Android-launchers gaan werken met gebaren zonder toegang tot systeemnavigatie

Launchers op Android zullen nooit meer volledige toegang tot systeemnavigatie krijgen. Dat zeggen medewerkers van de divisie van Google die aan de gebarenbesturing heeft gewerkt, in een podcast van de zoekgigant. Launchers krijgen wel toegang tot de gebarenbesturing zelf.

Melding bij activering gebarenbesturing

Vanwege de gebruikte api's en beveiliging is volledige toegang tot systeemnavigatie niet langer wenselijk, zeggen Chris Banes, Adam Cohen, Dan Sandler en Allen Huang van het onderdeel van Google dat aan de navigatie heeft gewerkt, in de Android Developers Backstage-podcast.

Launchers krijgen wel toegang tot de gebarenbesturing, wat nu op veel telefoons met Android 10 niet mogelijk is. Daarbij werken de vegen om naar huis te gaan, het gebaar met vegen en vasthouden om multitasking te openen en de gebaren die de terugknop vervangen, vanaf de zijkanten van het scherm.

Volledige toegang is onwenselijk, omdat de api's te diep in het systeem zitten. "Die api's zitten diep in het systeem en dan moeten we toegang geven tot allerlei zaken, zoals screenshots", aldus Cohen. Dat zit hem vooral in de integratie van multitasking, maar wat precies de beperkingen zijn, wordt niet duidelijk.

De Google-medewerkers benadrukken dat Android launchers van derden blijft ondersteunen. Ook zeggen ze dat Google de gebarenbesturing vanaf nu ongeveer gelijk zal houden. In de afgelopen jaren waren er veel veranderingen zichtbaar, maar vanaf nu zal het gaan om kleine tweaks. "Dit is nu hoe je door Android navigeert", aldus Cohen. Desondanks blijven de drie knoppen als optie beschikbaar in Android.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-11-2019 • 10:40

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
38
5
0
15
Wijzig sortering
Daarbij werken de vegen om naar huis te gaan, het gebaar met vegen en vasthouden om multitasking te openen en de gebaren die de terugknop vervangen, vanaf de zijkanten van het scherm.
Wat blijft er dan nog over? Dit artikel is niet heel contreet in wat nu niet meer kan. Wat verstaat met specifiek onder systeemnavigatie?
Het is inderdaad lastig te begrijpen wat ze nu bedoelen. Volgens mij komt het er in de praktijk op neer dat je dadelijk wel de nieuwe navigatiemethode (met gestures) uit Android 10 kunt gebruiken in combinatie met een custom launcher. Deze optie is momenteel 'greyed out' op het moment dat je een custom launcher als standaard ingesteld hebt.

Maar, deze custom launchers kunnen dan alleen gebruik maken van de gestures die de standaard launcher ook ondersteunt. Dus, terug, home en multitask menu. Zij kunnen dus geen custom gestures aanmaken.

Dit is mijn interpretatie. Geen idee of het daadwerkelijk klopt.
Als dat zo is, misschien dan toch maar weer rooten.
Ik heb er een hekel aan als een OS arbitraire beperkingen oplegt.

De laatste jaren was stock ongeroot Android nog prima mee te leven, maar als custom gestures straks niet meer mogelijk zijn, dan zit ik toch met een probleem.
Ach zoiezo ...

Als je een geroot toestel hebt doen bepaalde apps het niet meer ...

Maar administrator op windows of root zijn op Linux maakt geen bal uit, daar wordt niet door allerlei apps gecontroleerd of je niet volledig bent afgeknepen kwa rechten ...

Rare handel ... waarom mag je op dure mobieltjes geen root zijn en wel op je andere eigen, dure apparatuur ...
Kan het echt niet af met een custom shortcut op je homescreen?
Totdat ook dat shortcuts worden weggenomen door Google.
Ik heb momenteel A10 en mijn nova launcher met gestures werkt voor mij nog prima. Ik snap eigenlijk vrij weinig van dit artikel. De nova app zei ook dat ze geen toegang hebben maar ik merk er niks van.
Android 10, daar gaat het om. Android 9 heeft nog de oude gestures. Volgens mij draait de A10 nog op Android 9.0, dus vandaar dat jij er nog geen last van hebt.
A10 als in Android 10, beetje ongelukkig neergezet door mij.
Ik gebruik momenteel de gestures van Op. Werken vele malen lekkerder voor mij en gebruik die al 1, 5 jaar.
Ik heb het misschien verkeerd gelezen, maar ik heb nu de 3 systeem navigatieknoppen, en zometeen kan ik dat niet meer aanpassen? dus de 1 knop om alles te doen word standaard?
In de nieuwe android heb je geen knoppen meer.
Je swiped vanaf onder om naar home te gaan
van de linker of rechter rand naar het midden om back te doen
en je swiped van onder naar het midden en je houd het ingedrukt voor de task/app management
Ja die ja, maar ik vind de 3 knoppen veel fijner. Als ik naar 10 upgrade kan ik niet meer terug naar 3 knoppen dus?
Rustig ademhalen, ik heb Adroid 10 en gebruik ook gewoon de knoppen. Werkt inderdaad veel fijner, sneller en betrouwbaarder. Alleen is dit mijn eerste telefoon waarbij de knoppen software ipv hardware zijn. In de praktik maakt dat echter geen verschil!
Nee das waar, maar ik ben eerder hier bezorgd om als ik een nieuwe telefoon ga kopen in de toekomst: https://www.androidcentra...-party-gesture-navigation
Jawel, het is een keuze.
dit staat ook in het artikel: "Desondanks blijven de drie knoppen als optie beschikbaar in Android"
Ah gelukkig. Had volgensmij wel iets gelezen dat telefoons die met android 10 shippen dat die standaard met de 1 knop komt en je het niet kan veranderen. Weet niet of ik dat verkeerd gelezen had maar goed
Dat kan (en is vaak) het geval zijn bij skinned en aangepaste Android versies. (Waar ik zelf overigens helemaal geen fan van ben, voor mij nooit bijvoorbeeld Samsung. Fan ben ik van Android One als project en software en de Google Pixel software - niet de pixel hardware helaas :/ )

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 12 november 2019 12:42]

> voor mij nooit bijvoorbeeld Samsung

Same. Hoe leeg ze t maken er blijft altijd bloatware en een skin op zitten. Android One FTW!
Ik vind juist een launcher als NOVA ideaal, volkomen merk onhafhankelijk. Ik ben van LG via Samsung naar Huawei gegaan en heb nergens last van, geen bloatware en rare keuzes, en het eerste wat ik er ook afgooi is die vreselijke google zoekbalk. Nova kan dit soort gebaren allang. Android zelf is erg kaal en benut zijn mogelijkheden helemaal niet. Waar android gelijk aan notepad is, is NOVA gelijk aan notepad++.

Om maar even advocaat van de duivel te spelen.
De vraag is alleen voor hoe lang? Google kennende zal niet tot in de eeuwigheid een optie blijven.
Huawei heeft dit al een tijd overigens, bij mijn Huawei Mate 20 Pro heb ik dit al een lange tijd zo ingesteld, en ik moet zeggen dat het erg fijn werkt.

Ik weet niet of Google hun implementatie exact hetzelfde is, maar bij Huawei kan je ook links-, of rechtsonder in de hoeken naar boven swipen om de Google Assistent te activeren. Ook kan je wanneer je vanaf de linkerkant bijvoorbeeld een menu wilt openen wat door middel van swipen moet die vanaf de bovenste helft van je scherm doen, dan ga je niet terug maar krijg je dus de actie zoals bij een telefoon met standaard navigatie.
Je blijft je knoppen behouden als je wil maar je kan geen custom gestures meer aanmaken (zoals Samsung, Sideswipe en launchers zoals Nova ondersteunen). Althans zo begrijp ik het toch. Ik ga het in ieder geval een gemis vinden, anderen die geen custom gestures gebruiken dan waarschijnlijk weer niet.
Je kan standaard wisselen tussen gebaren en de balk met 3 knoppen:
https://www.androidcentra...gesture-navigation-system
Tijdens de laatste Google I/O heeft Google de waarde van de klassieke navigatie knoppen voor de toegankelijkheid van Android erkend. Ze zeggen dat ze voortaan fabrikanten willen verplichten om niet alleen Google's gebaren navigatie te gebruiken, maar ook de optie van de klassieke navigatie knoppen te behouden. Nou komt dat een beetje hypocriet over, want ze waren zelf nog de enige Android maker (voor zover ik weet) die de optie van de klassieke navigatie knoppen geschrapt had met Android 9 op de Pixel 3 en 3a. Maar daar zijn ze dus op terug gekomen en met Android 10 kan ik weer gewoon lekker de knoppen gebruiken op mijn Pixel 3a.

Nou kun je natuurlijk twijfelen of Google op dit punt bij zijn mening zal blijven. Maar op dit moment hebben ze duidelijk de intentie om de navigatie knoppen beschikbaar te houden. Toegankelijkheid is een dingetje voor ze. Ze hebben bij zo'n Google I/O ook vaak filmpjes van mensen die niet kunnen praten of niet kunnen lezen, maar wel Android kunnen gebruiken omdat Google daar zo'n ingenieuze oplossing voor heeft verzonnen.

Edit

Maar Google geeft niks om third party launchers. Het zou dus wel kunnen dat ik in de toekomst Nova moet opgeven en terug naar de originele launcher om de navigatie knoppen te kunnen behouden. Dat zou ik wel heel jammer vinden. Dan zit ik weer met die stomme Google balk op mijn scherm opgescheept.

[Reactie gewijzigd door Lorelei_7 op 13 november 2019 12:10]

Ik vind het wel fijn werken, en lekker fullscreen zonder die knoppenbalk.

Verder is het wel een schaamteloze exacte kopie van iOS toch? Behalve de terugknop/swipe, maar die animaties van home en recente apps lijken wel tot in het detail hetzelfde.
Verder is het wel een schaamteloze exacte kopie van iOS toch? Behalve de terugknop/swipe, maar die animaties van home en recente apps lijken wel tot in het detail hetzelfde.
Ja, en laat dat nou net ongewenst zijn vanaf mijn perspectief. Maar dan meer het aspect waarin steeds minder in Android is aan te passen, dan de UI/UX zelf.

Het hele punt van Android voor mij is dat ik (met wat extra werk) het hele OS naar m'n hand kan zetten, en Google is doelbewust bezig dat stukje bij beetje af te breken. Het enige dat zo overblijft is de prijs van een nieuw toestel.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 12 november 2019 10:59]

Ik kan het nog steeds uitzetten en inruilen voor de knoppenbalk.
Hoe zit het over 4 a 5 jaar? Als je daar net als ik niet naar waarheid "dat zit wel snor" op kan zeggen, dan zie je het probleem, want het gaat me om de inmiddels jarenlange trend van Google die Android minder capabel maakt "in de naam van veiligheid" (waar ik in de praktijk dus niets van merk - voor m'n gevoel is Android nog altijd even onveilig als 't altijd is geweest).

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 12 november 2019 12:06]

Het valt toch wel mee dat er allerlei features uit Android worden gesloopt?
Ik kijk gewoon van tevoren naar de telefoons met een goede custom rom support. Ik heb op mijn Oneplus 7 Pro dan ook al een tijdje een custom rom draaien met een custom kernel.

Toegang tot de hele telefoon en screen on tijd van 4-5 uur naar een dikke 7 uur.

Google zelf maakt het wel steeds lastiger voor mensen die niet willen rooten om dingen aan te passen helaas.
Ja custom ROMs blijven een optie, alleen zullen die echt geen die systeemcode gaan aanpassen zoals de code die bepaalt wat een home launcher wel en niet kan doen, al is 't alleen maar om compatibiliteit met mainstream Android te behouden op dat gebied. Tengevolge zijn home launchers vanaf nu min of meer kreupel. Hoeveel dat in de praktijk uitmaakt valt nog te bezien.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 12 november 2019 12:07]

Dat zijn juist dingen die in custom roms veel gedaan worden.
Nee dat is niet mogelijk in dit geval. Het zou namelijk betekenen dat <willekeurige home launcher> niet meer werkt door een gewijzigde API, en ROM users willen die mogelijkheid sowieso hebben.
Het terugswipen is ook gekopieerd van iOS, alleen is het in iOS netjes geïmplementeerd en op android is het een gesture dat een knop ‘nadoet’.

Op iOS schuif je daadwerkelijk het huidige scherm weg en zie je het vorige eronder vandaan komen.
Veel swipes zijn dan weer gekopieerd van WebOS. Maar is het niet meer dan een animatie wat iOS laat zien. In beide gevallen gaat het om een stap terug in een app. Kan er dan gelikt uitzien als het gepaard gaat met een scherm wat je weg veegt, maar functioneel gezien identiek.
Ik vind dat de animaties wel degelijk bijdragen aan de gebruikerservaring in plaats van dat ze puur cosmetisch zijn.
Dan verschillen jij en ik van mening over wat een prettige gebruikerservaring is. Ik zet bij Android vrijwel alle animaties uit omdat het gewoon snel moet en geen (imo) onzinnige overgangen. Gelukkig is er nog iets als keuze dus :)
Mijn Samsung S4 uit 2013 had al gebarenbesturing, dus in die zin is het niet echt van Apple gejat. Kan zijn dat de gebaren wel overeenkomen met Apple.
Ja ik bedoel dus niet het idee van gebarenbesturing in het algemeen, maar de details van de animaties enzo.
webOS-telefoons van vóór 2013 hadden ook al gebarenbesturing.

Bij Android 9 had men de voormalig webOS-ontwerper aangesteld en dat merkte je ook, maar bij Android 10 hebben ze inderdaad de exacte gebaren (m.u.v. terug) overgenomen van iOS.
Nog niet gebruikt, maar stel het zou een kopie van Ios zijn, dan scheelt het wel als ik bv van Android telefoon naar IPad switch omdat het hetzelfde is.
Geen idee wanneer het in iOS geïntroduceerd is, maar SailFishOS had het vanaf het begin al.

Je kreeg uitsluitend knoppen onderin bij Android applicaties.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 12 november 2019 20:38]

Ik heb het artikel gelezen en het is me nog steeds niet duidelijk waar launchers nu effectief geen toegang meer toe krijgen...
Mij ook totaal niet. Het enige voorbeeld wat ik me kan bedenken is naar beneden swipen onderaan het homescherm wat dan de notificaties naar beneden haalt?
Nova Launcher heeft er een paar.

Naar beneden swipen opent notificaties en zes acties (wifi aan/uit, bluetooth aan/uit, dat soort kneut). Nogmaals naar beneden swipen opent méér acties (negen op mijn toestel, plus de helderheidsslider en de shortcuts naar bewerken en instellingen).

In Nova kun je instellen dat één vinger naar beneden de standaard opties opent, en twéé vingers omlaag opent gelijk het tweede scherm (dus de uitgebreidere lijst).
Een dubbeltap gevolgd door een swipe omlaag opent de Nova-settings. Een draaiende beweging met twee vingers locked het toestel (net alsof je op de aan/uitknop drukt).

Allemaal vrij in te stellen uiteraard. En dan kun je ook nog dingen doen met twee vingers naar elkaar toe, van elkaar weg, dubbeltap-omhoog, dat soort zaken. Mogelijk dat ze dat dus onmogelijk gaan maken - dat zou inderdaad nogal ingrijpend zijn, en de volgende stap naar Android als compleet gesloten systeem. What's next, sideloaden blokkeren?
Ik heb novalauncher op A10 en al die gestures zijn voor mij nog vrij toegangkelijk. Kreeg wel de melding dat ze geen toegang meer hebben maar merk er niks van.
De gestures an sich zullen misschien het probleem niet zijn, maar ik kan me voorstellen dat sommige opties er niet meer aan gekoppeld kunnen worden. Vooral die optie om je scherm te locken (dus effectief aan/uit knop indrukken middels een gesture) kan misschien wel eens lastig doen. Dat lijkt me wel een systeemdingetje, de rest is voornamelijk interfacespul. Maar we gaan het zien, het is niet alsof we er veel aan kunnen veranderen natuurlijk.
Desondanks blijven de drie knoppen als optie beschikbaar in Android.
Enige wat mij boeit, heel die swipe/veeg/onzin hoeft van mij niet, zeker niet als custom launchers daar geen toegang toe krijgen. Hopelijk blijft het een optie, of wordt straks android 11 helemaal bepaald voor ons?
Ik mag hopen van niet. Android staat bij mij voor keuze. Als ik geen keuze wou, dan was ik wel een iPhone gaan kopen.
Fijn dat de logica van gebaren staat in hetzelfde stuk code als het maken van screenshots 8)7
Ik heb nu op mijn pixel 3 de 2 knoppen aanstaan. (Home en de back knop). Terug swipen van links naar rechts werkt niet echt. Geregeld klik je dan per ongeluk ergens op. Of moet je 3x swipen voordat ie eindelijk teruggaat.
Ik kan gewoon gebaren gebruiken op android 10 icm nova launcher? Op mijn Oneplus 6 werkt dit gewoon, alleen niet met net zo'n mooie animaties als bij de stock launcher
Je krabt onder je armen - en je krijgen een bananenspel aangeboden - daar zaten we echt op te wachten! Dank u google.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee