Bedrijf demonstreert laptop met zeven schermen

Het bedrijf Expanscape toont op de CES een prototype van een laptop met zeven schermen. De laptop heeft zes uitklapbare schermen, aangevuld met een klein schermpje dat in de behuizing is geïntegreerd.

Het Aurora 7-prototype van Expanscape bevat vier 17,2"-schermen met uhd-resolutie en drie 7"-schermen met resolutie van 1920x1200 pixels. Een van die laatstgenoemde is een geïntegreerd touchscreen. Het bedrijf heeft een ingenieus systeem met uitklappen en uitschuiven van de schermen ontwikkeld om alle panelen op een enkel apparaat te kunnen huisvesten.

Expanscape maakt gebruik van een naar eigen zeggen flink gemodificeerde odm-laptop en in het prototype is een Core i9-9900K en GeForce GTX-kaart verwerkt. Het hele systeem kan werken op een enkele accu al is niet bekend wat de accucapaciteit is en hoe lang het apparaat het op een enkele lading vol kan houden. De fabrikant heeft het prototype gemaakt met beveiligingsbeheerders, datawetenschappers en grafisch vormgevers in het achterhoofd als gebruikers. Aurora 7 zou zo onder andere dienst kunnen doen als mobiel security operations center.

Het idee om laptops met meerdere schermen uit te rusten is niet nieuw. Een van de eerste uitwerkingen daarvan was de ThinkPad W700ds uit 2009, met een 17"-scherm en additioneel uitschuifbaar 10,6"-paneel. In 2017 toonde Razer een prototype van een laptop met drie 4k-schermen.

Een ander prototype is de TeenySERV, een draagbare pocketserver met twee 7"-schermen met resolutie van 1920x1200 pixels en klein toetsenbord met achtergrondverlichting. De server draait op een Core i7 en heeft 64GB ram. Ook is daarin een programmeerbare Arduino-microcontroller geïntegreerd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-01-2020 • 13:42

147 Linkedin

Reacties (147)

Wijzig sortering
Dit is typisch zo'n idee wat in de kroeg na 25 glazen bier briljant leek, uitgetekend op een bierviltje. Via de whatsapp om vier uur in de morgen naar r&d gestuurd. Dag erna natuurlijk straal vergeten, tot heer manager een paar weken later in de fabriek komt.... sh*t. Ja goed dan brei er maar een verhaal aan vast ;)
Ik snap je reactie echt. Maar die reactie kreeg de eerste auto waarschijnlijk ook. Vooral omdat de eerste auto waarschijnlijk in alle opzichten slechter was dan een paard met wagen. Toch zie ik hier wel toekomst in: mensen willen wel een groot scherm, maar geen grote laptop. Voor sommige toepassingen is dit een oplossing. Een film wil je niet kijken op dit gedrocht, maar als je grafische programma's gebruikt, of een IDE, die toch allerlei zwevende schermpjes heeft? Ik ben benieuwd waar we over 15 jaar staan op dit gebied.
Persoonlijk zie ik dan meer iets in de oprolbare schermen, zoals de TV van LG op CES. Als dat klein en snel wordt lijkt me dat een veel betere oplossing, misschien ook wel voor smartphones
Ik denk dat voor sommige toepassingen een groter scherm beter werkt, maar niet voor alles. Ik raak zelf altijd de weg kwijt in GIMP/Photoshop omdat ik mijn afbeelding schermvullend wil hebben. Tools op een tweede (t/m zevende) scherm plaatsen lijkt mij dan heel handig. Daarbij, laten we eerlijk zijn, oprolbare schermen is technisch nog niet echt haalbaar (behalve demo-modellen): dit zie ik veel eerder productierijp zijn.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 10 januari 2020 20:40]

Als DTP-er / grafisch werker / programmeur wil ik eerlijk gezegd gewoon één groot scherm. In stukken verdelen doe ik zelf wel, al dan. iet met een window manager, hoe het op dat moment het beste uitkomt.

Grootste wat er nu te koop is, is op één 18 inch HD na, 17 inch en die zijn bijna allemaal HD of erg duur voor 4K.

Begrijpelijk hoor, want het is ongetwijfeld een heel kleine niche, maar persoonlijk zou ik veel eerder een flink grote laptop (graag met macOS als we toch bezig zijn ;)) kopen.

Als ik de foto’s zie kan ik bijna niet geloven dat dit 17’ schermen zijn. In verhouding tot toetsenbord en telefoon lijken ze wat klein.
Ik denk dat mijn voorkeur voor losse schermen deels komt door de gebrekkige ondersteuning van veel window managers voor bijvoorbeeld tiling. En als ik dan echt moet leven met overlappende vensters dan heb je ‘always on top’ nodig.
Als (Mac) DTP'er kan ik eigenlijk alleen nog maar vlot werken met 2 schermen (en op een desktop computer).
Alle toolvensters op het rechterscherm en de werkruimte met layout links op InDesign, Illustrator en Photoshop.
Precies. Ik werk meestal op m'n vaste plek tegenwoordig en had dat in gedachten bij 'één groot scherm' (4K@40').

Gebruik je ook een window manager? Ik gebruik al jaren Optimal Layout maar omdat die niet meer wordt bijgewerkt zit ik nu te denken aan Mosaic Pro.
Gebruik zelf geen windowmanager oid. Heb me daar nooit echt in verdiept.
Heb mezelf over de jaren heen aangeleverd om altijd ergens een stukje desktop zichtbaar te houden, waar ik dan met een Alt-klik op klik om naar een ander programma te gaan, of evt. met cmd-Tab.
Maar thuis zit ik nog weleens te dtp'en (op 1 scherm op 2560 x 1024) en dat is toch al een beetje behelpen merk ik.
Als dit ding daadwerkelijk goed in elkaar zit, dan denk ik dat er nu al een aantal kleine, maar zeer goed betalende markten voor te vinden zijn.
Dit apparaat is geweldig als je op locatie iets moet ontwikkelen. Denk aan 2D-3D graphics, programmeren of stock exchange.
Geheel mee eens! Maar, als concept is dit wel fantastisch... Meerdere schermen in een laptop kan heel erg handig zijn, en hiermee is ruim voldoende aangetoond dat het mogelijk is door dit concept meteen tot het extreme op te blazen met zeven schermen! Echt praktisch nut heeft dat volgens mij niet... Er zijn maar bar weinig mensen met een behoefte aan 7 schermen - en degene die die behoefte wel hebben hebben wellicht weer weinig tot geen behoefte om dat met zich mee te sjouwen! Maar maak dit concept een beetje modulair of in een vorm waarbij je ook kunt kiezen voor twee schermen of drie schermen (en dan in een beetje toonbaar en draagbare vorm in plaats van dit lompe ding) en je hebt ineens iets waar volgens mij best wat mensen op zitten te wachten! Ik in ieder geval wel... Ik werk altijd met twee schermen bij het ontwikkelen van software. Op de laptop is dat nu klungelen met steeds software matig van scherm wisselen... een tweede scherm op de laptop lijkt me daarvoor écht ideaal!
Ja, de markt voor de laptop lijkt me klein. Als ze ervaring nu gebruiken om een laptop te maken met 2 schermen en verder normale specs en een redelijke prijs, dan denk ik dat er een goede markt voor is.
Ben ik nou de enige,
maar 100x liever een docking station met losse schermen... dan dit..

edit; ik snap dat dit voor de portable oplossing is,
echter als je zoveel schermen portable nodig hebt op locatie, dan zou een andere oplossing in mijn ogen toch handiger zijn om op die locatie te zetten.

Als je 7 schermen nodig hebt en dan ook echt alle 7, dan komen die twee kleine schermen ook niet handig uit...

[Reactie gewijzigd door .Vii op 10 januari 2020 13:49]

Voor mij zou dit een ideale oplossing zijn, ik werk op verschillende plaatsen; bij klanten, thuis, op kantoor, onderweg en niet altijd een docking station bij me ;)
ik vraag me af of je werkelijk iets hebt aan de 7 schermen. een uitklapbare extra fullsize kan ik me als ontwikkelaar (werk normaal met drie schermen) goed voorstellen, maar ook al die kleintjes? Wat doe je voor werk dan?
Ik zit even te denken hoe ik deze 7 schermen zou vullen.

Grote scherm midden: belangrijkste werk taken, RDP sessies & browser
Scherm middenboven: RSS feeds van belangrijke websites
Grote scherm links: Ticketing system / Putty
Scherm linksboven: Network/Firewall logging
Grote scherm rechts: Generiek SCOM monitoring overview
Scherm rechtsboven: SCOM monitoring scherm voor kritieke applicaties
Scherm onder toetsenbord: Spotify :)

Alles in 1 keer afgetikt, scheelt me weer Ctrl+Windowstoets+pijltje links/rechts klikken

[Reactie gewijzigd door walteij op 10 januari 2020 14:37]

Als sysadmin.. shit, krijg je wel eens werk af? Kan het me niet voorstellen met zoveel dingen tegelijk.
Precies. Mensen kunnen helemaal niet multitasken.
Precies, daarom heeft een cockpit ook maar 1 wijzertje. Oh wacht ;)

Monitoring is wat anders dan op alle inputs tegelijk moeten acteren. Je wil gewoon wat zaken in de gaten kunnen houden en niet steeds een handmatige actie hoeven uitvoeren om iets in beeld te krijgen.

Maar op zich zou je met veel minder vensters af kunnen als je triggers zou kunnen instellen voor allerlei zaken, moet maar net haalbaar zijn. En misschien ben je met een trigger te laat om trends te spotten etc.
Als je werk moet leveren is 6 andere schermen in de gaten houden echt niet productief, tenzij je bewaker bent ofzo. Ik kan me echt geen enkele andere kantoorbaan bedenken waarbij je productief kunt zijn EN 7 schermen in de gaten kunt houden.

Je vergelijking met de cockpit klopt dan ook niet: een piloot wordt door het systeem gewezen op belangrijke problemen en kijkt echt niet continu op al die schermen of alle drukken en niveau's nog wel kloppen. Bovendien: een vliegtuig met zoveel schermen wordt door de automatische piloot gevlogen zodra ze in de lucht zitten :)
Als je werk moet leveren is 6 andere schermen in de gaten houden echt niet productief,
Ik heb conversies gedraaid met een buggy program dat steeds vast liep. Ieder van ons had meerdere machines onder zijn hoede en onze taak was in de gaten houden wanneer het vastliep en dan herstarten. Ik kon het redelijk makkelijk automatiseren, maar anders was de beperking wel degelijk hoeveel schermen je tegelijkertijd kon bekijken. Extreem voorbeeld? Wellicht, maar jij kan niets bedenken en ik heb het in de praktijk nodig gehad.
edit:
Ik herinner mij opeens Optiver

Kijk voor de grap eens op de website van Optiver, of check deze deeplink. Ik wil graag iets positiefs zeggen over Optiver, maar dat lukt me niet. Dus ik houdt het bij een citaat: "De dag dat je je eerste miljoen verliest is geen leuke dag.". Ze moeten dus wel iets goed doen met hun kantoorbaan met 6 monitors (al denk ik niet dat zij dat protable willen doen).

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 10 januari 2020 20:48]

[...]

Ik heb conversies gedraaid met een buggy program dat steeds vast liep. Ieder van ons had meerdere machines onder zijn hoede en onze taak was in de gaten houden wanneer het vastliep en dan herstarten. Ik kon het redelijk makkelijk automatiseren, maar anders was de beperking wel degelijk hoeveel schermen je tegelijkertijd kon bekijken. Extreem voorbeeld? Wellicht, maar jij kan niets bedenken en ik heb het in de praktijk nodig gehad.
Je zegt toch net dat je het redelijk makkelijk had geautomatiseerd? Dan had je het toch niet nodig? Mijn punt is: als je zoals het gros van de mensen hier de hele dag bezig bent om iets te creëren, in CAD, in video, een stuk software of wat dan ook, je voor 80% naar 1 scherm kijkt en soms als naslagwerk of om het resultaat te aanschouwen even naar een 2e of hooguit 3e scherm kijkt. Zeven (!) schermen hoort bij een baan waarbij je allerlei dingen in de gaten moet houden, bijvoorbeeld een bewaker die naar het beeld van bewakingscamera's kijkt of iemand die machines in de gaten moet houden. Zoals in jouw voorbeeld dus: het bewaken van meerdere instabiele systemen.

Maar als je moet bewaken, kun je niet ook productief zijn. Je bent OF geconcentreerd op die ene taak, OF je houdt veel verschillende dingen in de gaten. Allebei kan gewoon niet, zo werken je hersenen niet. En jij weet dat jij zo niet kunt werken, want je hebt het met een reden geautomatiseerd: anders kom je niet aan je eigen werk toe.
edit:
Ik herinner mij opeens Optiver

Kijk voor de grap eens op de website van Optiver, of check deze deeplink. Ik wil graag iets positiefs zeggen over Optiver, maar dat lukt me niet. Dus ik houdt het bij een citaat: "De dag dat je je eerste miljoen verliest is geen leuke dag.". Ze moeten dus wel iets goed doen met hun kantoorbaan met 6 monitors (al denk ik niet dat zij dat protable willen doen).
Ja, dat bedoel ik dus precies: die mensen maken niks. Aan het eind van de dag is er geen rapport opgeleverd of een CAD-model in elkaar gezet of een stuk code geprogrammeerd. Dat bedoel ik met "niet productief zijn". Daarmee wil ik niet zeggen "niet nuttig", hoewel je je dat bij de financiële wereld wel hardop mag afvragen wat zij nu werkelijk toevoegen aan deze wereld, maar "zelf niks gemaakt".

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 10 januari 2020 21:03]

Okay, dan ben ik het eens. Je kunt niet iets doen en iets anders doen. Dus niet iets produceren en iets consumeren. Maar als je alleen consumeert kan dit heel nuttig zijn. Als je alleen produceert ook: ik switch nu nog veel te vaak tussen tabs/modules of andere eenheden omdat niet alle tools op één scherm passen.
e zegt toch net dat je het redelijk makkelijk had geautomatiseerd? Dan had je het toch niet nodig?
Klopt, dit was heel makkelijk de automatiseren, dus omdat ik wat handiger was dan de rest van mijn team had ik het niet nodig. De rest van het team was er wel degelijk efficiënter door geworden.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 11 januari 2020 19:47]

Edit.. was al genoemd
Als je werk moet leveren is 6 andere schermen in de gaten houden echt niet productief, tenzij je bewaker bent ofzo. Ik kan me echt geen enkele andere kantoorbaan bedenken waarbij je productief kunt zijn EN 7 schermen in de gaten kunt houden.
Met werken op de aandelenmarkt kom je al een heel eind lijkt me.
Nou ik kan je vertellen dat een goede piloot wel degelijk al zijn meters en indicatoren blijft checken.
Of Football Manager :)
als je dit soort investeringen gaat doen (ga er maar van uit dat dit systeem vlot in de 5 cijfers gaat), dan heb je volgens mij toch veel meer dingen in de Must Have categorie nodig vooraleer iemand daarvoor het budget zou goedkeuren. Mij lijkt het dat er een paar Should Haves en zeker Could Haves in zitten die dit niet rechtvaardigen. We spreken hier enkel over criticals en dan zijn RSS feeds en spotify absoluut geen dingen waar je een paar duizend dollar per extra scherm aan wil uitgeven
Ik zeg ook helemaal nergens dat ik de laptop ook direct zou kopen.
Ik zeg alleen maar dat ik zonder problemen die 7 schermen met content gevuld krijg waar ik iets aan heb.

Wat ik nu heb zijn 2 monitoren en 2 bureaublad vensters (effectief dus 4 schermen). Waarbij ik op 2 schermen operationeel bezig ben en de andere 2 schermen monitoring open heb staan en een browser (SharePoint naar documentatie en architectuur, de cmdb etc).

Dat werkt prima, kan mijn werkzaamheden goed uitvoeren. Belangrijker nog, ik weet direct welk venster ik waar terug kan vinden. Hoef dus bijna nooit te zoeken.

[Reactie gewijzigd door walteij op 10 januari 2020 16:35]

Windows heeft sinds 2.0 een feature die misschien handig is voor je: vensters kunnen overlappen.

Het is trouwens ook allang bewezen (heb ff geen bron) dat multitasken (voor mannen én vrouwen) minder efficient is dan de taken gewoon na elkaar uit te voeren.

Als je zoveel te doen hebt als sysadmin, moet je mss even met je manager gaan praten. Of wat scriptjes schrijven. En spotify heeft geen scherm nodig, dat is alleen geluid.
Het is trouwens ook allang bewezen (heb ff geen bron) dat multitasken (voor mannen én vrouwen) minder efficient is dan de taken gewoon na elkaar uit te voeren.
Niemand heeft het over multitasken. Kijk eens om je heen: waarom heeft een schilder een pallet? Omdat hij alle kleuren tegelijkertijd op zijn doek wil kwasten? Nee, omdat hij snel van kleur wil kunnen switchen en meerdere kleuren wil combineren. Waarom heeft een toetsenbord meerdere letter. omdat je alle letters tegelijkertijd wilt kunnen typen? Nee, omdat je meerdere letters combineert tot een tekst. Waarom heb ik graag een bureau dat twee meter breed is, omdat ik 1.20m2 tegelijkertijd gebruik? Nee, ik heb verschillende dingen nodig voor mijn werk en wil niet steeds laatjes en kastjes open trekken. Dus ligt een pen, een stuk papier, een schaar, een woordenboek etc. allemaal klaar voor gebruik.

Mijn studiegenoten maakten altijd grappen over mijn tweede monitor (CRT). Ze zagen de waarde er niet van in. Tegenwoordig zie ik weinig mensen minder dan twee monitoren gebruiken. Het is niet altijd eenvoudig de toepassing van iets dat je niet hebt voor te stellen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 10 januari 2020 20:42]

Ooit gehoord van te veel informatie? Daar slaat je brein van op hol. Als je nog jong bent, kun je daar mss beter tegen, maar als je wat ouder wordt, wordt het lastiger. Je gaat toch kijken naar al die logjes en grafiekjes. Daar doe je het ook voor, anders kun je ze net zo goed verbergen. En door af en toe te kijken, ben je aan het multitasken. En dat betekent dat je minder efficient wordt in de taak die je op dat moment eigenlijk aan het uitvoeren was.

Jouw vergelijking gaat niet op trouwens. Je bureau ligt vol met dingen klaar voor gebruik. Je monitors hangen vol met dingen *in* gebruik. Je moet je bureau met spullen vergelijken met applicaties die geinstalleerd staan, klaar om af en toe opgestart te worden.
Ooit gehoord van te veel informatie?
Er is al teveel informatie. Als ik kleuren wil bewerken moet ik de module ‘channels’ op mijn scherm toveren. Als ik lenscorrectie wil toepassende module ‘corrections’. Voor het aanpassen van schaduwen de module ‘lights and shadows’. Ik heb die informatie al in mijn hoofd, maar ik moet nog steeds handmatig de juiste tabs selecteren. Ik wil alle tools die ik regelmatig gebruik paraat hebben. Niet verstopt in een laatje, niet verstopt in een submenu.
Je moet je bureau met spullen vergelijken met applicaties die geinstalleerd staan, klaar om af en toe opgestart te worden.
Nee. Wat moet is het volgende: als ik een efficiënte toepassing voor meer dan twee monitoren bedenk moet jij me niet gaan vertellen dat ik niet zo mag werken.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 10 januari 2020 21:35]

Jij maakt die "moet" bold. Volgende keer graag niet m'n woorden verdraaien. Daardoor ben ik er nu klaar mee. Ik vertel nergens hoe jij moet werken. Ik vertel nergens wat jij niet mag.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 10 januari 2020 21:49]

Je vertelt mij hoe ik mijn bureau moet vergelijken met mijn computer. Daarmee insinueer je op z’n minst dat ik een bepaalde werkwijze moet gebruiken. Bijvoorbeeld dat ik alle applicaties die ik niet actief gebruik af moet sluiten.
Jij maakt die "moet" bold. Volgende keer graag niet m'n woorden verdraaien.
Mijn keus om het woord te vet weer te geven, daarmee benadruk ik dat het jouw keus om het te gebruiken. Als je mensen niet iets op wilt leggen zou je kunnen overwegen het woord moeten iets minder lichtzinnig te gebruiken.
Ik ga je niet vertellen welke betekenissen we aan "moeten" geven. Ik hoop dat je het opzoekt, en er wat van leert.
Okay, geef dan hier ook maar een betekenis aan: je moet ophouden :)
M'n toetsenbord er wel op uitgezocht dat 'ie een paar mediatoetsen (inclusief volume) heeft, heel prettig voor Spotify. Kan ook zonder, maar 't is toch best fijn om te hebben...
Nee, maar dat is ook niet echt informatie waar ik veel behoefte aan heb. Als ik die wel heb dan tik ik het volume omhoog of omlaag met de knoppen. Dan komt linksboven op mijn primaire scherm naast het volume ook het nummer en de artiest een aantal seconden in beeld, in combinatie met een stukje artwork. Goed genoeg voor mijn behoefte. :*)
Dat hoor je toch gewoon?
Als je alleen muziek luistert die je al kent wel. Ik heb de gewoonte af en toe iets nieuws te proberen, maar gezien de populariteit van classics op de radio (en zwarte piet :) )zijn er hele volksgroepen die graag vasthouden aan het oude. Als ik dan iets leuks hoor wil ik graag weten welke artiest het is. Als ik daarvoor een klein lcd schermpje had, of een zevende monitor, dan zou ik daar een korte blik op werpen, net zoals ik in de auto een blik op de RDS-informatie werp. Als ik daarvoor tussen applicaties moet switchen zou het teveel aandacht vragen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 11 januari 2020 13:53]

Het lijkt mij voor jou dus nagenoeg zinloos, om een koffer van 10 kilo mee te slepen zodat je spotify op je scherm bedienen.

Zoals zij zelf ook stellen gaat dit om mensen in:

1. surveillance / beveiliging: meerdere camera feeds, plus monitoring en detectiesoftware; plus eventueel een droon camera, die je ook vanaf de laptop kan besturen;
2. designer / 3D modeller: verschillende camera angles. code scherm. materials / texture libraries. preview vernster.
3. wetenschapper: bronlijsten. proces data verwerking. code scherm. output. chat met collega's?

de eerste groep is bij uitstek volgens mij de doelgroep.. de andere 2 zijn, denk ik, erbij 'verzonnen' voor investeerders in een personalia door een marketeer die zelf nooit in die branches werkzaam is geweest.

Leuk hobby project. aan een uitrol/uitvouwbare laptop scherm heb je meer..

[Reactie gewijzigd door dwarfangel op 10 januari 2020 17:38]

Die 3e durf ik nog wel in twijfel te trekken. Het is bijna nooit nodig om al dat soort schermpjes *tegelijk* te kunnen zien.

Inderdaad veel liever een laptop met een oprolscherm dat gewoon 1 groot scherm wordt. Ik neem aan dat alle OS'en vensters goed kunnen opdelen in vakken zonder daar discrete monitors voor te moeten gebruiken, of dat er wel een tooltjes zijn die dat doen.
Lang met 5 schermen gewerkt en ook 6. Ideaal zoveel desktop. Binnenkort weer naar 6 wss.

Zo’n laptop lijkt mij ideaal
Denk niet dat deze laptop gemaakt is voor mensen die windows gebruiken. Doordat het een portable systeem is met veel schermen zal dit waarschijnlijk bedoeld zijn voor mensen die efficient en snel tussen taken moeten switchen terwijl ze draaiende systemen moeten monitoren. Dat ga je niet bereiken met je trackpad of muis in een windows omgeving.
Natuurlijk niet, want Windows gebruikers weten helemaal niet hoe ze snel kunnen wisselen van schermen zonder hun muis te gebruiken </sarcasm>

Alt+Tab of Windowstoets+Tab werkt erg snel kan ik je verklappen.
Wissellen tussen desktops doe je met Ctrl+Windowstoets en pijl links/rechts.
Als dat je definitie van efficientie is dan van jij ook niet binnen de doelgroep neem ik aan (no offence). Producten zoals dit zijn natuurlijk niet voor iedereen gebouwd.
Bij drie schermen of meer verliezen de meeste mensen al efficiëntie omdat ze tijd kwijt zijn aan het beheren van de schermen. Misschien dat professionals wat verder schalen, maar zeven schemeren is echt teveel.
Dat hangt maar net af van wat je aan het doen bent, toen ik van 5 schermen terug moest naar 3 (4+laptopscherm naar 2+laptop) had ik toch echt wel tijd nodig om aan te passen en nog steeds heb ik bij sommige taken schermen te weinig. Ik zit nu elke keer heen en weer te klikken tussen vensters, wat vooral vervelend wordt als het binnen een applicatie is. 3 schermen matlab + documentje + excel sheet open werkt een stuk prettiger als je gewoon je hoofd moet draaien om het te zien ipv dat je moet gaan klikken naar een andere applicatie.
Heb hier een desktop staan met 16 schermen voor monitoring van queues over verschillende teams om in te grijpen waar nodig. Mobiel hebben we dat niet nodig, maar meerdere schermen is in sommige gevallen wel nodig, en elk scherm heeft zijn vaste content dus verdwalen in het managen, of tijd ermee kwijt zijn, valt best mee. 4 van de 16 worden actief gebruikt, de overige tonen altijd dezelfde dasboards.
Je zegt wel uitklapbaar, maar met al die vouwbare schermen die uitkomen zie ik best wel potentieel voor een uitrolscherm, alsof je een diaprojectiescherm uitrolt.
Ik ben ontwikkelaar, 6 schermen kunnen makkelijk gebruikt worden. (Het 7e scherm van deze laptop doet eigenlijk niet mee)

1. Development omgeving
2. Browserclient (met de app die ik ontwikkel)
3. Debugger
4. Specification document
5. Nieuws/mail/chatscherm
6. Videoconferentie scherm

7. Nou, en dan 7 voor iets kleins, mn muziekspeler oid.

Het devscherm zou je ook nog over meerdere schermen kunnen verdelen, bv. de script, de macro, de css, de configuratie, etc.

Nu ben je telkens van venster aan het wisselen. Gaat prima met mn 3 schermen, maar ik zie genoeg toepassingsmogelijkheden voor 6 a 7 schermen.
Lekker portable ook, een docking station met 5 losse monitoren. Dit, hoe zwaar ook, lijkt me prima in een rugzak te passen en als je het artikel gelezen had, had je gezien dat dat nou net het idee was.

Het is een niche markt, maar evengoed een markt.
Liever een rolkoffer. Zo'n laptop van ik gok minimaal 6kg wil je niet op je rug hebben. :*)
Anders kan je gelijk bij de fisio langs.

Maar zonder gekheid dit is toch veel te kwetsbaar. En stel het valt mee wat moet je als één van de 7 schermen kapot gaat. Ik zou dan toch een 40 inch scherm met een nuc adviseren om mee te nemen.
Met een goeie rugzak is 6kg niet bijzonder veel. Je zult er waarschijnlijk ook niet de hele dag mee rond lopen. Van de auto naar binnen en weer terug.

Of het echt kwetsbaar is kun je moeilijk zeggen, als het een stevig frame is met de juiste materialen kan dit prima werken. Maargoed, dit is natuurlijk een prototype en dus een proof of concept. Een 40 inch scherm is natuurlijk nog minder portable en veel kwestbaarder, gezien die niet in te klappen is.

Ik hoef er ook niet mee te werken, maar ik zie in specifieke gevallen echt wel meerwaarde. Logischerwijs niet als je een vaste locatie hebt, dit ding gaat puur om mobiliteit.
Off topic maja

Ik mijn studie sleurde ik regelmatig een rugzak van 12 kilo aan boeken etc de heel de dag mee...
Heel compact ziet het er niet uit. Fraai overigens ook niet.
Voor een aantal mensen zal dit wel een mooie oplossing zijn, want extra losse schermen meeslepen is nog vervelender. Als het prettig werkt is het uiterlijk natuurlijk minder van belang.
Losse schermen is weer lastig meenemen.
Dit kan je inklappen tot 1 geheel zover ik begrijp en kan je dan relatief eenvoudig meenemen.
Relatief, als in "makkelijker dan 6 losse desktop monitors meesjouwen" ja dat klopt wel. Maar er zijn nóg efficiëntere oplossingen :)
Jij bent dan ook niet de doelgroep als ik het artikel zo lees: een mobiel security operations center zou op plekken "geïnstalleerd" kunnen worden waar geen docking station (of andere voorziening) is.
Wat geeft jou de indruk dat je de enige bent?
Als je ook echt het artikel goed had gelezen (plaatsing artikel 13:42, jouw reactie 13:44) dan had je gezien dat ze met een aantal doelgroepen samen hebben gewerkt aan dit model.
Dus er is wel degelijk een (niche) markt voor.

En zeven losse schermen, plus dock én laptop meeslepen is echt iets anders dan dit apparaat. Er zijn genoeg use cases te bedenken, en de draagbaarheid is een enorm voordeel.
Mij lijkt de doelgroep ook heel erg klein en specifiek.
Misschien ook een leuke noodvoorziening voor Internet/telecomproviders of de NS of andere grotere beheerspartijen.

Heck... Strategic Air Command kan misschien wel een hele oorlog voeren met alleen zo'n ding. ;)
Ik ben verantwoordelijk voor de hardware bij NS en heb 'm voor de gein al doorgestuurd of er interesse is ;)
Grappig ding, maar ik zie hier nog niet veel mensen meer rondlopen.
Ik weet niet of er bij NS animo voor is, maar bij ProRail op kantoor of anders zeker in meettreinen zie ik wel een mogelijke use-case :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 januari 2020 17:05]

Kan me inderdaad goed voorstellen dat buitendienst personeel van het door jou genoemde baat hebben bij zo'n soort laptop.

Ik ben wel benieuwd hoe het stroom verbruik is. Of wat voor accu er in zit.
ALs je dit ziet als een extreem concept en er ook modellen met 1 of 2 extra schermen dan heb je ineens een veel grotere doelgroep
Voor een mobiele hacker.... ;) :P
Zeker niet. Ik kies ook bewust voor 14" notebooks, als het nodig is (werkplek op de zaak en thuis) heb ik 2 grote schermen. Als ik onderweg ben is 14" zat, en scheelt heel wat kilo's sjouwen.
Uiteraard is een docking veel beter idee.

Maar dit spreekt wel een ander doelgroep aan. Ik denk bv. eerder aan mensen die in een controle zaal werken, die heel wat systemen moeten controleren en bijsturen, terwijl ze op verplaatsing zijn.
Ik vind een docking station met twee losse schermen toch wel heel erg onhandig in de trein moet ik zeggen ;) (verder is dit concept model natuurlijk vooral bedoeld om de mogelijkheden aan te tonen... niet omdat er daadwerkelijk veel mensen zitten te wachten op een dergelijke machine met 7 schermen!)
Tja, dit is dan weer overkill voor de meeste taken. Razor heeft destijds ook een laptop aangekondigd met 3 schermen, dat lijkt me dan wel heel interessant.
Maar bijna niemand zal met zo'n zware / dikke laptop gaan lopen verwacht ik.
Niet perse lopen. Maar als "mobiel commando centrum device" lijkt het mij toch wel nut hebben.
Dan is er nog de vraag of je niet gewoon een busje wil preppen met schermen erin. Maar stel je zit elke dag bijvoorbeeld op een andere locatie, en je hebt toch behoefte aan de extra schermen.
Dan is het wel even zwaar om dit mee te nemen, maar wel makkelijker dan 2 extra schermen denk ik.
Je moet er alleen geen "geheim" werk op willen doen denk ik. Als je hiermee ergens gaat zitten, dan weet je 100% zeker dat mensen op je schermen gaan meekijken. :P
Haha, die kans is groot.
Maar ik denk dat je hiermee vaak wel in een afgesloten kantoor gaat zitten.
Een voorbeeld wat ik zou kunnen bedenken is het in de gaten houden van camera systemen. Of communicatie systemen op evenementen / festivals oid.

Of als je gewoon de boy wil uithangen in de trein :+
Ik zit in de Telecommunicatie, en zit regelmatig op buitenlocaties diverse verbindingen te monitoren bij storingen en dergelijke. Gewicht is voor mij van minder belang, grootste stuk lopen is van de auto naar werkplek op locatie ermee.

Mijn huidige laptop(s), ik hebnamelijk op locatie al vaak meedere schermen nodig, en gebruik regelmatig 2 a 3 laptops, van al van een type wat de gemiddelde laptop gebruiker nooit zal aanschaffen (Heavy duty, all weather case) en zou een laptop al deze in een heavy duty versie leverbaar zijn, zal er zeker in voor mijn werkzaamheden best een markt voor zijn, en wellicht dan met een enkele laptop af kunnen.

Je mag ook aannemen juist dit soort niche beroepen/marken dit soort laptops ook voor ontwikkeld worden. Wat ook weer in het artikel word aangegeven.

Zie de gemiddelde grafische student er echt niet mee in het OV mee instappen TBH ;) om diverse redenen.. ;)
Haha! ik zie het al helemaal voor in de Starbucks op station ff de laptop uitklappen... Of in de trein meteen 4 zitplaatsen in beslag nemen... dat wordt gegarandeerd ruzie.
Lol, idd, er zijn altijd wel van die gasten die, moesten ze kunnen, een hele desktop pc meepakken in de trein, dus ik zie dit echt nog voor me, "klik, klak, zzzzzzzzppprt, rrrrrrrtzzzzzing, klik, zoemm, klak" 7 schermen uit om vervolgens Candy Crush te spelen richting eindbestemming... met geluid aan natuurlijk... }>
Kan iemand mij vertellen waarom je dit zou willen? Vind het beetje overbodig, enigste beroep waarvoor dit handig kan zijn afgaande op de eerste foto's is misschien een militaire drone-piloot maar verder zijn de meeste beroepen waar je zoveel beeldschermen tegelijk nodig hebt toch redelijk bureau vast en wordt er eerder een desktop dan laptop gebruikt.
On-line trader?
Hoe wil je de snelheid van de verbindingen dan waarborgen?
Die werken heus niet via Wifi. Gaat om millisecondes bij de beurs.
Zou dat met 5G nog probleem vormen?
Denk 't wel, of is 5G net zo snel als glasvezel?
Dus voor fiber werd en niet aan RT trading gedaan ?
Voor beurshandel is het van belang de snelst mogelijke verbindingen te hebben.
Als niemand glasvezel heeft, heeft iedereen de snelste koperverbinding. En als 5G sneller is dan glas (wat ik niet verwacht), stapt iedereen daar naar over.
Maar die zitten toch meestal of thuis of het liefst op kantoor aangezien daar de internetverbinding vaak geoptimaliseerd is. Heb wel eens gehoord dat dat voor de mensen op Wall Street erg belangrijk is en ik zie die dus niet een "mobiele" laptop nodig hebben als ze gewoon een workstation hebben die speciaal daarvoor gemaakt is.
Gewoon omdat het kan! Ik ben vaak in Minecraft dingen aan het bouwen, dan heb ik een los scherm met Youtube om van filmpjes te leren wat ik moet doen en nog een ander voor afwisselend Whatsapp desktop/Spotify/etc.
Zeven schermen wellicht niet, maar het concept van meerdere schermen is denk ik toch wel iets dat velen van meerwaarde vinden in een laptop. Hiermee is aangetoond dat het mogelijk is, zelfs tot een extreem met 7 schermen.
Kan aan mij liggen - zal het vast en zeker ook doen - maar ik tel maar 6 schermen....:? Tegenvaller
Nr 7 zit naast het trackpad :)
Oh ja. De lelijke standaard stickercombinatie is vervangen door een scherm. Nice.
Over multi-screen gesproken, ik kan iedereen een 3-scherm setup aanraden, waarvan er twee verticaal staan en kleiner zijn zodat ze één geheel vormen: http://i.imgur.com/uyiGpEM.jpg

Het biedt een aantal voordelen. Kleinere schermen zijn doorgaans erg goedkoop, ergonomisch is het beter dan dual-screen, praktischer dan dual-screen en het is in-game erg cool.
Over multi-screen gesproken, ik kan iedereen een 3-scherm setup aanraden, waarvan er twee verticaal staan en kleiner zijn zodat ze één geheel vormen: http://i.imgur.com/uyiGpEM.jpg
Hangt natuurlijk helemaal af van wat je doet aan je desk. Iemand die grafisch, foto of video doet, heeft bijvoorbeeld weinig aan een verticaal scherm.
Twee video's tegelijk aanpassen gaat inderdaad niet werken met verticale schermen erbij. Tenzij je een 9:16 telefoonfilmpje edit :) Maar je kunt nog wel de user interface van die programma's op de vertical schermen zetten. Zo hou je meer ruimte over op je hoofdscherm.
De fabrikant heeft het prototype gemaakt met beveiligingsbeheerders, datawetenschappers en grafisch vormgevers in het achterhoofd als gebruikers.
Ik snap de use-case toch niet helemaal. Ik zou verwachten dat deze mensen voornamelijk achter hun bureau zitten, en dat ze dan veel liever op externe monitors zouden werken.

Iemand uit de sector die hier misschien wat inzicht kan geven waarom ze dit toestel al dan niet zouden kopen?
Evenement beveiliging lijkt mij bijvoorbeeld een mogelijkheid, echt een busje met een vaste opstelling lijkt mij praktischer dan dit. Een enkele stekker insteken en alles draait zonder de kwetsbaarheid van 6 openklapbare of uitschuifbare schermen. Niet te vergeten ergonomischer...
Het is wel een dikkerd zeg, maar waarschijnlijk zit het hele constructie frame daarin verwerkt.

Maar makkelijk meenemen is het niet.
En hoe zwaar is het ?

[Reactie gewijzigd door tdlaccount op 10 januari 2020 13:49]

Het is wel een dikkerd zeg, maar waarschijnlijk zit het hele constructie frame daarin verwerkt.
Houd in je achterhoofd dat ze er flink wat dikke specs in hebben verwerkt, plus 7 schermen. Dus de dikte is te verwachten. Misschien dat ze het wat weten te reduceren omdat het nog een prototype is, maar verwacht er niet te veel van.
Maar makkelijk meenemen is het niet.
Het is makkelijker mee te nemen dan hetzelfde aantal losse displays ;)
En hoe zwaar is het ?
Ze hebben nog niet al te veel info beschikbaar gemaakt op hun eigen site:
Full product specifications and additional information to follow later this week.
Doet me denken aan de Gameboy van vroeger met al zijn accessoires.

Edit: dit is ook een aardig bakbeest :+

[Reactie gewijzigd door D3F op 10 januari 2020 13:59]

Is maar goed dat erbij staat wat Stereo Left en Stereo Right is. Je het apparaat maar op z'n kop houden en het niet doorhebben.
Doet me denken aan het boekenwiel van vroeger, toch al een paar honderd jaar :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee