Canon stopt volgend jaar met Irista-dienst voor cloudopslag van foto's

Canon stopt begin 2020 met zijn Irista-clouddienst voor foto-opslag. Op 31 januari wordt de dienst stopgezet en zullen alle opgeslagen foto's verwijderd worden. Gebruikers worden opgeroepen om zo snel mogelijk hun foto's van de dienst te downloaden.

Naar eigen zeggen stopt Canon met de dienst omdat het bedrijf zich meer wil richten op 'imaging-technologie' en connected services, waaronder Canon image Gateway en Canon Camera Connect. Er staat voorlopig dan ook geen alternatieve clouddienst in de planning. Canon geeft aan dat alle gegevens van Irista-gebruikers verwijderd zullen worden zodra de dienst offline gaat. Hierbij geeft het bedrijf aan dat eventuele Canon ID-accounts wel behouden zullen worden.

Canon bracht de Irista-dienst in 2014 op de markt, als opvolger van de Project 1709-clouddienst. De dienst bood 15GB aan gratis opslagruimte. Tegen betaling kon dit worden opgehoogd naar maximaal 10TB. Canon geeft aan dat het bedrijf vanaf 29 oktober geen abonnementskosten meer zal innen. Het bedrijf biedt Irista-gebruikers daarnaast twee maanden gratis Adobe Lightroom aan met 1TB aan opslagruimte, maar na deze twee maanden dienen gebruikers gewoon te betalen voor de dienst.

Gebruikers kunnen tot 31 januari nog foto's naar het platform uploaden, maar naar eigen zeggen is dit niet aan te raden, aangezien de content dus na die datum 'zo snel mogelijk verwijderd zal worden'. Gebruikers kunnen foto's in zip-bestanden van ieder 4GB downloaden. Zo kunnen de foto's volgens Canon 'in hanteerbare blokken gedownload worden'. De zip-bestanden dienen een voor een gedownload te worden. Eventuele tags, fotobeoordelingen, titels en albums kunnen niet geëxporteerd worden. De fotoboekenservice, die deel uitmaakt van Irista, blijft tot 14 januari 2020 werken.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

29-10-2019 • 14:47

83

Submitter: Moofnor

Reacties (83)

83
79
32
2
0
32
Wijzig sortering
Canon stopt nog een service:
Bij de GPS module die voor de Canon D5MkIII werd verkocht zit de software 'Map Utility', die ook gebruikt wordt bij Canon 5DMkIV.
Dit werd aangeprezen om de GPS gegevens uit je RAW en JPG bestanden te openen in dit programmaatje zodat je kon zien waar de betreffende opname werd gemaakt.
Sinds begin dit jaar krijg je de mededeling "Map displaying service of Map Utility will be terminated by the end of Oct. 2019." wanneer je het programma opent. Over een alternatief wordt niet gerept.
Ik baal hier ontzettend van, want wij reizen veel en zo kun je naderhand zien waar je de opname hebt gemaakt. Zeker 'in the middle of nowhere' is dit een enorme hulp.
Het is zeer ontluisterend dat grote fabrikanten zich dit zomaar denken te kunnen permitteren. Ze verkopen je iets (duurs) en een paar jaar later is het onbruikbaar.

Het verbaast me dat ik in geen enkel fototijdschrift of op geen enkele fotowebsite enige vorm van protest zie naar Canon toe. Blijkbaar vindt iedereen dit inmiddels doodgewoon....
De standaard Windows Foto's app doet dit al. Er zullen dan toch ook nog wel andere applicaties zijn die dit netjes doen? Maar anders dus gewoon met de standaard Windows tool openen, rechtermuisknop, bestandsgegevens. Dan laat hij mooi met Bing kaartje zien waar de foto gemaakt is.
Dat doet ie inderdaad, het zou leuk zijn wanneer je ook een kaart-overzicht zou kunnen krijgen, met al je photos op de kaart geplaatst. (zoals de geophoto app in de store dat ook doet)
In Adobe Lightroom kan dat naar mijn weet ook. Er zal wel meer software zijn.
Dat doet ie inderdaad, het zou leuk zijn wanneer je ook een kaart-overzicht zou kunnen krijgen, met al je photos op de kaart geplaatst.
Tja, dat is nu precies wat de Map Utility van Canon doet. En wat voor mij belangrijk is: ook met RAW bestanden, zodat ik niet eerst alles moet omzetten naar jpg om te kunnen taggen.
Zou wel zo netjes zijn wanneer Canon haar klanten vertelt wat zij als alternatief gebruiken, want ik heb geen flauw idee.
Mijn geotags zet ik gewoon in de raw bestanden. Mijn foto's koppel ik achteraf in Lightroom met het tracklog van een GPS-tracker. De tijd van je camera moet dan wel goed staan.
In Win7 kun je geen RAW bestand openen met de standaard Windows Foto app.
Geen idee welke ik dan moet gebruiken zodat ik de foto op een landkaart zie.

En, ja, zodra ik mijn nieuwe PC heb samengesteld ga ik over op Win10 (met pijn in het hart...)
Ook met pijn in het hart genieten van't feit dat Windows 10 minder resources gebruikt en de boel beter verdeelt dan Windows 7 dan? Niet alle verandering is persé slecht ;)
Dat is omdat iedereen Lightroom of andere management applicaties gebruikt om met Geo-tagging te werken.
Canon stopt deze applicatie omdat dit niet veel gebruikt wordt.

Je fotos hebben de GPS data er aangeplakt, dit kan worden uitlegezen door elke software die dat ondersteunt. Daar zit verder niks geen propritary Canon aan. Dat zal dan ook de reden zijn dat niemand het er over heeft.
Tja, ik werk met Adobe Bridge in combinatie met Photoshop CC. Ik heb altijd de Map Utility gebruikt om mijn foto's te taggen met keywords voor alle landen en plaatsen.
Geen idee hoe ik nu de GPS info op dezelfde makkelijke manier kan uitlezen d.m.v. de bekende speld op de (Google) landkaart.....
Google 'reverse geotagging lookup' op basis van GPS coordinaten. Sowieso heb je IPTC velden voor locatie en moet je daar eigenlijk helemaal geen keywords voor gebruiken.
Wanneer ik een foto op de iPad bekijk of op de laptop kan ik door de tags zien waar het was. Dan heb ik niks aan een rij getallen van de GPS coördinaten...
Google reverse geocoding. Je kan of wil het niet begrijpen blijkbaar.
Tja, als niemand me het ooit heeft gewezen of uitgelegd snap ik het inderdaad misschien wel niet :*)
Ik had/heb nog nooit van 'google reverse coding' gehoord.
Je fotos hebben de GPS data er aangeplakt, dit kan worden uitlegezen door elke software die dat ondersteunt. Daar zit verder niks geen propritary Canon aan.
De 'Canon propritary' is gelegen in het feit dat de Canon Map Utility de data kan uitlezen van Canon RAW bestanden en van jpg bestanden. Ik importeer dus een RAW bestand in de utility en zie meteen op de landkaart waar de foto is gemaakt zonder converteren of wat dan ook.
Zover ik kan vinden werken alle systemen met het omzetten van een log file.

En weer terug van een verre reis van een maand ga ik geen 6.000 bestanden converteren.
Dat niemand 'het erover heeft' ligt misschien aan het feit dat men deze mogelijkheid niet eens heeft ontdekt op de eigen camera?
Ik probeer hier je workflow te begrijpen.
Kun je mij uitleggen waarom alles importeren in Lightroom Classic en dan op het tabje 'Map' klikken niet het gewenste resultaat heeft voor jou? En als je dit nog niet geprobeert heb dan suggereer ik dit.

Ik heb alleen mijn vakantie fotos met mijn mobiele telefoon met GPS data, maar dit kaartje werkt perfect daarvoor. Ik importeer alles in lightroom, geen conversie nodig. Dan klik ik op het kaartje en dan krijg ik een wereld kaart te zien met markers voor de fotos in mijn catalogus met GPS data.

Je kunt deze map tool ook makkelijk gebruiken om informatie toe te voegen. Dat doe ik zelf het meest (Control+klik op de kaart stopt de GPS data van de plek in de geselecteerde foto(s) )
Aha: bedankt voor de info.
Ik werk al zo'n 22 jaar met Photoshop gecombineerd met Adobe Bridge. Zodoende open ik de RAW bestanden eerst in Canon Utility zodat ik kan zien waar de opname is gemaakt. Vervolgens geef ik de foto de naam van de plaats (bijv. 0698_Madagascar_Sambava) en hang dit ook in de tag van de foto (keywords) Dat gebeurt allemaal in Bridge.
Ik heb jaren geleden Lightroom 1.0 ooit geprobeerd maar ben toch weer al snel naar Photoshop gegaan omdat ik die workflow makkelijker vond. Dat is natuurlijk gewenning, maar ik gunde me niet de tijd om weer bij 0 te beginnen.
Wellicht moet ik toch nog eens naar Lightroom kijken.
Graag gedaan. Ik raad je zeker aan om dat te doen. Lightroom is eigenlijk Bridge + Adobe Camera RAW en nog heel veel meer functionaliteit. Zoals filteren op exif data, ratings etc.Ik weet niet of dat in Bridge ook allemaal kan.

Ik vermoed zo dat jij al jaren Bridge + Photoshop gebruikt op een manier waar Lightroom eigenlijk voor gemaakt is. Tenzij je heel veel lokale masking doet en andere zware foto editing buiten Camera RAW om, kun je photoshop eigenlijk helemaal overslaan. Ik gebruik zelden photoshop.

Zeker een aanrader om Lightroom Classic eens te proberen (Niet de CC variant, die is meer gericht op cloud based dingen en mist ook wat functionaliteit van de Classic versie, waaronder volgens mij de map functie.) Beide versies (CC en Classic) zijn onderdeel van Creative Cloud dus als je daar een abbonement op hebt kun je het gewoon downloaden. Mocht je dat niet hebben dan is er speciaal een fotografie abbonement van Adobe voor Lightroom+Photoshop.

[Reactie gewijzigd door Burning op 22 juli 2024 15:48]

Bedankt voor de info.
...Zoals filteren op exif data, ratings etc.Ik weet niet of dat in Bridge ook allemaal kan.
Dat kan in Bridge ook allemaal. En ik gebruik "Badge Rename" vrijwel dagelijks in Bridge.
In Photoshop doe ik vaak de eventuele verbeteringen, overtollige zaken weghalen en eventueel tekst in een foto zetten.
Ze stoppen alleen met hun eigen utility, het is niet alsof de hele GPS module onbruikbaar wordt ;)
Zodra ik niet meer op een landkaart kan zien waar de foto is gemaakt is deze GPS module voor mij onbruikbaar en nutteloos, ja.
Onzin, de GPS data kun je met talloze programma's op een kaart bekijken. Niet zo overdrijven zeg ;)
Dat roept iedereen, maar van niemand hoor ik welk programma dat inderdaad doet, ook met RAW bestanden wel te verstaan....
Dat roept iedereen, maar van niemand hoor ik welk programma dat inderdaad doet, ook met RAW bestanden wel te verstaan....
Hier boven nog genoemd, Lightroom kan het bijvoorbeeld.

Je moet het eerst omzetten van Canon Log naar GPX en dan kun je het zelfs in google earth importeren. Omzetten kun je doen met bijv GPSBabel (https://www.p4pictures.com/2016/05/gps-track-log-travel/). Het kan ook met een utility van Canon zelf (https://in.canon/en/support/0200581202/1) allemaal te vinden als je googled.

[Reactie gewijzigd door Ventieldopje op 22 juli 2024 15:48]

Precies wat ik bedoel. Dit werkt dus niet met de camera RAW files. Je moet loggen, dus de hele dag de receiver aan laten staan waardoor de accu van de 5DMkIV na 4 uur plat is. En vervolgens moet je de boel converteren.
De Canon utility heb ik al geprobeerd: geval hopeloos. Hij converteert alleen een log file. Hij kan niets met RAW of jpg files.
Kortom: Canon laat zijn klanten in de steek.
Een lekkere domper voor degene die hier veel mee doen, volgens mij zat dit ook in het pakket van "het beste plaatje" als je een Canon bij Kamera Express kocht. Zo blijkt maar weer dat je beter een eigen server kunt opzetten wat met de huidige snelheden van een internetverbinding aan huis prima te doen is.
Tot je huis affikt natuurlijk.
Lijkt me vandaag eerder waarschijnlijk dat een dienst stopt dan dat mijn huis affikt.
Maar dat een dienst stopt komt niet geheel onverwachts, en krijg je de kans om te migreren naar een nieuwe dienst.
Als je huis affikt ben je het gewoon kwijt, tenzij je het synchroon houd met een offshore NAS of cloud dienst, maar dan moet je dit wel ingesteld hebben.
Nou, begin 2020 is al vrij snel. Je zal maar tegen de 10TB aan foto's daar hebben staan en dat voor die tijd allemaal moeten downloaden en lokaal opslaan 😬
Mwoa, met een standaard Ziggo lintje net geen 5 dagen downloaden. Denk alleen dat de gemiddelde gebruiker geen 10TB kwijt kan zonder nieuwe investering in local storage. Maar de gebruiker zal ook geen 10TB aan foto's in de cloud hebben staan gok ik.

Edit: oh gaat per zip van 4GB, dat maakt het wel wat lastiger en tijdrovender idd.

[Reactie gewijzigd door westergas op 22 juli 2024 15:48]

Ideaal is het niet dat voorop gesteld, dat is ook niet de stelling die ik wil maken.
Waar het mij om gaat is dat je in ieder geval een kans krijgt om het te waarborgen, dat gaat wat lastiger wanneer je huis affikt, dan ben je het gewoon kwijt.
Staat toch in de cloud? (nextcloud) :P :P
Clouddiensten kunnen ook plots stoppen.....
Mijn nextcloud dienst stopt pas als mijn server stuk gaat.
Ja erg jammer was een prima cloud voor de foto's met een mooie weergave.
Ik snap niet dat ze het niet laten overnemen door een Flickr, kunnen ze ook mooi die data migratie regelen en hebben de klanten er zo min mogelijk last van. Stel je hebt daar die 10TB aan data staan, zorg er maar even voor dat je dat allemaal gedownload en lokaal opgeslagen krijgt..
10TB lokaal opslaan ....hoe moeilijk zou dat wel zijn....

categorie: Interne harde schijven
10TB harde schijf, maar 320€...
2 van deze = 260 euro
pricewatch: Toshiba X300 (bulk), 5TB
Wat kost 10GB aan opslag?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 15:48]

Goedkoper dan ik dacht!
Als je voor de deadline 10TB moet downloaden moet je ~3TB per maand binnen halen. In landen als de VS maar ook België hebben vaste lijnen vaak een data limiet die fors lager liggen dan 3TB per maand.
Ik snap niet dat ze het niet laten overnemen door een Flickr
Nee, dank je. Na de overname van Yahoo door Verizon (en de doorverkoop een jaar later) is het hard achteruit aan het hollen met Flickr.
Ik heb Canon printers, camera's en lenzen maar had van deze dienst echt nog nooit gehoord...
Heeft ook altijd een beetje aangevoeld als een bij-projectje van Canon. Weinig ruchtbaarheid aan gegeven, instap met niet al te veel opslag. Wel mooie weergave van je foto's en handige moppenfunctionaliteit. Maar eigenlijk niet veel meer dan een andere clouddienst al heeft. Daarom voelt het ook niet gek dat Canon er mee stopt. Al is het natuurlijk wel balen als je juist daar je foto's hebt geplant...
Pff slechte zaak. Mijn account is ondertussen vol, dus zal zo snel mogelijk alles downloaden en een alternatief zoeken.
De gratis 15GB vol of de 10TB vol?
265 gig, had toentertijd wat codes om de opslag te verhogen.
Wat zijn aamraders als alternatief? Self hosten / open source of online ?
Wat zijn aamraders als alternatief? Self hosten / open source of online ?
Ik heb er voor gekozen om het allemaal zelf te hosten d.m.v. een opensource cloudserver: Nextcloud.
Standaard zijn de bestanden toegankelijk via https en webdav, maar omdat ik ook volledige controle heb over de server, heb ik ook toegang tot de bestanden via ssh (sftp & sshfs). De bestanden worden versleuteld gebackupped naar andere cloud services (TransIP's Stackstorage & Google Drive).
Ik host het zelf op een Synology NAS die synchroniseert met een NAS op een andere lokatie. Die tweede NAS kopieert alles een kant op naar TransIP Stack.

Ik kan er altijd lokaal bij wat zeker met RAW files soms een erg groot voordeel is.
Een ander voordeel vind ik zelf dat Synology apps aanbiedt dus ik kan altijd bij mijn foto's op mijn telefoon (om aan mensen te laten zien).
Ik gebruik al sinds het begin mega.nz, maar aangezien Kim Dotcom (de eerste die online opslag mogelijk maakte via MegaUpload en de oprichter van mega.nz) op dit moment in zwaar weer verkeert moet ik ook gaan kijken of dit wel zo blijft. Er is nog geen zwaar weer voor deze dienst, dus ik heb nog geen plannen om te verhuizen.
Aangezien ik veel in het buitenland werk heb ik niet veel aan een locale opslag.
Mega.NZ geeft wel 50gb gratis storage.
De oplossingen van Kim Dotcom lijkt me nou niet iets waar een serieuze fotograaf zijn spullen gaat opslaan...
Je kan tot 10TB opslaan bij Canon, die je nu in blokken van 4GB één voor één kan downloaden??

Daar ga je wel een tijdje mee bezig zijn. Dat er iets wordt stopgezet, dat kan gebeuren. Maar dan zoiets als oplossing geven om aan je data geraken, is toch van de pot gerukt? Ook het feit dat je alle meta-data zoals tags kwijt bent, mag eigenlijk niet voorvallen
Was te verwachten, voor Canon is cloud storage een bij zaak.

Mijn advies is dan ook, neem alleen cloud storage af van bedrijven waarbij dit een van hen speerpunten is.
Anoniem: 457607 @Kenhas29 oktober 2019 15:19
Het is een vervelende maar logische oplossing. Je gaat niet even aan de server kant een 10TB zipje maken, dat nekt vrijwel iedere server. Bij een 10TB download kan onderweg ook vanalles misgaan.
4Gb is ook een logisch getal
4Gb is net onder de maximale bestand grote van FAT32
Ook al denk ik dat er weinig mensen nog van FAT32 gebruik maken
oude externe schijven die je tussen apple en windows afwisselde misschien.

onhandig,
daarom ben ik blij dat transip tegenwoordig redelijke ssh support aanbied op hun stack
met Filezilla alles selecteren, en lang wachten dan wel.
Ik weet niet of ik het de logische oplossing vind. Er zijn natuurlijk ook oplossingen dat je alle bestanden selecteert en dan kan downloaden. Heeft de server ook geen druk dat die zip bestanden hoeft te maken. En bij problemen kan je gewoon bij de laatste gedownloade bestand verder gaan (mits het natuurlijk in die volgorde gedownload is).
Ik zou ergens normaal vinden dat ze een soort "kopieer"-service zouden aanbieden. Je kan een url en login gegevens ingeven voor bijvoorbeeld Onedrive, Dropbox, AWS,... en de foto's worden beetje bij beetje naar daar gekopieerd. Dat moet daarvoor niet aan 1Gbit/s gaan maar dat alles bijvoorbeeld in een week of twee overgezet is.

Als redelijk wat mensen meerdere TB's hebben staan, zullen de Microsofts en Googles van deze wereld wel meewerken om zoiets op te zetten aangezien het verkoop van storage is voor hen
"Je betaald immers ook grof geld voor een dergelijke hoeveelheid cloud storage."

Dat zou dan ook terecht zijn. Het is 10 disks van 1TB alleen al voor jouw foto's. Nee doe maar 20 disks of wellicht 30 om het redundant uit te voeren.

10TB aan SSDs is 1000+ euro. Alleen maar omdat je niet op wat links wilt klikken. Denk je nou echt dat dat gaat gebeuren?
Persoonlijk begrijp ik ook niet waarom Canon deze cloud opslag aanbood, beetje, zelfde als Asus WebStorage een beetje met cloud trend mee gaan.

Beide bedrijven zijn er niet in gespecialiseerd en zullen naar alle waarschijnlijkheid niet de zelfde of vergelijkbare kwaliteit, veiligheid & stabiliteit bieden als bijvoorbeeld Microsoft of TransIP.
Ik zag dit al van dag 1 toen deze dienst mj werd aangeboden al aankomen, dit was nooit een lang leven beschoren, een gevalletje bakker blijf bij je leest. Maakt niet uit hoe aantrekkelijk het aanbod is, liever beperkte opslag of duurder dan iets wat zich nog in de breedte moet gaan bewijzen.

In 2014 waren er al een hele hoop cloud opslag diensten die dit als core business hebben, Google Drive, Onedrive, Flickr.

Canon is goed in camera's, lenzen maken. Software ontwikkeling, cloud infrastructuur opzetten is totaal andere tak sport.

[Reactie gewijzigd door Turismo op 22 juli 2024 15:48]

Ik zag dit al van dag 1 toen deze dienst mj werd aangeboden al aankomen, dit was nooit een leven beschoren, een gevalletje bakker blijf bij je leest.
Ben het op zich met je eens. Maar aan de andere kant Google en Microsoft zijn ook niet bij hun leest gebleven aangezien deze bedrijven ook niet begonnen zijn als cloud server hosts.

Of Canon het misschien verkeerd heeft aangepakt / te laat in de cloud business is gestapt is wat anders. Ik (en een paar andere las ik al) had er nog nooit van gehoord ieder geval (al heb ik ook geen Canon apparaten).
Microsoft en Google zijn beiden 1 van de grootse hosters van de wereld (denk wel top 3 samen met Amazon), die hebben server parken waar je u tegen zegt, als er iemand is die software ontwikkeling en infrastructuur opzetten in hun portfolio hebben zijn zij het wel, de uitstap naar Cloud (wat gewoon een verzamelwoord is voor wat al bestond voordat wij het wisten) logischer.

Daarom is Xbox live vanaf dag 1 zo'n groot succes omdat Microsoft de server infrastructuur al wereldwijd had staan toen ze ermee begonnen en het meteen goed werkte en hetzelfde zal je zien gebeuren met Google zijn aankomende Stadia wat behoorlijk leunt op low-latency en bandbreedte.

Daar heb ik dan als consument toch wat meer vertrouwen in als wanneer een camera fabrikant denkt uit te gaan branchen naar iets waar ze totaal niet thuis in zijn of een portfolio in hebben opgebouwd, zeker als er al degelijke oplossingen zijn in een verzadigde markt.

Natuurlijk kan je het nooit zo zwart/wit zien, dat begrijp ik dan ook wel weer, kijk naar Elon Musk met zijn Tesla (hoe vaak komt er uberhaupt een nieuwe autofabrikant bij), SpaceX en de Boring company, dat zijn toch wel successen maar in een markt die voornamelijk stilstond, maar dit noem ik meer de uitzondering op de regel (en een bepaalde durf, capitaal en inzet).

[Reactie gewijzigd door Turismo op 22 juli 2024 15:48]

Ik bedoelde alleen het al een succes kunnen worden maar als je het niet probeert dan wordt het zeker geen succes. Aan de andere kant las ik onderlaatst in een nieuwsbericht reactie dan bijvoorbeeld Nintendo ook niet begon als game bedrijf (en een paar andere bedrijven, kan helaas het even niet snel terug vinden). Als Nintendo ook bij hun leest was gebleven hadden ze nooit alle consoles uitgebracht.
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Nintendo

Al ben ik het natuurlijk wel met je eens dat een bedrijf als Canon inderdaad weinig kans maakte waar zulke grote bedrijven al in zitten.
Op een paar dagen heb je dat toch gedownload, natuurlijk op voorwaarde dat je genoeg storage in huis hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.