Wetenschappers maken kunstmatige huid die het gevoel van aanraking kan nabootsen

Wetenschappers van het roboticalab van het Zwitserse EPFL hebben een kunstmatige huid ontwikkeld die het gevoel van aanraking kan simuleren. De huid kan onder andere gebruikt worden voor hulp bij medische revalidatie en voor het verbeteren van vr-ervaringen.

EPFL kunstmatige huidDe kunstmatige huid kan met haptische feedback het gevoel van aanrakingen nabootsen. Dit is mogelijk door het gebruik van vibraties en het uitoefenen van druk. De huid bevat pneumatische aandrijvers die een membraanlaag vormen. De kunsthuid vibreert wanneer deze vol wordt geblazen met lucht. Op deze manier wordt de tastzin gestimuleerd. Deze aandrijvingen kunnen worden aangepast naar verschillende drukgevoeligheden met frequenties van maximaal 100Hz, wat gelijk staat aan 100 impulsen per seconde.

De huid is gemaakt van siliconen en flexibele elektrodes die gemaakt zijn van een mengsel van vloeibare en solide gallium. De elektroden meten de bewegingen van de huid. Deze informatie wordt gestuurd naar een microcontroller, die met deze data de haptische feedback afstemt naar aanleiding van onder andere de bewegingen van gebruikers. De kunsthuid kan tot vier keer zijn originele grootte worden uitgerekt en kan een miljoen cycli van uitrekken en verslappen doorstaan.

Volgens EPFL kan deze huid onder andere gebruikt worden bij medische revalidatie en voor het verbeteren van vr- en ar-applicaties. In de medische wereld zou de technologie onder andere gebruikt kunnen worden voor het testen van de positiezin. Dit is het vermogen van een patiënt om de positie van het eigen lichaam te signaleren. In vr zouden gebruikers via de huid bijvoorbeeld digitale voorwerpen in het echt kunnen voelen.

Momenteel heeft EPFL de huid enkel getest op vingers van mensen. De volgende stap is het ontwikkelen van een volledig draagbaar prototype. Dit prototype moet onder andere gebruikt worden voor het stimuleren van een menselijk lichaam tijdens een onderzoek naar hersenactiviteit tijdens experimenten met magnetische resonantie, wat onder andere wordt gebruikt voor het maken van mri-scans.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

27-09-2019 • 13:24

21

Reacties (21)

21
16
9
1
0
0
Wijzig sortering
Ik zie deze technologie mogelijkheden geven voor bijvoorbeel ruimtepakken. Als de tastzin goed werkt zouden astronauten door hun handschoenen heen kunnen voelen wat ze vastpakken. Daarmee worden activiteiten buiten onze atmosfeer veel beter uit te voeren.

En hetzelfde zou onder water kunnen of in andere minder gastvrije omgevingen waar mensen beschermende kleding nodig hebben.

De medische toepassingen zijn natuurlijk ook heel gaaf om aan te werken. Maar ik kan wel raden in welke markt met deze technologie het meeste geld te verdienen is ;-)
Ik denk alleen dat 6 miljoen aan de lage kant is ook al is dat 34 Miljoen waard in 2018....
Een pulserende silicone sleeve.. ik zie de toepassing wel. Dit wordt heel groot.
Uh-huh, dat staat er: tot vier keer zijn originele grootte met een miljoen cycli van uitrekken en verslappen :D
Maar zo fijn als een authentieke finger box zal het nooit worden. Man, wat heb ik me daar mee vermaakt vroeger _/-\o_
Grote kans idd in de sex industrie en dat het groot moet worden is dan logisich.
Zeer cool!

Ik moest meteen denken aan de X-1 Haptic Bootsuit uit de film "Ready player one". :)
lijkt me geweldig voor VR games en toepassingen.
Het enige wat hierbij nog verder bevestigd word, the Terminators are coming! De vraag word nu, hoelang nog tot ze de eerste klaar hebben een hoelang nog tot Skynet live gaat :+ 8-)
Mensen met 3e graad brandwonden zullen ook baat bij hebben denk ik zo.
Kan me herinneren dat HaptX dit al heeft in hun prototype glove. Volgens mij doen ze het op exact dezelfde manier. Kan iemand me wijzer maken?
Data zou jaloers zijn

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.