Google lijkt optie voor gespreksopname te willen toevoegen aan Telefoon-app

Code wijst erop dat Google werkt aan een functie om gebruikers gesprekken te laten opnemen in de Telefoon-app. Dat is momenteel in recente Android-versies standaard niet mogelijk, vaak ook niet met apps van derden.

XDA-Developers vond in de code van de bèta 43.0.289191107 van de Telefoon-app verwijzingen naar de opnamefunctie. Volgens de site houdt dat mogelijk verband met Xiaomi. Die verwisselt zijn eigen Telefoon-app voor die van Google en vermeldde daarbij dat de functie om gesprekken op te nemen later dit jaar in de app zou komen voor Xiaomi-toestellen. De code verwijst niet specifiek naar de Chinese fabrikant.

De code wijst erop dat er een knop komt in de interface tijdens telefoongesprekken om een opname te starten. Gespreksopname is sinds Android 9 Pie standaard niet meer mogelijk in Googles mobiele besturingssysteem. Ook veel apps van derden kunnen geen telefoongesprekken meer opnemen, omdat in het besturingssysteem veel manieren om dat te doen niet meer kunnen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-01-2020 • 18:18

108 Linkedin

Reacties (108)

Wijzig sortering
Zeer welkom!

Met aparte apps was het tot voor kort (?) wel mogelijk, maar opeens niet meer.

Mijn stem wordt niet wel opgenomen maar van degene met wie ik praat niet.
De opname functie was best handig. Ik gebruikte het bijna standaard. Achteraf even een opname terugluisteren en de afspraken even goed noteren werkt voor mij beter dan gelijk aantekeningen maken.
Zeker in de tijd dat ik veel met het UWV te maken had was dat heel handig. De afspraken die die mensen waren nogal eens tegenstrijdig. Dan is het wel fijn als je dat ook kan bewijzen.
Het gekke is, al die overheidsinstanties hebben tegenwoordig spelregels voor het maken van geluidsopnamen. Zo moet je erbij zeggen dat je een opname aan het maken bent, en het mag niet als een derde partij niet akkoord gaat.

Maar in principe is dit je reinste onzin, het is gewoon wettelijk toegestaan een gesprek op te nemen zolang tenminste 1 deelnemer van het gesprek ervan afweet. Jijzelf dus.
Een spelregel is geen wetgeving
Er is helemaal niks juist aan die spel regels.
Als u een gesprek wilt opnemen, dan mag dat. Geeft u dat in zo’n geval even aan zodat we kunnen besluiten of wij ook een opname maken.
Ja dat klopt je mag als particulier het ALTIJD zelf opnemen en nee je bent NOOIT verplicht het aan te geven. Hier vragen ze het alleen want het lijkt wel zo netjes.
Tevens als het opname aangespoord wordt door een advocaat voor het gebruik in een rechtszaak dan ben je wel verplicht het aan te gegeven maar daarbij is heel belangrijk dat de advocaat het zelf aan jouw heeft gevraagd om te doen. Opnames die je gemaakt heb voordat je de advocaat hebt benaderd zijn 100% legaal in een rechtszaak.
De geluidsopname is alleen bedoeld voor gebruik in de huiselijke kring.
Dit slaat op het bescherming van persoonsgegevens dus je mag niet een gesprek opnemen en dan op internet zetten of er een transscript van maken voor een krant.
Het heeft werkelijk niks te maken met huiselijke kring want een rechtbank is niet je huis.
Als u zich eerder niet aan deze spelregels heeft gehouden.
Wettelijk gezien zijn dit soort uitspraken totale onzin en gebaseerd op helemaal niks.

Dit is duidelijk voorbeeld van van particulieren proberen te misleiden voor eigen gewin.
Vergeet de gdpr niet, valt onder data verwerking.
In dit geval data verwerking door de consument ipv bedrijf. Volgens mij gelden de GDPR regels enkel voor bedrijven/verenigingen, maar niet voor de individuele consument.
Het zou vreemd zijn als je verplicht was om, als je 5 jaar geen contact hebt gehad met iemand, de persoon uit je adresboek te verwijderen.
Voor uitsluitend persoonlijk gebruik mag je altijd gesprekken opnemen.
In het geval van het UWV krijg je altijd een bandje te horen dat gesprekken opgenomen (kunnen) worden. Als zij dat doen, mag de gesprekspartner dat ook. Je hoeft dan geen toestemming te vragen.
Het gekke is dat het UWV de opnames voor de rechter nooit terug kan vinden.
Verder is het maar een spelregel, zonder wettelijke onderbouwing. In geval van een geschil zal een rechter een opname nooit weigeren.

Het opnemen van gesprekken moet je overigens ook kunnen weigeren. Dat is niet eens een spelregel, maar staat gewoon in de wet (al bedoeld men dan beeld-opnames, maar dat staat er niet expliciet bij). Het weigeren van een opname gaat je eigenlijk nergens lukken.

De situatie omtrent het opnemen van gesprekken is overigens van land tot land verschillend.
In Android 9 (Samsung) kun je het aanzetten maar dan moet je de telefoon terugzetten naar fabriekinstellingen. Ook heb je hebt een Thaise simkaart nodig, deze gebruik je om de telefoon in te stellen. Als je daarna de Thaise simkaart verwisselt voor de Nederlandse simkaart kun je er gebruik van maken. (zie onderstaande foto) https://imgshare.io/image/eh4pw

Mocht je dit willen proberen met een nieuwe Samsung dan moet je de telefoon minimaal 30 minuten gebruiken door te bellen. Doe je dit niet krijg je een melding dat het toestel geblokkeerd is. Dit vanwege de regio-lock die Samsung hanteert bij nieuwe toestellen (dit doen ze om grijze import tegen te gaan)

[Reactie gewijzigd door Henk- op 15 januari 2020 21:37]

Of je root je tel en je zet gewoon het vinkje van call recording aan...
Dan ben je wel je ota updates kwijt.
Goede tip, hoe kom ik aan een thaise simkaart, en zijn er ook andere landen die werken?
Volgens mij werkt een Koreaanse of Indiaanse sim ook. Een Thaise sim kun je gewoon bestellen op Ebay.
Op mijn S10 werkte mijn vertrouwde recorder ook niet meer.
Nu overgestapt op Cube call recorder en dat bevalt goed.
Hier op een pocophone werkt de opname functie zoals altijd. Prima optie.
Dan draai je niet de nieuwste Android versie i guess?
Er zijn recent inderdaad een aantal veiligheidsdingen gewjzigd in Android die een hoop dingen gesloopt hebben. Zo had ik een App die geluid weer aanzet cq. ringtone over alarm channel gooit bij bepaalde CallerIDs, dat werkt niet meer omdat Apps geen CallerID meer kunnen zien.

Call recording is daardoor ook crippled, omdat die ook niet meer kan zien van wie de oproep was.

Allemaal leuk en aardig dit soort security dingetjes, maar maak het dan mogelijk om die beveiliging uit te zetten.
Het kan met een omweg.
Zie evt Cube call recorder, er zullen er vast met zijn.

Nadeel is dat je zo'n app dan juist meer rechten gaat geven dan in de oude situatie nodig was.
Soms is een recorder simpelweg noodzak dus dan moet het maar...
Een tijdje geleden werkte het bij mij nog wel als ik belde op de luidspreker. Dus dat kun je nog even proberen. Ik vermoed dat de microfoon dan de output van de speaker oppikt en je het daarom kan opnemen dan.
Dat hebben Xiaomi Telefoons al lang. Dit al minstens van 2014. Al dan niet door de gebruiker te starten 8)7 .
Niet met Android 9 en 10...
Lezen blijft lastig en moeilijk...
Werkt prima op mijn toestel met MiUI 11 (android 10)
Het is wel degelijk een interne opname. Gebruik het elke keer als een onbekende beller me belt. Ik weet niet waar je je informatie van haalt maar je gaat me niet wijsmaken dat iets wat ik meerdere keren op een jaar doe niet werkt terwijl het dat wel doet...
Welke app gebruik je voor opname? Ik heb een Huawei P30 Pro maar de app die ik voorheen gebruikte werkt niet meer in Android 10.
De stock app van xiaomi. Ik weet niet hoe het bij Huawei zit.
Heb je een Xiaomi toestel dan? Heb je het zelf al getest?
Heb privé een pocophone met Xiami schil erop en android 9. Opname functie werkt prima. Voor mijn werk een S9 met android 9 en daar werkt CubeAR ook prima om gesprekken op te nemen.
Dus blijkbaar is het nog steeds mogelijk.
Ik hoor duidelijk beide partijen via mijn opname functie, je kan mij niet wijs maken dat de microfoon het geluid van de speaker opneemt. Heb je zelf een xiaomi telefoon?

Verder is een telefoongesprek zoals hier bedoeld gewoon geluid, we hebben het natuurlijk niet over beeld.
Onzin, Xiaomi heeft het ook in Android 9 en 10 - ik heb hier een Mi 9 waar het gewoon op kan. Echter gaan ze de functie er binnenkort waarschijnlijk uithalen.
De hele thread waar ik op reageerde is:
Dat hebben Xiaomi Telefoons al lang. Dit al minstens van 2014. Al dan niet door de gebruiker te starten 8)7
Niet met Android 9 en 10...
Lezen blijft lastig en moeilijk...
Dus leg eens uit wat ik dan nogmaals moet lezen? Ik kan niet je gedachten lezen als je het over een bepaalde manier van opname maken hebt. Geluid van de opnames is hier kristalhelder.
Geluid opnemen is wat anders dan een gesprek opnemen.
Ik kan je vertellen dat een telefoongesprek alleen uit geluid bestaat.

[Reactie gewijzigd door kftnl op 15 januari 2020 22:52]

Deze persoon is overal zo aan het reageren, veel nuttigs zal er niet van komen. Er zijn nu al tig mensen die hem hetzelfde proberen duidelijk te maken. Ik stel voor dat we hem in zijn illusie laten.
Wat een onzin. De kwaliteit is hartstikke goed.
Letterlijk zojuist nog een notificatie gekregen dat het telefoongesprek is opgenomen. ;)
Alle mensen, op een Xiaomi kun je gewoon een gesprek opnemen, twee kanten, perfecte kwaliteit!
Custom Android enzo, het is geen stock wat erop draait....
Op Samsung ook mits kleine tweak.
Kwaliteit is exact zoals het klinkt tijdens het telefoongesprek.
Welke toestel heb jij? En kan het ook na hard reset alsnog opnemen?
Echt wel. Pocophone met Android 9.
Ik heb android 9, en die optie heb ik wel. Je hebt wel root toegang nodig en een extra module in magisk.
Welke toestel heb je?
Ik heb een Huawei Mate 10 Pro en ik kan gewoon de officiele Huawei Call Recorder-app installeren, waarbij automatisch gesprekken worden opgenomen en opgeslagen. Werkt PERFECT onder Android 9!
Ik hier op Samsung s9 met Pie. Gaat perfect.

Wel enkel tel app. Geen voip
De kwaliteit is hartstikke goed. Je weet niet wat je zegt.
Sigh je hebt dus totaal geen idee. Het geluid wordt niet opgenomen hier, het gesprek wordt opgenomen....

Geen omgevings geluid aan e kant van de gebelde of niets. Gewoon lekker zuiver...

Het is niet opdat het bij jou niet die deftig gaat, dat het bij anderen niet gaat.
Ja, gek dat Google nu een API die ze zelf eruit gegooid hebben terug introduceren als een "nieuwe" feature. Thanks for the link.
Logisch, zodat het direct naar ch... o wacht :X :+ :9
Waarom eerst de API eruit slopen om het vervolgens in een andere vorm terug te brengen?
Zou een security of privacy issue kunnen zijn. Als willekeurige apps gesprekken kunnen opnemen, kunnen kwaadwillende apps dit ook. Wellicht om die reden is die optie eruit gesloopt.
Niet alleen security/privacy, maar ook een legale issue. Je mag niet overal gesprekken opnemen, dus misschien dat ze op basis van land/locatie de feature wel/niet beschikbaar maken.
Totdat je een keer mondeling een afspraak maakt en de tegenpartij dat gaat ontkennen. Ja, die zijn bindend, maar bij een geschil heb je vaak geen poot om op te staan.
Ik zou niet weten waarom je dan geen poot hebt om op te staan. Sterker nog, het versterkt jouw positie juist, mits je ordentelijk met de opnames omgaat. Zomaar even publiceren op het grote boze interwebs is slechts zelden toegestaan, maar als bewijs in een rechtszaak is het uitstekend bruikbaar.
Ik reageerde op het NIET mogen opnemen van gesprekken i.v.m. privacy....
Dan heb ik jouw reactie verkeerd begrepen. Hoe dan ook, in Nederland is het tot op heden nog steeds zo dat je een gesprek ("heimelijk") mag opnemen mits tenminste één deelnemer aan dat gesprek daar toestemming voor geeft. Dus als je zelf deelnemer bent, kun je jezelf (of een ander) toestemming geven om gesprekken opnemen zonder dat op enig moment te hoeven melden.

Ontstaat er na een gesprek onduidelijkheid over wat er in dat gesprek is gezegd/afgesproken, dan kun je het gesprek gewoon als bewijs gebruiken, ook in een rechtszaak.

Dat het in andere landen anders geregeld is, is helemaal waar.
Niet alleen per land. In de VS verschilt het per staat. In sommige staten is het voldoende dat 1 vd deelnemers instemt, in andere moeten beide partijen instemmen.
Volgens mij mag je het niet als bewijs aanvoeren als de tegenpartij er niet van af wist. Hier kunnen uitzonderingen voor gemaakt worden als het ernstige misdrijven betreft zoals afpersing of bedreiging.
Dat argument heb ik vaker gehoord, ik ben alleen nog nooit iemand tegengekomen die dat kan onderbouwen. Hier vind je een interessant artikel over het opnemen van gesprekken.
Hoewel het dus in principe is toegestaan om gesprekken op te nemen, mag de opnemende partij niet ‘zomaar’ en ‘van alles’ met deze opnames doen. Zonder hier verder op in te gaan, merk ik op dat (heimelijk) opgenomen gesprekken in veel gevallen wel als bewijs in een rechtszaak gebruikt kunnen worden. In Nederland mag de civiele rechter immers zelf bepalen wat hij als bewijs gebruikt. Zelfs een onrechtmatig opgenomen gesprek kan derhalve als bewijs dienen.
Niet alleen security/privacy, maar ook een legale issue. Je mag niet overal gesprekken opnemen, dus misschien dat ze op basis van land/locatie de feature wel/niet beschikbaar maken.
:) Misschien geeft de telefoon app aan het begin van het gesprek wel een gesproken melding: Dit gesprek wordt opgenomen.
Dat is een killer feature, in de zin dat niemand het dan zal gebruiken.
Spreek voor jezelf. Zat redenen waarom iemand bepaalde gesprekken wil opnemen. Of je het standaard zou willen is een tweede.

Aan de andere kant, gesprekslog in chat is ook handig...
Ik neem af en toe gesprekken op. Wat ik bedoel is dat een mededeling "dit gesprek wordt opgenomen", door de telefoon uitgesproken aan het begin van de opname, voor mij het zal betekenen dat ik het niet zal gebruiken. Opnames die ik gemaakt heb zijn gesprekken die later juridisch relevant kunnen zijn, bv met een webshop die niet levert wat ze beloven. Ik wil dan echt niet dat de ander op z'n woorden gaat letten.
[...]

:) Misschien geeft de telefoon app aan het begin van het gesprek wel een gesproken melding: Dit gesprek wordt opgenomen.
Ja, en als je een gesprek wegdrukt, dan moet hij zeggen ‘Helaas, dit gesprek wordt niet opgenomen, probeer het later nog eens’
Waarom eerst de API eruit slopen om het vervolgens in een andere vorm terug te brengen?
Ik verwacht eigenlijk dat die optie dan weer terug komt in de API. Anders moeten ze wel iets raars doen in de code van de telefoon app. Misschien wordt het een heel specifieke permissie vraag: de app wil telefoongesprekken kunnen opnemen.
Ik verwacht eigenlijk dat die optie dan weer terug komt in de API
Dat klopt, maar die nieuwe API is niet zomaar aan te spreken door willekeurige apps - als ik het goed heb onthouden moet je om toestemming vragen bij Google en beredeneren waarom je de functie nodig hebt voor je app.
Ah, OK. Beetje betuttelend, je kunt het ook duidelijk aan de gebruiker vragen. Aan de andere kant misschien wel goed voor de reputatie van Android. Je wilt echt niet dat er ongemerkt afgeluisterd wordt.
Omdat de API actief misbruikt werd door malware en trojans om af en mee te luisteren. Een nieuwe beter geïntegreerde API kan dat voorkomen.

Dit is ook al eens met screenshots en overlays gebeurd.
En er dan een monopolie op nemen...
Of je installeert gewoon een Indiase ROM. Daarmee kun je wel gewoon gesprekken opnemen. Óók op Android 9.
Of je installeert gewoon een Indiase ROM. Daarmee kun je wel gewoon gesprekken opnemen. Óók op Android 9.
Waar vind je die? (zeg niet India ;))
Xda developers staat vol met tips hoe je die kunt installeren. Ik kan in ieder geval voor Samsung bevestigen dat het werkt. Daar heb je een tooltje voor waarmee je je CSC kunt veranderen en dan kun je een ROM uit India flashen, zelfs zonder je garantie te verkloten.

Edit: hier bijvoorbeeld https://forum.xda-develop...s9-csc-model-csc-t3870836

[Reactie gewijzigd door Kastermaster op 15 januari 2020 19:37]

"..,veel apps van derden kunnen geen telefoongesprekken meer opnemen"

Dus... zijn er nog apps die het wel kunnen onder Android 10?
(ik heb nog nooit de behoefte gevoeld, maar nu word ik ineens nieuwsgierig)
Het gaat meestal om de OEM apps van de fabrikant die het eventueel kunnen.
ACR Pro werkt gewoon op mijn Samsung S10+ met Android 10?
Maar niet meer standaard via de API, dit gaat nu allen via de microfoon.
Tenminste bij mij op mijn OnePlus 3t en 7t werkt het niet meer op de originele manier.

Mijn ACR pro licentie is waardeloos op mijn android 10 OnePlus 7t.

Ik kan nu wel via adb en fastboot de standaard telefoon recorder van one plus aanzetten en gratis telefoon gesprekken opnemen in dezelfde kwaliteit als voorheen met ACR PRO.
Misschien is er een alternatieve store via waar je het kunt installeren? Op mijn Samsung werkt ARC incl license prima via Samsungs store. Anders zou side loading ook nog een optie zijn.

edit: werkt dus alleen op androind <= 9

[Reactie gewijzigd door ScorcH op 16 januari 2020 10:03]

Ik kan acr pro met officiële licentie wel installeren, alleen kan ik niet meer opnemen via de oude Google API. Sinds android 10 wordt dit actief geblokkeerd.
Via speaker en microfoon wil het, maar de kwaliteit is bagger.
Zie ook de website van de ontwikkelaar.

https://nllapps.com/apps/...-phone-number-accesss.htm
Is de telefoon recorder van Oneplus echt heel goed? Ook in android 10?
Ja, de kwaliteit is net zo goed als ACR (pro) en het grote voordeel is, dat het gratis is.
Het neemt het gesprek duaal op via de standaard dialer van one plus.

De gesprekken komen in de map \Record\Phonerecord te staan als .aac files.

Hieronder een batchfile van mij welke ik run na herstart van de telefoon, omdat ik met telefoon nog niet heb geroot.

Voice.bat
# Enable voice
adb devices
adb shell settings put global op_voice_recording_supported_by_mcc 1

[Reactie gewijzigd door Jean luc Picard op 16 januari 2020 14:00]

Kunnen burgers ook eens gesprekken opnemen voor kwaliteitsdoeleinden. :9

[Reactie gewijzigd door miknic op 15 januari 2020 18:54]

Ik gebruik Call Recorder op m'n Samsung Galaxy S6, maar die komt vast nog uit de tijd dat het nog kon. Ik vind het vrij nuttig bij contact met overheidsinstanties; altijd bewijs achter de hand....
Bij Windows 10 Mobile kon dat al. Je moest het wel zelf aanzetten in de instellingen :9

[Reactie gewijzigd door Beeldbuis op 15 januari 2020 19:12]

Ik zie een duidelijke link met een eerder bericht dat deze functie niet meer in de laatste telefoon van Xiaomi zit. De mi note 10, waarop ik dit bericht typ. Xiaomi heeft de eigen telefoonapp waarmee altijd al gesprekken konden worden opgenomen, vervangen door die van Google. Opnemen van gesprekken gaat daar niet meer mee. Een eerder bericht op tweakers.net was dat Xiaomi alsnog gespreksopnames zou gaan inbouwen. Dit lijkt Google nu zelf te doen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee