JBL wil met lichtenergie aangedreven Reflect Eternal-hoofdtelefoon maken

JBL heeft plannen om een draadloze hoofdtelefoon te produceren die energie betrekt van natuurlijk en kunstmatig licht om de accuduur te verlengen. De Reflect Eternal moet in oktober 2020 verschijnen voor 165 dollar.

JBL heeft een werkend prototype van de Reflect Eternal en vraagt feedback van consumenten, die via Indiegogo kunnen intekenen om de hoofdtelefoon voor een gereduceerde prijs te bestellen. De accu van de headset kan via licht laden dankzij de integratie van Powerfoyle van het Zweedse bedrijf Exeger. Dit is een fotovoltaïsche folie die op producten geplaatst kan worden en zo voor energie kan zorgen.

Standaard functioneert de koptelefoon met een volledig opgeladen accu van 700mAh 24 uur tot deze opnieuw geladen moet worden, claimt JBL, maar als een gebruiker een half uur buiten loopt zou dit toenemen tot 31 uur en bij 2,4 uur in de buitenlucht zou de Reflect Eternal niet meer aan de lader hoeven. Voor die claims gaat JBL uit van een lichtsterkte van 50.000 lux.

Op bewolkte dagen kan de hoofdtelefoon gewoon aan de lader en na vijftien minuten laden zou deze weer twee uur functioneren. De headset ondersteunt bluetooth 5.0 en heeft een ipx4-aanduiding voor 'plenswaterdicht'. Gebruikers kunnen telefoongesprekken opnemen met knoppen op de earcups en er komt ondersteuning voor de Google Assistent en Amazon Alexa. JBL wil de Reflect Eternal volgend jaar oktober in het rood en groen uitbrengen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2019 • 07:51

71 Linkedin

Submitter: Mixpower

Reacties (71)

71
71
37
7
0
31
Wijzig sortering
Super goed idee ( zo eentje in de categorie “waarom is dit niet eerder bedacht “ ) aan de andere kant vermoed ik dat het met name bij een doelgroep werkt die “groen” bezig wil zijn. Want het opladen van een gemiddelde koptelefoon duurt naar mijn idee niet lang , en hoeft ook niet mega vaak.
Mwah, ik zal mijn groenheid eerder uiten in het simpelweg niet kopen van nieuwe gadgets, wanneer ik iets nodig heb eerst de tweedehands markt op te zoeken en me verdiepen in de duurzaamheidsprincipes van fabrikanten als ik iets nieuw moet kopen.
Offtopic, maar goed punt. Naast een energie label (die gaat over het gebruik van het apparaat) wordt het echt hoog tijd voor een fabrikage label. Hoeveel energie / CO2 is er gebruikt bij het maken en verschepen van het product tot aan de winkel?

Dan kun je als consument gaan vergelijken; ben ik echt zo groen bezig met de aanschaf van mn zelfoplaadbare koptelefoon, Tesla, led verlichting of super zuinige wasmachine. Of ben ik eigenlijk veel beter bezig als ik iets tweedehands koop / mn huidige spullen nog aantal jaartjes gebruik.

(Eigenlijk zou je dan ook nog een wegwerplabel willen hebben, want de verwijderingsbijdrage is echt een lachertje...bijv een Tesla €37,50 |:( )
Ik denk dat het redelijk eenvoudig is en dat het blijven gebruiken van iets tot het stuk is bijna altijd wint van een zuiniger toestel nieuw te kopen.
Nee hoor dat hoeft echt niet. Kijk naar oude auto's, de ouderwetse lamp of een led lamp, een oude wasmachine of een moderne. De hr ketel etc. In de categorie gadgets zal je echter wel gelijk hebben :P
Absoluut, en je zou eigenlijk ook moeten kijken naar de complete Life cycle Analysis van dat ding: al die zonnecellen in dergelijke produkten met normaal gesproken vrij korte levensduur zijn niet echt groen: de PV cellen leveren meer vervuiling op dan dat beetje stroom wat je in een oplaadbare batterij stopt. leg die dingen liever op je dak...
Ik las ergens een artikel dat je 80000 km moet rijden met je tesla voordat het milieutechnisch beter is dan een conventionele verbrandingsmotor. Dit heeft te maken met de hoge CO2 uitstoot bij de productie van het accupakket.

Hier het artikel: https://www.google.com/am...h-dit-nu-eens-realiseren/


Het beste zou zijn als we toegaan naar een circulaire economie. Je koopt alleen dingen die je echt vaak gebruikt en die houdt je dan zo lang mogelijk. Als het product stuk is repareert je het en als het echt niet anders meer kan recycle je het.

Producten die je minder vaak gebruikt zoals een grasmaaier deel je in een ideale situatie met je buurt/straat.

[Reactie gewijzigd door Jampot007 op 17 december 2019 13:32]

Er zijn diverse lifecycle analyses gemaakt voor elektrische auto's en die tonen allemaal aan dat de extra uitstoot ruimschoots binnen de levensduur van de auto worden goedgemaakt. Zelfs in landen met veel kolencentrales.

Al zou die 80.000 km kloppen, dan bespaar je over een kilometer of 300.000 (zo'n beetje de levensduur van een diesel) dus al enorm. En een Tesla gaat waarschijnlijk nog wel langer mee dan dat.

Verder helemaal eens met je betoog: spullen zo lang mogelijk gebruiken en aan het eind weer recyclen is de makkelijkste manier om te besparen.

Maar er zijn ook producten waar de vervanging uiteindelijk wel veel bespaart. Denk aan een oude koelkast die veel verbruikt.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 17 december 2019 20:46]

Je hebt gelijk ja, zie oa deze video: https://www.youtube.com/watch?v=6RhtiPefVzM

Wat wel het punt is dat je beter je diesel/benzine 'op' kan rijden voor je overstapt naar elektrisch denk ik.
Dat oprijden hangt denk ik vooral van de praktische zaken af: hoe oud is de fossiele auto, hoeveel stoot die daadwerkelijk uit, kun je al een model elektrische auto vinden dat aan je behoefte voldoet en betaalbaar is, etc.

Maar ook van je autogebruik. Bij een auto die minder dan 10-15 duizend per jaar rijdt valt er minder winst te behalen dan bij een auto die 40.000 per jaar rijdt.

En als je toch je uitstoot wilt verminderen, maar nog geen elektrische auto kunt/wilt aanschaffen, dan is er een nog makkelijkere manier. Die vereist geen enkele investering, maar levert je honderden euro's besparing per jaar op en 30-40% minder uitstoot. Simpelweg door je rijstijl aan te passen: maximum snelheid beperken tot 100, zoveel mogelijk gebruik maken van cruise control, anticiperend rijden, rustig optrekken.
Geen label: belast gewoon CO2, brandstof,...

Meer energie nodig voor productie = hogere kost = uit de markt geweerd dankzij concurrentie/marktwerking.
Goed punt! Maar niet met dingen die aan/in oren of andere lichaamsholten gezeten hebben!
Gewoon even schoonmaken?
Helaas niet altijd een optie. Dingen zoals bijvoorbeeld gel en wax zijn bijzonder hardnekkig.
Helaas niet altijd een optie. Dingen zoals bijvoorbeeld gel en wax zijn bijzonder hardnekkig.
Die instelling is juist het probleem. Als je enigszins moeite doet kun je prima een koptelefoon reinigen. Maar zodra het meer dan een paar minuten werk is gooit men het liever weg en koopt een nieuwe.
Je hoeft dit niet te pushen hè, ik denk dat iedereen voor zichzelf moet bepalen waar ze wel en niet duurzaam in willen zijn. Ik zit ook niet te springen om een 2e hands koptelefoon omdat die dingen wel slijten, maar een 2e hands telefoon of tablet vind ik prima.
Tja, moet jij weten, maar ik begin er niet aan. Zeker niet als je ziet hoe sommige mensen omgaan met hun spullen, hoe smerig het wel niet is.
Ja als je schoonmaakt is het niet meer vies. Meestal kom je met wat alcohol al een héél eind. Iets vanaf de andere kant van de wereld laten komen omdat er wat wax opzit is echt lui.

[Reactie gewijzigd door borbit op 17 december 2019 11:33]

Ik denk dat jij dan niet veel spullen gezien hebt ofzo, want mijn ervaring is toch echt heel anders. Bij koptelefoons bv zul je echt de hele schelp uit elkaar moeten halen en schoonmaken wil je een beetje hygienisch bezig zijn, met alleen de buitenkant een beetje schoonmaken met alcohol kom je er niet.
Uit elkaar halen lijkt mij logisch ja. Het is toch tweakers hier.
Ja, uit elkaar halen is vaak niet zo'n probleem, het terug in elkaar zetten weer wel, zeker als er onderdelen gelijmd zijn.
2x zo weinig rommel betekend dat we problemen weer voor ons uit gaan schuiven tot er 16 miljard mensen zijn en er net zo veel zooi is als nu :Y)
De pads van de fabrikant zijn zelden zo goed als een setje aftermarket pads. Wat dikkere pads van schapenleer, eventueel geventileerd, traagschuim, wat dikker achter je oor zodat de drivers beter in je hoorkanaal richten. Het komt de luisterervaring en het comfort alleen maar ten goede. In normaal gebruik ben je ook na zekere tijd nieuwe pads nodig dus bij een tweedehands aankoop is dat helemaal niet zo vreemd.
Mijn headset is altijd op het verkeerde moment leeg. Dit zorgt er voor dat ie niet meer leeg raakt.
Ecologisch gezien zinloos. Practisch gezien verrottes handig.
Zijn er momenten dat zoiets wel uitkomt ? Je pakt naar mijn idee niet je headset puur om te kijken of hij het nog doet.
Vandaar ook dat het heel handig is als hij gewoon lekker oplaadt wanneer ik hem op heb en wanneer hij naast me ligt. Ik verwacht dat dit ding bij mijn gebruik nooit leeg zal zijn.
De reden dat ik bedraad luister 😃.

Maar ik zou deze koptelefoon wel kopen. Fiets genoeg doordeweeks, zou m nooit op hoeven laden
Ik weet natuurlijk niet hoe ze dit precies gaan marketen, maar ik verwacht niet dat het ecologische aspect daar een grote rol in speelt. Het verbruik van een koptelefoon is echt minimaal en dat zet dus geen zoden aan de dijk (anders zou dit concept ook helemaal niet werken, met zo'n klein oppervlak). Het zal meer om gebruiksgemak gaan, ze noemen hem niet voor niks 'eternal'. Voor mij zou het zomaar kunnen betekenen dat ik in de zomer maanden lang de koptelefoon niet hoef op te laden.
Nou vind ik het opladen van m'n koptelefoon nauwelijks gedoe, dus zoveel winst in gebruiksgemak is het ook weer niet, maar toch.
Nog een idee in dat kader zou zijn een bedraden koptelefoon met zonnecellen, die dan je Smartphone oplaadt.
Heb nog geen patent aangevraagd, dus doe er mee wat je wil. :)
Is wel eerder bedacht, maar qua technologie erg lastig.

Sinds kort heb je ook een sport horloge die zonlicht kan gebruiken om wat stroom terug te winnen:
https://support.garmin.com/en-US/?faq=kGDYS8VOj30eMl3lMyqSi6
En dit is nog maar een erg klein oppervlak, stel je voor dat je voledige ramen kan bedekken?

Erg cool, ben benieuwd wanneer de eerste smartphones met powerglas komen.
Zoiets als het Current Window van Marjan van Aubel. Daar zitten er USB poorten in de vensterbank om je apparaten op te laden met stroom uit de zonnepanelen in het glas.
Dat is wel erg cool, ben benieuwd hoeveel energie het opbrengt? Valt nog wel veel winst uit te halen.
Dat raam staat nog in de kinderschoenen maar haar tafel met zonnepanelen (Current Table) is al veel verder. Je moet alleen niet een stapel kranten er de halve dag op laten liggen :D
Vergeet het comfort niet van zonnecellen.

Ik typ dit op een draadloos toetsenbord met zonnecellen (Logitech K750) met een horloge om mijn pols op zonnecellen (Bering Solar). Beide draadloos, en doen het gewoon altijd. Heerlijk!
Serieuze vraag: is een bedraad toetsenbord dan niet handiger?

(Disclamer: Ik ben op moment op zoek naar een bedraad toetsenbord van goede kwaliteit en vind alleen bluetooth-sets (wil ik niet want batterij is stom) of mechanische toetsenborden (wil ik niet vanwege geluid, prijs, of beide))
Ik zie geen voordeel van een snoer t.o.v. zonnecellen+draadloos. Zelf vind ik het draadloze vooral ook mooier.

Maar kijk gewoon in de pricewatch en selecteer op standaard/membraan toetsen, en dan eentje met goeie reviews.
Zeer interessant, 50.000 Lux is wel gigantisch, ik veronderstel dat hij dan binnen (zo goed als) niet zal opladen?

Ik ben benieuwd wat ze met deze tech nog allemaal gaan doen!
Om wikipedia te quoten:
Zonlicht: 100 000 - 130 000 lux (100 - 130 klx)
Daglicht, indirect zonlicht: 10 000 - 20 000 lux (10 - 20 klx)
Bewolkte dag: 1000 lux (1 klx)
Dus inderdaad, binnen zal deze zo goed als niet opladen met behulp van licht, en op een bewolkte dag waarschijnlijk ook niet ideaal.

bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lux_(eenheid)
De Engelstalige wiki:
10,000–25,000 Full daylight (not direct sun)[4]
32,000–100,000 Direct sunlight
>100.000 lux is echt beperkt tot plaatsen rond de evenaar waar geen luchtvervuiling is (fijnstof, zeezout etc.). In Nederland zit direct zonlicht -gok ik- dichter bij de 32.000 - 75.000 afhankelijk van het seizoen en de luchtkwaliteit. Dat zou betekenen dat de claims van Harman in een ideale situatie (hoog zomer, platteland, lage luchtdruk, wind uit het oosten) in Nederland te halen zijn -als je 2,4u in direct zonlicht blijft staan- maar ga er maar vanuit dat hij over het algemeen aan de lader komt te hangen.
Dat zou betekenen dat de claims van Harman in een ideale situatie (hoog zomer, platteland, lage luchtdruk, wind uit het oosten) in Nederland te halen zijn -als je 2,4u in direct zonlicht blijft staan- maar ga er maar vanuit dat hij over het algemeen aan de lader komt te hangen.
Daar ga ik ook vanuit, het is meer een marketing stunt gericht op theoretisch duurzaam/makkelijker.
Interessante hoofdtelefoon. Lijkt mij ideaal om te dragen als ik weer met de hond moet lopen :*)
offtopic:
Persoonlijk vind ik de meute mensen die zich afsluit van de wereld m.b.v. een headset terwijl ze een afhankelijkheid/verantwoordeijkheid hebben (lees: hond uitlaten, auto rijden) verschrikkelijk naiëf over hoeveel invloed ze denken dat hun gehoor bijdraagt aan het observeren van hun omgeving. Het is soms het verschil tussen gewaarschuwd zijn en abrupt "overvallen" worden door een situatie.

[Reactie gewijzigd door thomasv op 17 december 2019 08:15]

Uhh, bij autorijden mag je helemaal geen koptelefoon dragen..
Maar wel je sound system zo hard zetten dat je geen ambulance meer hoort....?!!
Volgens de ANWB mag het wel:
https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/vervoer/veiligheid#kop-op
In Nederland wel, Frankrijk niet.
Met het geluid dat mijn 1 liter drie-cilinder maakt, zou het nog bijna te verdedigen zijn ook.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 17 december 2019 12:27]

Dat het niet mag betekend niet dat het niet gebeurt, helaas...
Ik ben het er wel mee eens.

En dan eigenlijk zelfs dat ik het ook zie in supermarkten, ik vraag me af of het wel ten goede zou komen aan het sociale aspect van de samenleving als iedereen zich zo zou afsluiten.
Welk sociale aspect? Nu luister ik naar een podcast tijdens het boodschappen doen, vroeger niet. Voor de rest is er niks veranderd.
Directe, maar ook indirecte, communicatie is erg belangrijk voor het functioneren van een samenleving. Als iedereen zich daar van af gaat sluiten komt dat echt niet ten goede aan het functioneren.
Het is geen persoonlijk iets:

https://www.rospa.com/ros...-a-driver-distraction.pdf

Het is gewoon ontzettend dom om als verkeersdeelnemer een cruciaal deel af te sluiten. Auditieve hints zijn enorm belangrijk. Volledig met je eens!
Daarom heb ik persoonlijk altijd één oortje in als ik actief deelneem aan het verkeer. Zowel bij lopen als fietsen en op laag volume. In de auto is sowieso een no-go. Zie soms mensen met normale hoofdtelefoons op in de auto, hoofdtelefoons die ik thuis of in het vliegtuig draag om mijzelf af te sluiten van de wereld.

Te bizar dat daar nog niet op wordt gehandhaafd. In mijn ogen hetzelfde als te zwaar geblindeerde ramen hebben die communicatie met andere verkeersdeelnemers belemmerd.

[Reactie gewijzigd door D3F op 17 december 2019 13:39]

Al lezend is deze set alleen nuttig als het uitlaten tussen de 24 en 31 uur duurt ...
En bij regen op een niet-bewolkte dag mag je geen pet, capuchon of paraplu gebruiken.
Als het wel regent of bewolkt is, kun je na de eerst 24 uur hond uitlaten, even 15 minuten opladen, terwijl je tussendoor even thuis zelf naar de wc gaat...
Ook een mooie stap naar vernieuwing van energie zou ik zeggen. Zoals wel eens gezegd word 'Als er een schaap over de dam is, volgen er meer'. Nu moet ik zeggen dat deze use-case wel perfect is voor headsets, een horloge zou ook nog kunnen. Voor auto's en grotere dingen zie ik dit nog niet zo snel van toepassing zijn ( met de huidige implementatie dan).
Nou, om eerlijk te zijn, dit is niets vernieuwend hoor, dit is gewoon een zonnepaneel in de koptelefoon bouwen.. Wel dat er niet eerder over nagedacht is is een raadsel voor me, want de headband is groot genoeg om een degelijke zonnecel in kwijt te kunnen. Rekenmachines hebben dit al enkele decennia.
Rekenmachines hebben ook veel minder energie nodig.
Horloge met "powerglass" beginnen ook al te komen:
Zie: https://support.garmin.com/en-US/?faq=kGDYS8VOj30eMl3lMyqSi6

Zodra ze volledige ramen kunnen gebruiken zie ik hier nog wel winst te behalen voor auto's, huizen etc.
Of gewoon ter vervanging van je ramen thuis, zeker met de klimaat veranderingen zou ik zeggen investeren.
Handig voor mensen zoals ik die nauwelijks een hoofdtelefoon dragen. Als ik sporadisch het blutooth ding hier nodig heb, dan is die regelmatig al leeg.
Het gaat hier waarschijnlijk niet om de ecologische markt aan te spreken, als je het klimaat wil helpen zijn er vast en zeker andere dagdagelijkse oplossingen waar je mee kan beginnen :)
Waar het volgens mij om draait is het puur de verlenging van de accuduur wat gewoon mooi meegenomen is. De vraag is alleen of je daarvoor wat extra centjes wil neertellen
Helaas een on-ear ipv over-ear.
Kan iemand me vertellen hoe de integratie met Google Assistent of Alexa werkt? Daar heb je toch een internetverbinding voor nodig? Neem voor het gemak even aan dat deze hoofdtelefoon dat niet heeft.
Aangezien het een draadloze koptelefoon is zal je die via bluetooth moeten koppelen ergens aan. Als dat apparaat dan wel internet heeft, ben je er natuurlijk al ;)
maar gebruik je dan niet de geintegreerde Alexa/Google van het geconnecte apparaat (smartphone) ipv de headphone?
Dus behalve als het apparaat geen alexa/google integratie heeft is het nuttig?
Feit dat het apparaat zelf geen internet heeft maakt die intergratie dus eigenlijk een gimmick en marketing praatje, toch?
Dat was dus ook mijn redenatie.
Bluetooth -> Smartphone -> Interwebs -> Google Assistent/Alexa/Siri/whatever
Dat 'reflect' moet je hoop ik niet te letterlijk opvatten. 8)7
Zat ik ook al te denken, vanuit een technisch perspectief het slechtste eigenschap dat een zonnepaneel kan hebben.
Wat een mooie oplossing en hiermee is het probleem echt opgelost voor mensen die bang zijn dat ze zonder accu komen te zitten. Ik ben benieuwd hoe duur dit gaat kosten.
Dit gaat veel geld zijn.
(of was't 'veel geld kosten' en 'duur zijn'?)

[Reactie gewijzigd door ajolla op 17 december 2019 17:24]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee