Onderzoekers van de Columbia University hebben een camera gebouwd met een sensor die zichzelf van stroom voorziet door de fotodiodes in fotovoltaïsche positie te zetten, zoals bij een zonnecel. Daardoor kan het apparaat zonder externe stroombron plaatjes blijven schieten.
Het onderzoeksteam bouwde het binnenwerk van de testcamera met in de handel verkrijgbare componenten; de behuizing van het apparaat kwam uit een 3d-printer. De sensor bestaat uit een raster van 30x40 fotodiodes. In tegenstelling tot eerdere zelfvoorzienende camera's worden die niet alleen gebruikt voor het verzamelen van beeldinformatie, maar ook voor het genereren van stroom. Zolang de lichtintensiteit ongeveer 300 lux bedraagt, kan de sensor een keer per seconde worden uitgelezen. De rest van de tijd wordt de opgevangen lichtenergie opgeslagen in een supercondensator.
Fotodiodes kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. Bij een normale digitale camera staan de diodes in fotoconductieve positie. Er wordt een kleine hoeveelheid spanning gezet op de diode, waardoor deze sneller op veranderingen van de lichtintensiteit reageert. In de proefcamera staan de fotodiodes in fotovoltaïsche positie, zoals bij een zonnecel. Hierdoor gebruiken de diodes geen stroom om de lichtintensiteit te meten. Volgens de onderzoekers is de responstijd van de diodes in goede lichtomstandigheden nog steeds snel genoeg voor een duidelijk plaatje.
Volgens het onderzoek zou in theorie een zelfvoorzienende sensor van 200x200 pixels mogelijk zijn, wanneer die eenmaal per seconde wordt uitgelezen bij een lichtintensiteit van 300 lux. Voor situaties waarin de lichtintensiteit daarvan verschilt, kwamen de onderzoekers met een algoritme dat bepaalt hoe vaak de sensor kan worden uitgelezen. Ze zien toepassingen voor hun sensorontwerp in wearables en apparaten voor internet-of-things.