Ik kijk met regelmaat naar reviews op YT, hetzij via Tweakers, hetzij bijv. via LTT, JRE of een andere kanaal.
Wat ik belangrijk vind, is dat er ook negatieve punten worden benoemd van een product. Influencers willen vaak nog wel eens het boekje buiten gaan en een dienst of product alleen maar aanprijzen omdat zij daarvoor zijn gevraagd. Dat geeft dan een verkeerde indruk af, waardoor je eigenlijk een product / dienst hebt genomen, die je eigenlijk niet wou.
Maand geleden zocht ik een nieuwe Bluetooth speaker, uiteindelijk gekozen voor de Sony SRS-XB41 (review is in de maak

), ik had de video van JimsReviewRoom gekeken, naast het product zelf getest te hebben in een winkel. ik vond de review van Jim wel prettig, gezien hij ook minpunten benoemde en dus niet alleen het product aanprees. Ondanks dat ik helaas geen Micro SD of een USB erin kan zetten, heb ik het toch genomen, vanwege de geluidskwaliteit.
Bij LTT en JRE wordt het netjes aangegeven dat de video gesponsord wordt door fabrikant X, of voor product Y. Electroboom geeft het ook aan, maar hij kan de sponsors op zo'n manier inbrengen, dat het geen hinder betreft, vergeleken met LTT. Sowieso vind ik het goed dat Youtubers aangeven dat zij gesponsord worden. Een Youtuber zoals LTT met bijna 10M subs bereikt een grotere doelgroep, dan een Youtuber die bijv. 10K subs heeft. Natuurlijk is LTT niet altijd even eerlijk met de reviews, gezien er wel een hoge druk op staat, maar ze benoemen ook wel de minpunten.
Techmoan koopt meestal zelf producten en reviewt ze ook naar de nodige punten (kwaliteit, prijs, beschikbaarheid en featureset), zo nu en dan krijgt hij wel producten binnen die soort van gesponsord zijn, zoals met de Gixie clock.
Waar ik mij wel aan stoor, zijn van die neppe influencers die bijv. zeggen dat zij rijk zijn geworden door bitcoins of wat dan ook te beleggen. Beleggen brengt veel risico's met zich mee. Bij nader inzien, ik had 5 jaar geleden Bitcoins moeten halen toen ze nog op een tientje per stuk zaten ...
Kinderen zijn een klasse apart, wat op TV / reclame komt, willen ze vaak hebben. Dus als er een influencer is die op kinderen richt, dan kan het kind waarschijnlijk het product aanschaffen, gezien vader of moeder hun telefoon aan het kind geeft om te vermaken. Dus hoe zou YT / Google daarmee omgaan? Tenzij de ouders tijdelijk YT in de kindermodus zetten, zodat het kind geen rare dingen kan kijken en dus ook niet beïnvloed kunnen worden.
Ook vind ik dat sommige influencers het boekje buiten gaan en alleen de leuke dingen laten zien. Vaak wordt er bijv. met een hoop briefgeld gezwaait, dure merkkleding, sieraden en overige dingen. Op momenten wordt hun leven verheerlijkt, terwijl er mensen zijn die niet zo veel te besteden hebben. Waarna mensen slechter over hunzelf gaan denken (bijv. Influencer X heeft dure huis, auto, boot, sieraden, etc. en ik werk me te pletter voor niks).
Natuurlijk is de taak van een influencer om mensen over te halen om product / dienst Y aan te schaffen, maar het is ook hun taak om met een kritische oogpunt ernaar te kijken.
Als ik via Tweakers een product krijg, dan probeer ik het niet alleen van uit het Tweakers standpunt te kijken (meer sponsoren, des te beter), maar ook met een kritische manier voor de consument (wat heb ik er aan en is het product / dienst het waard). Daarom probeer ik ook zo veel mogelijk informatie in de review te zetten, zodat er duidelijk beschreven staat, wat wel goed is en wat niet.
Kinderen zien vaak het verschil niet tussen een aangeprezen product een review van een community of van iemand die het product daadwerkelijk zelf heeft gekocht. Daarom zijn kinderen vaak het slachtoffer van reclames waarin dingen worden aangeprezen. Paar jaar geleden mocht er ook geen reclame gemaakt worden voor koekjes e.d. omdat het ongezond zou zijn voor kinderen. Het hele punt met kinderen is dat zij iets per direct willen hebben als het product hun aanstaat, dat maakt het dus een stuk lastiger voor de ouders om het kind er van af te praten. Sommige kinderen maken herrie in de winkel omdat ze snoepgoed willen of toch de nieuwe iPhone omdat iedereen op school het heeft.
Offtopic:
Kan er ook iets aan gedaan worden van die reclames op TV zoals die van Novamora e.d.? Ik stoor me er vreselijk aan en vind dat. dat soort reclames verboden moeten worden. Prima voor een datingsite (Lexa kan er mee door), maar houdt het dan wel reëel. Ik snap dat de reclame een product moet verkopen, maar soms kan het ook wel iets minder verheerlijkt worden