijk in het artikel dat de huidige zeer simpele implementatie van de verkenner app alleen onedrive support heeft en dus (logischerwijs) ook een MS account vereist. Het is nog erg vroeg in de development cycle en het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat dit nog gaat veranderen.
Dat is helemaal niet moeilijk, er is gewoon een knop 'lokaal account'
Dan is dat aangepast na de laatste keer dat ik Windows 10 schoon heb geïnstalleerd. Er stond toen in ieder geval geen knop/link met "lokaal account".

Je hebt bij iOS en Android inderdaad geen lokaal account, maar het blijft eenvoudig om niet in te loggen. Bij Android heb ik trouwens ook geen meldingen gehad om me naar een account te pushen.
Daarnaast staat duidelijk in het artikel dat de huidige zeer simpele implementatie van de verkenner app alleen onedrive support heeft en dus (logischerwijs) ook een MS account vereist. Het is nog erg vroeg in de development cycle en het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat dit nog gaat veranderen.
Ik verwacht ook wel dat het nog gaat veranderen, maar ik heb zojuist zelf de image gedownload, en ik hoef niet in te loggen om de verkenner te gebruiken. Sterker nog, ik kan zelfs niet eens inloggen.
Ter info (en off-topic, I know): Het is andersom. Vroeger (maar dat is toch al weer ruim een jaar geleden ofzo) stond er een 'knop' met lokaal account. Nu kan je niet meer aanmelden met een lokale account indien je in het begin van de installatieprocedure een verbinding met internet hebt gemaakt. De enige manier is om dan de installatie af te breken en opnieuw te beginnen. En dan de lan-kabel eruit of bij een laptop aanklikken dat je niet met een wifi kan verbinden. Enkel dan kan je een lokale account aanmaken.
Gister nog Windows geïnstalleerd en kon gewoon een lokaal account aanmaken. Ze maken het niet overduidelijk maar links onderin stond aanklikbare tekst (en dan nog 2x toch vragen of je al die mooi features wilt missen zonder Microsoft account: JA!!! die wil ik graag missen.
Nee hoor, gewoon bij email adres een a en bij wachtwoord een a invullen en even later krijg je de keuze om een lokaal account aan te maken. Hoef je dus niet opnieuw te beginnen.....
De knop lokaal account is er wel wanneer je de netwerkkabel of netwerkdrivers niet aanwezig zijn. Ergo: een internetverbinding drukt de knop weg.
Het is in Windows 10 al moeilijker om geen account te gebruiken dan bij Android en iOS
Zolang je tijdens de installatieprocedure maar aangeeft dat je geen wifi hebt, is het in windows 10 toch vrij gemakkelijk om geen microsoft account te gebruiken? Ik installeer alle pc's voor mijn klanten met een lokale account. En als ik die later terugzie, dan staat er vaak nog steeds enkel een lokale account op...
Dat klopt, maar dat moet je dan wel weten. Bij bijvoorbeeld Android en iOS wordt gevraagd om in te loggen of een account aan te maken, maar er staat dan wel vrij duidelijk dat je het kunt skippen.
probeer dat eens met Windows 10 in S mode....
gelukkig is die S mode wel redelijk simpel uit te zetten, waarna je alsnog een lokaal account aan kan maken.
Dan blijft er toch niks over behalve Linux?
Ik wil niet de flauwe linuxgebruiker uithangen onder een Windows-artikel, maar dit is een van de (vele) redenen waarom ik inderdaad op (Ubuntu) Linux zit. Mijn computer werkt perfect zonder remote accounts bij one-drives, app-stores en vergelijkbare services. Op Linux heb ik nog steeds het gevoel dat er niet continu kleine pakketjes mijn computer verlaten met mijn schermresolutie, app-gebruik en locatie. En ik moet zeggen, het voelt héérlijk. :D
Ubuntu vraagt toch ook of ze je data mogen gebruiken? Het concept ubuntu-account bestaat ook gewoon, ze hebben features die gelocked zitten achter dat account (bijvoorbeeld de cloudstorage).

De telemetrie is inderdaad opt-in ipv opt-out, wat MS ook zou moeten doen, voor de rest is het praktisch hetzelfde.
En precies die opt-in vs opt-out vind ik een wereld van verschil. By default hoef ik dus niks met accounts te maken te hebben.

Maargoed, misschien moet ik mij niet in dit onderwerp mengen. Iedereen moet gebruiken wat hij lekker vindt. :)
Je kunt moeilijk cloud opslag zonder account hebben. Anders kun je net zogoed alles op github dumpen...
Kan wel, eigen NAS met eventueel vanaf de NAS een backup op AWS. Amazon heeft dan wel je data (die je aan jouw kant al encrypt) maar al het tracking geneuzel niet. Of je doet een backup naar een remote nas. Own Cloud is wel mogelijk, maar minder makkelijk.
Dan heb je toch een account of niet? AWS = een account, én dan is het voordeel voor de gemiddelde conusment weg. Of je het nou geencrypt op AWS zet of op onedrive / ubuntu cloud / icloud maakt niet uit
wel een account maar niet een account die je surfgedrag en computerspecs kan doorsturen. Er is dan geen directe link tussen de computer en de data omdat er een NAS tussen zit. En als je dat niet aanwil gewoon tweede nas zoals ik schreef.
Tweede nas is geen cloud storage...

Dat account zonder computer specs klopt wel, maar dan is het voordeel van cloud storage voor 90% van de mensen weg (goedkoop opslag buiten hun computer dat overal beschikbaar is) want een nas kost redelijk veel geld
Zat NAS die een cloud optie hebben maar nu zijn we spijkers o plaag water aan het zoeken
Punt blijft dat Ubuntu en andere Linux machines geen data verzenden naar een commerciële partij die er zijn gewin uithaalt. Opt-in staat fundamenteel lijnrecht tegenover opt-out en dat onderscheid stap je veel te makkelijk overheen. Daarnaast is het OS volledig functioneel zonder gebruik van enig account.
Canonical is volgens mij een commerciële partij.
Ubuntu heeft idem met canonical en ubuntu account.
Klopt, maar die zijn niet verplicht om Ubuntu te draaien.
Dat excuus wordt ook niet gebruikt. Het gaat erom gebruikers naar je eigen eco system te brengen en erin vast houden. Het uiteindelijke excuus is zoveel mogelijk geld eraan verdienen.
Doet het ertoe wat Google of Apple doet? Dat maakt het nog steeds geen argument om het wel te doen.
Je kan lullen wat je wil, een file manager heeft geen account nodig. Het hele OneDrive argument is puur om mensen naar het platform toe te pushen, geen vereiste.

Daarnaast is het Android-argument een beetje krom, want je kan perfect overal op "skip" drukken en vrolijk files browsen zonder Google account.
Ik hoef helemaal niet te lullen ;) Daarnaast hoeft MS helemaal geen argumenten te hebben om jou over te halen, zolag de meerderheid maar mee doet. En ja je hebt gelijk dat OneDrive een argument is voor het platform. Precies zoals Apple en Google dat ook doen ;)

Dus je mag gefrustreerd blijven doen, maar ik denk voor jou dat een duif en brief papier de beste oplossing is want hier ontkom je toch niet aan. Prive kom je er nog wel onderuit misschien, maar ik heb zeer grote bedrijven al overstag zien gaan met OneDrive, dropbox etc. dus als je werkgever zegt OneDrive, dan zul je toch moeten bukken ;)
Als inloggen verplicht is, kom je er niet onderuit, ook niet privé.
Het maakt ook helemaal niets uit wat je werkgever zegt. De verkenner kan prima werken zonder Onedrive. Prima als je werkgever wil dat je Onedrive gebruikt, dan installeer je dat (of de systeembeheerder regelt dat), en log je in. Het moet gewoon zonder account kunnen werken.
Bovendien is het dan de beslissing van je werkgever, Microsoft moet hier helemaal niet tussen zitten.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 11 maart 2020 13:51]

Je slaat de spijker op zn kop! Het zou gewoon zonder account kunnen werken
Alleen MS kiest ervoor om dat niet te doen. En het is ook jammer dat dit zo is, begrijp me niet verkeerd. Ik ben ook druk bezig om mn privacy zo veel mogelijk af te schermen. :p Mn huidige opdrachtgever is een zwaar gewicht in de offshore markt met een miljarden omzet. Toevallig heb ik hier de migratie begeleid naar een MS platform inclusief OneDrive integratie.
Als ik dit zie vindt ik het ook jammer aangezien mijn data er ook op zit, maar 99,9% van de mensen zitten er echt niet mee.
Ik bedoel ermee dat dit weer zo een punt is waar we weinig keuze in hebben en zullen moeten mee leren leven.
Hoe kan een verkenner met (op dit moment!) slechts onedrive support (dus geen local files) zonder een account moeten kunnen werken?
De aanname die gedaan is dat er in de release candidate dus wel local file support zal zijn en dan toch een verplichte onedrive account integratie.
Doet het ertoe wat Google of Apple doet? Dat maakt het nog steeds geen argument om het wel te doen.
Precies. @Praetextatus springt op de bandwagon. Als je zo gaat beargumenteren kan je ook afvragen wat populaire Linux distributies doen. Dat maakt helemaal niets uit m.b.t. het onderwerp. ;)
Volgens mij spring ik net niet op de bandwagon @The Zep Man
The bandwagon gaat uit van het idee dat "iedereen" dit doet.
E.g. aankomende week komt de nieuwe iPhone uit en iedereen gaat dit kopen, jij dus ook?

Hierin is dus het idee dat iedereen het gaat kopen wat pertinent onjuist is en ik ook nergens heb aangegeven. ;)
Ik heb wel aangegeven dat 2 van de zeer grote spelers dit doen, dus waarom zou MS dit niet doen? Het is een business case die werkt blijkbaar toch? Dus de fase van "het idee dat iedereen dit zou doen" zijn we in dit geval toch al voorbij denk ik zo ;)

Linksom of rechtsom MS is een commercieel bedrijf en ze doen er alles aan om winst te draaien. En wij mogen kiezen waar we ons zuur verdiende centjes aan spenderen en de keuze is op dit momenteel niet heel goed voor mensen die veel aan privacy denken.
Dat was gewoon een ordinaire Whataboutism.

Zij doen het ook dus mogen wij het ook. Zo kun je alles recht lullen wat krom is.
Dat is anders omdat Android of Apple je niet verplichten om een account in te stellen voor dit soort basisfuncties.
Nou dat weet ik toch niet. Als je aanmeld op je android telefoon wordt er toch een account gekoppeld om gebruik te kunnen maken van het android eco system. Volgens mij heb je dan ook meteen een complete integratie zo een beetje alles op je telefoon. Althans bij mij kan ik een backup maken van alles wat er staat op mn telefoon inclusief data die ik zelf erop heb gezet. Dat zou alleen kunnen bij een complete integratie?
Áls je aanmeld inderdaad, maar dit aanmelden is dus niet verplicht.
Zie mijn reactie boven :p
Als ik in het OV/auto zit zie ik iedereen op spotify, youtube, chrome of WhatsApp, Facebook, Instagram.
Ook hier helaas heb je eigenlijk geen keus dan in te loggen.

Enige moment wat ik mij kan indenken wanneer je niet hoeft in te loggen is als je je oude telefoon geeft aan je kids/neefje/nichtje om sideloaded games mee te spelen (die geen GAPS nodig hebben om te werken!!)

[Reactie gewijzigd door Praetextatus op 11 maart 2020 13:58]

Dat zijn stuk voor stuk online services, en ook de meeste games hebben online functionaliteit. Een bestandsverkenner is bedoeld om je eigen lokale bestanden mee te beheren. Prima als er Onedrive integratie in zit, maar maak dit dan optioneel, zoals het nu ook al werkt. Dit werkt prima in zowel Windows 10 als Mac os. Je kunt gewoon zelf kiezen welke cloudopslag provider je wilt gebruiken.
Wel, dat is wat je krijgt in een app die enkel toegang heeft tot je OneDrive en niet tot de lokale bestanden...
Artikel wijst naar de Microsoft Store dat is enkel te openen als je daadwerkelijk Microsoft Store App hebt.

https://blogs.windows.com...-dual-screen-experiences/

Ook verwezen in een ouder artikel van Tweakers geeft wat meer info. Helaas weinig specifieke app info

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee