Met je eerste alinea kan ik je niet anders dan gelijk geven. Het principe van het systeem is niks mis mee. Natuurlijk is het goed om met zijn alle de kosten te dragen voor zoiets belangrijks als gezondheid.
Alleen met de uitvoering van het systeem zijn nog vele stappen te behalen. Zoals je zelf benoemt zijn de diagnostische mogelijkheden afgelopen jaar verbeterd. Uiteraard fantastisch! Wetenschap die zorg verder kan brengen. Zoals je zelf zegt zit hier natuurlijk een prijskaartje aan. Begrijpelijk, Philips en Siemens zijn geen bedrijven om de wereld een betere plek te maken.
Ontwikkelingen van die medicijnen zijn duur, maar vooral super lucratief. Net zoals het maken van een monitor voor de filmindustrie. Gigantisch duur scherm, en er zijn niet een legio aan bedrijven die zich daarmee gaan bezighouden. Dus wat zie je dat er gebeurd. Bij cystic fibrosis bijvoorbeeld? Extreem dure medicatie. Die zeer goed gelobbyd wordt (
Interessant als je wil weten hoe dat gaat)
Als je het gelezen hebt begrijp je pas dat het systeem wat er nu staat nooit gaat werken. Dit zal altijd de kosten hoog opdrukken.
Hetzelfde met bijvoorbeeld diabetes mellitus 2. Totale kosten wordt geschat op
10 miljard! waarvan zorgkosten 2-3 miljard (
1,6 is ondergrens)
Waar zijn farmaceutische bedrijven mee bezig? Investeren in het reguleren van de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier is namelijk uitgeput en deze werkt onvoldoende. Dit is een gigantische grote groep, wereldwijd. Het enige wat deze groep doet is groeien.
Wat doet de huisarts met deze groep? Zegt dat de persoon gezonder moet leven en binnen enkele weken mag hij terugkomen voor controle. (zolang mensen nog steeds denken dat pasta/aardappelen gezond zijn veranderd er natuurlijk niks (dit zijn producten met een hoog gehalte aan koolhydraten, in andere woorden suikers, die beroep doen op de alvleesklier). De huisarts prikt weer en Dhr. of Mw. wordt naar huis gestuurd met een pakje medicatie. Die natuurlijk zeer sterk gelobbyd wordt (lees artikel hierboven).
Diabetes mellitus 2 is OMKEERBAAR.
1. De zwakte van het lichaam blijft dat als je weer suikers gaat eten de hoge bloedsuikerspiegel weer terugkeert. Het probleem van de studies is dat deze veel langer moeten duren. Diabetes is een proces wat door jaren en jaren lang slecht eten wordt opgebouwd. Dit is dan niet in 6 maanden hersteld. Hier mag je wel een jaar of 5 voor uittrekken.
Kan dat nou, diabetes type 2 genezen? Zelfs medici zijn het er niet over eens. Waar iedereen het wel over eens is: er zijn mensen die hun levenswijze aanpassen en geen medicijnen meer nodig hebben.
Diabetesfonds
Iedereen is er over uit dat levenswijze moet worden aangepast....[url=]https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/diabetes-mellitus-type-2]Richtlijn voor huisartsen[/url]. Er is letterlijk
1 zin wat gaat over leefstijl, waar gaat de rest over? Precies, medicatie.
Ons zorgsysteem is niet gericht om mensen gezond te houden. Ons systeem is gericht op pleisters plakken, symptomen behandelen. Daar zijn we extreem goed in geworden, artrose in de knie? Hoppa, nieuwe knie erin! Maar dat mw. 30kg te dik is, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, rookt, en de hele dag op haar reet zit. Daar wordt niks mee gedaan.
Jouw vraag: Moeten we ten kosten van alles mensen helpen die ziek worden. Ik vind van wel. Als jij ziek wordt betaal ik met liefde mijn premie zodat we met zijn alle dat kunnen dekken.
Maar dan moet het systeem er ook op aansluiten. Dan moet er niet gewerkt worden met pleisters, maar met preventie. Hoe kunnen wij zorgen voor een gezondere samenleving. Dat de zorgverzekeraars niet naar het geld kijken maar naar het gezond houden van de populatie? Dat de mensen niet denken, ik betaal me premie dus ik vreet me vol en vet met een peuk en een biertje en zie het wel over 10, 20, 30 jaar. Of de eeuwige bureauplakker die geleefd wordt door werk, overdruk, stress, familie, en niet meer bezig kan zijn met het onderhouden van zichzelf.
Stel wij zouden 10% van de zorgkosten omlaag kunnen brengen door mensen met diabetes mellitus 2 te begeleiden. Dan kunnen de mensen met cystic fibrosis al voorzien van medicatie (10% op zijn minst 1,8miljard=180miljoen | 700 mensen 170.000 p/j = 127,5mil) Blijft er nog 50 miljoen over die gebruikt wordt voor de begeleiding voor die doelgroep.
Ja we hebben een duur systeem. Het is zeker niet perfect, en wij mogen genieten van zorg wat tot de top van de wereld behoort. Wat een sociaal principe heeft. Daar ben ik blij mee en ik dankbaar dat ik daar aan mag bijdragen. Door alles wat ik zie, hoop ik alleen ten harte dat het veranderd.
Ik zie de sector afdruipen, personeelstekorten, kennisverlies, administratieve druk, en nog zoveel meer mede gefaciliteerd door de zorgverzekeraars.