Sharp introduceert smartphone met 120Hz-oledscherm dat '240Hz kan simuleren'

Sharp heeft in Japan de Aquos Zero 2-smartphone geïntroduceerd. De smartphone heeft een oledscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Via black frame insertion kan de smartphone 240Hz simuleren. De telefoon komt in december uit in Japan.

Sharp Aquos Zero 2Het oledscherm van de Zero 2 heeft een resolutie van 2340x1080 pixels en een beelddiagonaal van 6,4". Het gaat hierbij om een nieuw scherm dat waarschijnlijk door Sharp zelf is gefabriceerd. De verversingssnelheid van het paneel ligt op 120Hz, wat gelijk is aan het oledscherm van de ROG Phone II van Asus.

Via black frame insertion kan een verversingssnelheid van 240Hz worden gesimuleerd. Dat gebeurt door kort zwarte frames in beeld te brengen tussen de verschillende beelden die het bronapparaat produceert. Hierdoor neemt de schermhelderheid iets af, maar wordt bewegingsonscherpte beperkt. Het betreft hier dus geen 'echt' 240Hz-scherm.

De Aquos Zero 2 bevat een Snapdragon 855-soc met Adreno 640-gpu, 8GB aan ram en 256GB aan opslagcapaciteit. Onder het scherm zit een vingerafdrukscanner die volgens Sharp lang ingedrukt kan worden om de Google Assistent te activeren. De accucapaciteit bedraagt 3130mAh, maar Sharp laat niets weten over eventuele ondersteuning van een snellaadtechniek.

De achterkant van het toestel bevat een primaire camera met een resolutie van 12MP. Daarnaast heeft de Zero 2 een 20MP-camera met groothoeklens. De selfiecamera zit aan de voorkant in een inkeping verwerkt en heeft een resolutie van 8MP. De Zero 2 wordt geleverd met Android 10. De smartphone komt in december uit in Japan. Over de prijs en Europese beschikbaarheid is niets bekend.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

25-09-2019 • 16:50

58

Reacties (58)

58
58
35
4
0
19
Wijzig sortering
Ik vind de "240 Hz" nog niet eens het vermelden waard, als het gaat over een marketingtruuk die echt geen toegevoegde waarde heeft.
Ik ben het deels met je eens. Het is inderdaad een soort 'marketingtruc', maar ook een unieke feature in een smartphone en dus noemenswaardig. Zoals @TweakTom92 is de functie ook in televisies beschikbaar en lijkt het wel degelijk een verschil in beeldkwaliteit te maken.

Ik zal de term in de titel wel tussen aanhalingstekens zetten om meer te verduidelijken dat het niet om echte 240Hz gaat.
Ik zou wel vrezen dat aan de keerzijde er wanneer bijvoorbeeld het schelm de helft van de tijd (of langer!) uit staat er ook meer (back)light nodig is om dezelfde helderheid te bereiken.

Genoeg telefoons presteren imho al niet best onder behoorlijk zonnige omstandigheden; zal dit toestel daar niet onder gaan leiden, of wordt het anders niet een mega-energievreter die techniek?

Ik durf het niet met zekerheid te stellen, maar gevoelsmatig zijn dit wel de eerste twee vragen die bij mij op komen :)
Het gaat om een Oled scherm -> geen backlight.

Dan blijft de vraag natuurlijk wat de invloed is van 'Black frame insertion' op de maximale helderheid, de efficiëntie en de levensduur van het scherm.

Zoals ik het begrijp kan de helderheid van Oleds relatief eenvoudig opgekrikt worden door een grotere stroom door de leds te laten lopen, maar zit de beperking in 1. het energieverbruik en 2. de levensduur - wanneer de leds warm worden doordat deze langdurig op maximale helderheid branden.
Stel dat de oleds bij dit scherm een 'duty cycle' van 50% hebben (i.e. 1/240e seconde aan, 1/240e seconde uit...) dan zou een dubbel zo hoge stroom nodig zijn om dezelfde helderheid te behalen, waardoor het verbruik en de warmteontwikkeling van het scherm (tijdelijk) twee maal zo hoog ligt. Vanwege de 'duty cycle' van 50% zou ik echter verwachten dat het gemiddelde verbrijk en warmteontwikkeling niet noemenswaardir zal verschillen van een Oled scherm dat geen gebruik maakt van 'Black frame insertion'.
Maar dit artikel gaat juist over de marketingtruc, er staat letterlijk 'simuleren'. Dan zou het vrij raar zijn als je het getal niet noemt.
Mijns inziens heeft het toch iets van een marketingtruc, aangezien het netto effect van deze techniek vrij weinig met '240 hz' te maken heeft: je krijgt nog steeds elke 8,33 ms (= 1/120 seconden) nieuwe informatie op het scherm, niet elke 4,17 ms (= 1/240 seconden), zoals de geadverteerde refresh rate doet vermoeden.

Het effect van deze techniek is eerder dat het scherm meer op een impulse-type display gaat lijken i.p.v. een hold-type display, waardoor de waargenomen blur wanneer je met je ogen bewegingen op het scherm probeert te volgen afneemt.
De volgende figuur vat goed samen waarom op hold-type displays (lcd, oled) vaak meer blur wordt waargenomen dan op impulse-type displays (crt): (click).

I feite wordt met 'Black frame insertion' dus het beeld van een 120 hz CRT gesimuleerd... maar waarschijnlijk verkoopt het beter om te beweren dat je een 240 hz beeld simuleert...
Anoniem: 315662 @n-i-x25 september 2019 21:02
Ik zeg ook zeker niet dat het niet deels een marketingtruc is, maar ik reageerde meer op het feit dat het noemen van 240 heen toegevoegde waarde zou zijn.
Black frame insertion is geen marketing truuc, het heeft echt voordelen. Bij monitoren heb je vaak BFI of variabele refreshrate, er z is recent een monitor die beide heeft en dat is veel belovend.

Als het een marketing truuc zou zijn dat zou je dit zo 1 2 3 kunnen doen en heeft het geen effect. BFI heeft dat wel, omdat een frame 2x zo kort te zien is krijg je veel minder blur.
Maar het maakt er geen 240hz van. Ook niet subjectief.
Het is objecitef wel degelijk 240 hz. Het zijn 240 beeldjes per seconde, dat de helft daarvan zwart zijn is secundair. Ik begrijp dit soort bezwaren niet goed. Als het de kwaliteit merkbaar beter is dan is het geen marketing truc.

Het is eerder een marketingtruc om hogere spect te hanteren die geen merkmaar voordeel opleveren. Wat heb je bijvoorbeeld aan een hoge pixteldichtheid als het een bak ruis is. En wat heb je aan theoretische doorvoersnelheden als die in praktijk nooit gehaald worden omdat de controller waardeloos is. Specs worden juist bij uitstek als marketing truc ingezet. Dat maakt het fabrikanten die totaalkwaliteit nastreven zo moeilijk om de juiste waardering te krijgen omdat ze eeuwig moeten opboxen tegen de spec-kolder.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 10:39]

Het beeld wordt er perceptueel scherper door tijdens veranderend beeld, niet vloeiender.
De beelden worden nog steeds op 120hz weergegeven. Dat er ook na ieder beeld een zwart beeld komt maakt het er niet opeens 240hz beeld van. De interval van die 120hz wordt alleen anders.
Wel? Het scherm loopt gewoon op 240Hz punt. Dat er 120 van die 240 zwarte beelden zijn is irrelevant voor de 240Hz.

Dus objectief loopt het op 240Hz.
Volgens die redenering kan het ook 480hz zijn.
Leg uit wat die andere 240Hz dan is? Je kan niet zomaar BFI toepassen op een 120Hz, daar moet het op gemaakt zijn is geen eenvoudig software truucje.
De interne klok loopt misschien wel op 240hz, maar het aantal beelden dat wordt weergegeven niet.
Zwart beeld = ook beeld.
120 Zwarte beelden + 120 'echte' beelden = 240 beelden en om al die beelden te kunnen weergeven moet een scherm 240keer per seconde kunnen veranderen dus 240Hz.
Wat noem je de 'interne klok' eigenlijk?
Black frame insertion wordt op veel TV's ook toegepast en geeft wel degelijk een beter beeld. Het 240Hz 'verversingssnelheid' noemen is echter volkomen onzin inderdaad.

[Reactie gewijzigd door TweakTom92 op 23 juli 2024 10:39]

Bart ® Moderator Spielerij 25 september 2019 16:56
Dat is goed nieuws, als er één ding is waar ik dagelijks last van heb op mijn mobiele telefoon, dan is het wel bewegingsonscherpte.
Dat is goed nieuws, als er één ding is waar ik dagelijks last van heb op mijn mobiele telefoon, dan is het wel bewegingsonscherpte.
Maak je nu een grap of niet? Ik kan me geen scenario voorstellen waarbij dat voor mijn gebruik een verschil zou maken.

Overigens ben ik uitermate wantrouwend over dit soort zaken want bij empirisch onderzoek blijkt vaak dat vrijwel niemand verschil ziet bij normaal gebruik.
Het is wel handig om ook tekst te kunnen lezen als het beeld beweegt. Als je aan het scrollen bent door je Instagram feed ben je misschien eerder klaar met deze telefoon ;). Kun je scrollen en lezen tegelijk. Ik merk het in ieder geval wel.
Mee eens (of ben je juist sarcastisch!?)

Maar goed, vooral op een tv of een monitor vind ik bewegingsonscherpte echt verschrikkelijk. Als er een vrachtwagen met text door het beeld rijdt kun je niet eens lezen wat er op staat. Idem als de camera pannt. Dan is alles zo wazig als maar zijn kan.

Ik snap niet dat mensen zich druk maken dat pas 0,1 mm verderop de volgende pixel begint in hetzelfde frame. Maar als er 10 cm zit tussen dezelfde beeldpunten in twee opeenvolgende frames is het geen probleem. Dan is het zelfs goed, want als het scherp geweest zou zijn, dan zou het 'soap opera' zijn 8)7

Edit: paar woordjes vergeten.

[Reactie gewijzigd door STFU op 23 juli 2024 10:39]

Als het om gecomprimeerde video gaat mag je de verversingssnelheid net zo hoog maken als je wil en daar dan nog zwarte frames tussen gooien, scherper gaat het niet worden. Eén van de dingen die ze doen om de bit rate te beperken is de beeldinhoud te evalueren. Stukken beeld met beweging in worden minder scherp gecomprimeerd. Dat is zo bedoeld omdat onze hersenen sowieso minder details kunnen onderscheiden in objecten die bewegen.
Wat een onzin, als je bronmateriaal daadwerkelijk meer frames heeft is het niet zo dat na het comprimeren die frames ineens verdwenen zijn, tenzij je het ook echt converteerd naar een lagere FPS.

Wanneer je meer frames hebt zal de afgelegde afstand van de beweging tussen de frames veel kleiner worden en dus zal het compressie algoritme minder beweging constateren en dus gewoon scherper blijven.
Alleen zijn er met deze techniek niet meer frames in het bronmateriaal. De frames worden maar de helft van de tijd getoond. Dat wordt dan zogezegd dubbele frame rate. Met die logica zou ik zelf al een 1200fps monitor ontwikkeld hebben. Zo werkt dat natuurlijk niet.
Dat is maar de helft van je verhaal, je had het ook over de framerate verhogen, dat heeft dus zeker wel zin. Helaas is er alleen niet zoveel materiaal met een dergelijk hoge framerate.

Daar zwarte frames tussen stoppen is een 2e, en heeft natuurlijk niks met comprimeer technieken te maken.
Nu moest ik mijn eigen bericht toch enkele keren herlezen voor ik begreep wat je bedoelde... Met de verversingsnelheid bedoel ik, net als in het originele artikel, hoe dikwijls het scherminhoud vernieuwt. Ik had het dus niet over de frame rate van het bronmateriaal verhogen. Die eerste wordt typisch in Hertz uitgedrukt de tweede in fps. Vraag me niet waarom, beide betekenen in wezen "aantal keren per seconde". Ik denk niet daar een officiële standaard voor bestaat, het is eerder iets dat zo gegroeid is.
FPS verhogen heeft sowieso geen zin als je bronmateriaal er geen gebruik van maakt.
En wat hebben compressie technieken er dan mee te maken hebben is me dan al helemaal onduidelijk want dat gaat toch echt alleen op voor je bronmateriaal.
Ik wist niet dat ik zo slecht was in dingen uitleggen :o
FPS verhogen heeft sowieso geen zin als je bronmateriaal er geen gebruik van maakt.
Idd, dat is net mijn punt. (Ik veronderstel dat je in dit geval met FPS de refresh rate van het scherm bedoelt)
Maar goed, vooral op een tv of een monitor vind ik bewegingsonscherpte echt verschrikkelijk. Als er een vrachtwagen met text door het beeld rijdt kun je niet eens lezen wat er op staat. Idem als de camera pannt. Dan is alles zo wazig als maar zijn kan.
=> "Camera pannt", we hebben het over video dus. Tenzij in uitzonderlijke gevallen wordt video lossy gecomprimeerd. De bewegingsonscherpte die je dan ziet komt hoofdzakelijk van de compressie, die van de het scherm is te verwaarlozen in vergelijking. Dus zorgt de techniek die in het artikel beschreven wordt niet voor een verbetering in de situaties die door @Bart ® beschreven worden.
Enerzijds zeg je het over het scherm te hebben en niet over het video bronmateriaal en nu zeg je juist dat je het wel over het video bronmateriaal hebt :?
Ik vind het onzin die 2 van elkaar te scheiden aangezien je normaal gesproken niet een andere refreshrate zou gebruiken als het aantal fps van je bronmateriaal, dat zorgt alleen maar voor problemen, tenzij je dus praat over dingen als BFI.

Volgens mij haal je gewoon wat dingen door elkaar en/of zet je het wat onhandig neer, maar je punt is duidelijk: het heeft geen zin je refreshrate te verhogen als je bronmateriaal niet een hogere FPS heeft (no sh*t sherlock).

Dat bewegingsonscherpte door compressie zou komen is ook onzin, die beweginsonscherpte is er met RAW video ook op 24FPS. Dat komt omdat met minder FPS elk frame langer te zien is. Dit werkt in een camera net zo en zorgt er voor dat elk frame dus langer belicht word en dus alles wat in beeld beweegt wazig word net als een bewogen foto. Dit is noodzakelijk om 24FPS video er uit te laten zien als vloeiende beelden. Zouden ze dit niet doen dan ziet je film er net zo uit als een game die maar op 24FPS loopt. niet vloeiend en haperend.
Helaas werkt dit maar tot op bepaalde hoogte en ga je met langzame camera pans dit toch zien en dus nog een reden waarom HFR beelden er zo veel beter uit zien.
Is ook precies waarom motion blur gewoon onzin is in games tenzij je op een lage FPS aan het gamen bent, wat iedereen zal proberen te voorkomen.
Bij mij is de top drie toch eerder (in geen specifieke volgorde):
- ai, de batterij is weeral bijna leeg
- waar heb ik dat ding nu weer gelegd?
- de internetverbinding is hier ruk

Maar kijk, ieder zijn problemen :)
Moet je dat ding eens stil houden.. ;)
Dat gebeurt door kort zwarte frames in beeld te brengen tussen de verschillende beelden die het bronapparaat produceert.

Correct me if I'm wrong maar als je begint bij 120Hz en je steekt tussen elk frame een zwart, kom je dan niet uit aan 60Hz ipv het dubbele?

*Mhz=>Hz*

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 10:39]

De tijd dat het beeld op het scherm staat wordt verkort en opgevuld met een zwart scherm.

Dus in plaats van (fictieve waardes) een beeld van 10 milliseconde wordt het beeld 5 milliseconde weergegeven en volgt hierna een zwart beeld van 5 milliseconde.

Door deze afwisseling heb je dus 240 verschillende beelden per seconde, 120x het normale beeld, 120x een zwart beeld. Dit ''Simuleert'' dus 240 hz.
Bart was je voor maar wat heb je aan een zwart beeld? Vind weinig uitleg naar de (mogelijke) meerwaarde
Bart ® Moderator Spielerij @OxWax25 september 2019 17:07
Het is een trucje om je ogen voor de gek te houden, waardoor je hersenen minder bewegingsonscherpte interpreteren. Bewegende beelden zien er daardoor scherper uit, terwijl ze niet scherper zijn.
Erg simpel gezegd: door dit zwarte beeld tussen de verschillende beelden door te plaatsen is de overgang van het ene naar het andere beeld gemakkelijker voor je ogen te verwerken waardoor de overgang soepeler lijkt en dus het beeld vloeiender.

Voor de volledige uitleg moet je even googlen op BFI + motion blur.
Bart ® Moderator Spielerij @OxWax25 september 2019 16:59
Nee, eerst had je 120 frames elke seconde, met bfi heb je 120 normale frames en 120 zwarte frames elke seconde. Dus 240 frames.

PS: het betreft Hz, niet MHz ;).
Omdat ze het dubbele emuleren zou ik verwachten dat 120 keer per seconde er een extra zwart frame tussen komt zodat ze om markering technische redenen het als 240 Hz naar voren schuiven.

Misschien komt het door dat ik wat sneller flikkeringen zie van gemiddeld, maar zou dit juist een nadeel vinden.
Hoogstwaarschijnlijk moet het 120 fps zijn (op 240hz, dus elke frame wordt twee keer weergegeven), waarbij één van de frames wordt vervangen met een zwarte frame, waardoor je 240 fps simuleert (dus nog steeds 240hz, maar elke frame wordt zogenaamd één keer weergegeven en er wordt een zwarte frame tussengevoegd voor extra smoothness). Dus ik denk vermoed dat hz in fps moet worden veranderd, want een refresh-rate kan niet worden gesimuleerd.

[Reactie gewijzigd door WardvO op 23 juli 2024 10:39]

Ehm nee? Je verhaal slaat eigenlijk nergens op. Er worden geen frames 'vervangen' en het heeft vrij weinig te maken met FPS.
FPS ≠ Hz.
Hoezo kan refreshrate niet worden gesimuleerd?

Het scherm loopt op 240Hz. Wat er wordt weergegeven is niet relevant voor dat cijfertje, het is 240Hz.
Maar na elke frame wordt er eerst een zwarte frame gestopt dus heb je 120Hz aan beelden en 120Hz aan zwarte beelden.

Als je 120Hz zou hebben, 120Hz aan beelden en 120Hz aan zwarte beelden heb je er niks aan want dan wordt gewoon 50% van de beelden weggefilterd.
Je zegt eerst dat mijn verhaal nergens op slaat en daarna zeg je exact hetzelfde als ik. Alleen noem ik het fps, omdat ik dit een logischere term vindt, omdat een zwart scherm voor de ogen geen refresh is maar technisch gezien is het wel een frame. Ik heb nergens gezegd dat fps hetzelfde is als hz. Het is en blijft een 120hz scherm, met jouw en mijn 'uitleg'. Je kunt het scherm dus niet twee keer vaker uit en aan laten gaan. Dus je kunt geen refresh-rate simuleren.

Zie je ook dat je jezelf tegenspreekt?
Maar na elke frame wordt er eerst een zwarte frame gestopt dus heb je 120Hz aan beelden en 120Hz aan zwarte beelden.

Als je 120Hz zou hebben, 120Hz aan beelden en 120Hz aan zwarte beelden heb je er niks aan want dan wordt gewoon 50% van de beelden weggefilterd.
Als het scherm 'op 240hz loopt', waarom dan de zwarte frame? Nergens voor nodig toch? Je kunt net zo goed daadwerkelijk 240hz weergeven, i.p.v. simuleren. Zie oorspronkelijke artikel:
De smartphone heeft een oledscherm met een verversingssnelheid van 120Hz.

Het betreft hier dus geen 'echt' 240Hz-scherm.
Dus nee, het scherm 'loopt' niet op 240hz.

Edit: Lees de reacties die na mijn oorspronkelijke reactie komt. Zij schrijven allemaal hetzelfde als ik.
240 frames per seconde waarbij iedere frame wordt afgewisseld met zwart beeld.
240 beeldjes per seconde, waarvan er slechts 120 daadwerkelijk beeldinformatie bevatten.

[Reactie gewijzigd door WardvO op 23 juli 2024 10:39]

Het is en blijft een 120hz scherm
Nee? Ik zal mijzelf even herhalen: 'Het scherm loopt op 240Hz. Wat er wordt weergegeven is niet relevant voor dat cijfertje'. 240 keer per seconde wordt het scherm verandert, niet? En 240 keer per seconde is 240Hz dus loopt het scherm op 240Hz. Dat het 50% van de tijd zwarte pixels zijn is irrelevant.
240 keer per seconde is er een verandering dus is het 240Hz dat is ongeveer de definitie van frequentie.
Als het scherm 'op 240hz loopt', waarom dan de zwarte frame? Nergens voor nodig toch? Je kunt net zo goed daadwerkelijk 240hz weergeven, i.p.v. simuleren. Zie oorspronkelijke artikel:
Omdat het scherm geen 240 fps aan nieuwe beelden aan kan, daar is de technologie niet naar. Waarschijnlijk kan het scherm wel op 240Hz lopen met 240fps aan 'echte' beelden, maar dat kunnen de pixels niet produceren en krijg je artefacten of slechte beeldkwaliteit. Een zwarte pixel is makkelijker te produceren voor zo een scherm dan een gekleurde pixel.
Zie je ook dat je jezelf tegenspreekt?
Ik had het daar een beetje vaag geformuleerd, ik bedoelde dat als het echt 120Hz zou zijn en je probeert er 120Hz aan 'echte' beelden te weergeven en 120Hz aan zwarte beelden dat het scherm dan maar 50% van die beelden weergeeft, dit scherm met BFI weergeeft 100%.


Je kan niet zomaar een willekeurig paneelnemen en daar BFI implementeren met een beetje software, daar moet je het paneel op produceren. Er is een reden dat de techniek niet veel gebruikt is, omdat het niet zo eenvoudig is.
Je kan het vergelijken met een LCD met een synchrone backlight waarbij je de LCD 120 keer per seconde van nieuwe beelden voorziet en de backlight op 50% PWM laat draaien. Het blijft gewoon 120 frames per second.
Kan iemand mij uitleggen hoe je überhaupt 240hz kan nabootsen met een paneel die niet native 240hz aankan?
Zou dat ook werken op monitoren en televisies?
240 frames per seconde waarbij iedere frame wordt afgewisseld met zwart beeld. Dus 120 frames met beeld en 120 met zwart. Oftewel Black frame insertion (BFI). Sommige TV's en monitoren hebben dit ook.
Eigenlijk zit je dan nog altijd te kijken naar een 120Hz beeld maar wordt de flicker beter zichtbaar. Is normaal geen probleem omdat normale mensen die frequentie niet kunnen waarnemen. Maar hier zitten mensen die beweren dat ze dat wel zien. Voor hen zou deze techniek dus net storend moeten zijn.
Dan ben ik één van de weinige ongelukkigen. Ik zie het wel degelijk en wordt er behoorlijk misselijk van. Het is vooral duidelijk wanneer je met je ogen van één uiterste van het scherm naar het andere uiterste beweegt. Brr.. Ik kreeg ook hoofdpijn de PWM backlight dimming van mijn S9+. Telefoon omgeruild voor een One+ 7 Pro die DC dimming ondersteunt en het probleem is weg :*)
Daar stoor ik mij ook altijd aan PWM dimming, brightness voluit zetten heb je geen hinder, dus ben niet de enige.
Als een scherm op 100Hz werkt, wordt elk beeld 10ms weergegeven. Als je vervolgens tijdens elk beeldje de verlichting van het scherm 5ms uitschakelt, heb je dus eigenlijk 5ms een beeldje met inhoud, en 5ms een zwart beeldje. Dus in feite 200 beeldjes per seconde (alleen de helft daarvan bevat geen informatie).
240 beeldjes per seconde, waarvan er slechts 120 daadwerkelijk beeldinformatie bevatten. De zwarte frames die tussenin worden getoond zijn puur om motion blut te voorkomen.
In godsnaam, waarom zou je 240Hz op een telefoon willen? Ik snap oprecht niet waarom fabrikanten hun focus niet op andere punten leggen.
In theorie kan dit echter heel nuttig zijn. Smartphoneschermen hebben vaak last van motion blur, zeker bij snel scrollen. Dit soort technieken kunnen het beeld scherper maken bij snelle bewegingen. Persoonlijk stoor ik me aan motion blur, dus ik zou dit wel eens willen proberen.
Leuk allemaal, maar een 3130mah accu hoef je nu echt niet meer mee aan te komen.
Zeker niet met een 6.4" display met 120hz techniek en verdere trukendozen.
3130 mAh is wel heel weinig voor een gametelefoon. De meeste hebben minimaal 4000 mAh.
Als je het zwarte beeld zou vervangen door een zwart beeld met een cola blikje, zou dat dan werken als nieuwe advertentie mogelijkheid?
Dit lijkt me gewoon Backlight Strobing. Een truc die bij monitoren al langer wordt toegepast.

Mijn monitor kan het het ook. Maar naast dat ik het knipperen irritant vind, wordt de helderheid duidelijk minder... ik gebruik het nooit.

edit: hier zie je wat fotos van de effecten van strobing. Als je goed kijkt zijn de meest linker (strobing) plaatjes opvallend minder helder.

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 10:39]

is echt gaaf voor slowmotion bij vechtspellen, Tekken, Streetfighter etc... nu kan je het niet eens volgen..

[Reactie gewijzigd door danda op 23 juli 2024 10:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.