Directeur: Twitter krijgt 'waarschijnlijk nooit' functie om tweets te bewerken

Twitter krijgt 'waarschijnlijk nooit' een edit-knop om typfouten uit tweets te halen. Dat zegt oprichter en directeur Jack Dorsey in een video van Wired. Twitter heeft het overwogen, maar heeft het idee uiteindelijk toch niet doorgezet.

Dorsey zegt in de video, waarin hij vragen van twitteraars beantwoordt, dat Twitter heeft overwogen om gebruikers 30 seconden of een minuut de tijd te geven om een tweet nog eens na te lezen. "Maar dat betekent ook dat we de publicatie van de tweet moeten uitstellen. Want als hij online staat, zien mensen hem." Dat Twitter daaraan werkte, zei Dorsey vorig jaar. Het was nog niet bekend dat de functie is geannuleerd.

Het grootste probleem ligt daarbij volgens Dorsey in retweets. "Als iemand je tweet retweet en je verandert een uur later de boodschap van de tweet totaal, dan heeft iemand een tweet op zijn tijdlijn die totaal anders is dan wat diegene retweette. Dus dat is iets om voor uit te kijken." Een edit-knop om in tweets typfoutjes of gebroken links te fiksen is al jaren een van de meestgevraagde functies op Twitter.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-01-2020 • 18:03

53 Linkedin

Reacties (53)

53
51
36
1
0
11
Wijzig sortering
Het dwingt je echter wel tot ook daadwerkelijk nadenken over wat je neer zet. En ja, dat vindt ik best een belangrijke "feature".
Als communicatiemedewerker vind ik het publiceren van tweets toch iets te stressvol. Het is extra balen als likes en retweets (zeker van betrokkenen) ook mee de prullenbak in verdwijnen. Dankzij driedubbel checken heb ik gelukkig niet vaak meegemaakt dat er een storende schrijffout, niet-werkende link of feitelijke onjuistheid in stond.
Een preview mode zou misschien wel handig zijn voor Twitter om bepaalde links te controleren. Zie ook weleens dat mijn algehele opzet opeens veranderd als ik mijn tweet live gooi.
Je kan toch een twitter account erbij nemen, je tweets protecten en vervolgens niemand je laten volgen? Of alleen je collega/redacteur ter controle?

[Reactie gewijzigd door Jesse op 16 januari 2020 12:27]

[Reactie gewijzigd door Jesse op 16 januari 2020 12:27] vind ik in deze context dan wel weer grappig :+
Nadenken over inhoud enerzijds en correct gebruik van taal en stijl anderzijds omvat heel andere factoren. Verder staat er zat ondoordachte onzin op Twitter.
Dus op Tweakers ook maar de bewerkknop weghalen dan?
"Het dwingt je echter wel tot ook daadwerkelijk nadenken over wat je neer zet" Aangezien het de meest populaire wijze van communiceren van Trump is is die stelling onhoudbaar. O-)
Op zich kan het best. Gmail wacht achter de schermen ook een paar seconden voordat de mail echt verstuurd wordt.

Typefoutjes zie je per definitie pas een halve seconde NA het versturen, dus dat is best een handige feature. Het redt mij best vaak moet ik zeggen.
Hier KAN je editen en dat helpt ook geen zier ...
Hoezo belangrijk?
Miljoenenpubliek, heel directe en snelle consequenties of consequenties die 10 jaar later pas opduiken: "2010 zei jij dit, foei".

Edit: interpunctie. :Y)

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 15 januari 2020 18:15]

Hoeveel van die sociale media bestaan nog over 10 jaar?
Twitter wordt over een paar maanden iig al 14 jaar oud... Waarom zouden er niet nog 10 bij kunnen.
Hoeveel van die sociale media bestaan nog over 10 jaar?
dat vragen tweakers zich al 10 jaar af
Teveel, waarschijnlijk
je kunt tweets wel deleten he :)
Dat maakt helemaal verdacht.
Je kunt helemaal niks deleten op het internet. Moeilijker vindbaar maken, misschien. Maar het Streisand effect heb je toch.

[Reactie gewijzigd door KaiZas op 16 januari 2020 08:44]

Let’s eat, grandma / Let’s eat grandma :+
.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 15 januari 2020 18:15]

Not sure.. if.. serious..
"Een edit-knop om in tweets typfoutjes of gebroken links te fiksen is al jaren een van de meestgevraagde functies op Twitter."

Je kunt natuurlijk ook gewoon je tweet verwijderen en een nieuwe correcte tweet daar voor in de plaats uploaden.

Nee ik snap dat ze er geen gehoor aan geven, met het "corrigeren van typfouten" kun je ook de hele boodschap van je tweet 180 graden draaien als hij niet goed valt.
Ik heb nou niet echt het idee dat veel mensen dit zouden doen. Anders was veel van de ongefundeerde en vaak schadelijke rotzooit nooit op Twitter gezet. Het feit dat je iets wat je getweet hebt niet meer in kunt trekken houdt mensen immers ook niet tegen
Het is een beetje zuur als je de typefout pas na een tijdje opmerkt en mensen je tweet al geliked en geretweet hebben. Zeker voor bedrijven is dat vervelend: die willen natuurlijk wel een werkende link of correcte spelling hebben, maar sommige tweets kunnen heel snel opgepikt worden en die interactie gaat allemaal mee de prullenbak in.

Iets als een "preview" knop zou best prettig zijn, of de mogelijkheid een tweet eerst prive te plaatsen (zodat bijvoorbeeld je collega hem kan bekijken) en daarna te publiceren, wat je bijvoorbeeld op Youtube en Facebook wel kan.

Nochtans lijkt het mij wel een goede beslissing om bewerken niet toe te staan: wanneer je iemand retweet zou het erg naar zijn als die de originele tweet aanpast zodat er iets heel anders staat, zonder dat jij het doorhebt.
Dit is best interessant en zegt iets over hoe Twitter is opgezet. Ik dacht altijd dat een retweet een property is van de originele tweet, bijv array van user_ids die tweet retweeten.

Maar het is dus daadwerkelijk een clone met een referentie naar z’n origineel. En dan ja, als origineel wijzigt wordt het heel lastig om alle clones te wijzigen.

Best gek deze opzet eigenlijk. Misschien wilde ze ooit de feature maken om bij een retweet een edit te kunnen doen.
Je kan tegenwoordig een retweet met comment erbij doen.

Alleen dat zou in principe niet het editen van een comment tegen moeten houden, tenzij hun programmeurs het onnodig moeilijk voor zichzelf hebben gemaakt.
Zou dat niet juist zijn om te voorkomen dat alle RT's worden verwijderd als iemand zijn tweet delete, of zijn account verwijdert?
Als iemand zijn tweet of account verwijderd worden ook de RTs die er van zijn verwijderd.

Deze zijn altijd gelinkt naar de originele tweet
Dat hoeft helemaal niet hoor, kan prima de eerste optie zijn. Maar vanuit gebruikersoogpunt is het vooral niet wenselijk dat retweets qua inhoud veranderen. Dan kun je als bijvoorbeeld politici niets meer liken, of er is wel een grapjas die z'n tweet aanpast en er iets totaal anders van maakt.
Extreem onwaarschijnlijk, wat ik eerder denk is dat hun streaming api's hier gewoon niet meer om kunnen gaan. (En hun database replication)

Bijna alles wat twitter gebruikt heeft een streaming connectie open van bijvoorbeeld je Timeline, nieuwe tweets komen hierdoor met een push mechanisme binnen ipv. pull / polling.

Hun hele API protocol kan er gewoon niet mee omgaan als er iets veranderd is gezien het gesorteerd is op tijd / tweetID.
No shit als je hun protocol ziet ;(
Welk protocol? En wat heeft dat met editen te maken?

Als je bedoelt dat hun architectuur niet goed is, zou ik ook graag willen weten wat je daarmee bedoelt? Want in de beginjaren werd door twitter geopperd dat editen niet kon door vanwege technische uitdagingen.
Moet je maar eens connecten naar hun API en de jsons zien die je krijgt, plus de documentatie van het formaat van die jsons. Kan me voorstellen dat het lastig is daar ook nog edits in te hacken, zeker met rewteets, quotes, extended tweets... (e.g. https://developer.twitter...ary/overview/tweet-object )

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 15 januari 2020 19:53]

Tja. Het is niet onmogelijk technisch. Ook al zou hun api een rommel zijn. Maar Dorsey geeft vooral functionele bezwaren aan. Zou de api editen mogelijk maken en 3rd party support was weer zoals vroeger dan hadden die 3rd party’s het in een week in hun clients zitten.
Waarom niet "edited" erbij zetten waar dan via een muisklik het origineel van is te zien?
Omdat mensen lui zijn en niet naar het orginele bericht kijken. Als mensen dan massaal een bericht hebben gedeeld dat daarna bewerkt wordt, heeft de persoon met slechte bedoelingen zijn doel bereik. Fake nieuws met groot bereik.
Misschien eventueel een optie om likes en retweets te blocken zolang het bewerkt kan worden, denk alleen dat Twitter dat niet wilt, omdat mensen dan gaan doorscrollen zonder te retweeten. Dat haalt ook de snelheid en bereik van het medium omlaag.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 16 januari 2020 00:51]

Dat is heel makkelijk tegen te gaan door in essentie twee varianten van hetzelfde bericht te maken (wat toch al gebeurd, als je met revisies werkt), en de retweet altijd de oude variant te laten zijn.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 16 januari 2020 03:07]

Ik zou retweets wel mogelijk maken, maar de retweet of embed blijft de versie tonen zoals die was op het moment van de retweet/embed. Wordt het bericht aangepast, kan krijgt de retweeter daar bericht van, met de optie ook de retweet of embed aan te passen (of niet).

Zo kan je een typo aanpassen en mensen die al geretweet of ingesloten hebben kunnen die overnemen, maar als je iets compleet anders neerzet kunnen ze dat ook negeren.
Hopelijk wel een keer een functie dat als je een reactie krijgt op jouw reactie, je terug kan gaan naar het desbetreffende artikel. Of zeg ik nu iets doms?
Of die notificaties een keer weer bruikbaar maken, ik kan bijna de notificaties als tijdlijn gebruiken.
"Maar dat betekent ook dat we de publicatie van de tweet moeten uitstellen. Want als hij online staat, zien mensen hem."

Het grootste probleem ligt daarbij volgens Dorsey in retweets. "Als iemand je tweet retweet en je verandert een uur later de boodschap van de tweet totaal, dan heeft iemand een retweet op zijn tijdlijn die totaal anders is als diegene het retweette.


Dus dan is er toch juist geen probleem wanneer Twitter de publicatie 30 seconden of een minuut uitstelt?
Zullen ze wel te traag vinden, maar ik zie idd niet in wat het probleem is met even uitstellen.
Anoniem: 1295042
@Ryan_15 januari 2020 22:35
Twitter is ook en vooral een babbelbox. Dus die vertraging slaat het gesprek dood.
Begrijpelijk, zelfs covfefe heeft een grote impact gehad. :P
30 seconden om maximaal 5% van je tweet te veranderen, lijkt me toch prima? En een report-knop met intelligentie die aangeeft dat de gebruiker iets heeft gewijzigd, zodat ook anderen hiervan op de hoogte zijn. Is allemaal niet moeilijk.

En het is ook niet moeilijk om gebruikers op de hoogte te stellen van wijzigingen in retweets en tweets, waarbij de melding wat duidelijker wordt zodra iemand hem report voor helemaal wijzigen van de inhoud. Volgens mij gaan ze hier echt veel te laks mee om. Reporten van normale tweets gaat al waardeloos, dus ik ben niet verbaasd.
Vind het beetje raar dat het uitstellen van de Tweet met 30 seconden een probleem is. En mocht dit wel een probleem zijn voor bepaalde mensen (voor als je snel wilt replyen, of First wilt roepen :P ) dan zou je het ook optioneel kunnen maken. Bij Gmail heb ik de functie om binnen 30 seconden een mail te annuleren als optie ook aangezet en heeft al heel wat fouten voorkomen :)
Dan begrijp je de architectuur van een distributed database a la Twitter niet. Het is geen tabel met een join en een linkje naar een tweet. Vanwege snelheid en volume is er veel duplication, async propageren van alerts, notifications etc. etc. Daarop heeft een 'wachtrij' functie met bijbehorende (enorme) queue echt impact.

Zie ook: https://blog.twitter.com/...behind-twitter-scale.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee