Samsung heeft miljoen Galaxy Fold-toestellen verkocht

Samsung heeft een miljoen exemplaren van de Galaxy Fold verkocht, de vouwbare smartphone annex tablet die het bedrijf van een adviesprijs van 2020 euro heeft voorzien en die een moeizame introductie kende.

Het verkoopaantal is genoemd door de president van Samsung Electronics, Young Sohn, tijdens TechCrunch Disrupt Berlin. Op de vraag of Samsung comfortabel is met het verkopen van een apparaat van zo'n 2000 dollar voor wat in feite een bètaproduct is antwoordde de topman: "Het punt is dat we een miljoen van deze producten verkopen. Er zijn een miljoen mensen die dit product willen gebruiken voor 2000 dollar."

De Galaxy Fold verscheen eind september. Volgens TechCrunch waren er schattingen in oktober dat Samsung toen een half miljoen exemplaren had geleverd. Volgens Samsung zijn releases zoals de Fold belangrijk om feedback van klanten te krijgen.

Samsung kondigde de Fold begin 2019 aan tijdens Mobile World Congress in Barcelona en in april stond de release gepland. Nadat reviewers de nodige gebreken ontdekten moest Samsung de release uitstellen om verbeteringen door te voeren. Onder andere kreeg het toestel extra beschermkapjes op de vouw om te voorkomen dat stof in het scharnier komt en Samsung legde de beschermlaag van het scherm onder de schermrand. Eerder pulkten reviewers die laag eraf.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-12-2019 • 19:38

69 Linkedin

Reacties (55)

55
52
32
2
1
4
Wijzig sortering
Ben wel blij dat er toch een markt is voor foldables . Zelf wil ik er graag eentje maar 2000 euro is teveel voor een student, helemaal als het nog een niet betrouwbaar product is. Wie weet over 2 of 3 jaar worden zulke telefoons goedkoper en volwassener en sta ik in de rij om eentje te kopen.

Wat me vooral is opgevallen dat de meeste reviewers die de fold gingen gebruiken hem eigenlijk niet terug wilden sturen :)
Helemaal mee eens. Ik zou graag een Fold willen hebben - maar ben niet bereid (of in staat) om er 2 ruggen voor te betalen. Dus, geef het een paar jaar - dan hebben we de keuze, denk ik.

En dit is wel mijn ideale vorm - een telefoon die een tablet wordt, en dan met DeX ook nog een desktop kan worden? Perfectie.
Inderdaad. Ben ook benieuwd naar windows 10X. Dat kan overweg met twee schermen.
Ruim 2 miljard omzet d.m.v. 1 beta toestel. Netjes hoor!
Ik vraag me af of dit toestel overal het zelfde kost. Hier was hij misschien 2000€ maar in, ik noem maar wat, India zal het toestel vast niet zoveel opleveren. Desalniettemin, ze hebben in iedergeval er wat geld mee terug gewonnen voor de ontwikkeling van de fold2.
Het is maar de vraag of ze verdient hebben.
Ze hebben in ieder geval een verkoopomzet van 2 miljard.
Kosten ontwikkeling eraf, kosten aanpassingen, kosten productie en onderdelen...

Die kunnen met zo'n nieuw product zomaar hoger zijn dan de omzet.
Als je de kosten voor productie en onderdelen bij elkaar telt zit je op € 800 à € 900 (inside informatie via R&D). De totale kosten voor de ontwikkeling (inclusief de benodigde machines) komen naar schatting rond de 4.5 miljard uit. Die hoeven niet op dit ene model te worden terugverdiend, want er zitten ook meer algemene innovaties of verbeteringen bij die ook op andere toestellen gebruikt kunnen gaan worden. Daarnaast zijn er een flink aantal patenten die ook nog een zekere waarde hebben.
Voor een "experimenteel" toestel of beta-product een marge van ca 80% (berekend op kosten voor productie en onderdelen) aan de hoge kant. Samsung heeft dit met opzet gedaan om de fold in het zeer luxe segment neer te zetten. Dat zijn klanten die graag met iets nieuws showen, voorzichtig met een toestel omgaan en er niet om malen als die na een aantal maanden de geest geeft.

Normaal zou zo'n product niet op de markt komen en langer intern getest worden totdat het voldoet aan de eisen van de normale gebruiker. De fold zoals die nu is, is daarvoor gewoon te kwetsbaar. Het scherm is gevoelig voor krassen, mogelijk zelfs scheuren bij het scharnier en het toestel is extreem vochtgevoelig. Dat het toestel toch op de markt is gezet heeft te maken met de wil van Samsung om de eerste te zijn en Huawei zat ze op de hielen. Daarnaast liepen de kosten wel erg hoog op dat Samsung eigenlijk wel gedwongen was om het toestel op de markt te brengen om die hoge kosten te kunnen verantwoorden. Door voor het ultra luxe segment te gaan, dacht men de stap veilig te kunnen maken. Dat viel in eerste instantie (april) tegen, maar na de aanpassingen is het beter uitgepakt dan men hoopte (men verwachtte er 500 tot 750K te verkopen).
Als ik naar mijn eigen (gekregen) Fold kijk is het toestel minder kwetsbaar dan gedacht. Krassen lijken zich na verloop van tijd te herstellen en de afdichting werkt beter dan ik had gedacht. Krassen doordat er stof of zand tussen de schermdelen komt is eigenlijk uitgesloten. Dit wordt gewoon netjes op zijn plaats gehouden en trekt zo geen sporen in het scherm.

Samsung heeft dus nog niets verdiend op de Fold, maar meer onkosten terugverdiend dan waarop men heeft gerekend.
Maar wel geld dat op je R&D-balans echt wel telt. Want het is gewoon nog in het prille stadium, waarbij de feedback zullen gebruiken voor verdere ontwikkelingen.
Lees eerst eens waar ik op reageer.

Al is je punt duidelijk.
De R&D hebben in ieder geval een markt aangeboord voor vouwbsre toestellen.
We bedoelen hetzelfde, denk ik. Als er geen verdienste is, waarschijnlijk niet, maar de opbrengsten tussen daadwerkelijke productie/vermarkting en verkoop betekenen in ieder geval minder kosten R&D in dit project.
India is duurder aangezien het een protectionistische economie heeft
Dan zal de prijs van de Nederlandse iPhone ook wel gaan stijgen aangezien Apple ook voor het Westen iPhones in India gaat bouwen...
Protectionisme gaat uiteraard over import.
Dan moeten resources voor de productie alsnog geïmporteerd worden.
Daar zijn vaak ook weer speciale regels voor. Bijvoorbeeld worden telefoons voor de Argentijnse markt vaak geassembleerd op Vuurland omdat ze willen stimuleren dat daar meer mensen komen wonen. Het houdt soms niet meer in dat in één zaal een Samsung telefoon uit elkaar gehaald wordt en in de tweede zaal weer in elkaar gezet, maar de import van de "ruwe materialen" is dan wel vrijgesteld.
Protectionisme gaat vrijwel nooit over export. Behalve van zeldzame producten (kunst, sommige aardproducten en sommige flora en fauna)
Waarom zou een prestige object in een land als India met een veelvoud van miljonairs tov Nederland minder gaan kosten? (kan best zo zijn hoor maar verwacht maar dat het overal hetzelfde kost)
Dat is dus niet hoe het werkt ;) Vergeet niet dat je eerst een toestel moet ontwerpen, produceren, marketing en de verkoop moet doen. Buiten dat is er een nieuwe revisie gekomen dus stap 1 en 2 komen dan weer langs :P Buiten dat is het geen optellen.
Dan hebben ze toch nog steeds 2 miljard omzet?

Winst is een ander verhaal.
Verkoopt Samsung ze zelf? Zeker dus geen 2 miljard omzet. Zal eerder de helft zijn. Of dacht je dat leveranciers en winkels geen boterham hoeven te verdienen. En dan ook nog eens de BTW :)
Hoeveel marge zal er voor een verkooppunt op zitten? Op iPhones schijnt minder marge te zitten als op kabeltjes.
Op soomige telefoons zit een marge van 4% plus de BTW natuurlijk.

De prijs ex BTW die Samsung voor dit toestel krijgt is denk ik wel ruim boven die 1000 euro. Meer dan een miljard aan omzet hebben ze hier echt wel mee te pakken dus.
Op iPhones zogoed als niets, die worden bijna net niet op kost verkocht in sommige winkels.
Andere high end GSM's zal er een 4-5% winst marge op zitten.

GSM's en hardware is sowieso moeilijk om goed geld op te verdienen
Dat is dus niet hoe het werkt ;)

Het gaat bij LankHoar om OMZET
Omzet: Geldswaarde van de verkopen in een bepaalde periode. In formule vorm: TOá= p x q ; waarin TO de omzet of totale opbrengst is, p de prijs per eenheid en q de afzet (Schöndorff c.s.)
You're right, SCSI. Zat met m'n hoofd bij fittingen en een luchtpompje en waarom mijn loop geen druk houd, iets teveel tegelijk 8)7
Wat de investeringen in techniek gekost hebben en hoeveel er nog terug gebracht worden moet er nog vanaf getrokken worden.
Groot verschil tussen sell-in en sell-trough.

Ze kunnen er misschien een miljoen verkocht hebben aan distributie of resellers - maar daarom liggen die nog niet bij eindgebruikers op het nachtkastje. Verkoopscijfers .. bah.
En denk je dat distributeurs het risico gaan nemen van met duizenden toestellen te blijven zitten als ze die niet verkocht krijgen? Ik denk dat deze zeer voorzichtig zullen zijn bij de aankoop van deze toestellen. Daarnaast maakt het voor Samsung niet zoveel uit waar het toestel terecht komt. Voor hen is verkocht gewoonweg verkocht.
Vaak is dat een 'deal' & soms ook een verplichting. 't is niet het enige toestel dat ze van Samsung afnemen.
maar daarom liggen die nog niet bij eindgebruikers op het nachtkastje.
offtopic:
Laat die mobiele telefoon toch eens weg van je nachtkastje.
Reserveer de slaapkamer nou gewoon voor slaap. Weg met die telefoon of televisie bij je bed.
- parool
Samsung heeft al gezegd dat de Fold vrijwel overal is uitverkocht, dus sell-in of sell-through maakt in dit geval niet veel verschil.
Er zijn een miljoen mensen die dit product willen gebruiken testen voor 2000 dollar.
Fixed!
Waarom? Ik heb het niet meer heel erg gevolgd maar bijvoorbeeld Linus (van de tech tips) loopt al een tijdje rond met een fold en lijkt er toch echt over te spreken te zijn. Je ziet hem het ding ook genoeg gebruiken (bijvoorbeeld in de recente scrapyard wars video's).
Inderdaad, als ik het geld ervoor had/1 zou krijgen zou ik deze zeker gebruiken.
Ik ben blij dat Samsung wat nieuws probeert en een 'risico' neemt met een nieuw product.
Anoniem: 933945
12 december 2019 19:56
"Er zijn een miljoen mensen die dit product willen gebruiken voor 2000 dollar."

niét:

"Er zijn een miljoen mensen die dit product hebben gekocht voor 2000 dollar."

dus ook niet:

"Samsung heeft miljoen Galaxy Fold toestellen verkocht."
"Het punt is dat we een miljoen van deze producten verkopen."

Dus ze verwachten zoveel te verkopen of hebben al zoveel verkocht
Niet slecht als het daadwerkelijk waar is.
Bizar voor een prototype :)
"Er zijn een miljoen mensen die dit product willen gebruiken voor 2000 dollar"

Dat is nogal een aparte opmerking.
Ik vermoed dat er een heel aantal mensen zijn die hem nieuw in doos bewaren als collector's item, of om hem over 40 jaar voor veel geld te verkopen.
Ik lees geen enkele aanwijzing dat de verkochte telefoons ook daadwerkelijk allemaal gebruikt worden.
Ik denk het niet. Alsof een Nokia 6110 nu zoveel opleverd als je hem in een doos bewaard.

Ik denk dat het vooral een pronkstuk is voor gadget geile teveel verdieners.
Als ze het als investering, verzamelobject, telefoon, boekenlegger of tablet willen gebruiken zegt hij niet. Maar al die kopers zullen het ergens voor gebruiken
Plaats dit wel even in context.
Geen aparte opmerking vind ik dan, maar gewoon een feit als antwoord op een vraag.
"Er zijn een miljoen mensen die dit product willen gebruiken voor 2000 dollar.", oftewel hij ziet nog wel rek in het verhogen van de prijzen of wat? :?
Het is een reactie op een vraag/stelling.
Dan heeft dat niets te maken met hogere prijzen.
Grappig dat zoveel mensen vallen over de prijs. Je hebt in Nederland mensen die 4 ton neerleggen voor een rijtjeshuis, dan valt dit in verhouding ook wel mee. Plus dat je wereldwijd nog zat echt rijke mensen hebt.
Ja, wie geeft dat nou uit voor een rijtjeshuis als je voor de helft... geen rijtjeshuis hebt? 8)7
Die prijs slaat ook nergens op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee